Ombalansering i PPM-portföljen
Sök:

Ombalansering i PPM-portföljen

Lite nya fonder in och en återbalansering till en 60% / 40% portfölj.

Ombalansering i PPM-portföljen

För ett par dagar sedan balanserade jag om min PPM-portfölj för att motsvara nybörjarportföljen eftersom aktierna i den har gått upp på sistone. Jag passade även på att krydda portföljen med att lägga in ca 10 % guld (läs: gruvföretag).

Så här mitt i sommaren brukar det vara ett bra tillfälle att balansera om bland sina portföljer och återgå till grundförutsättningarna. Jag är en relativt försiktig investerare så jag brukar försöka hålla mig till en portfölj som är ca 60 % aktier och 40 % räntor/obligationer. Just PPM-sparandet är lite speciellt eftersom man bara får ha 5 fonder har jag för mig och då blir det lite klurigare att få ihop t.ex. en RikaTillsammans-portfölj som är 25 % aktier, 25 % obligationer, 25 % likvider och 25 % råvaror.

Mitt resonemang för just det här valet var som följer:

Swedbank Robur Asienfond – misstaget…

Jag hittade för inte så länge sedan en ny fond som följ mig i smaken – en indexfond för Asien som förvaltades av, hör och häpna, Swedbank Robur(!). Det gjorde mig jätteglad eftersom jag har länge letat efter en indexfond med just exponering mot framförallt Kina. Den heter ”Swedbank Robur Indexfond Asien” (morningstar) och har 4 stjärnor och en avgift på ca 0.42 %.

När jag gjorde ändringen i PPM så trodde jag att det var den jag fick, men nu när jag skulle skriva det här inlägget inser jag att det var inte den jag fick, utan jag fick Swedbank Robur Asienfond som är en aktivt förvaltad fond med bara 3 stjärnor och en avgift på 1.42 % (även om den iof. är lägre i PPM – 0.29 %). Alltså en riktig skitfond. Den ska alltså bytas bort – sannolikt mot Folksams Aktiefond Asien. Den har 4 stjärnor och en låg avgift 0.21 %. 

Anledningen till att jag vill ha en asienfond i PPM är för att jag vill ha en aktieexponering mot Asien eftersom det är där som jag tror att på väldigt lång sikt (30 år) att utvecklingen kommer att ske.

Franklin India Fund – min bästa fond under 2014

Det här är en lite udda fågel för att vara mig eftersom det här är en aktivt förvaltad fond – en sådan som normalt inte brukar slå sitt index och ta hutlöst betalt. Men just i PPM har jag valt att bryta mot min egen regel eftersom det här faktiskt är en fond som i flera år har slagit sitt index och dessutom (egentligen viktigast) så har det under 2014 varit min bästa fond överhuvudtaget med över +36 %. Enligt min egen regel så ska man ju behålla vinnarna och sälja av förlorarna.

Det andra som talar för den är att Pensionsmyndigheten har varit duktig i att förhandla ner avgifterna för fonderna i PPM så avgiften är bara 0.72 % vilket jag tycker är ok och motiveras av överavkastningen. Eftersom jag dessutom har över 33 år kvar till min 65 års dag vill jag över den tidsperioden ha en exponering mot Indien som har och kommer att ha en fantastisk ekonomisk utveckling. Inte minst går det i linje med väst till östtrenden.

Blackrock World Gold Fund – bubblare och diversifiering av tillgångsslag

Jag tror mycket på strategier som blandar olika tillgångsslag och där är guld ett av dem. Tyvärr kan man inte i PPM välja direkt guld utan här får man gå omvägen via gruvbolag. Deras värde varierar med guldpriset så det är en ok proxy. Som synes är det också den minsta delen i PPM-portföljen på 10 %.

Avanza Zero – den svenska indexfonden utan avgifter

Den här fonden som följer den svenska börsen är den största positionen i portföljen. Jag har skrivit mycket om indexfonder här på bloggen och jag hade egentligen kanske föredragit en lite större fond än en med bara 30 bolag men det här påstår jag är den bästa som finns som alternativ. Anledningen är att den svenska börsen rör sig lite mer än en global indexfond, men här tycker jag att det är värt risken.

Spiltan räntefond Sverige – ”pengar på kontot”

40 % av portföljen får för närvarande ligga i en räntefond av två anledningar. Den ena för att jag siktar på att ha en 60 % / 40 % fördelning mellan de olika tillgångsslagen (aktier / likvider) och den andra för att de flesta börser i skrivande stund står på all-time high. Eftersom det här är PPM-pengar som inte ska användas på 33 år kan man nämligen argumentera för att man kan ta en högre risk på sikt och därmed placera mer pengar i aktier.

Sammanfattning

Det ger en fondfördelning som ser ut som följer:

Samtidigt som den egentligen viktigare tillgångsfördelningen ser ut som följer:

Man skulle kunna argumentera för att lägga en del av likviderna i obligationsfonder för att mer motsvara en klassisk 60%/40%-portfölj men där har jag begränsningen på bara 5 fonder i PPM, samtidigt som jag är lite osugen på obligationer just nu eftersom räntan knappast kan gå så mycket lägre. Jag ser snarare en höjd ränta på sikt vilket skulle innebära att obligationsfonderna faller i värde. Hittills i år ligger jag +14 % och i snitt har jag legat nära mitt mål på +7% vilket jag är väldigt nöjd med. Ska bli spännande att se hur det här ser ut till nästa sommar.

Hur tänker du själv i din pension och ditt PPM-sparande?

Relaterade artiklar på bloggen


Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

16 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  När kommer en uppdaterad version av artikeln?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Solve
  1. Vit pil

   Hmm… det har jag inte tänkt på, men det låter som en bra idé. :-)

   Just nu ligger jag nästan med 90 procent i sjunde AP-fonden (AP7-fonden) och kommer ligga så förmodligen de 19 kommande åren (eftersom jag är 36 år gammal).

