Recension av Kiyosakis senaste bok ”Increase Your Financial IQ – Get smarter with your money”

På grund av regnvädret och sinande motivation för att jobba idag passade jag på att läsa Kiyosakis senaste bok med titeln ”Increase Your Financial IQ – Get Smarter With Your Money”. På många sätt och vis är detta en sammanfattning av hans tidigare böcker på ämnet, men jag tyckte ändå den var läsvärd. Framförallt är den läsvärd för den är relativt aktuell och han tar upp aktuella händelser såsom finanskrisen, oljekrisen och amerikas ekonomiska problem.

Den andra faktorn som gör den läsvärd är att den har ett lite annorlunda perspektiv än de andra böckerna – den är helt och hållet fokuserade på det som han kallar för finansiell IQ. För första gången vad jag kan minnas från hans andra böcker definierar han denna och ger flera exempel.

Han definierar de fem grundläggande finansiella intelligenserna till:

  • Tjäna mer pengar – den första intelligensen handlar om hur man tjänar mer pengar.
  • Skydda dina pengar – den andra intelligensen handlar om hur man gör det mesta möjliga för att få mest värde ur sina pengar samtidigt som man skyddar dem mot förluster och rådgivare.
  • Budgetera dina pengar – den tredje intelligensen handlar om hur man sköter redovisning och hanterar sina pengar på ett professionellt sätt med budget, resultat- och balansräkning.
  • Användning av hävstänger – hur man använder sina pengar på ett smart sätt med olika sorters hävstänger.
  • Hantering av finansiell information – hur man värderar information på ett korrekt sätt och skiljer på fakta och åsikter.

Detta är också vad större delen av boken handlar. Han går ingående genom varje intelligens och ger exempel och relaterar det till händelser och anekdoter ur sitt eget liv. Han visar även på hur ”traditionella” strategier och regler inte längre gäller i dagens situation. Dvs hur de ekonomiska spelreglerna har ändrats över tid.

Det som är ”negativt” i boken är att det som vanligt handlar mycket om fastighetsinvesteringar och att många av de strategierna inte direkt är tillämpliga på den svenska bostadsmarknaden. Principerna i det han skriver om är däremot globala.

Den största insikten ur mitt läsande av boken är att jag på sistone faktiskt har varit i ”brist” eftersom jag har ansett mig själv vara i det närmaste fullinvesterad. Sedan tyckte jag även att den generella strukturen i boken var eftersom jag delar hans uppfattning om att det är mycket viktigt att öka sina finansiella intelligens. Alla ens inkomster och pengar är en direkt följd av denna ekonomiska intelligens.

Betyg: 3.5 / 5.

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök