Portföljrapport för aktieklubben RikaTillsammans – maj 2011
Sök:

Portföljrapport för aktieklubben RikaTillsammans – maj 2011

Portföljrapport för aktieklubben RikaTillsammans – maj 2011

Slutkursen för andelarna i aktieklubben RikaTillsammans slutade för maj månad på 122.38 SEK per andel. Det motsvarar en minskning med -0,67 % under perioden. Vårt jämförelseindex, OMX Stockholm 30, minskade under samma period med -1.42 %, vilket medför att vi gick ca +0,75 % bättre än index även om vi backade.

De breda aktieindexen i Europa och USA rörde sig svagt ner under maj. Marknaderna är mycket avvaktande till det som nu sker, vilka effekter som kommer av ändrad penningpolitik i USA och hanteringen av skuldkrisen i Europa.

Utvecklingen i USA är mycket intressant, i sommar kommer man att upphöra med sitt omfattande uppköpsprogram av statsobligationer. Detta skapar viss osäkerhet då det likviditetstillskott som uppköpsprogrammen genererat har stimulerat prisutvecklingen på finansiella tillgångar och råvaror världen över samtidigt som det pressat den amerikanska dollarn.

Tillväxtutsikterna för USA har samtidigt blivit sämre och på senare tid har detta bekräftats via svagare ekonomisk statistik som bl a pekar på en försämrad arbetsmarknad och en svagare bostadsmarknad. I Europa väntas de olika statliga besparingsprogrammen i Sydeuropa påverka tillväxten negativt under andra halvåret. Sammantaget finns det mycket som talar för att de globala tillväxtutsikterna håller på att bli något sämre.

På grund av ovanstående tog vi bort nästan all belåning i portföljen under slutet av maj. Med facit i hand borde vi minskat exponeringen mot aktiemarknaden ännu mer. Det som talade mot detta var att de flesta börsbolagen kom med starka kvartalsrapporter samt goda prognoser inför resterande året. Till följd av de senaste dagarnas nedgång är det svårt att påstå att Stockholmsbörsen skulle vara övervärderad, det är snarare det omvända som gäller.

Innehav per den 2011-05-31


Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

Endast en kommentar till denna artikel:

 1. Vit pil

  Hej!

  Jag tror Fed kommer ha mycket mycket svårt att sluta stödköpa obligationer, jag är helt övertygad om att det kommer ett QE-program till, och ett till efter det. De kommer sluta när dollarn inte är värd ”något”. Att ta de besluts som behövs för att styra upp det hela (t.ex. höja räntan, skatter, och spara osv) är politiskt för svåra, enklare att köra på och skylla på något annat när dollarn är riktigt urholkad.

  Bra jobbat att slå index! :)

  Mvh.
  Tobias.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tobias Vesterlund

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.