Recension: Passiv inkomst? Ja, tack!

En recension på Max Söderpalms nya bok om nätverksförsäljning (MLM)

Recension: Passiv inkomst? Ja, tack!

Boken är en väldigt bra bok som beskriver hur man kan bli framgångsrik och på sikt ekonomiskt oberoende med hjälp av nätverksförsäljning. Det är en bok med mängder av praktiska och konkreta hands-on-tips. Jag kan varmt rekommendera den.

För ett par dagar sedan fick jag hem Max Söderpalms senaste bok “Passiv inkomst? Ja, tack! – Hur du lyckas med nätverksförsäljning och bygg upp en förmögenhet som gör dig ekonomiskt fri”. Jag blev väldigt positivt överraskad. Jag har hört från vänner om hans webinarier, men jag har själv inte deltagit så när jag fick hem boken visste jag inte riktigt vad jag skulle förvänta mig.

Döm min förvåning när jag inser att den handlar nätverksmarknadsföring eller multilevelmarketing (”MLM”). Det är få saker som väcker så mycket känslor som just MLM. Jag själv har fått min beskärda del fördomar, ogrundad kritik och okunskap, inte minst när Avanza sa upp sitt samarbete med mig på grund av samma anledning förra hösten. Det var därför med stor nyfikenhet som jag läste den, eftersom jag själv upplever mig ha ganska stor erfarenhet av ämnet.

Fördelarna med MLM

Det första som slog mig med boken är att den förutsätter mer eller mindre att man är positivt inställd till MLM och att man mer eller mindre har bestämt sig för att bli ekonomiskt fri och att man vet vad en passiv inkomst är. Min personliga upplevelse är tyvärr dock att det finns väldigt mycket okunskap och fördomar om nätverksmarknadsföring.

Där upplever jag att Robert Kiyosaki har skrivit en betydligt bättre bok som heter ”Business of the 21st century”. Det är en bok som också handlar om MLM, men som introducerar konceptet och pratar om för- och nackdelar. Det är faktiskt den boken som har gjort störst skillnad för mig. Däremot är den inte i närheten så konkret som Max bok är när det gäller att göra själva jobbet.

Jag är personligen i grunden positiv till MLM som affärsmodell. Anledningarna är flera, men om jag skulle sammanfatta dem så är de följande:

 • Möjlighet att bygga upp en passiv inkomst
 • Man bygger en tillgång över tid
 • Man får möjlighet att starta ett företag
 • Man får lära sig om försäljning, sig själv och personlig utveckling
 • Man träffar spännande människor
 • Man får själv välja när man vill jobba, med vem och hur mycket
 • Möjlighet att jobba hemifrån
 • Färdig struktur att plugga in i

Jag har skrivit mer om dessa fördelar i följande artiklar:

Det finns naturligtvis avarter och en del företag som är rena bedrägerier som klär ut sig till legitima nätverksföretag. Men håller man sig till de regler jag brukar skriva om i artiklarna ovan, så kan man ofta undvika rötäggen och verkligen ta del av det positiva som modellen och företagen kan erbjuda.

Boken beskriver ”receptet” för framgång väldigt väl

Om jag hoppar tillbaka till Max bok så uppskattade jag särskilt bland annat följande:

 • Den skönmålar inte processen
 • Boken är hands-on
 • Den är strukturerad
 • Principerna fungerar
 • Den bygger på sunt förnuft

Det första som jag nästan har utvecklat en allergisk reaktion till är alla dessa metoder som ska göra människor rika snabbt, de s.k. get-rich-quick-metoderna. Anledningen är väldigt enkel – de fungerar väldigt sällan. I alla fall har de aldrig fungerat för mig.

Max delar i boken upp resan till ekonomisk frihet via nätverksmarknadsföring i fem olika faser:

 • Fas 1. Startfasen
 • Fas 2. Byggfasen
 • Fas 3. Teamfasen
 • Fas 4. Oberoendefasen
 • Fas 5. Jag-är-klar-fasen

Eftersom jag själv har ganska mycket egen erfarenhet av MLM så delar jag verkligen hans uppfattning och struktur. Det var faktiskt väldigt få ställen där jag inte delade hans uppfattning.

Fas 1. Startfasen

I den första fasen delar han med sig av grundläggande råd för att komma igång med sin verksamhet.

 • Lär dig att du kan om produkten
 • Hoppa över allt strunt som skrivs på nätet
 • Var med på alla event – både live och på webben
 • Kräv att din sponsor lär dig marknadsplanen
 • Beställ hem alla produkter
 • Lägg en plan så att du klarar de första två stegen inom en månad
 • Tvåpartssamtal – en bokar samtalet, den andra sköter snacket
 • Lägg in all kraft du har – klara det andra steget
 • Hitta en buddy så fort du kan
 • Skriv dina listor

Fas 2. Byggfasen

I den andra delen beskriver han sina bästa råd som:

 • Duplicera dina egna kunskaper från hur du gjorde från start
 • Skriv upp hur du själv gjorde för att ta första steget
 • Skriv upp hur du själv gjorde för att ta det andra steget
 • Börja träna dina teammedlemmar så fort som möjligt
 • Var beredd på att vissa hoppar av
 • Skaffa ett inspirationsbibliotek
 • Din egen energinivå är avgörande
 • Sälj varje dag

Fas 3. Teamfasen

I den tredje delen skriver han om

 • Tips och råd för att coacha ditt team
 • Infrastrukturen
 • Hitta en lämplig aktivitetsnivå
 • Skapa traditioner

Fas 4. Oberoendefasen

Den fjärde delen handlar om:

 • Konsten att duplicera sig själv
 • När pengarna strömmar in
 • Vad händer med teamet

Fas 5. Jag är klar-fasen

Den sista fasen handlar i boken mest om en läsarhistoria om hur det gick till när en person blev ekonomiskt fri. Den här delen i boken är inte lika strukturerad som de andra, men ändå läsvärd.

Goda råd på vägen

Han har ett avslutande kapitel som jag också uppskattar mycket. Min upplevelse är nämligen att där är människor som ”lyckas” inom MLM, problemet är dock att de – som de flesta andra – aldrig har fått någon utbildning i finansiell läskunnighet. Det vill säga att de tjänar mycket pengar, men de gör också av med mycket pengar. De utnyttjar således aldrig den fantastiska hävstången som finns i nätverk för att göra sig ekonomiskt oberoende på lång sikt. De blir snarare under en period extrema höginkomsttagare som gör av med alla sina pengar – tyvärr ganska likt många pokerspelare.

I det sista kapitlet ger Max några konkreta råd som jag verkligen uppskattar och jag önskar fler följde:

 • Se utläggen som du behöver göra för att börja nätverka som ”vanliga kostnader”
 • Skaffa ett sparkonto med hög ränta och sätt av 10 % av lönen
 • Spara alla pengar som du tjänar på nätverksförsäljning de första två åren
 • Rör inte pengarna!
 • Redan efter två år har du två pålitliga inkomstströmmar
 • Chansa inte med de ihopssparade pengarna
 • Välj dina ekonomiska rådgivare med stor omsorg
 • Investera först när dessa krav är uppfyllda
 • Äg där du bor
 • Förhandla ner dina skuldräntor och betala av dina skulder
 • Låna inte ut pengar

Där är några av av råden ovan som jag skulle ändra lite i personligen – såsom att investera i en pengamaskin på 5 till 10 års sikt, men de artiklarna har du säkert läst här på bloggen:

Sammanfattning

Om jag ska sammanfatta boken så är den bra. Samtidigt så är den här typen av böcker lite klurig – det är många fler som kommer att läsa den än som kommer att göra övningarna i den medföljande övningsboken. Tyvärr gör ju kunskap ingen skillnad – det är ju bara genom att ”göra” i verkligheten som nya resultat skapas.

Jag har ju själv jobbat i nätverk sedan 2008 och jag har därmed haft förmånen att både misslyckas och lyckas. Skulle jag haft boken redan 2008 så skulle jag kunnat undvika en del av de misstag jag har gjort längs vägen.

Jag kan däremot skriva under på i princip allt som Max skriver om – gör man som han skriver så kommer man lyckas inom nätverksmarknadsförsäljningen. Extra roligt är det att nu även Max Söderpalm som är ganska erkänd runt om i Sverige för sina böcker inom bl.a. försäljning nu också blir en intygsgivare för nätverksmarknadsförsäljning. Kul och modigt! :-)

Relaterade artiklar

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök