Passiv respektive aktiv - utgift alt. inkomst
Sök:

Passiv respektive aktiv – utgift alt. inkomst

Den här artikeln publicerades 2007-10-27 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

Genomgående på bloggen kommer jag att hänvisa till termerna definierade nedan. För att förstå mitt tankesätt och min strategi är det viktigt att veta hur jag definierar dessa termer:

  • Passiva inkomster – sådana jag strävar efter att maximera
  • Passiva utgifter – sådana jag strävar efter att eliminera
  • Aktiva inkomster – sådana jag strävar efter att inte vara beroende av
  • Aktiva utgifter – sådan strävar jag efter att ha i lagom balans så att jag trivs med livet.

Dessa definierar jag mycket likt R. Kiyosaki och Balansekonomi-modellen:

  • Passiv inkomst – en inkomst som inte är relaterad till nedlagt eget arbete. T.ex. ränta på sparkontot.
  • Passiv utgift – en utgift som återkommer periodvis. T.ex. hyra, försäkring, ränta på lån etc.
  • Aktiv inkomst – en inkomst som man får i utbyte mot eget arbete – T.ex. lön för att man arbetar X antal timmar per månad.
  • Aktiv utgift – en medveten utgift som byter mot energi eller glädje. T.ex. äta middag med sin respektive, köpa en pryl man har längtat efter etc.

Jag kommer att beskriva dessa ingående många, många gånger till. Kommentera gärna om ni håller, för bättre definitioner eller motsvarande.


Den här artikeln publicerades 2007-10-27 klockan 02:37 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): Så blir du rik.

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.