Perspektiv på en krossad framruta och backspegel (3.000 SEK till ingen nytta)...
Sök:

Perspektiv på en krossad framruta och backspegel (3.000 SEK till ingen nytta)…

Den här artikeln publicerades 2008-10-10 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

Natten till igår var det någon som tyckte att det var roligt att slå sönder framrutan på min 14 år gamla Volvo 940. En kvarleva från mitt ”tidigare” liv är behovet av trygghet och försäkringsnarkomani som gått i arv i min familj. I vilket fall som, ja, jag har haft bilen helförsäkrad. Det har kostat mig 450 SEK i månaden.

Nu tänkte jag, dumt nog, att eftersom jag har bilen helförsäkrad så borde det ju inte vara några problem att få den ersatt – jag ringde till Länsförsäkringar och fick hör att självrisken är 3.000 SEK(!!) för det är att betrakta som en vagnskada. Jag trodde att jag skulle smälla av.

Anledningarna är flera:

 1. Jag känner mig riktigt blåst av Länsförsäkringar. Med tanke på mitt förhållningssätt om personligt ansvar, är det bara att inse att jag inte gjort min hemläxa och att detta är läropengarna för det.
 2. För att jag inte tycker att det är resurseffektivt – en god vän gjorde mig uppmärksam att jag för 4ggr självrisken – 12.000 SEK – kan få en hel bil på blocket med både framruta och backspegel (Volvo 944, 20.000 mil men i helt skick). Det bevisar sådant som jag nu i efterhand insett – att ha en försäkring för småkostnader under 20.000 är helt enkelt inte lönt.
 3. Att jag känner att dessa 3.000 SEK är helt bortkastade, de hade kunnat komma till så mycket bättre användning någon annanstans. Säg t.ex. att jag investerar dessa 3.000 SEK som jag hade gjort annars hade kunnat ge mycket större resurser. Eller att jag skänkt det till vårt faddersbarns universitetsutbildning – en termin på universitetet i Uganda kostar 3.000 SEK. Istället lägger jag det på en backspegel och en framruta för någon fick för sig att det var roligt att slå sönder den.

Utmaningen för mig, sedan igår, ligger i att inte lägga energi på detta och låta det påverka en. Det påverkar mig mindre än det hade gjort innan, men jag kan fortfarande inte helt bortse från det.


Den här artikeln publicerades 2008-10-10 klockan 23:21 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): Kommentarer på aktuella händelser.

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

Endast en kommentar till denna artikel:

 1. Vit pil

  Vad kostar det inte att åka och köpa en ruta på skroten och få den insatt? Säkert under 3000 i alla fall.

  Om man inte förväntar sig att skadorna som ska ersättas överstiger ett visst värde (20-30.000) är det bättre att sätta in pengarna på en egen fond istället. På så sätt så får du alltid tillbaka pengarna i fall inget händer.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Daniel

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.