Byter ut fonden Pacific Precious mot ETFS Physical Swiss Gold
Sök:

Byter ut fonden Pacific Precious mot ETFS Physical Swiss Gold

Byter till den börshandlade fonden ETFS Physical Swiss Gold (GZUR)

På grund av avgiftshöjningen och den enligt mig upplevda allmänna osäkerheten kring fonden Pacific Precious har jag tagit det ovanliga beslutet att under löpande år byta ut till mot den börshandlade fonden ETFS Physical Swiss Gold (GZUR). På Avanza finns tyvärr inget bra alternativ utan det bästa tipset är att öppna ett konto på Nordnet (annonslänk) och köpa GZUR. Vill man inte det så är Ava guld det minst sämsta alternativet i paritet med att lämna pengarna i kontanter. För större belopp (ca 45 000 kr) är BullionVault (annonslänk) ett alternativ.

I början av 2019 lade jag till 5 % guld i modellportföljerna (nybörjarportföljen och globala barnportföljen) eftersom guldet gör portföljerna bättre. Guld tenderar nämligen att stiga i över 90 % av de fall då aktier sjunker i värde. På det sättet är guldet en typ av försäkring i portföljen. Det är dessutom en klassisk rekommendation att ha mellan 5 och 10 procent i guld. Problemet med guld har dock alltid varit att få till en bra exponering.

Under de senaste åren har fonden Pacific Precious varit det bästa alternativet, men jag är inte säker på att det är det längre. Förra helgen kom det ett pressmeddelande från förvaltaren av Pacific Precious Eric Strand, som varit gäst i podden i flera avsnitt, att han lämnar fondbolaget Pacific i protest mot att de dubblerade avgiften på fonden. Så här stod det i pressmeddelandet:

– Dessvärre har nu bolaget bestämt sig för att höja förvaltningsavgifterna på mina fonder från och med 1 juni 2019, vilket är något jag inte kan acceptera eftersom det blir en dubblering av den fasta förvaltningsavgiften för investerare i fonderna. Detta överensstämmer inte med min grundläggande syn och det var inte på dessa premisser som jag startade fonderna, skriver Strand.

Placera, 1 juni 2019

Som i alla uppbrott är det förmodligen mycket känslor inblandade , eftersom fondbolaget gick ut med sina egna pressmeddelanden dagen efter som finns här och här. Jag tycker det är svårt (och onödigt) att ta ställning till vad som har hänt egentligen. Det som jag dock anser spelar mest roll för mig som sparare är följande citat i pressmeddelandet:

Det vi gör nu är att vi sätter in en förvaltare som kan förbättra fondens avkastning. Vi ska nu göra strukturella förändringar för att kunna leverera vad vi har lovat våra investerare. [..] Mattias Gromark kommer att ta över Pacific Precious förvaltning från och med i dag måndag.

Placera, 3 juni 2019

Just nu vet jag inte vad strukturella förändringar är, hur förvaltaren ställer sig till guld och marknadsläget. För mig handlar det mycket om personerna och jag känner inte till den nya förvaltaren. Eric har vi ändå byggt upp en relation till under åren och vet hur han tänker, vad hans avsikt var och hur det fungerade. Jag säger inte att fonden inte kan återkomma i portföljen, men just nu är det en osäkerhet vart fonden kommer ta vägen, hur den nya förvaltaren tänker och hur fonden kommer att riktas in. I och med meddelandet om avgiften som kom via meddelande på Avanza:

ISEC Services AB meddelar att fonden Pacific Precious A har ny förvaltningsavgift från och med den 1 juni 2019. Ny förvaltningsavgift är 1 %.

Avanza

så tänker jag att det är för mycket osäkerhet till en för hög kostnad. Dessutom är fondbestämmelserna ganska lösa vilket kan innebära att Pacific Precious inte längre kommer vara det skydd som det var ämnat som från början. Det kan absolut ändras i framtiden, men då får man ta ett nytt aktivt beslut om det. För närvarande tycker jag att det är värt överväga andra alternativ.

Två bra alternativ på Nordnet

Tyvärr finns det ingen annan ekvivalent guldfond som handlas i svenska kronor. Däremot finns några börshandlade fonder som fungerar bra. En börshandlad fond, en s.k. ETF, är en fond som handlas som en aktie. Det vill säga att du kan köpa och sälja den flera gånger om dagen om man skulle vilja samt att den kostar lite courtage, valutaväxlingsavgift och årlig avgift. Det kan hända att du behöver göra ett kunskapstest för att bli godkänd för att handla med dessa.

De två bästa alternativen enligt mig på Nordnet är (sök gärna på Nordnet på kortnamnet inom parentes):

Det är två tyska börshandlade fonder som följer guldets utveckling och de äger riktigt fysiskt guld. Det senare är viktigt eftersom vi vill att vår ”försäkring” ska fungera just som en försäkring när det blir kris. Då vill man hålla motpartsriskerna så låga som möjligt. Det är något som jag har skrivit om i följande artiklar:

Det bör dock observeras att vi får en valutarisk/valutamöjlighet i och med att dessa fonderna handlas i EUR och inte svenska kronor. De senaste månaderna hade det varit en stor fördel, men om den svenska kronan stärks så blir det följdaktligen en nackdel. Jag själv ser det inte som ett problem, men det är värt att nämna risken.

Avanza har tyvärr inget bra alternativ

Som rubriken antyder har jag tyvärr inget riktigt bra alternativ på Avanza. När jag har försökt köpa samma fonder som finns på Nordnet så har det inte gått. Jag har fått lite olika svar beroende på vem jag har pratat med. Det har hänvisats till allt från att de inte uppfyller EU-kraven (vilket de uppenbarligen gör hos Nordnet) till att Avanzas system inte är uppkopplat mot den tyska börsen och så vidare. Summa summarum är att de i alla fall inte går att köpa.

Det minst sämsta alternativet är:

Men jag gillar inte det – och kommer inte köpa det heller – eftersom det inte har någon fysisk uppbackning av guldet. Mitt råd är faktiskt att i så fall öppna ett konto på Nordnet (annonslänk) eftersom det är gratis och placera ens andel i guld i GZUR eller VZLD. Ett alternativ på Avanza kan vara att sätta pengarna i ett av deras sparkonto med en fast ränta och insättningsgaranti.

BullionVault – ett alternativ från 45 000 kr och uppåt

Jag själv har majoriteten av mina guld och silver-placeringar hos det engelska företaget BullionVault (annonslänk). Hos dem köper man den fysiska metallen i eget namn och det finns reviderade listor på att man äger det själv. Dessutom kan man få guld hemskickat i en fysisk tacka (mot en kostnad så klart) om man har 100 gram eller mer. Det vill säga att man kan ta fysisk leverans. Vissa fonder tillåter det, men först från 12,5 kg vilket för de allra flesta är totalt ogörbart.

BullionVault är extremt smidigt men det har en stor nackdel – kostnaden vid små innehav. Eftersom du äger guldet personligen så försäkrar och förvarar BullionVault det åt dig. För det tar de en minimiavgift om ca 3.50 EUR per månad. Det innebär att köper du guld för 1 000 kr så kommer du betala nästan 450 kr i förvaltningsavgift (=45 %) vilket är helt orimligt. På två år är du av med hela summan. Därför behöver man upp i högre belopp för att det ska bli lönt.

Jag tycker att gränsen går någonstans kring 45 000 kr. Då är det årliga beloppet fortfarande 450 kr, men nu motsvarar det bara ca 1 procent av det totala beloppet. Det är fortfarande högt, men det är betydligt bättre än de flesta andra alternativ, framförallt utifrån ett trygghetsperspektiv.

Relaterade artiklar

Om du gillade den här artikeln, då kan du även uppskatta följande:

Få uppdateringar via nyhetsbrevet

Vi skickar ut vårt nyhetsbrev ca en gång i månaden och det innehåller de viktigaste artiklarna, tipsen och uppdateringarna som i det här fallet. Det är självklart kostnadsfritt och du kan avprenumerera när du vill:

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.

Eric gästar bloggen och podden

Inom kort kommer Eric Strand tillbaka och gästar podden och då är det här naturligtvis något som vi kommer att ta upp. Om du har frågor till honom får du gärna skriva dem i kommentarerna. Självklart går det bra att skriva även andra frågor. :-)


Den här artikeln publicerades 2019-06-15 klockan 10:24 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): Globala barnportföljen, Kommentarer på aktuella händelser, Nybörjarportföljen, RikaTillsammans-portföljen.

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

78 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Hej Jan!

  Jag tänkte föra över cirka 80 000 kronor till buillion vault. Hade inte du kunnat beskriva steg för steg hur du gör dina överföringar för att komma undan med så låga växlingskurser och avgifter som möjligt?

  Rekommenderar du i första hand buillion vault eller fonderna du nämnde på Nordnet?

  Gällande växlingskursena hade jag också velat veta varför du inte känner dig oroad, den svenska kronan är väl historiskt svag som det ser ut nu, vilket gör att mycket pengar går till spillo om kronan ökar i värde igen i jämförelse med t.ex Euro?

  Vänliga hälsningar
  Simon

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Simon
  1. Vit pil

   Jag skulle nog tänka över det och ha en väldigt bra anledning till att inte föra över till Nordnet och köpa t.ex. Xetra-Gold. BullionVault ger nämligen t.ex. högre skatt (30 % på vinsten) medan du kan ha ETF:er på ett ISK/KF. Om du ändå ska föra över till BV från SEK så har jag inget magiskt sätt. Jag själv för över till deras EUR-konto.

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
   1. Vit pil

    Tack för svar. Jag har hittills inte investerat i guld, utan kört främst indexfonder med låg avgift, men har från flera källor fått information att det är ypperligt läge att investera i guld nu på grund av förutsättningarna på börsen i dagsläget.

    Till exempel denna:

    https://www.linkedin.com/pulse/covid-19-det-kommer-bli-mycket-v%C3%A4rre-karl-mikael-syding

    Jag vill tacka för en utmärkt hemsida med, läser mycket av det du lägger upp.

    Vänliga hälsningar
    Simon

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Simon
 2. Vit pil

  Hej, jag har sålt av i en gammal tjänstepension och kan därav inte flytta pengarna men jag har tänkt att fördela dem enligt globala barnportföljen med 10 fonder. Eftersom jag inte kan flytta pengarna rakt av och köpa guld, hur bör fördelningen se ut? Vad ska jag lägga de sista 5% på?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Millie
  1. Vit pil

   Det kommer artiklar på ämnet inom ett par dagar. Redan på söndag kommer den första. 👍

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
   1. Vit pil

    Tack för svar, då ser jag fram emot det! :)

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Millie
 3. Vit pil

  Hej!
  Anser du att Eric Strands nya fond ”AuAg Silver Bullet A” kan vara ett alternativ till Pacific Precious eller Guld Ava? Ska precis sälja mina Pacific Precious och det tar emot lite att öppna ett konto på Nordnet endast pga en eller två ETF-fonder (jag har ”allt” Avanza idag).

  Det saknas tyvärr info om totalavgiften för ”AuAg Silver Bullet A” på Avanza. Det står endast ”Förvaltningsavgift 1.4 %” Vet du mer om det?

  Tack för att du orkar!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Andreas
 4. Vit pil

  Jag är lite sen å bollen här då jag missade detta från början.
  Går det att automatisera köpen från samma konto (Nordnet) som det där jag har resten av portföljen.
  Dock får jag inte det då den säger att jag inte kan ha 95% av pengarna som månadsspar.
  Är det så att jag måste gå in och sälja av 5% exempelvis 2 ggr per år för att köpa guld eller finns det något sätt jag missar?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Fredrik
 5. Vit pil

  Hej
  Tack för bra artikel.

  Kan du utveckla lite vad du menar med att ”Över tid är dock den förväntade utvecklingen av valutor noll”? Tänker att GZUR går upp och ner precis som övriga produkter på börsen och att guldet balanserar då det verkar gå lite tvärtemot aktier/fonder?

  /Martin

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Martin P.
 6. Vit pil

  Hej!
  Finns det något negativt med att satsa på GZUR när denna handlas i euro och kronan idag är väldigt låg? Om nu kronan skulle gå upp till de nivåer vi är vana med, har vi inte bränt en hel del pengar i onödan?
  Mvh Fredrik

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Fredrik
  1. Vit pil

   Jag ser det tvärtom som en riskspridning att ha en del investeringar i olika valutor. Över tid är dock den förväntade utvecklingen av valutor noll.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 7. Vit pil

  Hej
  Tack för intressant artiklar om guld som komplement. Nu får jag bekänna lite färg här och berätta om några dumma saker jag troligtvis gjort, men kan behöva feedback på.

  Som ny medlem hos Nordnet fick jag courtagefritt, då jag uppfyllde villkoren. Bytte först till Mini-klassen. Det som inte stod var dock att det bara gällde den svenska börsen. Jag trodde dock att det var helt courtagefritt och köpte Swiss Gold bara för att upptäcka att jag fick betala courtage på den. Köpte dock för en mindre summa än den jag tänkt, då jag ville gå in flera gånger. Kanske dumt när det gäller courtage-produkter. Då jag bytte till Mini-klassen när jag öppnade konto hos Nordnet fick jag inte byta till den nivå som bättre passade det belopp jag egentligen ville köpa guld för direkt. Så jag köpte sedan två gånger till utifrån Mini-klassen för courtage.

  En annan fråga. Nu står det att avkastningen för mig är ca 3 % just nu. Är det efter att man räknat bort courtage vid köp? Och om jag skulle sälja i det ögonblicket antar jag att avkastningen blir mindre, då jag betalar courtage på försäljningen också? Även om tanken är att behålla guldet som komplement i portföljen. Men om jag skulle sälja allt, bör jag justera upp nivån för courtage, så den passar det totala beloppet jag vill sälja?

  /Martin

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Martin P.
 8. Vit pil

  Vilket kontoslag anser du att man ska ha för guld (om man kör GZUR t.ex.)? AF eller ISK?

  6+
  Gravatar ikon för användaren
  Malin
 9. Vit pil

  Det skulle vara fantastiskt om du kunda lägga Excelfilen på dina fonder på en sharepoint så man alltid kan ladda ner den senaste.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Gustav
  1. Vit pil

   Det finns alltid en aktuell lista på respektive portfölj-artikel. :-)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
   1. Vit pil

    Det spelar ingen roll i vilken valuta guldet handlas i, förutom möjliga växlingsavgifter

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Gustav
 10. Vit pil

  Excel
  Vid ett tidigare avsnitt fanns det en excel att ladda ner. Finns denna att ladda ner uppdaterad med senaste fonderna?

  Tack för en fantastiskt bra sida!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Gustav
 11. Vit pil

  Jag behåller bägge Pacific fonderna. Har haft dom ett tag och utvecklingen har inte varit ngt bra förrän nu. Nu börjar dom röra på sig. Har stort förtroende för Eric men säga vad man vill. När förändringen gjordes av Pacific så började fonderna röra på sig. Visst fondavgiften höjdes mycket. Men börjar dom leverera så kan jag ta den kostnaden. Kommer att behålla Pacific fonderna men ska även ta mig en titt på dom föreslagna alternativen på Nordnet

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Staffan
  1. Vit pil

   Inte konstigt att det rör på sug nu med tanke på guldets utveckling senaste tiden

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Anfo
 12. Vit pil

  Till HL,

  Kontakta mig direkt på mattias.gromark@pacificfonder.se, så kan vi gå igenom strategi och innehav i fonderna.

  För övrigt så bröt guld ur sin långa konsolidering i natt, spännande läge!

  Trevlig helg!

  /mattias

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mattias Gromark
 13. Vit pil

  Jag förvaltar fonden Pacific Precious från det att Eric gjorde sin sista dag hos oss den 31 maj. Det var jag som drog igång bolaget och anställde Eric.

  Fonden har stigit ca 4,5% sedan dess och är ytd +6%.

  Vi avser att vidareutveckla fonden, inte göra den sämre, vi har tex breddat fokus mot fler ädelmetaller och lite färre understrategier.

  Jag har jobbade med investeringar i råvaror och ädelmetaller redan 2004 och anser mig har en gedigen erfarenhet för uppdraget.

  Om ni har några frågor är ni välkomna att kontakta mig direkt:

  mattias.gromark@pacificfonder.se

  /mattias

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Mattias Gromark
  1. Vit pil

   Hej Mattias,

   Presentera gärna den tilltänkta tillgångsallokeringen för både Precious och Multi asset här.
   Medveten om att fonderna är aktivt förvaltade och att ni ändrar efterhand men någon slags stomme bör ni väl ändå ha i båda fonderna !?
   10 största innehaven i procent i varje fond eller något liknande vore intressant läsning.

   3+
   Gravatar ikon för användaren
   HL
   1. Vit pil

    Hej HL,

    Kontakta mig direkt på mattias.gromark@pacificfonder.se så kan vi gå igenom fondernas strategi och innehav.

    Med vänlig hälsning,

    Mattias

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Mattias Gromark
 14. Vit pil

  Tyvärr är det 15 EUR minimicourtage på GZUR om man handlar i ISK hos Nordnet. Jag har varit i kontakt med dem och de har medgett att det verkar vara ett misstag, dock verkar de vara mindre intresserade av att lösa det (var ca 2 månader sedan jag påtalade detta). Vore toppen om du kunde verifiera det samt gärna trycka på från ditt håll så att det blir prioriterat. inte många som kan trycka in 6000 EUR per köp som blir minsta möjliga om man inte vill betala mer än 0,25%.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Spearshake
  1. Vit pil

   Jag köpte för ca 32300kr, då blev courtage 80 kr.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Arne
   1. Vit pil

    OK, är det i ISK eller KF? Jag har märkt att i KF ser det rätt ut i courtageuträkningen men som sagt i ISK går det aldrig under 15 EUR.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Spearshake
   2. Vit pil

    ISK Nordnet

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Arne
 15. Vit pil

  Kort fundering. Om man byter ut pacific precious mot ETF(er), är det värt att köpa en silver-ETF utöver GZUR?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Glasnost
  1. Vit pil

   Det är ju en spekulation man gör i så fall. Men det är ju mycket som talar för den spekulationen i dagsläget. 😎

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 16. Vit pil

  Hejsan Jan.
  Tack för en mycket bra blogg med mycket intressant läsning.
  Jag har läst dina tidigare inlägg kring investering i guld och blev fundersam när du föreslog ETFS Physical Swiss Gold (GZUR) som ersättare till pacific fonden. Du har i tidigare inlägg även nämnt Xetra-Gold (4GLD) vilket du har också har i Rika tillsammans portföljen. Så varför är inte Xetra-Gold (4GLD) en rekommendation nu?

  När jag jämför dem i Nordnets kostnadsredovisning ser Xetra-Gold (4GLD) klart billigare ut då den inte har några löpande kostnader. Däremot verkar den ha en försäljningskostnad som inte ETFS Physical Swiss Gold (GZUR) har.

  Jag skulle gärna vilja höra dina tankar kring dessa två och framför allt vilken för och nackdelar du mellan dem. Sen finns det ju en till som heter ETFS Physical Gold (VZLD). Den verkar vara samma som ETFS Physical Swiss Gold (GZUR) men att guldet inte ligger i Schweiz.

  Som sagt hade jag uppskattat dina tankar och kanske en jämförelse mellan nedanstående…

  Xetra-Gold (4GLD)
  ETFS Physical Gold (VZLD)
  ETFS Physical Swiss Gold (GZUR)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Eric Dinger
  1. Vit pil

   Tack för din kommentar.

   Anledningen till att Xetra Gold (4GLD) inte kom med i rekommendationen är att den inte går att köpa längre. Så här säger nämligen Nordnet när man försöker köpa den:

   Det här värdepappret är inte tillåtet att lägga en köporder i då det saknas ett KID (Key Information Document) på svenska. Läs mer om PRIIP-KID på http://www.nordnet.se/kid

   Sedan håller jag med dig om att VZLD och GZUR är i princip identiska. Så vilken av de två man väljer spelar inte så stor roll tänker jag.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
   1. Vit pil

    Hej Jan

    Jag försökte precis köpa Xetra-Gold och fick samma meddelande. Jag försöker fixa ”Rikatillsammans-portföljen” och nu undrar jag egentligen vad jag bör ersätta Xetra-Gold med. Bör jag höja fördelningen på GZUR istället?

    0
    Gravatar ikon för användaren
    John
   2. Vit pil

    Hej Jan!

    Jag var nyss i kontakt med Eric Strand. Har uppger att det nu är möjligt att köpa Xetra Gold (4GLD) på Nordnet. Tydligen har han förmått dem att tillhandahålla en svensk KID. Tack, Eric!

    Idag har jag allt guld på BullionVault. Men det känns dyrt och svårt att inkludera i övriga portföljen.

    Hur säkert är Xetra Gold (4GLD) i relation till BullionVault? Vilka andra för-/ och nackdelar ser du med de olika alternativen?

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Jon
 17. Vit pil

  @Nestor: Okej, vi tittar på ditt scenario. Du köper guldet för kronor, och jag köper det för euro.

  Tid 1:
  Du har köpt guld för tusen kronor. Du får, för enkelhetens skull, två gram.
  Jag har köpt euro för tusen kronor. Jag får hundra euro. Hundra euro köper två gram.

  Tid 2:
  Guldpriset är fortfarande hundra euro för två gram, och en euro är värd fem kronor.
  Du säljer ditt guld för kronor. Hur mycket är det värt? Är guldpriset i kronor inte femhundra kronor?
  Jag säljer mitt guld för euro. Hur mycket får jag? Hundra euro, som är värt femhundra kronor.

  Precis som i mitt svar till Martin, låt säga att guldpriset vid tid 1 eller tid 2 är olika för oss. Säg att vid tid 2 får du fortfarande tusen kronor för ditt guld, och jag får bara femhundra. Då tänker jag göra detta:

  Jag tar mina femhundra kronor och köper euro för dem. Jag får hundra euro.
  Jag köper guld för mina hundra euro. Jag får två gram.
  Jag säljer mitt guld till kronor. Jag får tusen kronor.

  Eller är det så att någon synar mitt guld och säger ”Nädu! Det här är euro-guld, inte kronor-guld! Försök inte, du måste sälja detta för kronor!”?

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Simon
 18. Vit pil

  @Martin: Visst, jag löper valutarisk under den tid jag har växlat in mina kronor mot euro och ännu inte köpt något guld. Skulle euron störtdyka i förhållande till kronan under den korta tiden så kommer jag att kunna köpa mindre fondandelar för pengarna. Men det torde handla om någon dag, på sin höjd. När jag väl köpt guldet spelar det ju ingen roll om jag använde euro eller kronor för att köpa det. Det är ju guldet jag äger, inte euro. Euron kan svänga hur mycket som helst, det enda som spelar roll är guldpriset uttryckt i kronor.

  Undantaget skulle vara om vi har en diskrepans, så att resultatet mellan följande två operationer inte är detsamma (vi antar noll transaktionsavgifter här):

  kr euro guld
  kr guld

  Om det vore så att ovanstående två operationer inte ger samma mängd guld så har vi en arbitragemöjlighet. Om det första ger mer guld så kan jag sedan sälja guldet i kronor och ha tjänat pengar. Dessa pengar växlar jag in i euro, köper guld och säljer guldet för kronor. Upprepa tills du är rik. I verkligheten kan inte en sådan arbitragemöjlighet existera, då den skulle prisas bort av spekulanter på sekunder. Eller, pyttesmå skillnader kan existera på grund av transaktionskostnaderna det innebär att göra den typen av operationer i verkligheten, men den diskrepansen är per definition så liten att den inte spelar någon roll.

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Simon
 19. Vit pil

  Om nu guld är så svårt att kunna investera i för oss småsparare (miniinvesterare?), finns det någon annan råvara som beter sig på ett liknande vis och som man kan köpa på Avanza? Som ett alternativ dvs.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mattias Henriksson
  1. Vit pil

   Inte mig veterligen. Det enda som slår mig är silver, men det är samma problematik som för guldet.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 20. Vit pil

  Jag ser inte förvaltningsavgifterna (den totala kostnaden) på Nordnet för de fonder du rekommenderade. Vad är det för totala avgifter på de två tyska? Jag har inte haft något i Nordnet tidigare, och första anblicken gör mig osäker då jag inte ser all info jag brukar se på Avanza.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Anna
  1. Vit pil

   Du kan trycka på ”Se kostnadsredovisning” precis ovanför köp-knappen i det nya läget. Då kommer du till en detaljerad sida som ger all info. Jag kan på många sätt tycka den är bättre än Avanzas (när man väl hittar den).

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 21. Vit pil

  Jag tjänstepensionssparar och använder mig utav din rekommenderade 10 fonders-modell för Globala Barnportföljen till det. Jag har således 5% i Pacific Precious som jag nu vill byta mot ett annat alternativ.
  Då du nämner att det inte finns något bra alternativ på Avanza så tänker jag att jag kan lägga på 5% extra på en annan av mina befintliga fonder i portföljen. Vilken fond rekommenderar du att jag lägger dessa extra 5% på isåfall?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jens
  1. Vit pil

   Vikta upp Länsförsäkringar Global Indexnära från 30 % till 35 % eller lägg de 5 % i Avanza Global.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 22. Vit pil

  Byter fonder mot….
  Saknar ett antal artiklar som det hänvisas till?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Ingmar Rundberg
  1. Vit pil

   Tack ser dom nu i artikel, försvann vid utskrift……..

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Ingmar Rundberg
 23. Vit pil

  Jag har sålt mina andelar pacific och skulle välja den du rekommenderade men den kan man ej månadspara i och andra problem . Jag sparar i nybörjarportföljen och nu har jag ju 5% att läga på någon annat ska jag lägga dom på AMF RÄNTEFOND LÅNG, LÄNSFÖRSÄKRINGAR GLOBAL INDEXNÄRA , SPILTAN AKTIEFOND INVESTMENTBOLAG eller SPILTAN RÄNTEFOND SVERIGE. Eller har du något annat förslag? Tack för allt ni gör ni är bäst:)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Olof Tapper
  1. Vit pil

   Tack för de fina orden!

   Om du kör den rekommenderade varianten med typ 10 fonder, då skulle jag tagit alla fyra räntefonderna och ökat upp dem till 10 procent.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 24. Vit pil

  Hej! Eftersom jag av olika skäl bara är / kan vara kund hos Avanza i nuläget, men vill ha guld i portföljen (och inte guldbolag/fonder eller certifikat) – vad säger ni andra (och Eric Strand) om att man i det läget behåller Pacific Precious trots höjd avgift, trots en förvaltare som kanske inte har tid? Minst dåliga alternativet med guld ändå för oss som bara har Avanza?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  JFB
  1. Vit pil

   Nej, då skulle jag köra på AVA Guld som för övrigt också rekommenderas av Eric på hans hemsida.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
   1. Vit pil

    Hur hittar man AVA guld på Avanza? Jag sökte, och får upp en rad träffar som alla innehåller orden AVA guld, men vilken av dem gäller det? Det finns inget som heter enbart AVA guld. Warranter och certifikat. Bull, Bear och Turbo ”x AVA guld”.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Malin
   2. Vit pil

    Jag ser nu via Erics hemsida att man ska söka på ”guld ava”. Då får man upp rätt certifikat. Söker man på ”ava guld” så får man bara upp bull och bear, inte ”guld ava”. Kan du inte ändra så att det blir enkelt för folk att hitta certifikatet?

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Malin
 25. Vit pil

  Hej! Gzur guld kan man månadsspara i den? Skall den köpa via isk eller altiekonto?

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Birgitta
  1. Vit pil

   Nej, tyvärr det kan man inte.

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 26. Vit pil

  Hej Jan!
  Jag förstår att det är en svår balansgång mellan att å ena sidan ha en go stämning i studion, låta gästerna få framföra sina åsikter oemotsagt samt få dem att vilja komma tillbaka och å andra sidan ställa kritiska frågor som gästen kanske helst vill låta vara oställda. Att utmana expertgäster på deras egen planhalva är en utmaning som heter duga! Speciellt för en så här pass småskalig produktion. Minimum bör åtminstone vara att nämna för lyssnarna att frågan är kontroversiell och att det finns personer med andra åsikter som inte kommer till tals här.

  Om avsnittet med Eric kommer att beröra generella placeringsfrågor och hans syn på aktuellt marknadsläge tycker jag att du kan köra på som vanligt.

  Men om avsnittet är tänkt att fokusera på Pacific Precious önskar jag att du även låter motparten komma till tals. Nånting fishy har hänt och jag som lyssnare är inte intresserad av att bara höra ena sidan dra sin historia helt oemotsagd. Det gör inte mig som investerare klokare och är slöseri med både er och min tid. Bättre då att bara beröra Pacific Precious väldigt kort. Låta Eric dra sin version och sen snabbt gå vidare till ämnen som utvecklar mig som lyssnare.

  Med det sagt har jag full respekt för din podd och det arbete du lägger ner!

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Björnen
  1. Vit pil

   Hej Björnen,

   Tack för bra feedback. Jag håller helt och hållet med dig. Avsnittet med Eric har varit inplanerat sedan länge och ska beröra marknadsläget, utsikten för guld, råvaror, räntor (där vi har väldigt olika åsikter), grön teknologi och lite nya tankar. Jag uppskattar Eric mycket eftersom han ”tänker själv” och är inte rädd för vad andra ska tycka. Det är inte meningen att det ska vara något annat det som skapar värde för lyssnarna. Samtidigt tänker jag, precis som du skriver, att vi behöver beröra elefanten i rummet så att den inte står i vägen.

   Tack än en gång för bra och balanserad feedback. Något jag uppskattar mycket.

   Jan

   2+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 27. Vit pil

  Är det någon som har kommit på om det går att äga guld i en tjänstepension på Nordnet? (har inte hittat en ETF som verkar fungera)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Luc
  1. Vit pil

   Jag vet tyvärr inte det raka svaret på din fråga då jag inte har min tjänstepension på Nordnet, men om mitt tips skulle vara att se ditt sparande som en helhet. Det gör ju inget att du kör guldet ”utanför” tjänstepensionen i en vanlig depå så länge tidshorisonten är samma. Typ att mentalt bokföra in guldet i en vanlig ISK-depå till tjänstepensionen. Hänger du med på hur jag menar?

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   Hej! Jag har min tjänstepension på Nordnet, placerade som i Globala barnportföljen (dvs med 5% ”guld”). Tidigare var detta mha Pacific Precious, numera i GZUR. Kanske var det bara ett tekniskt problem när du testade sist? Mvh Hannah

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Hannah
 28. Vit pil

  På Avanza kan man köpa ett certifikat som heter Bull Guld X1 N1. Vad är för- och nackdelar med det jämfört med alternativen på Nordnet?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Björn
  1. Vit pil

   Att du inte äger något underliggande guld. Det är bara ett derivat som följer guldpriset. Jag rekommenderar inte guld som en spekulation (då certifikatet fungerar utmärkt) utan som en försäkring. I en sådan situation (då saker skitit sig ordentligt) då vill du äga guldet fysiskt och inte ha en motpartsrisk.

   Något förenklat – du köper ett certifikat av Avanza som i sin tur köper det av JP Morgan. Om JP Morgan går i konkurs så är certfikatet inte värt något eftersom det ”garanteras” av dem. Om du äger fysiskt guld så är det ingen som kan gå i konkurs eftersom guldet är ditt. Sedan är inte motpartsrisken eliminerad (då behöver du ha guldet fysiskt hemma) men den är mindre.

   Nedan följer en partsinlaga från BullionVault som beskriver hur det kan gå till med certifikat:
   https://rikatillsammans.se/anledningar-till-att-aga-allokerat-eller-fysiskt-guld/

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 29. Vit pil

  Nej Simon. Jan är inte ute och cyklar. Är guldpriset oförändrat så är ju värdet fortfarande 1 miljon Euro och inte 2 miljoner. Om den svenska valutan går upp eller ner har ingen som helst påverkan på guldpriset.

  Vår guldproduktion torde vara väldigt marginell. Vår svenska krona är också en väldigt marginell valuta. Sveriges påverkan på guldpriset är därför försumbar.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor
  1. Vit pil

   Guldpriset är idag 1341,15 dollar/uns, dvs ca 12 700 kr/uns. Kursen på ETFS Physical Gold är idag 114,74 euro, dvs ca 1 200 kr. Om man köper en post VZLD motsvarar det alltså knappt 0.1 uns fysiskt guld. Om kronan stärks i förhållande till euron (men dollarn ligger oförändrad jämfört med kronan) kommer min andel fortfarande utgöra knappt 0.1 uns guld, men med en svagare euro blir det en högre ETF-kurs. I euro kommer jag därför att ha mer, men i kronor blir det exakt samma belopp.

   Simon har alltså så vitt jag kan förstå helt rätt (även angående courtage och spread).

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan-Olov Andersson
   1. Vit pil

    Nä, köper man idag för 114 euro får man betala 1200 kronor.

    Om kursen om 1 år fortfarande är 114 euro men 1 euro bara kostar 5,50 sek får man 600 kronor om man säljer. Det är valutarisken.

    3+
    Gravatar ikon för användaren
    L
   2. Vit pil

    [Det går tydligen inte att svara på L:s inlägg på rätt plats i tråden, så jag svarar här i stället.]

    Jan påstår ”[…]att vi får en valutarisk/valutamöjlighet i och med att dessa fonderna handlas i EUR och inte svenska kronor.”

    L, hur mycket anser du att du hade fått i kronor om fonden handlats i SEK i stället för i EUR, men guldkursen efter 1 år forftarande varit 114 euro men 1 euro bara kostar 5,50 sek?

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Thomas A
 30. Vit pil

  Valutarisk?

  Nu har du nog kollrat bort dig, Jan. :) Att fonden handlar i euro innebär ingen valutarisk, om du inte menar något annat än vad jag menar med det ordet.

  Exempel:
  Fonden äger guld för en miljon euro, och euron kostar tio kronor. Fondvärdet i kronor är alltså tio miljoner. Säg nu att euron faller till att vara värd fem kronor. Vad händer? Jo, guldet är nu värt två miljoner euro (euron är ju värd hälften så mycket, men guldpriset har inte ändrats, så då är ju guldet värt dubbelt så många euro). Dessa två miljoner euro är värda tio miljoner kronor. Priset på fonden i kronor har inte påverkats av eurons värdeförändring. Detsamma gäller för andra fonder, såsom aktiefonder. Valutan som fonden handlas i påverkar inte risken, utan endast valutan på de underliggande tillgångarna (så har du en fond som äger ett franskt företag så kommer den att påverkas av eurons rörelser, alldeles oavsett om fonden handlas i kronor eller euro).

  Däremot tillkommer avgifter när fonden handlas i euro. Varje gång du köper och säljer fonden så måste du betala en växlingsavgift och en spread, och om fonden gör utdelningar (vilket jag gissar att en guldfond inte gör) så betalar du avgift varje gång de betalas ut och återinvesteras. Detta om du inte har ett konto med euro i, men ISK kan inte ha annat än svenska kronor (och du skulle fortfarande betala en avgift när du sätter in och tar ut pengar).

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Simon
  1. Vit pil

   Simon, på DeGiro kan du ha ISK med valutakonto i euro. När du väl växlat till dig euro för 0,10 %, till skillnad mot exempelvis Avanzas och Nordnets 0,25 %, kan du låsa valutaväxlingen och behöver inte betala någon växlingsavgift vid framtida omplaceringar.

   På DeGiro finns dessutom den (under vissa villkor) courtagefria ETFS Physical Gold, PHAU,

   Nackdelen är den lite svårbedömda motpartsrisken med själva DeGiro, även om det finns nederländskt investerarskydd à la EU på € 20.000.

   I övrigt instämmer jag i kritiken mot Jans tankevurpa med valutarisken. Vilken valuta man gör transaktionen i påverkar inte valutarisken i den underliggande tillgången.

   Tankeexperiment: Köp två identiska guldtackor. Den ena betalar du med EUR och den andra med SEK. Efter ett tag låter du en kompis sälja båda tackorna åt dig till spotpris, men avslöjar inte vilken som är köpt i EUR och vilken som är köpt i SEK. Om valutan skull ha någon betydelse skulle kompisen trots allt kunna klura ut vilken guldtacka du köpt i EUR och vilken du köpt i SEK, eftersom de skulle vara olika mycket värda, men i verkligheten kommer du få lika mycket betalt för de två identiska guldtackorna.

   Och det är dags för Avanza att böja oroa sig. När tunga bloggare som Avanza-sponsrade Rika tillsammans rekommenderar läsarna att fly till konkurrenterna är det dags att agera.

   Den som trots allt envisas med att ha investeringarna kvar hos Avanza bör utöver GULD AVA även ta en titt på GULD S, som haft en snäppet bättre historisk avkastning.

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Thomas A
   1. Vit pil

    Ingen tankevurpa alls. Om du, som det diskuteras här, först köper euro för kronor för att sedan köpa guld för eurona och inverterar den processen vid försäljning är det uppenbart att du löper en valutarisk om kronan apprecierar mot euron. Ditt exempel är felaktigt därför att du antar att du köper det fysiska guldet och sedan fritt kan välja vilken valuta du säljer detta i, men i fondfallen är du låst till försäljning i euro, vilket innebär att differensen mellan eurokursen vid inköp- och försäljningstillfällena får fullt genomslag som valutarisk. Enda sättet att undvika denna är att redan ha ett fett eurokonto som man handlar guld för och som man sedan inte växlar till kronor när man säljer tillbaka guldet, men det är en ovanlig situation för bloggens publik som ju i huvudsak har sina inkomster och besparingar i kronor. Kolla ”L”:s exempel ovan som illustrerar detta på enklast möjliga vis. .

    1+
    Gravatar ikon för användaren
    Martin
 31. Vit pil

  I fonden GZUR är det minsta man kan handla för 116.27 euro ? Och vill köpa mer är det 116,27 euro till osv ? Plus courtage

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Johan
   1. Vit pil

    Och så får man fixa volymen vid ombalanseringen av portföljen?

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Peter O
 32. Vit pil

  guld är väl något man bör äga på kort sikt inte lång?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Benjamini
  1. Vit pil

   Anledningen till att man kan vilja ha med guld är att guldets utveckling har låg korrelation med aktier och räntor. Det ska alltså kunna ge en bättre riskjusterad avkastning. Det handlar alltså om en LÅNGSIKTIG investering snarare än en kortsiktig. Om man börjar tänka på kortsiktig utveckling är man ute efter att tajma marknaden och det är svårt.

   3+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan-Olov Andersson
 33. Vit pil

  Jag gillar denna blogg och speciellt upplägget med Globala barnportföljen. Jag blev därför något överraskad när Pacific Precious gjorde sitt inträde.

  Flera saker gjorde att denna kändes främmande:
  1/ Fonden är en aktivt förvaltande hedgefond, när hela principen för övrigt bygger på indexfonder.
  2/ I sämre tider brukar investerarna dras till guld. Här handlade man även med andra metaller.
  3/ Fonden var bara tre år gammal, så det fanns ingen historik att tala om. Detta spelar ingen större roll i en indexfond som bara följer index. I en aktivt förvaltande fond skulle jag personligen aldrig gå in i en fond med så kort historik.
  4/ Fonden hade som ett extremt högt avkastningsmål. Detta är inte lyckat. För att uppnå målet är det väldigt lätt att ta för stora risker.

  Nu gick det som det gick, en högst medioker avkastning jämfört med vad man hoppades på. Med detta sagt så lämnar vi denna plump i protokollet bakom oss. EFTS Physical Swiss Gold har även den en kort historik. Om jag förstår rätt är den dock på ett helt annat sätt bunden till guldpriset. Nu kan även jag överväga ett köp.

  3+
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor
  1. Vit pil

   Rekommendationen att köpa Pacific Precious är en av de konstigaste sakerna jag sett på Rika tillsammans genom åren. (Reklamen för kontokortskrediter är dock med marginal fortfarande oslagen.)

   Det finns inget i fondfaktabladet som säger att fonden ska äga ett endaste gram guld, ändå presenteras det som en guldfond, och forument är fyllt av papegojor som babblar om Pacific Precious.

   Så snart guld är inblandat tycks det slå slint huvudet på folk, och all kunskap vi skaffat oss om svårigheterna med aktiv förvaltning verkar vara bortblåst.

   Det är intressant att lyssna på Eric Strand, men låt det stanna vid underhållning eller något du har i lekportföljen, inte något som ingår i basen för en indexbaserad portfölj.

   Det finns vetenskapligt stöd för att ha guld i sin portfölj, beroende på vad du vill uppnå, men om du vill ha guld – köp guld och inte något annat.

   2+
   Gravatar ikon för användaren
   Thomas A
  2. Vit pil

   Tack för alltid klok feedback. Jag uppskattar era kommentarer som både får mig att tänka till en och två gånger extra.

   Ja, ETFS Physical Gold är en ”bättre” guldfond. Det är ju därför den (eller liknande) har varit i RikaTillsammans-portföljen som har 25 % guld. Men den har vissa nackdelar såsom:

   • Courtage,
   • spread,
   • går inte att månadsspara i,
   • valutaväxlingsavgift på 0.25 % vid köp och sälj
   • ganska högt andelsvärde
   • är börshandlad
   • man måste gå genom ett kunskapstest för att köpa etc
   • osv.

   Det är lätt att man som erfaren sparare inte upplever något av ovan som hinder. Kanske till och med tvärtom som en fördel. Problemet är dock att majoriteten av mina läsare inte är lika duktiga som ni och därför blir det ett för stort hinder. Ungefär som att hälften av Avanzas sparare har fört över pengar på sitt Avanza-konto och sedan inte gjort något med pengarna. Ett fenomen som är supervanligt även hos Nordnet.

   Därför försöker jag hela tiden sänka ribban, som t.ex. rekommendationen med Lysa – även om det är flera läsare som uppenbarligen klarar av att göra en likvärdig portfölj som dessutom är (marginellt) billigare.

   Pacific Precious var för mig den bästa/minst dåliga proxyn för en guldfond. Den var billig, den gick att förklara och motivera, den fungerade som vanliga fonder, gick att månadsspara i och så vidare. Lite enligt resonemanget:

   bättre med en suboptimal lösning som folk använder än en perfekt lösning som ingen använder

   Kanske var det fel, men då är det ju enkelt att skippa den delen i sin portfölj som man inte gillar min rekommendation på. Det är helt okej. 👍😎

   Tack än en gång för en bra diskussion!
   Jan

   PS. Thomas – håller med. Men att köpa fysiskt guld som egentligen är det bästa i det sammanhanget för ju också med sig en hel del problem – särskilt om man ska ha det hemma men även om man kör t.ex. BullionVault (annonslänk) där man ska lita på ett utländskt företag, skicka passkopior och så vidare. Önskar att det fanns en smidigare lösning faktiskt. DS.

   4+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 34. Vit pil

  Även mycket tacksam om Eric Strand skulle vilja berätta vilka hedgefonder han anser är bäst. Om man går på linjen att dagens penningpolitik till slut kommer leda till nån typ av finansiell ”krasch”, hur ska man då lämpligen positionera sig?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mia
  1. Vit pil

   Är något som jag absolut tar upp med honom. Tack för kommentaren!

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 35. Vit pil

  Vore väldigt tacksam om Eric Strand skulle vilja ge sin syn på räntefonder (exempelvis AMF Räntefond Mix). Vad jag förstår har han en tro att denna typ av fond (liksom aktiefonder) kommer att tappa stort i värde vid en större eventuellt kommande sättning på marknaden.

  När jag pratat med exempelvis Lysa så har jag uppfattat att de anser att ifall man tror på en nedåtgående marknad/”börskrasch” så är det just en bra blandning av räntefonder man ska ha (Lysas egen eller exempelvis AMF Räntefond Mix).

  I de youtube-inslag som jag sett med Eric Strand, så har jag tolkat det han säger som att han anser att alternativa investeringar (hedgefonder samt guld och andra metaller) är det enda man bör äga just nu. Detta eftersom hans gissning är att rådande penningpolitik inte kommer hålla. Om jag förstått honom rätt så anser han att vi redan nu är inne i en ”perfekt storm”, som när den når full styrka kommer att omfördela finansiella värden mer än vi kan ana.

  Varför bör man enligt Eric (om man tror på scenariot med den ”perfekta stormen”) inte äga räntefonder, inte ens ”korta”?

  5+
  Gravatar ikon för användaren
  Mia

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.