Portföljmakeover – Gustav 160717

20 års sparhorisont med 8 000 kr i månadssparande

Jag har lekt med tanken att 1-2 gånger i månaden göra en ingående analys och ‪#‎portföljmakeover‬ på en investeringsportfölj som skickas in av dig som läsare.

Här kommer ett första exempel på hur det skulle kunna se ut. Kommentera gärna om du tycker att det här är något som är värdefullt och som du skulle vilja se mer av. Portfölj 160717 skickades in av Gustav som är 28 år gammal och sparar tillsammans med sin fru på lång sikt, minst 20 år. Målet är att sluta jobba långt innan pensionen och därför sparar de ganska aggressivt med 8 000 kr i månaden.

Jag ville inte förändra portföljen alltför mycket genom att gå över på någon annan av mina modell-portföljer utan bara tweakade den lite så att avkastningen blev bättre samtidigt som risken blev lägre. Inte ofta det lyckas men här gick det genom att framförallt lägga till småbolagsfonder och guld samtidigt som jag även delade upp de långa räntorna i två delar så att det både är korta och långa räntor.

Jag valde också behålla den väldigt höga aktieandelen som ligger på nästan 75 % eftersom sparhorisonten är så pass lång.
Håller du med eller skulle du gjort annorlunda?

Före

Jämförelse årlig avkastning

Jämförelse mellan före, efter och Stockholmsbörsen

Efter

Jämförelse med RikaTillsammans och Nybörjarportföljen

160717-jamf-tabell

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök