Om mig, Jan Bolmeson, och min ekonomiblogg RikaTillsammans
Sök:

Om mig, Jan Bolmeson, och min ekonomiblogg RikaTillsammans

Min bakgrund, mina mål och min ambition med bloggen och vad du kan få ut...

Mitt mål med RikaTillsammans är att hjälpa dig att göra kloka saker i din privatekonomi så att du blir rikare oavsett om du är nybörjare eller expert. Fokus är på konkreta tips, långsiktigt sparande och olika ”ekonomihack” som grundar sig i t.ex. forskning och bevisligen fungerar. Jag försöker även dela med mig av mina erfarenheter, hur jag gör eller har gjort och inte minst om den emotionella sidan av pengar. Sedan 2017 poddar jag även med min fru Caroline.

Hej! När jag, Jan Bolmeson, startade min ekonomiblogg för mer än 10 år sedan längtade jag efter ett ställe där jag kunde få läsa och prata om privatekonomi och sparande på ett enkelt och konkret sätt. Jag hade nämligen börjat spara i aktier mer än 10 år tidigare och lyckats både tjäna och förlora pengar. När jag började spara, precis innan IT-bubblan sprack, så investerade vi till och med gymnasieklasskassan(!) i Ericsson-aktier och tjänade massor pengar.

Jag tänkte – hur svårt kan det här vara det här med aktier. Sedan förlorade jag i princip allt när IT-bubblan sprack (även om det idag var ett blygsamt belopp). Jag började plugga till civilingenjör i teknisk fysik och när jag började driva eget parallellt med studierna, började jag spara igen. Det gick jättebra igen, fram till finanskrisen, då jag förlorade igen. Då övervägde jag på allvar lämna allt som hette aktier, fonder och sparande. Jag testade andra obskyra investeringar (t.ex. företag som skulle bärga sjunkna guldskatter i Sydamerika) och lyckades förlora pengar igen.

Till slut tröttnade jag och läste vartenda bok jag kom över i ekonomi. Caroline som under tiden doktorerade läste massor av vetenskapliga artiklar om diabetes. Det inspirerade mig att börja läsa om ekonomi och sparande. Notera min förvåning när jag upptäckte att i princip alla studier och forskning visade på precis det motsatta som jag hade försökt göra OCH det som alla banker, rådgivare och finansbranschen sa.

Egentligen kunde man sammanfatta alla böckerna och det som forskningen säger i ett enda råd:

Månadsspara minst 10 % av din lön i en global aktieindexfond med en så låg avgift som möjligt i minst 10 år och rör inte pengarna oavsett vad som händer. När du fyllt 50 år, då sätter du en lika stor andel i räntefonder som du är år gammal och behåller resten i den globala aktieindexfonden.

Det gäller oavsett om det är sparande till dig själv, din pension eller dina barn. Forskningen är väldigt tydlig att det INTE fungerar med:

 • Att överlåta förvaltning till professionella aktiva fondförvaltare
 • Att försöka förutsäga marknadens rörelser
 • Att försöka förutsäga vilka aktier som kommer gå bra imorgon
 • Att direktäga och småspara i enskilda aktier

Nästa steg är att översätta ovan till något konkret. Det är alltid vanskligt att ge råd när man inte vet något om den andra personen som läser. Det är anledningen till att jag alltid rekommenderar att ta hjälp en oberoende finansiell rådgivare – en sådan som tar betalt per timme och inte i procent! Spring fort från de senare.

Det finstilta och villkoren för bloggen

Tyvärr behöver jag även enligt min jurist vara tydlig med villkoren för RikaTillsammans som bland annat säger och du godkänner när du använder webbplatsen:

”En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument.

Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. När du använder en länk som är markerad som (annonslänk) utgår en förmedlingsprovision till oss.”

Du kan som sagt läsa mer i villkoren och annonspolicyn.

Det viktigaste man kan göra (som också fungerar)

Jag har översatt forskningens slutsatser på mer eller mindre tre sätt. Det är dessa tre sätt jag investerar i huvudsak efter idag. Det är tre jättetråkiga sätt, men de fungerar och de ger mig och andra sparare bäst odds.

