Om mig och RikaTillsammans | RikaTillsammans

Om mig och RikaTillsammans

Min bakgrund, mina mål och min ambition med bloggen

RikaTillsammans är till för dig som är intresserad av din privatekonomi, men är trött på ovärdiga tips såsom ”drick mindre kaffe” eller ”gör en budget”. Den här bloggen är till för dig som vill fokusera på att tjäna mer pengar istället för att spara mer pengar. Den är till för dig som vill ha beprövade strategier som fungerar och inte kräver massor av tid eller kunskap.

För mig handlar livet om mer än pengar. Det är viktigt för mig att ha ett rikt liv. Det betyder att jag vill göra bra saker med min ekonomi samtidigt som jag vill ha tid till min familj, mina projekt och sådant som jag tycker är roligt och ger mig lycka, glädje och energi. Jag är samtidigt väldigt pragmatisk och vill ha strategier och saker som är beprövade och fungerar.

Mitt mål med bloggen är att hjälpa dig att tjäna mer pengar över tid, få nya och annorlunda perspektiv än du får från media, banker, rådgivare och sådant som anses vara generellt ”sant”. Jag vill också generöst dela med mig hur jag gör och hur jag tänker och att komma med konkreta förslag som du kan använda i din ekonomi.

Om du läser den här bloggen över tid (eller prenumererar på mitt nyhetsbrev), så kan jag nästan lova att du kommer att bli en professionell amatörinvesterare – med bättre resultat än 95 % av befolkningen det är nämligen (tyvärr) inte särskilt svårt. Jag rekommenderar att börja i kategorin ”Så här blir du rik”.

Tanken är att bloggen ska fungera för dig oavsett hur din privatekonomiska situation ser ut idag. Jag hoppas att du kommer att ha nytta av den här bloggen oavsett om du har mycket pengar idag eller lite pengar, om du är proffsinvesterare eller komplett nybörjare.

Jag som bloggar heter Jan Bolmeson. Jag är 33 år gammal och jag är utbildad civilingenjör teknisk fysik. Idag arbetar jag som föreläsare och rikedomscoach på företaget Balansekonomi där jag även är delägare. Där hjälper jag tillsammans med mina kollegor människor att faktiskt genomföra mycket av det som jag skriver om här på bloggen. Det handlar nämligen om att det räcker inte med kunskap för att genomföra en förändring i sitt liv (tänk viktnedgång) utan man behöver hitta motivationen och få hjälp med struktur och hitta reskamrater på sin resa.

Det handlar också om att se att rikedom handlar om mer än om pengar och det handlar om att både skapa sig sin plan för ett rikare liv med mer tid, mer pengar och mer energi och sedan att faktiskt genomföra den. Balansekonomi har betytt mycket för mig personligen och jag har skrivit lite om det här. Om du bor i närheten av Stockholm, Malmö och Göteborg rekommenderar jag verkligen att gå på en av Balansekonomis  föreläsningar – jag är ganska säker på att du kommer att gilla den (använd länken nedan för att gå gratis istället för ord pris 340 kr):

Bloggen började som ett hobbyprojekt 2008 och jag driver den idag via mitt bolag RikaTillsammans AB. Jag anser mig själv vara en professionell amatörinvesterare. Mer om min bakgrund kan du läsa nedan. Mitt CV ser du enklast på LinkedIn.

Jag nås enklast via mejl: jan@rikatillsammans.se men jag finns även på Facebook och jag försöker lära mig TwitterNotera att jag, på grund av gällande lagstiftning, inte har möjlighet att svara på konkreta privatekonomiska frågor via mejl. Om du är intresserad av att annonsera på bloggen kontakta mig via marknad@rikatillsammans.se.

Tack för att du läser och därmed gör RikaTillsammans till Sveriges mest lästa blogg om privatekonomi!
Jan Bolmeson

Gratis månatligt nyhetsbrev

I mitt nyhetsbrev som jag skickar ut cirka en gång per månad fokuserar jag på det som är värdefullt för dig – det är konkreta tips, råd och erbjudanden som jag själv tackat ja till. Ett urval av månadens bästa artiklar brukar också få följa med. Naturligtvis är det gratis.

Jag vet själv hur mycket mejl man får, så jag skickar inte ut något om jag inte tycker att det är riktigt bra. Ett bevis på att jag lyckas är att 75 % av alla mejl jag skickar öppnas och läses. Motsvarande siffra på nätet är mindre än 15 %. Det är något jag är stolt över och inte tar med självklarhet.

Om du är intresserad behöver du bara fylla i din e-postadress, men jag uppskattar om du även vill fylla i för- och efternamn. När du har klickat på knappen prenumerera så kommer du att få ett bekräftelsemejl skickat till din angivna e-postadress.

Ibland strular tyvärr formuläret ovan, särskilt om du har en äldre webbläsare, mejla mig då på jan@rikatillsammans.se eller skriv i kommentarsfältet nedan, så lägger jag till dig manuellt.

Villkor för bloggen

Vad kan du förvänta dig av RikaTillsammans?

Det som du kommer att hitta på den här bloggen är:

 • Strategier för att komma igång och börja investera
 • Professionella investeringsstrategier översatta till oss privatpersoner
 • Hur jag själv gör med mina och min dotters pengar
 • Tips och verktyg på hur du kan optimera din ekonomi
 • Erbjudanden som är så pass bra att jag själv använder dem.

Det som du inte kommer att hitta på den här bloggen är:

 • Enkla spartips eller råd av typen ta med lunchlåda till jobbet eller drick en kopp kaffe mindre
 • Get-rich-quick tips (som ändå inte fungerar)
 • Företagsanalyser eller djuplodande bevakning av företag
 • Reflektioner på dagliga och allmänna ekonominyheter
 • Bilder på vad jag har ätit till lunch eller dagens outfit.

Om du gillar ovanstående, rekommenderar jag att du anmäler dig till mitt månatliga nyhetsbrev så får du höjdpunkterna varje månad till din inkorg.

På grund av skatte- och juridiska skäl driver jag den numer i bolagsform. Du kan läsa mer om min policy om annonsering och affiliates här.

Ämnen som jag skriver om

Jag har ingen särskild plan med mina artiklar här på bloggen, men ämnen jag tenderar att skriva om är följande:

 • Better Globe – är ett projekt som ligger mig väldigt nära om hjärtat som handlar om hjälp till självhjälp samtidigt som det ger en god avkastning.
 • Bostadsbubblan – jag är rädd för att den svenska bostadsbubblan kommer att ställa till det privatekonomiskt för många i Sverige.
 • Erbjudande – det är oftast erbjudande som jag själv utnyttjar. Det kan vara allt från investeringstips, försäkringar till inbjudningar till föreläsningar och event.
 • Fastigheter – jag är ganska fascinerad av fastigheter som tillgångsslag på grund av stabiliteten och avkastningen.
 • Frejas pengamaskin – min dotter Frejas pengamaskin där målet är att den ska vara värd 2 000 000 kr på hennes 18 års dag.
 • Indexfonder – jag tror inte på direktinvesteringar i aktier eller stockpicking. Däremot ÄLSKAR jag indexfonder…
 • Kommentarer på aktuella händelser – det är ofta analyser eller mina tankar om aktuella händelser inom olika områden, oftast ekonomi men även politik och annat.
 • Läsarfrågor – jag får en hel del mejl och här försöker jag svara på några av de vanligaste.
 • Litteratur – jag gillar att läsa böcker och här finns ofta mina tankar, recensioner och åsikter om böckerna
 • Personlig utveckling – här skriver jag om saker som är kopplade till beteende, personlig utveckling och andra mer ”mjuka” ämnen.
 • Personligt – det är ofta mina personliga funderingar, tankar, delningar och insikter.
 • Privatekonomisk data och statistik – här samlar jag ofta data och statistik som jag använder som underlag till artiklarna och strategierna.
 • Så blir du rik – samlingskategori för alla mina utbildande artiklar kring hur man kan bygga sig en passiv inkomst via en pengamaskin över tid
 • Övrigt – allt annat som inte hamnar i någon av kategorierna ovan.

De senaste artiklarna hittar du här.

Kort om mig, min egen ekonomi och mina drivkrafter

Eftersom jag bloggar om ekonomi tycker jag att det är viktigt att dela med sig av hur ens egen ekonomi ser ut. Jag säger alltid till andra – ”se först vilka resultat människan som du tar råd av har, innan du lyssnar på råden”. I korthet ligger en stor del av mina pengar i mitt aktiebolag Bolmeson Holding AB (”556772-2029”) och denna bloggen drivs i RikaTillsammans AB (”559006-8960”).

Det egna kapital ligger runt 3 – 5 miljoner i bolagen lite beroende på värdering. Privat har vi en förmögenhet på ungefär en miljon som vi förvaltar och eventuellt kommer använda till ett boende någon gång, trots att vi än så länge har valt att bo i en hyresrätt.

Till följd av ett antal läsarfrågor har jag skrivit ganska mycket om mig, mina egna funderingar kring livet och drivkrafter i artiklarna:

Du hittar dessa mer personliga artiklarna under etiketten ”Personligt”.

Mina projekt och engagemang

Jag tycker det är kul att göra många olika saker och det har också gett mig möjligheten att engagera mig i några olika projekt och företag. De viktigaste och största projekten finns kort beskrivna nedan.

 

balansekonomi-logga

Balansekonomi AB – anställd, rikedomscoach och delägare

Den mesta av min tid lägger jag i företaget Balansekonomi där jag är anställd men också delägare. Balansekonomi är ett utbildningsföretag som utbildar på en del av de frågorna som jag skriver om. Målet för Balansekonomi är att hjälpa människor att bygga sig ett rikare liv med mer tid, mer pengar och mer energi. Det handlar om att både inspirera, motivera och konfrontera befintliga sanningar så att man kommer loss och faktiskt gör det som man vet att man borde göra.

Balansekonomi var på många sätt en av de stora sakerna i början av min egen resa. Det började med att jag gick Balansekonomis föreläsning tillsammans med Charlie Söderberg. Jag blev inspirerad och tillsammans med min fru valde vi att gå utbildningen som vi gillade jättemycket. Jag har skrivit ganska mycket om vad jag fick ut från Balansekonomi i en egen artikel här:

Ett par år därefter blev jag värvad till Balansekonomi av Charlie och jag gick in som delägare och började jobba heltid. Ett beslut som jag aldrig ångrat. Om du gillar det som jag skriver här på bloggen så kommer du med stor sannolikhet även gilla Balansekonomi. Priset för en föreläsning är normalt är priset 340 kr, men om klickar på länken nedan så får du en fribiljett.

Better Globe – säljare och skogsägare

Ett annat projekt som ligger mig nära om hjärtat är Better Globe. Better Globe är ett företag som planterar skog nere i östra Afrika och gör på så sätt mycket gott. Plantagerna ger möjlighet till arbetstillfällen, att barn kan få gå i skola, att människor kan själva lyfta sig ur fattigdom med hjälp av mikrolån samtidigt som man bidrar till att minska koldioxidhalten i atmosfären och motverkar ökenspridningen.

Dessutom ger träden, precis som skogsinvesteringar hemma i Sverige, en god avkastning på insatta pengar. Min roll i Better Globe är att jag säljare träd på provisionsbasis (1 € per sålt träd).

Läs mer om Better Globe här på bloggen!

Övriga engagemang – styrelseledamot, företagare, affärsängel, bloggare & investerare

Vid sidan av de två projekten ovan så är jag även engagerad i en del andra styrelser och föreningar eftersom jag tycker att det är viktigt att engagera sig. Det är bara slå mig på allabolag.se, nuvarande förtroendeuppdrag och engagemang är

 • Bolmeson Holding AB – mitt bolag.
 • RikaTillsammans AB – aktiebolaget som jag driver bloggen via.
 • Malmö Montessoriskola AB – min dotters ideella friskola
 • Sötrönnen AB – skolans fastighetsbolag
 • Better Globe Vision AB – delägare i ett säljbolag till Better Globe som hanterar det administrativa
 • Medlem i affärsängelnätverket i Connect Syd

Bloggen är mitt klotterplank och framförallt något som jag gör för att kunna skriva av mig när det kliar i fingrarna och dela med mig av sådant som jag tycker är viktigt och som en dag hoppas jag blir till en intressant bok.

Förslag för mer läsning

Här kommer mina förslag på sidor att läsa mer på:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

582 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Men är bakomliggande tanken att sälja en del av guldet när den ökar i värde eller?

  Och när du räknar avkastningen på din rikatillsammans portfölj, tar du med din fysiska guld i beräkningen då eller har du så kallad ”pappersguld” i din portfölj?

  Jo jag har läst din artikel som du länkade mig till men har ej fått svar på mina två frågor ovan ^^

  Mvh

  Marco
  1. När jag räknat på avkastningen i RikaTillsammans-portföljen som jag har här på bloggen då räknar jag på pappersguldet i Shareville-portföljen så att det ska bli helt rätt.

   I min portfölj utanför Shareville där jag har det fysiska guldet räknar jag inte så mycket på det då jag ser det som generational wealth och då gör jag bara ett överslag på vikten gånger det aktuella spotpriset.

   Men majoriteten av guldet har jag ju på BullionVault som ju är en semi-lösning då det är fysiskt och allokerat till mig men ändå tillräckligt likvid för att kunna sälja det och omvandla det till kontanter på kort varsel (eller ta fysisk leverans).

   Jan Bolmeson
 2. Hej,

  Kan du förklara för mig varför man investerar i just fysiskt guld och silver? För det ger ju ingen direkt avkastning man får förutom att guld/silver ökar i värde, fast det märker man ju inte när det ligger i förvar på andra sidan jordklotet ^^

  Har förstått att det är som en extra försäkring, men är bakomliggande tanken att sälja guldet och silvret när exempelvis börsen kollapsar och därmed ökar dessa tillgångar i värde? Är det på det sättet du hade tänkt tjäna pengar på din investering i guld och silver?

  Mvh

  Marco
  1. Jag tänker på det delvis som en försäkring. Googla ”rikatillsammans guld försäkring” för att hitta den artikeln (kan inte länka från mobil enhet). Men jag tänker även på det som något som ökar i värde i ett inflationsscenario då guld och silver tenderar att utvecklas väl då inflationen är hög. För mig handlar det om att skapa en portfölj där risken är begränsad oavsett vilket ekonomiskt klimat som råder just för tillfället.

   Jan Bolmeson
 3. Hej
  Kan du kommentera Handelsbanken Multi Asset M där dom har ett krav på minst 100 000 kr för att få handla i fonden.
  Bra / Dåligt med fonden?`
  Med vänlig hälsning
  Fredrik

  Fredrik
  1. Vill inte säga något om den fonden specifikt, men jag vet att det finns andra och liknande fonder och dessa har inte gått särskilt bra. Anledningen är att de ofta är aktivt förvaltade och då ska någon förutsäga framtiden och dessutom göra det i vitt skilda tillgångsslag, det är jättesvårt. Passivt förvaltade multi-fonder kan vara bättre men då kan man lika gärna sätta ihop en kombination själv.

   Jan Bolmeson
 4. Hej Jan

  Provar en liten instickarfråga gällande guld och silver rent fysiskt. Var sören ska man förvara det? Rent fysiskt i byrålådan eller i bankfack? Inte helt lättknäckt fråga. Inbrott är ju inte helt osannolikt i dagsläget :)

  /Henrik

  Henrik
  1. Jag har skrivit en artikel om det (hittar inte den just nu då jag är på mobil enhet, men du kan söka på den på bloggen).

   Bankfack är ett alternativ men de försäkrar bara upp till 400 000 kr och det behöver man ha koll på. Hemförsäkring är nästan i många fall bättre då det går på lösöre-försäkringen. Men man behöver kolla med sitt försäkringsbolag.

   Jan Bolmeson
 5. Hej Jan,

  Vill först säga att jag tycker din blogg är extremt lärorik och kul att läsa. Din blogg sporrade mig i att ta tag i sparandet/investerande och öppnade ett konto i Nordnet.
  Jag är fortfarande bara en valp inom detta område så en fråga har uppstått som jag inte tycks lyckas få svar på riktigt.
  Det pratas om att man ska återinvestera avkastningen för att kunna utnyttja ränta-på-ränta (om jag förstått det korrekt). Ingenstans står det om HUR man återinvesterar ”vinsterna” utan att ta ut dem först.
  Eller är det som sådan att ränta-på-ränta automatiskt kickar in efter en vis period på den avkastning som bildats, dvs jag behöver inte aktivt återinvestera dessa?

  Hoppas verkligen på att kunna få ett svar från dig, då jag brottats med denna fråga ett tag.
  …som sagt, jag är ”ny i branschen”.

  Tack på förhand.
  Med vänlig hälsning
  Mikael

  Mikael Hansen
  1. Hej Mikael,

   Tack för din kommentar och kul att du är i gång! Det är bland det viktigaste man kan göra. :)

   När det gäller återinvestering av avkastningen så sker det för det mesta helt automatiskt genom att t.ex. Fonderna ökar i värde och då är det inget man behöver göra manuellt. Är det så att du äger aktier eller någon av de få fonder där utdelningen betalas ut på kontot då återinvesterar du genom att köpa mer av samma för pengarna som du får som avkastning.

   Lycka till med ditt sparande!

   Många hälsningar,
   Jan

   Jan Bolmeson
 6. Hej, jag undrar hur det kommer sig att du inte handlar guld från tex Guldcentrum i Malmö? Verkar mindre komplicerat än att beställa från utlandet och priserna verkar vara snarlika. Är det skillnad på guldtackor och guldtackor? Jag planerar att belåna mig upp till 70%, det blir ca 300 000 kr och investera enligt din allvädersportfölj.

  Vänliga hälsningar

  Goran Bosevski
  1. Jag har faktiskt inte tänkt på dem. Men ska kolla upp det vid tillfälle. När jag har handlat har jag ofta velat ha både silver och guld och silver har ju alltid varit omständigt att köpa på hemmaplan. Men tack för tipset!

   Du kanske vet vad de har för påslag eller hur de ligger mot andra leverantörer?

   Jan Bolmeson
 7. Hej Jan! Har du du några nyheter för det hör kommande halvåret i portföljen eller kan jag börja ombalansera?
  Med vänlig hälsning, Karin trogen läsare

  Karin Linnell
 8. Hej
  Jag tycker det verkar intressant det här med en portfölj i fyra delar men har några funderingar runt hur man ska se på 1: pensionspengar samt 2: den fastighet man bor i.

  1 vad gäller pensionspengarna så tänker jag att man ska räkna med den del man förvaltar dvs allt utom inkomstpension. Det är ju en förmögenhet man har men som är låst bland annat av skatteskäl i systemet.
  Rätt eller fel tänkt? Jag tänker att jag tänker rätt :-).

  2 Jag bedömer att jag just nu har minst 50% av mitt kapital bundet i den fastighet jag bor i (lågt räknat marknadsvärde minus lån). sen har jag 30% i kontanter och 20% i olika placeringar. Då är pensionspengarna med i detta.
  Det jag då funderar på är:
  A Är det vettigt att räkna in sitt boende i det reala kapitalet? Jag tänker att det är vettigt.
  B Hur ska man värdera sitt boende? och framförallt hur ska man värdera om det årligen?
  C Om man nu hittar en metod för att värdera om boendet varje år och det har stigit i värde borde man då låna en skvätt extra och placera dessa för att balansera portföljen?

  Jag funderar på att rätt och slätt låta boendet utgöra realt kapital och låta den delen vara som den är och sen balansera de övriga delarna 33% på varje tills den dagen det möjligen skulle bli så att jag tror värdet på boendet är nere på 25% av den totala förmögenheten. Då är det dags att amortera…
  Alternativet är att ju att man redan nu belånar fastigheten så att det obelånade värdet är ”säkra” 25% och resten placeras på annat. Fast det känns inte helt bekvämt att låna pengar och sen sätta som kontanter/korta papper.

  Hur kan man tänka?
  mvh
  Peter

  Peter Gustavsson
  1. Spännande fråga.

   Man kan tänka på olika sätt. Jag tänker att man ska ha en sund syn på sin balansräkning och där är ju även inkomstpensionen en tillgång (staten som har en skuld till dig) även om du inte kan förvalta den själv. Sedan är ju frågan om staten kommer att hålla sitt löfte och betala ut den eller om t.ex. Inflationen kommer äta upp värdet på den. Utomlands (bl.a. Grekland har jag för mig) har man ju både använt pensionspengar som säkerhet och i vissa fall till och med lånat dem. Det ska ju mycket till för att det ska ske i sverige men det är bara ett par politiska beslut bort.

   Tittar man på sin fastighet så är det precis som du säger för de flesta är det jämte pensionen den absolut största posten i balansräkningen. För de flesta är det till och med tyvärr tomt om man tar bort boende och pension. Jag själv räknar med fastigheten i balansräkningen både på tllgångssidan och skuldsidan. Jag skulle argumentera för att maximalt värdera om den en gång per år.

   Däremot räknar jag inte med den i RikaTillsammans-portföljen då fastigheter inte riktigt historiskt har betett sig som andra reala tillgångar. Där har varit mycket diskussion kring det just med t.ex. REIT-fonder och de flesta konstaterar att de har inte den kompletterande korrelationen mot de andra tillgångsslagen.

   Det är inget superbra svar men det är så jag tänker i dagsläget. Med det alltså inte sagt att du tänker fel, utan snarare en början på en diskussion. :-)

   Jan Bolmeson
 9. Hejsan

  Hängiven lösare. Har du blivit sjuk el ” gått in i väggen ”. Inte ett inlägg på evigheter

  Med vänlig hälsning,

  Peder sblomqvist
 10. Hej Jan!
  Kommer det komma en ny nybörjarportfölj för 2017 eller är rekommendationerna desamma som för 2016?
  Jag är en av de som inte är så road av att sitta och bevaka aktier men varje år kollar jag över dem och om det är något jag ska byta eller komplettera med.
  Så blir det en ny eller ska jag följa fjolårets tips?

  Med vänlig hälsning
  Marie

  Marie Larsson
  1. Det kommer innan januari månads utgång. Jag har börjat kolla på det och kan säga att där blir inga stora förändringar. Den enda skillnaden är att några av fonderna tappat en stjärna från 5 till 4 men det förändrar inte så mycket tänker jag. En fond att hålla koll på är Spiltan nya globala fond som investerar i utländska investmentbolag.

   Jan Bolmeson
 11. Hej,
  Bra blogg!
  Jag tänker starta en nybörjarportfölj. Jag utgår från att du kommer att se över din. Hoppas jag inte behöver vänta så länge utan att jag kan ta del av det.
  MVH

  Ellinor

  Ellinor Persson
  1. Ja, det kommer jag och den kommer till 95 % se ut som förra årets. Enda skillnaden blir att det nog blir något färre fonder för att göra den enklare.

   Jan Bolmeson
 12. Hej
  Bra blogg.
  Några frågor angående Permanent Portfolio
  1. Har själv en betydande bas i Hedgefonder (Brummers och Gladiator). Fungerat bra som golv i oroliga tider. Hur passar de in i en PP? Hur klassa dem? Vad betyder det för övrig allokering?
  2. Hur hantera fasta tillgångar i PP? Förstår att den fond som följt PP längts övergått till 6 tillgångsslag typ (+Swiss francs och reala tillgångar globalt). Du själv pratar om skog. Var passar de in och effekt på allokering av övriga tillgångar (var tar man pengarna från sas?)
  3. Om man skall följa en portföljside så bör man ju faktiskt se till hela sin portfölj, eller hur ser du på det? Jag skulle påstå att mycket få personer gör så och i praktiken ingen rådgivare vill eller kan göra det (saknar uppdaterad data i praktiken och får ju ändå inte betalt för allt). Några bra verktyg för att väga ihop alla sina innehav på många olika platser? (Privat, min frus, PPM, Tjänstepension i flera olika bolag, ….)

  Många frågor blev det.

  Tack för en bra blogg och ett mycket bra initiativ
  Tomas

  Tomas Dahlqvist
  1. Hej Tomas,

   Tack för mycket frågor som tyvärr inte har något bra eller klockrent svar.

   Jag tycker att hedgefonder är kluriga eftersom de många gånger ska leverera en positiv / Icke-volatil avkastning oavsett marknadsklimat. I RikaTillsammans-portföljen vill man ju ha volatila tillgångar i de olika delarna och det är ju därför man väljer t.ex. Aktier som är volatila i tillväxtfaser, långa obligationsfonder som är volatila i en deflationstider och så vidare. Det gör att en sådan kloss som hedgefonderna inte riktigt passar in tänker jag.

   Skog och valutor hamnar för mig i samma resonemang som ovan. Den schweiziska francen var bra för många år sedan men beter sig enligt vad jag har förstått inte längre likadant som förut vilket ifrågasätter det om den fortfarande fyller sitt syfte.

   Jag gillar ju skog personligen men utifrån ett PP-perspektiv så vet jag ju inte heller hur man skulle klassa det. Det naturliga ter sig vara reala tillgångar men korrelationen mellan t.ex. Skog / fastigheter och guld är inte klockren.

   Slutligen, ja, jag håller med dig att man bör se på sin ekonomi som en helhet. Det är lätt att man annars drar fel slutsatser och hamnar på t.ex. En risknivå som inte var tänkt från början. Hur jag själv löser det är genom excel och en manuell sammanställning på halvårs eller årsbasis.

   Hälsningar,
   Jan

   Jan Bolmeson
 13. Fantastisk blogg! Jag har en fråga om utdelning i aktiefonder. Om jag vill ta reda på vad direktavkastningen (och återinvesterad utdelning) är i en viss fond, var hittar jag den informationen?

  Mattias Byström
 14. Hej Jan, sjukt najs hemsida och rikt med tips (höhö). Jag tänkte bara kolla hur länken till Balansekonomis föreläsning fungerar, för jag ville gärna nyttja den gratis föreläsningen men får upp att jag ska betala 210:- trots att jag går in via din länk :/

  Linda
 15. Hej
  Först vill jag bara säga att du har en väldigt fin och lärorik blogg!
  Det jag undrar över är om nordnets bank i Norge är den ”exakt samma”?
  Bott i Norge i ett par år och kommer att förmodligen bli gammal här :)
  Har du någon koll på Norge och hur jag ska starta min pengamaskin här?

  Robert
  1. Vad jag har förstått på andra läsare så är det i stora drag samma, men där skiljer några saker som att alla fonder tyvärr inte är tillgängliga.

   Jan Bolmeson
 16. Hur ser du på att de långa räntefonderna (tex AMF räntefond lång) går neråt och spås fortsatt att gå ner!? Bör man placera om de ett tag eller ska man låta det vara!?

  Oskar
 17. Söker efter något bolag där man kan teckna gratis kapitalförsäkring typ Avanza eller Nordnet men med möjlighet att skriva in gåvovillkor. ex. att man inte får ut något innan man är x antal år. Tanken är att öppna en åt en mindreårig som sedan kan få nyttja först vid ex. 25 års ålder.

  Vet du om någon ?

  Classe
  1. Ja, det borde gå hos både Avanza och Nordnet har jag för mig. Det är bara att ändra förordnandet. Jag skulle kolla med deras kundtjänst.

   Jan Bolmeson
 18. Hejsan,
  Skulle jättegärna få tillgång till din Excel för att se hur du räknar osv på hyresfastigheter. Finns det en möjlighet att få en länk till det?
  tack på förhand David

  David B
  1. Googla på ”rikatillsammans excel hyresfastighet” så kommer du åt den. Kan tyvärr inte direktlänka då jag sitter på min telefon och svarar på kommentarerna. :-)

   Jan Bolmeson
 19. Jag vill investera i globala indexfonderna du rekommenderar. Spelar det någon roll att köpa dem nu eller vänta till efter nyår.

  Joakim Lindvall
 20. Hej
  Min mor (67 år gammal) har det senaste året fått in den del pengar ~ 2 mkr från försäljning av släktens egendom.
  Hon vill placera pengarna på ett säkert men ändå lönsamt sätt.
  Hon vill kunna ha tillgång till en del av beloppet hyggligt enkelt för att resa/njuta men även placera delar av det för framtiden till barn och barnbarn.
  Hur bör en sådan portfölj se ut?

  Peter E
  1. Svårt att säga och dessutom inte möjligt för mig att ge enskilda råd. Mitt tips skulle vara att räkna på hur mycket pengar som behövs och därefter lägga en plan. Jag tror nämligen att i den åldern så är det svårt att investera på ett riskjusterat sätt eftersom tidshorisonten är så pass kort. Ledsen att jag inte kan ge ett bättre svar.

   Jan Bolmeson
 21. Hej Jan!
  Grymt bra blogg. Har verkligen fångat mitt intresse för att starta min egen pengamaskin.
  Jag har lite funderingar angående buffertsparandet. Jag vill placera dessa pengar i spiltan räntefond. Ska jag då köpa denna fond för den summan i mitt ISK på nordnet? Eller ska man gå via spiltan direkt?
  Tack på förhand! Marcus

  Marcus
  1. Jag skulle nog rekommendera att göra det via en vanlig aktiedepå då räntefonder inte är superbra att ha i ISK eller KF då du kan hamna i en situation där du betalar mer skatt än du får avkastning, särskilt i dagens lågräntesamhälle.

   Jan Bolmeson
 22. Hej jan! Fantastisk blogg! Sandra heter jag och undrar om banker. Det är så att jag behöver 50k till att gå en utbildning (jag vet, ganska vågat) hade jag haft föräldrar så hade jag inte haft tanke på att låna av bank. Jag har fast jobb, dock är jag bara 21 år. Så när jag går till bank(er) så undrar jag vad du tror jag kan kräva för ränta? Vilken bank rekommenderar du? Jag har aldrig lånat innan och haft ett bra sparkonto innan också. Tack på förhand!
  Sandra

  Sandra
 23. Hej, Jan.

  Tack för en blogg som gör det lite lättare att vara nybörjare inom detta fascinerande område. Jag slukar alla tips jag får!

  Jag står i begrepp att ärva ett antal fastigheter och står lite rådvill inför hur jag skall hantera detta plötsliga nya tillskott i kassan. Det rör sig om ett värde till totalt 15 milj netto. Nu till frågan: Bör jag behålla fastigheterna och se vilja möjligheter det finns att hyra ut eller borde jag sälja och låta pengarna jobba åt mig enligt ex RikaTillsammans-porföljen? Det gäller bostadsrätter i Stockholms innerstad.

  Mvh

  Georg

  Georg
  1. Det är tyvärr helt omöjligt för mig att svara på. Jag skulle däremot definitivt inte göra något förhastat och pratat med flera olika personer och rådgivare innan jag skulle gjort något. Mest för att täcka in vilka alternativ som finns och vad de innebär. Ha inte bråttom och gör inget förhastat är mitt råd.

   Jan Bolmeson
 24. Hej!
  har läst dina inlägg och är otroligt taggad på att starta min pengamaskin ;)
  Funderingar?

  Vi har redan ca 100 000kr sparat på ett vanligt konto i min bank, känns som att 50 000kr av detta får gå till steg 1, buffert.
  Amorterar gör vi redan enligt plan.
  Ska starta en överföring varje månad på ca 15% av lönen, hade tänkt starta upp en nybörjarportfölj, men vad ska jag göra med dom övriga 50000kr? Ska allt in i portföljen?
  Du pratade ju även om kortsiktigt spar (nöje, resor, bil osv) Vart ska man placera dom pengarna bäst?

  Hoppas på svar!

  Caroline Ögren
 25. Tjena! följt bloggen ett tag och tycker det hjälpt mig otroligt mycket hittills, har ganska nyligen börjat aktiespara och mina kompisar har börjat visa intresse för det! Dom frågar ofta om min hjälp om hur man köper aktierna os.v (dom har helt enkelt inte kommit igång)
  Skulle inte du kunna göra en video (eller varför inte ett nytt Nordnet konto där du visar allt?) där du filmar skärmen och visar vilka man ska köpa när du pratar om ”indexfond” osv..

  Skulle uppskattas otroligt mycket då jag inte besitter så mycket kunskap (än) så jag kan berätta för mina kompisar!

  Pehr