Portföljrapport för aktieklubben RikaTillsammans – april 2011
Sök:

Portföljrapport för aktieklubben RikaTillsammans – april 2011

...

Slutkursen för andelarna i aktieklubben RikaTillsammans slutade för april månad på 123.21 SEK per andel. Det motsvarar en ökning med 1.77 % under perioden. Vårt jämförelseindex, OMX Stockholm 30, ökade under samma period med 2.40 %, vilket medför att mot index backade vi med ca 0.63 %.

Anledningen till att vi för första gången på flera månader tappade mot index är att vi positionerades oss för en nedgång i vissa råvaror främst olja och silver som vi anser vara övervärderat. Dessa positioner har kostat oss ungefär 2 %. Däremot har våra antaganden besannats under den innevarande vecka (första veckan i maj) med ett nytt all-time-high i aktieklubben – men mer om det i nästa månads portföljrapport.

I övrigt var april en ganska volatil månad som startade med en uppgång på ca 2 %, därefter en nedgång på nästan 5 % som följdes av en ny uppgång på ca 5 %. Vi var ganska nöjda med de positioner vi redan hade varpå vi inte gjorde några större förändringar under månaden.

Merparten av innehaven i vår portfölj är långa men på marginalen gör vi varje vecka några korta affärer. I en marknad som är svår att tolka kan de korta affärerna ibland vara svåra att få till men på det stora hela har de gått hyfsat bra under månaden.

Under denna månad har vi även inlett ett test av en ny kort handelsstrategi, att köpa strutar i storbolag inför deras rapporter. En strut innebär att du köper både köp- och säljderivat inför rapporten. Om kursen sedan rör sig mer än 4-5 % åt endera hållet gör du en vinst. Rör den sig mindre än så blir det förlust. Vi kommer med största sannolikt att utvärdera denna strategin även under nästa rapportperiod.

Aktieklubben firar ett år med att spöa OMX Stockholm 30!

I och med slutet på April har aktieklubben varit igång i ett år och det är extra roligt att kunna slå sig för bröstet med tanke på nedanstående siffror:

  • Aktieklubben har ökat i värde med ca 23.1 %
  • OMX Stockholm 30 har ökat i värde med ca 9.7 %

under samma period. En investering i aktieklubben har därmed under samma period varit mer än dubbelt så bra, jämfört med Stockholmsbörsen! :-D

Lite strul med graferna nedan

För närvarande har vi lite strul med vårt program som skapar grafer och kurvor (Hitta Kursvinnare från aktiespararna). Graferna nedan är således inte helt så exakta som vi skulle vilja ha dem. För att se EXAKT hur utvecklingen har skett gentemot index, klicka här för att komma till sidan där du kan följa utvecklingen dag för dag.

Värdet på en andel i aktieklubben per den 29:e april 2011

Värde per andel: 123.21 SEK

För att räkna ut det totala värdet på ditt innehav, klicka här.

Aktieklubben vs. OMX Stockholm 30 (110329 – 110429)

Observera att grafen inte är helt exakt utan skiljer på ca 1 %. För exakt graf och andelsvärden klicka här. Sedan den 110329 har:

  • Aktieklubben ökat i värde med ca 1.7 %
  • OMX Stockholm 30 ökat i värde med ca 2.4 %

Aktieklubben vs. OMX Stockholm 30 (sedan 2011-01-01)

Observera att grafen inte är helt exakt utan skiljer på ca 1 %. För exakt graf och andelsvärden klicka här. Sedan den 101231 har:

  • Aktieklubben ökat i värde med ca 4.7 %
  • OMX Stockholm 30 ökat i värde med ca 0.6 %

Aktieklubben vs. OMX Stockholm 30 (sedan start, 100501)

Observera att grafen inte är helt exakt utan skiljer på ca 1 %. För exakt graf och andelsvärden klicka här. Sedan den 100501 har:

  • Aktieklubben ökat i värde med ca 23.21 %
  • OMX Stockholm 30 ökat i värde med ca 9.7 %

Innehavet i aktieklubben per den 110429

Riskrelaterade nyckeltal per den 110429

Siffran i parentes anger skillnaden från föregående månad.

Volatilitet portfölj, 1 mån 12.0 % (- 2.7 %)
Volatilitet portfölj, 1 år 19.5 % (-/+ 0 %)
Volatilitet OMXSGI, 1 mån 18.6 % (- 0.4 %)
Volatilitet OMXSGI, 1 år 18.6 % (- 0.4 %)
Sharpekvot 1.1 (+/- 0.0 )

 


Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.