Rea istället för panik?
Sök:

Rea istället för panik?

Gör precis som vanligt, månadsspara, köp och behåll...

Den här artikeln publicerades 2016-06-27 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

Om ca 1 timme öppnar den svenska börsen för en dag med en nedgång som vi sannolikt kommer att minnas precis som svarta måndagen 1987 och Lehman Brothers 2008.

Det här skrev jag på min Facebook-sida igår och jag vill dela med mig av det även till dig som inte följer mig på Facebook eller Twitter än. Gör gärna det, då jag ofta publicerar kortare inlägg där som inte riktigt passar här på bloggen.

Imorgon lär vi vara med om en historisk händelse i form av att den svenska börsen går ner gissningsvis med mellan 4-8 %. Vi har redan sett en nedgång i skrivande stund på nästan 20 % från toppen för drygt 1 år sedan.

Det här är ett av de tillfällen det inte är så himla kul att äga aktier eller fonder. Särskilt om man började spara för mindre än ett år sedan.

Där är några saker som jag vill dela med mig. Att spara är ett marathon och inte ett 100-meters lopp. På sikt kommer nedgången imorgon att hämtas upp. Det är bara en fråga om när och inte om om.

Det andra är sanningen ”Köp billigt och sälj dyrt.” De senaste 20 veckorna har de flesta småsparare gjort precis tvärtom. Istället för att ha ett flöde in i fonder så har där varit ett ganska stort utflöde. Imorgon kommer många att sälja av då det inte är särskilt kul att sitta med röda siffror på -10, -20 eller kanske till och med -30 %.

Warren Buffett uttryckte det som ”Be fearful when others’ are greedy and be greedy when others are fearful.” Den kommande tiden är en tid då många är fearful och det är ett tillfälle att vara greedy. Det är nu det är rea, imorgon sannolikt med >5 %.

Tittar man av erfarenhet så kommer dock inte botten träffas imorgon, utan den någon av de efterföljande dagarna. Både kring svarta måndagen 1987 och vid Lehman-kraschen 2008 träffades botten runt 2-3 veckor efter själva händelsen.

Jag själv tror således att jag kommer handla lite imorgon men inte för alla pengar då jag tror att man kan göra lite bättre klipp framgent. Samtidigt så är månadssparande och behålla fortfarande det bästa man kan göra. Det är alltså egentligen ingen ko på isen för den som sparar över tid.

Så tänker jag, vad tänker du?

Relaterade artiklar


Den här artikeln publicerades 2016-06-27 klockan 07:45 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): Kommentarer på aktuella händelser.

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

28 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Jan, jag får mer och mer förtroende för de råd som du ger på denna sida. Jag valde själv att rea-handla i en billig svensk indexfond när brexit-raset kom. Vidare har jag bestämt mig för att aldrig mer pyssla med aktier, utan helt inrikta mig på fonder. Fick en tokig idé om att köpa aktier med hög direktavkastning för ett litet tag sedan, och köpte då enbart Telia. Mycket oklokt, och idag har jag sålt dem för samma pris som jag köpte dem för – och ska istället pytsa in dessa pengar i olika fonder när dippar kommer. Ska sägas att jag redan har en välavvägd vanlig depå med enbart fonder, men att jag nyligen även öppnade ett ISK som jag – som sagt – bland annat var naiv nog att mest tanka med Telia (efter en oväntad inström av pengar). Hädanefter ska det främst vara indexfonder som gäller, inget annat. Är det förresten vettigt att även köpa in andelar i en kort räntefond på ett ISK – trots att dessa fonder ger knapp värdeökning? Har drygt hälften i räntefonder på min vanliga depå, för övrigt.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Oliver
  1. Vit pil

   Nej, min erfarenhet av korta räntefonder är att man kan vänta sig en avkastning i linje med statslåneräntan. Numera beskattas ISK utifrån en schablonbeskattning på statslåneräntan plus 0.75%-enheter.

   Såvida inte räntan stiger kraftigt kommer du få betala mer skatt för räntefonderna på ISK än en vanlig depå. Jag gissar att samma sak även gäller längre räntefonder för närvarande (men det är mer av en gissning).

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Skyking
  2. Vit pil

   Skyking – tack för din åsikt. Jag har själv varit inne på att kanske enbart ha räntefonder i min vanliga depå, och fullt ut satsa på regelbundna köp av globala och svenska aktiefonder (av index-typ) på ISK. Angående räntefonder med längre löptid (FIM Euro), noterade jag dock en uppgång på >2 % i samband med Europa-börsernas störtdykning – men det är ju så klart längre tidsintervall som är intressanta i sammanhanget.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Oliver
  3. Vit pil

   När det gäller längre räntor så har jag inte undersökt saken närmre, det är alltså möjligt att min gissning är galen och att man kan förvänta sig högre avkastning än schablonavkastningen. Det är ungefär där gränsen går för om man skall ligga i ISK/KF eller vanlig depå.

   Det man skall tänka på när man jämför att om man tittar på de senaste decennierna så har vi haft fallande räntor som gett obligationer högre avkastning.

   Mitt upplägg är dessutom så att mina räntefonder är mer viktade mot korta räntor än Jan’s upplägg vilket också kan ha betydelse för valet. Sen kan det ju likt Jan’s upplägg finnas praktiska skäl till varför man kanske inte gör det ekonomiskt optimala valet (Jan’s delade portfölj innehåller därför t.ex. korta räntefonder på ISK av sådan anledning).

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Skyking
  4. Vit pil

   Till stor del ser jag egentligen inslag av räntefonder i portföljen som ett slags ”säkerhet” – pengar som kan anses vara ganska tryggt placerade och inte riskerar att minska i särskilt stor utsträckning. Dock har du en intressant poäng i att vi länge har haft fallande räntor – då bör stigande räntor stå för dörren och då blir det (än) mindre avkastning för just räntefonder. I min vanliga depå har jag för övrigt själv stor övervikt i korta räntefonder, och långa räntefonder mest som en krydda på räntesidan. För övrigt mycket intressant att begrunda de praktiska skäl som kan motivera valet att INTE göra ekonomiskt optimala placeringar i ISK (ska fundera vidare på detta).

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Oliver
  5. Vit pil

   Tänkte utveckla mina tankar här lite. Jag ser också räntefonder som en slags säkerhet: ett inslag i portföljen som gör att man minskar risken, men också ett verktyg för att kunna köpa mer aktiefonder när det är billigt och sälja lite aktiefonder när man får bra betalt (eller det kanske är två sidor av samma mynt). Åtminstonde som det ser ut nu med ränteläget för närvarande (hade ränteläget varit annorlunda så hade man kanske kunnat uppskatta ränteinkomsterna också).

   En praktisk fördel jag ser med att ha räntefonderna i ett separat konto (vanlig depå/aktie+fond-konto) är att jag därmed får en enkel helikoptervy över fördelningen. Jag kollar helt enkelt kontoöversikten och ser hur mycket jag har på AF-kontot jämfört med KF-kontot och ombalanserar utifrån detta.

   BTW med stigande räntor får man ganska snart ökad avkastning på sina korta räntefonder. Jag har fördelat mina räntefonder så att det är ganska jämn fördelning på löptiderna för att det på några års sikt skall ge en förutsägbar avkastning (genom att emulera att jag behåller obligationerna till förfall).

   Nu till min tanke kring hur man månadssparar. När det gäller KF så räknas underlaget för schablonskatten på halvårsbasis (kapital vid halvårets början plus insättningar under halvåret). Detta betyder speciellt att man får skatta ett halvår för eventuell insättning man gör i slutet av juni, men får bara avkastning för några dagar. För att undvika detta så låter jag mitt månadssparande landa i min vanliga fonddepå för att sedan i början av varje halvår föra över till min KF för att köpa aktiefonder (som en del av balanseringen).

   Har man däremot ISK istället så beräknas skatten på samma sätt, MEN man räknar kvartalsvis istället. Det gör att man i betydligt mindre utsträckning drabbas av ovanstående effekt (isht ifall man sätter upp sitt månadssparande så att det dras i början av månaden istf slutet).

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Skyking
  6. Vit pil

   Angående ditt orginalinlägg: skall man placera i aktier och få samma låga risk som fonder så måste man sprida och där ligger nackdelen – man måste helt enkelt ha rätt mycket att placera för att få bra spridning. Annars är fördelen med direktägda aktier att man faktiskt slipper en ärlig förvaltningsavgift.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Skyking
  7. Vit pil

   Tack för ditt utvecklade resonemang, Skyking. Jag kommer att ta dina kloka ord i beaktande, när jag framöver gör vissa strukturella förändringar i mitt sparande på Avanza (vanlig depå och ISK). Jag kommer också att eftersträva en mer jämn fördelning mellan löptiderna på räntefondssidan, och ta fasta på ditt råd att (i möjligaste mån) regelbundet köpa fondandelar I BÖRJAN av månaden (även om jag främst siktar på dippar) på ISK. Angående ditt tillägg, har jag kommit fram till att jag inte har tillräckligt mycket att placera för att kunna skapa en bra riskspridning i renodlade aktieinvesteringar. Jag ska helt enkelt hålla mig till fonder, göra regelbundna inköp i förhållandevis trygga fonder och upprätthålla en vettig balans mellan aktiefonder och räntefonder (kort, medellång och lång) samt sikta på övervikt i räntefonder på vanlig depå och främst handla aktiefonder på ISK. Tankar på eventuellt inslag av guld kan förvirra något i stunden, men jag känner att Jans rika information i kombination med dina tänkvärda kommentarer ger grund för kloka beslut i längden. Jag lyfter på min imaginära hatt, med anledning av ditt engagemang!

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Oliver
 2. Vit pil

  Hej Jan
  Jag vet inte om du har uppmärksammat Avanzas motsvarande artikel (http://blogg.avanza.se/avanza/historiskt-borsfall/). Men de skriver motsvarade nedan och jag tänkte höra om du håller med om det? Med bästa antar jag att de menar bäst utveckling.

  ”Aktier är det bästa tillgångsslaget över tid
  Risk och avkastning hör ihop, ju högre risk desto högre förväntad avkastning normalt sett. Aktiemarknaden är den marknad som varit allra bäst i ett historiskt perspektiv…”

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Martin
 3. Vit pil

  Hej Jan!
  Tack för en jättebra blogg!
  Jag började lägga om mina fonder efter dina rekommendationer i vintras och dina tips gör det både lärorikt och roligare. Jag har nu en fördelning på 72% aktieindexfonder och 28% räntefonder. Tror du det är läge att flytta över från räntefond till aktiefond nu, senare eller borde jag bara fortsätta månadsspara som vanligt (70% aktiefonder/30% räntefonder)?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Alfred
  1. Vit pil

   Jag brukar rekommendera att man ska fortsätta göra så som man har tänkt oavsett vad som händer på marknaden. Det går inte att förutsäga framtiden så att skulle du flytta så är det ju en chansning som kan gå hem men också inte. Jag skulle snarare säga att den viktigaste faktorn är hur länge du kan ha pengarna jobbande utan att du behöver röra dem.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 4. Vit pil

  Jag väntar in ett större belopp på kontot i veckan (arv). Nu känns det trevligt att gå in och shoppa lite på börsen. Känner mig lite som en börsmäklare :-)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Eva
  1. Vit pil

   Ett tips är att inte handla för allt när du får pengarna. Lycka till och grattis till timingen. :-)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 5. Vit pil

  Perfekt tajming med månadssparande som går iväg 28:e på Nordnet!
  Det enda som var lite surt för mig är att jag tänkt köpa guld för 2000 kronor den här månaden och jag hann inte få över pengarna på Perth Mint-kontot innan helgen. Men men, man kan inte få allt :)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Fredrik
  1. Vit pil

   Ja, man kan aldrig träffa botten eller ha allt i linje. Ändå bra tänkt.

   Vad är det för konto du har hos Perth Mint?

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   Jag har deras Depository Online-konto: https://www.perthmint.com/storage
   Jag har inte använt Bullion Vault men det är som jag förstår exakt samma koncept, med enda skillnaden att de inte har någon minimidebitering per månad och därför blir lagringsavgifterna lägre när man som jag ännu inte äger så mycket guld. Tror jag räknade på att det lönar sig upp till ett guldvärde på ca 60 000 kronor, sen blir Bullion Vault billigare. Var lite bökigt att öppna kontot, men de var väldigt hjälpsamma så jag rekommenderar det absolut till nya guldsparare som inte vill/kan månadsspara så stora summor :)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Fredrik
 6. Vit pil

  För mig är det (nästan) business as usual. Månadssparandet har trillat in hos Avanza och snart trillar det in på nordnet också. Köpen sker i vanlig ordning per automatik.

  ”Nästan” för att det är dags för ombalansering av portföljen, men det kanske också är att betrakta till vanligheterna (fastän det inte sker så ofta). Ombalanseringen innebär att det mest flyttas från räntefonder till aktier/aktiefonder.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Skyking
 7. Vit pil

  Tack för, som alltid, bra artikel!

  Jag hade tänkt ombalansera min fondportfölj nu efter midsommar. Jag har en alldeles för stor del i en av mina fonder (Spiltan Aktiefond Investmentbolag, köpte bara den fonden ursprungligen innan jag började fördela på 13 till). Den ligger redan på lite minus och det lär inte se bättre ut när fondens kurs uppdateras.

  Hur skulle du resonera kring ombalansering i dagsläget? Är nedgången ungefär lika stor i alla fonder så borde det i teorin inte spela någon roll utan jag kan lugnt ombalansera (och sälja till förlust).

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tommy
  1. Vit pil

   Ombalanseringen handlar mest om att gå tillbaka till samma fördelning av olika tillgångsslag såsom räntor och aktier, eventuellt även guld om man har det i portföljen. Återkommer med en artikel i nästa vecka. :-)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 8. Vit pil

  Hej jag håller med. Jag sitter i båten och väntar och pengarna som alltid dras för att köpa fonder fortsätter köpa fonder. Ingen skillnad. Det är vod panil och reaktion som vi förlorar o slutändan känns det som.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  MARIE
 9. Vit pil

  Hej!

  Tack för en superb blogg. Jag har verkligen sett fram emot en större sättning på börsen en längre tid nu och så kommer det till slut. =) Nu j*vlar ska det shoppas!

  /A

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Ali
 10. Vit pil

  Hej

  Vad rekommenderar du för någon som för första gången hade tänkte börja spara nu i dagarna men så händer detta?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Johan
  1. Vit pil

   Då skulle jag säga gratulerar! :-)

   Sedan skulle jag säga att gör precis så som du hade tänkt göra innan det här inträffade. Det är ingen skillnad nu än för en vecka sedan, ingen större reell skillnad i alla fall i ekonomin.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   Jag skulle periodiserat mitt sparande över tid, kanske 1-2 år beroende på hur mycket pengar det rör sig om. På så sätt blir det inte en så stor chock om börsen forsätter att gå ner, och inte en så lång väntan på ”plussiffror” om det är nedgångar i stil med 2001 eller 2007 att vänta. Fast världen kommer ju knappast gå under av Brexit heller, inte ens om det blir global börskrasch, så investeringen kommer ju att betala sig, förr eller senare.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Erik
  3. Vit pil

   Ha realistiska förväntningar, ibland går det ner och ibland går det upp.

   Det finns egentligen ingen anledning till att dra ut på starten, nu får du köpa aktier/fonder billigare och själv tycker jag att det verkar omotiverat med så här stort fall. Tror man att företag kommer tjäna så mycket mindre bara för att GB lämnar EU och kanske även frihandelsavtalet? Jag är tveksam till det.

   Lägger du upp det som ett månadssparande så sprider du ut inköpen över tid (jag tror att det Erik syftar på är ifall du redan har massa pengar och skall investera dem i aktier/fonder). Kör du med ISK så kan du köpa aktiefonder direkt i månadssparandet, men kör du med KF så bör du inte göra detta förän vid ombalanseringen vid halvårsskiften. Räntefonderna (iaf de korta) bör du lägga i vanlig depå med de nya skattereglerna.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Skyking
  4. Vit pil

   Skyking, hur menar du med egen depå för korta räntefonder? Mitt Aktie/Fondkonto istället för mitt ISK?? Jag har Avanza

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Krille
  5. Vit pil

   Krille: ja precis, de kan heta lite olika hos olika banker…

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Skyking

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.