Rädslan för att det ska gå och åt skogen...
Sök:

Rädslan för att det ska gå och åt skogen…

Min egen osäkerhet och rädsla...

Den här artikeln publicerades 2007-12-01 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

Den största anledningen till att många människor inte gör investeringar eller fullföljer de investeringar de ger sig in på är – rädsla.

Det bara slog mig precis, det är rädslan som många gånger hindrar oss. Vi tittar på en investering som kan vara en fastighet, ett företag eller en aktie.

Det som hindrar oss är rädslan för att det ska gå åt skogen.

Känslorna kommer ivägen och man förlorar perspektivet på att det är en bra investering. Allt man kan fokusera på är varför affären inte kommer att fungera och varför den inte kommer att gå hem. Det är där de flesta trillar bort.

Istället för att se alla fördelarna upptar nackdelarna hela ens tankeverksamhet. Sedan gör omgivningen inte det bättre – spelar ingen roll om det är banker, advokater eller mäklare – alla fokuserar på det som är negativt och det som kan gå åt skogen. Många gånger gör de det i all välmening eftersom för dem är det de som de är lärda/uppväxta med eller är sanningar för dem.

Exempelvis är de flesta dåliga investerare dåliga på grund av att de endast fokuserar, och berättar för dig, varför investeringen inte kommer att fungera.

Återigen kan man citera Warren Buffet, som var verkligen livrädd för att prata inför folk – hans knän skakade något oerhört – som vid tillfälle sa:

Jag tog kursen inte för att mina knän skulle sluta skaka när jag talade utan för att jag skulle lära mig tala trots att mina knän skakade.

T.ex. så säger även Robert Kiyosaki att alla kan identifiera en god investering – alla kan hitta fastigheter till salu – men det är när man ska fatta beslutet om att gå med eller inte som agnarna skiljs från vetet.

Själv har gått igenom detta flera gånger själv – senast när det gäller min investering i lägenheten i ElitePark i Turkiet. En dag så fick jag verkligen en smäll i huvudet av denna rädslan – detta är bland annat några av tankarna som gick genom mitt huvud:

 • Vi kommer bli lurade – där finns ingen lägenhet.
 • Lägenheten är övervärderad och vi har ingen aning om dess riktiga värden.
 • Där kommer inte vilja flytta in någon i lägenheten.
 • Vi kommer att bli oense om när vi ska sälja lägenheten
 • Marknaden kommer att sjunka och den kommer inte att gå sälja till annat än stor förlust.
 • Där kommer bli jordbävning och huset kommer att störta
 • Vi kommer bli lurade av Svenska Investerings Gruppen
 • Vi kommer bli lurade av den turkisek advokaten
 • Vi kommer bli lurade av det turkiska buggföretaget
 • Tänk om vi måste amortera hela lånet – det kommer att hindra oss från att göra nya affärer i flera år
 • Jag har räknat fel i mina kalkyler
 • Vi kommer aldrig att få något lån
 • etc

Jag var väldigt, väldigt nära att hoppa över affären. Nu är jag iaf inne i spelet så får vi se hur det går – men jag tror på det. Jag tror även mycket på att detta är ”naturliga” känslor som man måste lära sig att hantera.

Jag tror för mig handlar det personligen mycket om att släppa rädslan för att förlora pengar. Jag upplvede detta ännu starkare förr när jag höll mycket på med aktier och börsen – när en aktie gick dåligt kunde jag sitta framför skärmen i timtal och se den ticka ner, ännu längre ner – nästan som att jag fann någon självbelåtelse i att den gick ner. Det spädde ju på mina rädslor och de känslorna ”besannades”.

Jag tror mycket på att detta är ”förloraren” som pratar med en och man bör lyssna på honom men inte fatta beslut på hans underlag.

Är detta något som du känner igen dig i? Skriv gärna en kommentar!


Den här artikeln publicerades 2007-12-01 klockan 11:22 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): Personligt och om mig.

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

10 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Precis, affärer och investeringar handlar om team work. Det är därför vargflocken vinner över den ensamma kaninen. Den ensamma kaninen kan bara titta åt ett håll åt gången, springa åt ett håll åt gången. Dessutom kan den bara åstadkomma en sak i taget i alla hänseenden.

  En vargflock kan göra en liten del var. En av vargarna kan vara flockens ögon. En annan kan vara flockens öron osv.

  Det som man måste komma ihåg dock är att alla i gruppen måste vara unik i något. Idag ser vi fack där alla som kan en och samma grej samarbetar: exempelvis svetsare, snickare. Men ingen av medlemmarna i facket har olika unika kunskaper.

  Ett affärsteam ska bestå av någon som är vass i bolagsjuridik (och som bara sköter den biten), någon som som är vass i bokföring, revision och finansiering (och som bara sköter den biten), någon som är vass i Kommunikation så som sälj/marknadsföring och PR (bara sköter denna biten och som är vass på detta), någon som sköter organisationsutvecklingen (VDn i princip) och någon som sköter produktutvecklingen och ansvaret för detta (och bara detta och inget annat).

  Jack of all Trades är en romantisk bild, men det funkar inte om du ska nå långt upp på succéskalan. Även stora stjärnor som Madonna och Jennifer Lopez har ju stora entourage med folk som kan olika saker väldigt bra. Specialiserat folk.

  Det ser ut som dessa stjärnor är ensamma på toppen, men utan sitt entourage skulle jag tro att även dessa storstjärnor skulle gått in i väggen och blivit stormlurade i kontraktsskrivningar.

  Det är ganska uppenbart att de skulle blivit lurade. Inte för att de är dumma eller ointelligenta, men för att de faktiskt inte har kunskapen i vissa specialist områden och troligen aldrig komma att få det heller på grund av ointresset för de.

  Alla kan inte allt, det är en ödmjuk inställning när man faktiskt tar hjälp av folk. Inte en svaghet. Sverige som är uppbyggd på denna princip om ett hjälpande samhälle borde ha enklare att anamma detta än något annat land i världen. Anser jag.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  denenvise
 2. Vit pil

  Även här är jag tvungen att hålla med dig. I detta fallet sätter vi stor tillit till Svenska Investerings Gruppen som agerar just mäklare i situationen. Advokat har i Turkiet som agerar för vår räkning och revisor har vi.

  Så visst är det så – tjatigt men sant – ensam är svag men tillsammans är vi starka. Det har gällt i naturen i flera tusen år – varför skulle det inte gälla i affärer?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  madwax
 3. Vit pil

  Något jag tror ni missar i era investeringsbeslut är teamet. Var är eran jurist (fastighetsjurist ifall ni ska investera i fastigheter), var är eran revisor , var är mäklaren som kan Turkiet marknaden och dess värderingar (om ni ska köpa fastigheter i Turkiet) etc?

  Anledningen att ni blir lurade enkelt, om det nu skulle vara så, är att ni arbetar solo. Enkelt att lura en ensam person. Arbeta ihop med experter i allt ni gör så har ni större chans att göra stormbra affärer. Chansen att misslyckas är mycket reducerad.

  Man kan som sagt inte kunna allt. Att tro det är upp till var och en, men det verkar vara ett supersäkert kort till fattighuset:).

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mathias
 4. Vit pil

  Hej Finanskvinnan,

  Du har många kloka ord att säga. Jag har inga problem med att göra affärer med folk jag inte känner under förutsättning att två saker gäller:

  1. Det finns ett juridiskt avtal vars syfte är att reda ut vad som gäller på förhand om det skiter sig. Det vill säga hur man gör för att gå skiljda vägar utan att bli ovänner.

  2. Om insatsen är någorlunda rimlig för min befintliga situation.

  Jag säger inte att vi ska börja och göra affärer bara för att vi har varsin blogg. Vad jag däremot har märkt att vi har väldigt olika kompetens, attityd och intresse men samma ambition, drivkraft och vilja och det är väldigt unikt.

  Det finns många som bloggar en period och sedan slutar – där har ni bevisat att ni hänger i och det har jag kvar att visa. Men i längden är det rent ut sagt dumt att för mig inte ta till mig den kompetens som ni besitter på.

  I verkligheten håller jag på att bygga upp ett nätverk som består av några personer som är intresserade av fastigheter, några av aktier, några av valuta trading några av företagsaffärer. Styrkan ligger i mångfalden – man behöver inte kunna allt utan det räcker med att veta vem man ska fråga… (Henry Fords citat)

  Sedan måste man alltid göra sin egen hemläxa innan man hoppar på någonting. Däremot använder jag din blogg och cristoffers blogg m.fl. för att ifrågasätta mitt eget agerande och se vad jag kan lära.

  Jag är helt övertygad om att allas våra vägar kommer att korsas. Iaf nere i Skåne där jag bor så har det i inte tagit lång tid att identifiera vilka människor som ofta förekommer i vissa sammanhang – världen är ganska liten… :)

  Jag uppskattar dessa diskussioner så fortsätt gärna skriv och kommentera!

  God natt!
  //jan

  0
  Gravatar ikon för användaren
  madwax
 5. Vit pil

  Hej!

  Jag tror personligen det är vanskligt att ge sig in i affärer tillsammans med personer man inte känner väldigt väl och helst har drivit andra projekt med innan. Därför vill jag inte slå mig ihop med andra bloggare.

  Hur kloka och kompetenta vi alla verkar online säger ganska lite om hur vi är i verkligheten (i alla fall inte tillräckligt mycket), så jag har svårt att se att gemensamma investeringar skulle lyckas. Men det är bara min åsikt.

  Om några år kanske jag får ångra bittert att jag inte hoppade på ditt tåg.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Finanskvinnan
 6. Vit pil

  Hej Cristoffer,

  Tack för din kommentar – jag förstår hur du tänker och resonerar. Jag är helt med på ditt resonemang om att bilda bolaget – har själv ett bolag med ett antal anställda som jag driver så det är ingen nyhet med emissioner och liknande.

  När jag skriver att rika människor använder andras kapital menade jag faktiskt i främsta hand t.ex. hävstänger som banker eller motsvarande. I det läget som jag är i idag vågar jag inte riktigt att riskera de relationer jag håller på att bygga upp – har byggt upp. Jämför ordspråket – det tar 20 år att bygga upp ett rykte men bara 5 minuter att förstöra det.

  Vidare när det gäller det här med andra människors pengar – det är väl egentligen inget konstigt? Om du ger mig 100SEK och jag använder dem för att tjäna 150SEK varav du får tillbaka 120SEK och jag får behålla 30SEK. Det är väl ingenting som du kommer att hålla emot mig? Tvärtom om så ser jag det som något mycket positivt – i formav att man hjälps åt att föra varandra framåt. Därav t.ex. hela temat på min blogg och min vision och inställning – hjälps vi åt så går det mycket bättre än om vi sitter och ror som tusan i varsin båt.

  En idé jag har fått på sistone är att föra samman oss som bloggar på detta ämne – tänk vilka resultat vi hade kunnat åstadkomma tillsammans – du med din kompetens i aktier, jag med min kompetens i entreprenörskap och övrigt investerande, finanskvinnan, BEF m.fl. Vi hade kunnat ligga miltals framför alla andra – men istället är vi duktiga idioter som var och en driver varsin blogg…

  När det gäller Svenska Investerings Gruppen så har jag ingenting emot att de tjänar pengar – de hjälper ju mig att tjäna pengar som jag aldrig hade haft utan deras hjälp. Dessutom är 20.000 SEK på hela affären ganska lite i sammanhanget. Hela affären – dvs reservationskostnaden sedan är deras roll i affären ”färdig”. I detta fallet så ser jag den avgiften som ett utbyte av kompetens – de är mina ögon och öron på plats. De hjälper till att kolla upp saker åt mig som det hade tagit alldeles för lång tid att undersöka själv.

  Rädslan här ligger ju i att man kan bli ”lurad” av dem och det är en risk som jag är villig att ta.

  När det gäller räkningen så får jag hoppas att mina 90p högskolematte har varit till någon hjälp – så att mitt studielån på 250.000 SEK inte har varit helt bortkastat… :D

  //madwax

  0
  Gravatar ikon för användaren
  madwax
 7. Vit pil

  Önskar dig lycka till med investeringen och hoppas att du räknat rätt. Jag har en god vän som tyvärr räknande fel ganska mycket när han köpte en hyresfastighet och det var ingen vidare investering som i mångt och mycket har räddats av prisstegringar som varit på fastigheter senste åren.

  Du verkar uppenbart både ambitös och målmedveten så jag önksr adig lycka till.

  Lite märkligt finner jag att du skriver att rika människor utnyttjar andras kapital för att öka sitt cashflow och det är ju helt korrekt. Det är ju också på detta sätt som svenska investeringsgruppen tjänar pengar dvs dom använder dina pengar…

  Om du vill gå fullt ut skall du givetvis själv starta ett aktiebolag och sedan belåna lämpligt och ta in andra pengar som en aktieemission

  T.ex. Du vill köpa en hyrsfastighet i Turkiet som du i hittar en mäklare för. Priset är 5 Mkr. Du startar ett aktiebolag med 100kkr och 1000 aktier (dvs 100kr stycktet) sedan gör du en aktieemission till ”allmänheten” där dom kan teckna aktier för låt säga 200kr stycket upp till 3 Mkr (2,9Mkr). Resterade 2 Mkr lånar du på banken. Totalt äger du nu en hyresfastighet i turkiet där din andel är 1000/15 500 aktier dvs ca. 6,5% av tillgångarna och skulderna i huset. Om du om tre år säljer hur för 7 Mkr (avräkna lånet på 2Mkr) då har du 6,5% av 5Mkr dvs 325 000kr och du satsade 100 000kr och har därmed tredubblart ditt kapital på 3 år, dessutom har du tagit LÄGRE risk än vad du nu gör och dessutom bidrar du till att investeringsgruppen utnyttjar ditt kapital.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Cristoffer

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.