Ombalansering i RikaTillsammans-portföljen 2018

Ombalansering i RikaTillsammans-portföljen 2018

Helt nya fonder och upplägg till följd förändringar i EU-lagstiftningen

RikaTillsammans-portföljen är en portfölj som ska skydda dina pengar i alla väder. Det är en portfölj som fokuserar på att skydda ditt kapital snarare än att maximera vinsten. På grund förändringar i lagstiftningen fick jag bygga om den från början, här är den senaste ombalanseringen och upplägget.

Även om den nya europeiska lagstiftningen MiFID II har varit på gång länge, så var det först i december som jag insåg dess påverkan på mitt eget sparande. En del av lagstiftningen säger nämligen att fonder inte får säljas i ett land om inte dokumentationskraven uppfylls. Den praktiska innebörden av det blev att i princip alla amerikanska börshandlade fonder försvann i ett slag och gick inte längre att köpa (men dock fortsätta äga om man hade dem sedan tidigare). RikaTillsammans-portföljen som är en portfölj som bygger på Harry Brownes teori om att ha en portfölj som trivs i alla ekonomiska väder, bestod i princip bara av dessa amerikanska fonder.

Jag har skrivit mycket om RikaTillsammans-portföljen i andra artiklar, men i grunden går det ut på att det finns bara fyra stycken ekonomiska klimat. Genom att äga tillgångar som trivs i de olika ekonomiska klimaten är tanken att man har ett gott skydd. Dessutom är tanken att tillgångsslaget som trivs kommer att gå bättre än de andra tre tillgångsslagen backar, som gör att man får en positiv nettoeffekt.

Innan jag fortsätter så vill jag påpeka att det här är en avancerad portfölj som inte lämpar sig om man är ny på sparande, då är nybörjarportföljen eller globala barnportföljen bättre alternativ. Dessutom bör man ha minst ca 200 000 kr att investera då avgifterna lätt kan bli procentuellt sett höga för mindre belopp. Dessutom är det här en lågrisk-portfölj, vilket kan göra att du tar lägre risk än du kanske borde tag (vilket är lika fel som att ta en för hög risk). Du kan läsa mer om portföljen här:

Fyra olika ekonomiska klimat

De fyra ekonomiska klimaten som portföljen ska klara är:

Tillväxt
Äger rum när ekonomin växer, företagen ökar sin försäljning och de växer. I ett sådant här klimat går aktier bra eftersom det är andelar i just dessa företag med växande vinster.
Recession
Motsatsen till tillväxt är recession vilket är när ekonomi krymper. Företagen kan inte sälja lika mycket, vilket innebär att de säger upp folk, vilket gör folk rädda som gör att de minskar sin konsumtion och man har en negativ spiral. I princip alla tillgångsslag går dåligt i en recession. Det tillgångsslag som är bäst att äga i en sådan negativ period är kontanter och korta räntefonder. Det vill säga att man lånar ut pengar på kort sikt.
Inflation
Inflation är en period då pengars värde minskar vilket innebär att priserna stiger. I sådana perioder är reala tillgångar och framförallt guld bäst att äga.
Deflation
Motsatsen till inflation är då pengar ökar i värde eller priserna minskar. Problemet i en tid av deflation är att konsumtionen minskar eftersom det är bättre att vänta till imorgon med att konsumera, då det blir billigare då. I sådana tider trivs långa ränte- och obligationsfonder.

Genom att fördela sina pengar i fyra lika stora delar enligt ovan, så får man en portfölj med relativt låg risk vars mål är att ge en låg, men positiv avkastning varje år.

Fonderna för tillväxt

De fonderna som jag tror är bäst på att fånga tillväxt-fasen i ekonomi är följande:

Länsförsäkringar Global Indexnära – 15 procent
Min favoritfond för att ha en global exponering mot aktier. Består av världens 1 600 största bolag och har en låg avgift om 0.22 procent.
Spiltan Aktiefond Investmentbolag – 5 procent
Min favoritfond med en bra exponering mot Sverige genom att den investerar i ofta familjeägda investmentbolag som i sin tur äger andra bolag. Låg avgift om ca 0.2 procent.
Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära – 5 procent
Bra fond för att fånga in tillväxtmarknader och asien där jag tror att mycket av utvecklingen i framtiden kommer att ske. Det är också en indexfond med låg avgift.

