Om den ekonomiska fronten i kriget mellan Putin/Ryssland och Ukraina

Den ryska ekonomin är double-fucked

I dagens avsnitt diskuterar vi den ekonomiska aspekten av Rysslands invasion av Ukraina. Framförallt pratar vi om sanktionerna, deras påverkan och hur den ryska ekonomin är ”double-fucked” för att citera en rysk professor.

Jag hoppas att det är självklart att det är väldigt klurigt med ett avsnitt som det här. Samtidigt som vårt mål är att det är en allmänbildning, så är sanningen det första som försvinner i en konflikt. Det är väldigt många delar som rör sig och en sak som är sann idag kan vara fel imorgon och vice versa.

Dessutom rör sig saker med en enorm hastighet. Vi spelade in det här i måndags (14 mars) och idag (16 mars) har vissa saker redan förändrats (t.ex. att Ryssland har konfiskerat de leasade planen från väst genom en ny lag). Det är därför det är viktigt att ta vissa saker med en nypa salt även om jag efter genomlyssning upplever att avsnittet håller (även om jag t.ex. gärna hade bytt ut vissa ordval i efterhand).

Jag rekommenderar följande källor som skriver riktigt bra om kriget:

Om du vill stödja Ukraina, rekommenderar jag följande:

  • Ukrainska riksbanken – som koordinerar både humanitärt och militärt stöd.
  • Come Back Alive – den största ukrainska organisationen som både hjälper till militärt och humanitärt.

Andra personer som är intressanta att följa på Twitter (och som vi har sammanställt information från) är:

  • Oscar Jonsson – svensk militärexpert som gjort många framträdande i SVT
  • Michel Kofman – expert på rysk militär – kanske den mest ”sansade” rösten kring den ryska militärens förmågor. Överdriver inte åt endera håll.
  • Oryx – sammanställer förstörda fordon på båda sidor, så kallad OSInt (”Open source intelligence”)
  • Mark Hertling – amerikansk pensionerad militär
  • Bellingcat – Journalister som gör mycket OSInt
  • Christo Grozev – Journalist som arbetar på BellingCat
  • Kamil Galeev – expert på Ryssland
  • Maxim Mironov – rysk professor i ekonomi jobbandes i Spanien

På söndag är vi tillbaka på vårt normala schema med ett samtal om inflation tillsammans med David Vestin som arbetar på Riksbanken.

Tack för denna veckan!

Hälsningar,
Jan och Caroline

Viktig information om risk

Denna artikel berör eller kan beröra information om att placera pengar i finansiella instrument. Historiskt har ett långsiktigt sparande enligt forskningen varit ett bra sätt att få sina pengar att växa. Det finns mycket som talar för att det kommer vara så även i framtiden, men ingen kan förutsäga framtiden och det finns tyvärr inga garantier.

Allt sparande innebär en risk och du kan både tjäna och förlora pengar. I värsta fall är det inte ens säkert att du får tillbaka pengarna du satt in. Därför vill vi, för undvikande av missförstånd, påminna om att:

  • investeringar kan och kommer i perioder att både öka och minska i värde,
  • i värsta fall kan du förlora det hela placerade kapitalet,
  • investera därför aldrig mer än du har råd att förlora,
  • historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning,
  • det är viktigt att själv sätter dig in i det som du investerar i och inte investerar i något du inte förstår, och
  • ta kontakt med en oberoende finansiell rådgivare (lista här) om du är osäker och vill ha tips kring din egen personliga situation.

Läs gärna mer på vår sida här där vi fördjupar informationen om risk.

Bläddra i det tillhörande bildspelet

Under inspelningen av det här avsnittet använde vi ett bildspel. Du kan bläddra genom bildspelet om du vill få en snabb överblick över innehållet. Du kan även bläddra genom det i samband med att du lyssnar på avsnittet som podd.

Följ diskussionen i RikaTillsammans-forumet

I RikaTillsammans-forumet finns det en specifik tråd där vi diskuterar det här avsnittet. Där kan du läsa andras kommentarer och funderingar till avsnittet samt naturligtvis dela med dig av dina egna.

I forumet kan du även ställa en fråga, få svar, hjälpa andra och träffa likasinnade. Välkommen. 🙂

Lyssna på artikeln som ett poddavsnitt

Precis som vanligt så kan du lyssna på hela den här artikeln som ett poddavsnitt via din poddspelare. Avsnittet finns där poddar finns t.ex. iTunes, Acast, Spotify eller SoundCloud. Du kan även titta på den tillhörande videon via Youtube.

Transkribering

Jan: Idag blir det en liten specialare, vi ska prata om Ukrainakriget. I stället för att prata om den humanitära katastrofen så ska vi titta på de ekonomiska aspekterna. Jag tror att många har missat att det pågår ett fullskaligt ekonomiskt krig.

Caroline: Det är svårt att greppa.

Jan: Jag är inte opartisk, vi känner folk i Ukraina. Kriget är ett lidande för typ alla parter, detta är inte ryssarnas krig utan det är Putins krig. Vi kommer prata om Sverige och vad vi kan tänka på kring bränslepriser eller kring Nato etc.

Väldigt mycket nu är obekräftat, tempot är högt, jag har försökt ta med källor till allt vi pratar om men det är saker som verkar vara bekräftat men 2 dagar senare har andra uppgifter kommit.

Caspian: Mycket av informationen kommer från människa till människa.

Jan: Jag har innan sagt att Twitter är en avskrädeshög och jag tar tillbaka det, när det gäller snabb information finns det inget som är bättre. Det finns mycket duktiga personer på Twitter som har pratat om det här ämnet innan kriget som jag försöker följa. Det jag älskar med Twitter är att det finns nördar inom allt.

På Twitter finns människor med en enorm kompetens

Caroline: Man blir förundrad över människors kompetens på Twitter, folk kan ha jobbat med militärfordon och däck i 30 år och har specialkompetens inom det ämnet de kan dela med sig av.

Jan: På Twitter har du någon som kan skriva djupgående inom olika ämnen, något sådant får aldrig utrymme inom media.

Caroline: Upplever du att media hämtar information från Twitter?

Jan: Nu gör de det men de ligger lite efter.

Caroline: Ja de behöver verifiera källor, man kan inte vara snabb då.

Jan: De är inte specialister. De går omedvetet ryssarnas ärenden.

Det finns en massa saker som vi inte har koll på.

Caroline: När det gäller statsministern och de övriga ministrarna så har man vissa förväntningar på att de ska ha koll.

Caspian: Där blandas ideologi och åsikter, det måste man också ha i åtanke.

Caroline: Jag tycker att en generalist som sitter i en befattningsposition behöver ha specialister som kan råd ge.

Fem krig pågår samtidigt

Jan: Om man ska försöka bena ut det så påstår jag att det egentligen finns fem krig som pågår samtidigt i det här. Det pågår ett fysiskt kriget inne i Ukraina där Ryssland invaderar och Ukraina försvarar sig. Bästa källorna för att följa det är Sky News och Cornucopia.

Det som inte pratas så mycket om, vilket är krig 2, är att Putin har startat ett ekonomiskt krig mot det egna landet. Sen pågår det ett politiskt krig mot den egna eliten.

Caroline: Ja Putin har ett krig mot den egna eliten.

Jan: Jag tror inte att oligarkerna eller hans generaler har signat upp för detta krig och de konsekvenser det innebär för dem.

Caroline: Är detta något Putin planerade?

Jan: Nej det är konsekvenser. Det pågår också ett informationskrig som Ukraina just nu leder med hästlängder.

Att ha ett produktionsbolag som leder ett krig där informationen är väldigt viktig är brilliant. Igår den 13 mars spelade de in när Zelenskyj är ute och går i Kiev, han går till sjukhuset för att träffa skadade. Det är en enorm kontrast mot Putin.

Många krig som pågår i mellanöstern är oerhört komplexa, i kriget mot Ukraina finns inget sådant. Putin genomför ett angreppskrig på civila, detta är så svart och vitt det kan bli.

Caroline: Jag vill poängtera om att det delvis handlar om att vi får se hur kriget går där.

Jan: Det handlar om hur väst ser på det.

Caroline: Vi får bilder och vi känner saker när vi ser bilderna. Det är väl så de vinner informationskriget?

Jan: En del i informationskriget är att väst har enats, Nato har hittat sin ryggrad. De enda som har en annan bild av det här kriget är de som utsätts för propagandan i Ryssland och inte ens den fungerar.

Caroline: Jag tycker att det är svårt att hänga med i vad ryssarna får för information och hur deras propaganda ser ut.

Indirekt krig mot Rysslands allierade

Jan: Det femte kriget som pågår som jag tror att många inte förstår är att det finns ett indirekt krig mot de allierade till Ryssland. Vad som händer är att när den ryska rubeln faller så faller de andra valutorna också. Det finns så många aspekter på det här.

Caroline: Det är också det som jag tycker är otäckt, att det är svart och vitt. Det är fem krig och så enorma krafter som är i gång. Det är stressande, man vet inte vart det ska ta vägen.

Jan: Igår var det ganska mycket i flödet om att Ryssland har bett Kina om hjälp. Kina har förnekat det idag, det står och väger.

Staters och politikers uppgift är att skapa förutsägbarhet, just nu har vi inte det. Vår förutsägbarhet är ändå några veckor fram, i Ukraina har du förutsägbarhet kanske en timme fram.

Jag tycker att om man kan så ska man stödja Ukraina. Det finns två sätt som jag tycker är bra, det första är Ukrainska Centralbanken.

Caspian: Det de gör är att stötta samhället.

Jan: Ett annat bra tips är Come Back Alive vilket är en organisation som har funnits sedan 2015. De stödjer militären och köper in det som militären behöver. De hjälper även veteraner och civilbefolkningen. Sen kan man självklart också skänka till Rödakorset, UNHCR etc.

Putins strategiska mål

Jan: Krig handlar om ekonomi i stora delar. Putin hade sex mål, det ena var att göra Ukraina till en lydstat ungefär som Vitryssland. Att de ska vara neutrala, vilket i Rysslands ögon betyder ingen egen militär, inte gå med i EU, inte gå med i Nato. Inom Ukraina vill man byta den politiska ledningen. Mål nummer två var att splittra Nato och EU och utnyttja ett splittrat USA. Putin skulle tjäna på att sälja råvaror till Europa.

Caspian: Det gick så där.

Caroline: Har han tänkt igenom de här strategiska målen ordentligt?

Jan: Utifrån Putins perspektiv ja, sen handlar det om att öka sin popularitet på hemmaplan. Det handlar också om att skapa sig ett namn, den store. Han har gjort detta i andra länder, han har varit duktig på att splittra EU och Nato i 15 år.

På två veckor har Putin sabbat alla mål han hade. Ingen har på så kort tid förstört så mycket tidigare arbete.

Nato har enat sig, Sverige har skickat vapen, Schweiz har skickat vapen, EU som alltid har legat efter USA gällande sanktioner har legat i täten. Tyskland har ökat sina försvarsutgifter, Sverige ökar sin försvarsbudget till 2% av BNP. Saker som var helt otänkbara för tre veckor sedan har hänt.

Den ryska befolkningen har ännu inte fattat vad som händer

Jan: Tittar man på den ekonomiska aspekten så har vi Nord Stream 2 som skulle importera sjukt mycket gas till Europa, det gick i konkurs. Det finns ingen som kommer vilja köpa den ryska gasen utan tvärtom. I Europa vill man minska beroendet av rysk gas med 2/3 innan årets slut. Man ska sluta importera järnmalm och kol.

Det sägs att under kalla kriget sponsrade Sovjet många organisationer som var mot kärnvapen etc.

Caroline: Han har gjort det svårt för sig själv.

Jan: Den ryska befolkningen har ännu inte fattat vad som händer.

Caroline: Har de inte redan drabbats av sanktioner?

Jan: Jo det är klart men vi kommer till det.

Caspian: Många av de här grejerna är svåra att förstå utifrån ett västperspektiv. Jag tror att det är många som tänker att det här är Rysslands invasion rakt upp och ned. Det ser ut så ifrån den informationen som vi har fått, men i och med att kriget spelas ifrån så många fronter så finns det minst två sidor. Informationskriget gör att man beroende på vilken sida man står på tänker helt olika på hela konflikten.

Det är inte en ensidig konflikt rent praktiskt även om vi ser det som det. Många ser att det är en befrielse eller avnazifiering, jag tror att det är viktigt att ha i huvudet.

Viktig information om risk

Denna artikel berör eller kan beröra information om att placera pengar i finansiella instrument. Historiskt har ett långsiktigt sparande enligt forskningen varit ett bra sätt att få sina pengar att växa. Det finns mycket som talar för att det kommer vara så även i framtiden, men ingen kan förutsäga framtiden och det finns tyvärr inga garantier.

Allt sparande innebär en risk och du kan både tjäna och förlora pengar. I värsta fall är det inte ens säkert att du får tillbaka pengarna du satt in. Därför vill vi, för undvikande av missförstånd, påminna om att:

  • investeringar kan och kommer i perioder att både öka och minska i värde,
  • i värsta fall kan du förlora det hela placerade kapitalet,
  • investera därför aldrig mer än du har råd att förlora,
  • historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning,
  • det är viktigt att själv sätter dig in i det som du investerar i och inte investerar i något du inte förstår, och
  • ta kontakt med en oberoende finansiell rådgivare (lista här) om du är osäker och vill ha tips kring din egen personliga situation.

Läs gärna mer på vår sida här där vi fördjupar informationen om risk.

11% av den ryska befolkningen lever under fattigdomsgränsen

Jan: Ryssland har i alla år varit ett land med en fantastisk kultur, de är duktiga inom vetenskap och naturvetenskap. Det är ett fantastiskt folk men problemet är att de alltid har försökt spela i en viktklass större än vad de egentligen är.

Problemet är att de själva ser sig som en stormakt men ingen annan har sett dem som det vilket har lett till behovet av att hävda sig.

Caroline: I Ryssland skriver man fantastisk litteratur både för hundra år sedan och idag, de har en massa duktiga människor på naturvetenskap som inte finns i Ryssland. Hur menar du att de alltid har känt sig angripna? De har ju setts som en stormakt fram till nu.

Jan: Vi pratar ofta som Ryssland, USA och Kina som att de skulle vara lika stora ekonomimässigt. Den kinesiska ekonomin är 14 gånger större. Jag tror att den ryska ekonomin är mindre än Tysklands.

Caroline: Okej.

Jan: 11% av den ryska befolkningen lever under fattigdomsgränsen, det är 14 miljoner människor. Varje gång Ryssland historiskt har anfallit den svagare parten och förlorat så har det kostat ledningen.

Har man byggt upp sin position på att andra är rädd för dig och plötsligt är man inte det då förlorar man myten kring en.

Det är som en mobbare som går runt och puttar på folk och som alla är rädda för och sen plötsligt är det någon som slår tillbaka och golvar den här mobbaren. Då förlorar alla andra respekten för mobbaren. Det är sådana aspekter vi ofta inte tänker på.

Vi förbereder oss alltid för det förra kriget

Caroline: Vi tänker också på Kina som en sådan stor och stark makt, nu luckras mina föreställningar upp. Vem är stor och stark egentligen? Korruptionen har inte gjort det lätt för den ryska militären.

Jan: Det vet man inte förrän slagsmålet har ägt rum. Det är nog många som omvärderar nu. Så som Ukraina krigar är ett helt nytt sätt.

Caroline: Det är ett modernt krig.

Jan: Problemet är att vi alltid förbereder oss för det förra kriget. Professor Maxim Mironov skriver att den ryska ekonomin är körd i botten. Den är ”dubbelfucked” eftersom de flesta inte har insett vad som väntar. Inom kort kommer det saknas varor på hyllorna, vanliga saker som mat, kläder och bilar kommer saknas.

Mycket riktigt när vi tittar nu den 12 mars så finns det tomma hyllor, det finns begränsningar på hur mycket du får köpa.

Det man har gjort nu är att man har tagit den ryska ekonomin och dragit ut sladden. Folk har känt till och är van vid att ha vissa varor. De privata företagen har gjort nästan hårdare sanktioner än de statliga sanktionerna har gjort.

Caroline: Det är rätt mycket varor som inte säljs nu då. Hur går det för företagen då? Man kan inte säga att det inte spelar någon roll.

Jan: Ryssland är inte en stor marknad.

Caroline: Jag kan inte fatta att Ryssland är ett sådant U-land, att det är så många som är fattiga.

Jan: Svenska företag har gått ifrån att se Ryssland som en möjlighet till att se det som en belastning.

Den ryska ekonomin är en ganska outvecklad

Jan: Den ryska ekonomin är en ganska outvecklad ekonomi. Det de har att erbjuda är råvaror mer eller mindre.

Har du en maktbalans som bygger på en korruption kan du inte ha en högteknologisk ekonomi.

Caroline: Om man då behöver förädla något så behöver man ta in experter som vet hur man förädlar och då kan maktbalansen skifta. Man kanske inte kan stå ut med det om man har ett sådant ledarskap.

Jan: Ja man förlorar sin makt.

Caspian: Bilden av Ryssland är intressant också. Min bild har varit att alla är programmerare, jag insåg att nej det är ingen för det är ingen välutvecklad ekonomi.

Jan: Nej det är St. Petersburg och Moskva som är som väst, sedan är det enorm fattigdom i stora delar av Ryssland. Många tror att Ryssland är ett folk men nejnej, Ryssland är en federation.

Ryssland står inför en stor arbetslöshet och minskade skatteintäkter

Jan: Ryssland importerar all högteknologi. Alla de här företagen som lägger ned eller flyr Ryssland kommer leda till arbetslöshet vilket i sin tur leder till minskade skatteintäkter. Det ökar i sin tur skatteutgifterna för bidrag och pensioner.

Flyg inom Ryssland kommer förmodligen inom denna vecka sluta flyga. Boeing och Airbus har slutat skicka reservdelar, man har stängt av manualer, försäkringsbolag har slutat försäkra.

Caspian: Det låter rimligt att man inte kan köra flygen då.

Caroline: Tänk om man gör det ändå.

Jan: Jag såg någon siffra att 66% av alla flygplan i Ryssland är leasade.

Ryssland är ett enormt land, ska du åka från den ena sidan till den andra får du åka tåg i 7 dagar.

Caspian: Ja tänk då om du ska transportera militär.

Jan: Tittar man på internet har man stängt av Facebook, man har stängt av TikTok, idag stänger man av Instagram, Twitter är avstängt.

Caroline: Det känns som det kommer bli som Nordkorea.

Jan: Ja värre än Nordkorea.

Caroline: Det känns också fruktansvärt att vi är en del av det. Just nu isolerar vi ett land så pass mycket, folk kommer kanske svälta ihjäl. Det finns inget skratt när jag tänker på konsekvenserna av detta.

Syftet med sanktionerna

Jan: Det ryska jordbruket importerar 40% av sitt utsäde.

Caroline: Så de kommer inte ha någon mat. Hur kommer sanktionerna ens hjälpa det här kriget?

Jan: Syftet med sanktionerna är att försöka påverka Rysslands rikaste att sluta kriget.

Oligarkers barn publicerade anti krigsgrejer som direkt togs bort, så jag tror att snacket i familjerna nog pågår.

Caroline: Påverkas de ens av sanktionerna? De kan vara någon annanstans i världen.

Caspian: Jo, Chelsea som jag håller på ägs av en rysk oligark och de håller på att gå i konkurs. Man får inte sälja klubben och man får inte sälja biljetter, man får inte heller förlänga några kontrakt. Han har frysts ur det ekonomiska systemet i Storbritannien.

Jan: Det är väldigt lite pengar man har i kontanter, pengarna ligger i aktier i andra företag.

Man konfiskerar lyx yachter och privatjet.

Caroline: Får man lov att göra så? Vem säger att det är okej?

Jan: Man har skapat lagstiftning som säger att det är okej. Jag tycker att det är okej.

Caroline: Tänk om du hade blivit utsatt för det Jan.

Jan: Ja då hade jag tyckt att det var orättvist.

Caroline: Jag vet inte om jag tycker att det är okej.

Jan: De har blivit rika tack vara Putin.

Ukraina har just nu oändligt med resurser

Jan: Tanken med sanktioner är att man vill påverka eliten att pressa Putin att sluta kriget. Man vill förstöra Ryssland möjligheter att föra krig mot Ukraina. Att föra krig är det dyraste ett land kan göra. En stridsvagn kan kosta över 100 miljoner kronor och vi har sett många förstörda stridsvagnar redan.

Det finns bara ett par olika sätt man kan finansiera ett krig och det är genom att öka skatterna, dra ned på kostnaderna, man kan låna mer eller trycka mer pengar.

Detta är en av anledningarna till att jag tror att Ukraina har goda möjligheter att komma vinnande ur denna konflikt, Ukraina har just nu oändligt med resurser.

Det Ukraina behöver är en motiverad befolkning som kan tänka sig att försvara sig. En till tanke med sanktioner är att man vill skapa social instabilitet i Ryssland. Man vill skapa grogrunden till ett uppror. Jag är tveksam till om det kommer fungera, man är för rädd.

Caroline: Du sa att du är skeptisk till att skapa social instabilitet?

Jan: Rädslan sitter i väggarna.

Caspian: Man får ha informationskriget i åtanke.

Jan: Detta skapar klyftor mellan familjer, det finns mycket släktband mellan Ukraina och Ryssland.

Rubeln har fallit 50–60% sedan kriget startade

Jan: Ryssland har på två veckor lyckats bli det mest sanktionerade landet i världen. De har fler sanktioner än Iran, Syrien och Nordkorea. Det finns extremt många från Ryssland som flyr till Finland, Georgien, Kazakstan, de flyr till vart det en går att fly. Ibland tänker vi väst vs öst, det vi inte fattar är att det är en stor skillnad. Med väst kommer demokrati, här kan man göra karriär för att du är duktig.

I Ryssland gör du inte karriär för att du är duktig, där gör du karriär på att stjäla, muta och förstöra.

Caroline: Det finns vissa kriterier för att ett land ska gå med i EU, man har en viss uppsättning värderingar och resultat.

Jan: Ja precis. Om vi tittar på ryska rubeln vs US dollarn så har den sedan kriget startade fallit med ungefär 50–60%. Tänk att du på tisdagen har 100 000 kronor på kontot, sen invaderar Ryssland och du har förlorat 50% av dina besparingar.

Man har fortfarande 100 000 kronor men kan bara handla grejer för 50 000 kronor. Importen blir 50% dyrare, utlandsresor blir dubbelt då dyra. Allt blir dyrare, sätt det i relation till att Ryssland i princip importerar allt utom råvaror.

Om du levde på gränsen till fattigdom innan så kommer du hamna under gränsen nu.

Caspian: Om man bor i Ryssland och har sina 100 000 kronor, igår kunde jag köpa fyra burkar tomater och idag kan jag köpa två. För att motverka det skulle den ryska staten behöva subventionera och det kostar för mycket pengar.

Den ryska räntan har dubblats från 9,5% till 20%

Jan: Många säger att Putin har blivit galen, jag tror inte det. Jag tror att han gör det enkelt för sig. Folk som har följt Ryssland har sagt att man kunnat se detta komma väldigt länge. Ryssland har förberett sig för det här på olika sätt. I en sådan här miljö där man är rädd och man ska vara macho och man inte ska göra chefen sur så ser man inte sanningen.

Förutom inflationen så har den ryska räntan dubblats från 9,5% till 18 eller 20%.

Caspian: Vad innebär det?

Jan: Att bolån blir dubbelt så dyra.

Caroline: Vem ska kunna klara av det?

Jan: Detta är en smäll mot de små företagen och den interna befolkningen. Den ryska centralbanken har spärrat uttag i utländska valutor, nu får man max ta ut 10 000 US dollar.

Tjänar du pengar utomlands är du tvungen att växla dem till rubel om du är över den här gränsen.

Nu i veckan förfaller ett antal betalningar av ryska statslån och då har Ryssland sagt att man kommer betala det med rubeln. Detta är så nära en stads konkurs du kan komma. Ryssland försökte ha en buffert på ungefär 650 miljarder US dollar, det är ungefär 12 månaders utgifter. Problemet var att 350 av dessa 650 miljarderna hade de utomlands så de är frysta.

Vem ska köpa Rysslands guld?

Jan: Det sägs att Ryssland hade 135 miljarder i guld i Moskva vilket också är problematiskt. Rykten säger att de har försökt sälja en del av guldet men vem ska köpa det?

Caroline: Nu kommer det finnas folk som tjänar pengar på Rysslands misär.

Det är klart att det finns någon som skulle vilja ha det guldet.

Caspian: Den enda som kan göra det är stater som Kina, vad händer med Kina då? Vad tycker resten av världen?

Jan: Ingen kommer vilja befatta sig med dig om du köper guldet. Kina och Ryssland har inte en jämlik relation, Kina gick med på att köpa Gas från Ryssland under tillverkningspriset. Är det någon kineserna kommer utnyttja till fullo så är det ryssarna.

Caroline: Nu säger du att Kina kommer göra det de kan för att utnyttja Ryssland.

Caspian: Det är väl mer troligt att Kina köper upp allt som finns inom infrastruktur precis som de har gjort i Afrika.

Alla indexfonder kommer behöva dumpa de ryska aktierna, vem kommer vara på köpsidan? Kina.

Caroline: Vi vill väl inte att Kina ska ta över ryska tillgångar, eller hur? Då utökar kineserna och blir ännu starkare, det känns väldigt jobbigt.

Jan: Vi har två block i världen, vi har det västliga och det kinesiska blocket. Ryssarna har försökt vara en aktör i detta men nu har de skitit i det blå skåpet, Ryssland har inget att erbjuda längre.

Den ryska börsen är stängd

Jan: Man har uteslutit Ryssland från SWIFT så det går inte att överföra pengar. Pengar som ska föras över från en bank till en annan i ett annat land går via SWIFT. Även om du fraktar en container med prylar till Ryssland, hur ska du få betalt? Om du har anställda i Ryssland, hur ska du betala löner? Kryptobörsen har börjat banna ryska kunder.

Tittar vi på den ryska börsen så har de 30 bolagen som är dubbelnoterade gått ned över 90%. Den ryska börsen är minst stängd till den 18 mars och har varit stängd sedan den 25 februari.

Caroline: Varför stänger man börsen?

Jan: Har man kurserna sedan innan kriget så kan man låtsas att det inte har gått ned.

Caspian: Det är som att ta ett foto.

Caroline: Men alla vet att det är ett foto ju.

Jan: Man kan räkna med att det är ned 90%. Vem kommer vilja investera i Ryssland framgent? Vem kommer vilja låna ut pengar till den ryska staten eller företag? De är körda för minst en generation framåt. Åratals av sparande är borta.

Rysk privatkonsumtion faller

Jan: Det är inte bara att priserna har ökat med 50%, de kommer förmodligen fortsätta öka och pengarnas värde kommer urholkas. Vi pratar om massor med folk som blir arbetslösa. Man pratar om att rysk privatkonsumtion kommer falla med över 10%.

Faller konsumtionen från privatpersoner så leder det till ökad arbetslöshet för att företag kommer ha svårt att sälja grejer. Har man svårt att sälja grejer så får man in mindre skatter.

Caspian: Är inte 10% jättelågt räknat?

Caroline: Ja det känns som att de inte har några pengar kvar alls nästan.

Jan: Ja men detta är utöver. Vi går vidare. Det är inte omöjligt att det blir en finanskris i Ryssland. Från en vecka till en annan kan du inte åka till Grekland på semester, du kan inte titta på fotboll på tv, du kan inte gå på McDonalds, det finns ingen import av alkohol, tobak, parfym, skönhetsprodukter, båtmotorer, elbilar, motorcyklar, konst.

Det finns ingen högteknologimport så de kan inte producera egna bilar, det finns inget kvar. Dessutom finns det begränsningar på hur mycket du kan köpa, du kan inte använda ditt Visa eller MasterCard, du kan inte använda Apple Pay eller Google Pay.

Caroline: Om jag inte skulle kunna handla något så skulle jag behöva gå ut i naturen typ. Jag skulle inte vara okej med att inte ha något att äta som det finns en hyfsad nivå på.

Jan: Dentalprodukter är slut, man kan inte laga tänder. Man kan inte ta in proteser, man försökte ta in från Kina men de var dåliga kopior.

Du får inte in högteknologi, du får inte in stål och järn.

Caroline: Jag är okej utan vin och choklad men det finns vissa grejer som bara måste finnas.

Jan: Ryssarna kommer få uppleva de här konsekvenserna.

Caroline: Vad gör man då för att ha ett drägligt liv?

Jan: Avsätter man Putin så får man tillbaka allt man tidigare hade.

Caroline: Jag tror inte det kommer hända bara.

Jan: Det är okej så länge vi har den starka ledaren men om den starka ledaren förlorar kriget och dessa sanktioner är konsekvenserna då är det mer osäkert. Det är inte så att Ryssland inte har haft revolutioner.

Caroline: Ja men vilken info får de när allt tas ifrån dem. Vad får de för information och vad gör det med dem?

Det pågår ett enormt ekonomiskt krig mot Ryssland

Jan: När man pratar om att Nato borde göra ett flygförbuds zoon över Ukraina så hade det pratat rakt in i ryssarnas värld. Om Ukraina lyckas kasta ut ryssarna och inte förlora så är detta en svartvit konflikt. Om Nato går in och slår ut ryssarna kan Putin säga att de blev anfallna. Det finns en enorm poäng i att göra allt det kinetiska att vi skickar dit allt material och pengar.

Det man i väst behöver förstå är att det pågår ett enormt ekonomiskt krig mot Ryssland. Det är ingen diskussion om att Ryssland inte kommer förlora det. Ryssland har redan förlorat, de behöver bara fatta det själva.

Caspian: Det är helt sanslöst hur illa det faktiskt kan bli för den vanliga ryssen.

Jan: Vartenda företag för sitt eget lilla krig mot Ryssland. Ekonomiskt sätt jämnar man Ryssland med marken.

Caspian: Kina kan köpa allt skitbilligt sen.

Jan: Det kommer förmodligen vara en av konsekvenserna vi kommer kolla på om 20 år.

Caroline: Vi hade kanske inget val.

Jan: Precis inget val.

Caspian: Även om Putin avsätts är det inte säkert att nästa ledare är bättre.

Jan: Just nu är utfallsmängden så jävla stor, det är ingen förutsägbarhet.

Nästan alla stora företag har dragit sig ur Ryssland

Jan: Jeffrey Sonnenfeld, en amerikansk professor på Yale har en lista på alla företag som har dragit sig ur Ryssland och vilka som är kvar. Det är så många av de företagen som vi använder oss av.

Caroline: Om man har en dator i Ryssland som har Microsoft hur fungerar det?

Jan: Jag har svårt att se att man kommer få uppdateringar. I princip de enda stora företagen som man kände igenom som är kvar är Subway och Boch.

Caroline: Det är med råvaror påverkar oss, man pratar om att Ukraina har en väldigt stor export av vete vilket de inte kan sätta och skörda.

Man kan tänka sig att vissa grejer blir dyrare för oss också.

Jan: Sådant som baseras på råvaror kommer bli dyrare. I Sverige kommer vi inte svälta, vi är ett rikt land och kan betala dyrare vetepriser.

Caroline: Jag är glad att du säger det.

Jan: Problemet är i fattigare länder där de kommer få stryk av de högre priserna.

Caroline: Frågan är då vad man kan göra som ett rikt land, vi kan ju skänka lite.

Få de senaste artiklarna och bästa tipsen till din mejlkorg!

Nyhetsbrevet är kostnadsfritt, kommer en gång i månaden och i välkomstbreven får du våra bästa guldkorn.

Genom att prenumerera accepterar du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.

Vi har glömt bort hur bra vi har det

Jan: Vi kommer få högre bensinpriser. Den 11 mars kostade bensinen 21.39 kronor, politiker skyller det på att oljepriset har gått upp. Produktionskostnaden för de här 21 kronorna är 10 kronor, skatten är 11 kronor.

Över 50% av bensinpriset är skatt, vi låter politiker komma undan med att säga att det är kriget i Ukraina som gör att bränslepriset ökar.

Caroline: Jag skulle inte gilla det om det blev en valfråga.

Jan: Jag tror att det är viktigt.

Caroline: Det känns så litet i sammanhanget nu.

Jan: Problemet är att Europa är beroende av rysk gas för att vi har fått för oss att vi ska ställa om.

Caroline: Det beror väl på att det har varit väldigt högra röster från miljörörelser. Där har man inte tänkt på att vi sätter oss i knät på någon annan. Vi har glömt bort hur bra vi har det.

Caspian: Jag håller med, det är lätt att ta förgivet.

Vad innebär ett Natomedlemskap?

Jan: För mig har detta varit en omvärdering av saker. Om man skulle åka ner till Ukraina så har man ingen militärutbildning, jag kan ingenting. Jag gör mer nytta här i ett poddavsnitt eller genom att skänka pengar än att vara där nere.

Caspian: Det har jag också insett. Vi pratade om det förra veckan om hur många åsikter som har tvärvänt för mig. Natomedlemskap har jag tidigare varit emot, jag hade inte gjort min läxa. Det tog två veckor att vända den åsikten. Nu hände detta och då förändrades allt.

Jag har skrattat åt preppers hur länge som helst, det gör jag inte nu.

Jan: När vi ändå är inne på Nato, här känner jag faktiskt att vi behöver göra samhällsinformation, här länkar jag till Cornucopia som har skrivit ett jättebra, sakligt och objektivt inlägg om vad ett Natomedlemskap innebär.

Caroline: Den har jag nog inte läst faktiskt.

Jan: Det är en överenskommelse som innebär att om du blir angripen så hjälper de andra medlemmarna dig. Vad tar ni med er?

Caspian: Jag tycker att det var en bra genomgång av de ekonomiska aspekterna.

Jag har inte riktigt fattat de många lager detta innebär.

Caroline: Jag tar med mig exakt samma, alla de effekterna som lagras på varandra.

Jan: Det är brutalt.

Caroline: Vi lever i historien nu, det är så sjukt.

Caspian: Det är värt att säga att detta spelas in den 14 mars vid lunchtid.

Jan: Går vi in på Twitter nu efter detta har det hänt nya grejer. Tack Carro och Caspian för att ni var med. Vi ses.

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök