Om mig, Jan Bolmeson, och min ekonomiblogg RikaTillsammans
Sök:

Om mig, Jan Bolmeson, och min ekonomiblogg RikaTillsammans

Min bakgrund, mina mål och min ambition med bloggen och vad du kan få ut...

Mitt mål med RikaTillsammans är att hjälpa dig att göra kloka saker i din privatekonomi så att du blir rikare oavsett om du är nybörjare eller expert. Fokus är på konkreta tips, långsiktigt sparande och olika ”ekonomihack” som grundar sig i t.ex. forskning och bevisligen fungerar. Jag försöker även dela med mig av mina erfarenheter, hur jag gör eller har gjort och inte minst om den emotionella sidan av pengar. Sedan 2017 poddar jag även med min fru Caroline.

Hej! När jag, Jan Bolmeson, startade min ekonomiblogg för mer än 10 år sedan längtade jag efter ett ställe där jag kunde få läsa och prata om privatekonomi och sparande på ett enkelt och konkret sätt. Jag hade nämligen börjat spara i aktier mer än 10 år tidigare och lyckats både tjäna och förlora pengar. När jag började spara, precis innan IT-bubblan sprack, så investerade vi till och med gymnasieklasskassan(!) i Ericsson-aktier och tjänade massor pengar.

Jag tänkte – hur svårt kan det här vara det här med aktier. Sedan förlorade jag i princip allt när IT-bubblan sprack (även om det idag var ett blygsamt belopp). Jag började plugga till civilingenjör i teknisk fysik och när jag började driva eget parallellt med studierna, började jag spara igen. Det gick jättebra igen, fram till finanskrisen, då jag förlorade igen. Då övervägde jag på allvar lämna allt som hette aktier, fonder och sparande. Jag testade andra obskyra investeringar (t.ex. företag som skulle bärga sjunkna guldskatter i Sydamerika) och lyckades förlora pengar igen.

Till slut tröttnade jag och läste vartenda bok jag kom över i ekonomi. Caroline som under tiden doktorerade läste massor av vetenskapliga artiklar om diabetes. Det inspirerade mig att börja läsa om ekonomi och sparande. Notera min förvåning när jag upptäckte att i princip alla studier och forskning visade på precis det motsatta som jag hade försökt göra OCH det som alla banker, rådgivare och finansbranschen sa.

Egentligen kunde man sammanfatta alla böckerna och det som forskningen säger i ett enda råd:

Månadsspara minst 10 % av din lön i en global aktieindexfond med en så låg avgift som möjligt i minst 10 år och rör inte pengarna oavsett vad som händer. När du fyllt 50 år, då sätter du en lika stor andel i räntefonder som du är år gammal och behåller resten i den globala aktieindexfonden.

Det gäller oavsett om det är sparande till dig själv, din pension eller dina barn. Forskningen är väldigt tydlig att det INTE fungerar med:

 • Att överlåta förvaltning till professionella aktiva fondförvaltare
 • Att försöka förutsäga marknadens rörelser
 • Att försöka förutsäga vilka aktier som kommer gå bra imorgon
 • Att direktäga och småspara i enskilda aktier

Nästa steg är att översätta ovan till något konkret. Det är alltid vanskligt att ge råd när man inte vet något om den andra personen som läser. Det är anledningen till att jag alltid rekommenderar att ta hjälp en oberoende finansiell rådgivare – en sådan som tar betalt per timme och inte i procent! Spring fort från de senare.

Det finstilta och villkoren för bloggen

Tyvärr behöver jag även enligt min jurist vara tydlig med villkoren för RikaTillsammans som bland annat säger och du godkänner när du använder webbplatsen:

”En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument.

Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. När du använder en länk som är markerad som (annonslänk) utgår en förmedlingsprovision till oss.”

Du kan som sagt läsa mer i villkoren och annonspolicyn.

Det viktigaste man kan göra (som också fungerar)

Jag har översatt forskningens slutsatser på mer eller mindre tre sätt. Det är dessa tre sätt jag investerar i huvudsak efter idag. Det är tre jättetråkiga sätt, men de fungerar och de ger mig och andra sparare bäst odds.

Genom att göra ovanstående så har man gjort väldigt mycket rätt i sin ekonomi. Notera att jag rekommenderar en fondrobot (vi själva har mest pengar hos Lysa (annonslänk)) oavsett om du är nybörjare eller har hållt på länge. Se t.ex. den här intervjun med en professor från Handelshögskolan som är väldigt tydlig kring just globala indexfonder.

Men det finns ju mycket annat kul…

Om man då är lite intresserad av ekonomi och pengar, så finns det ju mycket mer kul man kan göra och dyka ner i. Allt från t.ex.:

För att inte tala om sådant som man ofta inte tänker på i samband med ekonomi:

Det är sådant som den här bloggen handlar om. Allt som är kul med privatekonomi och som förhoppningsvis kan ta din privatekonomi till nästa nivå också. De kategorierna på bloggen som har flest artiklar är:

De flesta kommer råka ut för 40-40-40-blåsningen

För många år sedan läste jag en tweet på nätet där det stod att de flesta av oss kommer att råka ut för den så kallade 40-40-40-blåsningen. Jag hade ingen aning om vad det var förrän jag hittade förklaringen:

40-40-40-blåsningen: Du arbetar 40h per vecka i 40 år för att sedan gå i pension och leva på 40 % av lönen.

Ekonomibloggaren @PerPenning på Twitter

Tyvärr verkar det ligga oerhört mycket på det. Tittar man på pensionsutredningen, diskussionerna kring höjd pensionsålder så tror jag att det är en önskedröm att vi yngre (70-, 80- och 90-talister) kommer att kunna gå i pension på samma sätt som våra föräldrar gjorde. Många studier visar på att vi kommer vara första generationen på länge som kommer ha det sämre än våra föräldrar.

Jag själv är en person som oroar mig. En av mina stora drivkrafter är just rädslan. Den började redan 1994, när min pappa gick bort och jag var 13 år gammal. Det var en ekonomisk osäkerhet som inträffade och jag bestämde mig 13 år gammal för att aldrig behöva uppleva en sådan situation igen (något som kommit fram i terapi).

Kombinerat med studier från SCB som visar att t.ex. var femte person inte klarar en oförutsedd utgift om 10 000 kr utan att ta lån, att de flesta svenskar inte har 50 000 kr sparade – det oroar mig. Kanske inte så mycket för min egen skull, men för mina vänner, bekanta och läsare. Det är till stor del det som driver mig. Jag vill att du ska ha det bra, jag vill att du inte ska behöva uppleva en ekonomisk osäkerhet och jag vill att du ska kunna välja själv i livet. Jag vet

Pengar är inte är verkligen inte allt. Men de löser vissa problem och skapar vissa möjligheter. Jag tror att det är bättre att gå en osäker framtid till mötes med pengar än att göra det utan. Det går nämligen att förändra sin framtid, men det behöver man göra idag, inte sen.

Men man behöver också kunna få goda råd, kunna ta rygg på dem som gått före och ha ett ställe där man kan vända sig för att ställa frågor. Det är det som jag länge har haft en dröm att RikaTillsammans ska vara. Med mer än 18 000 kommentar, mer än 3 000 frågor och svar, snart 100 poddavsnitt, lika många videoklipp på youtube och över 1 000 artiklar så ser jag att vi börjar komma dit. Det är verkligen inte något som jag gör ensam utan det är många som har bidragit och bidrar – något som verkligen kan göra oss rika tillsammans.

Tack till dig och alla andra som gör det möjligt!

Vilka är jag och Caroline?

