Tips för en smartare shopping på nätet med Evelina Galli

RikaTillsammans #301 | Intervju med teknik- och konsumentexperten och Evelina Galli från Pricerunner | Reklam för Klarna

Reklam för Pricerunner | Klarna AB. Den här artikeln är ett samarbete eller innehåller uppmärkta sponsrade annonslänkar. Läs mer om våra noga utvalda samarbeten i vår annonspolicy.

Idag intervjuar vi Evelina Galli som är teknik- och konsumentexpert på PriceRunner om hur man shoppar smart och medvetet på nätet. Vi pratar om allt från, om det lönar sig att handla på BlackWeek, om hållbarhet, vilka produkter det lönar sig med prisbevakning på m.m.

Några av guldkornen:

  • Ett smart tips är att försöka göra en lista under året som man fyller på, sedan kan man sätta prisbevakning på sakerna om det inte är något man behöver akut.
  • November är faktiskt den billigaste månaden att handla och det lönar sig ofta att handla under BlackFriday, BlackWeek, CyberMonday, Singles Day (11/11) eller motsvarande.
  • Det är relativt ovanligt med fejkreor även om det får mycket uppmärksamhet varje år i media.
  • De kategorier som ofta lönar sig bäst att prisbevaka är större saker som man kan ha i flera år, t.ex. TV, hörlurar och eller just nu (april 2023) grillar. Där kan det skilja många hundralappar på samma modell.
  • Ett tips om man ska köpa någon dyrare pryl som kom upp i forumet var att köpa den billiga varianten av prylen och om man sedan använder den mycket, så kan man köpa en dyrare. Då vet man att man kommer använda den och har erfarenhet. Eventuellt kan man ju också hyra och prova den i en period.
  • Det fungerar idag väl med cirkulärekonomi och hyra ut prylar t.ex. via Hygglo som vi använder ganska frekvent. Det kommer även fler och fler tjänster som erbjuder liknande. T.ex. såg jag siffror på att en genomsnittlig borrhammare används 12 minuter under sin livstid.
  • Man pratar mycket om transporters miljöpåverkan, vilken inte är att förringa, men i de flesta produkters totala livscykel så är det en ganska liten del.
  • Många e-handelsföretag pressar leveranstiderna då de vet att vi är mindre benägna att returnera varan om vi får dagen efter. Det är således inget som drivs av oss konsumenter.
  • En önskan från e-handlare är att försöka hålla koll på sin storlek, så att man inte beställer flera storlekar där andra sedan behöver returneras. Returer är ett stort problem, både miljömässigt och ekonomiskt.
  • Ett annat klassiskt tips är ju att sätta upp det man önskar köpa just nu på en lapp och sedan vänta 2 – 14 dagar. Om man fortfarande därefter önskar det så kan man överväga det. Då har det liksom återkommit.

Vi pratade även lite om hur man kan tänka kring Apple/PC och olika teknikgenerationer. Samt hur man ibland kan önska sig det senaste (som när jag köpte en Weber-grill) men när man väl har den så är man ju okej med att inte ha den senaste versionen i flera år (tittar ju inte på nya grillar just nu).

Sedan ville Evelina tipsa om att PriceRunner och prisjämförelser kan göras direkt i Klarna-appen. Man kan även sätta olika filter och bevakning på specifikationer.

Vi hoppas att du gillar avsnittet,
Jan, Caroline och Evelina

Lyssna på artikeln som ett poddavsnitt

Precis som vanligt så kan du lyssna på hela den här artikeln som ett poddavsnitt via din poddspelare. Avsnittet finns där poddar finns t.ex. iTunes, Acast, Spotify eller SoundCloud. Du kan även titta på den tillhörande videon via Youtube.

Följ diskussionen i RikaTillsammans-forumet

I RikaTillsammans-forumet finns det en specifik tråd där vi diskuterar det här avsnittet. Där kan du läsa andras kommentarer och funderingar till avsnittet samt naturligtvis dela med dig av dina egna.

I forumet kan du även ställa en fråga, få svar, hjälpa andra och träffa likasinnade. Välkommen. 🙂

Transkribering av hela avsnittet

Jan: Välkommen till RikaTillsammans! Det här är dagens avsnitt.

Caroline: Tips på hur man handlar smart online.

Jan: Idag intervjuar vi Evelina Galli, en teknik- och konsumentexpert som kommer att berätta vad man ska tänka på när man handlar på nätet. Vi kommer att diskutera prisjämförelser, vad man bör undvika och vilka tips hon har.

Caroline: Hur fungerar det egentligen med Black Friday-reor och liknande?

Jan: Evelina berättar att november faktiskt är en av de billigaste månaderna att handla på nätet, och om man planerar sina inköp och vet vad man vill ha kan man göra ett bra köp. Vi kommer också att prata om hållbarhet vid e-handel.

Caroline: Vi går igenom det här med hållbarhet vid e-handel.

Jan: Det pratas ofta om returer och transporter, men Evelina påpekade att transporten är en relativt liten del i hela produktens livscykel. Vi kommer att diskutera detta och många andra tips i dagens avsnitt. Välkommen!

Jan: Välkommen till dagens avsnitt 301, som sponsras av Klarna och PriceRunner. Vi intervjuar Evelina Galli och jag tycker att det här avsnittet är ganska roligt. Många av oss handlar på nätet, men vi har faktiskt inte pratat så mycket om medveten shopping och hur man kan göra det hållbart och smart. Så jag tycker att den här intervjun är intressant. Vad tyckte du, Carro?

Caroline: Jag tyckte att det var en bra intervju. Jag klarar av att göra prisjämförelser själv, men jag tror ändå att jag kommer att ha nytta av att använda PriceRunner, något jag inte har gjort tidigare.

Jan: Bra! Jag hoppas att detta avsnitt ger en del ny kunskap. Vi kommer inte att göra det för komplicerat, utan släpper nu fram Evelina.

Jan: Välkommen Evelina Galli! Du har jobbat på någon av Sveriges tekniska sajter sedan du var 14 år och har hållit på med konsumentteknik på alla sätt man kan tänka sig. Sedan ett tag tillbaka är du teknik- och konsumentexpert på PriceRunner, som numera ligger under Klarnaparaplyet. Du har hållit i bland annat Tech Torsdag på TV4, håller föreläsningar och idag besöker du oss. Vi är glada att ha dig här!

Dagens gäst

Evelina: Tack så jättemycket!

Jan: Du har sagt att du är ibland professionell nörd. Vad innebär det att vara professionell nörd?

Evelina: Jag har verkligen ett roligt jobb där jag får prata om teknik, konsument och e-handel i medierna. Det är typiskt vad mitt jobb går ut på. Det som är så lyxigt med att jobba på PriceRunner och Klarna är att vi har tillgång till enorma mängder data. Vi har tusentals användare som använder våra tjänster varje dag för att hitta sina bästa köp, så vi har en mycket god överblick över trender inom e-handeln. Dessutom genomför vi undersökningar både mot e-handlare och konsumenter för att hålla koll på hur e-handeln utvecklas.

Jan: Det vill jag prata mer om. Vilka trender ser du? Men först skulle jag vilja höra dina tips för hur man handlar medvetet och bra. Om du skulle ge tips till dina föräldrar eller en vän, vad skulle de viktigaste sakerna vara?

Evelina: En trend vi ser mycket av just nu är att man bör planera sitt inköp i förväg och inte göra impulsköp. Ta dig tid att göra research på produkten du vill ha. Är det den bästa produkten för dig och är den prisvärd? Titta också på historiken för produkten, vilket man kan göra på PriceRunner, som nu finns tillgängligt i Klarna-appen. Kolla om priset har varit lägre tidigare och fundera på om det kan vara värt att vänta tills priset sjunker igen. Det billigaste köpet är inte alltid det bästa köpet. Till exempel kan en produkt som är billig idag inte nödvändigtvis vara en bra investering om du tröttnar på den om ett år.

Jan: Finns det säsongsvariationer? Tänker på exempelvis vinterkläder som man kanske ska köpa i april när butikerna vill göra av med sitt lager.

Bästa månaden att handla på

Evelina: Det är en utmärkt fråga. De senaste åren har varit speciella med pandemi, fraktkris och komponentbrist, vilket har påverkat många branscher och segment. Men det är faktiskt en månad som är billigast för de flesta segmenten. Kan ni gissa vilken månad det är?

Jan: Maj?

Evelina: Fel, Jan.

Jan: Januari då.

Evelina: November är den billigaste månaden på året på grund av Black Friday. Många butiker har inte bara Black Friday utan också Black Week och Black Month. Då brukar priserna generellt sett sjunka.

Jan: Fungerar det där? Jag menar, är det inte fake rea?

Caroline: Ja, det är väl så att butikerna höjer priserna innan och sedan sänker de igen. Men det fungerar ändå. Jag känner mig lurad.

Evelina: Jag är glad att du är skeptisk, för det är viktigt att ta allting med en nypa salt. Generellt sett är Black Friday den billigaste dagen på året. Det kanske inte är jättemycket billigare, men det kan ändå vara upp till 2% billigare än en vanlig dag. Men du har rätt i att man bör vara uppmärksam och kolla efter så kallade bluffreor, där e-handlare höjer priset på en vara precis innan Black Friday och sedan sänker det igen för att få det att verka som en större deal än vad det egentligen är.

Jan: Jag tänkte också på vissa produktkategorier som är extremt stabila, som Apple-produkter. Oavsett vilken affär du går till så kostar det samma. Gäller det för alla butiker? Har Apple en officiell strategi som säger att butikerna inte får sätta ett annat pris än det rekommenderade ordinarie priset?

Evelina: Jag tror inte att Apple har en sådan strategi officiellt, men jag har hört att vissa tillverkare har en policy som säger att butiker inte får sätta priser under en viss gräns för rekommenderat ordinarie pris. Annars kommer de inte vara med på listan över de butiker som får de senaste produkterna först.

Jan: Detta är också rykten i finansbranschen, men ryktena är osäkra. Men alla vet ändå.

Vad du kan hitta på rea

Evelina: Du har rätt, om du letar efter den senaste flaggskeppsmodellen kommer priset inte skilja så mycket, inte ens på Black Friday. Du kommer inte hitta en Playstation 5 till ett jättebra pris, utan det du ofta kan hitta till bra pris är förra årets modeller.

Jan: Just det, jag tänkte på det med fjolårets modell, det är något jag funderar på. Byter man varje år eller vartannat år? Jag brukar köpa varannan Apple-telefon, alltid den nya.

Evelina: Det är vanligt att man byter varannan år i Sverige på grund av abonnemangsformerna. Man binder ofta upp sig på två år och sedan är det dags att byta. Men det är också på grund av att tillverkarna inte skickar ut operativsystemsuppdateringar hur länge som helst. Apple har varit väldigt bra på att skicka ut uppdateringar för lite äldre modeller. Men det finns andra tillverkare som inte skickar ut uppdateringar så länge. Då kan det vara en säkerhetsrisk. Operativsystemsuppdateringar täcker också igen säkerhetshål.

Jan: Hur gör du själv? Köper du en ny telefon varje år eller byter du?

Evelina: Jag försöker vara medveten och inte bara slentrianmässigt byta mobil varje år, vilket jag gjorde under en lång tid. Tyvärr blev min mobiltelefon faktiskt stulen, så jag var tvungen att uppdatera min mobiltelefon. Men nu försöker jag hålla mig lite längre innan jag köper en ny mobiltelefon tills jag verkligen behöver en. Det är intressant att notera att de äldre mobiltelefonerna faktiskt är de mest populära bland svenskarna, enligt mina undersökningar. Många tycker att det inte är värt att betala extra tusenlappar för den senaste modellen, eftersom det inte är så stor skillnad.

Caroline: Det kan också vara så att man, jag gissar bara, blir medveten om att man inte behöver byta mobiltelefon varje år eller vartannat år. Telefonerna fungerar bra även efter ett tag, och man kan byta batteri istället för att köpa en helt ny telefon, vilket också är bättre för miljön.

Sanningen om mobilköp

Jan: Jag tror också att mobiltelefonerna har blivit dyrare över tid. Jag minns när de första iPhone-modellerna kostade relativt sett under 10 000 kronor. Nu kostar många telefoner över 15 000 kronor, vilket är mycket pengar för en telefon. Många tycker att det inte är värt priset längre. Men nu till en personlig fråga: Silla Gidahl undrade,

Vilket är bättre för pengarna, iPhone eller Android?

Evelina: Svaret beror på vad man är ute efter. Jag brukar säga att man bör tänka på vilket operativsystem man har hemma, vilket ekosystem man använder. Om man bara använder Apple-produkter hemma så är det fortfarande bättre att köpa en iPhone, eftersom den är mer kompatibel med de andra produkterna. Det kommer att fungera smidigare helt enkelt. Om man däremot använder mer av Googles produkter, som Chromecast och Google Nest högtalare, så är det bättre att köpa en Android-telefon, eftersom den kommer att fungera mer smidigt och ”smooth”, som man säger.

Hur man gör en research

Jan: Jag har också en personlig fråga. Du vet, när man gör research på olika produkter, så hamnar man ofta i ett hål där man aldrig vet vilken produkt man ska välja. Hur gör du då?

Evelina: Jag önskar att jag kunde ge ett rakt och bra svar till dig, men jag känner precis som du. Det finns så många saker som jag inte har köpt just för att jag fastnar i det där hålet av att ”ska man inte lägga på någon extra tusenlapp så får man det lite bättre hela tiden”. Jag skulle säga att det bästa är att göra din research och sätta en budget först. Annars kommer du bara att fastna i att titta runt.

Det som är bra med att sätta en budget är också att du kan bestämma dig för att köpa en produkt om den kommer under en viss prisgräns. Till exempel kan du använda PriceRunner för att få en notis när en produkt går under det pris som du anser vara rimligt.

Jan: Får jag testa en grej på dig? Jag fick detta tips från en läsare som är mycket smartare än jag. När jag gjorde research på vår köksassistent, insåg jag att vi köpte en dyr sådan men sedan använder vi den inte särskilt mycket. Läsaren sa:

”Köp den billigaste först och om du använder den ofta, köp en bättre modell.” Så om du inte använder den, behöver du inte betala för en dyr produkt som du inte använder.

Evelina: Jag förstår tanken, men jag tror att det kan vara bättre att modifiera den strategin genom att köpa något secondhand eller låna produkten först och testa innan du investerar i en ny produkt. Det är inte bra för vare sig plånboken eller miljön att köpa en dålig produkt. Du kanske inte heller får den upplevelse som du vill ha. En finare produkt kanske skulle kunna erbjuda det du letar efter.

Jan: Bra, det var version 2.0 av tipset. Men en fråga från Jennie L är:

Vilka tre produktkategorier är värda att lägga tid på noggranna prisjämförelser?

Tre kategorier att satsa på

Evelina: Det är svårt att välja tre kategorier generellt. Men om jag får ta mitt expertområde som exempel, teknik, skulle jag säga att det är värt att satsa på produkter som du kommer att ha i åtminstone fem år, till exempel TV-apparater, hörlurar och smartklockor. Du kan också köpa en äldre modell för att spara pengar. Där kan du spara flera tusenlappar genom att köpa när det är en kampanj. En annan kategori som kan vara värd att undersöka är grillar under säsongen.

Jan: Jag har också konstaterat med mig själv att när jag köper någonting vill jag gärna ha den senaste modellen. Men sedan kan jag ha den i fem år och då är jag helt okej med att jag har en fem år gammal modell. Jag har aldrig accepterat det i köpögonblicket, vilket är irrationellt.

Evelina: Ja, självklart finns det också en poäng med att, ju mer exklusiv modell du investerar i, desto längre håller den kanske. Så det är ju hela tiden att väga mellan de två.

Jan: En fråga som Mandy ställer är:

Hur man bedömer priset på produkter i en kategori som har hög inflation, även om det finns en historik som talar för att priset borde återgå till det tidigare priset. Men det kan hända att priset aldrig kommer att återgå till det gamla priset på grund av inflation eller andra faktorer. Finns det andra strategier för att veta när det är ett bra köpläge förutom under Black Friday i november?

Köp strategi

Evelina: Det är en bra fråga eftersom inflationen påverkar olika produktsegment på olika sätt. Vissa segment blir billigare på grund av kriser, till exempel halvledare och frakt som nu inte är lika akuta längre.

Ett exempel på detta är grafikkort. För bara något år sedan var de mycket dyra och svåra att få tag på, men idag är de billigare. Förra sommaren var priset på grafikkort det lägsta någonsin. Det är viktigt att sätta en budget och inte investera i något som är för dyrt, även om det är relativt billigt.

Jan: Finns det konkreta märkningar och certifikat som man bör känna till? Jag hörde någonting om CE-märkning som var relaterat till export från Kina.

Evelina: E-handeln behöver förbättra sin hantering av märkningar. Det finns så många märkningar, till exempel fossilfri, och det är svårt att veta vad de står för. Svensk Handel har gjort ett bra arbete med sin märkning Aster, som endast gäller för fossilfria leveranser. Svanenmärket är ett annat standardiserat märke att leta efter. Klarna har också en egen grön badge.

När det gäller andra märkningar är det viktigt att hålla utkik efter Årets E-handlare-priset från PriceRunner. Vi bedömer hållbarhet och kundupplevelse genom så kallad mystery shopping.

Caroline: Vad betyder priset? Varför får de Årets E-handlare-priset?

Evelina: Vi kollar på hållbarhetsaspekterna, hur kunden bemöts och om de har bra omdömen från PriceRunners användare. Det ger en trygghet för kunderna att handla hos vinnarna.

Jan: Jag har hört att korta leveranstider är något som företagen trycker på för att minska returerna, stämmer det?

Anledningar till leveranspressen

Evelina: Ja, det är en av anledningarna. Om leveranstiden är för lång så väljer kunderna att handla någon annanstans istället.

Jan: För några år sedan blev det mycket prat om Amazon och hur de skulle ta över den svenska e-handeln. Men det blev inte så mycket av det. Vad tänker du om det?

Evelina: Det var felaktigt att jämföra den svenska e-handeln med USA och Storbritannien där Amazon varit med och byggt upp e-handeln. Den svenska e-handeln är mogen och konkurrenskraftig.

”Där är ju Amazon nästan synonymt med e-handel i vissa fall. Istället för att beskriva Amazon som synonymt med e-handel, kan man tydligare framhäva vilken roll de spelar på marknaden. Amazon är en stor aktör inom e-handeln, och många väljer att använda sidan för att hitta och köpa varor.

I Sverige har vi redan en mogen e-handelsmarknad, med flera olika aktörer. När Amazon introducerades på marknaden blev deras andel inte lika stor som på andra marknader. Detta har observerats i Europa tidigare.

Jan: Men jag tänker också på det faktum att Amazon Prime gör det möjligt att få sina beställningar levererade väldigt snabbt. Det kan kännas helt surrealistiskt att beställa något på kvällen och sedan ha det levererat nästa dag på eftermiddagen. Ser ni någon trend i detta? Personligen känner jag att det är så enkelt att jag inte ens tänker på att ta bilen till köpcentret längre. Istället börjar jag köpa varor som levereras snabbt, istället för att tvingas vänta.

Caroline: Vilka varor brukar du köpa nuförtiden då? Är det sladdar? Det var det du beställde, Jan, om jag inte missminner mig.

Jan: Ja, precis.

Evelina: Vilka sladdar brukar du köpa?

Jan: Om jag behöver en sladd och vill ha den direkt, brukar jag normalt åka till Kjell och Company. Men nu känner jag att jag kan beställa från Amazon Prime istället. Hur påverkar detta marknaden?

Evelina: Snarare ser vi en trend där e-handlare försöker göra konsumenterna mer medvetna om transporten. Många e-handlare tar en liten summa för frakten av miljöskäl.

Handla lokalt

Jan: En annan fråga från Lejonsvans:

Jag vill gynna lokala handlare. Jag vill liksom inte gynna Amazon till exempel. Kan PriceRunner hjälper mig att hitta handlare med anställda i Sverige eller med lager i Sverige eller som betalar skatt i Sverige liksom så att det blir lokalt i Sverige än att det blir utländskt?

Evelina:Idag har vi ingen märkning för detta, men det kan vara något att kika på i framtiden om det är viktigt för konsumenterna.

Caroline: Bra fråga!

Jan: Jag tror att det handlar om att lita på butiken. Ibland får jag svar som ”du kan köpa detta från en dansk butik”, och det låter läskigt och att sidan kanske inte existerar ens. Men Amazon är okej.

Evelina: Kom ihåg att allt som säljs på Amazon inte kommer från Amazon själva. Det kan faktiskt vara en svensk e-handlare som använder platformen för att sälja sina produkter.

Jan: Men jag känner ändå en irrationell rädsla när det gäller att handla från utländska företag.

Evelina: Det kan vara så, men det finns vissa skydd inom EU som konsumenter kan ta del av när man handlar utanför Sverige.

Caroline: Vad är det för konsumentskydd då? På vilket sätt kan jag utnyttja det?

Konsumentskydd när man handlar inom EU

Evelina: Det bästa är att tala med en jurist om detta, men generellt kan man säga att reklamationsrätt och returrätt inte gäller om du shoppar utanför EU. Och när du handlar utomlands kan det tillkomma avgifter, t.ex. moms och tull.

När du köper en vara från utlandet som inte är anpassad för din marknad kan den ha en annan funktionalitet, till exempel sakna antenner som krävs för frekvenser i Sveriges 5G-nät. Detta är något som du kanske inte tänker på, eller så kan elsladden till produkten vara av fel typ.

Jan: Precis, jag har en produkt som jag inte kan ladda på grund av felaktig adapter.

Evelina: Du behöver en adapter varje gång.

Jan: En fråga från användaren ”fotbollsgräs”:

Hur ska man tänka kring säkerhet när det gäller Internet of Things (IoT), till exempel om en robotdammsugare från 2018 fortsätter att användas utan uppdatering av mjukvaran trots säkerhetsbrister? Ska man köra sådana produkter offline eller kassera dem?

Evelina: Detta är precis vad vi pratade om tidigare – att företag måste ta ansvar och fortsätta uppdatera sina produkter för att undvika att hårdvaran utgör en säkerhetsrisk. Det handlar inte längre bara om datorer och mobiltelefoner, utan om alla produkter i hemmet från kylskåp till tvättmaskiner som kan vara sårbara för cyberhot.

Jan: Detta diskuteras också i vårt forum när det gäller att byta ut vitvaror innan de går sönder för att undvika oönskade överraskningar eller risken för att produkterna bara har blivit gammalmodiga. Vad tycker du om detta?

Evelina: Det finns definitivt en möjlighet att göra planerade inköp istället för att köpa något i panik när det har gått sönder. Samtidigt är det tråkigt att fungerande produkter slängs i onödan. I framtiden kanske modulära produkter blir mer populära, där du kan byta ut enstaka komponenter istället för att byta ut hela enheten.

Caroline: Hur ser framtiden ut?

Vad vi kan förvänta oss i framtiden?

Evelina: Modulära produkter kan vara en framtidstrend, särskilt med ökad fokus på en cirkulär ekonomi där produkter ska kunna återanvändas.

Caroline: Jag tänker på säkerhetsrisker, och vad som händer när produkter inte längre uppdateras och därför blir en säkerhetsrisk. Kan man inte bara låta sådana produkter vara offlinet, precis som de dumma prylarna från förr i tiden?

Jan: Men även icke-uppkopplade produkter kan utgöra en säkerhetsrisk om någon tar över den och börjar skicka signaler från den till andra platser. Till exempel kan din dammsugares robotplattform plötsligt bli en ”bot” på nätet.

Caroline: Det låter långsökt.

Jan: Det har hänt.

Caroline: Kan detta hända?

Jan: Ja, definitivt. Kanske ett ämne för ett annat samtal.

Caroline: Jag hade ingen aning om detta. Det känns oerhört konstigt.

Jan: Saker som sänder signaler på nätet, som kan sända en puls som denna, kan också sända andra signaler, eller hur?

Evelina: Det finns ett klipp på nätet som visar hur man kan hacka en leksak, och om man tänker långsiktigt kan man bli mycket paranoid om vilka prylar vi använder som är uppkopplade i hemmet.

Jan: Det finns dammsugare som kan skapa en 3D-bild av ditt hem, och de fotograferar dina ägodelar. Och det handlar om Tesla-anställda som kollade på kamerabilder som var tagna av personer i deras garage, vilket jag också läst om.

Evelina: Det tidigare har varit rapport om företag som skapar smarta kameror för dörrklockor och hur de tittade på kunders kameror. Det finns flera aspekter att överväga.

Caroline: Det här är ämnen som vi kan diskutera vid ett senare tillfälle. Tack Evelina för att du svarade på frågan.

Jan: Melva frågade om,

Hur samhället ibland tycks vara utformade för att få oss att konsumera mer och aldrig vara tillfreds. Till exempel med kasinon eller överkonsumtion.

TikTok trender

Evelina: Att vi kan se i dagens TikTok-trender, där man får ett behov av att köpa en specifik produkt bara för att någon promoverar den i sina kanaler.

Jan: Frågan från Melva handlade också om,

Hur vanligt det är att folk anmäler betalningar som de själva inte gjort. Vet du något om det?

Evelina: Nej, jag har inte den informationen från Klarna.

Jan: Ingen fara. Men jag såg en intervju med ICAs privatekonom Magnus Hjelmér, och han uttalade sig om hur hemmakonsumenter idag pressas på alla rader när det gäller hushållsbudgetar. Men han menar också att det borde vara en tid för eftertanke och mindre konsumtion, men ändå märker researrangören Apollo en större bokning av solsemester just nu. Ser ni några trender att folk shoppar mindre eller söker efter alternativa val? Eller är det fortfarande full fart på konsumtionen?

Caroline: För mig är det inte så dyrt.

Jan: För mig har jag ingen inflationskris.

Hur folk handlar

Evelina: Vi ser att folk köper annorlunda, men inte mindre. Tre av fyra svenskar har förändrat sitt konsumtionsbeteende på grund av ökade levnadskostnader, de är mer fokuserade på prissänkningar och kampanjer samtidigt som de väljer billigare alternativ. Dessutom visar våra forskningar att prisjämförelser är vanligare nu än någonsin, och folk köper ofta stora paket med mat och hushållsprodukter.

Jan: Tack för att du delar dina insikter, Mandy undrar,

Finns det några roliga fakta om människors köpbeteenden?

Evelina: Oj vilken bra fråga! Vi söker mycket på prylar. Mycket teknikprylar söker vi på. Vi söker mycket på hörlurar eller framförallt Airpods, iPhone, iPod, PlayStation 5. Det är de absolut populäraste sökningarna. Det är långt ifrån de mest klickade. Vi kan ju också se vad folk sedan klickar vidare ut till butik till. Det är helt andra produkter.

Jag kan berätta att just nu det här är väl ingen skräll, men just nu är högtryckstvättar väldigt poppis. Olika typer av gräsklippare. Också sådant här anti-fästingmedel för katter såg jag hade åkt upp på topplistan just nu. I övrigt kan sägas att bara nu det senaste halvåret har vi sett en trend med mindre hushållsmaskiner som till exempel airfryers, smörgåsgrillar, våffeljärn, sådant är superpoppis just nu.

Jan: Jasså? Spännande! Vad ser du? Kan du säga en prognos eller trend framåt?

Framtidens prognos

Evelina: Jag tror att vi kommer fortsätta se allt sådant som har med att spara pengar och spara energi kommer bli populärt nu efter sommaren, framförallt om vi får en till vinter med höga elpriser. Det här är någonting som vi såg ännu mer. Vi finns ju även på den brittiska marknaden och där de har ännu värre elpriser än vad vi har haft här i Sverige så är det allting som kan ha någonting med att spara liksom din el.

Så det kan vara allt ifrån timers. Den typen av produkter som håller koll på din elkonsumtion. Också att de slutar ofta torktumla saker utan istället så hänger de upp sina kläder i ett rum med en dihumidifier avfuktare i rummet och sådant där. Så allting sådant som har med att spara el och pengar tror jag kommer bli populärt framöver.

Caroline: Häromdagen satt jag och tittade på sängkläder. Det är något jag gillar att göra ibland, men jag köper inte nya lakan så ofta. Hur som helst, jag hittade lakan jag gillade och gick in på PriceRunner för att kolla priset. Till min förvåning var de inte billigast där. Varför är det så?

Evelina: Troligtvis för att vi ännu inte har integrerat vissa e-handlare i vårt system. Om du har tips om en butik som saknas så lägg gärna till den.

Caroline: Okej, det kan jag göra.

Jan: Jag har också en fråga från Pomodoro.

När man söker efter en vara och hamnar på produktsidan ser man ett pris. Men varför är det ibland en annan pris när man kommer till själva butiken? Är det något fel i systemet?

Evelina: Ja, det kan vara ett fel i systemet. Ibland skickar e-handlaren fel information till oss. Men om detta händer kan du alltid anmäla det så fixar vi det så snabbt som möjligt.

Jan: Bra att veta. Men jag undrar också, nu när PriceRunner och Klarna samarbetar undrar jag om jag som konsument kan lita på er och att ni verkligen stöttar oss och inte bara företagen som vill sälja till oss?

Evelina: Absolut. Vi har alltid stöttat konsumenterna och vi tror att e-handlare hellre syns på en plattform som stödjer konsumenterna än på en som inte gör det. Dessutom tar vi ställning för konsumenterna till exempel genom att prata om bluffreor vid Black Friday.

Den nya moderniserade konsumentskyddet

Jan: En fråga från Mattias Blomberg:

Eftersom man kan se hur priserna sett ut historiskt, kan man inte säga hur priserna har sett ut hos en enskild butik historiskt? Hur ska man tänka kring pris historik versus butik versus pris idag?

Evelina: Jättebra fråga. Det är svårt för oss att visa alla erbjudanden hela tiden eftersom vi har miljontals produkter. Däremot försöker vi kontrollera hur olika e-handlare förändrar priset så att vi kan kartlägga olika bluffreor.

Pris jämföra begagnat

Jan: Intressant. Men Jessy X undrar,

Kan man jämföra priser på begagnade varor på er plattform?

Evelina: Det är svårt eftersom skicket varierar på begagnade varor. Men vi samarbetar med Hållbar E-handel som diskuterar hur man kan hantera försäljning av begagnade prylar.

Jan: Spännande. Och vad tror du om att hyra varor i stället för att köpa dem?

Evelina: Jag tror absolut att det är framtiden. Hyber hyr redan ut barnsaker och kläder och hyr ut produkter som slagborr genom Hygglo. Jag tror också att hyra inredningsdetaljer och möbler blir allt mer populärt. Cirkulär ekonomi är framtiden för en hållbar framtid.

Jan: Det låter lovande.

Evelina: Det är inte en omöjlighet att hyra släp på bensinstationer till exempel, och det kommer att finnas företag som erbjuder denna typ av produkter som vi ofta behöver under en begränsad tid.

Jan: Jag tänker också på hållbarheten i samband med detta. Det var en fråga från Jonas och även en som jag själv funderat på. Vad jag läst i media är att när man handlar på nätet så beställer man ofta flera storlekar av en produkt och sedan testar man dem istället för att mäta hemma och beställa rätt storlek. Men när produkterna sedan återlämnas kasserar e-handlarna dem istället för att sälja igen. Är detta en myt eller finns det någon tanke bakom det?

Caroline: Jag har också hört om det och att de kastar dem istället.

Hållbara returer

Evelina: Hållbara returer är faktiskt ett stort problem som e-handlare brottas med idag. Jag kan inte uttala mig exakt hur utbrett det är, men det är definitivt något som förekommer och som många försöker lösa. Dock vill man inte göra det för svårt för kunden att returnera produkter eftersom då kanske de behåller produkterna istället, vilket inte heller är hållbart. Kanske en lösning vore att låta kunderna returnera produkter till andra kunder som har beställt samma produkt istället för att gå via lagret, men detta är en stor utmaning att lösa just nu.

Caroline: Jag har även tänkt på detta med Zalando. Jag har returnerat så mycket. Nu är detta en sidospår, inget du behöver svara på, men kan man inte ha mätningar av kläder så att man kan mäta sig själv och veta vilken storlek man ska beställa? Det borde inte vara så svårt att göra detta och ha en guide för att exempelvis köpa jeans – om du vill ha 100% bomull och vill att de ska sitta tajt, då behöver du beställa en storlek mindre av just den modellen.

Jan: Är det ditt problem eller leverantörens problem?

Caroline: Det blir leverantörens problem om jag inte kan beställa rätt storlek.

Jan: När jag har gjort research har jag märkt att många inte mäter och beställer rätt storlek utan beställer flera storlekar samtidigt och testar. Sedan skickar de tillbaka de som ej passar.

Caroline: Det låter helt galet.

Jan: Men så gör folk.

Evelina: Det finns e-handlare som använder algoritmer för att blockera dessa typer av returmissbruk. Men det händer absolut att kunderna utnyttjar sådana system.

Caroline: Men det kan inte vara så många. Det är helt otroligt. Jag tycker det är oansvarig shopping.

Jan: Titta, nu kommer domaren fram här. Men Carro, det var på riktigt och jag har till och med sett på nyheterna att vissa e-handlare har spärrat kunder som gjort över tusen returer. Nej, du får inte handla hos oss för att du missbrukat detta och haft över tusen returer, så var det någon som var upprörd. Ja, men jag ville bara prova. Eller att folk till och med gör detta att de beställer kläder, fotograferar sig själva till sociala medier och sedan skickar tillbaka vad de beställt.

Evelina: Man kan se det som hållbart att om kläderna används av någon annan, så behöver inte influencern själv behålla dem utan kan ge vidare dem till någon annan. Men produktionen är den stora boven när det kommer till miljöpåverkan från kläder, inte transporternas miljöpåverkan. Om kläder till exempel, så tror jag att transporterna står för endast 0,2% av de totala utsläppen. Så länge produkterna inte kasseras senare, är returer och transporter inte det största problemet.

Mät innan du beställer

Caroline: Det är märkligt att inte ha koll på sina egna storlekar.

Jan: Själv har jag ingen aning om mina storlekar.

Caroline: Jag vet dina storlekar, Jan. Jag är ju den som shoppar åt dig.

Jan: Det var tur det! Kanske kan vi bli upprörda idag.

Evelina: Mycket känslor.

Jan: Nu undrade Melva

Har ni planer på att ta er till internationella marknader nu när ni är uppköpta av Klarna. Har ni lanserat i USA än?

Evelina: Nej, det har vi inte.

Jan: Hur går det?

Evelina: Det går jättebra. Jag är så stolt över våra utvecklare som har byggt upp vår produkt från att ha varit verksamma endast i Danmark, Sverige och Storbritannien, till att nu ha Prisguiden i Norge. Så nu kan vi lansera vår lilla produkt, som nesten är som vårt eget barn, i USA.

Vi lanserade vår Klarna-app nyligen i Tyskland också, vilket är supercoolt. Det är inte enkelt att lansera en prisjämförelsetjänst på en ny marknad, även om tekniken finns tillgänglig. Det kräver otroligt mycket arbete på varje marknad, särskilt en så pass stor marknad som USA. Jag är verkligen stolt över vårt team.

Jan: Vilka är de vanligaste missuppfattningarna om er produkt?

Caroline: Pratar du om PriceRunner och Klarna nu?

Jan: Precis.

Caroline: De är två olika grejer, tycker jag.

Jan: Absolut. Men jag menar, vilken missuppfattning finns det kring hur man kan använda era verktyg på ett smartare sätt? Till exempel, när jag försöker köpa en kamera, gör jag min research och hittar rätt modell, men när jag söker på er sida, ser jag att de kostar lika mycket och jag väljer bara någon av dem. Kan jag använda era verktyg på ett smartare sätt?

Inköpstips

Evelina: Något jag använder ofta när jag handlar online, och talar om svart bälte i e-handel, är att jag använder listor. På både Klarna-appen och PriceRunner-appen, lägger jag till produkter som jag handlar ofta i en lista. Det kan vara allt från plantbaserad ärtmjölk till tvättmedel. På PriceRunner kan man se vart man kan köpa det billigast eller från så få butiker som möjligt. Sådana funktioner är bra att ha koll på. I Klarna-appen kan man också få meddelanden om rabattkoder på sajterna, så att man kan få det så billigt som möjligt.

Jan: Där var en grej också vet jag för detta tipsade jag om för typ något år sedan att man skulle gå in hos er och klicka i att man inte kunde göra köp utan Bank-ID. Är det standard nu eller är det fortfarande sådant råd man ska göra? Att gå in och klicka så att ingen kan bara fylla i mitt personnummer eller något sådant och ut och sedan handla i mitt namn.

Evelina: Precis. Och det är ju också en sådan där sak som faktiskt är en av USP:arna eller några bra sakerna med att handla på nätet, att det finns det här ytterligare skyddet. Så till exempel både, PriceRunner har vi köp garanti från utvalda e-handlare upp till 50 000 kr så att om det skulle hända någonting om det skulle bli fel så återbetalar vi dig och hjälper dig med det.

Men Klarna också ett sådant köpskydd om någonting skulle hända, också med att du behöver inte betala om du inte får den varan till exempel är något man ska tänka på. Sedan så också med BankID, jätteviktigt för jag såg att det var flera som frågade hur man skulle tänka med BankID på nätet när man handlar. Jätteviktigt såklart att se till att bara använda och skriva in din säkerhetskod eller använda FaceI om det är från en betrodd aktör så klart.

Jan: Bra! Jag tänkte att vi börjar runda av lite, men vi har liksom några sådana här lite off topic frågor som jag ändå tyckte var lite kul. Fotbollsgräs, han är så här,

Vilket spelsläpp av alla kategorier, konsoll, PC, brädspel ser du mest fram emot i år?

Evelina: Så roligt att ta med brädspel också. Det är inte ofta man tar med de fysiska spelet när man pratar spelsläpp, men jag skulle säga att nya Zelda spelet, Tears of the Kingdom, heter den så? Breath of the Wild uppföljaren till Switch, ser väldigt mycket fram emot något mer.

Jan: Något mer?

Evelina: Det är väl dem som, jag är inte sådan Diablo spelar, men det är många som pratar om det. Jag kanske börja nu. Jag ser väldigt mycket fram emot att det kommer en potentiell DLC eller tillägg till Harry Potter spelet och borde läggas in nu i framtiden och förhoppningsvis också till God of War 4. Det har kommit så himla många bra spel på sistone till konsolerna.

Caroline: Hur hinner du spelar?

Evelina: Men det är det enda jag gör.

Jan: Titta på Evelinas Instagram. Det är mycket från spel.

Evelina: Det är verkligen, jag har inte mycket till liv. Det är typ det jag gör.

Spel recenssion

Jan: Det enda spelet jag spelar är Civilization. Har du några rykten?

Evelina: Bra fråga. Nej, just Civ jag har inte hört så mycket om på sistone faktiskt. Just den genre av spel känns som det är lite, att det puttra lite. Det händer inte så mycket där.

Jan: Nej, det är vi gamla. Fotbollsgräs hade en fråga. Jag tror att han är lite fan till dig.

Om Evelina kollar på anime och om du har någon anime serie som du ser fram emot?

Evelina: Jag inser att jag kanske faller i en målgrupp som venndiagrammet. Anime är ganska stort overlap, så jag förstår att han tror att jag kollar på anime. Men jag gör inte det. Jag kanske borde börja. Jag har flera kompisar som tycker att jag ska kolla på Chainsaw Man, har jag hört att jag ska kolla på. Så kanske en dag fotbollsgräs.

Jan: Han undrar även,

Har Evelina koll på någon annan streamingtjänst bortsett från Crunchyroll?

Evelina: Jag tror Crunchyroll är den stora. Sedan har Netflix några anime serier, men det är Crunchyroll som är den stora för andra anime serier.

Caroline: Jag vill bara nämna att jag såg i mitt Instagram-flöde att det finns en kristen streamingtjänst.

Jan: Va?

Caroline: De visade en film där en flicka satt med sin pappa och sa, ”du är vacker på insidan”, och då tänkte jag, vad är det här för film? Sedan insåg jag att det var en kristen streamingtjänst. Men det var förmodligen en fin film.

Jan: Affeden undrar på Instagram,

Varför slutar ni med Klarna-podden?

Jag är ledsen, jag visste inte ens att det fanns en Klarna-podd.

Evelina: Inte jag heller. Det var innan min tid. Men jag tycker att om man vill ha en Klarna-podd och vad man då skulle vilja att vi pratade om i den, får ni gärna höra av er. Kanske om tillräckligt många vill ha det, kan vi kika på det. Däremot vill jag nämna att vi har en podd som heter En hållbar podd tillsammans med Hållbar E-handel, där jag sätter mig ner och pratar med olika e-handlare om hur de vill göra handeln mer hållbar. Så det är ett tips.

Jan: Vilka är dina guldkorn från de samtalen?

Evelina: Vi har en sprillans ny säsong nu faktiskt, med en massa guldkorn. Jag tycker till exempel att det är intressant när jag pratar med Josephine Darlington från ASTER, ett riktigt bra program att börja med om man är ny till begreppen inom hållbar e-handel.

Jan: Om man skulle berätta något för någon i fikarummet om hållbarhet och e-handel, vad tror du är det viktigaste att veta?

Evelina: Då vill man ju gärna komma med en rolig fun fact om e-handel. Självklart är det så att det inte är transporterna utan produktionen som är den absolut största boven i detta. Det kan vara något man tar med till fikarummet, att man har fokus på rätt saker, men också att det är ett konstant arbete. Svenska e-handlare är otroligt engagerade och vill verkligen göra e-handeln mer hållbar. Vi tror att e-handeln kan vara en del i att göra hur vi lever och konsumerar hållbart i längden.

Jan: Fråga från Robin här,

Äger du några fonder eller aktier?

Vi är ändå den typen av podd.

Evelina: Ja, lite grann. Jag försöker se till att mitt fondinnehav och aktier lite som mitt sätt också att lägga pengar i sådant jag tror på och så jag försöker investera i sådant som är just hållbart eller andra initiativ som jag tycker är spännande. Men det mesta är ganska lite i fonder och aktier. Det mesta ligger på ett sparkonto ska jag erkänna. Jag är en sådan fegis.

Jan: Även solen kan ha sina fläckar. Men du, sista frågan.

Caroline: Bra att du sparar.

Jan: Ja, absolut. Apropå fun fact, på Svea Ekonomi gjorde en undersökning häromåret att 27% av Sveriges befolkning klarar inte en oförutsedd utgift på 5 000 kr och halva Sveriges befolkning har inte 50 000 kr i finansiellt kapital. Så att man tror ibland att alla sparar och alla har jättemycket pengar. Men nej, så är det inte.

Evelina: Det är lite läskigt och lite oroväckande nästan.

Jan: Ja, lite. Det är sådant som ibland får mig att sova lite illa om natten. Nu i den här perioden vi är nu så är jag lite så här att för första gången så blir ju typ alla drabbade av prishöjningar och högre energipriser och sådant. Så det är därför jag också tror att det är extra viktigt. Jag tror inte man kan bara checkar ut nu skiter i konsumera eller nu skiter jag i att köpa prylar.

Ursäkta, det funkar inte riktigt utan därför blir det så himla viktigt att göra det smart att göra det mer medvetet kring det här. Men du, sista frågan vi brukar ställa detta till våra ekonomi nördiga kompisar. Då brukar vi säga så här, vad är det sämsta rådet i finansbranschen? Jag tänker att vi ska vara lite snälla, så vi tänkte ställa frågan till dig, vad är det sämsta rådet du vet när du hör kompisar eller så när de shoppar och säger du, ”å nej, nej, nej, nej.”

Caroline: De inte lyssnar på dig.

Jan: Vad ska man inte göra? Vad är det dummaste du har hört?

Vad ska man inte göra?

Evelina: Vad ska man inte göra? Men det är så här ni vet när någon en kompis köper en produkt som är helt, de köper en produkt för att den är typ samma som en annan produkt och tänker att den ser ungefär likadan ut. Ta hörlurar till exempel om de ser ut som de här dyra jag ville ha. De kan jag köpa. De verkar ju typ samma.

Hur stor skillnad kan det vara? Det kan vara jättestor skillnad vill jag bara säga och det är verkligen inte det bästa köpet bara för att det är det billigaste. De har hörlurarna de kanske räcker i en månad sedan så börjar de fel fungerar det bara trasigt, batteritiden är dåligt och så vidare. Så verkligen, planera dina inköp och gör ordentlig research på vad du köper.

Jan: Är det någonting som du tänker som att detta borde vi ha frågat? Att detta är en fråga vi borde ha ställt.

Evelina: Men jag tycker ni har ställt så himla bra frågor.

Jan: Om jag tänker så här avslutande ord, om du skulle skicka med till folk. Detta är tre bästa tipsen eller tänk på de här grejerna, något avsluta. Vad tänker du då?

Evelina: Så klart pris Jämför alltid. Dubbelkolla alltid exakt vad du köper. Ibland kan man vara så nära dig att man till och med kolla artikelnummer om man vill vara riktigt så nördig och sedan dubbelkolla vem du köper ifrån. Är det som vi pratat om innan, är det en svensk aktör eller är det någon utanför EU till exempel du köper från? Sådant är också riktigt.

Jan: Grymt.

Caroline: Vi brukar också fråga, har du någon bok du vill rekommendera? Det kan vara vad som helst.

Evelina: En bok? Jag är så himla dålig på att läsa just nu. Får man tipsa om spel istället?

Speaker3: Gud ja! Absolut!

Evelina: Då skulle vilja tipsa om, just nu spelar jag Dredge som är en liten båt som tuffar omkring på havet och fiskar. Det är någonting läskigt i vattnet. Det är mysigt.

Jan: Gud vad spännande! Det måste jag testa. Det är roligt så ibland så får vi boktips, vi fick ett boktips på en Sci-Fi serie som är, vad heter det, Three Body Problem och det har varit så här, jag inte kunnat jobba vissa dagar för, detta är jättebra bok. Detta låter så bra, i tre delar.

Caroline: Vi är glad av alla tips. Dredge, vi kör den med Elsa, vår 4-åring.

Evelina: Den är nog bra. Det är inte så långt spel så att du kommer kunna jobba också.

Jan: Det är så? Du, Evelina ett stort tack för att du ville hänga med oss, prata om shopping. Det kan hända att vi återkommer inför Black Week. Vad ska man ha koll på nu? Vad är de bra köpen? Hoppas att du vill komma tillbaka.

Evelina: Det vill jag hemskt gärna. Det här var så trevligt. Tack.

Jan: Tack så mycket!

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök