Ombalansering i RikaTillsammans-portföljen

Tips vid månadssparande i RikaTillsammans-portföljen

Fick ett par frågor via Shareville (annonslänk) angående RikaTillsammans-portföljen för ett par dagar sedan:

En sak som jag inte riktigt har förstått är det om tanken är att man ska månadsspara i ”Rika Tillsammans – portföljen”? Eller är tanken att månadsspara vid sidan av RT portföljen och pytsa över när man gör ombalansering? Eller helt enkelt låta den vara och bara ombalansera?

Det gör man som man vill. Jag månadssparar i den, dock blir det alltid snett med fördelningen när man månadssparar. Både eftersom de amerikanska ETF:erna är dumma att månadsspara i (för högt courtage) och för att man inte har möjligt att månadsspara procentuellt sett i alla fonderna.

Därför månadssparar jag t.ex. just nu mest i aktier/obligationer (eftersom de fonderna är gratis att köpa och har låga insteg). Sedan gör jag en ombalansering vid midsommar och en vid nyår.

Men andra varianter fungerar också.

Relaterade artiklar

Kommentar, fråga eller fundering? Skriv gärna!

Fyll i dina uppgifter för att kommentera. E-postadressen publiceras ej.

Gravatar ikon för användaren

7 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Hej och tack för en trevlig och lärorik blogg!

  Jag undrar hur man praktiskt ska gå tillväga för att ombalansera av Rika Tillsammans-portföljen om man månadssparar i fonder, men bara köper guld och EFT:er två ggr/år (i samband med balanseringen). Hur jämför man värdet på rätt sätt för att sälja dyrt och köpa billigt? Fonderna kommer ju vara värda mycket mer vid balanseringstillfället om de har fått in månadsinsättningar men inte guld- och EFT-delarna. Vilka värden lägger man in som marknadsvärde i excelarket för att det ska bli rätt?

  Gravatar för användaren
  Sara
 2. Hej, Jag funderade på hur du analyserar din portfölj? Har googlat runt efter något program men hittar inget intressant. Är det bara att göra excelfil och börja klura? Du hade såna fina grafer i din förra analys så jag trodde du hade något program som analyserade din portfölj. Är mest intresserad av Asset allocation så jag vet hur jag skall investera de 10% varje månad.

  Gravatar för användaren
  jonatan
 3. Hej
  Funderar på att ta rygg på din RikaTillsammans-portfölj men hittade inte några av fonderna på Avanza, har du din portfölj på Avanza också och har du i så fall bytt ut de delar som Avanza inte har?
  Med tanke på att Avanza har låga rörliga courtage, är det då ett problem att starta med en liten portfölj och handla på sig vartefter?

  Gravatar för användaren
  Johan
 4. Hej och tack för en väldigt”matnyttig” blogg!
  Min fråga är om det blir samma sak som att ombalansera om man sätter in mer pengar på de fonder som har gått dåligt under året så att det blir samma summa som de som har gått bra. Eller är det just det sättet som du beskriver som gör att det blir mindre risk? Ibland känns det krångligt att tänka hur som blir bäst.
  Om man skall spara som i ”Rikatillsammans” porföljen, skall man då spara 25 % i obligationsfonder och 25 % i Aktiefonder/Aktier?
  Vore väldigt snällt om du ville svara!
  Vänligen Yvonne

  Gravatar för användaren
  Yvonne
 5. Jag har börjat omstrukturera mitt sparande utifrån lite inspiration från denna bloggen. Jag har lagt upp det så att jag gör månadssparandet i räntefonder i en vanlig avanza-depå. Sedan för jag över pengar till KF (där jag har mitt ”pensionssparande”) varje halvår. Tanken på längre sikt är att jag skall ha min KF som ”pensionsparande”, ISK som kombinerad buffert/målsparande och avanzadepån för att dels samla upp månadsinsättningar i väntan på att sätta in i ISK/KF (det är ju tämligen olämpligt ur skattesynpunkt att få en månadsinsättning till KF den 28/6 eller 28/12).

  Frågan är ifall det är ett ”smart” upplägg – kommentarer mottages tacksamt.

  När det gäller månadssparande så kan man förvisso tydligen månadsspara i ETF:er utan courtage på nordnet, men annars så är det väl mest lämpligt att använda fonder för rena månadssparandet, iaf ifall man rör sig med mer blygsamma summor i månadssparande. Skulle väl gissa att man isf gör bäst i att månadsspara i de fonder som finns tillgängliga – vill man följa rikatillsammans kan man isf spara i räntefonder och aktiefonder och sedan vid ombalansering flytta pengar ifrån dessa till råvarudelen. Förvisso kommer man i början vara tämligen obalanserad i början, men redan vid andra årets utgång kommer man ligga någorlunda rimligt i balansering och kanske inte ens behöver balansera ifall man accepterar att ligga i intervallet 20-30% per tillgångsslag.

  Ett annat alternativ är att lägga 25% i en råvarufond, men man skall ha i åtanke att dessa investerar i gruvor och liknande bolag och inte direkt i råvarorna, iaf de råvarufonder jag har lyckats hitta.

  Gravatar för användaren
  skyking
 6. Visserligen har jag valt ett något annat upplägg än vad som rekommenderas i RT portföljen, men jag har valt att månadsspara i Aktieinvest, vilka har förmånliga priser, särskilt om du är medlem i Aktiespararna. Funkar både för aktier och fonder.

  Ett upplägg som är flexibelt passar mig utmärkt.

  Mvh Janne

  Gravatar för användaren
  Janne

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök