Testa om dina fonder är bra eller dåliga med appen Opti!

Gratis hälsokontroll på dina fonder utifrån resultat och avgift...

Reklam för Optise AB. Den här artikeln är ett samarbete eller innehåller uppmärkta sponsrade annonslänkar. Läs mer om våra noga utvalda samarbeten i vår annonspolicy.

En av de vanligaste frågorna på bloggen är ”Är det här bra fonder?”. Nu finns det en gratis app Opti (annonslänk) för iPhone som enligt mig ger ett väldigt bra svar på den frågan utifrån nästan samma kriterier som jag tittar på. SvD kallade appen för en hälsokontroll för ditt sparande som jag tycker är ganska passande.

För ett par månader sedan fick jag ett mejl av en person som hette Jonas Hombert, som mejlade om att han hade en app som kunde ge feedback på de fonder som man hade i sin depå. Jag testade appen, som då var i beta, och den fungerade hyfsat redan då. Sedan dess har Jonas och hans team utvecklat den vidare och för ett litet tag sedan blev den färdig. Då pratade jag och Jonas igen och han föreslog att han skulle komma ner till Malmö så skulle vi göra en intervju.

Min första tanke var att det var ju ambitiöst då jag gör en del intervjuer via Skype, men jag är den förste att uppskatta en ansträngning. Det är så jag själv har gjort många gånger. Jag tror nämligen på att det först handlar om att ge förutsättningslöst för att sedan kunna få i nästa steg.

Resultatet är intervjun som du ser ovan. Det är en ganska lång intervju som berör allt från investeringsfilosofi, indexfonder, hur de betygsätter fonderna, utmaningarna i finansbranschen och mycket annat. För egen del så tror jag att det är starten på en ny affärsrelation i mitt eget liv då det visade sig att Jonas var en fantastiskt spännande person. Kanske lite för lik mig för att det skulle bli en intervju med mycket dynamik och olika åsikter, då vi många gånger höll med varandra i både investeringsfilosofi och faktiskt även syn på livet. Jag insåg efteråt att jag skulle ha minst en kamera till, men det får bli till näst gång. Försöker fortfarande få rätt på den här en-mans-studio-grejen.

Några höjdpunkter från intervjun som jag minns är Jonas bakgrund med sitt första företag som han startade i 20 års åldern, som sedan såldes till ett stort amerikanskt bolag efter att ha varit med på en stooor amerikansk TV-show. Rolig historia. Ännu roligare blev den när han berättar vad han gjorde året efter att han hade sålt bolaget och fått en stor summa pengar. Jag älskade verkligen historien hur han kontaktade väldigt många personer som var dubbelt så gamla som han själv för att få reda på vad deras bästa tips till honom var.

Lyssna på intervjun som ett poddavsnitt

Om du istället vill lyssna på intervjun så kan du göra det via länken nedan:

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/333612462″ params=”auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&visual=true” width=”100%” height=”200″ iframe=”true” /]

 

Innehållsförteckning för intervjun med Jonas Hombert, Opti

Opti – veckans utvalda app i App-store

Jag tyckte faktiskt att det var så roligt att intervjua Jonas att vi bestämde att vi ska göra en favorit i repris och spela in ett nytt avsnitt med arbetstiteln ”Livet efter pengarna”, där vi kan fördjupa oss i de ämnena som vi framförallt pratar om i slutet av intervjun.

Sedan jag gjorde intevjun har Jonas och hans app – Opti – dessutom hunnit utnämnas som ”Pick of the week” på Apples App-store, vilket enligt honom resulterade i en hektisk vecka då SvD även gjorde en artikel (bakom betalvägg). Min förhoppning är att även den här artikeln kan bidra till att skapa lite mer jobb för honom, då jag tycker att man ska belöna personer som gör ett gott jobb. Appen är gratis att använda för hälsokontrollen på sina fonder.

Det enda som du behöver gör är att (klicka med fördel på länken nedan via din iPhone eller iPryl):

Sedan använder du ditt BankId för att låta appen logga in på dina fond-konton på t.ex. Nordnet och Avanza som jag själv använder. Därefter matchar appen fonderna mot sin databas och fonder och ger dig två betyg på fonden utifrån kostnad, resultat och enligt Jonas ytterligare 15 faktorer varav åtta redovisas.  Om du sedan vill låta appen byta fonder så kostar det pengar, Jonas berättar i videon att det är en manuell pappershantering i dagsläget, så det är kanske bäst att göra det själv.

Använd Opti-appen som en second opinion

Jag kan se flera scenarion för hur man kan använda appen. Jag själv använder den för att försäkra mig om att jag har gjort bra val, även om jag inte använder den för att primärt välja nya fonder. Det är så jag tror att de flesta har som mest nytta av appen – att just ”kvalitetssäkra” fonderna man äger på ett automatiskt och objektivt (läs: forskningsbaserat) sätt.

Däremot stödjer appen ännu inte pensioner, vilket jag tror att är det området som kommer vara riktigt intressant. Särskilt med tanke på de många skandaler som vi har sett på sistone med både Allra och nu nyligen iZave. Jag skulle faktiskt inte rekommendera den för fondbyten, utan använd i så fall listan med de bästa fonderna enligt länken nedan.

  • Bästa fonderna 2021 - De bästa indexfonderna, hållbara fonderna, räntefonderna och övriga fonderna för ditt sparande och din portfölj 2021

Jag tycker oavsett att det är en spännande början för en app som verkligen gör en välgärning och dessutom gör det kostnadsfritt. Testa gärna appen och berätta i kommentarerna vad du tycker och tänker om den. Du får självklart även ge feedback på intervjun. Det är första gången jag gör en ”studio”-intervju så jag hoppas att du har överseende med att vi inte alltid tittar i kameran eller att vi bara använder en kamera. Men det är små steg framåt – ljudet är däremot bättre, nu klipper det bara när jag skrattar (tyvärr) – men det är steg i rätt riktning tycker jag. Hoppas att du tycker det med… :-)

Relaterade artiklar

Disclaimer: Där utgår en väldigt liten ersättning till mig per nedladdning av appen. Mitt mål är att alltid att skapa win-win-win. Win för dig som läsare som får tillgång till genomarbetade artiklar som förhoppningsvis gör din ekonomi rikare, win för företaget som kanske får en ny nöjd kund i dig och win för mig som får en mindre ersättning som gör det möjligt att lägga tiden på filma, skriva och göra research. Ersättningen i det här fallet är inte något som påverkar dig som kund – det är ju kostnadsfritt. :-) Du kan läsa mer i min annonspolicy här.

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök