Räkna ut volatilitet, standardavvikelse och Sharpe-kvot med Excel
Verktyg för att räkna ut viktiga nyckeltal för din portfölj
Det här en väldigt teknisk artikel för dig som både är ekonomi- och excelnörd. Den visar hur du själv kan räkna ut nyckeltal för din portfölj såsom standardavvikelse, volatilitet, varians och sharpe-kvot.
Normalt sett räknas dessa nyckeltal ut automatiskt av bl.a. Nordnet och Avanza, men på sistone har båda dessa banker lyckats sabotera mina avkastningskurvor. Nedanstående bild visar hur Nordnet under en dag tappade värdet på en av mina fonder vilket får det att se ut som att jag gjorde en stor förlust vilket jag inte gjorde. Eftersom beräkningarna bygger på deras data, ville jag därför kontrollräkna dessa nycketal själv.
En annan anledning är att jag upptäckte att det inte var helt trivialt att räkna ut dessa nyckeltal. Artiklar på nätet ger en kort introduktion men det var klurigt att omvandla det till sina egna siffror.
Standardavvikelsen från medelvärdet
Standardavvikelsen är relativt enkel att räkna ut. Matematiskt sett ser en approximation för formeln ut som följer:
Där:
- σ = standardavvikelse
- σ2 = variansen
- X = värde i talserie
- µ = medelvärde för talserien
- N = antalet tal i talserie
Det går att räkna enligt följande formel i Excel eller att använda Excels funktion STADAV.S(värden). I videon nedan försöker jag förklara det så bra som möjligt och visar både det manuella sättet och det automatiska via formeln. Jag visar även hur man kan räkna standardavvikelse på den procentuella förändringen.
Excel-filen som jag använder i videon ovan finns nedan:
Räkna ut volatiliteten
Formeln ser ut som följer:
Där:
- kt = slutkurs för dag t
- kt-1 = slutkurs dagen innan dag t
- stdav = standardavvikelse
- ln = naturliga logaritmen med basen e
- N = antal börsdagar på ett år, vanligtvis 252 st.
Till skillnad från det föregående exemplet har jag inte hittat någon formel för beräkning av volatiliteten i Excel, utan den får räknas manuellt på det här sättet enligt nedanstående video :
Excel-filen som jag använder i videon ovan finns nedan:
Tolkningen är att ju lägre volatilitet, desto bättre. Helst vill man ha en volatilitet som är lägre än medelavkastningen för det betyder att du med stor sannolikhet kommer att gå plus. Det har ju t.ex. fonden Catella Avkastning lyckats med ett par år i rad, vilket är en bedrift.
Uppdatering 170920
- =ROT(VARIANS.S(LN(B2:B11/B3:B12)))*ROT(252)
Tack Magnus!
Räkna ut Sharpe-kvot
Formeln ser ut som följer:
Där:
- ap = den förväntade avkastningen för din portfölj
- ar = den avkastningen som du kan få utan risk (t.ex. bankkonto)
- σ = din portföljs standardavvikelse
Det här har jag inte heller hittat någon bra formel för i Excel, så det blir en manuell beräkning till.
Excel-filen som jag använder i videon ovan finns nedan:
Normalt sett ges Sharpe-kvoten för alla fonder och Nordnet räknar även ut den åt dig. Det gör dock inte Avanza tyvärr. Tolkningen här är att ju högre Sharpe-kvot desto bättre. Det betyder nämligen att du får mer ”betalt” för varje procent risk som du tar.
Relaterade artiklar
- Sharpekvot - ett mått på avkastning i förhållande till risk - Använd Sharpe-kvoten för att spara bättre och göra en egen reality-check
- Ränta-på-ränta-formler, Excels slutvärde() och min kalkylator - En komplett genomgång av ränta-på-ränta beräkning för hand, på bloggen och i Excel