Byter ut fonden Pacific Precious mot ETFS Physical Swiss Gold

Byter till den börshandlade fonden ETFS Physical Swiss Gold (GZUR)

På grund av avgiftshöjningen och den enligt mig upplevda allmänna osäkerheten kring fonden Pacific Precious har jag tagit det ovanliga beslutet att under löpande år byta ut till mot den börshandlade fonden ETFS Physical Swiss Gold (GZUR). På Avanza finns tyvärr inget bra alternativ utan det bästa tipset är att öppna ett konto på Nordnet (annonslänk) och köpa GZUR. Vill man inte det så är Ava guld det minst sämsta alternativet i paritet med att lämna pengarna i kontanter. För större belopp (ca 45 000 kr) är BullionVault (annonslänk) ett alternativ.

I början av 2019 lade jag till 5 % guld i modellportföljerna (nybörjarportföljen och globala barnportföljen) eftersom guldet gör portföljerna bättre. Guld tenderar nämligen att stiga i över 90 % av de fall då aktier sjunker i värde. På det sättet är guldet en typ av försäkring i portföljen. Det är dessutom en klassisk rekommendation att ha mellan 5 och 10 procent i guld. Problemet med guld har dock alltid varit att få till en bra exponering.

Under de senaste åren har fonden Pacific Precious varit det bästa alternativet, men jag är inte säker på att det är det längre. Förra helgen kom det ett pressmeddelande från förvaltaren av Pacific Precious Eric Strand, som varit gäst i podden i flera avsnitt, att han lämnar fondbolaget Pacific i protest mot att de dubblerade avgiften på fonden. Så här stod det i pressmeddelandet:

– Dessvärre har nu bolaget bestämt sig för att höja förvaltningsavgifterna på mina fonder från och med 1 juni 2019, vilket är något jag inte kan acceptera eftersom det blir en dubblering av den fasta förvaltningsavgiften för investerare i fonderna. Detta överensstämmer inte med min grundläggande syn och det var inte på dessa premisser som jag startade fonderna, skriver Strand.

Placera, 1 juni 2019

Som i alla uppbrott är det förmodligen mycket känslor inblandade , eftersom fondbolaget gick ut med sina egna pressmeddelanden dagen efter som finns här och här. Jag tycker det är svårt (och onödigt) att ta ställning till vad som har hänt egentligen. Det som jag dock anser spelar mest roll för mig som sparare är följande citat i pressmeddelandet:

Det vi gör nu är att vi sätter in en förvaltare som kan förbättra fondens avkastning. Vi ska nu göra strukturella förändringar för att kunna leverera vad vi har lovat våra investerare. [..] Mattias Gromark kommer att ta över Pacific Precious förvaltning från och med i dag måndag.

Placera, 3 juni 2019

Just nu vet jag inte vad strukturella förändringar är, hur förvaltaren ställer sig till guld och marknadsläget. För mig handlar det mycket om personerna och jag känner inte till den nya förvaltaren. Eric har vi ändå byggt upp en relation till under åren och vet hur han tänker, vad hans avsikt var och hur det fungerade. Jag säger inte att fonden inte kan återkomma i portföljen, men just nu är det en osäkerhet vart fonden kommer ta vägen, hur den nya förvaltaren tänker och hur fonden kommer att riktas in. I och med meddelandet om avgiften som kom via meddelande på Avanza:

ISEC Services AB meddelar att fonden Pacific Precious A har ny förvaltningsavgift från och med den 1 juni 2019. Ny förvaltningsavgift är 1 %.

Avanza

så tänker jag att det är för mycket osäkerhet till en för hög kostnad. Dessutom är fondbestämmelserna ganska lösa vilket kan innebära att Pacific Precious inte längre kommer vara det skydd som det var ämnat som från början. Det kan absolut ändras i framtiden, men då får man ta ett nytt aktivt beslut om det. För närvarande tycker jag att det är värt överväga andra alternativ.

Två bra alternativ på Nordnet

Tyvärr finns det ingen annan ekvivalent guldfond som handlas i svenska kronor. Däremot finns några börshandlade fonder som fungerar bra. En börshandlad fond, en s.k. ETF, är en fond som handlas som en aktie. Det vill säga att du kan köpa och sälja den flera gånger om dagen om man skulle vilja samt att den kostar lite courtage, valutaväxlingsavgift och årlig avgift. Det kan hända att du behöver göra ett kunskapstest för att bli godkänd för att handla med dessa.

De två bästa alternativen enligt mig på Nordnet är (sök gärna på Nordnet på kortnamnet inom parentes):

Det är två tyska börshandlade fonder som följer guldets utveckling och de äger riktigt fysiskt guld. Det senare är viktigt eftersom vi vill att vår ”försäkring” ska fungera just som en försäkring när det blir kris. Då vill man hålla motpartsriskerna så låga som möjligt. Det är något som jag har skrivit om i följande artiklar:

Det bör dock observeras att vi får en valutarisk/valutamöjlighet i och med att dessa fonderna handlas i EUR och inte svenska kronor. De senaste månaderna hade det varit en stor fördel, men om den svenska kronan stärks så blir det följdaktligen en nackdel. Jag själv ser det inte som ett problem, men det är värt att nämna risken.

Avanza har tyvärr inget bra alternativ

Som rubriken antyder har jag tyvärr inget riktigt bra alternativ på Avanza. När jag har försökt köpa samma fonder som finns på Nordnet så har det inte gått. Jag har fått lite olika svar beroende på vem jag har pratat med. Det har hänvisats till allt från att de inte uppfyller EU-kraven (vilket de uppenbarligen gör hos Nordnet) till att Avanzas system inte är uppkopplat mot den tyska börsen och så vidare. Summa summarum är att de i alla fall inte går att köpa.

Det minst sämsta alternativet är:

Men jag gillar inte det – och kommer inte köpa det heller – eftersom det inte har någon fysisk uppbackning av guldet. Mitt råd är faktiskt att i så fall öppna ett konto på Nordnet (annonslänk) eftersom det är gratis och placera ens andel i guld i GZUR eller VZLD. Ett alternativ på Avanza kan vara att sätta pengarna i ett av deras sparkonto med en fast ränta och insättningsgaranti.

BullionVault – ett alternativ från 45 000 kr och uppåt

Jag själv har majoriteten av mina guld och silver-placeringar hos det engelska företaget BullionVault (annonslänk). Hos dem köper man den fysiska metallen i eget namn och det finns reviderade listor på att man äger det själv. Dessutom kan man få guld hemskickat i en fysisk tacka (mot en kostnad så klart) om man har 100 gram eller mer. Det vill säga att man kan ta fysisk leverans. Vissa fonder tillåter det, men först från 12,5 kg vilket för de allra flesta är totalt ogörbart.

BullionVault är extremt smidigt men det har en stor nackdel – kostnaden vid små innehav. Eftersom du äger guldet personligen så försäkrar och förvarar BullionVault det åt dig. För det tar de en minimiavgift om ca 3.50 EUR per månad. Det innebär att köper du guld för 1 000 kr så kommer du betala nästan 450 kr i förvaltningsavgift (=45 %) vilket är helt orimligt. På två år är du av med hela summan. Därför behöver man upp i högre belopp för att det ska bli lönt.

Jag tycker att gränsen går någonstans kring 45 000 kr. Då är det årliga beloppet fortfarande 450 kr, men nu motsvarar det bara ca 1 procent av det totala beloppet. Det är fortfarande högt, men det är betydligt bättre än de flesta andra alternativ, framförallt utifrån ett trygghetsperspektiv.

Relaterade artiklar

Om du gillade den här artikeln, då kan du även uppskatta följande:

Få uppdateringar via nyhetsbrevet

Vi skickar ut vårt nyhetsbrev ca en gång i månaden och det innehåller de viktigaste artiklarna, tipsen och uppdateringarna som i det här fallet. Det är självklart kostnadsfritt och du kan avprenumerera när du vill:

Genom att prenumerera accepterar du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.

Eric gästar bloggen och podden

Inom kort kommer Eric Strand tillbaka och gästar podden och då är det här naturligtvis något som vi kommer att ta upp. Om du har frågor till honom får du gärna skriva dem i kommentarerna. Självklart går det bra att skriva även andra frågor. :-)

Kommentar, fråga eller fundering? Skriv gärna!

Fyll i dina uppgifter för att kommentera. E-postadressen publiceras ej.

Gravatar ikon för användaren

79 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Kan någon svara på varför det skiljer så otroligt mycket i avkastning på guld enligt tex Avanza/Nordnets marknadsdata (+24,2% ack i år) och utvecklingen för den rekommenderade fonden Wisdom Tree Physical… som har består av underliggande fysiskt guld (+18,6% ack i år). Jag antar att det ligger en del hanteringskostnder för det fysiska guldet i fonden och att där antagligen ligger lite cash som inte är i arbeta, men jag har svårt att tro att det är hela förklaringen.

  Gravatar för användaren
  Marcus
 2. Hej Jan!

  Jag tänkte föra över cirka 80 000 kronor till buillion vault. Hade inte du kunnat beskriva steg för steg hur du gör dina överföringar för att komma undan med så låga växlingskurser och avgifter som möjligt?

  Rekommenderar du i första hand buillion vault eller fonderna du nämnde på Nordnet?

  Gällande växlingskursena hade jag också velat veta varför du inte känner dig oroad, den svenska kronan är väl historiskt svag som det ser ut nu, vilket gör att mycket pengar går till spillo om kronan ökar i värde igen i jämförelse med t.ex Euro?

  Vänliga hälsningar
  Simon

  Gravatar för användaren
  Simon
   1. Tack för svar. Jag har hittills inte investerat i guld, utan kört främst indexfonder med låg avgift, men har från flera källor fått information att det är ypperligt läge att investera i guld nu på grund av förutsättningarna på börsen i dagsläget.

    Till exempel denna:

    https://www.linkedin.com/pulse/covid-19-det-kommer-bli-mycket-v%C3%A4rre-karl-mikael-syding

    Jag vill tacka för en utmärkt hemsida med, läser mycket av det du lägger upp.

    Vänliga hälsningar
    Simon

    0
    Gravatar för användaren
    Simon
 3. Hej, jag har sålt av i en gammal tjänstepension och kan därav inte flytta pengarna men jag har tänkt att fördela dem enligt globala barnportföljen med 10 fonder. Eftersom jag inte kan flytta pengarna rakt av och köpa guld, hur bör fördelningen se ut? Vad ska jag lägga de sista 5% på?

  Gravatar för användaren
  Millie
   1. Tack för svar, då ser jag fram emot det! :)

    0
    Gravatar för användaren
    Millie
 4. Hej!
  Anser du att Eric Strands nya fond ”AuAg Silver Bullet A” kan vara ett alternativ till Pacific Precious eller Guld Ava? Ska precis sälja mina Pacific Precious och det tar emot lite att öppna ett konto på Nordnet endast pga en eller två ETF-fonder (jag har ”allt” Avanza idag).

  Det saknas tyvärr info om totalavgiften för ”AuAg Silver Bullet A” på Avanza. Det står endast ”Förvaltningsavgift 1.4 %” Vet du mer om det?

  Tack för att du orkar!

  Gravatar för användaren
  Andreas
 5. Jag är lite sen å bollen här då jag missade detta från början.
  Går det att automatisera köpen från samma konto (Nordnet) som det där jag har resten av portföljen.
  Dock får jag inte det då den säger att jag inte kan ha 95% av pengarna som månadsspar.
  Är det så att jag måste gå in och sälja av 5% exempelvis 2 ggr per år för att köpa guld eller finns det något sätt jag missar?

  Gravatar för användaren
  Fredrik
 6. Hej
  Tack för bra artikel.

  Kan du utveckla lite vad du menar med att ”Över tid är dock den förväntade utvecklingen av valutor noll”? Tänker att GZUR går upp och ner precis som övriga produkter på börsen och att guldet balanserar då det verkar gå lite tvärtemot aktier/fonder?

  /Martin

  Gravatar för användaren
  Martin P.
 7. Hej!
  Finns det något negativt med att satsa på GZUR när denna handlas i euro och kronan idag är väldigt låg? Om nu kronan skulle gå upp till de nivåer vi är vana med, har vi inte bränt en hel del pengar i onödan?
  Mvh Fredrik

  Gravatar för användaren
  Fredrik
 8. Hej
  Tack för intressant artiklar om guld som komplement. Nu får jag bekänna lite färg här och berätta om några dumma saker jag troligtvis gjort, men kan behöva feedback på.

  Som ny medlem hos Nordnet fick jag courtagefritt, då jag uppfyllde villkoren. Bytte först till Mini-klassen. Det som inte stod var dock att det bara gällde den svenska börsen. Jag trodde dock att det var helt courtagefritt och köpte Swiss Gold bara för att upptäcka att jag fick betala courtage på den. Köpte dock för en mindre summa än den jag tänkt, då jag ville gå in flera gånger. Kanske dumt när det gäller courtage-produkter. Då jag bytte till Mini-klassen när jag öppnade konto hos Nordnet fick jag inte byta till den nivå som bättre passade det belopp jag egentligen ville köpa guld för direkt. Så jag köpte sedan två gånger till utifrån Mini-klassen för courtage.

  En annan fråga. Nu står det att avkastningen för mig är ca 3 % just nu. Är det efter att man räknat bort courtage vid köp? Och om jag skulle sälja i det ögonblicket antar jag att avkastningen blir mindre, då jag betalar courtage på försäljningen också? Även om tanken är att behålla guldet som komplement i portföljen. Men om jag skulle sälja allt, bör jag justera upp nivån för courtage, så den passar det totala beloppet jag vill sälja?

  /Martin

  Gravatar för användaren
  Martin P.
 9. Vilket kontoslag anser du att man ska ha för guld (om man kör GZUR t.ex.)? AF eller ISK?

  Gravatar för användaren
  Malin
 10. Det skulle vara fantastiskt om du kunda lägga Excelfilen på dina fonder på en sharepoint så man alltid kan ladda ner den senaste.

  Gravatar för användaren
  Gustav
   1. Det spelar ingen roll i vilken valuta guldet handlas i, förutom möjliga växlingsavgifter

    0
    Gravatar för användaren
    Gustav
 11. Excel
  Vid ett tidigare avsnitt fanns det en excel att ladda ner. Finns denna att ladda ner uppdaterad med senaste fonderna?

  Tack för en fantastiskt bra sida!

  Gravatar för användaren
  Gustav

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök