Privatpersoner ger aktietips i SVT Rapport. För mig är det tecken på att festen är över. Dags att sälja!
Sök:

Privatpersoner ger aktietips i SVT Rapport. För mig är det tecken på att festen är över. Dags att sälja!

Anledningar till varför jag väljer att sälja av aktier just nu

Rapport hade igår ett 5 minuter inslag om ekonomi. Budskapet var att aktier har gått upp, att svenskarna har återvänt till börsen, att omsättningen hos Avanza och Nordnet ökat, att börsen ökat sin vinst och att guldet har sjunkit. Intressanta nyheter – om det inte vore för att 95 % av alla som ser inslaget drar fel slutsats. Småspararna kommer bli blåsta igen. Tyvärr.

Jag kan inte sluta förundras över hur vi människor inte lär oss något av historien. Eller så är det som det gamla ordspråket – det enda vi kan lära av historien är att vi inte lär oss något. Jag köpte mina första aktier 1999 – just när media – likt idag – börjat rapportera om hur bra det går på börsen. Problemet är att när media börjar uppmärksamma hur bra det går på börsen, då har redan den stora uppgången varit. Det brukar vara en tydlig signal att festen är slut, att sälja av och börja bege sig hemåt. Risken är nu nämligen överhängande att det inom kort kommer att vända. Även den här gången. Det är inte annorlunda nu.

Jag tänkte för skojs skull bryta ner inslaget och ge ett annorlunda perspektiv baserat på 15 års amatörerfarenhet av aktiemarknaden.

Svenskarna – rikare och mer skuldsatta än någonsin

För det första pratade om att förmögenheten har ökat tack vare ökningen i bostadspriser och i aktier. I Sverige har gemeneme man i princip satsat alla sina pengar i sitt boende och dessutom gjort det med en ordentlig hävstång. Andelen personer i Sverige som har en diversifierad portfölj – det vill säga har spritt äggen i olika korgar är relativt låg. Dessutom är förmögenheten i Sverige extremt snedfördelad. De rikaste 20 % i Sverige äger ungefär 80 % av tillgångarna (i genomsnitt 1.3 miljoner per person) och de fattigaste 20 % har mindre än 1 % av förmögenheten (i genomsnitt 6.500 kr per person). Läs mer om fördelningen av tillgångar här.

Det andra som är värre är att skulderna har fortsatt att öka i princip sedan 1995. De totala skulderna överstiger nu 3 000 miljarder. En genomsnittlig person i Sverige har idag en skuldkvot i förhållande till sin nettoinkomst på ungefär 175 %. Det betyder att nästan två hela årslöner – utan någon annan utgift – efter skatt behöver gå åt för att betala av lånet. Med tanke på att räntan just nu också är ovanligt låg med genomsnitt på runt 2.5 % och många har det tufft just nu, hur kommer det blir när räntan fördubblas, eller tredubblas? Mer om skuldfördelningen finns i den här artikeln.

Det leder till att vi är väldigt utsatta om något händer just den korgen där vi har lagt alla våra ägg. Det vill säga om bostadsbubblan spricker. Problemet är att om den spricker så kommer den ställa till det på två sätt – både genom att värdet på bostäderna sjunker och genom att räntorna ökar. Vilket tyvärr inte är helt osannolikt scenario, något jag kommer skriva mer om inom kort här på bloggen. Du kan läsa min artikel om hur utländska bedömmare ser på den svenska bostadsbubblan här.

Jag vill inte vara dystopisk, men i Sverige har vi inte haft samma korrektion som vi har sett i Danmark, USA, Spanien, Irland etc. Vi har dessutom inte samma generösa regler som i USA där du blir skuldfri om du lämnar tillbaka huset till banken. Här förföljer skulden dig resten av livet. Tittar vi på bostadsrätter – eller klubbmedlemskap som man också kan kalla det – så har man ju dessutom inte bara sin skuld utan solidariskt ansvar för sina grannars skuld via föreningen också. Mer om det senare.

När privatpersoner ger aktietips – då är det dags att gå hem

Där finns ett citat inom finansvärlden som sägs ha yttrats av Peter Lynch som går ungefär som:

“When even taxi drivers are giving you stock tips, it’s time to sell”

För mig var gårdagens inslag på rapport verkligen en sådan indikator. Inslaget var i och för sig inte taxichafförer utan ett par gemytliga gubbar från Aktiespararna. Björn Jonsson från lokalavdelningen i Haninge:

”På aktiekaféerna kommer det fler besökare. Det kan man märka en påtaglig skillnad. Det är mer positivt i samhället. Det finns mycket man tror på nu.”

Hans kollega Christer Petersson:

”Det har ju varit ett par år tidigare som har varit väldigt mycket neråt, och väldigt mycket kris, och hela eurokrisen och alltihopa det här. Och nu kommer det här 2013 med rätt rejäla uppgångar på börsen. Det på något sätt lättar upp humöret och lockar flera att hoppa på tåget.”

Den amerikanska sajten Zerohedge hade en liknande artikel om en 66-årig privatperson som berättade om sina klipp i Twitter som har ökat med 182 % sedan introduktion och med nästan 80 % de senate tre månaderna. Ett tecken på galenskapen (enligt min subjektiva åsikt) är att Twitter nu värderas högre än 400 av de 500 största bolagen på det amerikanska börsindexet S&P500. Det här trots att Twitter aldrig har tjänat en dollar i vinst och räknar med att gå med förlust i minst två år till. Någon som kommer ihåg IT-bubblan? Någon?

Andra tecken på att privatspararna börjar återvända till börsen efter ett par år är inflöden till fonder och aktier, att nätmäklare såsom Avanza och Nordnet ökar sin vinst till följd av mer courtage-inkomster och själva börserna går också med ökad vinst. Det råder således ingen tvekan om att privatpersoner är på väg in på börsen. Magnus Billing, VD för Stockholmsbörsen bekräftar det också i videoklippet med hänvisning till signifikant ökade affärer av privatpersoner.

En intressant fråga att ställa sig? Om nu dessa personer köper aktier och kommer in med nya pengar – vem är det som säljer? Samt, varför säljer de?

Festen är på väg att ta slut…

Jag tror personligen – men jag har haft fel många gånger fel – att festen är på väg att ta slut. Saken är att egentligen har inget förändrats sedan den första finanskrisen 1.0 för drygt fem år sedan. USA har fortfarande stora skulder och handelsunderskott. Grekland är inte på grön kvist. Frankrike har inte gjort något åt sin ekonomi. Euro har inte löst de interna motsättningarna mellan Spara i form av Tyskland och Slösa i form av PIIGS-länderna (Portugal, Irland, Italien, Grekland och Spanien). Allt är som förut med den stora skillnaden att de stora centralbankerna – främst den amerikanska FED och den Japanska Bank of Japan har kört igång pengatryckmaskinerna i 110.

Amerikanarna har pumpat ut 85 miljarder dollar i månaden de senaste månaderna för att stabilisera marknaderna efter krisen 2008. Det finns många bedömmare som anser att det är till och med mer och närmare 100 miljarder dollar i månaden. Japanerna är också i gång att göra samma sak i ett sista desperat försök att lösa sin 20 år gamla kris. Problemet är ju att de här pengarna måste ta vägen någonstans. Innan bostadsbubblan i USA 2008 så tog pengarna vägen i de amerikanska fastigheterna. Under 2013 så har de helt klart tagit sig in på börsen istället. I Sverige med våra extremt låga räntor och jobbskatteavdrag har de begett sig in i de svenska bostäderna och finansmarknaderna.

Det betyder att jag tror att den stora majoriteten av uppgången har redan skett. Från 2009 har den svenska börsen ökat med nästan 100 % eller med i genomsnitt 20 % per år. Den amerikanska börsen har i år firat 50 st nya all-time-high rekord. Den amerikanska sajten Zerohedge skriver att tekniska indikatorer visar att börsen bara har ungefär 5 % kvar att ge. Den amerikanska centralbanken har börjat prata om att minska inflödet av pengar (om än dock bara med 10 miljarder USD per månad). Konjunkturbarometern brukar också vara en bra indikator.

Då har vi dessutom inte ens gått in på de stora riskerna som pågår i makroekonomin. Som ett potentiellt valutakrig som vissa påstår redan har börjat. I korthet går det ut på att när ekonomin går dåligt i ett land, så behöver man mer inkomster. Det enklaste sättet är att sänka värdet på sin valuta så att det blir billigare för andra länder att köpa ens varor. Man exporterar sig ut ur krisen – anledningen till att Sverige alltid har haft bra ekonomi för vi exporterar som galningar i förhållande till vår ekonomi. Problemet uppstår bara när alla vill sänka sin valuta samtidigt… ungefär som USA, Japan, Euron gör just nu. Historiskt sätt har det aldrig någonsin slutat väl. Mer om det i senare artiklar.

Allt det här sammantaget är för mig tecken på att det är dags att gå hem och lämna börsen.

Köpa billigt och sälja dyrt… så enkelt och så svårt samtidigt!

Det är ganska roligt att aktiespararen Christer Petersson avslutar med:

”Det här med aktier är inte ett dugg svårt. Det är bara att köpa billigt och sälja dyrt.”

Jag håller absolut med. Problemet är ju att de flesta gör ju precis tvärtom. Eftersom börsen sedan 2009 har gått upp med 100 %, börsen i år har gått upp med över 20 %, den amerikanska börsen har slagit 50 rekord – det betyder ju att alla som köper idag köper ju dyrt. Tillfället att köpa var ju 2008 mitt i brinnande finanskris när börsen kraschade – då var det billigt. Men då är ju ingen sugen på att köpa.

Det är här jag menar att cykeln återspeglar sig och förlorarna är alltid småspararna som inte är insatta själva. Det ser alltid likadant ut:

  1. Börsen kraschar – tidningarna skriver artiklar om ”kraschen” och publicerar bilder på mäklare som river sitt hår. Ingen vill hålla i aktier eller fonder ens med tång. Man förlorar ju pengar varje dag man är inne.
  2. Börsen börjar återhämta sig och de institutionella och professionella investerarna återkommer. Intresset inom de professionella ”smarta pengar”-kretsarna ökar.
  3. Börsen ökar och tidningarna börjar skriva reportage som i Rapport, intresset ökar ännu mer, fler småsparare kommer in. De smarta pengarna börjar få allt svårare att hitta bra möjligheter baserat på underliggande värde. T.ex. som att Twitter har högre värdering än bolag som levererat stabila vinster i många år. De lämnar och säljer till småspararna.
  4. Plötsligt så händer någon extern händelse och den upplevda risken ökar. De sista institutionella investerarna börjar sälja och det blir en majoritet av säljare.
  5. Småspararna får panik och börsen kraschar.
  6. Och så börjar om det om på nummer 1 igen.

Det här illustreras fantastiskt i följande seriestrip.

buy-sell

Om man säljer – vad ska man köpa istället?

Det fantastiska med klippet från Rapport är att de faktiskt enligt mig dessutom ger en lösning på vad man kan köpa istället – vad som är billigt just nu – men de säljer in det precis som motsatsen. Bara lyssna på klippet mellan ungefär 3:10 och 3:30 om hur guldet har sjunkit. Om man nämligen fortsätter på mitt resonemang enligt ovan så blir det naturliga att leta efter det som ingen vill ha just nu och det som är billigt. SVD påstår till och med att prisfallet på guld är det största på 32 år. Nedgången hittills i år ligger närmare 32 %.

Jag tänker inte skriva så mycket mer om det i den här artikeln utan hänvisar hellre till mina två andra i ämnet:

Jag kommer skriva om det mycket mer inom kort då det är ett ämne som intresserar mig ganska mycket just nu. Det andra man kan säga att man kan titta på är tillväxtmarknader som gynnas av en svag dollar eller en finanskris. Men det är lite lurigare och jag känner mig inte helt hemma där än.

Jag sitter verkligen inte på någon kristallkula och pratar man med analytiker på banker – jag träffade ett par från både Carnegie och SEB – så är det ingen fara å färde. Hushållen ser ingen risk för avmattning och spår ökade bostadspriser för 2014 och så vidare. Det finns alltså människor med helt diametralt annan åsikt än vad jag har. Till syvende och sist behöver man alltså bilda sig sin egen uppfattning. Problemet är dock att en strategi som heter ”jag håller koll på utgången och håller mig nära den” aldrig ter sig fungera. För när man ska ut så ska alla andra ut och då blir det en väldig trängsel.

Beslutet handlar alltså om att vara kvar eller gå nu. Jag har valt att gå. Mycket baserat på tidigare erfarenhet, för att jag är feg och har hellre en fågel i handen än 10 i skogen och inte minst för att jag tror på Warren Buffets två regler:

”Rule No. 1: Never Lose Money.
Rule No. 2: Never Forget Rule No. 1.”Warren Buffet

Lycka till med ditt beslut, kommentera gärna och prenumerera på min månadskrönika via mejl genom att fylla i din e-postadress i fältet näst längst upp till höger.

Tack och ett gott nytt år!
Jan


Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.