Rapport från aktieklubben för januari
Sök:

Rapport från aktieklubben för januari

Januari blev en överraskande stark månad och därmed har det nya börsåret fått en bra start. Det är faktiskt den bästa inledningen sedan 1997. Aktieklubben köpte in sig lite i marknaden under januari men tyvärr inte tillräckligt mycket då vi under januari fortfarande hade kvar vår försiktiga grundsyn som vi dock börjat revidera nu. Konsekvensen blev att vi gick klart sämre än index under januari månad.

Kan vi då lägga allt krisprat bakom oss? Det är lite tveksamt, en sak är dock säker. Just nu tycks det definitivt som om negativa nyheter inte har samma effekt som tidigare. Rädslan för risk har sakta men säkert övergått i ökad riskbenägenhet. Bra exempel på detta är starka börser trots att den grekiska skulduppgörelsen inte är klar och jättehöga räntor i Portugal som indikerar att de är nästa land på tur efter Grekland.

Dessutom är det ingen hemlighet att perioden november – april brukar vara klart bättre avkastningsmässigt än motsvarigheten maj – oktober. Det är således en hel del som talar för fortsatt bra börs. Men inte allt.

De senaste kvartalen har börsen ofta toppat en bit in på rapportperioden för att därefter i bästa fall gå i sidled och allra oftast falla tillbaka. Under vissa perioder ganska rejält dessutom. Det finns inget som säger att samma mönster måste upprepas gång efter annan men det är inte fel att hålla ovanstående i minnet.

Fundamentalt sett finns det tveklöst en hel del som stödjer fortsatt börsuppgång. Just nu öser världens centralbanker ut pengar över ekonomierna. Den allra mäktigaste, FED, har till och med utlovat exceptionellt låga räntor tre år fram i tiden. Varför man gör det i ett läge där makrostatistiken fortsätter att förbättrats och börsen fortsätter att utvecklas starkt kan man ju givetvis fråga sig. Vi tror att man ogärna ser en fortsatt dollarförstärkning.

I Europa börjar man sakta men säkert nå samsyn kring krishanteringen och även om man alltjämt är långt ifrån en fullständig lösning så tycks det ändå som man gör framsteg.

Större budgetdisciplin inom EU-zonen är definitivt positivt på sikt. Den stora frågan är givetvis om inte nya hårda besparingskrav förenade med diverse sanktioner blir ett recept för en djupgående depression för de länder som i dagsläget befinner sig i krisens epicentrum och som därefter sprider sig till andra europeiska ekonomier däribland vår egen.

Vår slutsats av ovanstående är att vi kommer att öka våra positioner de kommande veckorna men vi kommer att ha fingret nära säljknappen.


Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

2 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Hej! Vilka aktier har ni investerat i?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Henrik
  1. Vit pil

   Hej!

   Det är lite olika beroende på tidsperiod – kolla gärna månadsrapporterna.

   Hälsningar,
   /jan

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.