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 2. Vit pil

  Hej Jan och tack för inspirerande blogg! Jag undrar när den uppdaterade artikeln kommer? ;)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  revolvopolis
 3. Vit pil

  Hej! Jag funderar på mitt val av PPM-fonder. Pensionskapitalet borde jag se som en del av mitt totala långsiktiga sparande. jag tänker då att jag väljer bara några billiga globalaktiefonder i PPM för att utnyttja de lägre avgifterna där, och så kan jag ha svenska fonder (Nordnet Superfonder) med noll avgift i mitt fria sparande utanför PPM. Tacksam för synpunkter. Har över 20 års sparhorisont.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Simon
  1. Vit pil

   Det kommer en uppdaterad artikel av den här inom kort. :-)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 4. Vit pil

  Hej Jan! Du skriver en inspirerande blogg! Jag undrar om du fortfarande har samma fördelning i din PPM-portfölj? Främst nyfiken på Franklin och BlackRock och dina tankar runt dessa nu. Undrar även om du har Swedbank Robur Access Asien?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Carin Rietz
  1. Vit pil

   Nej, just nu använder jag kollektivas tjänst och följer den mer. Läs mer på Kollektiva Fondval hemsida. Men jag har även skrivit om den här på bloggen.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 5. Vit pil

  Hej Jan!
  Har precis börjat följa din fina blogg! Från att vara novice inom ekonomi så känner jag mig genast mer påläst tack vare dig!
  Jag undrar också lite som kommentaren under. Hur din PPM portföljd ser ut idag? Dina tankar kring PPM, vad man ska tänka på och om man är yngre ska man satsa mer på hög risk fonder?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Johan
 6. Vit pil

  Hej Jan!

  Hur ser din PPM-portfölj ut i dagsläget? Är den desamma som ovanstående?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Solve
 7. Vit pil

  Hej Jan,
  Har en kort fråga till dig. SSwedbank Robur Indx Asien fonden är inte valbar i PPM. Finns det ett annat bra alternativ som har just exponering mot Kina i PPM systemet? Lite svårt att välja då alla Kina fonder med ”Kina” just i namnet har väldigt höga avgifter.
  Ha en bra dag!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Ivo
 8. Vit pil

  Hejsan
  Har länge dragit mig för att se över mina besparingar samt premiepensionen då jag bara blivit förvirrad. Men NU är det hög tid att börja, så tack för din sajt!!! Ska frossa i dina tips och med glädje lära mig mer =)
  Som nämnt har jag inte sett över mitt PPM-konto på väldigt länge, men undrar nu om jag bara kan byta de fonder jag har idag till de du rekommanderar? I så fall ska jag byta rakt av eller vänta med någon?
  Mina fonder är idag fördelade enligt följande:
  AMF Aktiefond Småbolag 32%, AP7 Aktiefond M/E 7%, Simplicity Kina 35%, Carnegie Asia 26%

  Jag har även tagit del av hur man kan göra med övrigt sparande, tack.
  Har ”lite” frågor gällande det också som jag hoppas du kan hjälpa mig med. Min dotter har fått 10 000 kr som jag satt in på en kapitalförsäkring på Nordnet, hon kommer ta ut dem om ca 3-5 år. Är det nått särskilt jag bör tänka på där? Jag har även buffertsparande, pensionssparande och kapitalförsäkring på SEB som jag tänkt flytta över till Nordet. Vad tror du om det?
  Ska man bara flytta över allt med en gång i så fall? Tänkte ha ett sparande som är ”låst” 5-10 år, ett konto som jag kan ta ifrån tidigare vid behov, samt ett pensionssparande. Tänkte följa dina råd om olika portföljer där med, är det nått särskilt jag ska tänka på?
  Som sagt har jag noll koll på detta område, därav alla ”inte allt för smarta frågor”…men hoppas du har tid att ge mig lite tips=).

  Vänliga hälsningar, Malin

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Malin Grönberg
 9. Vit pil

  Hej Jan! Ser att en del inte rekommenderar räntefonder inom ISK pga den låga avkastningen tar bort vinsten med ränta på ränta effekten? Man menar att man ska ha räntefonder i ett vanlgt VP konto? I nybörjarportföljen har dock du det. När du då räknar ränta på ränta med din räknemaskin, har du då tagit med den lägre avkastningen som räntefonderna ger (jämfört med index ca 8%)? Nästa fråga- detta med att inte röra pengamaskinen, kan man byta till räntefonden inom ISK under perioder om fonderna går mkt dåligt, eller förstör man vitsen då? Tack för dina jättebra tips !!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Katarina
 10. Vit pil

  Hej! Tack för en riktigt bra sajt. Jag undrar bara om du fortfarande sitter på Blackrock World Gold Fund, eller om du hittat ett annat, bättre, alternativ?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Johan
  1. Vit pil

   Nope, har kvar den fortfarande… :-)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 11. Vit pil

  Hej Jan,

  Tack så mycket för att du delar med dig av din kunskap såhär till allmänheten, väldigt generöst.
  Jag har länge funderat över hur jag skall placera min premiepension och här fick jag verkligen hjälp.
  Läser jag ditt resonemang ovan tycker jag att det låter logiskt och väl genomtänkt, så jag tänker göra som du :-)
  Fram tills idag har jag haft allt i en av Swedbanks fonder med en genomsnittlig ökning om 6% / år så det ska bli spännande att se vad det blir framöver, varje procent gör ju skillnad i längden. Och varför ska banken tjäna på min pension? Korkat.

  Kram
  Åsa

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Åsa
  1. Vit pil

   Tack och lycka till! :-)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.