Recension av Kiyosakis senaste bok "Increase Your Financial IQ - Get smarter with your money"
Sök:

Recension av Kiyosakis senaste bok ”Increase Your Financial IQ – Get smarter with your money”

Den här artikeln publicerades 2008-08-23 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

På grund av regnvädret och sinande motivation för att jobba idag passade jag på att läsa Kiyosakis senaste bok med titeln ”Increase Your Financial IQ – Get Smarter With Your Money”. På många sätt och vis är detta en sammanfattning av hans tidigare böcker på ämnet, men jag tyckte ändå den var läsvärd. Framförallt är den läsvärd för den är relativt aktuell och han tar upp aktuella händelser såsom finanskrisen, oljekrisen och amerikas ekonomiska problem.

Den andra faktorn som gör den läsvärd är att den har ett lite annorlunda perspektiv än de andra böckerna – den är helt och hållet fokuserade på det som han kallar för finansiell IQ. För första gången vad jag kan minnas från hans andra böcker definierar han denna och ger flera exempel.

Han definierar de fem grundläggande finansiella intelligenserna till:

 • Tjäna mer pengar – den första intelligensen handlar om hur man tjänar mer pengar.
 • Skydda dina pengar – den andra intelligensen handlar om hur man gör det mesta möjliga för att få mest värde ur sina pengar samtidigt som man skyddar dem mot förluster och rådgivare.
 • Budgetera dina pengar – den tredje intelligensen handlar om hur man sköter redovisning och hanterar sina pengar på ett professionellt sätt med budget, resultat- och balansräkning.
 • Användning av hävstänger – hur man använder sina pengar på ett smart sätt med olika sorters hävstänger.
 • Hantering av finansiell information – hur man värderar information på ett korrekt sätt och skiljer på fakta och åsikter.

Detta är också vad större delen av boken handlar. Han går ingående genom varje intelligens och ger exempel och relaterar det till händelser och anekdoter ur sitt eget liv. Han visar även på hur ”traditionella” strategier och regler inte längre gäller i dagens situation. Dvs hur de ekonomiska spelreglerna har ändrats över tid.

Det som är ”negativt” i boken är att det som vanligt handlar mycket om fastighetsinvesteringar och att många av de strategierna inte direkt är tillämpliga på den svenska bostadsmarknaden. Principerna i det han skriver om är däremot globala.

Den största insikten ur mitt läsande av boken är att jag på sistone faktiskt har varit i ”brist” eftersom jag har ansett mig själv vara i det närmaste fullinvesterad. Sedan tyckte jag även att den generella strukturen i boken var eftersom jag delar hans uppfattning om att det är mycket viktigt att öka sina finansiella intelligens. Alla ens inkomster och pengar är en direkt följd av denna ekonomiska intelligens.

Betyg: 3.5 / 5.


Den här artikeln publicerades 2008-08-23 klockan 23:39 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): Bra böcker om ekonomi och pengar.

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

3 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Jag maste nog saga att du har ratt Mattias, det ar inte relevant vem John T Reed ar eller vilka innehav han har. Det relevanta ar att oavsett vem John ar sa ar fragan om det ar vettigt att folja rad om fastighetsinvestering fran en man som inte har ett eget track record och har fyllt sin bok med en rad faktafel. Svaret pa fragan ar enligt mig att det ar ok att folja rad fran Kiyosaki om man anvander hans bocker som motiviationshojare och inte som lathund. For en person som ar intresserad av att bli rik ar det sjalvklart intressant att hora vad en person som blivit rik pa att salja bocker om att bli rik har att saga.

  Det viktiga att ta med sig fran Kiyosaki ar att man inte behover gora som alla andra for att bli rik, faktum ar att det ar omojligt att bli rik om man gor som alla andra. Dock kraver det att man antingen jobbar hart alternativt har tur for att kunna bli rik. Kiyosaki hor till dom som har jobbat hart for att bli rik. Tror det ar viktigt att inse att det inte finns nagra genvagar for att bli rik.

  ”Arbeta inte for pengar, lat pengar arbeta for dig” ar en paradox, har man inga pengar kan inte pengar arbeta for dig. Man kan lana och hitta investering som gor en rik, men det kraver hart arbeta (eller tur)for att hitta dessa investeringar.

  Det jag vill saga ar att man ska ta bocker som Rich dad, poor dad for vad de ar, och inte som en bibel. Eller, kanske just som en bibel, tolkar man det som star pa ratt satt kan man lara sig mycket, tolkar man det fel kan det ga rent at helvete.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Kalle
 2. Vit pil

  Jag har läst hela John T Reed’s kritik av Kiyosaki. Jag vet inte riktigt vad poängen var egentligen.

  Har svårt för kritiker som pekar med moral pekpinnar. En fråga som alltid dyker upp i mitt huvud när jag läser dessa moral kakor är: ”Hur trovärdig är kritikern själv?”. Vem är egentligen denna John T Reed? Hittar inte mycket om honom eller hans egna innehav. Kanske inte är relevant i sammanhanget?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mathias
 3. Vit pil

  Hej!
  Jag har även läst en heldel av Kiyosakis böcker och tycker de är vettiga.

  Läste detta på denna sida en kritisk granskning av Kiyosaki´s böcker. http://www.johntreed.com/Kiyosaki.html

  vore roligt att höra dina åsikter om denna kritik.
  Btw så tycker jag detta är en mycket bra sida o ger bra o inspirerande inlägg.

  Varma hälsningar
  A

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Anders

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.