Portföljmakeover – Gustav 160717

20 års sparhorisont med 8 000 kr i månadssparande

Jag har lekt med tanken att 1-2 gånger i månaden göra en ingående analys och ‪#‎portföljmakeover‬ på en investeringsportfölj som skickas in av dig som läsare.

Här kommer ett första exempel på hur det skulle kunna se ut. Kommentera gärna om du tycker att det här är något som är värdefullt och som du skulle vilja se mer av. Portfölj 160717 skickades in av Gustav som är 28 år gammal och sparar tillsammans med sin fru på lång sikt, minst 20 år. Målet är att sluta jobba långt innan pensionen och därför sparar de ganska aggressivt med 8 000 kr i månaden.

Jag ville inte förändra portföljen alltför mycket genom att gå över på någon annan av mina modell-portföljer utan bara tweakade den lite så att avkastningen blev bättre samtidigt som risken blev lägre. Inte ofta det lyckas men här gick det genom att framförallt lägga till småbolagsfonder och guld samtidigt som jag även delade upp de långa räntorna i två delar så att det både är korta och långa räntor.

Jag valde också behålla den väldigt höga aktieandelen som ligger på nästan 75 % eftersom sparhorisonten är så pass lång.
Håller du med eller skulle du gjort annorlunda?

Före

Jämförelse årlig avkastning

Jämförelse mellan före, efter och Stockholmsbörsen

Efter

Jämförelse med RikaTillsammans och Nybörjarportföljen

160717-jamf-tabell

Få ett mejl varje gång vi släpper ett nytt avsnitt

Genom att fylla i din e-postadress nedan får du ett mejl varje gång vi släpper ett nytt avsnitt (till skillnad från vårt månatliga nyhetsbrev). I normala fall innebär det ett mejl varje måndag morgon. Självklart är det kostnadsfritt och du kan avsluta när du vill.

Dubbelkolla att din e-postadress ovan är rätt, det blir så tråkigt om den blir fel. 🙂

Fråga eller kommentar till artikeln? Besök gärna forumet. 😊

Om du har fråga, kommentar eller fundering till denna artikel så får du väldigt gärna skriva den i RikaTillsammans-forumet. I forumet får du betydligt fler och bättre svar, dessutom snabbare. Självklart kan du vara anonym eller bara läsa vad andra skrivit.

PS. Du kan komma i kontakt med oss via den lila "Hjälp"-knappen nere till höger. På grund av bloggens storlek klarar vi tyvärr inte längre svara personligt på alla mejl eller ens svara i rimlig tid, därav hänvisningen till forumet.

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök