Rädslor och sammanbrott
Sök:

Rädslor och sammanbrott

Att inte göra det man vet att man borde göra - att tappa sitt VARFÖR?

Rädslor och sammanbrott
Den här artikeln publicerades 2009-04-22 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

Den senaste tiden har jag bokstavligt talat varit nere för räkning. Både emotionellt där rädslorna har drivit mig med piska och faktiskt även fysiskt, där jag den senaste veckan dragit på mig en dunderförkylning. Förkylningen har jag ändå klarat hyfsat bra, men det  som varit extremt jobbigt är ”oro-för-pengar”-fällen. Det som dyker upp konstant för mig är:

 • Kommer jag att kunna dra in pengar?
 • Hur ska det gå nu när jag inte längre har en fast lön?
 • Hur mycket kommer jag fakturera?
 • Kommer vi att ha råd med det där?
 • Kommer vi att behöva flytta hem till min mor? (jag undrar var den kom ifrån egentligen)

Nu när jag börjar komma ut ur det sammanbrottet inser  jag hur dumt och irrationellt jag har betett mig. Från att prioritera det  som faktiskt betyder något, ger mig energi och långsiktigt kan bidra till min ekonomi – t.ex. skriva på bloggen och ta hand om er läsare – har jag sprungit runt i min rädsla. All energi har gått till att oroa mig, oroa mig och oroa mig. En mindre del till sälj och resten av tiden till att försöka bygga upp en buffert av de uppdrag jag har just nu. Gemensam faktor, nästan inget bidrar till mina långsiktiga mål.

Det är ett klassiskt exempel på:

What you resist, persists.

Min rädsla för att inte få in några pengar idag, gör att jag inte lyckas skapa min ekonomiska frihet. Jag är frustrerad för att det inte ”händer någonting”, när det egentligen händer massor av saker men jag inte tar mig tiden eller energin att uppskatta dem. För två år sedan hade jag nästan ingen aning om vad passiv inkomst är. Idag har jag ändå nästan lyckats bygga upp ett flöde på ett par tusen i månaden, men jag räknar inte det, för det går ju inte att leva på enligt mina negativa tankar. Vilket egentligen är galet, för att jag borde uppskatta vartenda liten ström av passiva pengar. Många bäckar små…

Därför har det varit ett ständigt jagande – göra saker för att döva rädslan, fixa det som rädslan oroar sig över just nu. Men rädslan är lurig, för så fort jag har ”fixat” ett område springer rädslan över till ett annat område. Mitt liv har varit  mycket att släcka bränder och springa med hinkar, istället för att reflektera över om det ens är rätt byggnad att släcka bränder i. Eller att bygga en långsiktig vattenledning istället för alla hinkarna.

Jag har slutat förvånas över hur lätt det är att hamna i gamla fotspår och tankemönster. För jag kan detta. Egentligen. Det är precis det vi lär ut inom Balansekonomi. Sätt upp ett inspirerande mål utifrån din vision. Ladda det med känslor och gör det attraktivt så att du får ett starkt varför. Håll fokus på målet och gör det som behöver göras, oavsett hur det känns för stunden. Skapa stöd i din omgivning i form av människor, symboler och displayer för att påminna dig om ditt varför. Utan ett starkt varför blir det nämligen ofta att man uppfyller på andras drömmar istället för sina egna. Du hamnar i baksätet på din egen bil och låter rädslan styra den.

Det är rädslan och sammanbrotten som på senare tid varit ute och gått med mig. Jag har legat i soffan, deppig och orolig. Det har tagit energi och uppslukat allt annat. Om någon hade frågat mig just nu – hade det varit värt att flytta hem till din mor under en period om det var vad som skulle krävas för att du skulle bli långsiktigt framgångsrik, dvs var det som hjälpte dig att få andra att växa? Mitt svar är klockrent ja. Men jag lovar – utan mitt varför, har bara rena frågan inneburit en stor ångest.

Jag vill därför också be om ursäkt till dig, som är en av mina trogna läsare att jag inte gjort det jag åtagit mig att göra – att blogga även när det är jobbigt. Jag ska verkligen göra mitt bästa, och jag kanske till och med kan be dig att hålla mig till en högre nivå genom att ringa eller mejla mig och påminna mig om vägen (tack ingemar!). Detta är vad jag brinner för, jag har bara från tid till annan tappat fokus.

Jag kan ärligt säga att en av de bidragande orsakerna varför jag faktiskt är lite glad och positiv just nu är det överväldigande stödet jag har fått från er – en fantastisk påverkansgrupp – särskilt i de flera hundra bekräftelserna på att ni vill ha mitt nyhetsbrev. Att  det var ett sådant intresse för vad jag skriver var en väldigt skön energiinjektion.

Min inbjudan till dig är således om du känner igen dig i ovan

 • stanna upp och fundera, vilket område i ditt liv släcker du bränder just nu utan att se till vad som är bäst i längden?
 • ta fram dina mål och ditt varför och påminn dig själv om det och ge dig samtidigt en klapp på axeln för den fantastiska människa du är!

Tack för ditt fantastiska stöd!

//jan

PS: Den senaste månaden har det annars hänt lite spännande saker som jag gärna vill dela med mig av:

 • Turkiet-lägenheten (Elite Park) verkar vara tillbaka på banan(!) tack vare det engelska bolaget Ready2Invest. Vilket var fantastiska nyheter, MEN så fick vi mejl att just vår lägenhet var tagen i pant och vi kunde inte få ut äganderätten. Advokaten vill att vi ska byta till en 100kvm mindre lägenhet utan ersättning, men det är något som vi jobbar på.
 • Jag kommer att satsa mer tid och mer resurser på bloggen. Ambitionen är att kunna lägga minst en heldag per vecka på både nya inlägg, nya funktioner och mer värde för dig som läsare.
 • Jag har satt igång två spännande projekt som har massor av potential som jag kommer att återkomma till mycket framgent.
 • En investering där jag haft rätt mycket pengar låsta och inte vetat om jag ska få ut dem eller inte verkar också vara på väg att lösa sig.
 • Jag åker till Dublin imorgon 23/4 för en 6-dagars NLP-kurs med Christopher Howard där jag bland annat ska få certifiera mig och lära mig massor om medveten och omedveten kommunikation, grunderna i hypnos och en mängd andra spännande verktyg för att hjälpa mig själv och andra att växa.
 • Min mor, som inte har tyckt om Charlie Söderberg sedan hans seminarie i Lund för 2 år sedan, kom på mitt seminarie tillsammans med Charlie tidigare ikväll. Det var helt fantastiskt och totalt oväntat. Min bror som tackat nej till 3 seminarier var också där. Det betydde oerhört mycket för mig, och i sammanhang med att andra faktiskt verkar ta det här jag gör på mer allvar (eller så gör de det, för att jag också gör det – får klura lite till på den)

DS.


Den här artikeln publicerades 2009-04-22 klockan 23:00 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): Personligt och om mig.

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

14 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Frustrationen att det tar sådan tid innan ”något händer” känner jag igen. Att aldrig vara nöjd, alltid vilja ha mer. Hur länge ska man behöva vänta innan det blir som ”jag tror”. Har jag haft fel?? Rädslan för att jag inte är tillräckligt påläst etc! Har jag gjort fel analys etc..
  Att alltid söka nya kunskaper inom finans och ekonomi, de mesta andra är tråkigt. Samtidigt som jag känner frustration när man inte utvecklas. Känna frustration att ens nära och kära / vänner inte är inne på samma spår. Ensamt på något vis..
  Rädslan för de okända finns där, men det handlar mest om att typ hamna i arbetsförmedlingens klor etc. Bli sjuk eller liknande.

  MEN trygghet finns i att ha lite pengar. De ger ändå en avslappnad känsla. Att kunna ta timeout och göra vad jag vill ett tag, slippa jobba etc. (Något jag ibland inte alls gillar, vill styra mitt liv själv. Är nog hittills mest en S person. Uppskattar Frihet Enormt).

  Det finns alltid två sidor av myntet. Men i det stora hela trivs jag, och det är så här ja må leva. Man är nog ingen Svensson längre, och det är ett medvetet val. Men jag tycker de positiva överväger. Men det finns alltid berg och dalar. Man måste acceptera att dalarna kommer, tror det är naturligt och det går inte att undvika i längden. Tror de handlar om balans.

  Det gäller att finna sin väg. Fortsätt inspirera, du har en bra hemsida!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  \PD
 2. Vit pil

  Jan, du skapar förtroende genom att visa sårbarhet, eller egentligen bara säga som det är. Det är en av dina starka sidor.

  Inte undra på att du får nya resultat och nya relationer.

  Jag vill uppmuntra andra att göra likadant och att du gör ännu mera för att utmana och överträffa rdslan. Så dörför vill jag jag bjuda på en distinktion som varit värdefull för mig, nämlgen skillnaden mellan det som är farligt och skrämmande; läs mer här Flygplan lyfter bäst i motvind och vad som skiljer framgångsrika från alla andra: http://lecknepartners.wordpress.com/?s=r%C3%A4dsla

  Går fint

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Olle
 3. Vit pil

  Jan, jag kan relatera. Ã…ngesten är påtaglig ofta hos mig. Mycket prestations relaterat. Jag undrar om inte alla entreprenörer som åstadkommer någonting har denna dolda ångest som då och då hoppar upp och vill ta plats?

  Sedan har jag också som dig, en massa projekt igång. Kanske för att kompensera för den ångest jag får när jag inte har projekt att arbeta på. Kanske en släng av arbetsnarkomani? Ett sätt att stilla en inre ensamhet?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mathias
 4. Vit pil

  Jag tycker du är väldigt modig Jan som är så öppen med dina upplevelser och tankar kring dem. Och grattis till att ha tagit steget till att besegra motståndet som du matat med rädsla så länge.

  Vet ni om att Hitler ville bli konstnär? Vid 18 års ålder tog han sitt arv och flyttade till Wien för att gå i konstskola. Någon som sett hans verk? Inte jag heller. Motståndet tog honom. Kalla det en överdrift men jag säger det ändå: det var fan ta mig lättare för Hitler att starta andra världskriget än att stirra på en tom målarduk för att bli konstnär.

  Motståndet är kraftfullt och enkelriktat. Den opererar bara från en lägre nivå till en högre. Den slår till när vi funderar på att skriva en bok, starta en business, när vi vill nå våra högre mål.
  Så om du är i Calcutta och jobbar för Moder Teresa och funderar på om inte Telemarketing ändå vore det enklaste. …Var bara lugn. Du kan luta dig tillbaka för du kommer att få en fribiljett av Motståndet.

  Vi har tre fienden som vi måste göra oss av med för att nå framgång. Det är obeslutsamhet, tvivel och rädsla. Obeslutsamhet leder till tvivel och de båda blandas samman till rädsla. Det är rädslan som gör att vi inte når den framgång vi önskar.

  Så Tack Jan, för att du lyfter fram de här så för oss alla viktiga frågorna.

  Jag vill rekommendera en bok av Steven Pressfield som heter The War of Art som handlar om våra motstånd.

  Lycka till Jan

  Hälsningar Alice

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Alice
 5. Vit pil

  Wow vilket superbra inlägg! Jag känner så mycket igen mig! Tack. Vilken inspiration!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  minna
  1. Vit pil

   Tack Minna – så vad är nu möjligt? Vad kan du göra annorlunda nu när du är inspirerad? :)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan
 6. Vit pil

  Hej!

  Dina inlägg väcker mycket tankar och funderingar för mig.
  Vad gäller bränderna så kom jag att tänka på det Bodo Schäfer skriver i sin bok ”Vägen till ekonomisk frihet”: Att man först och främst skall fråga sig själv om man är ”rädd” för att bli rik? Om man som liten blivit ipumpad usla åsikter som att det är omöjligt att bli rik snabbt, ärligt osv. kan man faktist känna en viss liten rädsla. Om än inte för att bli ekonomiskt oberoende men för att misslyckas med detta.
  Det som skiljer succén från misslyckandet är ju verkligen att den som ligger bakom succén har struntat i både rädslor och andras åsikter och litat på sin idé!

  Ser fram emot nästa inlägg!

  mvh
  Kennet

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Kennet
 7. Vit pil

  Jag har själv varit drabbad av liknande tankar och frågan är om man någonsin kommer ifrån dem. Det är möjligt att förtränga dem och tänka på annat, men tankarna kommer alltid finnas kvar lång bak.

  Handlar det inte om ekonomi så kan det vara andra frågor som ”gör jag det rätta av mitt liv”. Där finns alltid någon ”brand”.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Stefan
  1. Vit pil

   Hej Stefan,

   Tack för att du delar med dig. Jag har i nedanstående inlägg skrivit mer om rädslan ur ett beskrivande perspektiv, och där handlar det precis som du säger, handlar det inte om det ena så blir det automatiskt något annat.

   https://rikatillsammans.se/mote-med-en-i-sanning-hemsk-fienden-radslan/

   Det jag ser fram emot är han skriver att när man i sanning har besegrat sin fiende rädslan så kommer den aldrig tillbaka. Vi har ju iaf nu tydligt identifierat fienden vi slåss mot.

   Ett steg i rätt riktning kanske? :)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan
 8. Vit pil

  Hej!
  Gott att se ditt nya inlägg, jag har din blogg i ”Bloggar vi gillar” i REDIG REBELL-bloggen och jag har undrat ”var du är” när det inte dykt upp något nytt inlägg.

  Jag har själv gått genom livskriser och känner väl igen mig i dina funderingar. Nu är du tillbaks, kommer att bli kul att följa framgången!

  Ibaldn är det väl så att vi får bryta hop och gå vidare? Bara inte så ofta vi pratar öppet om det eller hur?

  Vänliga hälsningar Maria på MIKU

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Maria på MIKU
  1. Vit pil

   Hej Maria!

   Tack för ditt stöd. :) Alla går vi igenom kriser och tyvärr är det så som du skriver, det är ofta något vi håller för oss själva vilket egentligen är jättedumt. Eftersom det är ett typiskt tillfälle då man springer runt i samma tankebanor. Man kan inte tänka nytt själv, därför behöver man någon utomstående.

   Jag skulle dessutom vilja påstå – att livskriser är nödvändiga. Det handlar inte om hur många gånger man faller, eller att man faller. Det enda som räknas är:

   – vad man lär sig och tar med sig OCH gör annorlunda nästa gång
   – hur snabbt man kommer upp igen

   Många hälsningar,
   //jan

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan
   1. Vit pil

    Hej igen Jan,

    Ja, det är också betydelsefullt att våga öppna sig och dela upplevelser, för vi har alla olika jobbiga upplevesler bakom oss.

    Sedan är det viktigt för mig att inte bli bitter över det som hänt. Utan acceptera och ta nya steg framåt.

    Också mycket roligare! :-)

    Vänliga hälsningar Maria

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Maria på MIKU
 9. Vit pil

  Härlig läsning Jan! Eftersom jag precis har börjat min resa tillsammans med Charlie och balansekonomi så kommer jag följa din blogg och ta del av allt du delar med dig av. Jag är som en svamp som bara vill ha mer av det här! Jag skall gå fördjupningsutbildningen nu den 7-10 maj och är mycket exalterad över allt jag har framför mig. Jag och min tjej håller på att starta företag tillsammans (något jag aldrig trodde jag skulle göra)och för att det skall funka hänger allt på oss. Därför investerar jag i mig själv och värdesätter all ny kunskap som kan leda mig närmare mina mål och min vision!
  Jag är en av alla som tror på det du gör och jag hoppas att du lyckas så att jag kan stärkas med med min tanke om att jag själv kommer att bli fri!
  //Robert

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robert Eriksson

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.