Tillsammans täcker dessa tre fonderna in aktie-delen ganska gott till en total om 25 procent.

Fonderna för recession

Fonderna som jag tror är bäst att äga i ett recession-scenario förutom att ha kontanter på kontot är:

Spiltan Räntefond Sverige – 15 procent
En kort svensk räntefond med god historik och låg avgift.
iShares Euro Govt Bond 0-1yr UCITS ETF (EUN6) – 10 procent
Räntefond som lånar ut pengar på kort sikt till länder inom EU. På det här sättet har jag en spridning som är lite större än Sverige men ändå i vårt närområde som balans.
Kontanter – 0 procent
Nysparande i portföljen sker i kontanter-delen som får öka fram till nästa ombalansering.

Den börshandlade fonden EUN6 kan du köpa via Nordnets hemsida eller genom Avanzas kundtjänst i skrivande stund.

Fonderna för inflation

Fonderna som bäst fångar en stor rörelse i inflation är:

ETFS Physical Swiss Gold (GZUR) – 10 procent
Börshandlad fond som investerar i guld som det backar upp med riktigt guld i valv.
Xetra-Gold (4GLD) – 10 procent
Liknande fond som den ovan fast den handlas i USD istället.
Öhman realobligationsfond – 5 procent
En svensk obligationsfond som skyddar mot inflation då den är kopplad till real avkastning.

Den här delen i portföljen är lite klurig då jag egentligen inte gillar guld-fonder. Problemet är nämligen att man inte vet exakt hur skyddat guldet är. Normalt sett rekommenderar jag att spara sitt guld hos BullionVault (annonslänk) eftersom det då står fysiskt i ditt namn och du kan få det hemlevererat i guldtacka. Många fonder äger nämligen inte sitt guld utan handlar med olika skuldsedlar och ”pappersguld”. Dessa två guldfonderna ovan ska ha fysiskt guld som uppbackning enligt papprena så jag kör på det.

Fonderna för deflation

Den här delen i portföljen tycker jag är svårast eftersom det är svårt att hitta räntefonder med tillräckligt långa löptider. Den andra anledningen är att det känns ointuitivt att köpa långa räntefonder i dagsläget när många tror att räntan kommer öka över tid. Men, som jag har skrivit många gånger tidigare, det handlar inte om att spekulera utan att följa sin strategi.

iShares Euro Govt Bond 15-30yr UCITS ETF (IBCL) – 15 procent
En fond som lånar ut till europeiska stater på 15 till 30 års sikt. Den här fonden fanns med i förra versionen av portföljen också.
iShares $ Treasury Bond 20+yr UCITS ETF (IS04) – 5 procent
Fond som lånar ut pengar till den amerikanska staten på 20+ år.
AMF Räntefond Lång – 5 procent
Den enda riktigt långa svenska obligationsfonden. Anledningen till den lilla exponeringen är att löptiderna ofta bara är ca 7 år, medan teorin i portföljen säger att den bör vara minst 20 år. Men det är det bästa i den kategorin som vi har i Sverige, mig veterligen.

De två översta börshandlade räntefonderna är oftast enklast att hitta hos nätmäklarna via sin kortkoder, IBCL och IS04.

RikaTillsammans-portföljen per den 9 mars

Portföljen ser alltså ut som följer i dagsläget:

Portföljallokering för RikaTillsammans-portföljen. Bygger på Harry Brownes teori om Permanent Portfolio där olika delar trivs i olika ekonomiska klimat. Rekommenderas inte för nybörjaren då den kan bli dyr i avgifter för mindre portföljer.

Det är egentligen inget konstigt, utan det är i linje med artikeln ovan. Om vi sammanfattar det i en tabell, så ser det ut som följer:

Fondnamn Typ av fond Målfördelning
1. Länsförsäkringar Global Indexnära Globala aktier  15 %
2. Spiltan Aktiefond Investmentbolag Svenska aktier   5 %
3. Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära Tillväxt aktier   5 %
4. Spiltan Räntefond Sverige Kort svensk räntefond   15 %
5. iShares Euro Govt Bond 0-1yr UCITS ETF (EUN6) Kort europeisk räntefond 5 %
6. Kontanter Kontanter 5 %
7. ETFS Physical Swiss Gold (GZUR) Guldfond  10 %
8. Xetra-Gold (4GLD) Guldfond 10 %
9. Öhman realobligationsfond Svenska reala obligationer 5 %
10. iShares Euro Govt Bond 15-30yr UCITS ETF (IBCL) Långa europeiska obligationer 15 %
11. iShares $ Treasury Bond 20+yr UCITS ETF (IS04) Långa amerikanska obligationer 5 %
12. AMF Räntefond Lång Långa svenska obligationer 5 %
Summa 100 %

Precis som jag skrev ovan, många av de börshandlade fonderna är enklast att googla eller hitta hos nätmäklarna via sina kortkoder inom parentes. Notera hur jag i varje kategori har försökt välja en ”bärande” fond i kursiv stil. Det betyder att om man vill köra den här portföljen på mindre belopp så kan man gå på endast den fonden i den kategorin.

Månadssparande i RikaTillsammans-portföljen

Det går inte riktigt att månadsspara i RikaTillsammans-portföljen som i mina andra portföljer. Därför rekommenderar jag att antingen:

 • Månadsspara in i kontantdelen och ombalansera en eller två gånger om året
 • Månadsspara lika mycket i någon av svenska fonderna i de olika delarna

Tänk på att det inte gör något om en av delarna sticker iväg ända upp till 35 procent av portföljens värde, eller minskar ner till 15 procent av portföljens värde. Den här +/- 10 procent-rörelsen är helt okej enligt teorin.

Följ RikaTillsammans-portföljen på Shareville

Även om min plan inte är att göra några förändringar i portföljen, så får du mer än gärna följa portföljen i realtid på Shareville (annonslänk). Självklart är det gratis. På Shareville kan du se alla innehav, transaktioner och värdeförändringen.

Notera att portföljen inte bör jämföras med OMXS30 som är Stockholmsbörsen, utan snarare sitt eget index precis som jag gör i uppföljningsartikeln:

Missa inte uppdateringar med mitt nyhetsbrev

För att inte missa några uppdateringar om portföljerna, så är mitt bästa tips att anmäla dig till mitt nyhetsbrev nedan. Det är gratis och kommer ut ca en gång i månaden och brukar även innehålla tips för din privatekonomi.

Relaterade artiklar

Om du uppskattade den här artikeln, så gillar du förmodligen även:

Kommentera

52 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Känns som att portföljen tyvärr har blivit lite B efter de nya reglerna. Kan egentligen inte välja fonderna man vill ha

  0

  Gravatar ikon för användaren
  Johan
 2. Vit pil

  Vet att det diskuteras vilt ang. om ens bostad är en investering eller ej. Men det jag funderar på är om den är ett alternativ för tillgångsallokering under inflation istället för typ guld?

  Hälsningar,
  mrFire svenskafire.se

  0

  Gravatar ikon för användaren
  mrfire
  1. Vit pil

   Det beror på vad man vill uppnå. Fastigheter är en real tillgång som historiskt sett tenderar att utvecklas i linje med inflationen. På det sättet: ja. Men den har inte alls samma volatilitet som guld i ett inflationsscenario (eller har inte haft det historiskt i alla fall) och fastigheter har inte heller samma psykologiska effekt.

   0

   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   Sant! Innan jag tar mig tiden att lära mig investera i guld eller liknande, så tänkte jag till viss del försöka balansera portföljen utefter hur mycket jag även stoppat i min bostad.
   Vet du om det finns någon statistik på hur vanligt förekommande resp. tillstånd i ekonomin är, tänker mig att portföljen även skulle kunna vara viktad efter det?

   Tack för en grymt bra blogg också, du har räddat många privatekonomier inklusive min egen!

   Hälsningar,
   mrFire svenskafire.se

   0

   Gravatar ikon för användaren
   mrFire
 3. Vit pil

  Hej Jan,
  Tack för ett efterlängtat inlägg i bloggen. :)

  En fråga:
  Du skriver att 4GLD handlas i USD. Fonden handlas i EUR så jag undrar: Är det så att fonförvaltarnas handel med fysiskt guld sker i USD?

  1+

  Gravatar ikon för användaren
  Johan
 4. Vit pil

  Hej Jan.
  Ser du någon anledning i nuläget att byta för den som redan har en balanserad portfölj med de gamla fonderna? Det försvinner ju en del pengar i courtage och växlingsavgifter.

  0

  Gravatar ikon för användaren
  Göran T
 5. Vit pil

  Hej. Tack så mycket. Det verkar som att en del fonder inte finns hos Avanza? Men det går väl lika bra med Nordnet antar jag. Finns det någon uppenbar nackdel med att ha ett ISK hos Avanza och ett annat ISK hos Nordnet?

  0

  Gravatar ikon för användaren
  Henrik Mosén
  1. Vit pil

   Alla fonderna går att köpa via Avanza också, dock behöver man tyvärr ringa in till deras mäklarbord. Jag har dubbelkollat det med dem.

   Nej, det finns ingen nackdel med att ha pengar hos båda. Jag har det så.

   0

   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   Jag har köpt ihop en RT-portfölj på Avanza med hjälp av telefonorder och det gick fint. Jag reagerade dock på det hutlösa courtaget jag fick på vissa fondköp. Att köpa 24 st EUN6 (till ett värde av ca 30 tkr) kostade mig t ex 749 kr.

   0

   Gravatar ikon för användaren
   Johan
  3. Vit pil

   Va?! Det låter ju helt sjukt! Jag betalade typ 150 kr på Nordnet. Kolla med avanza så att det inte blivit fel (de har haft fel förr)

   0

   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  4. Vit pil

   Mycket riktigt. Efter att ha ställt frågan till Avanza fick jag följande svar:
   ”Det verkar vara fler fel på den notan så vi makulerar den och skriver en ny där allt blir korrekt. Vi beklagar misstaget och korrigerar det idag så att du har en ny nota imorgon.”

   Tack för uppmaningen!

   0

   Gravatar ikon för användaren
   Johan
 6. Vit pil

  Hej Jan,
  På shareville ligger det fortfarande kvar ca 48% i saldodelen i din rikatillsammansportfölj, vad tror du detta beror på? Tack för god läsning och inspiration. Hälsningar Åke

  0

  Gravatar ikon för användaren
  Åke
  1. Vit pil

   Det beror tyvärr på att jag hade en utnyttjad kredit. Nu när jag valde att balansera om så utnyttjar jag inte krediten till samma grad och då har den hamnat som ett saldo. Jag har kontaktat kundtjänst och hoppas på att de ska kunna plocka bort den så att det blir rätt.

   0

   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 7. Vit pil

  Hej! Tack för inspirationen till mitt sparande! Vad tycker du om en Rika Tillsammans PPM-portfölj som ser ut så här? LF global 25%, Spiltan räntefond 25%, Öhman realobligationsfond 25% samt AMF räntefond lång 25%.

  0

  Gravatar ikon för användaren
  Jonas
  1. Vit pil

   Det är en bra tanke, men jag tror tyvärr att du inte kommer att få tillräckligt mycket ”svängningar” i portföljen i form av volatilitet. Man vill att de olika tillgångsslagen ska kunna röra på sig ordentligt och då är tyvärr både Öhman och AMF-fonderna för ”dåliga”. Det normala är att en räntefond rör på sig lika mycket i procent som löptiden. Det vill säga att om räntan går upp 1 procent, då går en räntefond ner lika mycket som löptiden gånger ränteförändringen. AMF Räntefond lång har en genomsnittlig löptid på ca 7 år om jag inte minns fel. Det betyder att en räntesänkning ger ett resultat på +7 procent. Jämför det med den långa IBCL-fonden som har en löptid på 20+ år.

