RikaTillsammans-workshopen | Skapa din egen investeringsplan

Känn dig lugn, trygg och säker i att du kommer dina ekonomiska mål tack vare din egen livsplan

För att boka din plats på workshopen direkt, utan att läsa all texten, klicka här för bokningssidan→

Workshopen är en utbildningsdag vars syfte är att du ska få en bättre avkastning, bli rikare med mer pengar och komma igång om du inte gjort det. Tillsammans går vi genom ett förslag till en egen investeringsplan. Planen bygger på beprövade, tidlösa och forskningsbaserade principer. Dessa sammanfattas i en strategi som omvandlas till konkreta aktioner för att du ska nå dina mål samtidigt som du känner ett större lugn, en trygghet och ekonomiskt självförtroende och kan ta bättre beslut.

Workshopen är ett önskemål som många av er läsare har haft under åren. Främst har önskemålet handlat om att få hjälp att faktiskt genomföra det som jag och Caroline pratar om i poddavsnitten. Att t.ex. sätta igång den där planen, att komma igång, att få feedback på sin nuvarande strategi, att förbättra avkastningen, att kunna ställa frågor, att träffa likasinnade, att få nya perspektiv, att kunna jobba strukturerat och systematiskt med sin ekonomi och helt enkelt lyfta allting till nästa nivå.

Syftet: bättre avkastning, mer pengar, mer trygghet, mer lugn, och ett bättre självförtroende i ditt sparande

Syftet med workshopen är tvåfaldigt. Först och främst handlar det om att ge dig de allra bästa förutsättningarna för att tjäna mer pengar över tid genom att få en bättre avkastning. Alla studier visar nämligen att småsparare har en stor potential till en högre avkastning över tid. Att den dessutom kan nås med relativt små förändringar och enkla medel gör det inte sämre.

För dig som har följt mig är det inget nytt. De flesta sparare når underpresterar nämligen mot index. T.ex. hade den genomsnittliga sparare på Avanza 2018 en genomsnittlig avkastning på -8,2 procent. Det är sämre än de flesta jämförbara index. Att ”bara” få en genomsnittlig avkastning som börsen gör i genomsnitt innebär för de flesta sparare över tid tiotusentals, om inte hundratusentals, kronor mer i avkastning.

Det andra syftet är att ge dig en ökad trygghet, ett större lugn och ett bättre självförtroende i ditt sparande. Jag tror nämligen att om du har det, då kommer du att ta bättre beslut och det i sin tur kommer också leda till en bättre avkastning. Du slipper också ”bruset”, hela tiden ta ställning och fatta svåra beslut gällande till ny information (är X nästa heta grej?), försöka förutsäga framtiden (investera nu eller när kraschen kommer?) och så vidare.

Min mentor tjatade alltid på mig att ”flit och systematik” slår allt. Efter 20 år börjar jag låta som honom. För mig har det varit en enorm framgångsfaktor att kunna vara systematisk. Att följa min egen plan som all forskning och alla på riktigt oberoende rådgivare säger ger mig bäst odds och högst sannolikhet att lyckas nå mina mål. Jag unnar dig det samma. Det är vad mitt mål är att hjälpa dig med under workshopen.

Att fler än 9 av 10 på utvärderingarna säger att de fått just det här, gör mig enormt glad och tacksam.

Del 1. Dina mål och drömmar

Ett av de största misstagen jag upplever människor gör (och finansbranschen hjälper till med) är att man missar att pengar bara är ett verktyg för att nå ett eller flera mål. Pengar är inte allt, men de hjälper till att lösa en hel del problem, de skapar möjligheter och de är ett frihetskapital som ger möjlighet att tacka ja eller nej till saker.

Vad målen och drömmarna är ju sedan helt och hållet unikt.  När målet väl är definierat, handlar det om att skapa en investeringsplan som får det att handla om ”när når jag målet” snarare än ”om jag når målet. På workshopen får du exempelplaner för pension, barnsparande och ett helhetsperspektiv på din ekonomi. 

Del 2. Din investeringstaktik

I del 2 går vi genom det kortsiktiga och rent praktiska arbetet kring hur du går till väga.

När målet är definierat handlar det om att ställa sig frågan ”hur gör jag rent praktiskt för att nå målet?” På workshopen dyker vi ner i teorin bakom nybörjarportföljen, globala barnportföljen och försiktiga portföljen som är de huvudsakliga fordonen för att nå målen.

Vi tittar även på fyra-hinkar-principen och en konkret struktur för organisera sin privatekonomi på ett professionellt sätt.  Dessutom fokuserar vi på det som faktiskt fungerar och gör mest skillnad. Det vill säga att göra rätt sak på rätt sätt.

Det finns ungefär sju saker som kommer ha mest påverkan på ditt ekonomiska resultat i livet. Dessa sju saker behöver man få rätt på och ”vanliga råd” som t.ex. budget är inte ett av dem. Budget fungerar inte för de flesta, är tråkigt och är helt enkelt fel sak att göra. 

Del 3. Din investeringsstrategi

Det långsiktiga helhetsperspektivet för vad du ska göra  En klok investeringsstrategi innebär att taktiken, eller hur du går tillväga, fungerar bättre. En klok och framförallt en evidensbaserad strategi, borgar för klokare taktik och kortsiktiga beslut.

I investeringsstrategin går vi genom de stora och framförallt avgörande penseldragen som påverkar vårt sparande. Vi går genom varför det är lika mycket fel att ta för lite risk (för dig som har hamstrar pengar på bankkonto och buffert) som att ta för mycket risk (som har majoriteten i enskilda aktier).

Vi tittar på hur olika delar i ens ekonomi har olika syften – allt från att ha pengar till konsumtion, drömmar och mål till att ha skydd mot oförutsedda utgifter, skydda pengar mot inflation och se till att de räcker till det som de ska räcka till. 

Del 4. Investeringsfilosofi och principer

Den sista delen går genom anledningarna till varför strategin och taktiken fungerar Precis som alla byggnader kräver en framgångsrik investeringsstrategi att den vilar på en stabil grund.

Grunden i workshopen är framförallt evidensbaserad vilket innebär att den bygger på mycket forskning och studier som har gjorts. Vi tittar även på principer som har bestått tidens tand i decennier och i vissa fall hundratals år.

Det är bokstavligt talat en sammanfattning av hundratals  böcker, samtal, poddavsnitt, vloggar och artiklar. Väldigt många slutsatser är underbyggda med både forskning, statistik, historik och sannolikheter så att du kan ta så bra beslut som möjligt. 

Förmodligen har du hört talas om många av de olika punkterna som rent konkret gås genom, men här sätter vi ihop dem till en röd tråd och en komplett plan. Flera tidigare deltagare säger att det här var den sista pusselbiten som fattades.

Den andra bieffekten med en egen plan är att du då plötsligt kan välja om du vill genomföra den själv, eller delegera den till en finansiell rådgivare. För genom att faktiskt förstå filosofin, strategin och taktiken har du möjlighet att ställa krav, frågor och se att ni är på samma sida. Det kommer aldrig mer att vara att man behöver känna sig i ett underläge.

Best-of-RikaTillsammans men även en hel del opublicerat innehåll

Jag ska vara supertydligt, det är inte något annat vi kommer göra än det som jag har skrivit om på bloggen under alla år. Tvärtom så kommer du i mångt och mycket få alla guldkornen från bloggens 1 000 artiklar så som jag ser på det. På samma sätt har jag upptäckt att det är enormt schysst att på workshopen kunna prata 5 minuter om räntefonder och sedan hänvisa till avsnitt #64 och säga att där kan man läsa vidare om man är mer intresserad.

Innehåll, avsnitt och artiklar som vi kommer beröra i workshopen är bland annat: så blir du rik, fyra-hinkar-principen, nybörjarportföljen, globala barnportföljen, rikatillsammans-portföljen, uttagsstrategier, räntefonder, finansiell spådomskonst, bästa fonderna 2019, bucketlist, tips för klimatsmart sparande, gör ditt barn rikt, buffertsparande, kom igång med sparandet, misstag i sparandet, ombalansering 2019, guld, fondrobotar, alternativa investeringar, rikaste mannen i babylon, finansiell rådgivning, vad vissa gör som inte andra gör, vad kännetecknar finansiellt framgångsrika, emotionell aspekt på pengar, pengar är inte lösningen, överspara inte till barnen och många, många fler.

Men! Den kommer också innehålla en hel del saker som inte finns på bloggen av olika anledningar. Framförallt är den stora anledningen att vissa saker behöver vara upplevelsebaserade övningar som lämpar sig i grupp. Det finns nämligen värde i att göra en övning och sedan reflektera över den tillsammans med andra likasinnade. Precis som det finns ett stort värde i att kunna följa en röd tråd från A till B och samtidigt förflytta den till sitt eget liv och sin egen ekonomi.

Sedan har jag också tagit fram en del material som är speciellt för dig som workshop-deltagare så att du ska känna att du får det där extra värdet. Lite unikt ska det vara!

Vem är workshopen till för?

Ibland kan det nästan vara enklare att säga vem den inte är till för. Den är inte till för dig som tror att du konsekvent och över tid kommer att slå index och redan kan allt om aktier, sparande och investeringar. Med det sagt, så skulle jag säga den är till för dig som vill:

 • få en bättre avkastning på dina pengar
 • lyfta din ekonomi och ditt sparande till nästa nivå
 • få ett lugn, en trygghet och ett bättre självförtroende i ditt sparande
 • kunna ta bättre och klokare beslut i din ekonomi
 • kunna arbeta strukturerat och systematiskt med dina investeringar
 • slippa ett dåligt samvete att du borde göra bättre
 • ha tid till annat i livet än att följa hur börsen går på daglig basis
 • få ett nytt perspektiv på din befintliga investeringsplan
 • skapa en egen investeringsplan, filosofi och taktik
 • träffa och diskutera med likasinnande
 • komma igång med ditt sparande
 • få bekräftelse på att du kan och gör rätt
 • gå från att vara reaktiv till proaktiv i sparandet
 • kunna ha samtal med ”experter” på en ny nivå
 • få en överblick över de viktigaste studierna inom sparande

Jag sticker ut hakan och påstår att det inte spelar någon roll om du är nybörjare eller expert. Det är nämligen lika viktigt att gå den för både nybörjaren och experten – men av två helt olika anledningar.

För nybörjaren är det viktigt att gå workshopen för att komma igång, hitta tryggheten, lugnet och skapa sin plan. För varje dag man inte kommer igång eller är igång så ”förlorar” man pengar. Inte i betydelsen minus på kontot, men i form av att man inte får pengar man kunde haft. Än värre är att man tar en stor risk inför framtiden, särskilt då t.ex. med avseende på pension, livsinkomst och framtida möjligheter.

För experten är det viktigt att gå workshopen för att jag med stor sannolikhet kommer säga sådant som ”är fel” och som hen inte håller med om. Jag upplever att det idag är allt svårare att träffa människor som har en annan åsikt på grund av filterbubblan. På grund algoritmer och confirmation bias utsätts vi bara för sådant som vi gillar och håller med om. Problemet är att det varken ger ny kunskap, input eller nya perspektiv – särskilt när det mesta av mina åsikter, teser och fakta faktiskt kommer från studier och forskning.

Vad säger tidigare deltagare?

Nedan är ett utdrag från vad tidigare deltagare skriver om att de fick med sig från workshopen:

 • Jag fick en trygghet i att våga investera.
 • En strukturerad plan och att våga drömma om en säker ekonomisk framtid.
 • EN plan för all framtid, ännu mer automatisering än tidigare,
 • Sluta ha dåligt samvete för att jag inte lär mig mer om investeringar
 • Vikten av målsättning. Att det inte är lönt att försöka slå index.
 • Självförtroende i privatekonomi.
 • Minska risken i min investeringstänk
 • Att jag kan hitta en bra strategi som jag inte bara ”copy and pastar” utan som jag också förstår
 • Ökad förståelse om de fyra hinkarna
 • Min investeringsplan och möjligheten att verkligen fundera på vad jag vill ha för mål framåt i livet (hade ingen direkt investeringsplan förutom pensionssparande innan kursen )
 • Har fått förståelse för hur allting hänger ihop och eventuella fallgropar.

Nedan följer några kommentarer från utvärderingarna från tidigare tillfällen:

 • Jans engagemang får ekonomi att bli ett roligt ämne. Alla borde gå denna workshop. Tack!
 • Jätte trevlig dag :) Roligt att träffa andra människor med liknande intresse. Trevligt att byta bordspartner mellan varven. Det gjorde att man hann prata med fler deltagare. En rolig dag med många nya insikter.
 • Vill också passa på att tacka för workshopen som verkligen var en ögonöppnare, trots att jag lyssnat en hel del på era poddar och det mesta finns med i dem. Men det blev mycket verkligare på något sätt och lättare att ta in.
 • Måste och beundra hur bra du är på att presentera ditt material! Det var både roligt och lärorikt samtidigt som tiden bara flög iväg. Jag tror att vi alla är väldigt nöjda och jag hoppas du är det med!  

Jag vågar knappt skriva ut det, men per 200206, har fler än 9 av 10 av deltagarna som fyllt i utvärderingen svarat JA på följande fyra frågor:

Till följd av det som du har lärt dig på workshopen, kommer du att:

 • Få en bättre avkastning och tjäna mer pengar över tid? (99 % Ja)
 • Känna ett större lugn, en större trygghet och ett bättre självförtroende i ditt sparande? (99.5 % Ja)
 • Kunna ta bättre beslut i din ekonomi och ditt sparande? (100 % Ja)
 • Kunna arbeta strukturerat och systematiskt med ditt sparande och dina investeringar? (100 % Ja)
 • Skulle du rekommendera workshopen till andra? (99.5 % Ja)

Det lär kanske minska över tid, men det är fantastiskt gott betyg just nu som jag är mycket stolt över.

Praktisk information om RikaTillsammans workshopen

Workshopen kommer vara en lördag eller söndag, från kl. 09.00 till ca 17.00 under våren 2019. Sedan får jag se om det finns intresse och jag tycker att det är kul att köra även i höst.

Investeringen kommer under våren 2019 vara 3 600 kr inkl. moms för att jag vill att alla som sparar ska ha en möjlighet att gå den. Anledningen till att jag skriver ”investering” är att jag anser att om man lägger 1 kr på något så ska man få mer än 1 kr tillbaka.

Det krävs inte mycket för att tjäna in 3 600 kr över tid. Det kan vara en eller ett par fonder med några tiondelars lägre avgift, en nedgång som undvikits, ett år med genomsnittsavkastning istället för en underprestation, ett byte till en bättre livförsäkring eller ett byte tillbaka till AP7 Såfa i PPM, ett bättre tänk kring sparkonto/buffert eller något liknande. Det finns bokstavligt talat tiotals sätt att gå plus på utbildningen.

I priset ingår självklart både lunch och fika. Skriv gärna matallergi i ”övrigt”-fältet så får vi rätt på det direkt från början. Det ingår även ett digitalt och uppföljande webinar en tid efter workshopen för att svara på följdfrågor som uppkommit efter workshopen. Under dagen kommer vi att varva föreläsning med diskussioner och övningar. Det kommer även finnas mycket möjligheter till frågor och diskussioner.

Vanliga frågor RikaTillsammans-workshopen

Nedan följer några vanliga frågor kring workshopen från andra läsare:

 • Behöver jag förbereda något inför workshopen?

  Det enda som du behöver förbereda inför workshopen är att vara kund på Nordnet (annonslänk) eller Avanza (annonslänk) eftersom det är där som du behöver ha ditt sparande. Det är de två bästa alternativen, det kostar inte dig något och de är billigare och har bättre utbud än de traditionella bankerna.

 • Vad ska jag ta med till workshopen?

  Det enda du behöver ha med till workshopen är en bärbar dator (helst) eller en läsplatta då vi kommer göra övningar digitalt. Ta gärna även med BankID så att du t.ex. kan kolla på minpension.se eller dina konton om du behöver det under dagen.

 • Kan jag få bidrag från mitt fackförbund?

  Ja, andra läsare har varit i kontakt med bl.a. Unionen och har mot ett kursintyg fått beviljat bidrag. Kontakta oss så hjälper vi dig med dokumentationen.

 • Hur ser villkoren ut?

  Fullständiga villkor kan du läsa här.

Boka din plats på workshopen →

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök