Boken Gör ditt barn rikt i en annorlunda recension i Aftonbladet
Sök:

Intressant recension av boken Gör ditt barn rikt i Aftonbladet

Recension av min bok "Gör ditt barn rikt" av Ann Charlott Altstadt på Aftonbladet...

Intressant recension av boken Gör ditt barn rikt i Aftonbladet
Den här artikeln publicerades 2017-04-18 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

Min och Charlies bok ”Gör ditt barn rikt” har precis sågats(?) i Aftonbladet av Ann Charlott Alstadt. Jag vet inte riktigt om det var en recension eller en samtida reflektion och kritik av samhället. Annorlunda var den i alla fall.

Helt ärligt så vet jag inte riktigt vad jag ska dra för slutsats av recensionen av boken ”Gör ditt barn rikt”. På sätt vis är det klassisk vänster-kritik av samhället och därmed en sågning av både boken, mig och projekt som ligger mig nära om hjärtat. Även om jag håller med om en del i samhällskritiken, så fick den mig både ledsen, förbannad och fascinerad. Du kan läsa hela recensionen på Aftonbladet Kultur.

Jag själv delar inte riktigt varken Aftonbladets eller Ann Charlotts politiska uppfattning. Även om jag noterar om mig själv att jag drar mig, mer och mer åt vänster på den politiska skalan ju äldre jag blir. Jag blev nästan lite rädd för mig själv när jag upplevde att Jonas Sjöstedt har ganska rimliga argument i en hel del frågor. :-)

Men jag ska vara helt ärlig med att det känns jobbigt att bli missuppfattad, eller få ens intention med boken ”Gör ditt barn rik” angripen. För det första, jag skrev boken genuint av anledningen att jag vill hjälpa fler barn till en bättre start i livet. Redan där kan man diskutera huruvida det ska behövas.

I ett utopiskt samhälle där t.ex. skolan har sin klassutjämnande roll, där man skulle kunna leva på sin pension och vården är kvalitativ för alla, så skulle det inte behövas. Men när jag tittar på Sverige eller världen så ser det inte riktigt ut så. Därför tyckte i alla fall jag att den behövde skrivas. Inte minst eftersom så många föräldrar inte gör så smarta saker med sparandet till sina barn – som att spara pengarna på bankkontot, betala dyra avgifter till fondbolagen som de inte får något värde för eller vet hur de ska prata om pengar med sina barn.

Samhället är ojämlikt redan idag och mer kommer det (tyvärr) bli

Jag tror egentligen inte att jag och Ann Charlott ligger så långt ifrån varandra i uppfattningen om hur ett bra samhälle skulle se ut. Jag tycker inte att det är bra med ett samhälle där klyftorna växer, ett samhälle som är för ojämlikt eller där man inte tar hand om de svagaste.

Däremot tror jag att vi har väldigt olika syn på hur man hanterar och förhåller sig till det samhälle som vi har. Jag tror på att välja de områden som man vill göra något åt. Sedan stöttar man dem som vill göra något åt de andra områdena som man själv inte är så engagerad i. Jag har många gånger tänkt att jag ska ge mig in i politiken men insett att det nog inte är den bästa arenan för mig. Framförallt upplever jag att tåget har gått eftersom jag inte har engagerat mig ungdomspartier och gjort den resan.

Min bild är att samhället idag är ojämlikt. Jag tror också tyvärr att det kommer att bli mer ojämlikt. Särskilt om man tittar på vart utvecklingen är på väg, både globalt, lokalt och framförallt tekniskt. Det är inte så mycket att ha en åsikt om (att det borde vara annorlunda) som något att förhålla sig till. Välfärden och bostadspriser är också på väg i en riktning som inte heller är mer jämlik enligt mig. Ann Charlott skriver i slutet:

Om du tror ojämlikheten är vägen framåt, då är det rationellt att rusta för ojämlikhet.

Man slåss med den armén man har, inte den man önskade man hade

Nej, jag tror inte att ojämlikhet är vägen framåt. Men det är åt det hållet samhället tenderar att dra och då tänker jag rusta för det OCH samtidigt dra mitt strå till stacken i den andra riktningen. Man slåss inte med den armé man önskar att man hade, man slåss med den armén som man har. Jag tycker att alternativet att inte rusta är oansvarigt.

Det är som MSB:s rekommendation om att alla borde klara sig på egen hand i minst 72 timmar med allt från vatten, värme, mat etc. Borde det behövas? Nej. Tror jag att det räcker med 72 timmar? Nej. Om jag har resurserna att göra något åt det, då behöver jag inte vara en belastning på samhället, utan bidra till det istället. Jag tror (tyvärr) att de flesta har en övertro på samhället och orealistiska förväntningar.

Men det betyder inte att jag har gett upp på samhället. Tvärtom. Jag försöker dra mitt strå till stacken framförallt på de sätt som jag kan och är duktig på. Jag lägger mycket tid på:

 • Finansiell och ekonomisk folkbildning
 • Engagemang i det svenska skolsystemet och skolfrågor
 • Engagemang mot bl.a. fattigdom genom impact investing

Jag har många gånger dåligt samvete att jag inte gör mer, men samtidigt försöker jag hitta lugnet i att, som min vän Lennart brukar säga; ”Jag gör så gott jag kan och fattar så fort jag hinner.” Anledningen till att jag har engagerat mig i skolfrågor eftersom jag anser att jämlikhet börjar när barnen är små. Jag tycker det svenska målet om att skolan ska vara klassutjämnande är fantastisk. Tyvärr upplever jag att den, i alla fall i Malmö, har gått förlorad längs vägen. Det är jättestor skillnad på skola och skola. Det är ett arbete jag gör på fritiden och helt och hållet ideellt.

Målet med ”Gör ditt barn rikt” är att hjälpa fler

Min ekonomiblogg, är till skillnad från de flesta andra ekonomibloggar, riktad till vanliga människor som inte är ekonomiskt superintresserade men ändå vill göra kloka saker i sin ekonomi. Målet är att utbilda, hjälpa människor att göra klokare val och ta bättre beslut i sin privatekonomi. Döma av feedbacken jag får så är det en ansats i rätt riktning. Balansekonomi handlar om precis samma sak, men från ett betydligt större och genomgripande perspektiv där man tar sig an hela livet med tid, pengar och energi.

Din positiva attityd kan övertrumfa en negativ verklighet och även om du inte kan göra det bästa kan du alltid göra något. Vi får några andelar av författarnas egna ekonomiska framgångar med dragna lärdomar, handfasta råd och tips med hänvisningar till undersökningar och exempel ur livet.

Även om hon kanske är ironisk så är jag glad att även hon, som är kritisk, noterade att det handlar om att dela med sig av lärdomar, handfasta råd och tips och hänvisningar till vetenskapliga undersökningar. Det är PRECIS det som jag ville ge bort i boken. Jag tror långt ifrån att en positiv attityd är svaret på allt. Tvärtom. Jag om någon tycker ju att många har missuppfattat poängen med böcker som The Secret. Det handlar inte om att bara tänka positivt. Man behöver agera också. Boken handlar väldigt mycket om konkreta saker man kan agera på.

Med pengar (och makt) kommer ett ansvar att göra gott

Eftersom jag har en ansenlig påverkan med mina pengar och mitt inflytande försöker jag också göra gott. Ett sätt är genom trädplantering, mikrolån och utbildning. Skillnaden dock mellan mig och människor med en annan politisk uppfattning är att jag tror på att eftersom vi lever i en kommersiell värld, så behöver det ske på kommersiella villkor. Det är lite att svära i kyrkan, men jag påstår att välgörenhet inte är särskilt effektivt och då behövs andra lösningar. Jag anser inte att det är något fel att jag tjänar pengar om andra tjänar pengar samtidigt. Det ger mig bara mer verktyg att kunna påverka i nästa steg.

Jag vet inte mer om Ann Charlott än att hon sannolikt ligger långt vänster i politisk uppfattning om mig. Men jag är den första att säga att jag tycker att socialdemokratin har gjort väldigt många bra saker under 1900-talet, inte minst med visionen och genomförandet av folkhemmet. Det har gett gett oss i Sverige ett fantastiskt samhälle. Men det känns också som att de har förlorat sig själva. Det är inte unikt för Socialdemokraterna, men jag saknar ett parti med en vision och en problemformulering för Sverige. Något vi kan sluta upp kring.

För att parafrasera:

Vad vilja vänstern i Sverige idag?

Jag upplever att socialdemokratin har lite som kyrkan förlorat sin mojo. De minskar i alla länder i västeuropa på bekostnad av nationalisthögern. När de kunnat fånga frågor om social orättvisa, jämlikhet och invandring så har de fumlat med bollen och låtit andra partier ta över frågorna. Tyvärr är inte högern i Sverige med alliansen ett dugg bättre idag. Där är en uppenbar affärsidé för en visionär. Så ja, jag tror att vi kommer gå mot mer ojämlikhet framgent. Jag vill att vi tar ansvar och rustar för den och samtidigt hjälper så många andra som möjligt också.

Antingen har man en åsikt (enkelt) eller så gör man något åt saken (svårare)

Ett annat sätt jag försöker dra mitt strå till stacken  – inte minst genom den här bloggen där allt är gratis tillgängligt för alla – oavsett politisk läggning. Samma sak gjorde vi i Balansekonomi, vi har verkligen haft en ambition att folkbilda i området ekonomi. Samhället och skolan gör ju inte det. Det är nog därför jag är lite förbannad till följd av recensionen, för att jag upplever att hon har gett sig på min intention.

I Balansekonomi hade vi över 225 000 människor som vi bjöd på föreläsningen gratisNaturligtvis behövde vi sälja något för att finansiera verksamheten och inte minst lokaler och personal. En kanske inte helt oväntad nyhet är att t.ex. Oscarsteatern inte lånar ut sin lokal utan kostnad eller att personal jobbar gratis. Men det viktigaste av allt, ville man som deltagare inte köpa något så behövde man inte.

På det första utbildningstillfället hade vi pengarna-tillbaka-garanti om man som kund inte var nöjd. Samma sak här på bloggen – allt är gratis. Det borde ju vara en vänster-människas dröm. Allt är gratis och någon annan betalar. Kan man då inte vara okej med att vissa tyckte att det var så pass bra att de är villiga att betala för det och därmed subventionera dem som bara ville ha det som erbjöds gratis. Jag kan också vara fascinerad av media när hon och andra skriver:

Trots bokens försäkran om att rikedom kan skapas i trygghet verkar förhoppningen ändå vara att vi ska ta risker för att författarna ska kunna dra in kosing och fortsätta kalla sig rikedomscoacher. Kan vi lita på dem som pengamakare då deras företag går med förlust och medierna uppmärksammat trassel i Söderbergs tidigare verksamheter?

Oavsett om man gör vinst eller förlust, gör man fel…

I samma artikel får jag nämligen både höra att man skor sig (på grund av provisioner) och att det inte är seriöst då företaget gått med förlust? Hur man än vänder sig så är det fel oavsett du går med vinst eller ej. En egen reflektion är att om vi inte hade siktat på att göra skillnad för så många människor som möjligt så skulle resultatet varit bättre. Tänk om det är så att målet inte har varit att tjäna så mycket pengar som möjligt utan hjälpa så många andra människor som möjligt till ett rikare liv?

Vad är det för fel på win-win?

Uppenbarligen har hon noterat att det är gratis på bloggen eftersom hon skriver:

Välj indexfonder eller skapa en säker välbalanserad portfölj, som du exempelvis kan kopiera från Bolmesons blogg. Annars är det bästa att spara i en namngiven banks kapitalförsäkring.

Samtidigt så är det här just en sådan misstolkning som gör mig förbannad på riktigt. Det får mig att skaka på huvudet när jag försöker förstå vänster-människor. Ja, jag jobbade som f-n på att få med både Bonnier och Nordnet på tåget att erbjuda 300 kr i ett grundsparande för den som köper boken ”Gör ditt barn rikt” för 177 kr. Enkel matematik ger ju då att du går 123 kr plus om du köper boken via t.ex. Adlibris som säljer boken för 177 kr (annonslänk). Jag påstår ju att ALLA är vinnare i en sådan affär. Eller är det något som jag har missat eller fått om bakfoten? Vinsterna är enligt mig:

 • Kunden får en bok som ger dem möjlighet till en annan ekonomisk framtid
 • Kunden får 123 kr (=300 – 177) över i riktiga pengar som går att ta ut
 • Nordnet får en ny kund som bl.a. täcker deras arbetstillfällen,
 • Bonnier får en intäkt som täcker de arbetstillfällen de skapar och
 • jag får 14 kronor i säljprovision
 • staten får 50 procent av min säljprovision och lönerna från Bonnier och Nordnet

Bloggrannen Lars Wilderäng har skrivit en bra artikel om det här:

Jag kan ju också slå hål på myten att böcker är något man tjänar pengar på. Som författare får jag 14 kr per såld bok. Dessa 14 kr betalar jag dessutom mer än 50 procent skatt så min nettoförtjänst per bok blir 7 kr. I Sverige är det succé om en bok säljer 5 000 exemplar (vi är inte i närheten) så du kan ju bedöma själv hur mycket pengar det blir och om det är anledning nog att göra det för pengarnas skull.

Lägg dessutom på tidsaspekten där jag har lagt flera hundra timmar på boken. Det gör det till det sämst betalda jag har gjort på länge. Att jag sedan dessutom skänker bort boken till många läsare – framförallt yngre läsare – gör ju det till en verkligen bättre affär. Jag kan ju berätta att det inte är gratis för mig eftersom förlaget tar betalt även av mig som författare när jag köper ut boken.

Skulle det vara bättre om ”Gör ditt barn rikt” inte var skriven?

Två frågor som hänger kvar hos mig efter jag har läst hennes recension är:

 • Vad är det konkreta förslaget på väg framåt än bara att kritisera?
 • Skulle det vara bättre om boken inte var skriven?

Enligt mig är det enklaste som finns att kritisera andra för något som de har gjort eller gör. T.ex. som i kommentaren:

Men vi ska bli rika tillsammans, så till slut kan en win win-situation uppstå. Läsarna betalar för ett kurspaket i Söderbergs företag eller investerar i det skogsplanteringsbolag i Kenya där Bolmeson är ambassadör och får provision.

Ja, jag står för att jag tycker att win-win är bra. Det har jag alltid försökt skapa och kommer att göra även i framtiden. Vad skulle alternativet vara?  Ingen behöver köpa en Balansekonomi-utbildning och framförallt ingen behöver göra gott och köpa träd (som för övrigt inte nämns på ett enda ställe i boken). Ingen behöver köpa boken eller ens läsa min blogg. Det är helt okej, men för de som vill göra något åt sin ekonomi, som vill ge sina barn en annorlunda möjlighet eller som i framtiden vill kunna gå i pension innan de är 80 år gamla, för dem vill jag erbjuda ett alternativ.

Barnen uppträder till slut rationellt kring de ofta komplexa besluten om sparande, investeringar eller konsumtion vad gäller godis, plastleksaker eller tv-spel. De lär sig hantera veckopeng i relation till konsumtionsbehov och introduceras tidigt till finansmarknadens förutsättningar och begrepp med målet att avspänt kunna få pengar att föröka sig.

Jag fattar verkligen Zlatan när han sa till Peter Jihde vid ett tillfälle: ”Men då byter vi in dig till andra halvlek så kan du göra det bättre…” Så känner jag lite nu. Skulle det vara bättre att boken inte var skriven? Eller att barnen

 • inte lärde sig ha en lättsam relation till pengar?
 • får träna sig till ett ekonomiskt självförtroende?
 • inte lär sig att man har ett moraliskt ansvar om man har pengar att göra gott och hjälpa andra?
 • inte har kompetensen för hur man förvaltar en resurs?

Tills jag får ett bättre svar på den frågan än mitt eget, så kommer jag fortsätta stå på barrikaderna. Jag kommer att fortsätta blogga, dela med mig, utbilda och göra mitt bästa för att hjälpa andra människor. Jag vill att alla ska få en möjlighet att utveckla sin ekonomi och jag kommer göra det tillsammans med andra. För jag vet inget bättre sätt.

Relaterade artiklar

Jag vill också länka till en annan recension av boken ”Bygg en förmögenhet – fixa familjens ekonomi (annonslänk)” av Joel Bladh. Den fick en liknande sågning i Sydsvenskan. Verkar vara standard för journalister att felgöra böcker som vill hjälpa människor förbättra sin ekonomi:

Jag tror att vi har en del av svaret till varför det är fult att prata om ekonomi, pengar och viljan att bli rik i Sverige här.

Disclaimer: Som jag skriver i texten får jag en provision på 14 kr om du köper min bok. Som Ann Charlott skriver, i princip all informationen finns på bloggen. Dock inte riktigt i samma form med en röd tråd och insprängda historier. Jag jobbar på det. Det är helt okej om du inte köper min bok. Typ hela Sveriges befolkning har inte gjort det. Men, sedan vill ju inte alla att deras barn ska bli rikt… ;-) Mer info finns i min annonspolicy.


Den här artikeln publicerades 2017-04-18 klockan 15:27 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): Personligt och om mig.

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

47 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Jo, men ska man skriva en recension så måste det ju vara så att den handlar om recensenten själv. Den kan ju inte ta upp föremålet mer än i förbigående, det vore ett närmast stilistiskt fel. Gör det enkelt, sväva ut, låt för guds skull det inte framstå som om du läst något själv.

  Att förbereda sig för ojämlikhet är att förbereda sig för verkligheten. Om alla levde i de små rosa molnens värld som på Aftonblaskans redaktion skulle det vara så himla enkelt. Men om man behöver hjälp för att göra familjeekonomin bättre för den arbetande familjen så är böcker rätt väg. Snälla människor, sluta aldrig läsa, för det hjälper en ur det elände som heta fattigdom.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Hr Huffenpuff
 2. Vit pil

  Det var en hård recension! Så Oinspirerande. Stör mig också på att hon skriver att ”ni tjänar bara pengar på läsarna genom att locka de till era hemsidor osv”… Du ger ju mycket konkreta tips som är helt gratis där och säger ju i princip bara ”vill du läsa mer kan du göra det här”. Hur som helst, vilken författare idag försöker inte få sina läsare och fans att bli följare i sociala medier och bloggar? Det är ju så det fungerar idag. Hon verkar störa sig på titeln också, om hon gick igenom din blogg och läste lite mer skulle hon se att en hundralapp eller två i månaden (vilket typ alla skulle kunna spara) räcker och kan göra stor skillnad! Själv fick jag inget med mig hemifrån och önskar kunna ge mitt barn bättre förutsättningar. Du har inspirerat mig till det!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  leiapeja
 3. Vit pil

  Jag brukar aldrig kommentera men måste bara berätta en sak Jan och alla andra läsare här på bloggen. I början av förra året fick jag tillgång till en lite större men inte galet stor summa pengar. Blev då intresserad hur jag skulle kunna tjäna pengar på den utan att ta för höga risker. Hittade din blogg Jan och följde kanske inte till punkt och pricka men är mycket nöjd med den årliga avkastning jag redan fått. Dessutom har jag tagit del av gratis råd. Jag är även trygg i mina investeringar då din blogg hjälpt mig på traven och jag har nu mycket bredare kännedom om pengar, investeringar och att det faktiskt går att bli rik om man bara ger sig fanken på det.
  Strunta i vänstermänniskorna som hellre tar en öl, röker cigg eller hinkar läsk och aldrig ens tänker tanken på att dessa 100kr till barnen varje månad gör skillnad. Tack för att du ger goda GRATIS råd här på bloggen.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Agspags
 4. Vit pil

  Det verkar som att Ann Charlott Alstadt bara hittat problem i en bok full av lösningar.

  Jag tar avstånd från den sortens inställning till finans att det är någon annans fel att man inte är rik. Att alla utom du själv bär skulden till din situation, det kan vara chefen/staten/Gud eller en kombination av dessa.

  Man ser fort de positiva effekterna på ens privatekonomi när man lärt sig spelreglerna och startat ett månadssparande. Att bara klaga på hur spelplanen ser ut ger dålig utdelning.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Markus
 5. Vit pil

  Idag började jag läsa din bok som kom med posten igår. Som förskollärare, förälder och med ett ganska nyvaknat ekonomiskt intresse vill jag säga att boken är superintressant och välskriven. Tack så mycket!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Eva
 6. Vit pil

  Hej Jan,
  Jag vill bara säga att utan dig och din blogg så hade jag aldrig börjat spara till vår dotter som är 6mån idag och har förvånasvärt mycket pengar i sin KF. Jag älskar din blogg och du har även fått mig att börja spara till pension ihop med min sambo.
  Jag känner bara att du ger väldigt mycket bra information och det är väldigt uppskattat!
  Det är verkligen en WinWin situation, du har ordagrant gjort så jag tjänat en bra avkastning den senaste tiden och jag skulle gladeligen betala för det. Sen att du ”tjänar” på att jag går in på din blogg, gratulerar.
  Jag köpte tre st exemplar av din bok och gav bort två av dem i present som är så uppskattade av våra vänner/nya föräldrar som gärna vill kunna ha möjlighet att hjälpa sina barn när de blir äldre, men kanske nödvändigtvis inte har kunskapen.

  Det var mig fan en riktig bitter människa som skrev denna recension, det är väll därför blaskbladet är så oseriöst och hatat tack vare bittra skribenter som gärna drar egna korkade slutsatser.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Alexander Salman
 7. Vit pil

  Får du provision för träden?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mattias
 8. Vit pil

  Jag stör mig lite på din omformulering av citatet ”vad vilja Socialdemokraterna?” (August Palm), eller annars när man går fel när man försöker använda äldre språkbruk (endel går till och med fel i kontemporärt språk vilket stör ännu mer).

  Felet du gör är (naturligtvis) att ”vilja” är pluralformen vilket blir galet när du skriver om vänstern (singular).

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Skyking
 9. Vit pil

  Du gör ett bra jobb, fortsätt med det vi som inte jobbar på Aftonbladet uppskattar det :)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Alex
 10. Vit pil

  Recensionen nämner boken men jag känner att det lika mycket är en recension på författarna, företagen som ni jobbar med och alla vi andra som försöker uppnå ett rikt liv.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Marcus Höjvall
 11. Vit pil

  Förstår att du är upprörd över den där usla recensionen, men du får tänka att det är EN åsikt av EN person. Kolla på hur många återkommande och trogna läsare du har här istället. För att visa mitt fulla stöd har jag nu köpt boken. Har tänkt göra det länge, men inte fått tummen ur. Vad gäller kursen i balansekonomi är jag intresserad. Var hittar jag information om den?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Anna
  1. Vit pil

   Tack Anna. Just nu gör vi om företaget och konceptet så vi har inte några utbildningar just nu tyvärr. Återkommer på bloggen när det blir aktuellt. Men förmodligen inte innan sommaren.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 12. Vit pil

  Maken till märklig recension! Tydligt att recensenten använder boken för att visa vad hon anser är fel med samhället i stort. Jag är själv vänster och ogillar klasskillnader men man får väl för tusan anpassa sig till hur samhället ser ut och göra det bästa av situationen?! Så länge man tar konsumtionslån, röker eller inte aktivt placerar sin tjänstepension mm anser jag att man inte har rätt att klaga över att man inte kan spara och förvalta kapital till sina barn! Jag har själv inte läst boken men tror mig vara insatt i ungefär vilken strategi Charlie och Jan förespråkar och det är sannolikt den bästa i dagens samhällsklimat!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mikael
 13. Vit pil

  Jag har själv röstat till vänster under många år och läser din bok just nu. Hade nog aldrig upptäckt recensionen om du inte hade länkat till den eftersom jag inte håller Aftonbladet i särskilt hög dager. Efter att ha läst både recensionen och ditt svar här på bloggen så måste jag bara applådera hur sakligt du resonerar i din respons. Texten i recensionen känns helt malplacerad i det stora hela, nästan som om det bara handlade om att titeln till boken inspirerade henne till att skriva några upprörda paragrafer om dagens samhälle. Tack för att du, med en hel del kämpande förstår jag, tog tillbaka diskussionen till en vettig nivå.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Pär Dahlberg
 14. Vit pil

  Snyggt skrivet och fortsätt med skrivandet.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Gustaf
 15. Vit pil

  Jag har inte läst boken, men jag har läst i princip varenda text på din blog. Självklart kan jag aldrig veta säkert vad din intention med bloggen/balansekonomi/boken är, men det jag vet är att du förändrat i alla fall mitt sätt att se på pengar, och att jag tror dig när du säger att just det är din intention med allt jobb. Från att jag hittade din blog för flera år sedan har jag läst flera böcker, andra bloggar och forum såsom MrMoneyMustsche, Mad Fientist, Rich dad poor dad, Your money or your life osv. Precis som dig, Jan, så anser jag att man själv måste ta ansvar för sitt eget (eller sina barns) ekonomiska liv genom att sätta sig in i hur pengar funkar. Jag får en känsla av att Ann Charlott inte riktigt vill kännas vid det ansvaret utan hellre vill förlita sig på att andra ska lösa det åt henne. Men hur ska vi kunna göra gott i världen om vi inte ens kan göra gott för vår egen privatekonomi? Vilka förutsättningar för välgörenhet eller volontärarbete har vi om vi har en negativ nettoförmögenhet jämfört med om vi är på väg mot ett ekonomiskt oberoende?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Fredrik
 16. Vit pil

  Jag förstår helt klart meningen med boken! Att visa hur man med enkla metoder kan ge barnen en rejäl slant när när de flyttar hemifrån.
  Själv hade jag 20 000 kr på mitt sparkonto när jag flyttade hemifrån 2003. De mesta hade jag fått av mormor och morfar på födelsedagar. Min familj hade inte råd att spara till mig och min bror. Det gick hur bra som helst! Det är inte så att man förstör barnens famtid om man inte lyckas spara massor under deras uppväxt.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Sandra
  1. Vit pil

   Jag blandar mig inte gärna i diskussioner här på bloggen eftersom då blir jag lätt för privat och känslosam – som Jans mamma. Jag kan dock inte låta bli att göra det ändå ( förlåt,Jan). Precis som du skriver,Sandra, hade jag inte råd heller med att spara några stora summor pengar åt mina pojkar – som ensamstående mamma utan några anhöriga här i Sverige (Jans pappa dog när Jan var 13 år gammal) hade jag helt enkelt inte råd. Men jag tror att jag lyckats ge dem andra värderingar : respekt till andra människor, tro på sig själv och sina styrkor, kunna stå för sina åsikter och känna empati för andra. Jag är idag en väldigt stolt mamma – stolt över mina pojkar. Att Jan gör en hel del i tysthet ( han och Caroline har flera fadderbarn i både Afrika och Sydamerika, hjälpt ekonomisk en ensamstående mamma här i Malmö, hjälpte till att samla pengar+bidrog själv med en summa pengar till att bygga en skola i Afrika,han och Caroline bekostade utbildning för en flicka i Uganda…). Allt detta skriver jag som reaktion på journalistens beskrivning av honom som ngn som gör saker bara för att tjäna pengar. Hoppas bara att hon även läser detta och alla andra kommentarer här på bloggen.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Ivana Bolmeson
  2. Vit pil

   Vad fint skrivit Ivana!
   Jag tror också att det viktigaste är att ge barn rätt syn på pengar och medmänniskor.
   Läser man kommentarer i denna blogg så handlar det mest om hur mycket pengar folk sparar, investerar och tjänar. Därför ville jag kommentera att alla faktiskt inte kan göra det. När jag växte upp var mina föräldrar mycket sjukskrivna och ibland var vi glada om vi hade mat på bordet. Att spara ihop en miljon till barnen då fanns inte på kartan.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Sandra
 17. Vit pil

  Har varken läst din bok eller recensionen men tycker du tar åt dig för mycket av en enskild persons åsikt.
  Med det sagt tycker jag också att du har helt rätt i det du skriver. Din känsla och budskap med hela bloggen tycker jag borde vara ett uppvaknande för många. Det har varit det för mig iaf.

  Oavsett samhälle har vi som individer ett ansvar för vår egna ekonomi, något alldeles för många skiter fullständigt i. Lyxfällan som när det kan gå som värst. Jag menar det är så vanligt att det till och med är underhållning?

  Själv har jag vaknat upp de senaste åren och har nu ett mycket större grepp om min ekonomi, och att spara samt investera varje månad är självklart (delmål sparkvot 25%, men huvudvmål 50%). Däremot tog det tid att komma till den insikten. Jag är snart 40 (borde börjat seriöst när jag var 18), och fick övertyga min sambo länge, o mest visa avkastning för att hon skulle iaf vänja sig vid tanken. Nu sparar hon med, om än till en annan grad.

  Varför är det standard i vårt samhälle att leva från lön till lön? Vill också minnas att Jan själv skrivit om hur lite pengar folk har på sina sparkonton, både här och i USA. Det är ju sjukt. Att därefter gnälla på samhället när man själv inte gör rätt för sig är illa!

  Du måste inte ha bil, bostad och konsumtionsmönster etc som gör att du knappast har pengar över varje månad. Det är ditt egna ansvar, ingen annans. Oavsett hur samhället ser ut med jämställdhet, välfärd osv.
  Sen gnälls det så mycket, vi har fortfarande en bra välfärd, utbildning osv även om det varierar och till viss del har blivit sämre. Men lite perspektiv om jag får be, allting går inte framåt hela tiden. Tänk på våra mor och farföräldrar, vilken värld och standard hade dom? Lugn o fin i båten! Nu har vi fri sjukvård, utbildning, bostadsbidrag, semester, infrastruktur, kylskåp, tvättmaskiner, internet. Det här fanns inte för en väldigt kort tid sedan! Gnäll mindre, ta mer ansvar! Varenda människa kan inte jobba till 120% o därefter bränna alla pengar o bli förbannade på staten o ”samhället”

  Vi skyller för mycket på alla andra idag istället för att se till oss själva och vad vi kan göra på egen hand.
  Fan kan jag spara och få god avkastning kan vem som helst göra det. Du som säger nej till det här vet helt enkelt inte bättre. Och nej dina förutsättningar är inte så annorlunda som du kan tro. Isåfall får du anpassa dig.

  För alla som tar illa vid sig av mitt inlägg, det handlar inte om att dra in på allt som är kul i livet, utan att anpassa sin ekonomi och sparande. Alla kan göra något. Min livsstil har inte försämrats för mitt ökande i sparande, tvärtom! Skär bort det du inte behöver så märker du direkt skillnad, och mer över i plånboken!

  Tack Jan, Petrusko, Hernhag, Mr Money Moustache, Miljonär vid 30 och alla andra som fått mig att tänka om. Det borde alla göra.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Andreas
 18. Vit pil

  Tack Jan för delningen! Kan inte ens läsa artikeln, vill inte lägga varken tid eller energi på människor med de åsikterna. För mig har både din blogg och balansekonomi gjort en stor possitiv skillnad i mitt liv och målet är att den ska bli ännu större. Framförallt är alla människor värda rätten till sitt liv och sina drömmar och mål. Tack för att du /ni finns. Ni inspirerar mig varje dag!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Sandra
 19. Vit pil

  Tack jan för att du delar med dig! Jag gör detsamma och sprider med glädje din blogg då jag haft stor nytta av dina tips och råd.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Malle
 20. Vit pil

  Förstår att du blir upprörd av recentionen. Måste vara tråkigt att bli missförståd på detta sätt när man vill hjälpa andra människor. Är väldigt tacksam för din kunskap och information du delar med dig! Sharing is caring! Fortsätt med det du gör!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Daniel
 21. Vit pil

  Jag tycker att recensionen är ganska märkligt skriven. Lite svårt att förstå vad hon menar egentligen, men nog är det en negativ recension, absolut. Det är det gamla vanliga vänsterjiddret som svartmålar ”de rika”.
  Men hur ska vi som växte upp med outbildade föräldrar lära oss att hantera pengar? Min mamma sparade alla våra pengar på ”bankboken”. Idag när jag försöker berätta för henne vad jag har lärt mig om fondsparande säger hon att det är farligt och ”man kan förlora alltihop”. Det spelar ingen roll att jag förklarar hur det funkar.
  Det sitter massor med människor därute som vill lära sig men hur ska det gå till när det knappt finns någon information? Man lär sig inte i skolan och inte hemma och inte någon annanstans heller.
  Claes Hembergs blogg är väl den enda hyfsat likvärdiga informationskällan, men den här bloggen är bäst. Claes blogg innehåller en del inslag av att man ska tajma marknaden, som den här bloggen inte förespråkar.
  Jag tycker att det är tragiskt att klyftorna mellan fattiga och rika ska lösas genom att vi bestämmer att ingen får bli rik. ”Vi struntar i att utbilda folk om pengar, det hjälper nog.” Din bok har jag inte läst men jag är säker på att den är bra.
  Stort tack för en fantastisk blogg! Du har lärt mig nästan allt jag kan om fondsparande. Jag hittade hit en dag när jag letade efter ett bättre sparkonto… :)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Victoria
 22. Vit pil

  Jan,
  Ni har skrivit en briljant bok av en beundransvärda anledning
  Bry dig inte om vänster kritik
  Vänstern har bevisligen fallit 100% av gångerna och de få gånger den ej fallit håller den på att falla, självkritik inom vänstern vore önskvärd
  /Sami Sulieman

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Sami
 23. Vit pil

  Tycker själv att recensionen är lite svåranalyserad – vet inte riktigt om den är bra eller dålig. Men viss ironi kunde man väl ana mellan raderna. Däremot kan jag inte annat är ge dig cred, Jan, för din otroligt härliga attityd och vilja att dela med dig. Keep on going! :)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mattias
 24. Vit pil

  Heja Jan! Har som majoriteten av det svenska folket inte läst din bok 😂 Jag försöker dock lära mina barn om pengar 💰 däremot kommer de att få spara/arbeta ihop sin egen förmögenhet. Jag tror även som du att vi i denna oroliga värld går emot att klassklyftorna ökar. Det är bra att du delar med dej av dina kunskaper! Fortsätt med det 👍

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Linda
 25. Vit pil

  Äsch ta inte åt dig så mycket, de som följer din blogg vet att du är en folkbildare snarare än driven av profit.
  Jag uppfattar också recensionen som mer kritisk till samhällsutvecklingen snarare än din bok (även om du fick en del orättvisa påhopp). Just samhällskritiken kan man ju ge henne rätt i till viss del (det är olustigt att behöva bospara till sina barn) även om hon borde riktat irritationen bättre.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Martin
 26. Vit pil

  Så, vad är hennes förslag? Ingen ska lära sig något om ekonomi, ingen ska se om sitt och sin familjs hus, vi ska blint lita på staten och när staten misslyckas misslyckas den lika för alla, och då är det jämlikt. Eller?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Patrik
 27. Vit pil

  att få en dålig rescenion av Aftonbladet och dess vänsterjournalister skulle jag nog se som något positivtovh bra, och att de i vanli S-anda är avundsjuk och dömande

  0
  Gravatar ikon för användaren
  sportcarl1
 28. Vit pil

  Bra argumentering. Förhoppningsvis skapar artikeln debatt och skapar större medvetenhet för föräldrar som inte investerar.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Angelica Alm
 29. Vit pil

  Bäste Jan! Jag har inte ens läst artikeln i Aftonbladet! Jag undviker konsekvent kvällstidningarna sen många år tillbaka! Jag lägger hellre min tid på att lära mig mer om de erfarenheter du delar med dig via din matnyttiga hemsida! Det känns för mig mer väsentligt! Och nu fick jag ju dessutom information om en bok till av dig som jag tänker läsa! Vänligen fortsätt ditt viktiga arbete!
  Tack Jan!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tom
 30. Vit pil

  Med risk för att framstå som nedlåtande så fann jag inte mycket konkret i recensionen beträffande själva boken utan det framstod mest som en ogenomtänkt och diffus pysventilering av ressentiment/ovilja mot omvärlden och samhället – som jag ofta tyvärr finner som rätt så typiskt för många åt vänsterhållet.

  Du gör livet bättre för dina många tacksamma läsare i ditt utbildande, det är egentligen helt fantastiskt hur mycket information och utbildning det finns att tillgå tack vare internet och människors välvillighet.

  Jag hoppas att du inte lägger ned mer uppmärksamhet och energi på denna recension.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  WR
 31. Vit pil

  Om det är någonting jag har lärt mig av mina egna ”barrikad” dagar så är det att det inte är värt mödan att övertyga oliktänkande. Enklaste vägen framåt är att göra sin grej och sedan får folk själva avgöra vad de gör med det de har upplevt.

  Jag har samma syn på försäljning (allt man erbjuder folk är en form av försäljning) – exponera/låt de prova vad du har att sälja in och predika inte och övertyga inte ett skvatt där ut över. De som vill, de köper och betalar ditt pris (oavsett pris) och resten lämnar dig med olika miner i ansiktet. De som lämnar är det lönlöst att slänga energi på av den enkla anledningen att folk faktiskt måste sälja sig själva på något. Man kan inte predika någon till att bli såld på något. Om produkten är bra, då behövs bara en demonstration. Resten är administration (i e ta betalt, bokföra transaktionen o s v).

  Journalisten hos Aftonbladet är en sådan person som går ifrån demonstrationen med en sur min. Glöm henne och alla som köper hennes produktdemonstration. Du kommer aldrig att vinna över de på din sida såvida de inte säljer sig själva på att din demonstration är bättre än journalistens. Detta besparar dig en massa energi. Livsglädjen ökar ganska snabbt efter det att man har släppt denna tunga sten från sin axel. Man kan inte vinna alla. Marknaden är stor nog ändå. Man behöver inte hela marknaden för att vara en framgång.

  Glöm inte bort ”rippel effekten”. Det du demonstrerar här på bloggen, via Balansekonomi o s v sprider ringar bland de fåtalet som har sålt sig själva på din vision (notera ”sålt sig själva”). Dessa i sin tur sprider sina egna ”rippel effekter” med samma effekt till andra. Du behöver inte ens oroa dig för journalister som inte tror på din vision. Fokusera på oss som gör det. Vi tar det därifrån.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mathias funderar
 32. Vit pil

  Man kan föra en häst till krubban, men man kan inte tvinga den att dricka. Keep going…when the going gets tough the tough get going. Ska jag fortsätta citera, Jan? – All my experiences are opportunities to gain more power, clarity and vision.

  Jag är personligen otroligt glad för att du vill vara ”folkbildare”, det lär jag mig mycket av – jag är glad för din generositet och för att du vill dela med dig av dina erfarenheter och kunskaper. Om inte det är den bästa demokratiska attityden, så vet jag inte vad det annars skulle vara. Så låt oss fortsatt kämpa för ett mera jämlikt och rättvist samhälle, var och en på sitt sätt och efter sin förmåga, så kanske vi kan undgå att stoppa in varandra i vänster-höger fack och misstänkliggöra varandra.

  Gläder mig till att fortsatt få ta del av dina tankar och funderingar…….

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Pia Bak-Frederiksen
  1. Vit pil

   Hej Pia!

   Jag läste precis recensionen för att försäkra mig om att det är såsom Jan uppfattar den. Måste faktiskt hålla med honom. Recensionen är fruktansvärt cynisk, sarkastisk och bitter. Det känns som att Ann ägnade mer åt att uttryckta ett stort missnöje av hur samhället ser ut idag än att recensera själva boken. Vilket hon har all rätt att få göra. Ordet är ju fritt. Men tyvärr så använde hon deras bok som ett exempel på vad som är fel på samhället istället för att vara lite konstruktiv av själva innehållet. Jag känner inte till den skribenten alls, men jag blev väldigt förvånad över att hon har uttryckt sig så som har gjort. Speciellt tanke på att det är väldigt många i svenska samhället som inte har kompetens att hushålla med sin ekonomi och som skulle behöva ett och annat tips. Så jag måste tyvärr dissa din uppfattning här…;-)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Maria Eklöw
 33. Vit pil

  Jag undrar lite om vi verkligen läser samma recension?
  Du verkar upprörd över recensionen för att den var negativ, jag tycker inte alls att recensionen var negativ av boken. Det var snarare att hon inte höll med om livsåskådningen. Hon antyder ju att hon tycker att det mesta du gör är vettigt, förutom Better Globe (vilket jag själv inte gillar heller, men det är mest på grund av MLM-kopplingar och ”pyramid-upplägget” för min del).

  Jag tycker tvärtom att det var en väldigt positiv recension av boken, ungefär som ”jag hoppas att barn i framtiden inte kommer behöva detta, men det är inte fel”.

  Att man hoppas att kunskapen inte behövs för framtidens generation betyder ju verkligen inte att man inte ska förvärva kunskapen. Bra jobbat, ser fram emot att läsa boken!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Martin
 34. Vit pil

  Superbra bok !
  Vilken fantastisk intention att ge vidare av dig själv åt oss andra!!

  Tyvärr en förväntad reaktion av den ensidiga och förutsägbara svenska vänstern:

  – prata om ekonomisk jämlikhet och likabehandling, men lever milsvitt därifrån när det gäller val av barnens skola, den egna lönen och det boendet.

  Så här skriver Alice Teoduresco:
  http://www.gp.se/ledare/teodorescu-stanken-fr%C3%A5n-klassf%C3%B6raktet-1.4190908

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Hans G
 35. Vit pil

  Bra skrivet Jan,
  fortsätt att jobba med det du är bra på

  /en återkommande läsare

  0
  Gravatar ikon för användaren
  D
 36. Vit pil

  Grymt!
  Bolmesson for President!!!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Torgny Johnsson
 37. Vit pil

  För att vara Aftonbladet så är jag inte förvånad med den socialistiska profil man har, och ungefär vad jag förväntat mig utifrån vad du sa inledningsvis. Tycker den var mer bitter än kritisk, vilket ju bara är negativt för Aftonbladets del, eftersom det ändå till viss del lyste igenom att det är bra att spara på barnen, bättre lite än inget och på ett vettigare sätt en bara banksparande.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Bengt Jönsson
 38. Vit pil

  Ta det som positivt att du blir sågad av aftonbladets kulturfeminister. Dom har höjt sig själva till skyarna och går i otakt med sin samtid!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  dollarmiljonären
  1. Vit pil

   En ren kvalitetsstämpel om Aftonbladet kultur tycker något är dåligt!

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Martin Nilsson
 39. Vit pil

  Tror att eftersom MP är på väg djupt ned, behöver S fraternisera i än högre grad med V, och då vill det till att visa att man klarar linguan. Finns säkert fler anledningar till att behovet är stort att klaga på allt som inte är ETC-baserad kunskap. Är detta ett tecken på att ekonomibloggare nu kommer få politiskt mer stryk? Kan bara anta hur debatten kommer låta om vi får en djupare ekonomisk kris och människor förlorar pengar igen. Vilka kommer då få klä skott? I övrigt Jan, du gör ett fantastiskt arbete i mina ögon. Please keep it up!

  /Dan

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Dan
 40. Vit pil

  Verkar som kommunistvänstern som tyvärr styr landet idag med deras opinionstyrda feminist media har slagit ett slag i säcken. Totalt rätt analyserat av dig!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Peter
  1. Vit pil

   Oerhört ointressant kommentar. Du använder invektiv som med pinsam tydlighet avslöjar dina illa pålästa känslor.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Stefan

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.