Om mig och RikaTillsammans | RikaTillsammans

Om mig och RikaTillsammans

Min bakgrund, mina mål och min ambition med bloggen

RikaTillsammans är till för dig som är intresserad av din privatekonomi, men är trött på ovärdiga tips såsom ”drick mindre kaffe” eller ”gör en budget”. Den här bloggen är till för dig som vill fokusera på att tjäna mer pengar istället för att spara mer pengar. Den är till för dig som vill ha beprövade strategier som fungerar och inte kräver massor av tid eller kunskap.

För mig handlar livet om mer än pengar. Det är viktigt för mig att ha ett rikt liv. Det betyder att jag vill göra bra saker med min ekonomi samtidigt som jag vill ha tid till min familj, mina projekt och sådant som jag tycker är roligt och ger mig lycka, glädje och energi. Jag är samtidigt väldigt pragmatisk och vill ha strategier och saker som är beprövade och fungerar.

Mitt mål med bloggen är att hjälpa dig att tjäna mer pengar över tid, få nya och annorlunda perspektiv än du får från media, banker, rådgivare och sådant som anses vara generellt ”sant”. Jag vill också generöst dela med mig hur jag gör och hur jag tänker och att komma med konkreta förslag som du kan använda i din ekonomi.

Om du läser den här bloggen över tid (eller prenumererar på mitt nyhetsbrev), så kan jag nästan lova att du kommer att bli en professionell amatörinvesterare – med bättre resultat än 95 % av befolkningen det är nämligen (tyvärr) inte särskilt svårt. Jag rekommenderar att börja i kategorin ”Så här blir du rik”.

Tanken är att bloggen ska fungera för dig oavsett hur din privatekonomiska situation ser ut idag. Jag hoppas att du kommer att ha nytta av den här bloggen oavsett om du har mycket pengar idag eller lite pengar, om du är proffsinvesterare eller komplett nybörjare.

Jag som bloggar heter Jan Bolmeson. Jag är 33 år gammal och jag är utbildad civilingenjör teknisk fysik. Idag arbetar jag som föreläsare och rikedomscoach på företaget Balansekonomi där jag även är delägare. Där hjälper jag tillsammans med mina kollegor människor att faktiskt genomföra mycket av det som jag skriver om här på bloggen. Det handlar nämligen om att det räcker inte med kunskap för att genomföra en förändring i sitt liv (tänk viktnedgång) utan man behöver hitta motivationen och få hjälp med struktur och hitta reskamrater på sin resa.

Det handlar också om att se att rikedom handlar om mer än om pengar och det handlar om att både skapa sig sin plan för ett rikare liv med mer tid, mer pengar och mer energi och sedan att faktiskt genomföra den. Balansekonomi har betytt mycket för mig personligen och jag har skrivit lite om det här. Om du bor i närheten av Stockholm, Malmö och Göteborg rekommenderar jag verkligen att gå på en av Balansekonomis  föreläsningar – jag är ganska säker på att du kommer att gilla den (använd länken nedan för att gå gratis istället för ord pris 340 kr):

Bloggen började som ett hobbyprojekt 2008 och jag driver den idag via mitt bolag RikaTillsammans AB. Jag anser mig själv vara en professionell amatörinvesterare. Mer om min bakgrund kan du läsa nedan. Mitt CV ser du enklast på LinkedIn.

Jag nås enklast via mejl: jan@rikatillsammans.se men jag finns även på Facebook och jag försöker lära mig TwitterNotera att jag, på grund av gällande lagstiftning, inte har möjlighet att svara på konkreta privatekonomiska frågor via mejl. Om du är intresserad av att annonsera på bloggen kontakta mig via marknad@rikatillsammans.se.

Tack för att du läser och därmed gör RikaTillsammans till Sveriges mest lästa blogg om privatekonomi!
Jan Bolmeson

Gratis månatligt nyhetsbrev

I mitt nyhetsbrev som jag skickar ut cirka en gång per månad fokuserar jag på det som är värdefullt för dig – det är konkreta tips, råd och erbjudanden som jag själv tackat ja till. Ett urval av månadens bästa artiklar brukar också få följa med. Naturligtvis är det gratis.

Jag vet själv hur mycket mejl man får, så jag skickar inte ut något om jag inte tycker att det är riktigt bra. Ett bevis på att jag lyckas är att 75 % av alla mejl jag skickar öppnas och läses. Motsvarande siffra på nätet är mindre än 15 %. Det är något jag är stolt över och inte tar med självklarhet.

Om du är intresserad behöver du bara fylla i din e-postadress, men jag uppskattar om du även vill fylla i för- och efternamn. När du har klickat på knappen prenumerera så kommer du att få ett bekräftelsemejl skickat till din angivna e-postadress.

Ibland strular tyvärr formuläret ovan, särskilt om du har en äldre webbläsare, mejla mig då på jan@rikatillsammans.se eller skriv i kommentarsfältet nedan, så lägger jag till dig manuellt.

Villkor för bloggen

Vad kan du förvänta dig av RikaTillsammans?

Det som du kommer att hitta på den här bloggen är:

 • Strategier för att komma igång och börja investera
 • Professionella investeringsstrategier översatta till oss privatpersoner
 • Hur jag själv gör med mina och min dotters pengar
 • Tips och verktyg på hur du kan optimera din ekonomi
 • Erbjudanden som är så pass bra att jag själv använder dem.

Det som du inte kommer att hitta på den här bloggen är:

 • Enkla spartips eller råd av typen ta med lunchlåda till jobbet eller drick en kopp kaffe mindre
 • Get-rich-quick tips (som ändå inte fungerar)
 • Företagsanalyser eller djuplodande bevakning av företag
 • Reflektioner på dagliga och allmänna ekonominyheter
 • Bilder på vad jag har ätit till lunch eller dagens outfit.

Om du gillar ovanstående, rekommenderar jag att du anmäler dig till mitt månatliga nyhetsbrev så får du höjdpunkterna varje månad till din inkorg.

På grund av skatte- och juridiska skäl driver jag den numer i bolagsform. Du kan läsa mer om min policy om annonsering och affiliates här.

Ämnen som jag skriver om

Jag har ingen särskild plan med mina artiklar här på bloggen, men ämnen jag tenderar att skriva om är följande:

 • Better Globe – är ett projekt som ligger mig väldigt nära om hjärtat som handlar om hjälp till självhjälp samtidigt som det ger en god avkastning.
 • Bostadsbubblan – jag är rädd för att den svenska bostadsbubblan kommer att ställa till det privatekonomiskt för många i Sverige.
 • Erbjudande – det är oftast erbjudande som jag själv utnyttjar. Det kan vara allt från investeringstips, försäkringar till inbjudningar till föreläsningar och event.
 • Fastigheter – jag är ganska fascinerad av fastigheter som tillgångsslag på grund av stabiliteten och avkastningen.
 • Frejas pengamaskin – min dotter Frejas pengamaskin där målet är att den ska vara värd 2 000 000 kr på hennes 18 års dag.
 • Indexfonder – jag tror inte på direktinvesteringar i aktier eller stockpicking. Däremot ÄLSKAR jag indexfonder…
 • Kommentarer på aktuella händelser – det är ofta analyser eller mina tankar om aktuella händelser inom olika områden, oftast ekonomi men även politik och annat.
 • Läsarfrågor – jag får en hel del mejl och här försöker jag svara på några av de vanligaste.
 • Litteratur – jag gillar att läsa böcker och här finns ofta mina tankar, recensioner och åsikter om böckerna
 • Personlig utveckling – här skriver jag om saker som är kopplade till beteende, personlig utveckling och andra mer ”mjuka” ämnen.
 • Personligt – det är ofta mina personliga funderingar, tankar, delningar och insikter.
 • Privatekonomisk data och statistik – här samlar jag ofta data och statistik som jag använder som underlag till artiklarna och strategierna.
 • Så blir du rik – samlingskategori för alla mina utbildande artiklar kring hur man kan bygga sig en passiv inkomst via en pengamaskin över tid
 • Övrigt – allt annat som inte hamnar i någon av kategorierna ovan.

De senaste artiklarna hittar du här.

Kort om mig, min egen ekonomi och mina drivkrafter

Eftersom jag bloggar om ekonomi tycker jag att det är viktigt att dela med sig av hur ens egen ekonomi ser ut. Jag säger alltid till andra – ”se först vilka resultat människan som du tar råd av har, innan du lyssnar på råden”. I korthet ligger en stor del av mina pengar i mitt aktiebolag Bolmeson Holding AB (”556772-2029”) och denna bloggen drivs i RikaTillsammans AB (”559006-8960”).

Det egna kapital ligger runt 3 – 5 miljoner i bolagen lite beroende på värdering. Privat har vi en förmögenhet på ungefär en miljon som vi förvaltar och eventuellt kommer använda till ett boende någon gång, trots att vi än så länge har valt att bo i en hyresrätt.

Till följd av ett antal läsarfrågor har jag skrivit ganska mycket om mig, mina egna funderingar kring livet och drivkrafter i artiklarna:

Du hittar dessa mer personliga artiklarna under etiketten ”Personligt”.

Mina projekt och engagemang

Jag tycker det är kul att göra många olika saker och det har också gett mig möjligheten att engagera mig i några olika projekt och företag. De viktigaste och största projekten finns kort beskrivna nedan.

 

balansekonomi-logga

Balansekonomi AB – anställd, rikedomscoach och delägare

Den mesta av min tid lägger jag i företaget Balansekonomi där jag är anställd men också delägare. Balansekonomi är ett utbildningsföretag som utbildar på en del av de frågorna som jag skriver om. Målet för Balansekonomi är att hjälpa människor att bygga sig ett rikare liv med mer tid, mer pengar och mer energi. Det handlar om att både inspirera, motivera och konfrontera befintliga sanningar så att man kommer loss och faktiskt gör det som man vet att man borde göra.

Balansekonomi var på många sätt en av de stora sakerna i början av min egen resa. Det började med att jag gick Balansekonomis föreläsning tillsammans med Charlie Söderberg. Jag blev inspirerad och tillsammans med min fru valde vi att gå utbildningen som vi gillade jättemycket. Jag har skrivit ganska mycket om vad jag fick ut från Balansekonomi i en egen artikel här:

Ett par år därefter blev jag värvad till Balansekonomi av Charlie och jag gick in som delägare och började jobba heltid. Ett beslut som jag aldrig ångrat. Om du gillar det som jag skriver här på bloggen så kommer du med stor sannolikhet även gilla Balansekonomi. Priset för en föreläsning är normalt är priset 340 kr, men om klickar på länken nedan så får du en fribiljett.

Better Globe – säljare och skogsägare

Ett annat projekt som ligger mig nära om hjärtat är Better Globe. Better Globe är ett företag som planterar skog nere i östra Afrika och gör på så sätt mycket gott. Plantagerna ger möjlighet till arbetstillfällen, att barn kan få gå i skola, att människor kan själva lyfta sig ur fattigdom med hjälp av mikrolån samtidigt som man bidrar till att minska koldioxidhalten i atmosfären och motverkar ökenspridningen.

Dessutom ger träden, precis som skogsinvesteringar hemma i Sverige, en god avkastning på insatta pengar. Min roll i Better Globe är att jag säljare träd på provisionsbasis (1 € per sålt träd).

Läs mer om Better Globe här på bloggen!

Övriga engagemang – styrelseledamot, företagare, affärsängel, bloggare & investerare

Vid sidan av de två projekten ovan så är jag även engagerad i en del andra styrelser och föreningar eftersom jag tycker att det är viktigt att engagera sig. Det är bara slå mig på allabolag.se, nuvarande förtroendeuppdrag och engagemang är

 • Bolmeson Holding AB – mitt bolag.
 • RikaTillsammans AB – aktiebolaget som jag driver bloggen via.
 • Malmö Montessoriskola AB – min dotters ideella friskola
 • Sötrönnen AB – skolans fastighetsbolag
 • Better Globe Vision AB – delägare i ett säljbolag till Better Globe som hanterar det administrativa
 • Medlem i affärsängelnätverket i Connect Syd

Bloggen är mitt klotterplank och framförallt något som jag gör för att kunna skriva av mig när det kliar i fingrarna och dela med mig av sådant som jag tycker är viktigt och som en dag hoppas jag blir till en intressant bok.

Förslag för mer läsning

Här kommer mina förslag på sidor att läsa mer på:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

512 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Hej Jan!
  Tack !, för att du delar med dig av dina dyrt förvärvade erfarenheter i ekonomidjungeln.
  Jag har börjat investera enligt Nybörjarportföljen och känner mig mycket komfortabel med strategin.
  En fundering har jag, i Nybörjarportföljen finns ingen indexfond mot Europa,hur kommer det sig ?
  Många kloka tankar har väckts i mig tack vare din blogg, inte bara ekonomiska.
  Skulle nog även våga påstå att jag även växer som människa genom att följa dina tips och råd.

  Ett frö planterat av dig i min tanke, fick mig att ringa lönekontoret och be dem dra extra skatt på lönen varje månad.
  Ett slags automatiserat sparande jag inte tänker på, jag anpassar mig till att leva på mindre pengar, samtidigt som jag kan investera mer till midsommar utöver mitt månadssparande, kanon !
  Inget nytt under solen kanske för gemene man, men det var du som visade mig vägen…..

  Tack Jan, för inspirationen,tipsen och ditt goda hjärta…

  Med vänliga hälsningar, Johan Nordquist , numera passiv investerare =)

  Johan Nordquist
 2. Hej.
  Sitter och försöker initiera sparandet för mitt barn. Läst fram och tillbaka om Barnsparande-portföljen samt basta-indexfonderna-och-aktivt-forvaltade-fonderna-2016.

  Dock får jag inte grepp på hur du har gjort fördelningen på Barnsparande-portföljen. Finns det något jag missat där man ser fördelningen på de olika delarna i portföljen? Hittar Nybörjarportföljen på shareville men inte ens där får jag en överblick på fördelningen. Finns den någonstans och jag inte hittar den eller är det upp till var och en att göra fördelningen? Mvh Jonas

  Jonas
 3. Tjenare Jan. Jag är en kille på 24år som är sjukt taggad på hyresfastigheter. Jag har renoverat och sålt lägenheter och sparat ihop till min första miljon. Och just nu håller jag på att bygga ett hus på ett finare område i en större stad här i Sverige. Jag kommer lägga en kontantinsats på 400000kr. Vilket kommer resultera i att jag kommer ha ett lån på 2 400 000kr då jag kommer bygga huset helt själv. (Är snickare.) Huset i sig är inget jag och tjejen har tänkt bo i då vi har en riktigt fin hyresrätt. Men jag funderar på att antingen Sälja eller hyra ut huset under lång tid.

  Bomarknaden är så sjuk just nu så idag är ett hus i denna klass värd 4–4.8 miljoner i detta område. Så om marknaden står hyffsat still till Juni så kan jag räkna med en minst på iallafall en miljon efter skatt. Vilket skulle resultera i att jag har pengar till en mindre hyresfastighet.

  Men jag har samtidigt räknat på att jag kan göra en vinst genom att hyra ut huset. Vinsten är kring 70-100 000kr per år. Beroende på hur länge man binder lånet. Vilket blir en bra ROI på satsade pengar.(400k) Men samtidigt dålig utdelning med tanke på värdeökningen man gjort på huset igenom att bygga själv. Tar man ut pengarna och investerar i annat så räcker det med en utdelning på 4-5% av dem där pengarna för att få liknande utdelning. Och med tanke på att jag inte kommer behöva några pengar inom minst 5 år så kanske det är värt det med tanke på vad börsen presterat? Men då är man självklart utan hus och samtidigt blir man tvingad på minst 220k i vinstskatt.I framtiden kommer jag troligtvis vilja ha hus, men det är minst 4-5 år bort och då kan man alltid ta ledigt 4 mån igen och bygga nytt åter igen då det alltid kommer vara billigare än köpa. Jag är mycket fundersam och har samtidigt ingen kunnig person att bolla tankarna med. Vore tacksamt om du kunde få ut något svar på detta.

  // Hungrig sparare.

  Kristian E
  1. Det känns ju som sagt att Bomarknaden till och med är över en peak och kan bara falla. Men det har jag trott många år….

   Kristian E
  2. Kan man göra som du och lägga in tid och energi, så kommer det alltid att ge en bättre avkastning procentuellt än en passiv investering. Å andra sidan är det ofta inte skalbart på samma sätt med tid och energi som med en värdepappersinvestering. Så jag skulle säga fungerar det med att bygga husen och tjäna pengar på det, gör det, men sätt av en bit i värdepapper varje gång.

   Inspirerande historia! Tack för att du delade med dig och lycka till!

   Jan Bolmeson
 4. Hej Jan,
  Har läst mycket på din blogg (tack för en bra blogg btw), men hittar inga tankar kring detta med bostad mer än att det bör ses som en utgift och inte en investering. Har 600 000 i sparade pengar som jag nu vill göra något med och ett av mina mål är att skaffa en vettig bostad (trött på att hyra av usla hyresvärdar/2a hand o.s.v). Samtidigt är ett mål att kunna gå ner i arbetstid i framtiden. Jag vill alltså fördela upp mitt nuvarande kapital samt framtida besparingar i ett målsparande samt i en ”pengamaskin”. Är sparkonton med ränta det enda vettiga alternativet för målsparandet? Hur skulle du fördela befintligt kapital? Allt i en insats känns som dumdristigt då jag måste börja om på noll och ränta på ränta effekten försvinner på det kapital jag har.

  Kanske kan vara något att skriva ett inlägg om?

  Med vänlig hälsning,
  Christopher

  SkyHigh
  1. Ja, tyvärr ser jag det som att det enda vettiga alternativet för kort målsparande är bankkonto. De bästa finns typ hos Avanza eller Nordnet, men ger under 1 % i ränta. Tyvärr.

   Jan Bolmeson
  1. Har inte hunnit genom den än. Jag är lite skeptisk till trenden just nu där alla pratar om utdelningar. Det är ju inget nytt tänker jag. Men har som sagt inte läst den, så jag återkommer med en recension senare.

   Jan Bolmeson
 5. Hej ! hur skulle du rekomendera bästa avkastning på ex 150000 kr
  där 75 % behöver inte röras på minst 10 år. resten kanske kan vara bundna i 3 års perioder ifall man behöver ta ut!
  o kanske börja spara till min 12 åring , låt oss säga insättning på 20000 kr
  jag kan spara 3000 kr/mån av lön.

  är NYBÖRJARE på detta
  tusen tack om du har lite råd!

  pär
  1. Inte ha dem där? :)

   Skämt åsido, det som det handlar om är att bestämma sig om man vill följa strategin för att man litar på den, eller om man tror mer på sig själv. Beslutet behöver bli därefter.

   Jan Bolmeson
 6. Hej Jan,

  Vi står i ett läge där vi tänkte gå all-in på Rika-Tillsammans portföljen @ ca 500 tkr. Min fråga är om det är någon idé att invänta resultatet av valet i USA? Tänker att börsen lär reagera oavsett vem det blir och då kanske köpläget är bättre?

  Joe
 7. Hej!
  Jag investerade nyligen en hel del pengar i en portfölj enligt din / Browne’s princip då den kändes perfekt enligt mina behov. Dock inföll inte riktigt den här utlovade goda sömnen pga nuläget i ekonomin. Det känns som tre fjärdedelar av portföljen har synnerligen dåliga utsikter för tillfället:
  1. Kontanter kan just nu inte ge någon avkastning alls. Men det ger å andra sidan inte minus än.
  2. Obligationer har en tveksam framtid enligt ditt tidigare inlägg.
  3. Guld och silver har under året haft en fantastisk utveckling, men den senaste månaden har de dykt. Silver med -13%.
  De första två ger mig inte sömnlösa nätter. På obligationer kan man ju sprida riskerna över marknader. Däremot känner jag en viss oro kring guld och silver. Till augusti hade silver gått upp med 50%, men sedan dess har det backat 13%. Det känns ju inte helt omöjligt att de backar till januarinivån. Problemet som jag ser det är att vi inte sprider riskerna, på en så stor del som 25% av portföljen. Just nu känns helt enkelt guld och silver som hög risk, samtidigt som enda balansen till detta i portföljen är aktiefonder, vilka ligger på låg risk.
  Vad är dina kommentarer kring detta?
  Mvh,
  Staffan

  Staffan
  1. Svårt att säga, jag förstår din situation. Fler än en gång har jag funderat på liknande. Så här brukar jag tänka. Det handlar inte om månadsperspektiv utan det handlar om att se det på minst, minst 5-10 år. Då är rörelserna annorlunda. Tittar du på aktier så hade du uppemot -10 % efter brexit för att ett par veckor senare liggar på +15 %.

   Det andra jag brukar tänka på är att antingen tror man på strategin eller så tror man inte på den och då behöver man byta. Jag håller mina pengar i portföljen eftersom inget har fundamentalt ändrats i min syn på marknaden eller som gör att portföljen inte skulle fungera längre.

   Jan Bolmeson
 8. Hej! Jag kan inte finna DNB Global Index då jag kollar bland DNB.s fonder då jag letar bland DNB.s utbud på Handelsbankens hemsida (för köp). Är DNB Global Index det fullständiga namnet? Det ”närmaste” jag kommer är DNB Fund Global SRI men det är säkerligen inte densamma.
  Upplys en okunnig!

  Mvh//Martin

  Martin Nordgren
 9. Några tips till en amerikansk/svensk dubbelmedborgare som inte får öppna konto hos Avanza eller Nordnet? Vill hitta ett sätt att spara till barnen, samt investera i indexfonder med låg avgift själv, men som det ser ut i Sverige så får amerikanska medborgare bara vara kund hos de stora bankerna (SEB just nu). Finns det nåt annat sätt att undvika höga avgifter hos SEB om man inte får investera med Avanza/Nordnet? Känns lite orättvist, men så är lagstiftningen just nu…

  Grant
 10. Hej Jan!
  Jag är nybörjare på det här med aktier, har läst och försökt sätta mig in i så mycket jag kunnat den senaste tiden. Tänkte ”ta rygg” på din rika tillsammans portfölj. Jag tittade på den och försökte hitta de aktier du listar (har konto på Avanza). Var lite otydligt dock, det är ju inte direkt H&M och andra ”kändisar” du har med i listan. Kan jag handla de aktier du listar via Avanza och hur hittar jag dem lättast?
  Sen ytterligare en riktigt nybörjarfråga: Jag har ISK hos Avanza, där ligger jag just nu i courtageklass mini. När jag handlar så många olika aktier och fonder som portföljer innehar blir det väl en väldig massa pengar som går till courtage? Om jag sen vill spara och sätta in mer pengar varje månad måste jag ju betala varje gång antar jag? Är det då bättre att spara på banken några månader och sen lägga in en större summa?
  Ja som du märker, jag är inte xpert :=)
  Tack för en mycket intressant sida!
  mvh Magnus

  Magnus Dennert
 11. Hej Jan,

  VIll höra din åsikt och om du kollat ngt på Guggenheim S&P Global Water Index för den del som täcker råvaror i Rika-tilsammans portföljen? Behöver inte vara just Guggenheims indexfond, utan kan vara andra fonder som fokuserar på just vatten. Det är en ganska enkel idé, som får relativt lite fokus med tanke på rådande klimatproblem.

  +1 för en bra läsning också! Du fick mig att börja månadsspara för för ungerfär 1,5 år sedan och hushållet lägger har lagt undan runt 30% av våra intäkter varje månad till vår pengamaskin.

  Allt gott,
  Calle

  Calle
 12. Hej Jan
  Jag håller på att omstrukturera mina besparingar och vill följa dina förslag men i nuläget har jag största delen av mitt kapital i Norge och en mindre del i Sverige
  Jag är utlandssvensk , 55 år
  Har du något råd att ge mig , jag vet inte om det är säkrare att flytta pengarna från Norge?
  Tack på förhand
  Annika

  Annika Korall
  1. Hei Annika.

   Jag bor också i Norge men är av lite yngre modell. Varför skulle det vara tryggare att flytta kapitalet från Norge?

   Upprätta bara ett norskt Nordnet-konto och sätt upp sparandet där. Det gör jag. Funkar lika bra.

   Kim
 13. Hej Jan
  Mina barn 13 och 11 år har fått ärva lite pengar med förmyndaröversyn som jag nu har insatt på ett vanligt konto. Jag vill förstås investera dessa pengar inom snar framtid. Har väntat nu alltför länge, snart 1 år, då jag är så otroligt novis på detta område och känna mig osäker på hur och var jag ska placera pengarna. Vill ju förstås att pengarna ska växa med åren fram till minst 18 års dagen då jag inte kan styra på samma sätt. Var och i vilken typ av fond/aktier..tycker du är lämpligast att placera dessa pengar? (Har pengarna just nu i SEB)

  tack på förhand för svar!

  charlotte Edberg
 14. Hej
  Jag har ett egentligen angenämt problem – men trots allt ett problem.
  Jag har under många år drivet ett framgångsrikt mindre företag (bara mig men som AB). Under den här tiden har jag byggt upp ett totalt kapital på ca 10MKr + fastighet (villa) på ca 3Mkr. Jag har inte satsat på hög pension utan redan vid 63 års ålder (idag 64 år) tog jag ut pensionen som ger ca 8kkr/mån.
  Jag har länge använt mig av SwedBanks tjänster och de senaste åren deras Private Banking. Min erfarenhet är att de ger avkastning men att jag aldrig under ca 20 år fått rådet att ”sälja av” aktiesidan – på sin höjd lite placeringsförändringar. Som resultat ger PB mig kanske 6-8% när börsen i sv gick ca 20% upp och det skulle kunna vara acceptabelt om man samtidigt kunde minimera nedgångarna! Så är inte fallet senast sept 15 till mars 16 gick jag ner med ca 8% vilket var kostsamt.
  Jag har därför börjat söka var man kan få stabil tillväxt – kanske 2-4% över inflation. Som alternativ har jag kontakt med HB och deras förvaltning dels som rådgivning och fondportföljer (inom en ISK) eller deras diskretionära förvaltning. Jag tittar också på att helt blankt bara placera i indexaktier (dock hålla undan behövligt kapital för ca 3år).
  Hur ska man egentligen gå till väga för att nå ca 2-4% över inflation med så låg risk som möjligt!
  Vore ytterst tacksam för dina råd som oberoende aktör via mailen nedan – jag läser mina mail regelbundet!
  Jag ska under sept bestämma hur jag ska placera mitt kapital igen (tog ut ”rubbet” i mars till ISK – ca 10MKr) – jag har ju ingen direkt levnadsbar pension så jag behöver förvalta mitt kapital över tiden.

  Tack!

  Lars Larsson
 15. Tjenare Jan!
  Har precis börjat kika lite på aktier samt fonder. Har just i detta nu ungefär 100 000:- som jag skulle kunna tänka mig att investera med. Så frågan är om Du kan hjälpa mig med en bra portfölj. Vet inte riktigt hur många år eller vad jag ska spara till heller. Mest under obestämd tid.
  Mvh

  Christoffer
 16. Hej Jan,
  Tänk att det skulle dröja ända tills nu innan jag fann din blogg.
  Otroligt intressant.

  Min grabb bor i USA och placerar kontinuerligt i följande två fonder och balanserar regelbundet.
  (Varning, långa namn)
  1. Vanguard Total Stock Market Index Fund Admiral Shares
  2. Vanguard Total Bond Market Index Fund Admiral Shares
  Förvaltningsavgifterna sägs vara mycket låga.

  Fråga 1.
  Hur ser du på denna balans?
  Skulle dessa två motsvara nybörjarportföljens idé.

  Fråga 2.
  Vilka fonder tillgängliga för oss i Norden motsvarar dessa?
  Jag finner bara fonderna ovan med ändelsen ETF.

  Tack för din värdefulla blogg.

  Math
 17. Hej Jan,

  Du skrev i nåt av dina blogginlägg att du räknade med en driftschablonkostnad på 420kr/m2 för hyresfastigheter. Vad har du låtit ingå i det? Har du möjligtvis en länk där jag kan läsa mer?

  Tack!

  simmen
  1. Jag har fått den både av banken och kompisar som äger hyresfastigheter. I den ingår all driften inkl. periodvisa större renoveringar. Så det är snitt på alla fastigheter över många år.

   Jan Bolmeson
 18. Hej,
  Jag läser och är mycket inspirerad av din blog och hela grundtanken bakom rikatillsammansportföljen. Efter lite efterforskningar råkade jag snubbla över denna uppsats från ekonomihögskolan på Lunds universitet: https://lup.lub.lu.se/luur/download?func=downloadFile&recordOId=2337209&fileOId=2337210
  Det intressanta med uppsatsen är att den bekräftar den ungefärliga prestandan i rikatillsammansportföljen (eller ”The Permanent Portfolio”) men att den samtidigt utmanar den med ett par alternativa infallsvinklar. Vad säger du om uppsatsens idéer att använda konjunkturbarometern samt svensk infaltion enligt konsumentprisindex som triggersignaler för hur man viktar om sin permanenta portfölj?

  Peter
  1. Kan absolut fungera på en svensk variant av portföljen. Även om jag personligen tror att det är svårt att träffa rätt på timing i marknaden så har olika typer av momentum-strategier visat på hål i den effektiva marknadsteorin och visat att det går att förbättra avkastningen på det sättet. Så absolut.

   Jag har bara ögnat genom uppsatsen och den verkar solid, däremot hänger jag inte med på resonemanget om obligationer. Halva grejen med obligationerna är att de ska ha hög volatilitet i förhållande till en ränteförändring och det har inte de statsskuldväxlarna som författaren åsyfter, om jag inte har läst fel.

   Jan Bolmeson
 19. Hej Jan!

  Jag håller på att sätta ihop min nybörjarportfölj som jag ska ha till ett mycket långsiktigt sparande men jag vill även prova att investera en mindre summa pengar i några enskilda aktier, mest för skojs skull. Bör jag göra det i samma ISK som mitt långsiktiga sparande eller bör jag göra det på ett separat konto och i sådana fall vilken typ av konto?
  Tack på förhand!
  Mvh Viktor

  Viktor
  1. Jag brukar själv skilja på min ”lekportfölj” och min ”pengamaskin”. De har två olika syften. Den enas syfte är att tillfredsställa mina känslor, ha roligt, ha spänning få vara engagerad. Den andra har syftet att vara tråkig och tjäna pengar över tid. :-) (båda är dock ISK eller KF).

   Jan Bolmeson
 20. Hej, vi har sålt en lägenhet och flyttat till hus. Nu står 740 000 kr på ett 0% konto hos Nordea vilket känns dumt. Vi kommer att vilja göra en del större inköp inom 2 år, var förvarar vi pengarna under tiden? Vågar vi starta något långsiktigt spar med en del av dessa pengarna med månadsinsättningar som sedan löper på?

  Vicky
 21. Hej, uppskattar det du skriver och tittar dagligen på ditt chart över guldet uttryckt i SEK, det är en fin riskindikator. Tror du att du kan återställa den?
  Vänligen Carl

  Carl Skogsborg
 22. Hej! Kan man köra en variant av rikatillsammansportföljen där man plockar ut ca 3 st av de du har i varje del? Tänkte börja med 50 000 vilket gör att jag inte kan köpa alla som du har i RT- portföljen :)

  Johannes
 23. Hej Jan!
  Jag är en ivrig följare av din blogg och har en fråga.
  Jag har en summa som är ”fast” i privat pensionssparande på Swedbank (med dålig avkastning). Jag sätter självklart inte in mer pengar på kontot, men skulle vilja maximera avkastningen på summan som nu finns där och tänkte välja några av de indexfonder du rekommenderar som de bästa för 2016. Problemet är att inga av de globala fonder du rekommenderar finns att köpa på Swedbank. Det närmsta jag kan hitta är Swedbank Robur Access Global. Är den ett vettigt substitut?
  Tack för en superbra blogg.
  /Ingrid

  Ingrid
  1. Hej igen Jan!
   Sedan jag postade min fråga i förmiddags så har jag lärt mig någonting nytt – man kan flytta sitt IPS från en bank till en annan. Och jag som trodde att jag var fast för evigt hos Swedbank! Allt som behöver göras är att fylla i en blankett och pengarna kan flyttas till Avanza, och där finns de fonder jag vill ha.

   Det är dock ett intressant psykologiskt fenomen att jag helt bergfast trodde att det inte gick att byta…

   Ingrid
 24. Hej!
  Didner och Gerge startar en ny fond – Didner & Gerge US Small and Microcap – den 31 aug. Vad är erfarenheten att hoppa på en ny fond precis vid start? Kan de vara övervärderade så att man gör bättre i att vänta eller vad säger historien?
  Hälsningar
  Sofie

  Sofie Berggren
 25. Dumma frågor kanske men måste man ha ett månadsparade till ett ISKkonto (hos Nordnets ex) eller kan jag investera en viss summa pengar ex som din nybörjarportfölj?
  Om man månadssparar måste man då gå in och placera dessa pengar varje månad? Ska man då fortsätta med samma fonder och ”bara” köpa mer av dessa? /Novis

  Anna
 26. Hej!
  Jag har funderat och sökt på internet men inte hittat just de jag söker, jag hoppas du har svaren jag letar.
  Jag har bekanta som vill att jag ska förvalta deras pengar över aktier och fonder.
  Min fråga är om jag kan starta en Enskild firma samt starta ett KP konto för att handla med deras pengar?
  Eller om det är bäst att starta ett aktiebolag?
  Är lite fundersam hur jag ska gå till väga med skatten och hålla reda på vilka som betalat vad och hur mycket deras pengar har gått upp. Lite som ett investmentbolag fast i Enskild firma upplägg.

  Kanske lite röriga frågor men hoppas verkligen du kan hjälpa en kille i nöd.

  //En ung kille med massor med idéer :)

  David
  1. Den tråkiga nyheten är att det är olagligt om du inte har rätt licenser. Det är inget som jag således skulle rekommendera. Eventuellt kan du göra det via en fullmakt med det blir klurigt när du ska börja ta betalt för det.

   Jan Bolmeson
 27. Hej.

  Jag har en fundering med tanke på den ekonomiska bas du bygger för din dotter.
  Det är lite mer av en filosofisk fråga. Ponera nu att allt gås som planerat och din dotter kommer ut i vuxenlivet med en rejäl ekonomisk grundplåt. Hur hanterar du/ni frågan om ekonomisk skolning, arbete och sparsamhet?
  Hur undviker man att en ungdom med för mycket pengar skaffar sig för dyra vanor och inte vill så att säga bygga vidare på sin pengamaskin?

  I den bästa av världar antar jag att du vill uppmuntra en viss sparsamhet i hennes eget beteende redan i unga år.

  Stig
  1. Det här är en enormt klurigt fråga – ett ämne som jag tar upp i vår kommande bok. Det jag börjar luta åt är att ge en mindre grundplåt och sedan ger kompetens, attityd och förhållningssätt.

   Jan Bolmeson
 28. Hej och tack för en informativ och pedagogisk sida!
  Planerar för barnsparande på avanza och de flesta fonder har ju 100kr som lägsta köpbelopp/månad. Är det alltså inte möjligt att sprida ut sparandet i flera olika fonder till en total månadssumma på 100kr? Eller måste jag månadsspara minst 500 om jag vill spara i 5 olika fonder?

  Hoppas du förstod min fråga och tack på förhand!

  Evelina
 29. Hej Jan! Har precis hittat till din sida och tycker den är toppen! Jag vill köpa lägenhet om ca 2 år men tycker det känns väldigt segt att ha kvar sina pengar på ett vanligt sparkonto med 0% ränta. Har du några tips? Funderar själv på att ha en del pengar hos marginalen bank 1,5% ränta med insättningskrav låst på 1 år samt en del kanske i räntefonder. Vad skulle du rekommendera?

  Johan
 30. Hej!

  Tack för en bra blogg.
  Hur gör du för att månadsspara i Följande ETF´er eftersom det inte går att sätta upp automatiskt hos Nordnet?

  Långa obligationsfonder
  iShares Euro Government Bond 15-30yr UCITS ETF
  db x-trackers II iBoxx Sovereigns Eurozone 25+ UCITS ETF
  iShares 20 Year Treasury Bond ETF
  iSHARES CORE CDN LONG TERM BOND IDX ETF
  Guld och Silver
  SPDR Gold Trust (GLD)
  iShares Silver Trust (SLV)
  iShares GSCI Commodity-Indexed Trust Fund (GSG)

  Tack för hjälpen!

