Rädslan för att det ska gå och åt skogen…

Min egen osäkerhet och rädsla...

Den största anledningen till att många människor inte gör investeringar eller fullföljer de investeringar de ger sig in på är – rädsla.

Det bara slog mig precis, det är rädslan som många gånger hindrar oss. Vi tittar på en investering som kan vara en fastighet, ett företag eller en aktie.

Det som hindrar oss är rädslan för att det ska gå åt skogen.

Känslorna kommer ivägen och man förlorar perspektivet på att det är en bra investering. Allt man kan fokusera på är varför affären inte kommer att fungera och varför den inte kommer att gå hem. Det är där de flesta trillar bort.

Istället för att se alla fördelarna upptar nackdelarna hela ens tankeverksamhet. Sedan gör omgivningen inte det bättre – spelar ingen roll om det är banker, advokater eller mäklare – alla fokuserar på det som är negativt och det som kan gå åt skogen. Många gånger gör de det i all välmening eftersom för dem är det de som de är lärda/uppväxta med eller är sanningar för dem.

Exempelvis är de flesta dåliga investerare dåliga på grund av att de endast fokuserar, och berättar för dig, varför investeringen inte kommer att fungera.

Återigen kan man citera Warren Buffet, som var verkligen livrädd för att prata inför folk – hans knän skakade något oerhört – som vid tillfälle sa:

Jag tog kursen inte för att mina knän skulle sluta skaka när jag talade utan för att jag skulle lära mig tala trots att mina knän skakade.

T.ex. så säger även Robert Kiyosaki att alla kan identifiera en god investering – alla kan hitta fastigheter till salu – men det är när man ska fatta beslutet om att gå med eller inte som agnarna skiljs från vetet.

Själv har gått igenom detta flera gånger själv – senast när det gäller min investering i lägenheten i ElitePark i Turkiet. En dag så fick jag verkligen en smäll i huvudet av denna rädslan – detta är bland annat några av tankarna som gick genom mitt huvud:

 • Vi kommer bli lurade – där finns ingen lägenhet.
 • Lägenheten är övervärderad och vi har ingen aning om dess riktiga värden.
 • Där kommer inte vilja flytta in någon i lägenheten.
 • Vi kommer att bli oense om när vi ska sälja lägenheten
 • Marknaden kommer att sjunka och den kommer inte att gå sälja till annat än stor förlust.
 • Där kommer bli jordbävning och huset kommer att störta
 • Vi kommer bli lurade av Svenska Investerings Gruppen
 • Vi kommer bli lurade av den turkisek advokaten
 • Vi kommer bli lurade av det turkiska buggföretaget
 • Tänk om vi måste amortera hela lånet – det kommer att hindra oss från att göra nya affärer i flera år
 • Jag har räknat fel i mina kalkyler
 • Vi kommer aldrig att få något lån
 • etc

Jag var väldigt, väldigt nära att hoppa över affären. Nu är jag iaf inne i spelet så får vi se hur det går – men jag tror på det. Jag tror även mycket på att detta är ”naturliga” känslor som man måste lära sig att hantera.

Jag tror för mig handlar det personligen mycket om att släppa rädslan för att förlora pengar. Jag upplvede detta ännu starkare förr när jag höll mycket på med aktier och börsen – när en aktie gick dåligt kunde jag sitta framför skärmen i timtal och se den ticka ner, ännu längre ner – nästan som att jag fann någon självbelåtelse i att den gick ner. Det spädde ju på mina rädslor och de känslorna ”besannades”.

Jag tror mycket på att detta är ”förloraren” som pratar med en och man bör lyssna på honom men inte fatta beslut på hans underlag.

Är detta något som du känner igen dig i? Skriv gärna en kommentar!

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök