Portföljrapport för aktieklubben RikaTillsammans – februari 2011
Sök:

Portföljrapport för aktieklubben RikaTillsammans – februari 2011

Portföljrapport för aktieklubben RikaTillsammans – februari 2011

Februari var generellt sett en tråkig månad på Stockholmsbörsen. Den största överraskningen vara att Stockholm gick betydligt sämre än de flesta jämförbara börser som t ex Tyskland som har en liknande sammansättning av bolag.

En del av förklaringen var att förväntningarna inför rapportperioden var något för stora och Mr Market blev besviken när de inte uppfylldes. Vi tycker dock att reaktionen på rapporterna var något överdriven då de flesta i grund och botten var bra.

Första halvan av februari gick Stockholm ner när i stort sett alla andra börser gick upp. Initialt var det ingen som hade någon bra förklaring men efter ett tag visade det sig att flera stora utländska aktörer sålde svenska aktier dels för att de tyckte att den svenska kronan var ovanligt stark och dels för att de ville vikta om till andra marknader.

Händelserna i Mellanöstern har också haft stor inverkan under månaden. Sammantaget har detta gjort att börsen har varit ovanligt svår att tolka och att den vid flera tillfällen har rört sig ovanligt mycket.

De flesta makrosignaler som har kommit in rörande Sverige och omvärlden har varit positiva varpå vi är försiktigt positiva inför våren. De stora utdelningarna som kommer i april och maj brukar kunna göra börsen på gott humör.

Vidare tror och hoppas vi att oroligheterna i Mellanöstern kommer att minska något och att marknaden kommer att vänja sig vid det hela. Skulle oljepriset etablera sig över 100 dollar fatet resten av året eller t o m röra sig mot 150 kommer det att utgöra ett allvarligt hot mot återhämtningen av världsekonomin och i det scenariot får vi sannolikt en dålig aktiemarknad till hösten.

I Aktieklubben nådde vi däremot vårt mål att ha en bättre avkastning än OMX30 enligt bilderna nedan även om det tyvärr blev uppemot – 1 % i förhållande till förra månadens slutkurs.

Värdet på en andel i aktieklubben per den 28:e januari

Värde per andel: 119,26 SEK

För att räkna ut det totala värdet på ditt innehav, klicka här.

Aktieklubben vs. OMX Stockholm 30 (januari 2011)

Nedan på bilden ser du utvecklingen under januari månad på aktieklubben i förhållande till vårt jämförelseindex. Enligt nedan så slutade OMX30 på -2% för månaden och vi slutade på ca -1 %, det vill säga en skillnad på +1 %.

Den blå linjen i grafen nedan visar utvecklingen för aktieklubben medan den bruna linjen visar utvecklingen för jämförelseindexet OMX30.


(Klicka på bilden för att visa den i större storlek)

Aktieklubben vs. OMX Stockholm 30 (3 månader)

Aktieklubben vs. OMX Stockholm 30 (sedan start)

Riskrelaterade nyckeltal per den 110228

Volatilitet portfölj, 1 mån 13.0 % (+ 1.2 %)
Volatilitet portfölj, 1 år 19.9 % (- 0.6 %)
Volatilitet OMXSGI, 1 mån 18.6 % (- 0.1 %)
Volatilitet OMXSGI, 1 år 18.6 % (- 0.1 %)
Sharpekvot 1.1 (- 0.1 )

Innehaven och deras vikt i portföljen per den 110228

Axis AB
5.0 %
Doro AB
4.3 %
Volvo AB ser. B
5.1 %
Hennes och Mauritz 13.4 %
WeSEC AB
4.2 %
Intoi B
3.2 %
Swedbank AB ser. A
7.2 %
Nordea Bank AB
13.3 %
Ratos AB ser. B
10.9 %
Bure Equity AB
4.6 %
EnQuest PLC
4.1%
Alliance Oil Company SDB
5.3 %
Vostok Nafta
7.0 %
XACT Bull 2
10.2%
Minilong RDX F RBS
1.7%
Likvida Medel
0.3%


Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

2 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Hej Micke!

  Det är lite olika. På denna sidan är det grafer från Aktiespararnas program Hitta Kursvinnare. Graferna på sidan där man kan följa dagsutvecklingen är egna som jag har kodat, som hämtar data från vår databas.

  //jan

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson
 2. Vit pil

  vad använder du dig av för program för att göra din rapporter i aktieklubben? Är det egenknackat eller via depån?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Micke

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.