Placera 20.000 kr till en 2-åring i dagsläget
Sök:

Placera 20.000 kr till en 2-åring i dagsläget

Initial uppsättning av ett långsiktigt investerande i form av en pengamaskin

Placera 20.000 kr till en 2-åring i dagsläget

Idag fick jag mejl från en bekant med en fråga hur man skulle kunna placera 20.000 kr till en liten 2-årig tjej Adeline, som en startplåt till en kommande pengamaskin. Avsikten är att pengarna ska jobba fram till som lägst hennes 18 års dag och att hennes barnbidrag kommer att investeras kontinuerligt.

Jag är ju en försiktig general och det har ju än så länge fungerat väldigt väl med både min egen dotter Frejas pengamaskin och ett par andra vänners barn var pengar jag också hjälper till att förvalta. Strategin är i grunden väldigt enkel. Jag tror på en långsiktigt passiv förvaltning där man inte köper och säljer, utan mer eller mindre bara köper och behåller i flera år. Min strategi bygger också på modernt ekonomiskt tänkande som mer eller mindre säger att man inte kan förutse hur en eller flera aktier kommer att bete sig i framtiden. Det gör att strategin istället bygger på en fördelning av tillgångsslag snarare än enskilda ”vinnaraktier”.

Om jag skulle placera 20.000 kr i skrivande stund idag, 23:e juni 2014, skulle jag fördela dem enligt nedan. Särskilt med avseende på att pengarna ska inte användas på minst 16 år och att det kommer att skjutas till pengar (barnbidraget om 1050 kr) varje månad.

initial-fordelning

 • Avanza Zero 2000 kr
 • SPP Obligationsfond – 2000 kr
 • Akelius Residential – 2000 kr
 • Spiltan Investmentbolag – 2000 kr
 • Skagen Global – 1000 kr
 • Skagen Kon-tiki – 1000 kr
 • Spiltan räntefond – 10 000 kr

Investering per tillgångsslag

Det säger dock inte så mycket om strategin, utan det blir betydligt tydligare om vi sammanställer det i följande graf per tillgångsslag.

initial-fordelning3

Här har vi framförallt tre tillgångsslag:

 • Aktier – det vill säga en investering i aktiemarknaden. I ovanstående fall är det fonderna Avanza Zero, Spiltan Investmentbolag, Skagen Global & Skagen Kon-tiki som jag använder istället för att köpa enskilda bolag.
 • Obligationer + Preferensaktier – istället för att bara investera pengarna aktiemarknaden väljer jag här även att låna ut pengar till den svenska staten och det svenska bostadsbolaget Akelius. Fördelen med obligationer och preferensaktier är (något förenklat) att oavsett hur aktiemarknaden går så är ju mina pengar utlånade och skulden förändras ju inte för att aktiemarknaden går upp eller ner.
 • Likvider – det sista tillgångsslaget är helt enkelt kontanter. Istället för att ligga på ett konto som ger ingen eller väldigt låg ränta, så sätter jag in dem i en räntefond.

Fördelningen av pengarna mellan dessa tillgångsslag bygger framför allt på följande resonemang:

 • Minimera timingrisken – om man investerar alla sina pengar på samma gång utsätter man sig för något som brukar kallas för timingrisk. Man kan ha tur/otur vid just det tillfället när man köper. Placeringarna kan vara som dyrast då, eller så kan Irak kollapsa i nästa vecka, Putin invadera Ukraina eller något annat och plötsligt så har man förlorat pengar i onödan. Därför är det bättre att portionera in pengarna i sina placeringar över tid (därför älskar jag månadssparande). Sätter man in pengar över tid så får man ibland investeringarna dyrt och ibland billigt beroende på var marknaden befinner sig och man behöver inte tänka på det.
 • 60%/40%-fördelning på portföljen – i portföljen har jag även valt att fördela tillgångsslagen enligt principen om 60 % aktier och 40 % obligationer. Obligationerna kan ses som krockkudden i portföljen eftersom de inte påverkas särskilt mycket i händelse av en börskrasch. En obligation är ju nämligen att du mer eller mindre har lånat ut pengar till någon annan. 60/40 portföljen har också historiskt sett visat sig vara en väldigt stabil portfölj som riskjusterat slår en 100 % aktieportfölj. Man skulle kunna argumentera för att Adeline är 2 år gammal och att investeringshorisonten är väldigt lång och att det motiverar en högre aktieandel. Jag har ändå valt en 60/40 fördelning eftersom jag anser att fördelarna överväger nackdelarna.

Jag bortser från likviderna i det här läget eftersom de ska investeras om ett par månader också enligt 60/40-fördelning. Målet är att över tid ha en portfölj som ser ut som följer:

initial-fordelning5

I framtiden när beloppet är större, t.ex. över 100 000 kr, så kan man diskutera om inte en allväders-portfölj med en lika fördelning om 25 % i aktier, obligationer, likvider och guld/silver inte är bättre. Men med så pass lite pengar som 20 000 kr är det overkill.

Den sista komponenten i strategin är det som kallas för portföljbalansering. En till två gånger om året tittar man hur fördelningen mellan aktierna och obligationerna är och så ombalanserar man till 60/40 igen. Det här är en väldigt enkel grej, men ack så smart. Låt oss ta ett exempel. Om aktierna under året ökar i värde så kommer ju andelen aktier i portföljen öka till t.ex. 70/30. Vad man gör då är att man säljer av 10 aktier så att man får 60/40. Det innebär att man alltså säljer aktierna när de har ökat i värde och placerar de pengarna i de tryggare obligationerna. Man hämtar alltså hem och ”safe:ar” lite av sin vinst.

På samma sätt, om aktierna har gått dåligt och där har varit en börskrasch så kommer andelen aktier i portföljen ha minskat till t.ex. 50/50. Då säljer man av obligationer och tvingas köpa aktier för 10 % av portföljen. Det medför att man köper aktierna när de är som billigast. Det gör också att man håller risken någorlunda konstant i portföljen över tid. Smart, eller hur? :-)

Tankar kring de specifika fonderna

Om jag slutligen ska säga något om de enskilda fonderna så resonerar jag som följer. Det som jag tittar på när jag väljer investeringarna:

 • Avgifterna – en av de absolut viktigaste faktorerna.
 • Antalet Morningstar-stjärnor
 • Sharpe-kvoten (dvs. den riskjusterade avkastningen)
 • Utveckling mot sitt index.

Kort kommentar till respektive placering blir således:

 • Avanza Zero – en av mina absoluta favoritfonder. Den följer det svenska OMX30-indexet, det vill säga utvecklingen i de 30 ”största” bolagen. En fond helt utan avgifter, 4 st Morningstar-stjärnor, Sharpe-kvot på 0.69 och har slagit sitt index i princip alla år. Det är en passivt förvaltad svensk indexfond. Alternativ till den indexfonden har jag skrivit om här.
 • SPP Obligationsfond – är en fond som ”lånar” ut pengar till företag och den svenska staten. Avgiften för fonden är 0.2 %, 5 st Morningstar-stjärnor och en Sharpekvot på 1.22. Den har tyvärr inte slagit sitt index, men det är väldigt svårt för den, då den är aktivt förvaltad och har en avgift. Den ligger däremot väldigt nära sitt index, så den blir godkänd i alla fall. Alternativ till den här fonden är Spiltan Högräntefond och Carnegie Obligationsfond, men båda dessa är sämre än SPP-fonden anser jag.
 • Akelius Residential – jag är förtjust i preferensaktier som är något mittemellan obligationer och aktier i ett riskperspektiv. Fördelen med dessa är ofta en på förhand bestämd årlig direktavkastning på runt 6-7 %. I det här fallet är Akelius en av de bästa och säkraste preferensaktierna på marknaden. De ger en förutbestämd direktavkastning om 20 kr per år, fördelat på 5 kr per kvartal. Vid skrivande stund på en kurs om 337 kr så är det ca 5.9 % direktavkastning (20/337) vilket är väldigt bra. Jag har skrivit mycket om Akelius här.
 • Spiltan Investmentbolag – Jämte Avanza Zero är det här min favoritfond. Det är en indexfond som bara investerar i svenska investmentbolag – vilket lite slarvigt sagt är de familjebolag som äger de flesta andra aktierna i Sverige. Poängen med fonden är att man nästan kan ta rygg på vad de rikaste människorna i Sverige gör. Fonden är för ny för att ha en rating, men den har blivit utsedd till årets fond och har en avgift om endast 0.2 %.
 • Skagen Global – det här en fond som investerar i företag i hela världen. Det här skulle jag säga är svagaste kortet i portföljen men jag har ändå valt den för att den har haft en bra historik (5 stjärnor på 10 år, sharpekvot på 0.79). Alternativ till den här t.ex. SPP Topp 100. I framtiden brukar jag köra en kombination av passiva indexfonder från Vanguard som ersättning. Anledningen till att jag inte väljer dem i dagsläget är för att priset (ca 99 kr) för att köpa dessa är för högt i förhållande till beloppet (1000 kr), för det skulle göra att man börjar på -9.9 %.
 • Skagen Kon-Tiki – samma resonemang som ovan, fast istället för att vara en global fond så investerar Kon-Tiki i tillväxtmarknader.
 • Spiltan räntefond – det här är en helt vanlig räntefond som är bättre än bankkontot. Det viktigaste med den här fonden är att det är väldigt låg risk. Att det blev Spiltan är nog mest en personlig preferens, finns en hel del alternativ.

Strukturen – Avanza Mini

När beloppen är så pass små som i det här fallet så rekommenderar jag att man öppnar en minidepå hos Avanza (annonslänk). Anledningen är att då betalar man väldigt lite avgift (courtage) när man köper sina investeringar. Om man inte är försiktig så kan nämligen ett högt courtage göra att man går back redan från start. Exempel – säg att du ska köpa en investering för 1000 kr och du ska betala ett relativt normalt courtage på 99 kr, så betyder det att du är 9.9 % (99/1000) back redan innan du börjat. Använder du Avanza mini så betalar du bara 9 kr när du köper dina aktier och då motsvarar det mindre än 1 % vilket är rimligt anser jag.

Nackdelen med Mini-depån är framförallt att handel med utländska aktier är dyrt och krångligt och att mini-depån blir dyr då enskilda köp överstiger ca 50 000 kr. Då brukar jag rekommendera byte till en ISK eller motsvarande. Det är också anledningen till att jag inte rekommenderar en kapitalförsäkring eller investeringssparkonto initialt eftersom avgifterna man betalar i courtage överstiger besparingen man gör i skatt.

Hoppas att du har glädje av mitt resonemang! Kommentera gärna eller kom med förslag på andra fonder eller placeringar.

Hälsningar,
Jan


Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

2 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Hej!

  Enl. Avanza betalar man inget courtage vid köp av fonder generellt?

  Mvh Rikard

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Rikard
  1. Vit pil

   Nej. Det stämmer. Sorry om det var otydligt.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.