  Elias
  1. Jag månadssparar inte alltid i dessa utan där poolar jag pengarna i ”kontant”-delen tills dess att det är dags för en ombalansering.

   Jan Bolmeson
 31. Hej! Mycket bra blogg måste jag säga! Har mailat utan svar så tänkte jag ställer frågan här istället. Skulle du kunna checka in min portfölj och se om den är godkänd och kommer ge en avkastning på ca 6-8% per år? Det är en variant av rikatillsammansportföljen men lite mindre papper i varje del.

  http://www.ladda-upp.se/bilder/apxvwtjgoovuwx/

  Tobias
 32. TACK för en jättebra blogg. Du skriver så att man förstår….åtminstone det mesta :-)
  Har själv varit nyfiken på och testat både aktier och fonder i många år men helt på magkänsla och en tro och en gissning därtill… utgången har varit minst sagt varierande. Dock gjorde jag några ”Reaköp” på Swedbank och JM som ju stigit flera 100% Synd bara att man var luspank och arbetslös vit det tillfället, Hade bara 4000 kr att satsa. Håller fortfarande på att gambla lite, men när det nu är lite sparkapital så måste jag dela upp det i en ”safe” portfölj och en gamblingportfölj ( Skall nämnas att jag inte spelar eller chansar i övrigt i livet) Köper enbart fonder nu mera. Aktierna bara står där…
  Jag är absolut inte bra alls på detta , men finner det hela lite spännande på något sätt.
  Nu till frågan. Finns det någon nackdel att ha 2 st ISK konton ? Tänker just en för det lite säkrare sparandet och en för att våga riska lite med ( mindre summa då) Finns det kanske någon fördel ?
  Skall även starta ISK för mina barn tänker jag, men knepigt då vi föräldrar är separerade och inte har samma åsikter….

  Suss
 33. Kanonbra läsning.
  Jag Har lite funderingar kring hyresfastighet o vilka avdrag man kan göra. Vi har en fastighet med 3lgh som 160101 skrev om till kod 320. Ska vi hålla redan på el, värme, lån etc varje år nu? Innan var det ju 220 där alla investeringar istället blir reavinst/förlust och inget med moms eller deklaration varje år. Jag vet inte om vi tjänar mest på att amortera på vårt privathus eller på hyreshuset? Det är 2%högre ränta på hyreshuset

  Mi Rosen
 34. Hej Jan,
  Tusen tack för en fantastisk blogg och ett intressant nyhetsbrev.

  Jag ska köpa en bostadsrätt i Stockholm. Eftersom jag kommer att behöva amortera drygt 4000 kr/mån på det bolånet (ca 12% av min inkomst) blir det svårt att förhålla sig till de rekommenderade 2% till amortering i din modell. Hur tycker du att jag bör lägga upp mitt sparande när amorteringen sväljer 12 av de 15%?

  Jag är bara 26 år och prioriterar främst ett bra boende, kanske en resa eller två om året. Men förstår ju värdet av långsiktigt sparande och vill inte ignorera det bara för att amorteringen sväljer så mycket.

  Lisa
 35. Hej Jan och stort tack för massor av intressant läsning. Jag har ju nu självklart fått blodad tand för detta och vill såklart genast sätta mina pengar i arbete. Tyvärr så har jag både blivit klockare och mer förvirrad efter att ha försökt navigera mig igenom djungeln av fonder, indexfonder, krockkuddar och aktier.

  Jag har läst dina guider för hur man som nybörjare ska lägga upp sin portfölj och jag har kikat mycket på denna https://rikatillsammans.se/wp-content/uploads/2014/07/shareville-150210.jpg

  Jag såg dock att portföljen är skapad 2014 och jag är rädd att den inte längre är lika aktuell nu som den var då. Kan jag rygga dig och köpa samma som du tipsar om? Är det fortfarande bra för ett längre sparande på 10-15 år? Kan avkastningen bli 8% än?

  Jonas
 36. Hej
  Stort tack för din webbplats, din information och allt du delar med dig. Vi är många som har dig som inspiration.

  Kort fråga:
  Jag har din RikaTillsammans-portfölj som bas för mitt egna sparande (kör ISK på både Avanza och Nordnet). Det är ju möjligt att följa ditt aktuella RikaTillsammans-innehav på Shareville (på Nordnet) men det jag personligen saknar är kompletterande information om vilka av dina aktier/fonder som här hemma i dom fyra olika delarna Tillväxt, Inflation, Deflation och Recession. Detta är ju av intresse när det kommer till hur innehavet ska fördelas och balanseras. Är denna info något som finns någonstans (som jag har missat) eller något som jag helt enkelt bara får klura ut själv? :-)

  Stort tack igen!

  Anders Westin
  1. Den finns i halvårsuppdateringarna, kolla de senaste inläggen eller i artikeln om Rikatillsammans-portföljen. Kan inte länka eftersom jag bara har telefonen just nu.

   Jan Bolmeson
 37. Jan,

  har en del pengar i Avanza Zero (vilket har gått sådär det senaste), och undrar varför jag inte ser den i din portfölj längre. Jag räknar ju kallt med att den fortsätter gå upp (långsiktigt). Men det kanske är fel, borde jag sälja av?

  /Martin

  martin