   Jag tror att det bästa valet man kan göra i sitt PPM-sparande är faktiskt AP7 Såfa. Ännu viktigare blir det valet om man har många år kvar till pension.

   0

   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 8. Vit pil

  De fyra ekonomiska klimaten, är det inte snarare två olika skalor? Man är någonstans på skalan mellan inflation och deflation, och samtidigt någonstans på skalan mellan recession och tillväxt.

  Brukar klimaten påverka varandra? Om det är tillväxt är det också oftast stabil inflation samtidigt? Går det att säga hur de i teorin påverkar varandra?

  Hur skulle portföljen bete sig i dessa kombinationer av de olika klimaten? Är det bara aggregatet av beskrivningarna för de individuella klimaten, eller kan de få en förstärkningseffekt?

  0

  Gravatar ikon för användaren
  Peter
  1. Vit pil

   Jo, så är det. Jag tänker att det dock ibland är enklare att tänka på det som fyra helt olika klimat. Jag är tyvärr inte expert på nationalekonomi men jag skulle absolut säga att de påverkar varandra. Jag kan ju uppleva att vi de senaste 10 åren har haft en period av både deflation (minskande räntor) och tillväxt (ökande aktiekurser). Det visar ju sig också i guldet som har gått kräftgång och korta räntefonder har ju inte direkt varit någon succé.

   0

   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   Teorin är väl att de är fasförskjutna, dvs att de skall följa i given ordning.

   Givet detta kan man kanske tycka att man då skulle kunna förutse hur man skall lägga sig för att ha optimal, men det är inte så lätt av ett par skäl. För det första är det inte alltid ekonomin följer teorierna. För det andra i dennmån klimatet är förutsägbart kommer marknaden prisa in det.

   0

   Gravatar ikon för användaren
   Skyking
 9. Vit pil

  Hej Jan,
  Du har tidigare nämnt att man får räkna med några rejäla nedgångar på börsen i framtiden (precis som det tidigare skett i historien), men det vore intressant med ett inlägg där du enbart fokuserar på just riskerna med sparande. T.ex vad kan man räkna med kommer ske vid nästa börskrasch? Vad är troligt händer om det går riktigt illa? Vad är det absolut värsta som teoretiskt sett skulle kunna hända och hur skulle det påverka olika typer av sparande (fonder, pengar på bankkonto, guld i bankfack, pengar i madrassen osv).

  Tack för en fantastisk blogg :)

  7+

  Gravatar ikon för användaren
  Arvid
 10. Vit pil

  Jan, när du säger förväntad avkastning 4-5% i snitt på RT-portföljen. Menar du då innan eller efter hänsyn tagen till inflation (snitt 2%)?
  Kanske denna info/fråga finns i tidigare inlägg/frågedel men tycker den är väldigt relevant att ta ut på nytt till läsarna då det kan ha stor påverkan för val av portföljmodell. I alla fall för den ”defensiva” RT.

  5+

  Gravatar ikon för användaren
  Tobbe
  1. Vit pil

   Svårt att säga något entydigt svar, som med andra portföljer, särskilt då den här har ett ”inflationsskydd” inbyggt. Jag skulle nog räkna av halva inflationen för att ha marginal. Det vill säga 3-4 % efter inflation.

   0

   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 11. Vit pil

  Jag har ett överskott i mitt företag som jag tänkte placera dels i globala barnfonden, dels i rikatillsammansfonden (som krockkudde). Sparhorisont cirka 20 år. Hur skulle du fördela procentuellt sett?
  Tack för en suverän blogg!

  2+

  Gravatar ikon för användaren
  Linnéa
  1. Vit pil

   Om tidshorisonten är 20 år då skulle jag lägga majoriteten i globala barnportföljen. RikaTillsammans-portföljen är lite för defensiv då. Alternativt göra en klassisk 80/20. 80 procent i barnportföljen och 20 procent i rikatillsammans-portföljen.

   1+

   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 12. Vit pil

  Hej Jan!

  Har du gjort dig av med vanguard-fonderna även om de är bättre och du redan ägde dem? Eller har du för enkelhetens skull gjort om enligt ovan? Tänker att det är rätt mycket avgifter involverade i att sälja av allt o köpa nytt ?

  Väldigt bra artikel, din dedikering och din uthållighet (i att driva bloggen och det andra) slutat aldrig att fascinera mig. Att du orkar. 😁 Bra jobbat iaf!

  /Tobias

  2+

  Gravatar ikon för användaren
  tobztobz
  1. Vit pil

   Tack Tobias, det värmer!

   Ja, jag gjorde mig av med dem även om de var bättre och jag ägde dem, framförallt för läsarnas skull då de inte kunde replikera den portföljen. Liksom lönt att ha en jämförelseportfölj som du inte kan jämföra med. :-)

   Rekommendationen till äldre läsare som hade en hyfsad balanserad version av den gamla så kan man behålla den. Inga problem.

   Hoppas att det går bra i dina projekt, tänkte på dig häromdagen! :-)

   0

   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 13. Vit pil

  Hej!
  Jag funderar lite på hur det kommer sig att man gör just den fördelningen och delar in portföljen i fyra lika stora delar? Är det så statistiskt sett att vi (i Sverige och i världen) befinner oss 25 % av tiden i varje del av de fyra ekonomiska klimaten? Eller har vi historiskt sett oftare inflation än deflation, till exempel. Och skulle det då vara smart att göra en annan fördelning?

  4+

  Gravatar ikon för användaren
  Mia
  1. Vit pil

   Det finns ju lite olika teorier om det här. Portföljen bygger ju mycket på Harry Brownes teori om ”Permanent portfolio” och i olika typer av analyser så har det visat sig vara en ganska god fördelning.

   Ray Dalio har utvecklat det här i sin ”Bridgewater All-Weather”-portfolio, där han framförallt har mer ränte- och obligationsfonder. Så det finns lite olika åsikter, men jag gillar den här enkelheten i resonemang.

   0

   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  1. Vit pil

   Ja, det gör de. Det är inte optimalt då man skulle kunna ha räntefonderna utanför och de utländska fonderna i en KF, men då skulle jag inte fått en gemensam portfölj/kurva i Shareville och jag upplever vinsten mindre än strulet med det.

   0

   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 14. Vit pil

  Spännande! Finns det möjlighet att lägga till info om förvaltningsavgift (samt ev andra avgifter) för fonderna?

  Framförallt för ETFerna är det ju lite svårt att hitta tydlig info om det upplever jag..

  1+

  Gravatar ikon för användaren
  Fredrik
 15. Vit pil

  Jätteuppskattat inlägg!

  Jag har en fråga om månadssparande. Många av fonderna går inte att månadsspara i. Är det dumt ur ett avkastningsperspektiv att bara ha en summa pengar liggandes i denna portfölj utan att månadsspara?

  Om man månadssparar i en portfölj som går ner och sedan går upp till samma nivå över ett år så har man ju fått avkastning på uppgången efter ett år, men om man inte månadssparar är summan densamma efter ett år.

  1+

  Gravatar ikon för användaren
  Viktor
  1. Vit pil

   Nej, det är inte dumt. Pengar ”liggande” i den här portföljen har en uppgift i recessionsdelen. Teorin säger också att en enskild del kan avvika med upp till 10 procent (dvs mellan 15 – 35 procent per del) innan man behöver balansera om.

   0

   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 16. Vit pil

  Portföljen beskrivs som att den egentligen endast ska användas om man har 200 000 kr eller mer att investera.

  Min tanke är när du beskriver den låga risken och den beräknade avkastningen på runt 4 % att denna portfölj egentligen är ett räntesparande på steroider.

  Om man förenklare portföljen som du beskriver det som enligt nedan, så kan man enkelt månadsspara.

  25% Länsförsäkringar Global Indexnära
  25% Spiltan Räntefond Sverige
  25% Öhman realobligationsfond
  25% AMF Räntefond Lång

  I denna portfölj krävs ingen insättning på 200 000 kr, utan 10 000 kr går utmärkt.

  Om jag då är beredd på att ta en något högre risk än att tex bara äga Spiltan Räntefond Sverige så ser denna portfölj som ett utmärkt alternativ.

  Resonerar jag fel?

  0

  Gravatar ikon för användaren
  Johan Andersson
  1. Vit pil

   Nej, i stora sett resonerar du rätt. Men läs gärna min kommentar om volatiliteten. Den kommer inte bete sig helt jämnt, särskilt i ett deflationsscenario då löptiden helt enkelt är för kort på den långa räntefonden. Även i ett inflationsscenario så är jag tveksam till om realobligationsfonden kommer att skydda på samma sätt som guld. Eventuellt skulle man kunna lägga till en guldfond kombinerar med realobligationsfonden.

   0

   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 17. Vit pil

  Den förväntade avkastningen på 4% är det nominell eller inflationjusterad avkastning? Tycker det låter lite om det är nominell avkastning.

  0

  Gravatar ikon för användaren
  Martin
  1. Vit pil

   Ja, det är det, men det är också en portfölj som mer eller mindre än 50 procent räntefonder. Så det är egentligen inget konstigt, syftet med den här portföljen är att bevara kapital och ha en positiv avkastning i princip oavsett vad som händer på marknaderna. Svårt att ha både trygghet och avkastning. :-)

   0

   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   Absolut. Vad baseras den förväntade avkastningen på? Räknar man med ombalansering och den eventuella ökade avkastningen det ger? När jag läser i Rowland Lawsons bok The Permanent Portfolio så uppger den en genomsnittlig avkastning på 8,5% nominellt och 5,3% inflationsjusterat mellan åren 1982 – 2011.

   0

   Gravatar ikon för användaren
   majakoab
  3. Vit pil

   Ja, men det var när man räknade 10 procent om året på aktier också. Historiskt har det legat det där, jag tror inte på att det kommer vara så framgent. Ger tex 100 % aktier idag 6-8 procent så är det bra och därmed tänker jag att man får justera ned även Rikatillsammans-portföljen. Eller tycker du att jag tänker fel?

   0

   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 18. Vit pil

  Jag provade att köpa Xetra-Gold (4GLD) för en månad sedan via Nordnet. Då fick jag betala 15 Euro i courtage. Klagade på detta hos kundtjänst eftersom courtageinformationen var bristfällig. Jag fick tillbaka det mesta av courtaget, men de var osäkra på hur de egentligen skulle prissätta denna. Vet du om de har kommit fram till något för de guldfonder du reklmmenderar?

  0

  Gravatar ikon för användaren
  Daniel Grip
  1. Vit pil

   Nej, tyvärr. Däremot är det tydligare med courtaget på deras nya version av hemsidan. Det är ju en av anledningarna till att jag rekommenderar större belopp i den här portföljen då avgifterna är dyra tyvärr.

   0

   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 19. Vit pil

  Jag har börjat ta ut en tjänstepension från och med i år och lagt uttagstiden på tio år.
  Den följer dina rekommendationer i Rika Tillsammans portföljen.
  Fråga: Tycker du att man skall ligga kvar i den under denna tioårsperiod eller välja något annat?

  0

  Gravatar ikon för användaren
  Chrille Holm
  1. Vit pil

   Svårt att säga utan att veta något om hur resten av ekonomin ser ut. Det man behöver komma ihåg är att RikaTillsammans-portföljen är mer eän värdebevarande portfölj än något annat.

   0

   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)