Om mig och RikaTillsammans | RikaTillsammans

Om mig och RikaTillsammans

Min bakgrund, mina mål och min ambition med bloggen

RikaTillsammans är till för dig som är intresserad av din privatekonomi, men är trött på ovärdiga tips såsom ”drick mindre kaffe” eller ”gör en budget”. Den här bloggen är till för dig som vill fokusera på att tjäna mer pengar istället för att spara mer pengar. Den är till för dig som vill ha beprövade strategier som fungerar och inte kräver massor av tid eller kunskap.

För mig handlar livet om mer än pengar. Det är viktigt för mig att ha ett rikt liv. Det betyder att jag vill göra bra saker med min ekonomi samtidigt som jag vill ha tid till min familj, mina projekt och sådant som jag tycker är roligt och ger mig lycka, glädje och energi. Jag är samtidigt väldigt pragmatisk och vill ha strategier och saker som är beprövade och fungerar.

Mitt mål med bloggen är att hjälpa dig att tjäna mer pengar över tid, få nya och annorlunda perspektiv än du får från media, banker, rådgivare och sådant som anses vara generellt ”sant”. Jag vill också generöst dela med mig hur jag gör och hur jag tänker och att komma med konkreta förslag som du kan använda i din ekonomi.

Om du läser den här bloggen över tid (eller prenumererar på mitt nyhetsbrev), så kan jag nästan lova att du kommer att bli en professionell amatörinvesterare – med bättre resultat än 95 % av befolkningen det är nämligen (tyvärr) inte särskilt svårt. Jag rekommenderar att börja i kategorin ”Så här blir du rik”.

Tanken är att bloggen ska fungera för dig oavsett hur din privatekonomiska situation ser ut idag. Jag hoppas att du kommer att ha nytta av den här bloggen oavsett om du har mycket pengar idag eller lite pengar, om du är proffsinvesterare eller komplett nybörjare.

Jag som bloggar heter Jan Bolmeson. Jag är 33 år gammal och jag är utbildad civilingenjör teknisk fysik. Idag arbetar jag som föreläsare och rikedomscoach på företaget Balansekonomi där jag även är delägare. Där hjälper jag tillsammans med mina kollegor människor att faktiskt genomföra mycket av det som jag skriver om här på bloggen. Det handlar nämligen om att det räcker inte med kunskap för att genomföra en förändring i sitt liv (tänk viktnedgång) utan man behöver hitta motivationen och få hjälp med struktur och hitta reskamrater på sin resa.

Det handlar också om att se att rikedom handlar om mer än om pengar och det handlar om att både skapa sig sin plan för ett rikare liv med mer tid, mer pengar och mer energi och sedan att faktiskt genomföra den. Balansekonomi har betytt mycket för mig personligen och jag har skrivit lite om det här. Om du bor i närheten av Stockholm, Malmö och Göteborg rekommenderar jag verkligen att gå på en av Balansekonomis  föreläsningar – jag är ganska säker på att du kommer att gilla den (använd länken nedan för att gå gratis istället för ord pris 340 kr):

Bloggen började som ett hobbyprojekt 2008 och jag driver den idag via mitt bolag RikaTillsammans AB. Jag anser mig själv vara en professionell amatörinvesterare. Mer om min bakgrund kan du läsa nedan. Mitt CV ser du enklast på LinkedIn.

Jag nås enklast via mejl: jan@rikatillsammans.se men jag finns även på Facebook och jag försöker lära mig TwitterNotera att jag, på grund av gällande lagstiftning, inte har möjlighet att svara på konkreta privatekonomiska frågor via mejl. Om du är intresserad av att annonsera på bloggen kontakta mig via marknad@rikatillsammans.se.

Tack för att du läser och därmed gör RikaTillsammans till Sveriges mest lästa blogg om privatekonomi!
Jan Bolmeson

Gratis månatligt nyhetsbrev

I mitt nyhetsbrev som jag skickar ut cirka en gång per månad fokuserar jag på det som är värdefullt för dig – det är konkreta tips, råd och erbjudanden som jag själv tackat ja till. Ett urval av månadens bästa artiklar brukar också få följa med. Naturligtvis är det gratis.

Jag vet själv hur mycket mejl man får, så jag skickar inte ut något om jag inte tycker att det är riktigt bra. Ett bevis på att jag lyckas är att 75 % av alla mejl jag skickar öppnas och läses. Motsvarande siffra på nätet är mindre än 15 %. Det är något jag är stolt över och inte tar med självklarhet.

Om du är intresserad behöver du bara fylla i din e-postadress, men jag uppskattar om du även vill fylla i för- och efternamn. När du har klickat på knappen prenumerera så kommer du att få ett bekräftelsemejl skickat till din angivna e-postadress.

Ibland strular tyvärr formuläret ovan, särskilt om du har en äldre webbläsare, mejla mig då på jan@rikatillsammans.se eller skriv i kommentarsfältet nedan, så lägger jag till dig manuellt.

Villkor för bloggen

Vad kan du förvänta dig av RikaTillsammans?

Det som du kommer att hitta på den här bloggen är:

 • Strategier för att komma igång och börja investera
 • Professionella investeringsstrategier översatta till oss privatpersoner
 • Hur jag själv gör med mina och min dotters pengar
 • Tips och verktyg på hur du kan optimera din ekonomi
 • Erbjudanden som är så pass bra att jag själv använder dem.

Det som du inte kommer att hitta på den här bloggen är:

 • Enkla spartips eller råd av typen ta med lunchlåda till jobbet eller drick en kopp kaffe mindre
 • Get-rich-quick tips (som ändå inte fungerar)
 • Företagsanalyser eller djuplodande bevakning av företag
 • Reflektioner på dagliga och allmänna ekonominyheter
 • Bilder på vad jag har ätit till lunch eller dagens outfit.

Om du gillar ovanstående, rekommenderar jag att du anmäler dig till mitt månatliga nyhetsbrev så får du höjdpunkterna varje månad till din inkorg.

På grund av skatte- och juridiska skäl driver jag den numer i bolagsform. Du kan läsa mer om min policy om annonsering och affiliates här.

Ämnen som jag skriver om

Jag har ingen särskild plan med mina artiklar här på bloggen, men ämnen jag tenderar att skriva om är följande:

 • Better Globe – är ett projekt som ligger mig väldigt nära om hjärtat som handlar om hjälp till självhjälp samtidigt som det ger en god avkastning.
 • Bostadsbubblan – jag är rädd för att den svenska bostadsbubblan kommer att ställa till det privatekonomiskt för många i Sverige.
 • Erbjudande – det är oftast erbjudande som jag själv utnyttjar. Det kan vara allt från investeringstips, försäkringar till inbjudningar till föreläsningar och event.
 • Fastigheter – jag är ganska fascinerad av fastigheter som tillgångsslag på grund av stabiliteten och avkastningen.
 • Frejas pengamaskin – min dotter Frejas pengamaskin där målet är att den ska vara värd 2 000 000 kr på hennes 18 års dag.
 • Indexfonder – jag tror inte på direktinvesteringar i aktier eller stockpicking. Däremot ÄLSKAR jag indexfonder…
 • Kommentarer på aktuella händelser – det är ofta analyser eller mina tankar om aktuella händelser inom olika områden, oftast ekonomi men även politik och annat.
 • Läsarfrågor – jag får en hel del mejl och här försöker jag svara på några av de vanligaste.
 • Litteratur – jag gillar att läsa böcker och här finns ofta mina tankar, recensioner och åsikter om böckerna
 • Personlig utveckling – här skriver jag om saker som är kopplade till beteende, personlig utveckling och andra mer ”mjuka” ämnen.
 • Personligt – det är ofta mina personliga funderingar, tankar, delningar och insikter.
 • Privatekonomisk data och statistik – här samlar jag ofta data och statistik som jag använder som underlag till artiklarna och strategierna.
 • Så blir du rik – samlingskategori för alla mina utbildande artiklar kring hur man kan bygga sig en passiv inkomst via en pengamaskin över tid
 • Övrigt – allt annat som inte hamnar i någon av kategorierna ovan.

De senaste artiklarna hittar du här.

Kort om mig, min egen ekonomi och mina drivkrafter

Eftersom jag bloggar om ekonomi tycker jag att det är viktigt att dela med sig av hur ens egen ekonomi ser ut. Jag säger alltid till andra – ”se först vilka resultat människan som du tar råd av har, innan du lyssnar på råden”. I korthet ligger en stor del av mina pengar i mitt aktiebolag Bolmeson Holding AB (”556772-2029”) och denna bloggen drivs i RikaTillsammans AB (”559006-8960”).

Det egna kapital ligger runt 3 – 5 miljoner i bolagen lite beroende på värdering. Privat har vi en förmögenhet på ungefär en miljon som vi förvaltar och eventuellt kommer använda till ett boende någon gång, trots att vi än så länge har valt att bo i en hyresrätt.

Till följd av ett antal läsarfrågor har jag skrivit ganska mycket om mig, mina egna funderingar kring livet och drivkrafter i artiklarna:

Du hittar dessa mer personliga artiklarna under etiketten ”Personligt”.

Mina projekt och engagemang

Jag tycker det är kul att göra många olika saker och det har också gett mig möjligheten att engagera mig i några olika projekt och företag. De viktigaste och största projekten finns kort beskrivna nedan.

 

balansekonomi-logga

Balansekonomi AB – anställd, rikedomscoach och delägare

Den mesta av min tid lägger jag i företaget Balansekonomi där jag är anställd men också delägare. Balansekonomi är ett utbildningsföretag som utbildar på en del av de frågorna som jag skriver om. Målet för Balansekonomi är att hjälpa människor att bygga sig ett rikare liv med mer tid, mer pengar och mer energi. Det handlar om att både inspirera, motivera och konfrontera befintliga sanningar så att man kommer loss och faktiskt gör det som man vet att man borde göra.

Balansekonomi var på många sätt en av de stora sakerna i början av min egen resa. Det började med att jag gick Balansekonomis föreläsning tillsammans med Charlie Söderberg. Jag blev inspirerad och tillsammans med min fru valde vi att gå utbildningen som vi gillade jättemycket. Jag har skrivit ganska mycket om vad jag fick ut från Balansekonomi i en egen artikel här:

Ett par år därefter blev jag värvad till Balansekonomi av Charlie och jag gick in som delägare och började jobba heltid. Ett beslut som jag aldrig ångrat. Om du gillar det som jag skriver här på bloggen så kommer du med stor sannolikhet även gilla Balansekonomi. Priset för en föreläsning är normalt är priset 340 kr, men om klickar på länken nedan så får du en fribiljett.

Better Globe – säljare och skogsägare

Ett annat projekt som ligger mig nära om hjärtat är Better Globe. Better Globe är ett företag som planterar skog nere i östra Afrika och gör på så sätt mycket gott. Plantagerna ger möjlighet till arbetstillfällen, att barn kan få gå i skola, att människor kan själva lyfta sig ur fattigdom med hjälp av mikrolån samtidigt som man bidrar till att minska koldioxidhalten i atmosfären och motverkar ökenspridningen.

Dessutom ger träden, precis som skogsinvesteringar hemma i Sverige, en god avkastning på insatta pengar. Min roll i Better Globe är att jag säljare träd på provisionsbasis (1 € per sålt träd).

Läs mer om Better Globe här på bloggen!

Övriga engagemang – styrelseledamot, företagare, affärsängel, bloggare & investerare

Vid sidan av de två projekten ovan så är jag även engagerad i en del andra styrelser och föreningar eftersom jag tycker att det är viktigt att engagera sig. Det är bara slå mig på allabolag.se, nuvarande förtroendeuppdrag och engagemang är

 • Bolmeson Holding AB – mitt bolag.
 • RikaTillsammans AB – aktiebolaget som jag driver bloggen via.
 • Malmö Montessoriskola AB – min dotters ideella friskola
 • Sötrönnen AB – skolans fastighetsbolag
 • Better Globe Vision AB – delägare i ett säljbolag till Better Globe som hanterar det administrativa
 • Medlem i affärsängelnätverket i Connect Syd

Bloggen är mitt klotterplank och framförallt något som jag gör för att kunna skriva av mig när det kliar i fingrarna och dela med mig av sådant som jag tycker är viktigt och som en dag hoppas jag blir till en intressant bok.

Förslag för mer läsning

Här kommer mina förslag på sidor att läsa mer på:

Kommentera

629 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Hej superkul blogg du har! Ska precis börja nybörjarportfölj här. :)

  Men en fråga bara.. Jag har hängt med i världsekonomin ett tag nu och jag ser ju att många länder speciellt sverige har jäkligt högt skuldberg och det känns lite nervös att en stor ekonomisk krash ligger nära framtiden.

  Känner mig lite nervös för att investera då. Tänker jag rätt eller fel?

  Peter
 2. Hej Jan, Hur ser du på pensionssparande jämfört med vanligt sparande på lång sikt? Är din uppfattning att ppm och tjänstepensionssparandet ska innehålla annan fördelning och andra typer av fonder? Fondernas avgifter är avgörande på lång sikt – men i ppm så är det viss rabatt – det kanske öppnar upp för andra fondval?

  Mvh Peter

  Peter
 3. Hej Jan,

  Tack för en bra blogg!

  Du har tidigare skrivit lite om Trustbuddy och de snårigheter som omger långivarna efter konkursen.

  Ett nytt mejl har gått ut till oss som hade en payput 1 på mindre än SEK 5000 där vi erbjuds att sälja våra fodringar för en engångsutbetalning om ”Payment of ”Payout 1″ + 10 % of outstanding loans.”

  Har du lust att ge en kort kommentar om detta? Är också nyfiken om ett accepterande av en sådan försäljning skulle göra det möjligt att få förlustavdrag, typ i enlighet med den tidigare bloggposten du skrev på ämnet, eller om det tåget redan har gått.

  Tacksam för all god input!

  /Carl

  Carl
 4. Hej Jan!

  Först och främst vill jag tacka för en otroligt bra och lärorik blogg, den har fått mig att börja tänka i andra banor när det gäller min privatekonomi.

  Jag och min sambo har nyligen köpt en villa och har precis sålt vår bostadsrätt, vi står nu i valet och kvalet angående hur vi ska lägga upp vårat bolån.

  Som jag ser det har vi två alternativ.

  1. Lägga in hela vinsten från lägenhetsförsäljningen och komma så långt ner i belåningsgrad som möjligt.
  Detta skulle möjliggöra att vi kommer ner på 70% belåning men endast 50000 till vår ”pengamaskin”.

  2. Lägga oss på 85% belåning. Detta skulle ge oss möjlighet att komma igång med 400000 i vår ”pengamaskin”.

  Vilka av dessa alternativ skulle du rekommendera och varför? Finns det kanske något tredje alternativ som vi ej tänkt på?

  Tacksam för svar!.

  Mvh //Pierre

  Pierre
 5. Hej

  Jag kommer få ett arv på 500 tkr och tänkte placera pengarna enligt dina portföljer då jag tillhör dem som inte är någon analytiker eller guru :) Jag tror du kallade det för ”det flesta av oss”. Min fråga är nu hur lång tid jag ska sprida ut det på? Jag förstår tanken och syftet med att inte pricka in toppar och för att sprida risken. Spartid kanske 20 år-ish.

  Arvtagare
 6. Hej!

  Har precis börjar följa dig å tänke fixa till en rika tillsammansportfölj enligt din förenkling av fyra fonder men kan inte hitta iShares 20+ Year Treasury Bond ETF och SPDR Gold Trust i rullistan på Nordnets månadssparade EFT. Har du nåt annat sätt att måndadsspara i dem? Tack för en bra blogg.

  Calle
 7. Hej!
  jag har 60 000 undanlagt till mina tvillingar som är 2 år 6 mån.
  Idag ligger pengarna bara på ett vanligt bankkonto.
  Vad eller hur ska jag göra med dom?
  jag har startat ett ISK konto på avanza.
  Hoppas på svar
  Mvh
  C.K

  Christian Kapocius
 8. Hej Jan!

  Tusen tack för din blogg! Jag har i och med ditt blogginlägg blivit intresserad området i och med detta har jag varit i kontrakt Nordnet för att försöka förstå mig på hur deras lånevillkor fungerar. Tyvärr har jag fått ganska dålig service, personalen verkar inte riktigt kunna besvara mina frågor på ett pedagogiskt sätt. Jag tänkte därför fråga dig om hur det fungerar utifrån ett enkelt och konkret exempel. Har jag uppfattat det rätt om jag genom Nordnet kan belåna enligt följande.

  Om jag har 100 000kr i placerat i tio st olika bolag med ett belåningsvärde på 80% så kan jag som mest låna 400 000 ( 100 000/(1-0,8)-100 000 ) och om jag vill låna till Nordnets supervillkor med 0,99% ränta får jag låna max 40% av dessa 400 000? Alltså 160 000kr.

  Om jag i sådant fall skulle låna 100 000kr på den ovan beskrivna portföljen så har jag en belåningsgrad på 50%. Hur räknar jag ut när jag i sådant fall blir överbelånad och därmed riskerar att banken tvångsförsäljer mina aktier?

  Tack på förhand!

  David K
 9. Hej!

  Jag skulle gärna se ett inlägg om ETF:er. Det verkar ju jättespännande! Och med så låga avgifter undrar jag varför du inte skriver mer om det :) Funderar också på hur du ställer dig till månadssparande i ETF:er pga courtaget ( åtminstone på Avanza…). Jag ser att du investerat i XACT Svenska Småbolag, månadsspar du då? Sålde precis min Lannebo småbolag och funderar på ETF:en istället! Men som sagt, hur resonerar du kring månadssparande i ETF?

  Angelina
  1. Japp, jag också undrar om ETFer, speciellt för månadssparande.

   Om man månadssparar långsiktigt, er det en bra ide att investera direkt i Vanguard Total Stock Index istället för svenska USA fonder med mycket högre avgifter? Det är svårt att förstå alla för och nackdelar med Vanguard ETFer.

   Tack för den bästa bloggen för månadssparare i Sverige!

   Sergejs
  2. Min upplevelse är att det svårt att månadsspara i Vanguards fonder från Sverige. Jag gillar dem och ser egentligen inga andra nackdelar med dem. Så gillar man dem kör på! :)

   Jan Bolmeson
 10. Hej! Har sedan i höstas kört på Rikatillsammansportföljen och nu äntligen är den på + igen efter att ha gått sådär ett tag. Inte för det spelar någon roll då pengarna ska ligga i 15-20 år men ändå kul med + siffror.

  Jag undrar nu när det kommer en ombalansering för rikatillsammansportföljen? Med några justeringar eller dylikt? Har sparat 5000/mån i 6 mån nu så börjar bli dags att köpa på sig igen, därför jah frågar.

  Tobbe
 11. Hej,

  Finns det ingen fond som bygger på samma princip som rikatillsammans portföljen?

  Det krävs ju en del kunskap och en större summa pengar för att starta en rikatillsammans portfölj. Något jag tyvärr inte har, men älskar verkligen den låga volatiliteten portföljen har och att den endast gick back med 5% år 2008.

  Hade jag haft kunskapen hade jag kört efter den!

  Du kanske borde starta en egen fond så att vi alla kan njuta av rikatillsammans portföljen ;)

  Marco
 12. Hej Jan,

  Har precis köpt lite träd i Better Globe. Jag vet att du tror på idén men vad jag funderar på är om vi kan lita på att få igen pengarna om 20 år. Är det seriösa personer som sköter det här? Hur tillvaratar man sin rätt till ersättning, kommer det hem något brev eller måste man själv hålla kolla och komma ihåg?

  Daniel K
 13. Hej,

  Skulle en fond som spdr Gold trust kunna fungera som en krockkudde? Istället för räntefonder och obligationer?

  Vill gärna minimera mina risker men samtidigt känns det inte så lockande med räntefonder då de knappt ger någon avkastning öht.

  Vilka åsikter har du om ”golden butterfly” portföljen?

  Marco
  1. Nej, jag tror inte det. En krockkudde bör ju ha en låg volatilitet. Guld svänger ju ganska mycket och då går en stor del av syftet med en krockkudde förlorad tänker jag.

   Jan Bolmeson
 14. Hej!

  Jag är väldigt nyfiken på vad ett holdingbolag är och gör. Fördelar/nackdelar. Har surfat runt och letat svar men det jag hittar känns onödigt komplicerat eller använder ett språk som inte är anpassat för en lekman så att säga.

  Tack för en mycket intressant blogg/sida.

  Med vänlig hälsning, Caroline

  carolineostling
 15. Hej Jan,

  Skulle du vilja förklara hur ränta på ränta effekten fungerar på fonder? Det blir ju aldrig någon utdelning och så länge man inte säljer får man inte in nytt kapital att investera.

  Vänligen

  Daniel

  Daniel K
  1. I fonder sker ju det i form av tillväxt på värdet på fonderna. Om fonderna ökar i värde med 10 % per år så är ju en 100-lapp värd 110 kr efter år 1, 121 kr efter år 2 och så vidare.

   Jan Bolmeson
 16. Hej Jan! Jag såg att du skulle föreläsa på Linköpings universitet nu i februari. jag är själv student och pluggar första året på civilekonomprogrammet i Linköping och ser fram emot det!

  Jag undrar lite om du kommer ta upp något angående dina tankar om bostadsbubbla i Sverige. Jag har läst några av dina inlägg kring just detta ämne och finner dom väldigt intressanta då jag själv funderar på att köpa bostad i prisklassen 1 500 000. Jag är precis som dig rädd för bostadsbubbla och nu när räntorna vekar vända uppåt så har jag blivit väldigt tveksam och funderar på att behålla mitt kapital på 600 000 på börsen istället.

  Anledningen till köp av bostadsrätt är precis som många andra att jag vill komma in på bostadsmarknaden men hur långt gången tror du ”bubblan” är? För trots att jag har en far som kan hjälpa till ekonomiskt vill man inte vara den sista ”dåren” som köper på toppen och inleda sin bostadskarrär med en nedgång på XX antal procent.

  Mvh!

  Eric
  1. Jag skulle säga som alltid – och som jag resonerade när vi köpte hus i höstas – boende är konsumtion och man bör räkna med att över tid så kostar det pengar. En nedgång på 30 % är inte orimlig så får man räkna in det i sin kalkyl tänker jag. :-)

   Jan Bolmeson
 17. Jag är 23 år. Köpte förra året en bostadsrätt och har knappt 1 500 000 i bolån med runt 1,5 % ränta. Samtidigt började jag studera i våras och har tänkt klara mig utan csn-lån.
  Men min funderingen är om jag ändå borde ta ett fullt csn-lån och amortera hela månadsbeloppet på bolånet pga av att csn-räntan (förhoppningsvis) alltid kommer vara lägre än bolåns-räntan…
  Vad tror du om det?
  Jag hittar inga sådana exempel på nätet, därav frågar jag här.

  Jonathan
 18. Hej!

  Jag har en fråga: Hur skyddar man sig emot sånt här?

  https://www.svd.se/lanefest-for-nischbankerna-nar-blancolanen-blomstrar/i/senaste

  Om fler tar blancolån, så blir de högre belånade. Då kan de inte betala sina vanliga lån. Kan man spara sina pengar på ett sätt som gör att man inte blir så hårt drabbad?

  Jag såg att du hade statistik från 2008. Skulle du rekommendera RikaTillsammans-portföljen även i ett sådant läge?

  Tack för en bra hemsida och svar.

  Fredrik
  1. Jag rekommenderar nästan alltid RikaTillsammans-portföljen då det är en portfölj med lägre risk än en ren aktieportfölj t.ex. Jag hänger inte riktigt med på din första fråga tyvärr. Kan du utveckla ditt resonemang?

   Jan Bolmeson
 19. Hej! Hur skulle du göra om du hade 150 tusen som skall användas till bostad? Idag har jag dem liggande på mitt Swedbank konto. Jag siktar på en lägenhet runt 2 miljoner och behöver 150 k till. Kommer försöka spara ihop detta under en 3 års period. /Christian

  Christian
 20. Skulle det finnas något intresse för dig att göra en portfölj som endast innehåller hållbart sparande?

  Jag tycker att det skulle vara väldigt intressant med en hållbar portfölj. Om du kunde få till en portfölj som uppnår samma långsiktiga avkastning, som de andra portföljerna. Utan att investera i råmaterial och endast investera i långsiktigt hållbara företag, som inte har någon negativ miljöpåverkan.

  Skulle vara intressant att få expertråd på just denna fråga. Hur kan jag investera hållbart?

  Tack för att du engagerar dig!

  Valter
 21. Ellinor,
  Logga in hos Nordnet ska ett månadsvist överföringsuppdrag från ditt Handelsbankkonto.
  Gör du tvärtom dvs ber Handelsbanken föra över pengar månadsvis till Nordnet får du betala Handelsbanken 15:-/överföring!

  Roger Nylander
 22. Hej Jan,
  Som total novis har jag läst om strukturera upp egen ekonomi och sätta igång en nybörjar portfölj. Jag är lite konfunderad över följande: Är det så att man sätter upp ett sparkonto mellan mitt konto i Handelsbank för automatisk överföring/målsparande 3 % till Nordnet sparkonto, OCH därutöver varje månad så sätter man in ca 10% till ISK kontot, också automatisk överföring. Om jag förstått detta rätt så undrar jag hur fördelar man pengarna på ISK kontot, de där 10% varje månad, gör Nordnet en automatisk fördelning?
  Du kanske har svar i dina artiklar men jag har inte hittat!

  Vad jag har gjort hittills är att öppna ett ISK konto och sparkonto på Nordnet och föranmält mitt konto på Handelsbanken. Har satt in 2000 kr på Sparkontot idag.

  Ser fram emot svar! Elinor

  Elinor
  1. Nej, Nordnet fördelar inte något automatiskt. Ja, du för över både till sparkontot och ISK-kontot. Du kan fördela fonderna enligt något av förslagen – t.ex. nybörjarportföljen som innehåller ett antal fonder. Det kommer en uppdaterad artikel på det inom kort.

   Jan Bolmeson
 23. Hej!

  Tack för en riktigt bra blogg. Lätt att hänga med och ta del av dina tankar och kunskap.

  Du skriver att du har majoriteten av dina egna pengar i RikaTillsammans-portföljen. Hur har du delat upp resten av dina pengar? Du kör Nybörjar-portföljen också?

  Fredrik Jönsson
 24. Hejsan!
  Jag har nyss hittat din sida/blogg.
  Bra upplägg och struktur fångade mitt intresse.
  Jag har en fråga ang. sparande i ISK. Jag har ett ISK konto med lite olika sparanden i Handelsbanken.
  Min fråga är: Kan jag spara i externa fonder tex. Länsförsäkringars globala indexfond, AMF balansfond i mitt
  ISK i Handelsbanken?

  Katarina
  1. Hej

   Jag har samma bank. Tyvärr kan du inte det o SHBs indexfonder kostar 0.4% minst. Gör som jag, skaffa isk på Avanza o starta månadssparande i vilka fonder du vill där. Autogiro läggs upp automatiskt.

   /Henrik

   Henrik
 25. Hej, såg att du bland globalfonderna tagit med Vanguards globalfond. Jag har letat efter återförsäljare i Sverige för Vanguards fonder o ETFr och hittat att Avanza har några enstaka, Nordnet =0. På Morningstar finns enstaka fonder registrerade men de har å andra sidan minsta investeringsbelopp på USD 100 000 o däröver.
  Min fråga: Vet du var jag kan hitta Vanguardfonder och ETFr för t ex månadssparande?

  Michael
  1. Dessa finns hos både Nordnet och Avanza. Ofta behöver man leta via kortkoderna eller ringa till kundservice. Det brukar inte vara några problem.

   Jan Bolmeson
 26. Vad tror du om fonden Avanza + East Capital? Ingen förvaltningsavgift och en möjlighet att få exponering mot Östeuropa och Ryssland, men finns säkert nackdelar också. Är det något du hade kunnat överväga att inkludera i dina portföljer?

  Vänligen,
  Fredrik

  Fredrik
 27. Hej

  Jag tror att jag kan vara till stor hjälp. Jag har ärvt/köpt mark och skog i Uganda. Jag vet hur mycket vinst det går att få ut från den marknaden och baserat på er hemsida så förmodar jag att ni vet det med. Jag kan få fram mark i Uganda till ett oerhört bra pris. I Uganda och Östafrika har jag extremt bra kontaktnät och får gynnsamma priser för dem investeringar jag hittills gjort I Uganda. Jag talar lokalspråket flytande samt vet hur marknaden fungerar. Jag har flera bra idéer som jag vet kan komma att ge suverän avkastning. Av en rad olika anledningar väljer jag att inte presentera dem här. Jag läser igenom er sofistikerade manuskript. Jag är villig att hjälpa er med expertis och gå in i ett samarbete. Ni kan få ta del av mina kontakter och idéer och investera UTAN några mellanhänder.

  Mvh. Patrick.

  Patrick
 28. Tack!

  Men skulle en fond som spdr Gold trust kunna fungera som en krockkudde? Istället för räntefonder och obligationer?

  Vill gärna minimera mina risker men samtidigt känns det inte så lockande med räntefonder då de knappt ger någon avkastning öht.

  PS: ser framemot din update inför år 2017. Speciellt Spiltan globalfond investmentbolag. :)

  Mvh

  Marco
 29. Men är bakomliggande tanken att sälja en del av guldet när den ökar i värde eller?

  Och när du räknar avkastningen på din rikatillsammans portfölj, tar du med din fysiska guld i beräkningen då eller har du så kallad ”pappersguld” i din portfölj?

  Jo jag har läst din artikel som du länkade mig till men har ej fått svar på mina två frågor ovan ^^

  Mvh

  Marco
  1. När jag räknat på avkastningen i RikaTillsammans-portföljen som jag har här på bloggen då räknar jag på pappersguldet i Shareville-portföljen så att det ska bli helt rätt.

   I min portfölj utanför Shareville där jag har det fysiska guldet räknar jag inte så mycket på det då jag ser det som generational wealth och då gör jag bara ett överslag på vikten gånger det aktuella spotpriset.

   Men majoriteten av guldet har jag ju på BullionVault som ju är en semi-lösning då det är fysiskt och allokerat till mig men ändå tillräckligt likvid för att kunna sälja det och omvandla det till kontanter på kort varsel (eller ta fysisk leverans).

   Jan Bolmeson
 30. Hej,

  Kan du förklara för mig varför man investerar i just fysiskt guld och silver? För det ger ju ingen direkt avkastning man får förutom att guld/silver ökar i värde, fast det märker man ju inte när det ligger i förvar på andra sidan jordklotet ^^

  Har förstått att det är som en extra försäkring, men är bakomliggande tanken att sälja guldet och silvret när exempelvis börsen kollapsar och därmed ökar dessa tillgångar i värde? Är det på det sättet du hade tänkt tjäna pengar på din investering i guld och silver?

  Mvh

  Marco
  1. Jag tänker på det delvis som en försäkring. Googla ”rikatillsammans guld försäkring” för att hitta den artikeln (kan inte länka från mobil enhet). Men jag tänker även på det som något som ökar i värde i ett inflationsscenario då guld och silver tenderar att utvecklas väl då inflationen är hög. För mig handlar det om att skapa en portfölj där risken är begränsad oavsett vilket ekonomiskt klimat som råder just för tillfället.

   Jan Bolmeson
 31. Hej
  Kan du kommentera Handelsbanken Multi Asset M där dom har ett krav på minst 100 000 kr för att få handla i fonden.
  Bra / Dåligt med fonden?`
  Med vänlig hälsning
  Fredrik

  Fredrik
  1. Vill inte säga något om den fonden specifikt, men jag vet att det finns andra och liknande fonder och dessa har inte gått särskilt bra. Anledningen är att de ofta är aktivt förvaltade och då ska någon förutsäga framtiden och dessutom göra det i vitt skilda tillgångsslag, det är jättesvårt. Passivt förvaltade multi-fonder kan vara bättre men då kan man lika gärna sätta ihop en kombination själv.

   Jan Bolmeson
 32. Hej Jan

  Provar en liten instickarfråga gällande guld och silver rent fysiskt. Var sören ska man förvara det? Rent fysiskt i byrålådan eller i bankfack? Inte helt lättknäckt fråga. Inbrott är ju inte helt osannolikt i dagsläget :)

  /Henrik

  Henrik
  1. Jag har skrivit en artikel om det (hittar inte den just nu då jag är på mobil enhet, men du kan söka på den på bloggen).

   Bankfack är ett alternativ men de försäkrar bara upp till 400 000 kr och det behöver man ha koll på. Hemförsäkring är nästan i många fall bättre då det går på lösöre-försäkringen. Men man behöver kolla med sitt försäkringsbolag.

   Jan Bolmeson
 33. Hej Jan,

  Vill först säga att jag tycker din blogg är extremt lärorik och kul att läsa. Din blogg sporrade mig i att ta tag i sparandet/investerande och öppnade ett konto i Nordnet.
  Jag är fortfarande bara en valp inom detta område så en fråga har uppstått som jag inte tycks lyckas få svar på riktigt.
  Det pratas om att man ska återinvestera avkastningen för att kunna utnyttja ränta-på-ränta (om jag förstått det korrekt). Ingenstans står det om HUR man återinvesterar ”vinsterna” utan att ta ut dem först.
  Eller är det som sådan att ränta-på-ränta automatiskt kickar in efter en vis period på den avkastning som bildats, dvs jag behöver inte aktivt återinvestera dessa?

  Hoppas verkligen på att kunna få ett svar från dig, då jag brottats med denna fråga ett tag.
  …som sagt, jag är ”ny i branschen”.

  Tack på förhand.
  Med vänlig hälsning
  Mikael

  Mikael Hansen
  1. Hej Mikael,

   Tack för din kommentar och kul att du är i gång! Det är bland det viktigaste man kan göra. :)

   När det gäller återinvestering av avkastningen så sker det för det mesta helt automatiskt genom att t.ex. Fonderna ökar i värde och då är det inget man behöver göra manuellt. Är det så att du äger aktier eller någon av de få fonder där utdelningen betalas ut på kontot då återinvesterar du genom att köpa mer av samma för pengarna som du får som avkastning.

   Lycka till med ditt sparande!

   Många hälsningar,
   Jan

   Jan Bolmeson
 34. Hej, jag undrar hur det kommer sig att du inte handlar guld från tex Guldcentrum i Malmö? Verkar mindre komplicerat än att beställa från utlandet och priserna verkar vara snarlika. Är det skillnad på guldtackor och guldtackor? Jag planerar att belåna mig upp till 70%, det blir ca 300 000 kr och investera enligt din allvädersportfölj.

  Vänliga hälsningar

  Goran Bosevski
  1. Jag har faktiskt inte tänkt på dem. Men ska kolla upp det vid tillfälle. När jag har handlat har jag ofta velat ha både silver och guld och silver har ju alltid varit omständigt att köpa på hemmaplan. Men tack för tipset!

   Du kanske vet vad de har för påslag eller hur de ligger mot andra leverantörer?

   Jan Bolmeson
 35. Hej Jan! Har du du några nyheter för det hör kommande halvåret i portföljen eller kan jag börja ombalansera?
  Med vänlig hälsning, Karin trogen läsare

  Karin Linnell
 36. Hej
  Jag tycker det verkar intressant det här med en portfölj i fyra delar men har några funderingar runt hur man ska se på 1: pensionspengar samt 2: den fastighet man bor i.

  1 vad gäller pensionspengarna så tänker jag att man ska räkna med den del man förvaltar dvs allt utom inkomstpension. Det är ju en förmögenhet man har men som är låst bland annat av skatteskäl i systemet.
  Rätt eller fel tänkt? Jag tänker att jag tänker rätt :-).

  2 Jag bedömer att jag just nu har minst 50% av mitt kapital bundet i den fastighet jag bor i (lågt räknat marknadsvärde minus lån). sen har jag 30% i kontanter och 20% i olika placeringar. Då är pensionspengarna med i detta.
  Det jag då funderar på är:
  A Är det vettigt att räkna in sitt boende i det reala kapitalet? Jag tänker att det är vettigt.
  B Hur ska man värdera sitt boende? och framförallt hur ska man värdera om det årligen?
  C Om man nu hittar en metod för att värdera om boendet varje år och det har stigit i värde borde man då låna en skvätt extra och placera dessa för att balansera portföljen?

  Jag funderar på att rätt och slätt låta boendet utgöra realt kapital och låta den delen vara som den är och sen balansera de övriga delarna 33% på varje tills den dagen det möjligen skulle bli så att jag tror värdet på boendet är nere på 25% av den totala förmögenheten. Då är det dags att amortera…
  Alternativet är att ju att man redan nu belånar fastigheten så att det obelånade värdet är ”säkra” 25% och resten placeras på annat. Fast det känns inte helt bekvämt att låna pengar och sen sätta som kontanter/korta papper.

  Hur kan man tänka?
  mvh
  Peter

  Peter Gustavsson
  1. Spännande fråga.

   Man kan tänka på olika sätt. Jag tänker att man ska ha en sund syn på sin balansräkning och där är ju även inkomstpensionen en tillgång (staten som har en skuld till dig) även om du inte kan förvalta den själv. Sedan är ju frågan om staten kommer att hålla sitt löfte och betala ut den eller om t.ex. Inflationen kommer äta upp värdet på den. Utomlands (bl.a. Grekland har jag för mig) har man ju både använt pensionspengar som säkerhet och i vissa fall till och med lånat dem. Det ska ju mycket till för att det ska ske i sverige men det är bara ett par politiska beslut bort.

   Tittar man på sin fastighet så är det precis som du säger för de flesta är det jämte pensionen den absolut största posten i balansräkningen. För de flesta är det till och med tyvärr tomt om man tar bort boende och pension. Jag själv räknar med fastigheten i balansräkningen både på tllgångssidan och skuldsidan. Jag skulle argumentera för att maximalt värdera om den en gång per år.

   Däremot räknar jag inte med den i RikaTillsammans-portföljen då fastigheter inte riktigt historiskt har betett sig som andra reala tillgångar. Där har varit mycket diskussion kring det just med t.ex. REIT-fonder och de flesta konstaterar att de har inte den kompletterande korrelationen mot de andra tillgångsslagen.

   Det är inget superbra svar men det är så jag tänker i dagsläget. Med det alltså inte sagt att du tänker fel, utan snarare en början på en diskussion. :-)

   Jan Bolmeson
 37. Hejsan

  Hängiven lösare. Har du blivit sjuk el ” gått in i väggen ”. Inte ett inlägg på evigheter

  Med vänlig hälsning,

  Peder sblomqvist
 38. Hej Jan!
  Kommer det komma en ny nybörjarportfölj för 2017 eller är rekommendationerna desamma som för 2016?
  Jag är en av de som inte är så road av att sitta och bevaka aktier men varje år kollar jag över dem och om det är något jag ska byta eller komplettera med.
  Så blir det en ny eller ska jag följa fjolårets tips?

  Med vänlig hälsning
  Marie

  Marie Larsson
  1. Det kommer innan januari månads utgång. Jag har börjat kolla på det och kan säga att där blir inga stora förändringar. Den enda skillnaden är att några av fonderna tappat en stjärna från 5 till 4 men det förändrar inte så mycket tänker jag. En fond att hålla koll på är Spiltan nya globala fond som investerar i utländska investmentbolag.

   Jan Bolmeson
 39. Hej,
  Bra blogg!
  Jag tänker starta en nybörjarportfölj. Jag utgår från att du kommer att se över din. Hoppas jag inte behöver vänta så länge utan att jag kan ta del av det.
  MVH

  Ellinor

  Ellinor Persson
  1. Ja, det kommer jag och den kommer till 95 % se ut som förra årets. Enda skillnaden blir att det nog blir något färre fonder för att göra den enklare.

   Jan Bolmeson
 40. Hej
  Bra blogg.
  Några frågor angående Permanent Portfolio
  1. Har själv en betydande bas i Hedgefonder (Brummers och Gladiator). Fungerat bra som golv i oroliga tider. Hur passar de in i en PP? Hur klassa dem? Vad betyder det för övrig allokering?
  2. Hur hantera fasta tillgångar i PP? Förstår att den fond som följt PP längts övergått till 6 tillgångsslag typ (+Swiss francs och reala tillgångar globalt). Du själv pratar om skog. Var passar de in och effekt på allokering av övriga tillgångar (var tar man pengarna från sas?)
  3. Om man skall följa en portföljside så bör man ju faktiskt se till hela sin portfölj, eller hur ser du på det? Jag skulle påstå att mycket få personer gör så och i praktiken ingen rådgivare vill eller kan göra det (saknar uppdaterad data i praktiken och får ju ändå inte betalt för allt). Några bra verktyg för att väga ihop alla sina innehav på många olika platser? (Privat, min frus, PPM, Tjänstepension i flera olika bolag, ….)

  Många frågor blev det.

  Tack för en bra blogg och ett mycket bra initiativ
  Tomas

  Tomas Dahlqvist
  1. Hej Tomas,

   Tack för mycket frågor som tyvärr inte har något bra eller klockrent svar.

   Jag tycker att hedgefonder är kluriga eftersom de många gånger ska leverera en positiv / Icke-volatil avkastning oavsett marknadsklimat. I RikaTillsammans-portföljen vill man ju ha volatila tillgångar i de olika delarna och det är ju därför man väljer t.ex. Aktier som är volatila i tillväxtfaser, långa obligationsfonder som är volatila i en deflationstider och så vidare. Det gör att en sådan kloss som hedgefonderna inte riktigt passar in tänker jag.

   Skog och valutor hamnar för mig i samma resonemang som ovan. Den schweiziska francen var bra för många år sedan men beter sig enligt vad jag har förstått inte längre likadant som förut vilket ifrågasätter det om den fortfarande fyller sitt syfte.

   Jag gillar ju skog personligen men utifrån ett PP-perspektiv så vet jag ju inte heller hur man skulle klassa det. Det naturliga ter sig vara reala tillgångar men korrelationen mellan t.ex. Skog / fastigheter och guld är inte klockren.

   Slutligen, ja, jag håller med dig att man bör se på sin ekonomi som en helhet. Det är lätt att man annars drar fel slutsatser och hamnar på t.ex. En risknivå som inte var tänkt från början. Hur jag själv löser det är genom excel och en manuell sammanställning på halvårs eller årsbasis.

   Hälsningar,
   Jan

   Jan Bolmeson
 41. Fantastisk blogg! Jag har en fråga om utdelning i aktiefonder. Om jag vill ta reda på vad direktavkastningen (och återinvesterad utdelning) är i en viss fond, var hittar jag den informationen?

  Mattias Byström
 42. Hej Jan, sjukt najs hemsida och rikt med tips (höhö). Jag tänkte bara kolla hur länken till Balansekonomis föreläsning fungerar, för jag ville gärna nyttja den gratis föreläsningen men får upp att jag ska betala 210:- trots att jag går in via din länk :/

  Linda
 43. Hej
  Först vill jag bara säga att du har en väldigt fin och lärorik blogg!
  Det jag undrar över är om nordnets bank i Norge är den ”exakt samma”?
  Bott i Norge i ett par år och kommer att förmodligen bli gammal här :)
  Har du någon koll på Norge och hur jag ska starta min pengamaskin här?

  Robert
  1. Vad jag har förstått på andra läsare så är det i stora drag samma, men där skiljer några saker som att alla fonder tyvärr inte är tillgängliga.

   Jan Bolmeson
 44. Hur ser du på att de långa räntefonderna (tex AMF räntefond lång) går neråt och spås fortsatt att gå ner!? Bör man placera om de ett tag eller ska man låta det vara!?

  Oskar
 45. Söker efter något bolag där man kan teckna gratis kapitalförsäkring typ Avanza eller Nordnet men med möjlighet att skriva in gåvovillkor. ex. att man inte får ut något innan man är x antal år. Tanken är att öppna en åt en mindreårig som sedan kan få nyttja först vid ex. 25 års ålder.

  Vet du om någon ?

  Classe
  1. Ja, det borde gå hos både Avanza och Nordnet har jag för mig. Det är bara att ändra förordnandet. Jag skulle kolla med deras kundtjänst.

   Jan Bolmeson
 46. Hejsan,
  Skulle jättegärna få tillgång till din Excel för att se hur du räknar osv på hyresfastigheter. Finns det en möjlighet att få en länk till det?
  tack på förhand David

  David B
  1. Googla på ”rikatillsammans excel hyresfastighet” så kommer du åt den. Kan tyvärr inte direktlänka då jag sitter på min telefon och svarar på kommentarerna. :-)

   Jan Bolmeson
 47. Jag vill investera i globala indexfonderna du rekommenderar. Spelar det någon roll att köpa dem nu eller vänta till efter nyår.

  Joakim Lindvall
 48. Hej
  Min mor (67 år gammal) har det senaste året fått in den del pengar ~ 2 mkr från försäljning av släktens egendom.
  Hon vill placera pengarna på ett säkert men ändå lönsamt sätt.
  Hon vill kunna ha tillgång till en del av beloppet hyggligt enkelt för att resa/njuta men även placera delar av det för framtiden till barn och barnbarn.
  Hur bör en sådan portfölj se ut?

  Peter E
  1. Svårt att säga och dessutom inte möjligt för mig att ge enskilda råd. Mitt tips skulle vara att räkna på hur mycket pengar som behövs och därefter lägga en plan. Jag tror nämligen att i den åldern så är det svårt att investera på ett riskjusterat sätt eftersom tidshorisonten är så pass kort. Ledsen att jag inte kan ge ett bättre svar.

   Jan Bolmeson
 49. Hej Jan!
  Grymt bra blogg. Har verkligen fångat mitt intresse för att starta min egen pengamaskin.
  Jag har lite funderingar angående buffertsparandet. Jag vill placera dessa pengar i spiltan räntefond. Ska jag då köpa denna fond för den summan i mitt ISK på nordnet? Eller ska man gå via spiltan direkt?
  Tack på förhand! Marcus

  Marcus
  1. Jag skulle nog rekommendera att göra det via en vanlig aktiedepå då räntefonder inte är superbra att ha i ISK eller KF då du kan hamna i en situation där du betalar mer skatt än du får avkastning, särskilt i dagens lågräntesamhälle.

   Jan Bolmeson
 50. Hej jan! Fantastisk blogg! Sandra heter jag och undrar om banker. Det är så att jag behöver 50k till att gå en utbildning (jag vet, ganska vågat) hade jag haft föräldrar så hade jag inte haft tanke på att låna av bank. Jag har fast jobb, dock är jag bara 21 år. Så när jag går till bank(er) så undrar jag vad du tror jag kan kräva för ränta? Vilken bank rekommenderar du? Jag har aldrig lånat innan och haft ett bra sparkonto innan också. Tack på förhand!
  Sandra

  Sandra
 51. Hej, Jan.

  Tack för en blogg som gör det lite lättare att vara nybörjare inom detta fascinerande område. Jag slukar alla tips jag får!

  Jag står i begrepp att ärva ett antal fastigheter och står lite rådvill inför hur jag skall hantera detta plötsliga nya tillskott i kassan. Det rör sig om ett värde till totalt 15 milj netto. Nu till frågan: Bör jag behålla fastigheterna och se vilja möjligheter det finns att hyra ut eller borde jag sälja och låta pengarna jobba åt mig enligt ex RikaTillsammans-porföljen? Det gäller bostadsrätter i Stockholms innerstad.

  Mvh

  Georg

  Georg
  1. Det är tyvärr helt omöjligt för mig att svara på. Jag skulle däremot definitivt inte göra något förhastat och pratat med flera olika personer och rådgivare innan jag skulle gjort något. Mest för att täcka in vilka alternativ som finns och vad de innebär. Ha inte bråttom och gör inget förhastat är mitt råd.

   Jan Bolmeson
 52. Hej!
  har läst dina inlägg och är otroligt taggad på att starta min pengamaskin ;)
  Funderingar?

  Vi har redan ca 100 000kr sparat på ett vanligt konto i min bank, känns som att 50 000kr av detta får gå till steg 1, buffert.
  Amorterar gör vi redan enligt plan.
  Ska starta en överföring varje månad på ca 15% av lönen, hade tänkt starta upp en nybörjarportfölj, men vad ska jag göra med dom övriga 50000kr? Ska allt in i portföljen?
  Du pratade ju även om kortsiktigt spar (nöje, resor, bil osv) Vart ska man placera dom pengarna bäst?

  Hoppas på svar!

  Caroline Ögren