Testa om dina fonder är bra eller dåliga med appen Opti!
Sök:

Testa om dina fonder är bra eller dåliga med appen Opti!

Gratis hälsokontroll på dina fonder utifrån resultat och avgift...

En av de vanligaste frågorna på bloggen är ”Är det här bra fonder?”. Nu finns det en gratis app Opti (annonslänk) för iPhone som enligt mig ger ett väldigt bra svar på den frågan utifrån nästan samma kriterier som jag tittar på. SvD kallade appen för en hälsokontroll för ditt sparande som jag tycker är ganska passande.

För ett par månader sedan fick jag ett mejl av en person som hette Jonas Hombert, som mejlade om att han hade en app som kunde ge feedback på de fonder som man hade i sin depå. Jag testade appen, som då var i beta, och den fungerade hyfsat redan då. Sedan dess har Jonas och hans team utvecklat den vidare och för ett litet tag sedan blev den färdig. Då pratade jag och Jonas igen och han föreslog att han skulle komma ner till Malmö så skulle vi göra en intervju.

Min första tanke var att det var ju ambitiöst då jag gör en del intervjuer via Skype, men jag är den förste att uppskatta en ansträngning. Det är så jag själv har gjort många gånger. Jag tror nämligen på att det först handlar om att ge förutsättningslöst för att sedan kunna få i nästa steg.

Resultatet är intervjun som du ser ovan. Det är en ganska lång intervju som berör allt från investeringsfilosofi, indexfonder, hur de betygsätter fonderna, utmaningarna i finansbranschen och mycket annat. För egen del så tror jag att det är starten på en ny affärsrelation i mitt eget liv då det visade sig att Jonas var en fantastiskt spännande person. Kanske lite för lik mig för att det skulle bli en intervju med mycket dynamik och olika åsikter, då vi många gånger höll med varandra i både investeringsfilosofi och faktiskt även syn på livet. Jag insåg efteråt att jag skulle ha minst en kamera till, men det får bli till näst gång. Försöker fortfarande få rätt på den här en-mans-studio-grejen.

Några höjdpunkter från intervjun som jag minns är Jonas bakgrund med sitt första företag som han startade i 20 års åldern, som sedan såldes till ett stort amerikanskt bolag efter att ha varit med på en stooor amerikansk TV-show. Rolig historia. Ännu roligare blev den när han berättar vad han gjorde året efter att han hade sålt bolaget och fått en stor summa pengar. Jag älskade verkligen historien hur han kontaktade väldigt många personer som var dubbelt så gamla som han själv för att få reda på vad deras bästa tips till honom var.

Lyssna på intervjun som ett poddavsnitt

Om du istället vill lyssna på intervjun så kan du göra det via länken nedan:

 

Innehållsförteckning för intervjun med Jonas Hombert, Opti

Opti – veckans utvalda app i App-store

Jag tyckte faktiskt att det var så roligt att intervjua Jonas att vi bestämde att vi ska göra en favorit i repris och spela in ett nytt avsnitt med arbetstiteln ”Livet efter pengarna”, där vi kan fördjupa oss i de ämnena som vi framförallt pratar om i slutet av intervjun.

Sedan jag gjorde intevjun har Jonas och hans app – Opti – dessutom hunnit utnämnas som ”Pick of the week” på Apples App-store, vilket enligt honom resulterade i en hektisk vecka då SvD även gjorde en artikel (bakom betalvägg). Min förhoppning är att även den här artikeln kan bidra till att skapa lite mer jobb för honom, då jag tycker att man ska belöna personer som gör ett gott jobb. Appen är gratis att använda för hälsokontrollen på sina fonder.

Det enda som du behöver gör är att (klicka med fördel på länken nedan via din iPhone eller iPryl):

Sedan använder du ditt BankId för att låta appen logga in på dina fond-konton på t.ex. Nordnet och Avanza som jag själv använder. Därefter matchar appen fonderna mot sin databas och fonder och ger dig två betyg på fonden utifrån kostnad, resultat och enligt Jonas ytterligare 15 faktorer varav åtta redovisas.  Om du sedan vill låta appen byta fonder så kostar det pengar, Jonas berättar i videon att det är en manuell pappershantering i dagsläget, så det är kanske bäst att göra det själv.

Använd Opti-appen som en second opinion

Jag kan se flera scenarion för hur man kan använda appen. Jag själv använder den för att försäkra mig om att jag har gjort bra val, även om jag inte använder den för att primärt välja nya fonder. Det är så jag tror att de flesta har som mest nytta av appen – att just ”kvalitetssäkra” fonderna man äger på ett automatiskt och objektivt (läs: forskningsbaserat) sätt.

Däremot stödjer appen ännu inte pensioner, vilket jag tror att är det området som kommer vara riktigt intressant. Särskilt med tanke på de många skandaler som vi har sett på sistone med både Allra och nu nyligen iZave. Jag skulle faktiskt inte rekommendera den för fondbyten, utan använd i så fall listan med de bästa fonderna enligt länken nedan.

Jag tycker oavsett att det är en spännande början för en app som verkligen gör en välgärning och dessutom gör det kostnadsfritt. Testa gärna appen och berätta i kommentarerna vad du tycker och tänker om den. Du får självklart även ge feedback på intervjun. Det är första gången jag gör en ”studio”-intervju så jag hoppas att du har överseende med att vi inte alltid tittar i kameran eller att vi bara använder en kamera. Men det är små steg framåt – ljudet är däremot bättre, nu klipper det bara när jag skrattar (tyvärr) – men det är steg i rätt riktning tycker jag. Hoppas att du tycker det med… :-)

Relaterade artiklar

Disclaimer: Där utgår en väldigt liten ersättning till mig per nedladdning av appen. Mitt mål är att alltid att skapa win-win-win. Win för dig som läsare som får tillgång till genomarbetade artiklar som förhoppningsvis gör din ekonomi rikare, win för företaget som kanske får en ny nöjd kund i dig och win för mig som får en mindre ersättning som gör det möjligt att lägga tiden på filma, skriva och göra research. Ersättningen i det här fallet är inte något som påverkar dig som kund – det är ju kostnadsfritt. :-) Du kan läsa mer i min annonspolicy här.


Den här artikeln publicerades 2017-07-17 klockan 21:25 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): Intervjuer och läsarhistorier, Sponsrad artikel.

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

31 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Jag har på både opti och lysa. Vad skulle du rekomendera att använda för ombalansering? Lysa verkar billigare.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  ARutgersson
  1. Vit pil

   Hejsan, först och främst så har jag såklart ett egenintresse här (jag är VD för Opti), men mitt tips vore att även titta på skillnaderna bortom ombalanseringen (som både Opti och dem gör). Det jag främst tänker på är hur du värderar oberoende (Opti säljer inga egna fonder) samt hur du värderar de bredare portföljerna som Opti har (inkluderar bl.a. råvaror, samt att ränteobligationerna är hedgade till kronor dvs du tar ingen valutarisk). Det sistnämnda gör fonderna/kostnaden lite dyrare men vi tycker det är värt det i form av en – enligt oss – bättre portfölj/sparande. Mer här: https://www.opti.se/portfolj

   Men i slutändan blir det helt upp till dig att bedöma vad du tycker är viktigast. Opti försöker inte vara billigast, men vi är kompromisslösa på att försöka bygga vad vi tror är den bästa portföljen (även om vissa av fonderna i den då kostar några tiondelars procent mer). Gör vad du tror på, det är två bra alternativ!

   Mvh,
   Jonas

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jonas H
 2. Vit pil

  Ok, nu har jag lyssnat igenom ”jag-vet-inte-hur-många-avsnitt”. Rikatillsammans har generellt uppmuntrat mig att spara mer och placera tryggare. Opti hittade jag säkert ungefär när denna artikel gjordes men avinstallerade då. Nu återinstallerade jag appen och gjorde en sundhetskontroll på barnens sparande och resultatet blev att det blev en helt ny portfölj. Mycket tack vare Opti men också tack vare herr Bolmesson. Opti var kanon för att få förslag på alternativa fonder men kompositionen gjordes som en mix av nybörjarportfölj och Optis förslag jämfört med vad som var valt sedan tidigare. Det blir intressant att se utvecklingen på detta sparande.
  Tack till er båda.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Lennie
  1. Vit pil

   Tack Lennie, det gör mig så glad att höra! Det är precis sådan här feedback som får oss att kämpa vidare mot ökad transparens och bättre sparanden, trots att många äldre aktörer ogillar den förändringen.

   Mvh,
   Jonas, VD Opti

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jonas H
 3. Vit pil

  Hej Dennis,
  Ja du har självklart rätt, mitt huvud fungerade bara inte snabbt nog för att fånga upp ett sådant sorgligt – men mycket möjligt – fall. Tack för att du påminner oss, och god jul!

  Mvh Jonas

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jonas H
 4. Vit pil

  Hej! Jag började nyligen prenumera på youtube-kanalen och fick upp det här klippet. Tack för en intressant video. Ville bara tillägga en grej eftersom ni båda skrattade så hjärtligt över den där kommentaren om barnbarn… Det är ju faktiskt fullt möjligt att ha barnbarn, utan att ha barn kvar i livet. Och som morförälder eller farförälder lär man spendera än mer tid med barnbarn(en), i ett sånt tragiskt läge, för att avlasta den kvarlevande änkan/änklingen.
  Mvh /D

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Dennis
  1. Vit pil

   Hej Dennis,
   Ja du har självklart rätt, mitt huvud fungerade bara inte snabbt nog för att fånga upp ett sådant sorgligt – men mycket möjligt – fall. Tack för att du påminner oss, och god jul!

   Mvh Jonas

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jonas H
 5. Vit pil

  Intressant intervju!
  Jonas nämner diversifiering som en sak som kan vara värd att betala lite högre avgift för. Jag vill göra en jämförelse mellan t ex Länsförsäkringar global indexnära och DNB global indeks men lyckas inte hitta info om hur många underliggande aktier de resp fonderna har.
  Var kan jag hitta sådan info?

  Hälsn
  Johan

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Johan
  1. Vit pil

   Gå in på respektive fonds fondfaktablad, där ska de redovisas. Kontakta annars fondbolaget så hjälper de dig.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   Det var där jag letade, men utan framgång. Då tar jag kontakt med dem. Tack för snabbt svar!

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Johan
  3. Vit pil

   Hej Johan, Jonas här. Jag får inte svara på det exakt (pga licensavtal för data:) men kan säga att LF per vår senaste datapunkt var mer diversifierad, även om båda ligger bra till på den punkten.

   En hyfsad proxy som man även kan använda för att få svaret är att i prospektet se vilket index de vill följa och sedan se hur väl de lyckats följa det, med hänsyn till avgifter. Ju närmre de följer desto närmre kommer de rimligen även ha ett innehav som motsvarar det som indexet har, vilket du ska kunna hitta. Men…inexakt och bökigt… Om man är ok med att vara ännu lite mer trubbig så anta helt enkelt att de har samma innehav som indexet, något som såklart inte alltid kommer stämma.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jonas H
 6. Vit pil

  Hur funkar det med att använda BankID för att låta appen logga in på Avanza? Får appen tillgång till min identitet på något sätt? Vad kan en app göra ifall man använder BankID för att låta den ligga in?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Skyking
  1. Vit pil

   Hej Skyking, Jonas från Opti som svarar. AKB nedan ställde en liknande fråga så finns ett längre svar där, men i kort:

   Inloggningen med BankID skapades för att hjälpa användare att hitta *exakt* vilken fond man äger. Vi märkte nämligen tidigt att många inte visste vilken fond de hade – kanske inte så konstigt då det finns många liknande fonder, olika andelsklasser av samma fond, med mera.

   När vi loggar in dig med BankID så får vi reda på vem du är, samt då ovanstående dvs vilka fonder du har. Då stängs kopplingen ner, och oavsett så ger en sådan inloggning oss bara möjlighet att hämta infon (dvs vi kan inte ändra något, varken då eller senare). Tilläggas kan även att hämtad data lyder under banksekretess då vi, till skillnad från de flesta appar och tjänster, är ett värdepappersbolag med tillstånd från Finansinspektionen. Och till skillnad från vissa mindre seriösa tjänster så säger våra användaravtal att vi aldrig får dela datan med någon.

   In essence är det ett sätt att hitta vilka fonder man har, men varken vi eller användaren kan ändra något om dem. Viktiga saker så bra att du frågar!

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jonas H
 7. Vit pil

  I intervjun nämner Jonas att han inte tycker det är nåt fel på ETF er. Det blir jag glad för jag gillar också ETF er. Men vad tycker Jonas om syntetiska ETF er som är det absolut vanligaste? Rätt så svårt att hitta en replikerade global ETF.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Johan
  1. Vit pil

   Hej Johan, Jonas här! Yes vi gillar ETFer men vi är mer skeptiska till syntetiska sådana. Främsta anledningen är att man med dessa tar på sig en motpartsrisk vars storlek är svår att uppskatta. Om motparten för swappen går i putten så har fondandelsägarna potentiellt ett claim på ett tomt skal. Detta tacklas i avtalen mellan partnerna MEN det är otroligt svårt att som sparare (eller ens analyshus som oss) sätta oss in i sådana individuella kontakt och kvantifiera riskerna.

   Och oavsett storleken på risken så tar vi ju på oss en extra risk av *någon* storlek. Då bör vi även få extra betalt för den, då betalning för risktagande är själva fundamentet i investeringar. Men det får man vanligtvis inte (sånär som på eventuellt lägre avgift).

   Vad tycker du, förklarar det vår åsikt?

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jonas H
  2. Vit pil

   Jo precis, motpartrisken är svår. Tillochmed i normala indexfonder, speciellt de med ”noll” avgift äger inte aktierna i index utan fixar det med avtal och liknande.

   Men är fonden en UCITS, som jag har förstått det får bara 10 % vara utsatt för motpartrisken. Resterande måste vara säkrade på olika sätt.

   Många fondbolag säkrar frivilligt mer än 100%, (Hur det går till förstår jag inte).

   Är min tolkning av UCITS reglerna riktigt?

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Johan
  3. Vit pil

   Ett snårigt område detta. Going out on a limb här givet hur ofta regleringen förändras, men: Det stämmer att UCITS begränsar till att max 10% av portföljvärdet får vara OTC-derivat, men inte totalt utan mot en enskild motpart. Dvs du kan ha flera sådana motparter, vilket förvisso ger en bättre diversifiering än med bara en, men fortfarande sämre än med fysisk replikering. Och som du säger säkrar många fondbolag ytterligare (vet att DB gjorde detta mycket förr, kanske fortfarande), men då är vi åter igen inne i snårigheten rörande hur de gör det samt hur mycket.

   Det betyder verkligen inte att syntetiska ETF:er är dåliga. Tvärtom tror vi att många är toppen. *Men* i slutändan finns det väldigt många, väldigt bra fonder där ute, speciellt för stora kategorier som globala aktier. Så frågan blir varför man ska välja en mer svårgenomlyst sådan, som kan ha risker som man eventuellt inte får betalt för?

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jonas H
 8. Vit pil

  Jag har testat appen både som beta och nu i skarp version. Förvånad att appen ger dåligt betyg för både Avanza zero (ingen avgift och följer index) samt Spiltan investmentbolag (bra avkastning i förhållande till index till en rimlig avgift). Skulle vara intressant att höra av Jonas varför dessa typer av fonder inte rekommenderas av appen.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tomas W
  1. Vit pil

   Hej Tomas, Jonas på Opti här. Självklart!:

   Avanza Zero: Bra betyg för kostnad och följer alla våra grundläggande krav. Dåligt resultat är dock något missvisande, men inte helt; för Zero så saknar Morningstar fondens jämförelseindex, vilket gör att Zero jämförs med kategorins index. Detta index är mycket mer väldiversifierat än Zero, och därmed bör en avvikande avkastning förväntas (i det här fallet positiv.
   Anledningen till att Zero sedan inte är en rekommenderad fond är just det; dålig diversifiering. Den följer de 30 mest omsatta bolagen på Stockholmsbörsen. Det i kontrast till t.ex. SEB Sverige Indexfond (250-300 bolag) eller Nordnet Superfonden (70 bolag). Då diversifiering är avgörande för riskjusterad avkastning –
   över tid – så faller Zero på detta trots att den ligger bra till på pris och de flesta av våra andra kriterier.

   Spiltan Investmentbolag: Får även den ett bra kostnadsbetyg av oss, och mycket bra resultatomdöme *dock* klassas det som ojämt då överavkastningen beror på ett fåtal väldigt bra utfall snarare än mer konsekventa (även om mindre sådana) bra utfall, beräknat på månadsbasis. Vidare är fonden inte en UCITS-fond, även om jag personligen i just det här fallet skulle tro att det är okej.

   Känner du att det besvarar frågan? Det är ett snårigt landskap, men roligt!

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jonas H
 9. Vit pil

  Lyssnade på hela intervjun och vill egentligen bara säga, bra jobbat av er båda ! :) Så härligt att lyssna på er och kul att ni kommer in på lite mer spontana/privata diskussionsområden också. Ser fram emot fler intervjuer, Jan!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mattias
 10. Vit pil

  Bra och intressant innehåll. Här följer feedback på ljudet (rakt ur min upplevelse, jag orkar inte vara snäll):

  En typisk delmängd av intervjun följer mönstret

  1. Jan inleder med en lite trevande fråga på låt säga 30-40% volym

  2. Intervjuoffret svarar med en längre utläggning som håller sig ganska neutral runt 50% volym

  3. Jan reagerar och exploderar i skratt eller liknande känsloutbrott runt 120%. Ljudet är nu helt distat och eftersom jag anpassat volymen på min anläggning till att kunna höra vad som sägs innan får jag ont i öronen.

  Över lag är ljudkvalitén nuförtiden mycket god och inte alls genomgående dålig som förut. Det gör dock att man störs mer av avstickarna.

  Jag tror du kan testa med att ställa ljudet individuellt för de olika personerna. Ställ in peak för din mikrofon för att kunna ta de okontrollerbara utbrotten och träna på att tala lite högre i din normala samtalston.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Per Wiklander
  1. Vit pil

   Hej Per,

   Tack för feedbacken, även om den gör att jag skäms lite. Du har ju helt rätt. Jag ska helt ärligt säga att jag lär mig ”as I go along” och det här var den första intervjun på plats och första gången jag gjorde missen med att jag ”slår i taket”. Ber om ursäkt för det. Om du ger mig chansen med några artiklar till så ska jag nog få rätt på det. Fortsätt komma med feedbacken (även om det gör lite ont). :)

   Jan

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 11. Vit pil

  Varför bara en app? Detta är knappast något man måste använda ”on the fly”. En dator version vore mera användarvänligt.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Johan B
  1. Vit pil

   Hej Johan! Jonas från Opti här. Jag skulle älska att kunna svara något stort och smart men det enkla svaret är att vi gjorde olika tester på vad folk föredrog och svaret vart en app. Varför? Your guess is as good as mine :)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jonas H
  2. Vit pil

   Tack för svar. Underligt beslut dock. Kundkretsen ni avsäger er med att bara erbjuda Iphone app måste vara större en kundkretsen som avböjer att använda tjänsten pga att den inte finns i app version. Jag känner ingen med iPhone som jag kan låna, så tyvärr en förlorad kund.

   Hoppas dock på att få köpa era tjänster i framtiden.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Johan B
 12. Vit pil

  Tack för många bra inlägg, men du kanske borde annonsmärka dina sponsrade inlägg enligt lag – d.v.s. högst upp i varje inlägg? Dels för att faktiskt följa lagen och dels för att vara transparent mot dina läsare och inte bara lägga en disclaimer längst ner.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  E
  1. Vit pil

   Jag ska försöka vara ännu tydligare. Jag vet dock inte riktigt hur jag ska göra det mer än att det som nu:

   1. Står ”sponsrad artikel” ovanför rubriken
   2. Står ”sponsrad artikel” i meta-informationen i kolumnen till höger med datum
   3. Står ”Disclaimer” längst ner i artikeln.

   Kom gärna med förslag på hur jag kan göra. Som med Per ovan, så tar jag tacksamt emot den.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 13. Vit pil

  Tror Opti är bra som en del i verktygslådan. Skulle dock gärna se att det kommer en androidversion snart. Har väntat ett tag, och risken för dem är väl att andra hinner före.
  Ha det gott!
  Dan

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Dan
  1. Vit pil

   Hej Dan, Jonas från Opti här. Ja Android är verkligen vår eviga prioriterings-utmaning. Flera av oss på kontoret kör själva Android så vi känner bristen varje dag :)

   Tidigare var anledningen att vi ville se till att nuvarande app verkligen gav det värde som vi ville innan vi vidgade till fler plattformar. Nu börjar vi dock närma oss den punkten, om vi inte redan är förbi den. Istället är det nu mest en resursfråga. Min gissning är att vi börjar prioritera det på allvar nu under hösten, efter att vi lanserat verktyget för att skapa portföljer.

   Mvh,
   Jonas

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jonas H
 14. Vit pil

  Hej, har några funderingar kring Opti appen.

  Laddade ner appen Opti efter ditt blogginlägg och satte igång den.

  Efter några tryck så kommer det upp att de bakom appen vill komma in på mina konto, via min inloggning. BARA för att skaffa information om vilka fonder jag har, för att sedan göra en bedömning av dem.

  Spontant känns det inte så där jättebra.

  I dessa tider när vi via nätet blir kapade här och där via bl a olika inloggningar till bl a banker, så har i alla fall jag blivit väldigt selektiv när det gäller tillåtelse från annan part att ta sig in på ställen där jag i någon form förvarar pengar.

  Det står att den fullmakt man godkänner BARA gäller för att inhämta information, inget annat.

  Får en bild i huvudet, är ute och går när någon stannar mig på gatan och säger; kan du inte ta upp och öppna din plånbok, jag vill gärna se hur mycket pengar du har i den. Men jag lovar att jag ska bara titta i din plånbok, inget annat, sen går jag vidare. Känns inte bra i magen…

  Det är möjligt att jag tolkar hela iden felaktigt och då ber jag om ursäkt.

  Men borde det inte gå att få samma slutresultat bara genom att jag uppger i appen vilka fonder jag har och så jämförs de med de bedömningar som görs i appen, om det är en vettig fond jag har eller inte?

  Kreativitet är berömvärt i det stora hela, men jag är tveksam till denna app.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  akb111
  1. Vit pil

   Hej Akb! Jonas från Opti här. När vi utvecklade appen så prövade vi faktiskt att ha precis en sådan funktion som du beskriver, dvs att man själv kunde skriva i vilka fonder man hade (dvs vi slapp hitta dem åt användaren).

   Dessvärre upptäckte vi att de absolut flesta inte vet exakt vad de äger. 90% har rätt dålig koll på sitt sparande :(. Så användare skrev in t.ex. någon Robur Sverigefond men visste inte om det var deras indexfond, aktiva fond eller någon av alla mängder andra varianter. Det görs ännu svårare av att fonderna ofta finns i olika andelsklasser, t.ex. utdelande och icke-utdelande, eller en som är valuta-hedgead och en som inte är det – saker som är enormt viktiga för fondens betyg.

   In essence så valde folk för ofta fel fonder, och fick därmed felaktig information om vad som verkade ”liknande men bättre”, så vi vågade inte ha det så. Istället tog vi fram funktionaliteten så att vi kunde hitta och identifiera fonderna (vart ett rejält arbete:). Och det gjordes alltså med syftet att hjälpa folk hitta rätt fond. En rolig bieffekt är att användare ofta hittar fonder de inte visste att de hade, även på andra banker :)

   Och, för att även kommentera på säkerhetsfrågan: Till skillnad från många andra aktörer där ute så är vi ett värdepappersbolag med tillstånd från Finansinspektionen. All data vi hämtar ut lyder även under banksekretess, och uthämtningen sker via Mobilt BankID just för att få samma nivå av säkerhet som bankerna har (istället för t.ex. PIN-koder som vissa kör). Precis som du säger så är fullmakten enbart för informationsuthämtning, och gäller bara i sekunden informationen hämtas ut. Och vi kan inte ändra något ens om vi skulle vela – det kräver ju extra signaturer i BankID från användaren.

   Hoppas det ger lite svar! Och om inte så fortsätt bara fråga, eller maila till mig direkt på jonas at opti.se! Det är helt rätt att du bryr dig om säkerhet, för som du säger finns det bolag med mer ”tveksam” approach där ute…

   mvh,
   jonas

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jonas H

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.