Pensionen kommer inte att räcka till…

Tankar kring det orange kuvertet och att redan idag finns 225 000 fattigpensionärer i Sverige

Pensionen kommer inte att räcka till…

I förra veckan fick jag äntligen hem det orange kuvertet. Jag har sparat alla mina kuvert från 2007 och det är faktiskt en ganska intressant läsning. Framförallt hur man sakta och försiktigt skjuter fram den genomsnittliga pensionsåldern.

Det är ingen hemlighet att medellivslängden ökar i nästan hela världen. Tack vare framsteg i sjukvården lever vi ju också längre och längre. Således blir det ganska naturligt att det här kommer att få en följd i våra trygghetssystem såsom t.ex. pensionen. Eftersom vi lever längre och föder färre barn är det ingen svår matematik att inse att vi sannolikt kommer behöva gå i pension även senare.

Pensionen, eller framförallt pensionsåldern, är inte anpassad till dagens livslängder. När folkpensionen infördes i Sverige 1913 så var pensionsåldern 67 och medellivslängden 60. Idag 102 år senare är den genomsnittliga pensionsåldern 63,3 år och medellivslängden runt 80. Det säger sig självt att det inte går ihop.

Jag har för vana att scanna de flesta papper för att sedan kunna lagra dem digitalt. Jag har således scannat alla mina orange kuvert sedan 2007. Det gör att jag nu i veckan faktiskt kunde öppna de gamla kuverten och se hur medellivslängden förändras och hur det påverkar pensionen. Första gången något om ålder dyker upp i mitt orange kuvert är 2012. Då står där:

Den genomsnittliga livslängden i Sverige ökar. Därför behöver du som är född 1981 arbeta tills du är 68 år och 5 månader för att få en pension som motsvarar vad skulle fått i pension vid 65 års ålder om medellivslängden hade varit oförändrad.

Det här beror på att pensionen beräknas såsom:

 • Din pension = Värdet på dina pensionskonton / genomsnittlig återstående livslängd

I tabellformat ser det ut som följer:

Orange kuvertet år Beräknad ålder för pension
2012 68 år och 5 månader
2013 68 år och 8 månader
2014 68 år och 8 månader
2015 68 år och 11 månader

Det går ju väl i linje med vad politikerna vill och vi faktiskt även behöver göra. Vi behöver jobba längre men det är ju ingen som vill göra det frivilligt, har man jobbat i 45 år från 20-års åldern så är de flesta mentalt inställda på att gå i pension när vi fyller 65. Det är idag närmast en helig ålder.

Skulle en politiker komma med förslaget att vi ska jobba till 69, eller ännu högre så är det samma sak som att begå politiskt självmord. Därför tror jag att man försöker göra det i små, små steg så att vi medborgare inte ska märka det. 65 års gränsen togs faktiskt bort redan på 90-talet men ändå går de flesta i pension idag runt 63. Förslag har lagts på att garantipensionen ska höjas från 65 till 66 års ålder. Där har funnits förslag på att höja gränsen för tillåtet uttag av inkomstpension från 61 till 63 år och så vidare. Uttag av tjänstepensioner ska ändras från 55 till 62.

Det vi ser i det orange kuvertet är en föraning om vad som komma skall.

Vad får det här för konsekvenser?

Jag personligen är faktiskt lite oroad. Kanske inte så mycket för min egen skull som för många andra runt omkring. Jag tror inte att pensionssystemen i sin nuvarande form kommer att överleva om vi inte jobbar mer. Saken är ju inte heller att det ”bara” är att jobba mer, för det är svårt med jobb, särskilt för äldre. Tittar vi utanför Sveriges gränser är det inte helt ovanligt att politiker ”lånar” från pensionsfonderna för att täcka lån och andra utgifter, såsom t.ex. i Grekland.

Jag tror också tyvärr att vi kommer att få se mer av fattigpensionärer såsom i inslaget från SVT Rapport nedan:

Jag personligen kan tycka att det faktiskt är lite tragiskt. Beroende på vilket perspektiv man väljer så får Elsy 12 000 kr i månaden med bostadstillägg att jämföra med EU relativa fattigdomsgräns på 11 000 kr i månaden i Sverige. Elsy vill t.ex. att gå på konsert för 200 kr men upplever sig inte ha råd. Nu är det ju svårt att uttala sig eftersom vi inte vet mer om Elsys ekonomi, men bara upplevelsen måste sänka hennes upplevda livskvalitet.

Argumentet mot skulle däremot kunna vara att t.ex. jämför vi med andra delar i världen så är ju även 11 000 kr en hel förmögenhet. Det är ju t.ex. ingenting mot några av de människor som jag träffat i Kenya, Uganda eller Rwanda som verkligen inte äger någonting. De kan inte ens drömma om 11 000 kr än mindre om livet i Sverige.

Däremot om vi hoppar tillbaka till pensionen i Sverige så räknar jag personligen kallt med att man inte kommer att kunna leva på pensionen. Det är därför jag tror att det är så viktigt, särskilt för oss yngre, att ta tag i vår egen ekonomi redan idag. Vi ska spara i våra pengamaskiner – inte nödvändigtvis i bankernas pensionslösningar (kräk på dem) – för att du och jag behöver ta ansvar för vår egen pension. Ingen annan kommer att göra det åt oss – särskilt om man inte vill jobba resten av livet.

Ett bra sätt är att följa eller utöka sparandet i de två pengamaskiner som jag brukar beskriva här på bloggen i form av nybörjar- och RikaTillsammans-portföljen:

Kommentar, fråga eller fundering? Skriv gärna!

Fyll i dina uppgifter för att kommentera. E-postadressen publiceras ej.

Gravatar ikon för användaren

22 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Lite dåligt med källhänvisningar till påståendena i kommentarerna. Det vore önskvärt.

  Gravatar för användaren
  Patrik
 2. Hej! Nu är inte ”Länsförsäkringar global indexnära” valbart för tjänstepensionen längre men jag föreslår att du väljer AMF som institut och AMF global som fond. AMF global är rätt lik Lf global indexnära men kostar lite mer bara.

  Gravatar för användaren
  Tomas Pettersson
 3. Alla får inte jobb med med rätt lön och att få högre pension ,samhället har diskriminering, om säjer att är kristen även får sparken.Dem andra klagar att vitnat Jesus.Dem vill inte,att på minner sanningen.Även arbetsförmedlingen Eskilstuna svek riktiga arbetsgivare intygen 2006-08 med kränkande brev till metall a-kassa att få bort ersättning.Har ännu fått rätt.Min intyg rätt från arbete sade präst, trots detta har inte jag fått rätt.Dem vill inte att livet går bra kristen människa med sin ekonomi.BORT FALSKA O KRISTNA TJÄNSTE
  MÄNNISKOR.dem är olagliga i tjänsten dem har inte kristen kompetens alls.Jag litar inte alls dem. Kristen GUD får straffa dem,Jag kommer inte tysta mig så länge jag lever.Gud är samma igår -idag – och evigheten.
  Kristen tro till heder då blir samhället bättre, och pension belopp skall göra rätt stor till alla som kristen Gud vill.

  Gravatar för användaren
  Paavo Torppavirta
 4. En sak ni sällan nämner med jobba längre

  Enligt Reinfeldts bok han släppt hösten 2016 ska vi börja jobba vid 25 års ålder

  OK men vad gör vi med 10000 ”nyanlända” som arbetat 10-20 år mindre?

  OK vad gör vi med 10000 ”nyanlända” anhöriga?

  1 miljon 40 talister har gått i pension varför har 100000 födda utanför EU ökat i arbetslöshet?

  300000 invandrare har fått jobb sedan 2005 OK 1 miljon har fått uppehållstilstånd

  Gäller lever längre jobba längre 100000 ”nyanlända”?

  Nu verkar staten bestämt vi ska få 60% av pension hur gäller det 100000 nyanlända?

  Och oroar man sig för att pengarna inte ska räcka till pension hur räcker det till invandring?

  Och den grupp som ökar mest är utrikesfödda som jobbar minst i hela EU!

  Gravatar för användaren
  Martin
 5. Vad anser du om att flytta sin tjänstepension till Avanza?

  Gravatar för användaren
  Isak
 6. Hej – har satt in totalt under 28 års tid (1985-2013) till min egen pension i SPP ca 514 000 som idag har ett värde på ca 527 000. Då jag vid 20 års ålder började spara i en Traditionell Försäkring med garanterad tillväxt som det så fint hette. Bytte till fonder 2013. Undrar bara om inte SPP har något ansvar alls att hjälpa till med tillväxten eller upplysa i tid om att byta. Skandal tycker jag?

  Gravatar för användaren
  Carina B
 7. Jag upplever att så mycket saker är obeprövade i vårat samhälle, även pensionssystemet. Jag vågar inte lägga mitt öde i andras händer som tyvärr allt för många gör idag. Jag förstår verkligen inte hur människor inte kan intressera sig över sin egna ekonomi när det ändå är så pass allvarligt som det är. Det är därför det är bra att skapa sig en egen pengamaskin som du säger. :-)

  Gravatar för användaren
  Johan
  1. Warren Buffett sa en gång, i en intervju, att den bästa investering man kan göra är den i den egna utbildningen. Jag tror då inte direkt att Buffett syftade på formell utbildning, utan snarare på den autodidaktiska versionen (att vara självlärd, nyfiken, ifrågasättande).

   Om du ska bygga din pengamaskin, lägg då stor vikt varje dag på att läsa, testa, räkna, planera m m. Då blir pengamaskinen hållbar, växande och direktavkastande. Se på pengamaskinen som ett yrke, inte enbart en kul hobby.

   Gravatar för användaren
   Mathias
 8. Hej!
  Tack för en underbar blogg! Jag är fortfarande ung men känner att jag borde styra upp min tjänstepension på ett bättre sätt än landstingets förvalda KAP-KL. Men utbudet känns begränsat och avgifterna höga. Har du några bra tips? Det känns som en djungel men ändå hittar jag inga bra val. Samtidigt är det rätt mycket pengar som pumpas in där så att bara låta dem sitta med en dassig avkastning känns inte så kul.
  Tar tacksamt emot alla tips!

  Gravatar för användaren
  Mikaela
  1. Hej! Nu är inte ”Länsförsäkringar global indexnära” valbart för tjänstepensionen längre men jag föreslår att du väljer AMF som institut och AMF global som fond. AMF global är rätt lik Lf global indexnära men kostar lite mer bara.

   Gravatar för användaren
   Tomas Pettersson
 9. Fast detta är inte den enda förklaringen. Det tillförs människor till pentionssytemet i rasande takt som inte har bidragit ett dugg till det. Man ändrade tom lagen 2006 så att nyanlända ska kunna ta del av pentionssystemet, istället för att staten ska betala ut bidrag till dessa ansåg man att det är bättre att dom får ta del av pentionssytemet.
  Göran Persson tog även 250 miljarder från pensionssytemet runt 2000. Man får inte glömma att pentionsbromsen bygger på hur mycket folk som finns i systemet och hur mycket pengar det finns.
  Att enbart skylla på ökande livslängd är fel.

  Gravatar för användaren
  stevO
  1. StevO: så i praktiken blev det ändå ett bidrag? Politiker…mästare på semantiska handlingar.

   Grovt sett fungerar pensionssystemet enligt modellen:
   (pengar in + avkastning på pensionskapital) – pengar ut

   Ju fler personer som behöver ”nalla” av totalt pensionskapital i samhället, desto större pensionsavdrag bör genonföras på varje lön i samhället för att hålla emot urholkningseffekten av utbetalningarna.

   Så, om nu asylinvandringen brukar pensionssystemet som finansieringskälla skulle då folk med pro-asylinvandring som åsikt vara beredda att betala in en större procentuell andel av sina löner till pensionssystemet så att vi slipper en urholkningseffekt? En legitim fråga. Allting kostar, även medmänsklighet.

   Gravatar för användaren
   Mathias
  2. Jaa, så illa genomtänkt detta var!! förstår inte hur det kunde bli så här! Vi är många som har fattiga sjuka föräldrar som snabbt kommer få det ännu sämre, och sedan de efterkommande generationerna + det faktum, att man inte ens kan nämna detta utan att det ska viftas med rasistkortet! det är djupt tragiskt .. jag är riktigt orolig för framtiden själv, då jag inte har något större eget kapital.

   Gravatar för användaren
   Marie
  3. Ja det kan man ju tycka är orättvist att de som inte har bidragit till pensionen får ta del av den.
   Men detta fenomen existerar ju även utan invandring, där personer som från tidig ålder inte anses jobbför och således förtidspensioneras.
   I fallet med invandrare, då är väl den uppenbara frågan, om de inte ska få pension från den gemensamma pensionskällan, vad ska de då annars leva av? Kommer du till Sverige som 60-åring utan en krona på fickan, blir det lite tajt med tid för att kunna spara ihop ett eget pensionssparande. Ska de personerna som inte har bidragit med minst X antal kronor in I pensionssystemet få socialbidrag istället livet ut, alternativt jobba till de stupar? På vilket sätt hade detta skiljt sig från den garantipension de får med dagens system?

   Jag håller absolut med dig om att Sverige har en för ambitiös asylpolitik I förhållande till vad vi mäktar med, men oavsett andelen invandring (om vi inte räknar med 0) är detta något som måste lösas. Annars är vi tillbaka på ruta 1 med folk som bor på gatorna när pengarna tog slut… som det var I Sverige I början av 1900-talet…

   /H

   Gravatar för användaren
   Henrik
  4. Henrik:
   De som tar sig till Sverige och är i pensionsålder ska inte få pension av svenska staten utan bli försörjda av sin släkt. Så fungerar det i andra, normala länder.

   Gravatar för användaren
   Bella
  5. Mathias:

   Det är förvånande likt hur börsen fungerar:

   Pengar ut = pengar in+utdelningar-nyemissioner etc

   Till stor del så bygger pensionsystemet på att någon stoppar in de pengar som pensionärerna skall ha idag. Om det var så man hade tänkt sig eller om det var en miss i planeringen låter jag vara osagt. Ett system som inte förlitar sig på detta fenomen är nog inte så trivialt att konstruera ifall det alls går.

   Gravatar för användaren
   Skyking
  6. Som jag skrev så gjorde man om lagen 2006. Detta för att det skulle bli för stora kostnader för staten att försörja dessa personer. Man hade även som argument att var för lätt att föra statestik på dessa människor, det skulle kunna gynna fel grupper menade man. Att flytta över dom till pensionssystemet skulle dölja denna grupp i mängden. Då det inte förs någon statistik detta.

   Gravatar för användaren
   stevO
 10. En ”förmögenhet” är ju alltid relativ till var förmögenheten ska konsumeras. Visst är 11.000 kr en förmögenhet för invånare i ”fattigare” länder, men samtidigt är det inte i de fattigare länderna som samma 11.000 kr ska spenderas. Jämförelsen blir därför som frukt vs kött.

  Min mor är en av alla dessa fattiga pensionärer. För henne är det dessutom så att hon dras med en massa medicinska kostnader dessutom. Det är ett helvete för henne. Jag är glad över att jag kan skjuta till lite från mitt håll. I det hänseendet är jag glad över att jag inte har köpt in mig i hela ”lön är kung” tänket. Tanken på att sluta mina dagar så som min stackars mor (som är tvungen att förlita sig på omgivningens goda vilja) är inte alls attraktiv.

  Gravatar för användaren
  Mathias

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök