Rea istället för panik?

Gör precis som vanligt, månadsspara, köp och behåll...

Om ca 1 timme öppnar den svenska börsen för en dag med en nedgång som vi sannolikt kommer att minnas precis som svarta måndagen 1987 och Lehman Brothers 2008.

Det här skrev jag på min Facebook-sida igår och jag vill dela med mig av det även till dig som inte följer mig på Facebook eller Twitter än. Gör gärna det, då jag ofta publicerar kortare inlägg där som inte riktigt passar här på bloggen.

Imorgon lär vi vara med om en historisk händelse i form av att den svenska börsen går ner gissningsvis med mellan 4-8 %. Vi har redan sett en nedgång i skrivande stund på nästan 20 % från toppen för drygt 1 år sedan.

Det här är ett av de tillfällen det inte är så himla kul att äga aktier eller fonder. Särskilt om man började spara för mindre än ett år sedan.

Där är några saker som jag vill dela med mig. Att spara är ett marathon och inte ett 100-meters lopp. På sikt kommer nedgången imorgon att hämtas upp. Det är bara en fråga om när och inte om om.

Det andra är sanningen ”Köp billigt och sälj dyrt.” De senaste 20 veckorna har de flesta småsparare gjort precis tvärtom. Istället för att ha ett flöde in i fonder så har där varit ett ganska stort utflöde. Imorgon kommer många att sälja av då det inte är särskilt kul att sitta med röda siffror på -10, -20 eller kanske till och med -30 %.

Warren Buffett uttryckte det som ”Be fearful when others’ are greedy and be greedy when others are fearful.” Den kommande tiden är en tid då många är fearful och det är ett tillfälle att vara greedy. Det är nu det är rea, imorgon sannolikt med >5 %.

Tittar man av erfarenhet så kommer dock inte botten träffas imorgon, utan den någon av de efterföljande dagarna. Både kring svarta måndagen 1987 och vid Lehman-kraschen 2008 träffades botten runt 2-3 veckor efter själva händelsen.

Jag själv tror således att jag kommer handla lite imorgon men inte för alla pengar då jag tror att man kan göra lite bättre klipp framgent. Samtidigt så är månadssparande och behålla fortfarande det bästa man kan göra. Det är alltså egentligen ingen ko på isen för den som sparar över tid.

Så tänker jag, vad tänker du?

Relaterade artiklar

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök