Jämförelse av min blogg med bloggarna hurjagblevrik.se och finanskvinnans blogg...
Sök:

Jämförelse av min blogg med bloggarna hurjagblevrik.se och finanskvinnans blogg…

Precis som man driver företag så ska man veta vad andra gör eller inte gör för att kunna positionera sig. Idags läget finns det egentligen två ekonomibloggar som jag tycker som håller en jämn hög nivå – den ena är Jakobs blogg ”Hur jag blev rik” och den andra är Finanskvinnans kvinnans blogg.

Det var bland annat dessa två bloggar som inspirerade mig själv att blogga och från början var jag inte riktigt säker över hur jag skulle positionera mig mot dessa två – jag ville inte att min blogg skulle bli en klon av dessa. Idag tycker jag att min blogg är ett bra komplement till dessa två bloggar.

Det jag tycker är väldigt roligt är att vi alla tre; jag, finanskvinnar och Jakob är ungefär lika gamla (under 30), har liknande intressen och samma mål men vi har valt HELT olika vägar att nå dessa mål. Medan Finanskvinnan fokuserar på att spara och investera i aktier och fonder, Jakob väljer någon mellanväg mellan entreprenörskap, internetprojekt och lönearbete har jag valt en ren entreprenörsväg och inriktning mot investeringar i onoterade företag, hyresfastigheter, utländska fastigheter, valutatrading och övriga affärer.

Dessutom använder jag mig väldigt mycket av olika finansiella verktyg som finns tillhands bland annat belåning för att öka hävstången i mina affärer. Det gör att medan de snittar i bästa fall runt börsens genomsnittsavkastning på 11% per år så kan min ROI ligga på över 200% per år. Naturligtvis sker inte detta utan en kostnad i form av högre risk. Dock tycker jag att det är skillnad mellan att vara vårdslös och ta kalkylerade risker.

Medan nästan alla ekonomibloggar, inklusive Jakobs och Finanskvinnans, fokuserar på sin egen resa och ”klassiska” sanningar om hur man blir rik samt deras egna resa har jag valt att försöka göra resan med så många andra personer som möjligt. Jag har till och med deklarerat att jag inte kommer att bli framgångsrik om jag inte gör andra människor framgångsrika. Detta är egentligen bara en fortsättning på axiomet, och naturlagen, att ensam är svag medan vi är starka i grupp. Ju fler vi är desto större investeringar kan vi ta oss an, desto större dealflow får man och dessutom har man fler personer att ”bollplanka” med.

Jag försöker även att följa devisen – du kan inte göra samma sak som alla andra och förvänta dig samma resultat. Den andra skillnaden mellan våra bloggar är att de sätter ekonomin i fokus medan jag anser att det ekonomiska resultatet är en följd av ens beteende. För att få de ekonomiska resultat man vill ha måste man alltså först och främst ändra sitt beteende – för att ändra sitt beteende måste man ändra sina värderingar, sanningar och sin identitet.

Det intressanta i situationen är att jag inte tvekar på att de kommer att lyckas – det intressant blir att se om de orkar att hålla ut och inom vilken tidsrymd de lyckas. Lycka till båda – jag hoppas att vi vid tillfälle kan träffas och utnyttja varandras kunskap och dela glädje!

Besök gärna deras bloggar på:

Uppdatering:

Kommentera

10 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Miss Golightly: absolut håller jag med om att alla måste få bli lyckliga på sitt eget vis.

  jag kanske inte är tillräckligt tydlig – men jag dömer verkligen inte eller värderar överhuvudtaget inte. Jag försöker bara belysa skillnaderna i de vägval vi har gjort för att komma till samma mål.

  Det viktigaste för alla dem som läser på bloggarna är att se olika sätt att göra det på och sedan bestämma sig själva för vilken strategi som passar dem bäst. Det finns ingen mirakel-lösning som passar alla. :)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  madwax
 2. Vit pil

  Plupp: absolut är det egocentrerade sanningar. Jag lägger heller inte någon värdering på att mitt sätt på något sätt är bättre eller att de inte kommer att lyckas.

  Det jag däremot tror på – och måste tro på om jag ska hålla på som jag gör – är att mitt sätt fungerar bättre för mig och att det kommer att göra att jag når mina mål snabbare eftersom.

  Den fundamentala skillnaden ligger i att jag gör saker tillsammans med andra och att jag gör oortodoxa investeringar i mångas ögon.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  madwax
 3. Vit pil

  Mathias – du kommer få ett helt eget inlägg om din blogg snart. Hinner bara inte riktigt med (din blogg är inte lik våra på det sättet)… :)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  madwax
 4. Vit pil

  Madwax, du glömde ju min blogg:). Men det gör inget. Min blogg handlar om dealmaking för den som undrar.

  Jag tror inte man ska ändra sitt sätt att vara. För när du ändrar hur du naturligt beter dig, då blir du något som alla andra är. I affärer är det relativt viktigt att kunna stå ut från mängden. Att vara annorlunda. För annars behöver ingen komma till en. För om du erbjuder vad alla andra erbjuder: samma värderingar, samma sätt att vara etc. Då finns det inte längre en unik säljpoäng.

  Men att man ska samarbeta tror jag fullt ut på, men aldrig på bekostnad av din egen personlighet. Då är man förlorad tror jag. Detta är bara min synvinkel och inget jag anser att andra ska anamma, men man kan kanske tänka på det kanske.

  Jag hoppade av skolan av just det skälet: att alla skulle vara formade som en och samma person (lite som kunskaps kloning:)). Samma syn på livet. Samma uppfattning om omgivningen och hur världen funkade. Det utvecklar inte världen. Det stagnerar allt.

  Men jag vill gratulera madwax dock, för det han åstadkommit ger mer chanser till affärer. Det enda viktiga är att affärer också blir av. Inte bara diskuteras. Därför har jag nu erbjudit affärsmöjligheter på madwaxs Google grupp (och kommer göra detta tills gruppen slänger ut mig. Givetvis är detta affärer som erbjuds till folk som redan har bett mig att ge de möjligheterna). Detta har jag gjort för att stimulera investeringslustan litegranna och få till verkliga passiva inkomster till den grupp som jag ser som affärspartners.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mathias
 5. Vit pil

  Hejsan!

  Jag tillhör iofs inte längre den klassiska finansvärlden, så jag håller nu på att öva upp min acceptans för mer kontroversiella lösningar inom privatekonomin.
  Jag anser dock att var och en måste tillåtas att bli lycklig på sitt eget vis. För det är väl ändå det era bloggar handlar om? …väl?

  Vänligaste hälsningar
  Miss Golightly

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Miss Golightly
 6. Vit pil

  Om du inte noterat det tidigare, så kan jag påpeka att du faktiskt också är väldigt inriktad på dig själv och dina sanningar. Dina sanningar inbegriper andra i dina investeringar, men din blogg ger intrycket av väldigt egocentrerade ”sanningar”. Jag värderar inte det, var och en blir lycklig på sitt sätt, det var mer ett konstaterande.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  plupp

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.