Ombalansering av nybörjarportföljen 2017
Sök:

Ombalansering av nybörjarportföljen 2017

Ny sida om nybörjarportföljen samt underlag för ombalanseringen för 2017

Den här artikeln publicerades 2017-02-25 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

Ett av de viktigaste verktygen för att öka avkastningen i sin portfölj jämte ett regelbundet sparande är ombalansering. Först ut är nybörjarportföljen som dessutom nu har fått en helt ny och egen sida på bloggen.

Jag vet inte om du har märkt det men jag har under de senaste veckorna gjort ganska många förändringar på bloggen, några som inte syns medan andra är ganska väsentliga. En av dessa förändringar är den nya samlingssidan:

Syftet med den sidan är att samla alla de tre portföljerna på samma ställe så att det blir enklare för dig som läsare att följa och läsa. Hittills har jag bara hunnit göra färdigt sidan för Nybörjarportföljen:

Jag håller för närvarande på med liknande sidor för de två andra portföljerna. Nu när den är klar kommer jag även balansera om min egen portfölj enligt artikeln nedan. Du kan även läsa mer om konceptet ombalansering och varför det är viktigt här:

Historisk utveckling för Nybörjarportföljen

Tittar vi på den historiska utvecklingen sedan 2015 när jag startade portföljen, så ser det ut som följer:

Nybörjarportföljens utveckling mot Affärsvärldens generalindex (AFGX)

Det går ju inte säga att det har gått något annat än fantastiskt. Mycket bättre än det egentligen ska gå och anledningen till det är portföljen innehåller 40 procent räntefonder samtidigt som vi ovan jämför med 100 procent aktieindex. I en mer rättvis jämförelse där vi sänker andelen aktier till 60 procent och lägger till 3 månaders svenska statsskuldsväxlar (SSVX 3M) och sätter andelen till 40 procent:

Nybörjarportföljens utveckling mot Affärsvärldens generalindex och 3 månaders svenska statsskuldsväxlar

Gapet mellan de två linjerna ökar vilket tyder att överprestationen är mycket bättre det här. Men egentligen är den här inte heller fullt rättvis då jag egentligen borde jämföra mot ett globalt index. I en sådan jämförelse med 60 % MSCI All Country och 40 % statsskuldsväxlar blir utvecklingen enligt följande:

Nybörjarportföljens utveckling mot MSCI All-Country och 3 månaders svenska statsskuldsväxlar

Man kan faktiskt säga att så här bra borde portföljen inte prestera egentligen, men precis som jag alltid brukar varna för de dåliga åren så finns det även möjlighet till bra år.

Nybörjarportföljen före ombalanseringen

Jag har inte rört nybörjarportföljen på ett par månader och den ser i dagsläget ut som följer.

Fondman Andel
AMF Aktiefond Europa 2,04 %
AMF Räntefond Lång 6,13 %
Catella Avkastning 4,96 %
DNB Global Indeks 19,96 %
Danske Invest Global Index 1,37 %
Didner & Gerge Aktiefond 4,55 %
Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära 9,14 %
Nordnet Superfonden Danmark 1,65 %
Nordnet Superfonden Sverige 4,41 %
Nordnet Superfondet Norge 1,65 %
Nordnet Superrahasto Suomi 1,67 %
SEB Likviditetsfond SEK 2,46 %
SPP Aktiefond USA 5,02 %
SPP Obligationsfond 6,12 %
Spiltan Aktiefond Investmentbolag 7,67 %
Spiltan Räntefond Sverige 5,02 %
Swedbank Robur Access Asien 8,75 %
Swedbank Robur Penningmarknadsfond 2,47 %
Ålandsbanken Cash Manager B 4,96 %

Önskat upplägg för nybörjarportföljen 2017

I årets ombalansering har jag bestämt mig för att ta ett lite större grepp och framförallt göra nybörjarportföljen lite enklare med hjälp av färre fonder. Framförallt för att fler än ungefär 10 fonder bidrar inte till att göra avkastningen bättre. Jag kommer därför minska antalet fonder och gå för fördelningen på 11 st fonder.

Ombalansering av nybörjarportföljen 2017 med nya fonder

Typ av fond Fondnamn Andel
1. Globalfond Länsförsäkringar Global Indexnära 20 %
2. Globalfond SPP Aktiefond Global 10 %
3. Globalfond DNB Global Indeks 10 %
4. Sverigefond Spiltan Aktiefond Investmentbolag 5 %
5. Sverigefond Avanza Zero / Nordnet Superfonden Sverige 5 %
6. Tillväxtfond Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära 5 %
7. Asienfond Swedbank Robur Access Asien 5 %
8. Blandräntefond Spiltan Räntefond Sverige 10 %
9. Blandräntefond IKC Avkastningsfond 10 %
10. Kort räntefond Swedbank Robur Penningmarknadsfond 10 %
11. Lång räntefond AMF Räntefond Lång 10 %

Ombalansering med hjälp av lite Excel-fu…

Det enklaste sättet (som jag inte rekommenderar) är att sälja alla fonderna så att man får kontanter och sedan köpa tillbaka allting. Men det finns enklare sätt, särskilt om man gillar Excel. Följande mall för ombalansering hjälper dig att ge dig förändringen baserat på nuvarande värde och din önskade målfördelning.

När du har laddat ner den så bör den se ut som följer:

RikaTillsammans ombalanseringskalkyl för Nybörjarportföljen

Använd Excel-mallen med hjälp av följande instruktioner:

 1. Fyll bara i de gröna fälten, alla övriga celler är skyddade
 2. Fyll i de aktiefonder som du äger och deras nuvarande värde i dagsläget i 1a
 3. Fyll i de ränte- och obligationsfonder som du äger i 1b. inkl. eventuella kontanter på kontot
 4. I 2a fyll i den önskade målfördelningen för dina aktiefonder
 5. I 2b fyll i den önskade målfördelningen för dina ränte- och obligationsfonder
 6. I kolumnen ”Köp/Sälj” får du summan som du ska köpa eller sälja respektive fond för
 7. I kolumnen ”Värde efter ombalansering” ser du vad värdet av den fonden ska vara efter ombalanseringen
 8. Därefter köper du och säljer via din depå hos Nordnet eller Avanza

Kommentera nedan om du har några frågor.

Månadssparande i fonder är nyckeln till framgång

Precis som alltid så är det regelbundna månadssparandet nyckeln till framgång, det gör att du har oddsen på din sida och kan till och med öka avkastningen över tid. Jag brukar säga att det viktigaste är att prioritera ett månadssparande på ett sådant sätt att du får tillgångsslagen rätt eftersom de har störst påverkan på den slutgiltiga avkastningen. Om du månadssparar t.ex.

Månadssparande Aktiefonder Räntefonder
1 000 kr 600 kr 400 kr
500 kr 300 kr 200 kr
400 kr 240 kr 160 kr
300 kr 180 kr 120 kr

Om man månadssparar ett belopp under 300 kr, så skulle jag rekommendera att spara det i aktiefonderna och balansera om en till två gånger om året. Sedan väljer man fördel de största fonderna inom varje tillgångsslag. I aktiedelen av fondportföljen skulle jag rekommendera Länsförsäkringar-fonden och i räntefonddelen skulle jag rekommendera Spiltan-fonden. Att fördelningen sinsemellan i tillgångsslaget gör inte så mycket.

Slutord

En vanlig fråga som jag brukar få är om man måste ombalansera sin portfölj. Mitt svar är både ja och nej. Ja, jag rekommenderar alltid att ombalansera, inte minst på grund av anledningarna som jag beskriver i den här artikeln:

Men jag tycker också att man ska vara medveten om att de förändringar jag gör i den här artikeln är marginella. Både dessa och de gamla fonderna är bra fonder som är valda för att ”hålla” i flera år. Det syns inte minst i att det i princip alltid är samma fonder som hamnar på mina ”bästa-fonderna”-lista år efter år.

Jag kommer under de kommande två veckorna att byta till följande fördelning i min Shareville-depå enligt nedan.

Följ portföljen på Shareville och via mitt nyhetsbrev

Nordnet lanserade för ett tag sedan en tjänst där man kan följa andras portföljer. Jag har lagt upp nybörjarportföljen där och du kan följa den likt över 4 500 andra investerare. Det är som att kika in i min portfölj där du kan se alla fonderna, alla transaktionerna, allt förutom summorna. Det är gratis, det enda du behöver vara är kund hos Nordnet och det är gratis.


Tänk gärna på det som jag skrev ovan dock om att den jämför med ett 100 % aktiefonder index (Stockholmsbörsen) vilket blir lite missvisande för nybörjarportföljen. Du kan även följa välja att prenumerera på mitt nyhetsbrev som jag skickar ut ca 10 gånger per år. Där skickar jag med info när jag balanserar om eller gör andra förändringar i portföljen. Fyll i formuläret nedan i så fall:

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.

Om du har några frågor, kommentera gärna nedan.

Relaterade artiklar


Den här artikeln publicerades 2017-02-25 klockan 23:56 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): Nybörjarportföljen.

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

109 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Hej Jan !

  Jag håller precis på att ombalansera min portfölj. Går det inte lika bra att använda byt funktionen när man ombalanserar istället för köp/sälj funktionen?

  Varför rekommenderar du inte att man säljer av 100% och sedan köper tillbaka när man ombalanserar?

  Tacksam för svar och att du driver en riktigt bra blogg.

  mvh

  Micke

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Micke
  1. Vit pil

   Jo, det går lika bra med byt-funktionen om man har den. Jag rekommenderar inte att sälja av allt, tvärtom. Det är därför jag rekommenderar Excel-filen som visar exakt hur man kan göra.

   Däremot var jag tvungen att i år sälja av allt i RikaTillsammans-portföljen för att göra ombalanseringen eftersom många av fonderna jag hade sedan innan kunde jag inte behålla. Då var det enklare att göra som i ”Anslagstavlan” på TV och rensa ut allting och börja från scratch.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 2. Vit pil

  Hej!

  Jag lyckas inte ladda ner excel-arket. Är det borttaget från sidan?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  mathias
 3. Vit pil

  Hej,
  Tack för allt arbete du lägger ner. Undrar om det kommer en ombalansering för 2018? Du har indikerat början av januari, har jag missat nåt?
  Mvh
  Rebwar

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Rebwar Venya
  1. Vit pil

   Ja, det kommer. Jag var kanske otydlig, men jag indikerade ”Bästa fonderna” och ”uppföljning av portföljerna” i början. Ombalanseringen bygger på de två föregående. :)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 4. Vit pil

  Hej!

  Tänkte använda mallen och men förstår inte rikktigt rutan ”ok – ej ok” Vad menas med den?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Håkan
  1. Vit pil

   Det är mest en kontrollfunktion för att se att den räknar rätt. Jag kommer att uppdatera den inom kort.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 5. Vit pil

  Har använt mig av ditt excelark i år, nu när det var dags att ombalansera. Dock går det bara att lägga säljorder i procent på Nordnet, och då hamnar jag inte 100% korrekt. Hur gör jag?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Christian
 6. Vit pil

  Hej! Jag baserade min portfölj på ditt förslag med 7 stycken fonder enligt nybörjarportföljen.
  Är det en gammal version, borde jag byta?
  Mvh Andreas!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Andreas
  1. Vit pil

   Nej, det behöver du inte. Den kommer till 95 % se likadan ut. :)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 7. Vit pil

  Hej Jan!

  Jag är en tjej som nyss fyllt 18 år och vill börja spara långsiktigt i fonder/sparkonton. Jag har en större summa pengar som jag mer än gärna ”låser” i flera år för att förhoppningsvis kunna ta ut en större summa senare.
  Vad är dina tips för ett bra och gärna växande sparsätt? Ska man placera en del av summan kontinuerligt eller allt på samma gång och var?

  Tack på förhand!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tilda
 8. Vit pil

  Hej! Undrar ifall du planerar att balansera om nybörjarportföljen inför 2018?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tobias
  1. Vit pil

   Ja, jag kommer att ombalansera i början av januari. :)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 9. Vit pil

  Varför ha tre olika globalfonder som är så lika varandra? Jag har en portfölj som är ganska lik denna, men jag har bara en globalfonden (som totalt är 50% av hela portföljen), nämligen Länsförsäkringas Global Indexnära.

  Skillnaden att ha dessa tre globalfonder eller bara Länsförsäkringas Global Indexnära är väl marginell, eller missar jag någonting?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Johan Andersson
  1. Vit pil

   Det stämmer i stora drag. Däremot kör SPP:s fond på ett annat och ett lite större index. Därav är det en komplettering även om överlappet är stort.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 10. Vit pil

  Hej Jan!

  Tack för en suverän blogg!

  Jag är 25 år och har ett kapital på ca 170 000 kr. Jag har möjligheten att spara i genomsnitt 8000 kr per månad med den livsstil jag har nu. Bor i en hyresrätt med extremt låg hyra men tänker på lång sikt att jag ev. kommer vilja köpa lägenhet och bil. Men jag har inga problem att spara över tid, det är bara det att jag troligtvis kommer vilja göra ovanstående köp framöver. Vilken portfölj skulle du rekommendera mig? Nybörjar- globala barn- eller rika tillsammansfonden?

  Sen har jag en annan fråga också. Jag har under ca ett halvårs tid sparat runt 50 000 kr i två aktiefonder (Robur Ny teknik och AMF småbolag) som gått sådär. Jag vill nu helt gå över till någon av dina portföljer. Tycker du att jag ska sälja fonderna med låg avkastning/förlust och gå över direkt eller avvakta att de går upp lite och därefter göra omplaceringen?

  Tack på förhand//Helena

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Helena
  1. Vit pil

   Tack för din kommentar och för att du läser på bloggen, men det är bättre att du ställer frågan i:

   Där får du svar även av andra läsare som inte hittar till den här kommentaren. :-)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 11. Vit pil

  Hej Jan,

  Tack för en fantastisk blogg som fått mig och min familj att på egen hand tagit tag i vårt gemensamma sparande!

  Vi har sedan 1,5 år tillbaka (förutom buffertsparande i sparkonton med ränta) dels skapat ett långsiktigt sparande för vårt barn samt var sin pengamaskin enligt modellen ”nybörjarportföljen”. Sedan dess har jag egentligen inte rört något alls (utifrån tänket att låta pengarna arbeta själva) och läste först idag om portföljen ”globala barnportföljen”. Den har jag inte läst om tidigare och blev nu fundersam hur jag ska göra med mina befintliga portföljer (ska jobba minst 10 år).

  1) Ska jag låta mina befintliga nybörjarportföljer vara och tänka att de är mer kortsiktiga och i stället skapa ett nytt sparande enligt modellen globala barnfonden för att skapa ett mer långsiktigt sparande? Det är det långsiktiga jag varit ute efter från start.

  2) …eller bör jag låta de indexfonder etc. som jag har på mitt ISK-konto vara kvar och ändra månadssparandet där enligt modellen för globala barnportföljen så att jag fortsättningsvis investerar med annan fördelning men behåller alla tidigare?

  3) …. eller ska jag sälja alla fonderna jag har och återinvestera i nya fonder enligt fördelningen i globala barnfonden?

  2) Kan jag lägga upp den procentuella fördelningen av fonder etc. på samma sätt för mitt pensionssparande som för mitt barn? Tidigare har jag läst om fördelning i förhållande till ålder och tänkt längd för sparande och anpassat portföljernas fördelning efter det.

  Det blev visst många frågor! Tack för alla hjälp!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Anna
  1. Vit pil

   Det beror lite på hur riskvillig som du är. Som du ser så återkommer egentligen en hel del av fonderna i båda portföljerna. Principen är att ju mindre andel ränte- och obligationsfonder desto högre risk, avkastning och behov av en längre tidsperiod. Ett annat alternativ kan ju vara att ha både och på två olika konton, så kör jag. Då blir ofta en bra total blandning. :-)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 12. Vit pil

  Hej och tack för ditt grymma arbete!

  Är väldigt ny i mitt sparande och har då lite funderingar. Är det rimligt att ombalansera alla fonder varje år? Hur ska man fördela sitt månadssparande via Nordnet så att man får korrekt procent varje månad till alla olika fonder?

  Tack för all hjälp.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Anton
  1. Vit pil

   Jag skulle säga att månadsspara procentuellt så nära det går din ursprungsfördelning (så som du vill ha det) sedan balanserar du om en gång om året när det har avvikit från den fördelningen. Lycka till med ditt sparande!

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 13. Vit pil

  Hej och tack för en riktigt bra och hjälpsam blogg!
  I ombalanseringen har du valt att frångå USA-fonderna, är det av någon särskild anledning?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Patrik
  1. Vit pil

   Ja, för i globalfonderna ingår USA till nästan 60 procent. USA fonderna skulle därmed bara ge en dubbelexponering.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 14. Vit pil

  Hej Jan,

  Tack för en mycket givande blogg!

  Denna fråga kanske du redan svarat på någonstans som jag ej hittat så jag ställer den isf igen.

  Jag följer nybörjarportföljen och gillande verkligen enkelheten i ombalanseringen med färre fonder, 11st som du gjorde i mars. Nu i augusti har jag dock lagt märke till att du adderade ytterligare fyra fonder, SPP aktiefond USA, Danske Invest mm. Min fråga är alltså vad som ligger bakom att du adderade dessa nu och inte fortsätter med de senaste 11 som du satt upp i mars? Vilken procentuell fördelning har du på dessa i relation till ditt totala innehav?

  Mvh

  Christoffer

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Christoffer Jangentorp
  1. Vit pil

   Det var nog tyvärr mest en miss på grund av en gammal inställning i månadssparandet. Jag kommer plocka bort dessa nästa omgång.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 15. Vit pil

  Hej,

  Bra blogg som vanligt. En fråga bara. Vad skulle hända med en fondportfölj som nybörjarportföljen vid en eventuell börskrash ala 1930?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Peter
 16. Vit pil

  Hej Jan!

  På Nordnet verkar man bara kunna sälja i hela procent, hur gör du då en korrekt ombalansering? Eller har jag bara inte hittat rätt funktion? Enligt din ombalanseringsmall ska jag t.ex. sälja 1,88 % av DNB Global Indeks, måste jag då välja 2 %?

  Tack på förhand!
  /Rebecca

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Rebecca
 17. Vit pil

  Hej, Jan TACK för din fantastiska osjälviskhet att dela med dig av dina kunskaper.
  Du har fått mig att gå från den odrägligt dyra och värdelösa Pensionsförvaltaren och flyttat över mitt pensionspar till fonder hos Nordnet. har nu ett annat tacksamt bekymmer, har äntligen lyckats lösa en utländsk K-försäkring som var i ( GBP) och vill nu göra ngt liknande ”Nybörjarportföljen” har konto och fondsparande redan hos Nordnet men har för avsikt att sätt in ca 2 milj som engångsbelopp.
  det som slår mig mest som hållit på med affärer hela mitt liv är att nästan ingen talar om valutaflukturering. Ja, jag bor i Sverige och är 55 år men har kanske tänkt att bli ”flyttfågel” när barnen klarar sig själva. och då är det ju Euro eller Dollar som gäller och dyker den Svenska kronan gentemot dessa valutor så blir värdeutvecklingen det minsta bekymret.
  1. hur tänker du där ?
  2. fungerar nybörjarportföljen bra även för engångsinsättning ?
  3. Har även en on-line bank i Schweiz stand-by (efter tips här en gång i tiden ?) som skulle kunna ha / investera i den betydligt starkare Swiss-francen, men då funkar ju inte Nordnet
  4. Guld, jag missade den stora raketen för guld då jag inte fått ut K-förs, lite sugen på iShares eller ETFS Physical Swiss Gold (SGOL), Råvaror som guld känns som överkurs för en nybörjare…eller ?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  McChicken
  1. Vit pil

   Tack själv!

   1. Jag tänker att diversifiera i olika valutor.
   2. Ja, men jag rekommenderar att läsa följande artikel: ”Sprida ut eller investera allt på en gång”.
   3. Det är bra.
   4. Jag skulle inte rekommendera guld-fonder, utan snarare gå på en lösning med fysisk förvaring, då är det säkrare med ägandet. Jag själv använder BullionVault (annonslänk) och Auvesta (annonslänk). Notera att dessa är dock dyra för mindre belopp.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   Tack för ditt svar,
   Men hur diversifierar man i olika valutor då jag helst använder mig av Nordnet ?
   Eller måste jag då gå utanför Sverige ?
   Mvh McChicken

   0
   Gravatar ikon för användaren
   McChicken
 18. Vit pil

  Att ha 11 fonder som du har valt. Passar det också en som precis börjat med 10000:- + 10% sparande varje månad, eller ska jag förhålla mig till dom 7 som du menade innan på ett sprande om minst 700:-?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Peter
 19. Vit pil

  Hej! Jag försöker mig på att ombalansera min portfölj. Tyvärr är excel inte min starka sida alls. Du skriver att du inte rekommenderar att sälja och köpa nytt, jag undrar bara varför? Är det för att du själv tycker excel är enklare än det alternativet, eller ngt annan anledning :) ?
  Vill passa på att tacka för alla tips här, otroligt bra blogg!!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Linda
 20. Vit pil

  Varför har RikaTillSammans-portföljen så extraordinärt många fonder?
  iom 25/25/25/25 skulle man kunna tro att det räcker gott med att bara ha fyra fonder:

  AMF Räntefond Lång
  Spiltan Räntefond Sverige
  Avanza Zero
  iShares Gold (ETF)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tom
  1. Vit pil

   Det beror på två saker:

   • Lite klantighet (det kommer förenklas i nästa ombalansering)
   • Portföljens komplexitet

   Den senare punkten är svaret på varför ditt förslag tyvärr inte fungerar.

   • AMF Räntefond Lång är alldeles för kort för att kunna verka i deflations-scenariot. Jag har för mig att den genomsnittliga löptiden på obligationerna i fonden är ca 7-10 år och enligt teorin för RT-portföljen behöver durationen vara minst 25+ år. Det finns inga sådana svenska obligationer och därför har jag satt ihop en portfölj av amerikanska, tyska och kanadensiska sådana.
   • Spiltan Räntefond Sverige – skulle kunna fungera.
   • Avanza Zero – är 30 bolag av 4 000 på den svenska börsen som i sig är ca 0,8 procent av det totala börsvärdet. Det är inte en rättvisande bild av genomsnittet av marknaden. Dessutom har du en sjuk slagsida mot Sverige
   • iShares Gold – skulle kunna fungera
   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 21. Vit pil

  Att ha 11 fonder som du har valt. Passar det också en som precis börjat med 10000:- + 10% sparande varje månad, eller ska jag förhålla mig till dom 7 som du menade innan på ett sprande om minst 700:- ?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Peter
 22. Vit pil

  Är det inte lika bra att spara i nischbank till 1,2 % ränta som att ha räntefonder? Jag är 68 år och har mitt sparande i 68 % banksparande och 32 % i indexfonder. Varför föreslå räntefonder?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Christina
  1. Vit pil

   Absolut. Det kan det absolut vara i dagsläget. Det finns ju räntefonder som lånar ut till företag, dessa tenderar att ligga runt ca 3 procent.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 23. Vit pil

  Kanske lite off tpic, men är vi inte fler som är intresserade av XACT:s nya ETF: Högutdelande Bolag”. Informationen är ju fortfarande begränsad men hittade nedan på Petruskos blogg:

  Startdatum 6:e april.
  Fondavgift 0,3 procent.
  Namn: XACT Högutdelande Bolag
  Inriktning: Nordiska högutdelande bolag som uppvisat låg volatilitet.
  Fonden kommer betala cash utdelning

  Någon kommentar Jan?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Angelina
 24. Vit pil

  Hej!
  Kan man hoppa in och vara med i nybörjarportföljen nu? Hur vet jag i så fall hur stor del av pengarna dom ska in i respektive fond? Ska det delas jämnt?
  Tacksam för hjälp!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Påskägget
 25. Vit pil

  Jag har automatiskt överförning från mitt bankkonto hos LF till nordnet och har fördelat följande:
  AMF Räntefond Lång 10%
  DNB Global Indeks 10%
  IKC Avkastningsfond 10%
  Länsförsäkringar Global Indexnära 20%
  Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära 5%
  Nordnet Superfonden Sverige 5%
  SPP Aktiefond Global 10%
  Spiltan Aktiefond Investmentbolag 5%
  Spiltan Räntefond Sverige 10%
  Swedbank Robur Access Asien 5%
  Swedbank Robur Penningmarknadsfond 10%

  Är det så här du menar att fördelningen skall vara om man följer denna portfölj ?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Peter
 26. Vit pil

  Detta kan var en något dum kommentar. Men vid en månadsinsättning på säg 1000kr. Ska man efter man lagt in detta på sin ISK fördela ut efter fördelningen man valt?
  Eller bara lägga in detta på en av fonderna och låta ombalanseringen lösa viss obalans? I så fall: finns det bättre och sämre val att lägga in dessa 1000kr på då under tiden?

  Jag tänker speciellt i början av ett sparande så blir ju varje insättning en rätt stor skillnad i fördelning

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tobias Österblom
  1. Vit pil

   Jag skulle ändra de kommande insättningarna så att de motsvarar den fördelningen som man har valt.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 27. Vit pil

  Hej Jan, kan du förklara för mig varför jag ska placera i tre olika globala indexfonder som är mer eller mindre identiska? Räcker det inte med att lägga i en? Eller tänker jag tokigt?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin
  1. Vit pil

   Det räcker med en egentligen, jag gillar dock sprida det lite och sedan så är dessutom SPP-fonden lite annorlunda från Länsförsäkringar-fonden (annat index som är med världsomtäckande)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 28. Vit pil

  Hej! Kommer det en artikel om ombalansering av Rika Tillsammans-portföljen snart också?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Richard
  1. Vit pil

   Ja, det gör det. Har bara haft mycket annat på jobbet så jag ligger lite efter tyvärr.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 29. Vit pil

  Hej Jan! Tack för jobbet du gör här på Rika Tillsammans, fantastiskt roligt att få hänga med dig:) Jag har en liten fundering kring sparandet i räntefonder (både korta och långa). Jag tycker det här med att ha en krockkudde känns väldigt smart. Jag sparar ca 30% i räntefonder trots att jag är 44 år men känner väl att det är värt att ligga på lite hårdare med indexfonderna:) Det bara slog mig att skulle det egentligen inte kunna vara lika bra att använda dom pengarna jag sparar i räntefonderna till att amortera på mitt huslån? Om man ser över en 20 årsperiod borde väl bolåneräntan ligga på i snitt 4-5% men den avkastningen kan man ju inte räkna med i räntefonderna. Man missar ju i o f sig ”ränta på ränta grejen”. Vad säger du om mina tankar?

  Mvh,

  /Martin

  0
  Gravatar ikon för användaren
  rosengrenmartin
  1. Vit pil

   Ja, så kan man göra – bara man pallar den högre volatiliteten i portföljen. Det är ändå skillnad och se när det står t.ex. -40 % på index och man själv kunde haft -28 % och legat bättre i graferna. Det har mer med den egna psykologin att göra än matten. Men, så är vi sparare också våra egna pengars största fiender. :)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 30. Vit pil

  Hittade en lösning på mitt problem, tidigare fråga kan raderas. :)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Sofia
 31. Vit pil

  Hej,
  Försöker använda excel underlaget. Kolumnerna verkar vara ”låsta” så jag kan inte bredde kolumn ”J”, därmed kan jag inte se vilken siffra pga antalet decimaler inte får plats i den bredd som kolumnen är låst i, står därför ”##########”. Kan man få lösenordet så jag kan bredda kolumnen?
  //Louise

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Sofia
  1. Vit pil

   Lösenordet är: rikatillsammans

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 32. Vit pil

  Jag har precis nu den gamla portföljen och ska ombalansera och gå över till den nya. Kan det inte ställa till problem om jag lägger in en order för att omfördela allt efter excel-kalkylen, och medan ordern ligger inne så ändras kurserna? Då kommer jag väl få ett meddelande om att saldo inte finns på kontot för att köpa en viss fond? Hoppas att du förstår.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  david
  1. Vit pil

   Ja, det kan hända. Men ofta är det bara marginellt, för mig har det inte ställt till problem hittills i alla fall.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 33. Vit pil

  Hej jag är lite förvirrad av alla dina listade portföljer på Shareville. Ville hitta Globala barnportföljen men förstår inte vilken det är? Finns det något id eller namn som kan identifera de olika. Tacksam om du kunde tydliggöra.
  TACK FÖR EN SUPERBLOGG och att du delar av dina kunskaper.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  kamilla
 34. Vit pil

  Hej Jan.
  Tack för en bra blogg, det är tack vare dig som jag började med fondsparande.
  Jag har ökat mitt månadssparande till 3000 kr/mån. Jag har samma fonder som du har, dock med lite högre andel indexfonder än räntefonder. Skall månadssparandet reflektera den % av innehavet som jag har? T.ex. 20% av 3000 kr till Länsförsäkringar Global Indexnära, 5% till Avanza Zero o.s.v. eller ska en större summa av månadssparandet läggas på några få fonder?

  Tack för svar!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Pierre
  1. Vit pil

   Nej, det behövs inte. Det kan man fixa till vid ombalanseringen en till två gånger om året.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 35. Vit pil

  Hej!
  Jag har en fundering som jag inte lyckats läsa mig fram svaret på:
  Finns det någon nackdel att ha en portfölj med förhållandevis många fonder?

  Jag har skapat ett brett sparande utifrån din Nybörjarportfölj och har 13 olika fonder i den. Minskar många fonder kanske ränta-på ränta-effekten?

  Tack!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  sofia
  1. Vit pil

   Nej, det gör det inte. Det handlar om att nästa år kommer du ju få ränta på även årets värdeökning och då spelar inte antalet fonder någon roll.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 36. Vit pil

  Hej, jag satte just upp en nybörjarportfölj för en månad sedan, i stort sett som du har satt upp din. Är det vettigt att göra om den som du har gjort just nu? Den är bara en månad gammal!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Elinor
  1. Vit pil

   Nej, den är av så pass hög kvalitet att den ska kunna hålla i 10 år utan några förändringar. Dessa skillnader jag gör är bara en liten ändring på marginalen.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 37. Vit pil

  Hej Jan, är det försent att börja med nybörjarportföljen vid fyllda 60? Hur ska jag göra isåfall? Hinner jag? Hur mycket ska jag börja, med är inte rik .Många hälsningar Eva

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Eva
  1. Vit pil

   Nej, det är inte för sent om man kan ha en tidshorisont på ca 5 år.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 38. Vit pil

  Hej Jan! Jag såg att du sålde av alla dina DNB på shareville, gäller inte den fonden längre? Eller har du helt gått över till LF global indexnära? Varma hälsningar, Oskar

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Oskar
  1. Vit pil

   Nej, jag bara minskade den till 10 % enligt artikeln ovan. :)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 39. Vit pil

  Om man vill omfördela till förhållandet 80/20. I vilka fondtyper anser du då att man skall öka sitt innehav?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Erik
  1. Vit pil

   Beror på vilken risk man vill ta. Skulle väl ökat alla delarna i paritet. Kommer snart med artikel om globala barnportföljen som är 90/10

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 40. Vit pil

  Hej! Tack för en bra blogg!

  Jag har både KF och ISK med enskilda aktier, indexfonder, index etf:er och räntefonder (15-20 års sparhorisont). Investeringarna ligger nu till hälften i ISK och till hälften i KF (hos samma nätmäklare). Gillar ISK bäst, pga att det blir mitt eget ägande och inte försäkringsbolagets.

  Jag håller på att svänga i min investeringsplan, från investering i enskilda aktier till indexfonder. Målet är att ha 80/20-fördelning i aktieindexfonder/räntefonder och sen ombalansera dem årligen, samtidigt ev behålla en mindre andel aktier.

  Vill passa på att ta ett *samlat grepp* för förenkla hela investeringsmodellen och ha en betydligt simplare variant än nu, då jag har hög andel enskilda aktier (ca 15 bolag: svenska investmentbolag och amerikanska stora stabila utdelningsaktier). Lägger jag allt på samma konto blir det mer överskådligt, ombalanseringen blir lättare och man drabbas inte av extra skatteeffekter.

  Men eftersom aktierna ger en stabil årlig utdelning vill jag inte göra några grova yxhugg utan gå varsamt fram och minska successivt i de enskilda aktierna, och öka i indexfonderna genom aktieförsäljning då och då. Allt nysparande och utdelningarna från aktier läggs i indexfonderna i ISK.

  Ombalansering under tiden jag gör detta skiftet blir knepigare så länge man har båda kontotyperna. Vill undvika skyfflande av pengar fram och tillbaka mellan kontona, det blir ju skatt i onödan.

  Bör jag kanske trots allt överväga att flytta allt från KF till ISK på ett bräde, istället för successivt? Sälja aktierna/etf:erna, ta skatten för flytten (0,27%) och sen ha 100% av kapitalet i ISK?

  Vill ha kvar en viss direkt exponering mot tex USA så en tanke är att ha en andel kvar i KF. (Har dock inga bolån så jag skulle i princip kunna ha utländska etf:er i ISK om jag vill.)

  – Har du några tankar kring principerna kring detta med att ha både ISK+KF (och ombalansering)? Enkelhet är något jag uppskattar.

  (Bör man förresten ha flera ISK-konton i olika banker för att inte överskrida 250k-gränsen per ISK, med tanke på investerarskyddet?)

  Tack!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  NK
  1. Vit pil

   Jag själv har både KF och ISK och jag påstår att skillnaden är marginell. Om det bara är att ett bekvämlighetsperspektiv så skulle jag nog skippa att göra någon ändring. Man kan ju dessutom ha fler konton av samma. I ditt fall skulle jag nog haft ett ”Aktie”-ISK och ett ”Fond”-ISK (eller KF).

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 41. Vit pil

  Tack Jan för att du hjälpt mig igång med mitt sparande.

  Till en början följde jag ditt koncept troget i relation till nybörjarportföljen. Men i samband med Brexit avyttrade jag min räntefonder och gick in med 15.000:- under Brexit. Som läget är idag har jag en portfölj med fler innehav som återfinns i OMX30 och dessa aktier utgör 45% av min portfölj. De resterande 55% är fördelade på passiva indexfonder fast med högre risk:

  Totalt värde: Aktier och indexfonder 165 000:-

  Didner Gerge Aktiefond
  Spiltan Aktiefond Investmentbolag
  DNB Global Indeks
  SPP Aktiefond USA

  Portföljen har gått bra, och jag har haft en avkastning på ca: 20 000:- efter snart två år. Kapitalet är jämt fördelat på indexfonderna, men jag saknar likvider och räntebaserade fonder.

  Jag vill ogärna skjuta mig i foten, och gillar inte tanke på en tillbakagång i ekonomin. Det är lätt att bli fartblind i dessa lägen, speciellt när börsen går bra. Visst skulle jag kunna avyttra fondandelar för att sedan återinvestera dessa i räntor, men det känns mer frestande att använda min sparkvot på 8000 kronor per månad och under ett halvår bygga på räntor och likvider istället.

  Är det verkligen bra att sälja av indexfonderna nu när börsen tickar på, till förmån för att placera dessa i räntor som säkerhet?

  Jag är fyllda 41 år och avser att använda kapitalet för ett bostadsköp, någon fast sparhorisont finns inte.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Karl
 42. Vit pil

  Även jag fick kommentaren EJ OK längst ner i 2b, vad kan jag göra?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Johanna
  1. Vit pil

   Då skulle jag säga att dubbelkolla att siffrorna till vänster och höger är likadana. Mejla den gärna till mig på jan@rikatillsammans.se

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 43. Vit pil

  Hei,

  Jag har använt xcel filen för ömbalanseringen och tror att jag har fyllt i den rätt men får i den sista lilla rutan ”EJ OK!”. Vad betyder det? Har försökt tyda det men får inte till det :) Tack på förhand!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Andreas
  1. Vit pil

   Kan du mejla den till mig så kan jag kolla. Beror sannolikt på att summan före och efter inte stämmer överens för det är vad som kollas.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 44. Vit pil

  hej Jan och tack igen för bra blogg.

  jag har följat din blogg och har gjort några ändringar.
  istället för dela 20%, 10%, 10% på den globala fonder så har kör jag 15%, 15%, 15%.
  sen ändrat så att Sverige får 5% och USA 5%.

  jag har en kommentar angående månadsparande.
  Man delar i början summan som man ska investera enligt andelningen men månadsparande speglar inte andelningen. Alltså i lånsiktet så månadsparar man 100kr per aktier då delar man sparandet med 10% på varje fond som i lånsiktet speglar inte andelningen.
  Det minsta månadsparande per fond är 100SEK och det minsta andelingen är 5% vilket innebär att 5%=100kr, 10%=200,15%=300 osv.
  Om man vill spegla portföljens andelningen så investerar man totalt 2000kr per mån eller delar man investeringen under flera månader med tanke att invtera summan enligt portföljens andelningen

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Laith
  1. Vit pil

   Absolut. Jättebra, jag gillar verkligen att ovan används som inspiration och inte någon sanning. Det är det som är min avsikt.

   När det gäller månadssparandet så fungerar det absolut, men sedan har kanske inte alla möjligheten att spara 2 000 kr i månaden.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 45. Vit pil

  Hej Jan, Jag syftade på att du skippat månadssparandet i USA (och Europa), men då är det p.g.a täckningen i globalfonderna. Mina USA-fonder går fortfarande som tåget…så fegar lite med att sälja de:) TACK för din fantastiska blogg!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Angelina
  1. Vit pil

   Absolut. Bara man är medveten om att man viktar så är det jättebra.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 46. Vit pil

  Hej Jan och tack för en jättebra hemsida!

  Jag började aktiespara i enskilda börsposter för knappt ett år sen mest på skoj med gott resultat, men sedan jag läst igenom din blogg har jag insett att riskspridning är större än att 12+ aktieposter. Nu är alltså ambitionen att börja spara enligt nybörjarmodellen, men hur ska jag tänka?

  Jag har aktier till ett värde av ca 16.000kr i företag jag tror på, men frågan är om jag borde gå vidare med att bara köpa obligations/räntefonder kommande månader tills jag uppnått min ”kvot” och därefter satsa på aktiefonder?

  Som marknaden ser ut idag så verkar det som att obligations/räntefonder utvecklas mycket långsammare än aktiefonder – vore det smartare att se mina befintliga aktieposter som ”bonus” istället börja om med separat månadssparande enligt nybörjarprofilen vid sidan av?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Oskar
  1. Vit pil

   Jag skulle nog faktiskt säga att dela upp det i två portföljer. Om du tycker att det är roligt med aktier kör det i en portfölj och starta sedan ett nytt ISK-konto till dig själv där du sparar enligt nybörjarportföljen. Så har jag i alla fall gjort och det blir mest överskådligt och enklast.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 47. Vit pil

  Hej Jan,

  Tack för en mycket bra blogg och att du hjälpt mig få upp ögonen för ett klokt sparande.
  Jag är lite nyfiken över ditt val av IKC Avkastningsfond. Du pratar mycket om förvaltningsavgifter och jag tänker mig att SPP Obligationsfond som tidigare fanns i portföljen är ett minst lika intressant alternativ för de 10 procenten av den ”stabila sidan” i portföljen. Obligationsfonden är historiskt stabil och har nästan bättre utveckling än IKC, har 5 stjärnor i Morningstar (IKC har 4) och en tredjedel av förvaltningsavgiften.
  Det kanske är bakomliggande faktorer jag inte lärt mig än och därför ser jag gärna att du motiverar ditt val för att utbilda mig ytterligare.

  Vänlig hälsning
  Erik

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Erik
  1. Vit pil

   Det beror på att SP Obligationsfond och AMF Räntefond Lång är väldigt lika fonder och det är de två som ”tävlar” mot varandra. IKC fonden har en del exponering mot företagsobligationer och statsobligationer så det är en lite annorlunda fond. Det som gjorde att IKC fonden kom med var framförallt att den har väldigt bra värden på Sharpe-kvoten (över 3 vilket är världsklass) och för att den har en låg standardavvikelse. Det i min värld motiverar en lite högre avgift. I de flesta fall när det gäller jämförelse med index då ska avgiften ha störst betydelse men det finns undantag till den regeln. Man skulle kunna ha det mesta i Spiltan Räntefond Sverige men då lägger jag hellre det i två fonder. Så är mitt resonemang just nu, någon annan kanske har en invändning?

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 48. Vit pil

  Hej och tack för en bra blogg!

  Du skriver att över 10 fonder inte ökar avkastningen men ökar den inte diversifieringen på ett positivt sätt?

  //Alex

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Alex
  1. Vit pil

   Enligt Avanzas undersökning ökar inte den riskjusterade avkastningen nämnvärt med mer än 7 sju fond. Ju fler fonder / företag desto närmare kommer man index.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 49. Vit pil

  Hej,
  Jag vill minnas att du förespråkat att man aldrig ska ha mer än 10% av sitt kapital i en enskild investering. Har du ändrat syn angående detta eller gör du undantag när det handlar om just en global fond?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Arvid
  1. Vit pil

   Skulle inte se en global index fond som en enskild investering då du investerar i tusentals bolag. Det jag tror Jan syftar på är inte över 10% i en enskild aktie/bolag, fastighet eller vad nu investeringen kan bestå i.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Patrik
  2. Vit pil

   Ja, jag menar det fortfarande i form av t.ex. en enskild aktie, onoterad aktie, Better Globe eller något annat. En fond, särskilt globalfonder, består ju i sig av över 1 600 st företag så där menar jag att man kan göra ett undantag. Eller vad tänker ni?

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 50. Vit pil

  Hej,

  Är ovanstående upplägg för nybörjarportföljen 2017 en så kallad 60-40 portfölj (60 % aktier, 40 % fonder)?

  Eller är det en annan fördelning?

  MB

  0
  Gravatar ikon för användaren
  MB
  1. Vit pil

   Ja, det här är den klassiska 60 procent aktiefonder och 40 procent ränte- och obligationsfonder.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 51. Vit pil

  ….glömde:

  Jag ser nu att både USA och Europa ryker i städningen. Antar att du resonerar som så att du har den täckningen inom ramen för Globalfonderna.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Daniel
  1. Vit pil

   Jag har också märkt detta.
   samtidigt sverige har blivit 10% och det är bara 0,1% av marknaden.

   Kanske man kan ju bytta en av sveriges 5% indexfond mot USA?

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Laith
  2. Vit pil

   Ja jag är nyfiken på hur Jan resonerar där… Vad hände med långsiktighet och löpande månadssparande? Kontinuerligt köpande både under toppar och dalar,ska ju på SIKT vara det mest fördelaktiga för avkastningen:)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Angelina
   1. Vit pil

    Jag hänger inte med på kommentaren. Det är ju inget som har ändrats i det långsiktiga med löpande månadssparande? Det ingår ju fortfarande i ovan?

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Jan Bolmeson
  3. Vit pil

   Ja, i förenklingen i portföljen rök både Europa och USA eftersom de redan har en stor vikt i form av Globalfonderna. Anledningen till att Sverige ökar är framförallt två. Den ena är att Sverige är en högrisk-börs i form av att avkastningen tenderar vara högre över tid (med större dalar) och för att där är en grundregel om att man känslomässigt ligger närmast sin egen hemmamarknad. Det känns konstigt i ens portfölj om landet man bor i går som tåget men det inte återspeglas i sin portfölj, då tenderar de flesta att mecka med portföljen.

   Ja, inlägget om barnportföljen kommer nu i början av mars. De tar lite tid att skapa och sedan har jag unnat mig en vecka i Åre med ett par vänner så då har det inte blivit så många knop gjorda. :-)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 52. Vit pil

  Tack för en mycket bra inlägg. Jag gillar att du ”städar” lite i portföljen. Det borde vi alla göra ibland. Förenkla.

  Jag ser fram mot inlägget om din nya ”barnportfölj”. Den med bara 10% räntor. Är det inlägget pågång månntro? :)

  Mvh Daniel

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Daniel
 53. Vit pil

  Hej Jan. Jag vill köra denna portföljen men bor i Norge. Jag kan därför inte handla ens en fjärdeldel av alla fonderna i denna portföljen på den norska marknaden. Håller det med 60 % DNB global index, de fyra nordnet-fonderna, D&G aktiefond och 40% Holberg likviditet?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Johan
  1. Vit pil

   Ja, det skulle det kanske kunna göra. Jag känner dock inte till Holberg-fonden. Om det är en blandräntefond likt Spiltan Räntefond Sverige så absolut.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   Johan,

   Jag hade samma problem så jag fick lägga ner en del tid för att hitta motsvarande norska fonder. Du hittar mig på Shareville under nick Itshaak Singer om du vill se mitt innehav. Den portfölj som heter ”Kidsens spar” är den som mest liknar på Jans nybörjarportfölj.

   Sen så har jag kvar ett svenskt ISK för att komma åt Länsförsäkringars Indexfonder. Kolla om du kan göra samma sak om du är intresserad

   Lycka till

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Pontus
 54. Vit pil

  Hej Jan,
  Tack för en bra blogg. Jag har en fundering kring indexfonder och dess index:

  Vad jag förstår av din artikel ”Bästa indexfonderna … fonderna 2017” från 24 januari så bygger LF Global Indexnära samt DNB Global Indeks på samma index (MSCI World).

  Varför väljer man då inte enbart den med lägst avgift?
  (För borde de inte då, ifall man bortser från valutarisken, få samma kursutveckling?)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Flax
  1. Vit pil

   Jag har samma fråga där! Varför har du tre fonder med väldigt lika innehav? Tänker framförallt på Länsförsäkringar och DNB? Varför bara inte välja en med den lägsta avgiften som sagt?

   Tack för en bra blogg

   //Wasti

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Wasti
   1. Vit pil

    Jag har mest i fonden med lägst avgift som i det här fallet är Länsförsäkringar Global Indexnära. Anledningen till SPP Aktiefond Global är att den har ett lite större index i form av MSCI All Country och DNB-fonden är mest med för att jag inte vill ha 30 % i en och samma fond (mest känslomässiga skäl) och för att den har varit med alla tidigare år.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Jan Bolmeson
 55. Vit pil

  Hej och tack för en inspirerande blogg.
  Jag har två frågor;
  1. Hur anser du att man ska månadsspara? Lägger du in allt i små portioner eller sparar du på hög och sätter in allt när du ombalanserar?
  2. Hur skulle, du, gå tillväga för att gå över från nybörjarportföljen till rika-tillsammans-portföljen?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  christoffer
  1. Vit pil

   1. Jag tänker att det viktigaste är att fördela månadssparandet mellan de två tillgångstyperna först och främst så att den blir rätt eftersom tillgångsstypen påverkar avkastningen mest. Inom tillgångstypen skulle jag prioritera den största fonden och därefter sprida det så gott det går. Ombalanseringen kan man gott och väl göra en till två gånger om året om det behövs. Man kan utan problem låta fördelningen ligga +/- 10 % i kortare perioder (< 1 år). 2. Då skulle jag nog resonera på liknande sätt som i Excel-filen och räkna på vad som behöver minskas respektive ökas.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 56. Vit pil

  Hej!
  Bra och intressant artikel. Jag skulle vilja kunna låsa upp excel-arbetsboken för att utgå från den när jag lägger till information kring min egen portfölj. Bl.a. så vill jag få in en kolumn som beskriver vilken typ av fond det är.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Ewa
  1. Vit pil

   Lösenordet till excel-filen är, föga kreativt: rikatillsammans

   Mejla mig gärna hur din mall ser ut så kan jag förbättra den över tid och göra så att fler får tillgång till den. :-)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.