Genom att göra ovanstående så har man gjort väldigt mycket rätt i sin ekonomi. Notera att jag rekommenderar en fondrobot (vi själva har mest pengar hos Lysa (annonslänk)) oavsett om du är nybörjare eller har hållt på länge. Se t.ex. den här intervjun med en professor från Handelshögskolan som är väldigt tydlig kring just globala indexfonder.

Men det finns ju mycket annat kul…

Om man då är lite intresserad av ekonomi och pengar, så finns det ju mycket mer kul man kan göra och dyka ner i. Allt från t.ex.:

För att inte tala om sådant som man ofta inte tänker på i samband med ekonomi:

Det är sådant som den här bloggen handlar om. Allt som är kul med privatekonomi och som förhoppningsvis kan ta din privatekonomi till nästa nivå också. De kategorierna på bloggen som har flest artiklar är:

De flesta kommer råka ut för 40-40-40-blåsningen

För många år sedan läste jag en tweet på nätet där det stod att de flesta av oss kommer att råka ut för den så kallade 40-40-40-blåsningen. Jag hade ingen aning om vad det var förrän jag hittade förklaringen:

40-40-40-blåsningen: Du arbetar 40h per vecka i 40 år för att sedan gå i pension och leva på 40 % av lönen.

Ekonomibloggaren @PerPenning på Twitter

Tyvärr verkar det ligga oerhört mycket på det. Tittar man på pensionsutredningen, diskussionerna kring höjd pensionsålder så tror jag att det är en önskedröm att vi yngre (70-, 80- och 90-talister) kommer att kunna gå i pension på samma sätt som våra föräldrar gjorde. Många studier visar på att vi kommer vara första generationen på länge som kommer ha det sämre än våra föräldrar.

Jag själv är en person som oroar mig. En av mina stora drivkrafter är just rädslan. Den började redan 1994, när min pappa gick bort och jag var 13 år gammal. Det var en ekonomisk osäkerhet som inträffade och jag bestämde mig 13 år gammal för att aldrig behöva uppleva en sådan situation igen (något som kommit fram i terapi).

Kombinerat med studier från SCB som visar att t.ex. var femte person inte klarar en oförutsedd utgift om 10 000 kr utan att ta lån, att de flesta svenskar inte har 50 000 kr sparade – det oroar mig. Kanske inte så mycket för min egen skull, men för mina vänner, bekanta och läsare. Det är till stor del det som driver mig. Jag vill att du ska ha det bra, jag vill att du inte ska behöva uppleva en ekonomisk osäkerhet och jag vill att du ska kunna välja själv i livet. Jag vet

Pengar är inte är verkligen inte allt. Men de löser vissa problem och skapar vissa möjligheter. Jag tror att det är bättre att gå en osäker framtid till mötes med pengar än att göra det utan. Det går nämligen att förändra sin framtid, men det behöver man göra idag, inte sen.

Men man behöver också kunna få goda råd, kunna ta rygg på dem som gått före och ha ett ställe där man kan vända sig för att ställa frågor. Det är det som jag länge har haft en dröm att RikaTillsammans ska vara. Med mer än 18 000 kommentar, mer än 3 000 frågor och svar, snart 100 poddavsnitt, lika många videoklipp på youtube och över 1 000 artiklar så ser jag att vi börjar komma dit. Det är verkligen inte något som jag gör ensam utan det är många som har bidragit och bidrar – något som verkligen kan göra oss rika tillsammans.

Tack till dig och alla andra som gör det möjligt!

Vilka är jag och Caroline?

Jag och Caroline blev sommaren 2018 intervjuade i en kortdokumentär i P3 Tendens. Vi tycker att Lotta Malmstedt gjorde ett jättefint jobb i att intervjua oss och sedan klippa ihop flera timmars material till ca 30 minuter.

Men i korthet så är vi födda i slutet av sjuttiotalet/början av åttiotalet, vi är akademiker där jag har en civilingenjörsexamen i teknisk fysik från LTH och Caroline har en doktorsexamen i molekylärbiologi från Lunds Universitet (nej, ingen av oss har läst ekonomi). Vi träffades 2003 i Lund och hängt ihop sedan dessa. Vi har två små döttrar (därav att jag skrev boken ”Gör ditt barn rikt” med Charlie Söderberg), bor och trivs jättebra i Malmö, jobbar sedan 2017 tillsammans i våra företag och älskar det.

Mitt track-record 10+ år som ekonomibloggare

Målet har egentligen aldrig varit pengarna utan snarare den ekonomiska frihet som pengarna innebär. Det absolut viktigaste i livet har alltid varit att ha möjligheten att få välja själv i alla områden. Idag har jag till stor del en ekonomisk frihet som t.ex. låter mig att själv få välja det som är viktigt i mitt liv.

Det handlar om att t.ex. få välja hur mycket jag jobbar (eller något annat), när jag jobbar, varifrån jag jobbar, med vem och så vidare. Ekonomisk frihet och passiva inkomster handlar inte för mig att checka ut och dricka paraplydrinkar om dagarna. En kursdeltagare i Balansekonomi uttryckte det bäst när jag handledde deras utbildningar:

Det handlar inte om att gå i pension.
Det handlar snarare om att gå i passion.

Jag vill och har alltid velat hjälpa andra. Ödet ville sig att det skulle vara privatekonomi, ett ämne jag tycker är riktigt roligt. Efter att ha;

är jag inte längre bara en entusiast utan börjar faktiskt få lite koll på läget – även om det är många saker jag har stor respekt för att jag inte kan eller förstår. T.ex. önskar jag träffa någon som kan förklara riskparitet på ett begripligt sätt och hur man kan praktiskt använda det själv. Det handlar verkligen om att stå på axlarna på alla de som har kommit före och inte minst bloggrannar och andra.

Vad kan du förvänta dig av min ekonomiblogg?

Jag vill vara tydlig med att jag inte är en finansiell rådgivare och skriver i mångt och mycket hur jag själv gör. Det är många som verkligen inte håller med mig i min strategi eller mina tankar. Det som jag däremot tror på är att just bjuda in dessa personer så att du som läsare kan få samma sak belyst från flera olika sidor (se t.ex. här, här och här).

Jag tror t.ex. att det är extremt svårt för oss vanliga småsparare att slå index. Därför förespråkar jag passivt sparande i indexfonder över lång tid där man fokuserar på att få till en bra mix av olika tillgångsslag. Läs även mer om min fyra-hinkar-strategi.

När jag väl har testat och gjort saker som ter sig fungera brukar jag dela med mig av det här på bloggen, via nyhetsbrevet och mina andra kanaler. Då brukar jag ofta också teckna ett samarbetsavtal med leverantören för att kunna göra en win-win.

Du kan dock vara helt säker på att det kommer att vara tydligt uppmärkt som ”samarbete”, ”sponsrat av” eller ”reklam” när jag har fått betalt för ett samarbete. Under de 10 år som jag har skrivit har jag hittills aldrig hamnat i en intressekonflikt och avser att inte göra det framgent heller. Rakhet, ärlighet och autenticitet varar längst.

RikaTillsammanspodden med Caroline varje söndag

Sedan hösten 2017 poddar jag tillsammans med min fru Caroline en gång i veckan. I de flesta fall försöker vi både göra

Vi började lite svajigt men nu håller vi en ganska bra takt med nya avsnitt varje söndagkväll vid 21.00-tiden. Du kan se alla historiska avsnitt här:

RikaTillsammans-workshopen och FikaTillsammans

Under 2019 fick önskemål från flera av er läsare om att det skulle vara roligt att träffas, prata om ekonomi och inte minst om jag inte kunde hålla en utbildning med ”Best-of-RikaTillsammans”. Sagt och gjort och du kan läsa mer om det nedan:

Hoppas att vi ses på något av de tillfällena!

Kom i kontakt med oss

Bland det bästa jag vet är när du som läser bloggen hör av dig och berättar vad du har lärt dig, vad du har gjort och vad det har gett för resultat. Något av det bästa jag vet är att få känna att jag kanske var en liten del av den resan. Ingen människa blir nämligen framgångsrik på egen hand. Framgångsrik blir man tillsammans med andra.

När vi träffades 2011 pratade vi om vikten av sparande, investerande och hur snabbt det kunde gå. Du bad mig (kanske på skämt) kontakta dig när jag investerat ihop 1 miljon i värdepapper. Därför hör jag av mig nu. Nu uppgår mitt kapital till 1 053 000 kronor. 

Fredrik, bloggläsare via handskrivet(!?) brev 2017

Om du vill komma i kontakt med mig så nås jag

På grund av lagen om finansiell rådgivning till konsumenter (SFS 2003:862) så kan jag inte svara på personliga frågor. Därför är det bästa, enklaste och snabbaste sättet att ställa frågan på bloggen där du kan ställa dina frågor och få svar av mig och andra bloggläsare.

Prenumerera på nyhetsbrevet (kostnadsfritt)

En gång i månaden mejlar jag ut de två bästa artiklarna, en kommentar eller något annat tips för din privatekonomi. Det är självklart kostnadsfritt och du kan avprenumerera när du vill.

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.

Tack för att du läser och därmed gör RikaTillsammans till Sveriges mest lästa blogg om privatekonomi!

Jan (och Caroline Bolmeson)


Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

837 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Hej Jan, tycker din hemsida är jätte spännande och jag har verkligen lärt mig massor! Har dock en liten fråga som jag hoppas du kan hjälpa mig med. Något jag nu tänker på i stort sett varje dag. Om man nu har sparat i fonder/kapitalförsäkringi 10+ år till sina barn och dom inom 1-2 år kommer behöva använda dom hur tänker man då om vi eventuellt står inför en krasch 15-16. Har fonder med hög risk 4-6 som har gett bra avkastning under dessa år. Säljer man dom och sätter in på något ”vanligt konto” eller byter man successivt till någon annan typ av fonder?

  Hälsningar
  Lotta

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Lotta Karlsson
 2. Vit pil

  Hej Jan,
  Jag har nu på senare tid blivit intresserad för investering och att få bli ekonomisk oberoende. Jag har cirka 25000kr sparat u syfte för investering. Och min fråga till dig är, vad tycker du att jag borde göra först?

  Mvh

  Jocke

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jocke
 3. Vit pil

  Hej Jan.

  Jag får börja med att tacka för den fenomenala Kick off Du gav oss här i början av sommaren. Tror det var den sista innan sommaren i Stockholm. Nu väntar jag bara på efterföljande delar av Balansekonomi i september!

  Jag såg en artikel idag i DI. Vet inte om det var en omvänd PR-pryl, men det handlade iaf om att appen Tink inte har gått så bra som skaparna velat. Det är en av drakarna i draknästet som ligger bakom den på något sätt iaf. Det var vad som stod.

  Jag tog ner appen och den visade sig faktiskt vara över förväntan!
  Tänkte tipsa Dig om den, kanske är det något att ge tips om på Balansekonomis kickoffer/kurser, då Ni pratar om att göra budget och få koll på sin privatekonomi! Jag har tänkt programmera en egen budgetskapare med uttag av en CSV-fil från min bank. Men det behöver jag inte nu, för appen ges tillåtelse till förenklad inloggning och kan ta ner informationen själv och därav lägga upp en budget åt mig.

  Det KÄNNS bra så här långt iaf! Hoppas det fortsätter så och kanske kan deltagarna ha nytta av det om Ni tycker det är något att ha.

  Med vänlig hälsning

  /Björn Persson

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Björn Persson
 4. Vit pil

  Hej! Undrar om jag kan få råd i en fråga. Om man vill spara långsiktigt på lukrativt vis förstår jag det som att en ISK är att föredra. Om man ska spara kortsiktigt (kortare än 2-3 år) så är det sparkonto med ränta som gäller. Men om man vill spara på 2-5 års sikt- hur förvaltar man pengarna bäst då? Mvh Fredrika

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Fredrika
 5. Vit pil

  Hej igen!
  Läste lite om Trustbuddy på din blogg som du skrev i september förra året.
  Hur ser du på Trustbuddy nu? Är det för riskabelt att låna ut pengar till dem eller tycker du att det är ok?

  Mvh
  Helene Dyrelöv

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Helene Dyrelöv
  1. Vit pil

   Tyvärr så har dem gjort om villkoren på Trustbuddy och det är nu väldigt svårt att få ut sina pengar, kan ta flera år om du har otur.
   Sen tror jag även att det hänger på att personen som lånar dina pengar på Trustbuddy måste vara den som betalar tillbaka summan, gör han/hon inte det så blir det väldigt svårt att få tillbaka pengarna.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Adrian
 6. Vit pil

  Hej Jan!
  Tack för fantastisk bra blogg! Jag har fått många tips från dej.
  Jag skulle vilja få lite mer information om Trustbuddy och om Toborrow.
  Som jag förstår ska man välja vilket företag man vill låna ut till. Vad ska jag tänka på då? Vad ska jag tänka på överhuvudtaget när jag investerar i Trustbuddy och Toborrow?

  Mvh
  Helene Dyrelöv

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Helene Dyrelöv
 7. Vit pil

  Hej!

  Vill tacka dig för en mycket trevlig blogg. Jag läser regelbundet men kommenterar sällan.

  Ville nu bara tacka. Har haft mycket nytta av det jag läst.

  Tack igen//N

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Anonym
 8. Vit pil

  Hej Jan,

  Jag vänder mig till dig då jag skall hålla en finanskurs i Toscana som kanske kan intressera dig och läsarna av bloggen. På bifogad länk kan man läsa mer om kursen. http://www.se.tuscansun.net/finanskurs.htm . Jag hoppas att ni finner den intressant och maila gärna om ni har frågor till mig. Vänliga hälsningar Henrik

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Henrik Karacs
 9. Vit pil

  Hej. Nyligen börjat följa din sida och har varit intresserad av aktier och fonder ca 1,5 år. Nu letar det mer till Fonder då jag ej känner för tiden man måste lägga på aktier. Men en fråga om fonder. Ränta på ränta effekten jag kan få ut av äga exempelvis en aktie vi kan säga HM. Då återinvesteras utdelning i aktien. Men i fonder får jag ej utdelning jag kan ta ut om jag skulle vilja utan när det står i fondfaktabladen att det återinvesteras i fonden så menas det med att det helt enkelt och driver upp fondkursen`? Rätta mig gärna om jag har fel och tacka för att få läsa en så lärorik blogg. Mvh

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Oscar
 10. Vit pil

  Hej.

  Tack för intressant läsning. Hur ser du på pensionsparande? Tycker du att man skall ha ett separat sparande för pension, eller skall man baka ihop det sparandet med den typ av sparande du förespråkar. Hade varit intressant att läsa dina argument för och emot.

  Ha det!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Peter
 11. Vit pil

  Jan,

  Jag skulle vilja läsa om din syn på hur råoljepriserna kommer att påverka småspararen inom de kommande 2 åren. Det verkar ju som att efterfrågan kan sänkas rejält (speciellt om USA går in i en rejäl deflation inom kort) och att det då skulle tyda på en övertillgång fram över.

  Med vänlig hälsning
  Mathias Olsson

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mathias
  1. Vit pil

   Oj, ingen aning. Jag är inte insatt i råoljepriset och följer det tyvärr inte heller. Hur tänker du själv?

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 12. Vit pil

  Hej! Tack för en utmärkt sida! Detta med diversifiering upplever jag som både svårt och enkelt. Enkelt i teorin, men något svårare i praktiken. Har en(av två) förvaltare som föreslagit en portfölj enligt nedan. Jag har bett om en balans mellan risk och avkastning, med fördel avkastning. Detta är inte hela kapitalet, utan en sk. kryddportfölj. Tror du att den skulle kunna kallas någorlunda diversifierad? Pengamaskin?
  1. Aktier i svenska och amerikanska bolag utgör ca 33%
  2. Likvida medel utgör ca 8%
  resterande:
  Brummer multi strategy 2x =7%
  Lancelot camelot =7%
  Carnegie strategifond=9%
  SEB Korträntefond USD=8%
  Lannebo Vision 5%
  Öhman index nordamerika=4%
  JPM global healthcare=3,5%
  Didner&Gerge Aktiefond 3,5%
  Carnegie Rysslandsfond 3%
  Swedb. robur indexfond asien 3%
  Swedb. robur indexfond sverige 3,5%
  Swedb. robur indexfond USA 3,5%

  Dan

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Dan Eriksson
  1. Vit pil

   Ja, det är ju diversifierat på olika typer av marknader men du har nästan bara ett enda tillgångsslag. Jag själv försöker investera i olika tillgångsslag såsom skog, aktier, räntor, obligationer, onoterade bolag, guld och silver etc.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 13. Vit pil

  Hej!
  Jag har tänkt göra lite samma sak som dig, fast ändå inte. Första skillnaden är att jag är anonym med min identitet. Jag är 18 år, går i skolan och har därför ingen fast inkomst. Vill inte gå ut med mitt namn, då folk i min närhet inte känner till min ekonomiska ställning. Jag har ungefär 800000 i placeringsbart kapital. Sparandet är inför framtiden, alltså en obefintlig eller mycket lång sparhorisont. Hur många läsare har du egentligen på bloggen? Hur gör du för att marknadsföra? Mitt mål just nu är att vara miljonär om 2 år. Satsar mer på bara aktier och följer inte direkt din Rikatillsammans portfölj. Kör i stort sett 100% aktier. Måste samtidigt berömma dig för designen. Vilket webbhotell använder du? Själv använder jag WordPress, men har lite problem med en del saker. Vill också få ökad trafik dit för att motivera mitt skrivande lite mer. Kom gärna med tips.

  Mvh
  hwasp

  0
  Gravatar ikon för användaren
  hwasp
 14. Vit pil

  Hejsan!
  Har precis öppnat ett sparkkonto+ och fört över pengar dit från min ”vanliga” bank, så just nu ligger dem på bättre än tidigare. Har även öppnat ett ISK och tänkte föra över en viss summa dit från +kontot och börja bygga maskinen. Min fråga är om det kostar något att ha pengarna liggandes på ISK utan att investera dem? För jag är fortfarande lite i det mentala ”förberedande” stadiet :P Så försöker göra små steg hela tiden. Betalar jag skatt eller dylikt även fast jag inte investerat dem än?

  Teo

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Teo
  1. Vit pil

   Hej,
   Jag har för mig att så fort du har pengar i ett ISK så kommer du schablonskatta på summan du har på kontot. Så för inte över pengar till ISK fören du vet vart och hur mycket du ska investera. Vet du hur schablonskatten fungerar? Om inte, googla det och läs hur det fungerar.

   Hälsningar,
   Maxi

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Maxi
 15. Vit pil

  Hejsan Jan och tack för en bra blogg! Du kanske inte kommer ihåg mig men jag gick vårens Balansekonomi i Göteborg. Jag tänker bara ställa en lite fråga och utgår från att du INTE råder mig utan bara förklarar din uppfattning om Indexinvestering.se.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Leif Thörning
 16. Vit pil

  Hej

  Tack för en utmärkt blogg! Är nybliven förälder och funderar på hur jag ska lägga upp sparandet för barnet på bästa vis. Läste att du rekommenderar kapitalförsäkring i eget namn. Jag tror att jag förstår fördelarna med detta men känner mig av två skäl villrådig: 1) SACO och LO skrev i våras att man vill att politikerna inför arvs- och gåvoskatt på nytt. Har även hört politiker diskutera detta. Jag tror risken är stor att Sverige under de kommande två decennierna drabbas av en kännbar ekonomisk kris (bostadsbubbla etc) och då kanske politikerna gör slag i saken… Detta gör att jag överväger sparande i barnets namn. Dessutom omfattas inte kapitalförsäkringen av insättningsgarantin, om jag förstått rätt. Mina tankar går alltså åt ISK i barnets namn. Har du några kommentarer till detta?

  Med vänlig hälsning,

  Dan

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Dan
 17. Vit pil

  Hej,
  Jag har nyligen hittat din rikatillsammans sida, och lärt mig ett och annat vilket gjort att jag sett över mina olika sparande. Du skriver om portföljer och diversifiering, samt rekommenderar en fördelning i räntor resp aktier beroende på ens ålder. Menar du att det ska baseras på ens totala sparkapital ( sparkonton, IPS, privata tjänstepensionsförsäkring, ppm, depå med aktier och fonder…), eller för ett nystartat sparande i t ex ISK?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mimmi
 18. Vit pil

  Hej!
  Jag har följt din nybörjarportfölj på bloggen/shareville och på den så har du ganska många Nordnet fonder. Jag öppnade ett ISK konto på avanza för att påbörja ett sparande men jag kan inte hitta några Nordnet fonder som du har i din portfölj. Varje gång jag söker så får jag inga träffar.
  Hjälp uppskattas!

  Mvh

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Adrian Skarnes
  1. Vit pil

   Hej Adrian, Vilka är det som du saknar?

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 19. Vit pil

  Hej

  Jag har ett dilemma, jag har tagit mig för att välja PPM fonder till mina föräldrar som har cirka tio år kvar till sina pensioner.
  Till mig själv som har massor av år kvar har jag valt att lägga den stora potten i AP7 samt mindre delar i läkemedel, tech-fonder och tillväxt.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Andreas Karlsson
  1. Vit pil

   Råkade skicka innan jag hann skriva vilka fonder du kanske skulle kunna rekomendera? :)

   Tacksam för svar!

   Mvh Andreas

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Andreas Karlsson
   1. Vit pil

    De fonder som jag rekommenderar hittar du i artiklarna om nybörjarportföljen och RikaTillsammans-portföljen under kategorin ”Så blir du rik”.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Jan Bolmeson
 20. Vit pil

  Hej!
  Fantastiskt bra blogg!!!
  Har lärt mig massor sen jag snubblade in här för 3 dar sen.
  De nyförvärvade kunskaperna har bl.a. fått mig att helt tänka om kring hur jag ska ge bort arvet efter min mor till min barn.
  Dock har jag några frågor kring skillnaden mellan ISK och Kapitalförsäkring som du rekommenderar för barnsparande.

  Du skriver under rubriken ”Bästa sättet att spara och investera pengar till barnen” om skillnaden mellan Kapitalförsäkring och Investeringssparkonto.
  ”…. Det betyder att man kan byta ägare på enkelt sätt till skillnad från ett ISK. I ett investeringssparkonto behöver man i så fall sälja av alla tillgångar, betala skatt och sedan föra in det i en ny ISK och betala ny skatt.”

  Mina frågor:
  Behöver man betala skatt när man säljer tillgångarna i ett ISK? Jag trodde ISK och Kapitalförsäkring fungerar ungefär likadant vad gäller beskattning?
  Är inte skillnaden bara att det är lite omständligare att ”byta ägare” för tillgångarna i ett ISK men att det inte är någon ekonomisk skillnad?
  Är det inte en fördel att ISK omfattas av den statliga insättningsgarantin?

  Bästa hälsningar
  Roger

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Roger Nylander
  1. Vit pil

   Nej, du behöver inte betala skatt på försäljning ”inom” en ISK. Men om du ska byta ägare, så måste du avveckla den förste ägarens ISK för att sedan starta en ny i den nya ägarens namn. Där kommer skatten in på transaktionerna.

   Det är bara ”kontanter” som omfattas i ett ISK och det är dumt att ha dem där eftersom avkastningen på kontanter i ett ISK ofta understiger brytpunkten för då det är lönsamt med ett ISK-konto. Därav spelar det ingen roll påstår jag.

   Tack för de fina orden också!

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson