Recension av Kavastus Trender 2.0

En av Sveriges bästa aktieinvesterare höll en heldagsutbildning i Stockholm...

Recension av Kavastus Trender 2.0
Reklam för Börsvärlden / Mediagruppen TopTraders i Sverige AB. Den här artikeln är ett samarbete eller innehåller uppmärkta sponsrade annonslänkar. Läs mer om våra noga utvalda samarbeten i vår annonspolicy.

Ett av de bästa sätten att kvalitetssäkra och utvärdera sin egen investeringsstrategi är att lyssna på dem som tycker att man själv har fel och se på hur de gör. Därför besökte jag Kavastus utbildning förra helgen.

Förra helgen var jag i Stockholm och hade förmånen att besöka twitter-profilen Arne ”Kavastu” Talvings utbildning ”Kavastus Trender 2.0” som arrangerades tillsammans med Börsvärlden. Jag skrev om den utbildningen i ett tidigare inlägg:

För dig som inte känner till Arne så skulle jag säga att han är en av Sveriges mer framgångsrika aktie-investerare med en portfölj som jag skulle säga är i mångmiljonklassen. Den är i alla fall så pass stor att den är marknadspåverkande i vissa av bolagen som han investerar i.

Jag har haft förmånen att lära känna Arne under det här året, inte minst genom att följa honom på Twitter men också få intervjua honom till boken som jag och Charlie skriver. Anledningen till att jag först tog kontakt med honom var för att vi investerar så diametralt annorlunda.

Medan jag påstår att det inte går att slå index över tid, att det bästa man kan göra är att spara långsiktigt över tid, inte röra sina placeringar och nöja sig med den avkastningen som index ger så är Arne precis tvärtom. Han har själv slagit index med uppemot 20 % per år de senaste 7 åren och lägger många timmar i veckan på sin portfölj medan jag lägger 4 timmar per år.

Jag vet inte om det är min civilingenjörsbakgrund som är anledningen, men jag försöker alltid ifrågasätta mina egna teorier och hitta sätt på hur det kan gå åt skogen med dem. Jag kan inte komma på ett bättre sätt att träffa någon som tycker fundamentalt annorlunda och dessutom har ”bevis” och en historik för sin egen tes. Således ville jag ha någon som både ifrågasatte och kunde visa på något annat.

Min behållning från utbildningen

Om jag skulle sammanfatta dagen så ska jag säga att jag var väldigt nöjd. Jag anser mig vara en professionell föreläsare eftersom jag har tillbringat tusentals timmar på scen framför folk på alla nivåer från grundskola till universitet, till yrkeshögskola till företagsutbildningar och nu de senaste åren Balansekonomi och jag måste säga att jag är imponerad av Arne. Visst gör han en del nybörjarmisstag som föreläsare men han höll intresset uppe för publiken, vi hade aldrig tråkigt och han levererade ”good shit”. Det är bra, till och med väldigt bra. Jag tror det är en följd av hans genuina önskan att fler ska kunna göra det som han gör, visa att det går och inte alls är omöjligt.

Om jag tittar på innehållet, så var där mycket som jag tyckte var väldigt intressant och jag inte hade tänkt på själv. Det som överraskade mig lite med Arne var både hur otroligt noggrann han är i sitt investerande men också hur roligt han tycker att ”research” är. Han har undersökt mängder av parametrar, historik, bolag och samband. Några av sambanden är uppenbara men inte alla. En av de stora sakerna som jag gillade är hur han har delat upp sin strategi i två distinkta delar – en för bull-trend och en för bear-trend.

Något som jag också tog med mig var det här med att köpa vinnare. I valet mellan att:

  • A) Köpa en aktie som gått upp 21 dagar
  • B) Köpa en aktie som har gått ner 21 dagar

Så väljer de flesta B) och hoppas att den ska gå upp. Jag har testat det med handuppräckning på många av mina föreläsningar. Statistiken säger att du har en edge på att köpa A) – vinnare tenderar vara vinnare och förlorare tenderar att fortsätta förlora. Logiskt med hästar (vunnit respektive förlorat 21 lopp) men inte lika logiskt med aktier. Det var inget nytt, men Arne satte det i ett annat perspektiv i en fråga – vad skulle du göra med en aktie som du inte äger och har gått upp 8 %?

Innan Arnes utbildning så skulle jag låta den vara. Jag skulle tänka att ”tåget har nog gått”, men Arne visade att han själv i många tillfällen agerar och köper den, då aktier tenderar att gå upp i vågor. Det här är något väldigt konkret som jag kommer att använda mig av i min variabelportfölj (”lekportfölj”). Logiskt, men jag hade inte dragit den slutsatsen själv innan.

Det andra som jag tar med mig är att Arnes syn på fundamental analys. Jag själv har läst på en del men eftersom jag själv suttit på andra sidan och skapat årsredovisningar för egna bolag, så vet jag själv hur mycket utrymme man har att påverka en årsredovisning. Jag vill inte säga att man kan välja att visa precis vad som helst, men man kan trolla ganska mycket inom lagens ramar. Ibland till och med för mycket för att det ska kännas bekvämt. Därför har jag varit skeptisk till människor som anlyserar sönder årsredovisningar, för de sitter ändå på utsidan och kan bara analysera det som de ser.

Men Arne har en approach som passar mig, han kollar på de stora penseldragen, tjänar man pengar, vilken värdering har man, vinstmarginaler, hur ser vinstillväxten och omsättningstillväxten ut. Det tar jag också med mig, det är nyckeltal man kan kolla på 5 minuter för att få en känsla för bolaget. Jag känner att jag fick pendeln att svänga tillbaka in i mitten från att ha trott att siffrorna är magiska och visar allt, till att helt bortse från dem till att nu kan jag förhålla mig sunt till det.

Jag pratade med bloggaren Gottodix som jag fick förmånen att sitta bredvid under dagen och hans invändning var att det är bra, men det är ändå som att Arne bara tittar på utsidan av företaget. Jag tror att han tog Tele2 som exempel som man skulle kunna avfärda baserat på siffrorna men som hade en naturlig förklaring till dem om man var mer insatt på vad som pågick i bolaget. Sant, men det visar också hur tre olika framgångsrika personer kan investera på tre olika sätt och det fortfarande går bra för oss alla.

För mig pekar det på vikten att redogöra för vilka antaganden man gör i sin investeringsstrategi.

Utmaningen som jag ser det…

Nu behöver man se de här åsikterna eller ”kritiken” i ljuset av att jag investerar annorlunda. Precis som jag skrev i den förra artikeln så kokar min och Arnes olika investeringsstrategier ner till hur vi båda svarar på frågorna:

  • Kan jag analysera bolag bättre än investerare i genomsnitt?
  • Kan jag tajma marknaden bättre än investerare i genomsnitt?

Utan att ha frågat Arne så är min bedömning att han skulle säga ”Ja, Ja” eller ”Delvis, Ja”. Mina svar på dessa två frågor är ”Nej, Nej”. Det gör att vi fattar två helt olika beslut och investerar därmed olika.

Jag är helt övertygad om att Arnes strategi fungerar – för honom. Problemet i att kopiera en annan person strategi är att man även behöver titta på beteendet. Jag påstår nämligen att idag, 2016, har beteende en större påverkan än kunskap. Det är relativt enkelt att förstå och kopiera Arnes strategi, tankar och filosofi, men problemet är att kopiera Arnes beteende inte är lika enkelt.

Han är sjukt disciplinerad, på en nivå som jag inte tror att de flesta människor är, i alla fall inte jag. Som exempel så berättade han att han varje dag för in ungefär 100 st datapunkter i ett Excel-blad, på helgen för han in mellan 400 – 800 datapunkter. Om han får en impuls att ändra sin strategi så väntar han i två år innan han gör en förändring i den. Han följer dessutom sina regler slaviskt och bortser mer eller mindre helt från sina känslor. Visar hans regler att han ska stå utanför marknaden i 1 – 2 år, så gör han det och ägnar sig åt annat. Jag själv har prövat det vid ett tillfälle och jag orkade psykologiskt knappt ett år. Så det handlar inte om att han har fel, det handlar snarare att man behöver en självinsikt kring huruvida jag kan kopiera hela beteende-paketet eller ej.

Den andra invändningen är som han själv sa, att han lägger ungefär 1-2 timmar om dagen plus ett par timmar på helgen med att föra in data i sitt Excel-blad samt att analysera och bläddra genom alla bolag på alla svenska börsmarknader. Det ger att han lägger minst 10 timmar i veckan. Att lägga 10 timmar i veckan och tjäna de pengarna är ju fantastiskt och en dröm för många, men jag påstår att de flesta inte har ett så pass stort kapital och med familj, barn, jobb och allt annat så är det svårt att lägga 10 timmar, varje vecka, varje år flera år i rad.

Allt det ovan är verkliga framgångsfaktorer, men de är svåra att kopiera. Bara det att varje dag och varje veckoslut så för han in alla slutkurser för alla aktier på alla svenska börser till sitt Excelblad från Text-TV(!). Det tar ett antal timmar och folk föreslog att han skulle göra det automatiserat, men då missar det att det är halva grejen att han gör det manuellt. Arne säger att det är som lite terapi för honom, medan jag skulle påstå att samma dag han slutar göra det manuellt så kommer hans resultat att sjunka.

Det finns mycket forskning som visar på skillnaden mellan att få data och bearbeta data. Inte minst i boken ”Smarter, Faster, Better” ger författaren många exempel där just framgångsfaktorer hos människor varit att bearbeta data genom t.ex. manuell inmatning än genom automatiserade rapporter. Vi får ingen ”känsla” av en rapport medan det får vi från manuell bearbetning. Det gör också att Arne mer eller mindre kunde säga hur olika aktier legat vid olika tidsperioder som en känsla. Ungefär som i författaren Malcolm Gladwell beskriver det i boken ”Blink” – efter många år av arbete så får vi en intuition som hjälper oss fatta beslut som vi inte ens kan förklara.

Jag vågar påstå att det som Arne pratar om på sin kurs är relevant, det är bra och det är nyttigt. Men, det kommer inte att göra att vi som kopierar det kommer att slå index. I alla fall inte i närheten på den nivån som han gör det på, för halva receptet saknas och går inte kopiera lika lätt och det är hans magkänsla, erfarenhet och intuition till följd av att ha investerat i aktier sedan början av 80-talet. Vi behöver göra det jobbet själva för att få de resultaten.

Sammanfattning

Skulle jag då rekommendera att gå hans utbildning? Både ja och nej.

Ja, absolut om du är intresserad av aktier och investeringar och att du har det som ett intresse som du tycker är kul och ger dig energi. Det är också jättebra att få andra perspektiv även om du har en annan strategi som jag själv. Han visar också på många vanliga misstag som man bör vara medveten om och som man helt sannolikt har gjort själv om man har rört sig på marknaderna. Då tror jag att du kommer vara jättenöjd och du kommer lätt räkna hem investeringen i utbildningen, båda i kronor och tid. Du kommer dessutom får inspel och tips att förädla din egen strategi.

Nej, jag rekommenderar inte den för gemene man som inte har ett brinnande aktieintresse, inte vill lägga tid på sitt investerande och kan nöja sig med en god indexnära avkastning över tid. Hans strategi är väldigt aktiv och kräver ett antal timmars jobb varje vecka och den kräver en oerhörd disciplin. Det är en stark kontrast till t.ex. nybörjarportföljen här på bloggen som kräver maximalt 4 timmar per år, hälften av vad Arne lägger på en vecka (och då är han dessutom fullblodsproffs).

Jag kommer inte ändra min övergripande strategi till följd av det som Arne pratar om, men jag kommer definitivt att ta med mig en del saker till min lekportfölj eller när jag pratar med andra. Sammantaget tyckte jag att det var en väl investerad dag.

Relaterade artiklar

Disclaimer: ingen ersättning har utgått för den här artikeln. 

 

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök