Ombalansering i RikaTillsammans-portföljen
Tips vid månadssparande i RikaTillsammans-portföljen
Fick ett par frågor via Shareville (annonslänk) angående RikaTillsammans-portföljen för ett par dagar sedan:
En sak som jag inte riktigt har förstått är det om tanken är att man ska månadsspara i ”Rika Tillsammans – portföljen”? Eller är tanken att månadsspara vid sidan av RT portföljen och pytsa över när man gör ombalansering? Eller helt enkelt låta den vara och bara ombalansera?
Det gör man som man vill. Jag månadssparar i den, dock blir det alltid snett med fördelningen när man månadssparar. Både eftersom de amerikanska ETF:erna är dumma att månadsspara i (för högt courtage) och för att man inte har möjligt att månadsspara procentuellt sett i alla fonderna.
Därför månadssparar jag t.ex. just nu mest i aktier/obligationer (eftersom de fonderna är gratis att köpa och har låga insteg). Sedan gör jag en ombalansering vid midsommar och en vid nyår.
Men andra varianter fungerar också.
Relaterade artiklar
- Ombalansering i RikaTillsammans-portföljen på Shareville - Det nuvarande utseendet på min RikaTillsammans-portfölj
- RikaTillsammans-portföljen - ett sparande som alltid ska gå plus - En portfölj för alla väder som nästan aldrig går back
Hej och tack för en trevlig och lärorik blogg!
Jag undrar hur man praktiskt ska gå tillväga för att ombalansera av Rika Tillsammans-portföljen om man månadssparar i fonder, men bara köper guld och EFT:er två ggr/år (i samband med balanseringen). Hur jämför man värdet på rätt sätt för att sälja dyrt och köpa billigt? Fonderna kommer ju vara värda mycket mer vid balanseringstillfället om de har fått in månadsinsättningar men inte guld- och EFT-delarna. Vilka värden lägger man in som marknadsvärde i excelarket för att det ska bli rätt?
Jag själv försöker inte göra någon stor grej av det. Jag kollar på vad det är värt och sedan beställer jag till guld och silver eller låter det vara. Den delen är ju tyvärr lite knökig i portföljen på grund av sin natur. Alternativt om man kör via Bullion Vault så är det ju lite enklare med månadssparandet och ombalanseringen.
Hej, Jag funderade på hur du analyserar din portfölj? Har googlat runt efter något program men hittar inget intressant. Är det bara att göra excelfil och börja klura? Du hade såna fina grafer i din förra analys så jag trodde du hade något program som analyserade din portfölj. Är mest intresserad av Asset allocation så jag vet hur jag skall investera de 10% varje månad.
Hej
Funderar på att ta rygg på din RikaTillsammans-portfölj men hittade inte några av fonderna på Avanza, har du din portfölj på Avanza också och har du i så fall bytt ut de delar som Avanza inte har?
Med tanke på att Avanza har låga rörliga courtage, är det då ett problem att starta med en liten portfölj och handla på sig vartefter?
Hej och tack för en väldigt”matnyttig” blogg!
Min fråga är om det blir samma sak som att ombalansera om man sätter in mer pengar på de fonder som har gått dåligt under året så att det blir samma summa som de som har gått bra. Eller är det just det sättet som du beskriver som gör att det blir mindre risk? Ibland känns det krångligt att tänka hur som blir bäst.
Om man skall spara som i ”Rikatillsammans” porföljen, skall man då spara 25 % i obligationsfonder och 25 % i Aktiefonder/Aktier?
Vore väldigt snällt om du ville svara!
Vänligen Yvonne
Jag har börjat omstrukturera mitt sparande utifrån lite inspiration från denna bloggen. Jag har lagt upp det så att jag gör månadssparandet i räntefonder i en vanlig avanza-depå. Sedan för jag över pengar till KF (där jag har mitt ”pensionssparande”) varje halvår. Tanken på längre sikt är att jag skall ha min KF som ”pensionsparande”, ISK som kombinerad buffert/målsparande och avanzadepån för att dels samla upp månadsinsättningar i väntan på att sätta in i ISK/KF (det är ju tämligen olämpligt ur skattesynpunkt att få en månadsinsättning till KF den 28/6 eller 28/12).
Frågan är ifall det är ett ”smart” upplägg – kommentarer mottages tacksamt.
När det gäller månadssparande så kan man förvisso tydligen månadsspara i ETF:er utan courtage på nordnet, men annars så är det väl mest lämpligt att använda fonder för rena månadssparandet, iaf ifall man rör sig med mer blygsamma summor i månadssparande. Skulle väl gissa att man isf gör bäst i att månadsspara i de fonder som finns tillgängliga – vill man följa rikatillsammans kan man isf spara i räntefonder och aktiefonder och sedan vid ombalansering flytta pengar ifrån dessa till råvarudelen. Förvisso kommer man i början vara tämligen obalanserad i början, men redan vid andra årets utgång kommer man ligga någorlunda rimligt i balansering och kanske inte ens behöver balansera ifall man accepterar att ligga i intervallet 20-30% per tillgångsslag.
Ett annat alternativ är att lägga 25% i en råvarufond, men man skall ha i åtanke att dessa investerar i gruvor och liknande bolag och inte direkt i råvarorna, iaf de råvarufonder jag har lyckats hitta.
Visserligen har jag valt ett något annat upplägg än vad som rekommenderas i RT portföljen, men jag har valt att månadsspara i Aktieinvest, vilka har förmånliga priser, särskilt om du är medlem i Aktiespararna. Funkar både för aktier och fonder.
Ett upplägg som är flexibelt passar mig utmärkt.
Mvh Janne
Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök
Läs och lyssna vidare på andra relaterade avsnitt och artiklar
Målet med RikaTillsammans-portföljen är att på årsbasis alltid gå plus och skydda dina pengar mot förlust. Något som den har lyckats väldigt bra med. Sedan 1978 har den bara gått back fem gånger. De senaste 20 åren, har den som mest gått back med 2,98 procent, trots en IT-bubbla och en finanskris med förluster på […] Läs mer.
Julen närmar sig och då börjar det bli dags för den årliga ombalanseringen. Det är tillfället då jag återgår till den ursprungliga fördelningen av de olika tillgångsslagen enligt RikaTillsammans-portföljen. Därav alla sälj- och köp-transaktionerna i Shareville-portföljen. Den senaste tiden har jag skrivit ganska mycket om RikaTillsammans-portföljen som är en variant på den så kallad permanent-portföljen […] Läs mer.