Jag och Caroline blev sommaren 2018 intervjuade i en kortdokumentär i P3 Tendens. Vi tycker att Lotta Malmstedt gjorde ett jättefint jobb i att intervjua oss och sedan klippa ihop flera timmars material till ca 30 minuter.

Men i korthet så är vi födda i slutet av sjuttiotalet/början av åttiotalet, vi är akademiker där jag har en civilingenjörsexamen i teknisk fysik från LTH och Caroline har en doktorsexamen i molekylärbiologi från Lunds Universitet (nej, ingen av oss har läst ekonomi). Vi träffades 2003 i Lund och hängt ihop sedan dessa. Vi har två små döttrar (därav att jag skrev boken ”Gör ditt barn rikt” med Charlie Söderberg), bor och trivs jättebra i Malmö, jobbar sedan 2017 tillsammans i våra företag och älskar det.

Mitt track-record 10+ år som ekonomibloggare

Målet har egentligen aldrig varit pengarna utan snarare den ekonomiska frihet som pengarna innebär. Det absolut viktigaste i livet har alltid varit att ha möjligheten att få välja själv i alla områden. Idag har jag till stor del en ekonomisk frihet som t.ex. låter mig att själv få välja det som är viktigt i mitt liv.

Det handlar om att t.ex. få välja hur mycket jag jobbar (eller något annat), när jag jobbar, varifrån jag jobbar, med vem och så vidare. Ekonomisk frihet och passiva inkomster handlar inte för mig att checka ut och dricka paraplydrinkar om dagarna. En kursdeltagare i Balansekonomi uttryckte det bäst när jag handledde deras utbildningar:

Det handlar inte om att gå i pension.
Det handlar snarare om att gå i passion.

Jag vill och har alltid velat hjälpa andra. Ödet ville sig att det skulle vara privatekonomi, ett ämne jag tycker är riktigt roligt. Efter att ha;

är jag inte längre bara en entusiast utan börjar faktiskt få lite koll på läget – även om det är många saker jag har stor respekt för att jag inte kan eller förstår. T.ex. önskar jag träffa någon som kan förklara riskparitet på ett begripligt sätt och hur man kan praktiskt använda det själv. Det handlar verkligen om att stå på axlarna på alla de som har kommit före och inte minst bloggrannar och andra.

Vad kan du förvänta dig av min ekonomiblogg?

Jag vill vara tydlig med att jag inte är en finansiell rådgivare och skriver i mångt och mycket hur jag själv gör. Det är många som verkligen inte håller med mig i min strategi eller mina tankar. Det som jag däremot tror på är att just bjuda in dessa personer så att du som läsare kan få samma sak belyst från flera olika sidor (se t.ex. här, här och här).

Jag tror t.ex. att det är extremt svårt för oss vanliga småsparare att slå index. Därför förespråkar jag passivt sparande i indexfonder över lång tid där man fokuserar på att få till en bra mix av olika tillgångsslag. Läs även mer om min fyra-hinkar-strategi.

När jag väl har testat och gjort saker som ter sig fungera brukar jag dela med mig av det här på bloggen, via nyhetsbrevet och mina andra kanaler. Då brukar jag ofta också teckna ett samarbetsavtal med leverantören för att kunna göra en win-win.

Du kan dock vara helt säker på att det kommer att vara tydligt uppmärkt som ”samarbete”, ”sponsrat av” eller ”reklam” när jag har fått betalt för ett samarbete. Under de 10 år som jag har skrivit har jag hittills aldrig hamnat i en intressekonflikt och avser att inte göra det framgent heller. Rakhet, ärlighet och autenticitet varar längst.

RikaTillsammanspodden med Caroline varje söndag

Sedan hösten 2017 poddar jag tillsammans med min fru Caroline en gång i veckan. I de flesta fall försöker vi både göra

Vi började lite svajigt men nu håller vi en ganska bra takt med nya avsnitt varje söndagkväll vid 21.00-tiden. Du kan se alla historiska avsnitt här:

RikaTillsammans-workshopen och FikaTillsammans

Under 2019 fick önskemål från flera av er läsare om att det skulle vara roligt att träffas, prata om ekonomi och inte minst om jag inte kunde hålla en utbildning med ”Best-of-RikaTillsammans”. Sagt och gjort och du kan läsa mer om det nedan:

Hoppas att vi ses på något av de tillfällena!

Kom i kontakt med oss

Bland det bästa jag vet är när du som läser bloggen hör av dig och berättar vad du har lärt dig, vad du har gjort och vad det har gett för resultat. Något av det bästa jag vet är att få känna att jag kanske var en liten del av den resan. Ingen människa blir nämligen framgångsrik på egen hand. Framgångsrik blir man tillsammans med andra.

När vi träffades 2011 pratade vi om vikten av sparande, investerande och hur snabbt det kunde gå. Du bad mig (kanske på skämt) kontakta dig när jag investerat ihop 1 miljon i värdepapper. Därför hör jag av mig nu. Nu uppgår mitt kapital till 1 053 000 kronor. 

Fredrik, bloggläsare via handskrivet(!?) brev 2017

Om du vill komma i kontakt med mig så nås jag

På grund av lagen om finansiell rådgivning till konsumenter (SFS 2003:862) så kan jag inte svara på personliga frågor. Därför är det bästa, enklaste och snabbaste sättet att ställa frågan på bloggen där du kan ställa dina frågor och få svar av mig och andra bloggläsare.

Prenumerera på nyhetsbrevet (kostnadsfritt)

En gång i månaden mejlar jag ut de två bästa artiklarna, en kommentar eller något annat tips för din privatekonomi. Det är självklart kostnadsfritt och du kan avprenumerera när du vill.

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.

Tack för att du läser och därmed gör RikaTillsammans till Sveriges mest lästa blogg om privatekonomi!

Jan (och Caroline Bolmeson)


Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

793 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Hej Jan,
  Först och främst får jag tacka för en riktigt bra sida.
  Har försökt och läsa mig till att spara i ISK via Avanza vs bank (i mitt fall Länsförsäkringar). Då det ej är några köp/sälj/årsavgifter hos varken Avanza eller min bank så ser jag ingen skillnad? Det är nämligen så att jag är guldkund via Länsförsäkringar och det innebär att jag får rabatt (20%) på mina försäkringar hos dom vilket blir avsevärt mycket billigare än hos mitt gamla försäkringsbolag. Ett av kraven är att man sparar långsiktigt hos dom minst 500:-/mån. Då alla fonder finns hos dom och jag ej ser några avgifter som skiljer sig från Avanzas, eller är det något jag har missat här?
  Tänker att ett alternativ är att starta ett isk konto med minimum belopp hos dom och köra på ytterligare ett konto hos Avanza då, eller tror du att det går lika bra att endast köra allt via banken?
  Tack på förhand!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Sebastian
  1. Vit pil

   Kanske bör lägga till att det gäller två konton för mina barn samt ett för mig o frugan vardera. Så det blir 4 olika portföljer minst.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Sebastian
  2. Vit pil

   Problemet med de gamla bankerna är att de sällan har samma utbud som t.ex. Avanza. Det är en av många anledningar till att jag faktiskt föredrar dem.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 2. Vit pil

  Hej! Mitt namn är Emma och jag är student. Jag är snart klar med min kandidatutbildning och ska vidare till masternivå. Här kommer mitt problem. Jag har siktet inställt på Stockholm och KTH men behöver ett boende. Jag har en god ekonomi och fick för några år sedan tillgång till en ganska stor summa pengar. Mitt problem är att den summan inte räcker till en lägenhet. Eller jo, det gör de men inte till en lägenhet i de delar av stan där jag vill bo. Har du tips på hur en kan investera sina pengar och få en snabb avkastning? Jag behöver ha tillgång till dessa pengar inom ett halvår – ett år. Värt att nämna är att jag är helt nybörjare på det här med investeringar. Jag är ung och har aldrig haft tillgång till särskilt yrket pengar.

  Hälsningar Emma

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Emma
  1. Vit pil

   Om du ska ha pengarna inom ett halvår då finns det det inget bra ställe att ha pengarna på förutom bankkontot. Jag påstår att allt annat är inte värt det i förhållande till risken. Välj ett bankkonto som inte har 0 % ränta.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 3. Vit pil

  Skulle vilja tacka dig för en engagerad och mycket lärorik blogg. Du har visat mig vikten av privat sparande och gett mig en bredare bild av ekonomisk verklighet. Jag är lite över 30 och har precis skapat min första pengamaskin som genom dina fördelningstips redan börjat generera.

  För dig och för framtiden

  Mvh
  Jens

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jens
  1. Vit pil

   Tack för de fina orden Jens! Lycka till med sparandet!

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 4. Vit pil

  Morsning
  Är en vuXen Karl 50+ som vill försöka att få en bra pension
  Hade tänkt slänga in 50″ och månads spara 1000
  Och tänkte spara i 15-18år
  Är helt grön på det här
  Men har försökt att sätta in mig i det här
  Och det verkar ju som ett smart sätt att vara nr 1 på pucken
  Ja vad tror du
  Är det en bra början
  Vore lite kul med en liten kommentar
  PS det är ju synd att man får upp ögonen när man är 50
  Mvh Thomas jancke

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Thomas jancke
 5. Vit pil

  Hej ! Jag undrar om du har koll på bostads marknaden ? Det lutar åt att bostads bubblan spricker snart och bostäder kommer rasa i pris , är det värt att vänta på det ?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  adam
 6. Vit pil

  Hej ! Jag undrar om du har koll på bostads marknaden ? Det lutar åt att bostads bubblan spricker snart och bostäder kommer rasa i pris , är det värt att vänta på det ?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  adam
 7. Vit pil

  Fråga
  Hur kan Akelius preferensaktier ha sjunkit så mycket? Så vitt jag förstår finns det litet insyn i företaget.
  I alla fall kan jag inte hitta mycket på nätet. En förklaring att marknadspriset fallit så mycket, är efter vad jag förstår emittering av nya aktier. Är jag i händerna på ett företag som gör va de vill, spär ut värdet aktier?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Emma Jakobsson
  1. Vit pil

   Jag vet faktiskt, jag följer det inte på kortsiktig basis. Men ja, de gav ut ganska många preferensaktier, men det kan ju också handla om utbetalningarna. Mitt bästa förslag är att kontakta företaget och fråga dem. :-)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 8. Vit pil

  Hej!

  Har läst din blogg under en tid och tycker du skriver mycket intressanta saker. Framförallt eftersom jag själv bor i hyresrätt och har länge funderat på att införskaffa mig en bostadsrätt eller villa, men har legat lågt lite tack vare dig.

  Nu kan du ju för första gången få rätt. Konjunkturinstitutet går ut för första gången på väldigt lång tid och varnar för bostadsbubbla.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Kalle
  1. Vit pil

   Haha…. ja, jag har ju haft fel i timing sedan 2006 typ, men jag påstår fortfarande att jag har rätt i sak (tyvärr).

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 9. Vit pil

  Vad ar en typisk kostnad när man anlitar förvaltare, till exempel ett flerfamilgshus med 5 lägenheter?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  peter
  1. Vit pil

   Jag har för mig att jag har sett schabloner på ca 110 kr/kvm och år – men jag är inte helt säker.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 10. Vit pil

  Hej!
  Ses korträntefonder fortfarande som en lågriskplacering, med tanke på dagens minusränta?
  Fler än hälften av alla korträntefonder har gjort minusresultat senaste året och visar en stark nedåtgående trend i dagsläget.

  Mvh
  Alex

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Alex
  1. Vit pil

   Det beror tyvärr helt och hållet på hur man relaterar till risk. Låg risk i form att fallhöjden är begränsad ja – men det är ju inte samma sak som att den kommer gå plus. Just nu är ju ränteläget extremt tycker jag.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 11. Vit pil

  Hej Jan

  Måste säga det är en väldigt lärorik blogg du har, Den är mycket intressant och läsa och ger mycket inspiration.

  En fråga vilka banker använder du dig av ?

  Mvh Thomas

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Thomas
  1. Vit pil

   Jag använder lite olika – Swedbank för löpande, Avanza & Nordnet för investeringar och sedan lite nischbanker för olika andra saker, t.ex. kreditkort som jag har hos OKQ8-bank.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 12. Vit pil

  Hej!
  Nu när ISK ska ändras (skatten),tycker du att det fortfarande är ett bra sparande?
  Låt din dag vara.
  Olle

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Olle Bichér
 13. Vit pil

  Hej Jan!
  Har du hittat något komplement ännu till den avslutade RGB Rogers på inflationsdelen? Har väntat med spänning nu i några månader. Har du tex köpt mer guld och silver eller ligger det kvar i kontantdelen? Märker att jag själv iallafall får ganska sne balans i porftöljen utan RBG Rogers.

  Mvh Jesper

  0
  Gravatar ikon för användaren
  jesper
 14. Vit pil

  Hej!
  Hur hade du sparat 100000 om du varit nybörjare med din nuvarande ”klokhet”??.. är född 1950
  Är det ”smart” att låna 100000 till mitt sparande (10-12 år)??
  Lånet ska ju betalas tillbaka varje månad,tex med 1000 Kr
  Må som bara du kan
  Olle Bichér

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Olle Bichér
  1. Vit pil

   Svårt att rådge, men om jag skulle spara på 10-12 år så skulle jag göra enligt Nybörjarportföljen.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 15. Vit pil

  Hej Jan,

  Först och främst – stort tack för en inspirerande blogg. Jag blev lite konfunderad av ditt barnsparinlägg som menade att ISK är sämre än KF i det att man, då pengarna ska överföras till barnet (vi spar i våra namn) behöver sälja av och skatta innan de kan återinvestera i barnens ISK. Det är väl fria uttag i en ISK då man skattat löpande?

  Mvh/
  Solveig

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Solveig
  1. Vit pil

   Ja. Men skatten räknas på insättningar och när ni gör en ny insättning i den nya ISK så blir det skatt på den.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  1. Vit pil

   Tack! Det hade jag missat!

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 16. Vit pil

  Hej !
  Finns det någon historik över vad man fått för sparränta hos bankerna över tid ? Har själv försökt leta på nätet med inte hittat någon sådan data. Är ju intressant att veta vad man skall ha för minimimål med sitt sparande.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Göran
  1. Vit pil

   Hmm… jag tror det är olika från bank till bank. Jag vet att Swedbank har det på sin hemsida någonstans. Mitt tips är att ringa kundtjänst.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 17. Vit pil

  Tjena jag har sparat pengar till barnen sen de föddes och de är nu 3 respektive 4, jag vill öppna Kapitalförsäkring Barn , ska jag då föra över alla sparpengar till det kontot eller bara börja spara barnbidraget från 0 är det någon skillnad på det mvh Leo

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Leo
  1. Vit pil

   Jag skulle nog säga att för över hela värdet till den nya kapitalförsäkringen.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 18. Vit pil

  Hej!

  Har du någon genomgång av intressanta alternativ för den som _vill_ låsa pengar? Som disciplinerande instrument för sig själv eller annan. Speciellt intresserad av placeringar som är säkra men ändå kan ge mer än fasträntekonto, men även helt vanliga indexfonder är intressanta. 3-7 års sikt.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Skalman
 19. Vit pil

  Vilken approach tycker du man skall ha inför en större placering på en ”förmodad” högt värderad börs?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mattias Höglund