Portföljmakeover - Gustav 160717
Sök:

Portföljmakeover – Gustav 160717

20 års sparhorisont med 8 000 kr i månadssparande

Den här artikeln publicerades 2016-07-17 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

Jag har lekt med tanken att 1-2 gånger i månaden göra en ingående analys och ‪#‎portföljmakeover‬ på en investeringsportfölj som skickas in av dig som läsare.

Här kommer ett första exempel på hur det skulle kunna se ut. Kommentera gärna om du tycker att det här är något som är värdefullt och som du skulle vilja se mer av. Portfölj 160717 skickades in av Gustav som är 28 år gammal och sparar tillsammans med sin fru på lång sikt, minst 20 år. Målet är att sluta jobba långt innan pensionen och därför sparar de ganska aggressivt med 8 000 kr i månaden.

Jag ville inte förändra portföljen alltför mycket genom att gå över på någon annan av mina modell-portföljer utan bara tweakade den lite så att avkastningen blev bättre samtidigt som risken blev lägre. Inte ofta det lyckas men här gick det genom att framförallt lägga till småbolagsfonder och guld samtidigt som jag även delade upp de långa räntorna i två delar så att det både är korta och långa räntor.

Jag valde också behålla den väldigt höga aktieandelen som ligger på nästan 75 % eftersom sparhorisonten är så pass lång.
Håller du med eller skulle du gjort annorlunda?

Före

Jämförelse årlig avkastning

Jämförelse mellan före, efter och Stockholmsbörsen

Efter

Jämförelse med RikaTillsammans och Nybörjarportföljen

160717-jamf-tabell


Den här artikeln publicerades 2016-07-17 klockan 09:00 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): Övrigt och off-topic.

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

49 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Varför rekommenderar du inget direktägande i aktier? Fonder i all ära men finns det inte risk att avgifterna äter upp avkastningen, särskilt med så lång tidshorisont?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  David
  1. Vit pil

   För att det är oerhört svårt att få till samma riskspridning med aktier som med fonder och det är svårt att få till en bra fördelning över branscher och geografi också.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 2. Vit pil

  Gällande långa räntefonder i denna variant. Är det vanliga fonder t.ex. AMF Lång & SPP Obligationer, eller de långa ETF:erna du har nämnt tidigare? :)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Lennart
  1. Vit pil

   Långa ETF:erna. De svenska har en duration som längst på ca 7 år, det är för kort för att vara långt. :-)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
   1. Vit pil

    Ok! Men gällande ”korta” är det ändå penningmarknadsfonder? :)

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Lennart
   2. Vit pil

    Och de är generellt att föredra de långa ETFerna istället för svenska ”långräntor” i en långsiktig portfölj?

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Leif
   3. Vit pil

    Det är svårt att säga, man behöver vara medveten om långsiktiga räntors mekanik. Särskilt i dagsläget. Om durationen på en fond är t.ex. 5 år, då betyder det (som tumregel) att fondens värde kommer att öka 5 % om räntan går ner 1 % och vice versa minska 5 % i värde om räntan stiger 1 %. Har du då 25 års duration så är det bara att räkna själv att risken är ganska hög.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Jan Bolmeson
   4. Vit pil

    Okej, tack för svar!

    Kan man om man simplifierar det hela säga att längre duration ökar risken men eventuell avkastning också? Samt! Har du någon kommentar om obligationsfonder i dessa tider? ”Fly!” som Hemberg säger.. :)

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Leif
 3. Vit pil

  Hej Jan och tack för en jättebra blogg, du har fått igång och inspirerat mig att börja fondspara! Startat en nybörjarportfölj/pengamaskin, ganska lik denna men knappast lika aggresiv. Utgått från din indexfondlista! Stort stort tack.

  Funderar på lägga till lite småbolag i portföljen (5-8%), som generellt är låg avgift/indexnära.
  Just nu ungefär:
  30% Global (LF + DNB)
  20% Sverige ( AZ, Spiltan, D&G Aktiebolag)
  10% LF Tillväxt + 10% Asien (Swedbank Acess och lite AMF Stilla havet, tveksam på ha kvar den senare)
  8% USA SPP
  Några % Europa, funderar på skippa senare.
  ca 15% Långa räntor (AMF + SPP)
  ca 5% Spiltan räntefond

  (Har för tillfället mer kapital på fritt sparkonto/f kort asträndekonto än i dessa fonder, ska lägga upp månadsspar snart!)

  D&G Småbolag går/har gått jättebra. Men är den avgiften värd det i jämförelse till AMF Småbolag som ligger på 0,6%? Just nu bara 3/5 Morningstar, den har gått bra men något sämre än D&G. Kanskes spelar mindre roll, men den lägre avgiften är tilltalande!

  Har du någon tanke om DNB som du tycker om, vs. LF Global? :) Funderar senare på att byta DNB till Spiltan Global. Visst kan man ha alla tre, men LF lär väl prestera lika bra som DNB så att minska lite avgift där känns bra.

  Tack!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Johan
  1. Vit pil

   Jag är f.ö. 23 år och tänkte väl hålla räntefonderna på ca 15 + 5%

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Johan
 4. Vit pil

  Hej,

  blir lite förvirrad av fonden XACT Svenska Småbolag som du tipsade om som småbolagsfond i kommentarerna här nere. Enligt Morningstar är 100% av deras innehav storabolag och främst exponerat mot Nordamerika. Vad är det jag missar?

  En helt annan sak: Det skulle vara intressant att läsa om morningstars sustainability-kategorisering som nyligen kommit ut här på din blogg. Jag har svårt att hitta billiga fonder som också håller ett högt värde i denna kategorisering. Vill gärna investera hållbart.

  Hälsningar,
  Johanna

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Johanna
  1. Vit pil

   Hej Johanna,

   Det låter som att Morningstar har något fel i sin data. Kolla XACT egen hemsida där alla innehav är listade.

   Ska se om jag får ihop det om att kolla på deras kategorisering. Tack för tipset!

   Jan

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 5. Vit pil

  Har du exempel på småbolagsfonder?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Anna
  1. Vit pil

   Kolla i artikeln om bästa fonderna 2016. Men på rak arm:

   • XACT Småbolag
   • Didner & Gerge Småbolag
   • Lannebo Småbolag

   Vill man ha globala småbolagsfonder så har Vanguard några riktigt bra också.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 6. Vit pil

  Hej
  Kul läsning. I det här fallet står det ju inte om de har något startkapital men om de inte har de är ju 8 000kr/månad väldigt mycket i förhållande till värdetillväxten. Jag tänker att själva sparandet (och kommande månaders sparande) blir en säkerhet i pengamaskinen och att guld/cash/räntefonder kan minskas? Kanske till 0% Har jag fel? När är det i så fall dags att införa räntefonder i sparandet?

  Jag har inte sett några artiklar om detta men det måste ju vara intressant för de flesta i början på sin ”pengamaskins-karriär”

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Erik
 7. Vit pil

  Hej Jan!

  Jag såg att du hade plockat bort europafonder ur Gustavs portfölj. Jag funderar på att göra detsamma då jag insett att de inte gått så bra över tid, dom har gått bra men inte tillräckligt bra. I nuläget har jag 10% av mitt innehav i pengamaskinen i Europa index fonder, ingen stor del men den lilla delen tynger ner portföljen då det finns potential för mer avkastning om jag omallokerar dessa 10% till övriga portföljen.

  Pengamaskinen och fördelningen ser ut som följer:

  AMF Aktiefond Europa 5,0 %
  AVANZA ZERO 10,0 %
  Länsförsäkringar Fastighetsfond 15,0 %
  Länsförsäkringar Global Index 25,0 %
  Länsförsäkringar Tillväxtmrkd Index 15,0 %
  SPP Aktiefond USA 15,0 %
  Spiltan Aktiefond Investmentbolag 10,0 %
  Swedbank Robur Access Europa 5,0 %

  Jag är osäker på hur om och hur jag ska göra med dessa 10%, hur hade du gjort?

  Min tänkta sparhorisont är 20-40 år och jag är inte intresserad av att lägga till några räntefonder eller dylikt.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Victor
  1. Vit pil

   Beroende på vilken risknivå du är villig att ta så skulle jag nog kört på Spiltan Aktiefond Investmentbolag. Den har historiskt sett haft en utveckling som har slagit det mesta. :-)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 8. Vit pil

  Jätte bra artikel Jan, verkligen! Ser framemot flera artiklar om ämnet. Har en fråga som kanske inte är direkt kopplat till artikeln, men när det står att en fond har ett ”Belåningsvärde”, vad betyder detta? Vissa fonder har 90% men andra har 0%. Har googlat runt men inte hittat en sida som förklarar vad det är på ett lättförståeligt sätt.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Erik
  1. Vit pil

   Det betyder hur mycket du kan låna med den fonden som säkerhet. Säg att du köper en fond t.ex. DNB Global Indeks för 100 kr och den har belåningsvärde 90. Då får du låna 90 kr med den fonden som säkerhet. Ungefär som att du får låna 85 % av huspriset. Det skulle motsvara att ett hus har ett belåningsvärde på 85.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 9. Vit pil

  Hej Jan!

  Tack för all nyttig information du delar med dig!

  En fråga: var kan man få tag på historisk aktiedata som du hade i din artikel (from 1972).

  Tack på förhand!

  Eduardo

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Edo
 10. Vit pil

  Hej Jan
  Nyttig artikel før mig som førsøker ha ett længre perspektiv på sparandet
  Ær det ok att fråga hær om vilka tillvæxtfonder du anvænder/ser på som bra?
  /pontus

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Pontus
  1. Vit pil

   Det tillväxtfonder som jag gillar är bl.a. Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Index och Swedbank Robur Access Asien alternativt AMF Stilla Havet.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 11. Vit pil

  bra inlägg , du skulle ha en portfölj generator på sidan likt din ränta på ränta kalkylator fast att man kan slå in sin ålder och vilken typ av portfölj man vill följa nybörjarportföljen eller rikatillsammans portföljen , sedan kanske lite förslag på index fonder , ha det bra och tack för din blogg

  0
  Gravatar ikon för användaren
  nybörjaren
  1. Vit pil

   Håller med!! Hade varit oerhört användbart :)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Anna
 12. Vit pil

  Bra inlägg!

  Funderar över hur en portfölj med 100 % aktier som justeras ner allteftersom pensioneringen närmar sig skulle avkasta?

  Trappa ner på aktiedelen efter år 12-15, a 7-10% varje år…

  Med tanke på att all avkastning över långa tidsperioder kommer från aktier och att sparandet löper över 20 år så borde inte räntor tas med överhuvudtaget tänker jag. Förutom mot slutet då, ungefär som i pensionssystemet. Kan du göra simuleringar över ett sådant scenario så hade det varit väldigt intressant att få ta del av.

  Med reservation för att jag inte gillar ”att man vill sova gott om natten”-argumentet. Med tiden upplever jag att man härdas allt mer av börsens svängningar och ständigt återkommande krascher. Till slut bryr man sig inte.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Gustaf
  1. Vit pil

   Ja, har funderat på det. Det kommer väl vid tillfälle tänker jag. Det resonemanget du för är ju väldigt likt så som sjunde AP-fonden (AP7 Såfa) är upplagd och det har ju varit framgångsrikt.

   Håller helt med dig om att man härdas. Det är det som man behöver göra, men det tar ett antal år (krascher) att komma till den insikten. :-)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 13. Vit pil

  Hej,

  Hur kan du få en medelavkastning på ca 13%, när equity historiskt yieldar 6-7% per år i Sverige, samtidigt som det är den högst yieldande tillgången?

  Vidare, hur kan du få medelavk på 9% på riska tsm portföljen men nedsidan är begränsad till 0.00% (median)?

  Tycker att antagandena är orealistiska, vilket även du bör instämma på?
  När du simulerar, gör du det med montecarlo eller backsimulation?

  Vill dock även berömma ditt skrivande, tycker att det är intressant att se en annorlunda strategi.

  Med vänlig hälsning,
  Joel

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Joel
  1. Vit pil

   Ja, jag tycker själv att det hamnade lite högt, men å andra sidan så är där rätt mycket exponering mot både Sverige och tillväxtmarknader som har gett rätt hög avkastning historiskt.

   Sedan är det nominell avkastning och inte real. Nominellt brukar man väl räkna på en 7-9 % för aktier, det har det varit historiskt. Sedan är det ju ingen garanti för framtida avkastning.

   Simulationen har jag både gjort bakåt men även framåt med hjälp av en Monte-Carlo-simulation. Dock har jag använt historiska parametrar så jag har inget gjort några antaganden om förändrade standardavvikelser eller motsvarande.

   Tack! :-)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 14. Vit pil

  Tack för en bra blogg, har tagit massor tips och inspiration från dig, jag kör själv nu ett aggressivt sparade i indexfonder. Likaså åt min dotter!
  Men min kommentar:
  Varför inte utelämna räntor helt? Om man psykologiskt klarar svängningar och ska spara i 20 år så tror jag att 100% aktiefonder slår en mix-portfölj!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Erik
 15. Vit pil

  Ja, om man inte har kommenterat förut.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson
 16. Vit pil

  Väldigt intressant artikel

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Karl
 17. Vit pil

  Vilket program används för simuleringen?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Anders
  1. Vit pil

   En kombination av olika verktyg. En historisk baktestare i portfoliocharts.com, mina egna excel-filer för RikaTillsammans- och nybörjarportföljerna samt PowerPoint och Photoshop för presentationen. Historisk data har jag hämtat över ett antal år.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 18. Vit pil

  Hej,

  och tack för en intressant blogg.

  Hur genomför du dina simulationer som du skriver om?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Josef
 19. Vit pil

  Hmmm, du tog alltså helt bort europafonder?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Erik
  1. Vit pil

   Ja, de finns som 20 % av globalfonderna, det vill säga 6 %. Tycker de är för lika den nordamerikanska börsen och sedan finns ju exponeringen mot Sverige. Tyckte det var rimligt och det gav resultat också.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 20. Vit pil

  Varför inga Europa-fonder?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Per
  1. Vit pil

   För de finns som 20 % av globalfondens 30 %, det vill säga 6 % samt så har Sverige en rätt stor andel som får representera Europa tänker jag.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 21. Vit pil

  Kul koncept, gärna mer!

  Jag hade gärna sett de specifika innehaven också och inte bara vilka typer av innehav det är.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Fredrik
  1. Vit pil

   Bra förslag, gör det nästa gång. Fick faktiskt inte dem från Gustav denna gången. I beräkningarna använder jag Vanguards fonder för de olika indexen.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 22. Vit pil

  Kul inslag som jag är säker på att jag och många andra kan lära sig av och jämföra med. Bra redogörelse för tänket kring att behålla hög aktieexponering och risk med så lång sparhorisont – jag håller med!

  Är det risktänket som också ligger bakom den förhållandevis höga andelen tillväxtmarknader?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Hanna
  1. Vit pil

   Ja, det är det. Tittar man på den långsiktiga trenden så verkar Asien ha framtiden framför sig. McKinsey släppte en rapport för ett par år sedan som visade hur det ekonomiska centrat förflyttar sig österut år för år. Därför tänker jag att det kan vara bra att fånga den trenden.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 23. Vit pil

  Spännande Jan, vill du berätta vilken mjukvara du använt för att ta fram baktesterna och graferna?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Inoki
  1. Vit pil

   Se tidigare kommentarer, men det är mycket Excel. :-)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 24. Vit pil

  Hej,
  Jätteintressant tycker jag! Kul att läsa hur och varför du tänker som du gör.
  Mycket pedagogiskt och lätt att lära av. Med andra ord, en jättebra idé!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Emma
  1. Vit pil

   Tack för de uppmuntrande orden. :-)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.