Pengar – tid och känsla på papper

De fyra förhållandena mellan tid och pengar

Pengar – tid och känsla på papper

Byter du din tid mot pengar? Då är du i gott sällskap med 99% av alla svenskar. Det stora problemet med att byta tid mot pengar är att du är starkt begränsad i hur mycket pengar du överhuvudtaget kan tjäna – eller hur mycket tid du kommer att ha över till roliga saker i ditt liv. I torsdags i förra veckan var jag i Hässleholm och höll ett föredrag för ungefär 150 personer tillsammans med Karl-Johan Almegård  från Up2u.

Vårt ämne för dagen var – känsla och ekonomi. Karl-Johan är väldigt duktig på det här med känslor och bidrog med perspektiv om varför vi gör som vi gör och inte som vi tycker att vi borde. Samtidigt som jag bidrog med själva ekonomibiten. Under 55 minuter försökte vi sammanfatta det viktigaste inom känsla och ekonomi samtidigt som vi inspirerade, förvirrade och gjorde publiken förbannade. En av mina viktigaste konversationer under seminariet var den om förhållandet mellan tid och pengar.

Betydelsen av själva ordet ekonomi

Det är egentligen ganska intressant, om man börjar skrapa på ordet ”ekonomi” och tittar på dess betydelse så lyder den ungefär som följer:

Ekonomi – hushållning med en resurs i brist

Jag brukar ibland skoja om att redan själva ordet gör folk uttråkade för det är nästan som att säga:

Du har för lite, du kommer alltid att ha för lite och där är inte ett skit du kan göra åt det… :-)

Skämt åsido, så ligger där väldigt mycket i detta om man tänker tanken slut. Det är en resurs i brist – det betyder att om ekonomi handlar om pengar som är i brist och där är ett förhållande med tid, så leder det till att även tid blir en bristvara. Förhållandet mellan tid och pengar går åt båda hållen. Vissa säger till och med att tiden är den mest rättvisa resurs som finns – alla har exakt lika mycket varje dag. Jag delar inte riktigt den uppfattningen för med pengar så kan jag köpa mig ganska mycket tid – inte i att jag får mer tid, men jag kan definitivt utnyttja tiden effektivare och därmed öka upplevelsen av tid. Från min mentor har jag lärt mig att värdera min egen tid väldigt högt – vilket många gånger leder till att jag tar beslut som för många är väldigt märkliga.

Till exempel – när jag i torsdags kom till Malmö central från Hässleholm, valde jag att ta taxi bort till min bostad vid Möllevångstorget – även om det förmodligen bara hade tagit ca 30 minuter att gå och där är bra bussförbindelser. Men eftersom jag inte visste vilken buss som gick dit, varifrån den gick och gjorde bedömningen att det skulle ta mig lika lång tid som att gå, valde jag att ta taxi och betala 130 SEK för det. Jag prioriterade nämligen min tid mer än de 130 SEK det kostade för mig att ta taxin.

Pengar – känsla på papper

Om man fortsätter att leka med samma resonemang och tittar på vad pengar egentligen är – så är det en papperslapp / metallbit. En sak som någon har sagt att den är värd en viss mängd av en annan vara eller en annan människas tid i form av en tjänst. Jag brukar påstå att pengar egentligen inte är något annat än tid eller känsla på papper. Det är ett papper som jag kan köpa mig en viss känsla för (i de flesta fall). Jag kan köpa mig lycka i form av att åka på semester med min familj, jag kan köpa mig tid i form av en assistent, jag kan köpa mig en pryl för att få glädje eller självförtroende etc. Naturligtvis finns det undantag – i bibeln(?) står dessa väldigt vacker formulerade:

Rikedom kan köpa ett fint hus, men inte ett lyckligt hem. Rikedom kan köpa många rätter på bordet, men ingen aptit.

Jag tycker iallafall att det är väldigt intressant hur mycket känsla vi lägger i denna pappersbit. Hur t.ex. rädslan att förlora dem har fått mig att må dåligt över mina investeringar, hur pengar till och med kan få folk att begå de mest hemska brott eller hur pengar får oss att fatta beslut som vi normalt inte hade tagit. Det är nästan att vi lägger mer värdering i pengar än vad vi lägger i relationer.

Fyra förhållande mellan tid och pengar

När vi nu har konstaterat att där finns ett samband mellan tid och pengar kan man även konstatera att det bara finns fyra förhållanden mellan dem:

Tid Pengar
+
+
+ +

Förhållandet Tid (+) och Pengar (-)

Det första förhållandet du kan ha mellan din tid och dina pengar är att du har mycket tid och lite pengar. Exempel på personer som har mycket tid och lite pengar är bland annat:

  • Studenter
  • Arbetslösa
  • Pensionärer
  • Människor i ”utanförskap”

Vad är det för mening att ha mycket tid om man inte har några pengar att hitta på saker under tiden? Du kan inte ens åka ner till stan för att ta en fika.

Förhållandet Tid (-) och Pengar (+)

Det andra förhållandet är att du har mycket pengar och lite tid. Det är en kategori med bland annat:

  • VD:ar och höga chefer
  • Egenföretagare / Småföretagare

Problemställningen här är tvärtemot det föregående förhållningssättet – vad är det för mening att ha massor av pengar om du inte har någon tid eller människa att spendera dem på?

Förhållandet Tid (-) och Pengar (-)

Det tredje, och näst sista, förhållandet du kan ha mellan pengar är att du har brist på både pengar och tid. Lite raljant brukar jag säga att här hamnar:

  • 90% av alla svenskar

Det behöver naturligtvis inte gälla dig – men om man går ut och frågar den vanlige personen på stan, följande två frågor:

Har du all den tiden du önskar dig? Har du alla de pengar du önskar dig?

Då kommer svaret i de flesta fall att bli Nej, Nej – därmed hamnar de i denna kategorin och vi är tillbaka i resonemanget i tidigare delkapitel.

Förhållandet Tid (+) och Pengar (+)

Det mest spännande förhållandet mellan tid och pengar är när man BÅDE har gott om tid och gott om pengar. Dessa människor är inte många men de finns. Donald Trump har vid tillfälle uttryckt:

Det är ensamt på toppen, men där är inte trångt.

Där är något som dessa människor gör, tänker, säger och  känner som gör att de har andra resultat än de flesta av oss andra. Det är det som gör mig väldigt nyfiken.

Fortsättning följer…

För att inte missa fortsättningen där vi tillsammans utforskar vad dessa människor gör annorlunda – börja prenumerera på artiklarna från rikatillsammans.se via e-post.

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök