Recension av Arne Kavastu Talvings kurs Kavastus Trender
Sök:

Recension av Arne Kavastu Talvings kurs Kavastus Trender

Min åsikt och reflektion på Arne "Kavastu" Talvings utbildning och artikeln i Dagens Industri

Recension av Arne Kavastu Talvings kurs Kavastus Trender

Jag har gått Arne Talvings kurs Kavastus Trender tre gånger och jag tycker den är värdefull även om jag inte investerar som han gör. Jag gillar den för att det handlar om sunt förnuft kombinerat med mycket värdefull analys (som jag inte orkar göra själv) och inte minst paketerad på ett väldigt för mig tilltalande sätt.

Tidigare i höstas intervjuade jag investeraren och Twitter-profilen Arne ”Kavastu” Talving i avsnitt #65, där jag berättade att jag skulle gå hans utbildning Kavastus Trender 4.0. Något som jag gjorde förrförra helgen i Malmö. Arne var även en av gästerna i förra veckans #FikaTillsammans tillsammans med Marcus Hernhag och Alexander Gustafsson. Jag har har haft ett samarbete med Börsvärlden där jag fått en ersättning per deltagare som använt min sponsrade länk. 

De senaste dagarna har det blåst en del kring Arne och hans utbildning efter att Dagens Industri publicerade en inte alltför positiv artikel. Därav  den här artikeln och recensionen för att ge min syn på saken och kanske en kompletterande bild. Artikeln i DI upplever jag inte innehåller kanske några direkta sakfel även om jag själv hade skrivit den annorlunda.

Jag vet själv hur det är att bli förföljd av troll

En anledning till att jag skriver det här är också för att Arne delade med sig hur han blir förföljd av troll. Något som jag väl känner till tyvärr, vilket är en av anledningarna till att jag inte är jätteaktiv i sociala medier. Jag vet nämligen personligen hur ledsen och maktlös man känner sig när man får den påhopp, kommenterar i sociala medier, artiklar, blogginlägg eller trådar i forum om sig själv.

Saklig kritik, eller feedback som bygger på fakta eller helt enkelt en debatt där man har olika åsikter är ju helt okej. Det är ju till och med roligt, särskilt när den bygger på respekt för varandras ståndpunkter. 

Men när kritik kommer i form av anonyma kommenterar (varför är alla troll anonyma?), påståenden om att man lurar folk, döljer sanningen, har dolda agendor som förvånansvärt ofta går ut på att man tjänar pengar på andra och angriper ens intention – som både för mig och Arne är att hjälpa till – då är det sjukt jobbigt. 

Jag kan bara prata utifrån en egen erfarenhet, men jag blir ledsen, känner mig maktlöst, blir arg och resignerad. För man kommer aldrig någonsin kunna argumentera, få en upprättelse eller en ursäkt och trollens kommentarer, artiklar eller trådar kommer förfölja en resten av livet.

Folk mejlar mig fortfarande 8 år gamla artiklar som ligger på nätet som innehåller sakfel som journalister skrivit om mig eller företag där jag har stor sakkunskap i. Det som har fått mig att fundera är att om det är så mycket fel i artiklar där jag har sakkunskap, hur är det inte med artiklar där jag inte är lika insatt. Innehåller dessa lika många fel? Det är lite läskigt faktiskt att tänka så. 

Tack till dig som uppmuntrar, stödjer och hejar!

Jag försöker tänka på ett råd jag fick från en god vän.

Försöker du tillfredsställa alla, så tillfredsställer du till slut ingen. Allra minst dig själv.

Det är därför du som läser är så viktig för oss som står där offentligt på barrikaderna. Jag blir så glad för alla uppmuntrande ord, tillrop och de tack som ni skriver, mejlar eller stannar mig på stan och ger. Det är sådant som ger energin att fortsätta. Så ett STORT TACK till dig. TACK. Utan det så vet jag att jag inte hade orkat. 

På samma sätt om du har uppskattat Arnes inslag här på bloggen, följer Kavastu på Twitter eller var på FikaTillsammans-tillfället i Malmö, skicka honom ett uppmuntrande ord (eller skriv det här, så mejlar jag honom). För det gör skillnad i stunder som denna. Tro mig. :-) 

Lyssna mer på dem som inte håller med dig

Med det sagt, jag har deltagit på Arnes utbildning tre av de senaste fyra åren och lärt känna Arne under tiden.  Så jag tänkte dela min syn som ett inlägg i debatten.

För att vara transparent – jag har träffat Arne vid ett par tillfällen, vi gjorde ett samarbete där han fick göra reklam för sin kurs i avsnitt #65 mot att han var med i podden och jag har fått en liten ersättning för de läsare som har anmält sig till hans utbildning via bloggen. 

Det ska sägas – och hörs inte minst i paneldiskussionen i förra avsnittet – att jag och Arne i många frågor har helt olika åsikt. Min grundsyn som jag har fått från min kära mor är att man alltid ska lyssna, respektera andras åsikter och argumentera för sin sak och inte ha någon prestige i att ändra sig om man vill det.

Det är därför jag bjuder in så många till bloggen, podden och avsnittet som har helt andra åsikter, strategier och tankar, bl.a. Arne. Jag tänker att det är där man växer som person. Jag lär mig inget nytt av människor som tänker likadant som en själv. Det är ju när jag får feedback från människor som inte håller med mig som jag kan utvärdera och välja något nytt. 

Så tänker jag med Arne – det är få andra som utmanar mig så mycket i mitt sparande och min investeringsstil som han gör. Jag tror att i grunden handlar mycket om diskussionen och kritiken mot Arne i skillnaden på hur man svarar på följande två frågor: 

 • Har du förmågan, tiden och möjligheten att hitta, analysera och välja ut undervärderade bolag eller bolag som har framtiden för sig?
 • Har du förmågan, tiden, möjligheten att följa, analysera och förutsäga marknadens rörelser?

Dessa två frågor, formulerade av en amerikansk professor (hittar tyvärr inte referensen), är de två frågor som är mest avgörande för hur man väljer att investera sina pengar. 

Två frågor, fyra olika investeringsstrategier

Jag svarar på ”Nej”, ”Nej” på dessa frågor och då blir den naturliga slutsatsen för mig att investera passivt, långsiktigt i indexfonder med låga avgifter och sitta still i båten, nästan oavsett vad som händer. Det har sina uppenbara fördelar men också nackdelar. 

Jag upplever att Arne svarar ”Ja”, ”Ja” på dessa. Det gör ju att han får en diametralt annorlunda strategi än vad jag. Något som framkommer tydligt i  #FikaTillsammans-avsnittet där vi diskuterar. Han lägger 50 timmar i veckan eller 200 timmar i månaden – motsvarande en heltidstjänst – jag lägger 30 minuter i månaden på mitt sparande. 

Jag skulle säga att det varken är rätt eller fel, bra eller dåligt. Det är bara annorlunda. Om vi ska ta de sista två alternativen så kommer resultaten av kombinationen ”Ja/Nej” leda till att man investerar fundamentalt som en analytiker – något som jag t.ex. upplever att Gunnar Ek på Aktiespararna är väldigt duktig på. Svarar men ”Nej/Ja” så blir den naturliga slutsatsen att daytrada eller swingtrada. 

Arnes strategi är inte magisk alls…

Om jag ska vara lite tuff så skulle jag faktiskt säga att det inte är något magiskt med Arnes strategi överhuvudtaget. I min värld så är det en bra sak. I grunden handlar det om att :

 1. hitta bolag som är fundamentalt starka
 2. som marknaden håller på att upptäcka eller precis har upptäckt och
 3. kombinerat med självdisciplin att hålla sig till sina uppsatta regler

Anledningen till att jag själv inte investerar som Arne är således inte att jag inte tror på strategin. För mig personligen handlar det om att jag inte har tiden, intresset eller disciplinen att följa den – eller rättare sagt så här. Jag vill ha resultaten (=slå index) men jag är inte beredd att göra jobbet som krävs.

Hans strategi är enkel men den är inte lätt.

Del 1 . Fundamentalt starka bolag

Om vi tar det här som Arne tjatar om ”fundamentalt starka bolag”. Jag håller med honom till 100 procent. Jag upplever nämligen att vi från tid till annan glömmer bort vad en aktie i grunden egentligen är.

Enligt mig är en aktie en andel i ett företag. Ett företags uppgift är att till syvende och sist föra så många kronor som möjligt och en så stor del av varje intjänad krona, från marknaden till min ficka, som möjligt. 

Det betyder att företag som är duktiga på att föra över så många kronor som möjligt från marknaden till min ficka kommer att värderas högre – för de flesta av oss vill ju ha mer pengar. Då blir det ganska naturligt att titta på de faktorer är det som påverkar detta. 

 • Omsättning
 • Vinst 
 • Vinstmarginal
 • Värdering 
 • andra liknande nyckeltal

Sedan blir det intressant att titta på utvecklingen av dessa nyckeltal över tid, det vill säga förändringen av omsättning, förändring av vinsten, förändringen av vinstmarginalen och så vidare. Återigen inget konstigt utan ganska vanligt sunt förnuft – något som tyvärr inte alltid är så himla vanligt. 

Arnes sammanställning av nyckeltal och trend för Beijer Ref. Notera både de absoluta värdena och trenden.

Arne gör heller aldrig anspråk på att det är nåogt nytt eller unikt. Han delar med sig hur han tänker och resonerar. Jag måste säga att jag tänker i mycket likadant i mitt vanliga jobb där jag arbetar i styrelser eller driver företag. Det finns många böcker på det här ämnet allt från Aktiespararna till Magic Formula. 

Jag tror det som Arne gör annorlunda från många andra sparare är ju att han verkligen förstår hur ett företag fungerar och hur det återspeglar sig i kursen. Återigen inget unikt, men stor skillnad från den vanliga småspararen. Jag vet det här själv för att jag träffar många privatpersoner och jag har även sett att den ekonomiska läskunnigheten inte är särskilt hög – till och med i styrelserum.

Sidospår – eget kapital och avkastning på eget kapital

Jag kan ju säga att jag till och med tittar på några fler såsom soliditet, eget kapital, avkastning på eget kapital. Jag brukar nämligen dela upp priset på en aktie i olika delar. Först och främst delar jag upp det i pris och värde. Två helt olika saker. Sedan delar jag upp det i eget kapital och förväntning om framtiden. 

Det egna kapitalet är ju de pengar som jag som aktieägare skulle få om bolaget lades ner och alla tillgångar såldes och alla skulder betalades. Det vill säga det som blir över. Priset på en aktie minus det egna kapitalet per aktie är den förväntning som marknaden har om framtiden. 

Eftersom jag i grunden är småföretagare så tänker jag också på hur duktigt är företaget på att skapa avkastning på det egna kapitalet (genom att sälja varor/tjänster för mer pengar än de har kostnader, så att det blir lite över i vinst till ägarna).

Säg att en aktie kostar 200 kr. Hälften av dessa 100 kr är eget kapital. Om bolaget då avkastar t.ex. 10 procent om året, så betyder det att priset och värdet, allt annat lika, kommer att öka med 10 kr per år. Köper jag aktier så är det en av de viktigare faktorerna för mig, särskilt eftersom de få aktier jag köper vill jag köpa med tidshorisonten för alltid.

Det är som sagt ingen rocket science. Bolag som tjänar pengar, är duktiga och som växer kommer således att få högre värderingar och går de bättre än snittet, så kommer de dessutom slå index. Det är ju nämligen ett av problemen med index – de innehåller allt – även de företag som är dåliga.

En indexfondförvaltare som jag känner sa vid ett tillfälle av Fingerprints storhetstid:

Jag vill inte ha skiten i min fond, men jag måste köpa den för att aktien ingår i index.

Det en stor del av kursen handlar om är alltså att på en grundläggande – men för de flesta sparare okänt sätt – faktiskt ta sig tiden att förstå det ekonomiska flödet över tid i ett bolag utifrån sifforna. 

Det är alltså inget konstigt i resonemanget. Utmaningen är att hitta bolagen. Det är här som jag och Arne skiljer sig åt. Han lägger ner tiden att gå genom ALLA bolag på Stockholmsbörsen VARJE DAG. Han skriver ner data om dem, analyserar dem, följer dem och har på det sätt byggt upp en känsla för dem. Det gör att han kan hitta dessa bolag som tjänar pengar, går med vinst och uppvisar bevis i siffrorna för att de gör rätt saker. Sedan är det bara dessa som han köper. 

Jämför det med alla de bolag som folk äger som inte ens uppvisar en vinst, än mindre en vinst över tid. Arne sa under kursen att alla bolag i hans portföj visar vinst och 80 procent av alla bolagen har utdelning. Det ligger klart över snittet på börsen där långt ifrån alla bolagen visar vinst och ännu längre ifrån den vanlige småspararen som många gånger äger förhoppningsbolag som aldrig gått med vinst.

Del 2. Marknadstrender är bara massa människor som agerar på ett visst sätt

Det andra som Arne gör är att han studerar hur investerare beter sig. Tyvärr visar ju all forskning att investerare beter sig både irrationellt och dumt. Summan av alla investerares beteende märks i de rörelser marknaden gör. Eftersom marknaden har en stor påverkan på priset behöver man ta hänsyn på det – vilket också är skillnaden på pris och värde. 

Investeraren Warren Buffett har sagt det bäst:

Pris är vad du betalar, värde är vad du får.

Warren Buffett

Här skulle jag säga ligger Arnes riktiga styrka. Han har följt marknaden sedan 1982. Folk tror att det var riggat när jag frågade honom om aktiekurser i FikaTillsammans-avsnittet out-of-the-blue, men det var det inte. Arne kan seriöst säga var aktier har legat och hur de har betett sig historiskt utantill. För att han bearbetar siffrorna och har skapat en omedveten förståelse – precis som t.ex. Zlatan har när han vet var bollen kommer hamna på grund av att han har sett tustentals inspel. 

Det kan han bara för att han dokumenterar – enligt egen utsago – 200 nyckeltal om dagen och 800 nyckeltal på helgen. Under utbildningen så visar han några av dessa, men är tydlig på att en av de bästa indikatorerna är ett enkelt vanligt 200-dagars glidande medelvärde. 

Fundamentalt stark aktie som inte ligger i trend.

Går aktien under det genomsnittliga priset för de 200 senaste handelsdagarna, då har marknaden bestämt att priset inte motsvarar värdet och priset sjunker. Arne följer det här också tydligt med antal sparare per aktie på Avanza så att han ser hur flocken rör sig. 

Arne är också tydlig med att man inte kan förutsäga framtiden, hur marknaden eller en enskild aktie kommer att röra sig. Men genom att göra olika antaganden och teser så kan man ha oddsen på sin sida. Ett sådant exempel är att han betraktar alla rekyler som just rekyler och inte tecken på nedgång. 

Genom ett sådant resonemang – eftersom det kommer fler rekyler och marknaden rör sig i vågor (Elliots vågteori) – så kommer man ha rätt fler gånger än man har fel. Är man då tillräckligt snabb på att kapa förlusten när man har fel så är det något man kommer gå plus på över tid. 

En annan sak som Arne gör grymt bra – och som jag uppskattar – är att han tagit sig tiden att svara på följande frågor: 

 • Hur stor är en genomsnittlig nedgång (beartrend)?
 • Hur länge håller en genomsnittlig nedgång på?
 • Samma sak som ovan fast för uppgångar
 • Hur ofta når en aktie ett nytt rekord efter ett föregående rekord
 • Hur stor är den genomsnittliga ned/uppgången per dag?
 • Vilka månader är sannolikheten bäst för uppgång?
 • Hur brukar investerare agera i olika trender
 • Hur trendar olika branscher just nu?
 • Hur rör sig olika marknader just nu?
 • Hur påverkar makrofaktorer som ränta just nu?
 • Vad är det statistiska normalläget och vad är avvikelsen?
 • Vad är sannolikheten för X givet Y?
 • etc
Exempel på analyser som Arne gör som jag upplever som väldigt värdefulla.

Återigen, inget magiskt som alla tekniska analytiker kommer att hålla med om. Det som han gör grymt är att han har verkligen gjort det till sitt eget. Det märks inte minst genom att han till och med skapar egna indikatorer. Man skapar inte en egen indikator om man inte har utvärderat många andras och har ett självförtroende i att man kan göra det bättre. Han går sin egen väg på gott och ont. Det gör att han tjänar pengar, men också att han får kritik. 

Del 3. Money management, självdisciplin och självkännedom

Den tredje ingrediensen som jag tror är den mest underskattade med Arne – och som han själv inte ser så tydlig på grund av att det är en talang och kommer helt naturligt för honom – det är hans självdisciplin, självkännedom och hans money management skills. 

Som Alexander Gustafsson säger i #FikaTillsammans-avsnittet, det finns många sätt att tjäna pengar på börsen. Du behöver bara hitta ett sätt som passar dig. Det här är anledningen till att jag inte kan eller kör samma strategi som Arne. Den passar nämligen inte min personlighet. 

Jag har inte tiden eller självdisciplinen att varje dag följa alla aktier på Stockholmsbörsen. När jag upptäcker något eller lär mig något, så vill jag förändra något direkt. Jag har inte disciplinen att vänta två år, samla data och därefter anpassa min strategi. 

Jag är för känslomässigt engagerad i mitt sparande på det sättet att jag inte robotmässigt kan följa regler uppsatta i en regelbok, på det sättet som jag upplever att Arne kan. Jag fattar att det är en framgångsfaktor, men jag har inte klarat det historiskt. Regler för mig är ju ”bara” en överenskommelse och gillar man inte överenskommelsen så kan man ju göra en ny. Framgångsrikt i livet som entreprenör, katastrofalt som investerare. 

Men det betyder ju inte att det inte fungerar. Att sätta upp och följa regler, särskilt för money management såsom, ett innehav får max vara X procent av portföljens värde, om det går under MA200 då ska det säljas, spridningen ska vara på ett visst sätt, helt stå utanför börsen om indikatorerna säger det och så vidare. Det finns många böcker på just det här ämnet med regelbaserade eller kvantitativa strategier. 

Kommer strategin slå index? Hör och häpna – ja, det kommer den

Ja, trots att jag är den som brukar hålla flaggan högst kring att man inte slår index, så har en strategi som ovan möjligheten att slå index. Arne säger det själv i utbildningen – tricket att slå index handlar mycket om att inte ha med sänkena som drar värdet. Alla bolag i ett index går inte lika bra och inte ens upp. 

Genom att sortera bort förlorarna så har du möjligheten att överprestera. Det är därför jag också gillar Arnes metafor om fotbollslaget. Han ser sina aktier som ett fotbollslag där han hela tiden toppar laget och har full koll på avbytarbänken. 

Att han dessutom inte låter bra bolag med starka fundamentala värden (tänk t.ex. Boliden) för att de inte ligger rätt i marknadens trend, då skapar man ännu större förutsättningar. Men det kommer ju med ett pris, du behöver ju titta till laget kontinuerligt och det tar MASSOR av tid. 

Även om du som tränare bara behöver sitta 1 timme om dagen för att genomföra bytena i matchen, så behöver du ha sjukt bra koll på dagsformen och avbytarbänken.

Lägger du dessutom till att han gör taktiska speländringar under matchens gång som t.ex. upp- och nedskalningar i positioner – som en vän till mig i finansbranschen uttryckte det: ”en extrem tidskrävande överkurs som ger 3-4 procent om året” – så är det klart att strategin har alla förutsättningar att slå index. Men det kräver sina 50 timmar i veckan. 

Sedan skulle jag säga att den inte bara kräver 50 timmar i veckan, det kräver dessutom ett antal års erfarenhet och känsla. Notera, Arne har gjort det här sedan 1982. Han köpte sina första aktier innan jag hade lärt mig krypa. 

Det är som alla stjärnor – det är lätt att se framgångarna men inte se alla uppoffringar. Många – inkl. jag – vill ha resultaten men är inte beredda att lägga ner tiden. Jag vet själv. Jag är i mångas ögon framgångsrik men jag har gjort minga uppoffringar. Jag har inte ägt en TV  på 10 år. Allt tid jag inte jag hänger med Caroline och barnen jobbar jag. Jag har jobbat över 60 timmar i veckan, varje vecka, året runt, sedan 2003. 

På många sätt är det inte normalt. Det skapar resultat i mitt liv – t.ex. ekonomiska och karriärmässiga, men det kostar också i t.ex. livsglädje. Så all framgång har en baksida – så även för Arne. Problemet är att det allt för sällan pratas om det och mycket i media fokuserar på quick-fixes och ytlighet.

Jag känner många rika, framgångsrika och kända människor – jag kan säga att det ser likadant ut för alla. Ingen har fått något gratis och alla har jobbat väldigt hårt under många år för att komma dit de är. Jag skulle säga att många känner sig kallade men få är beredda att göra jobbet som krävs. Den goda nyheten i sammanhanget är dock att om du är beredd att göra jobbet så kommer också resultaten. 

Det tyvärr tror jag är den stora faktorn när det gäller kritiken mot Arne, många vill ha samma resultat som han, men lägger inte ner tiden eller ansträngningen. Sedan skyller man sitt eget tillkortakommande på att strategin inte fungerar.

Varför inte en Kavastu-fond?

En av de vanligaste invändningarna är ju, om det nu går så bra, varför inte starta en fond? Som det stod i DI-artikeln, men Arnes utveckling så slår han majoriteten av alla svenska fondförvaltare. 

Jag personligen ser, utan att ha pratar med Arne, två problem med det här. Det första är att det är en sak att slå index med sina egna pengar och en helt annan att göra det med de kapitalmängder man behöver i en fond för att den ska vara lönsam. Många av de affärer Kavastu gör fungerar för att han är en småsparare, om än en stor småsparare. 

De flesta framgångsrika fonder fallerar till slut på grund av storleken. De strategier och affärer de kunde göra som små, kan de inte längre göra som stora. Mängden affärer och möjligheter krymper helt enkelt med storleken på kapitalet. 

Den andra saken som är möjligt för honom men som är väldigt svårt i en fond är att t.ex. välja att passivt stå utanför marknaden i långa perioder som han har gjort. 

Kritiken mot en orimlig avkastning om 25 procent om året

Mycket av kritiken i sociala medier och i artikeln handlar om att en avkastning om 25 procent om året är omöjlig. Jag ska vara ärlig och säga att jag inte har sett Arnes siffror själv, men jag litar på honom – framförallt för att han inte har något större incitament att ljuga och för att det verkar rimligt. 

Jag kan till och med tycka att kritiken mot honom är lite snedvriden – eller snarare nästan lite som fan läser bibeln. För det första som jag skriver ovan, det är mycket lättare att slå index med små pengar (upp till några tiotals miljoner) än med stora. Redan där faller jämförelsen med fonder och fondförvaltare. 

Att vara fondförvaltare är att föra in flera nivåer av komplexitet – t.ex. likviditet, storlek på bolag man kan investera i etc. Om Arne hade gått in med 10 procent av flera miljarder i ett litet bolag på First North, då hade man plötsligt suttit med ett helägt bolag. Till och med att skala upp och ner positioner blir svårt eftersom man driver marknaden framför sig. 

Så vad som kommer hända Arne är ju att ju mer pengar det blir, desto svårare kommer det bli att slå index. Därav kan man inte bara ta 25 % och dra ut det i 25 år och säga att det kommer att gå. Över tid kommer avkastningen att gå mot index som för alla fonder. 

Så här tänker jag också när jag gör min ”sanity-check”. Börsen har de senaste åren gjort 8-10 procent om året i snitt. Enligt duktiga förvaltare jag känner så ger hans uppskalnings/nedskalningsteknik ca 3-5 % överavkastning om året, hans marknadstrading och förmåga att stå utanför marknaden ger honom ytterligare ett par procents överavkastning och tar man dessutom att han bara har lönsamma bolag så ger det ocksåett par procent. Nedbrutet går det ihop, i alla för mig. 

Min enda relevanta kritik av Arne och hans utbildning

Som du ser så är jag positiv till Arnes strategi även om jag är en investerare som gör diametralt annorlunda. Jag tycker att jag ser nyktert på det han försöker ge bort och det han gör. Egentligen har jag bara två invändningar.

Invändning 1. Alla kan göra det i teorin, men inte i praktiken

Den första är att Arne själv inte fattar hur duktig han är. Det finns undersökningar som visar på att människor som har talang (=lagt ner mycket träning över lång tid) tenderar att underskatta sin förmåga i förhållande till en normal person.

Det vill säga att man tror att man är mer normal än man är. (Det ironiska är att människor som är dåliga tenderar att överskatta sig själva och inser inte hur dåliga de är). Jag invänder således mot när Arne säger att alla kan göra det som han gör och att det är enkelt. Nej, alla kan inte göra det för alla har inte samma uppsättning i sin personlighet. 

För att ta ett exempel – när min pappa dog när jag var 13 och vi hamnade i en ekonomisk osäkerhet eftersom mamma inte visste om vi skulle kunna bo kvar i huset eller ej. I terapi har det framkommit att jag då bestämde mig att aldrig någonsin i livet hamna i en sådan situation igen. Det har gett mig en sjuk drivkraft att både tjäna och spara pengar.

Jag har mer än en gång förklarat för människor som frågat hur jag gör och visar dem hur de kan göra. Det spelar ingen roll, för om de inte har samma ”motor av brist” som jag har, då kommer samma aktioner inte leda till samma resultat.

Jag har t.ex. inte Arnes uppsättning av disciplin, dissociering av känslor när det gäller pengar eller intresse. Lägg till att jag dessutom inte har tiden – jag lägger t.ex. hellre 3 timmar på det blogginlägget – så kommer jag aldrig att kunna kopiera hans strategi och därmed få hans resultat. Men bara för att jag inte kan få hans resultat på tvåsiffrigt över index, så betyder det inte att jag inte kan höja min egen avkastning. 

Tyvärr tror jag allt för få är medvetna om att det inte bara räcker med att kopiera görandet, man behöver även kopiera varandet och beteendet – något som är hästlängder svårare.

Invändning 2. Nivån är väldigt hög

Den andra invändningen är att jag upplever att svårighetsnivån är ganska hög. Den förutsätter att du kan ganska mycket och t.ex. nyckeltal rusade vi genom på några minuter. Jag gick en kurs nyligen i fundamental analys för Aktiespararna där vi lade en heldag på fyra nyckeltal. Om vi lade fyra minuter på samma nyckeltal hos Arne så är det att vara generös. 

Arne är ju tydlig med att det INTE är en nybörjarkurs – men jag tvivlar t.ex. på att alla i rummen inser kopplingen mellan förändring i eget kapital och vinstutdelning. I vissa perioder får jag anstränga mig för att hänga med och då har jag ändå gjort det här i snart 20 år. 

Fördelen dock med att nivån är hög är att jag lär mig nya saker varje gång jag går kursen. Man hör liksom det man är redo för. 

Är det värt att gå utbildningen?

Jag skulle säga absolut givet att du uppfyller grundförutsättningarna – t.ex. att ha en portfölj på minst ca 200 000 kr och du har investerat i ett antal år så att du kan grundarna. Det är inte en nybörjarkurs som min RikaTillsammans-workshop. Däremot tror jag att man behöver ha rimliga förväntningar på den. 

Jag går den inte med förväntningen att jag ska bli nästa Kavastu. Jag går den med förväntningen att förbättra mig som sparare. Då blir frågan gör den en till en bättre sparare? Svar Ja. Kommer man tjäna in kursavgiften på att undvika dumma misstag? Ja. Kommer man kunna ta bättre beslut efter utbildningen? Ja. Kommer man tjäna mer pengar på de besluten? Ja.

Jag blir också fascinerad av alla diskussioner om priset på hans utbildning. Något jag lär få skit för vid tillfälle för mina också gissar jag. Men jag tänker så här – är inte det upp till oss kunder att bestämma? Vi pratar ju om marknaden och aktier – om priset på hans kurs (ca 6 000 kr) är för högt enligt marknaden så kommer han ju stå där utan deltagare. Något som inte verkar fallet då i princip alla platser är slutsålda och många jag pratade med var där för andra eller tredje gången.

Den enda relevanta frågan att ställa sig inför en investering är ju: 

Kommer jag att tjäna mer än de investerade pengarna (och den nedlagda tiden) inom en rimlig tidsperiod?

Är svaret ja, då är det en rimlig affär och då bör genomföras. Annars inte. Det är ju upp till var och en att bestämma själv. Sedan om han tjänar pengar eller inte, det är ju nästan egalt. Tvärtom om skulle jag säga att det är viktigt att han gör det, så att det finns incitament att fortsätta.

Sedan kan jag av egen erfarenhet från att ha drivit ett utbildningsföretag i 10 år säga, att utbildningar inte är i närheten så lönsamma som folk tror. Te.x. kan jag säga att FikaTillsammans-tillfället i Malmö var en ren förlustaffär för mig personligen där jag subventionerade alla gästerna, trots en prislapp på 250 kr per person. Något jag är helt säker på att de flesta gästerna inte tror. 

Räknar man på timpengen, alla omkostnader, lokal och mat (ring till en lokal bara för skojs skull och fråga vad det kostar med mat och fika för en person så kommer du bli mörkrädd), administration med deltagare som bokar av, bokar om, har frågor etc, så är det faktiskt inte särskilt lönsamt.

Många räknar nämligen – ”Jag har betalt 6 000 kr, det är 100 pers i rummet, då har han tjänat 600 000 kr. Gånger 6 orter. Ja, lätt för honom att slå index när han tjänar 3 600 000 kr.” Jag kan säga att då har man en bit kvar. Det är ju bara bruttointäkten, sedan ska alla direkta kostnader tas, alla personalkostnader och overhead-kostnader. Som sagt – en enkel kväll med 100 pers på en FikaTillsammans där intäkten var 25 000 kr, slutade med en förlust för mig på ca 5 000 kr – och då fick jag inte ens något betalt för nedlagd tid. Klantigt av mig, men vill bara illustrera det.

Slutligen, jag är en nöjd deltagare

Slutligen så kan jag säga att jag är en mycket nöjd deltagare. Jag har som sagt varit där tre gånger. Jag kan dessutom säga att jag värderar tid över pengar – särskilt med en 12 veckors bebis – och jag hade inte lagt tiden om jag inte ansåg det vara värdefullt. Kommer möjligheten att gå nästa år, så lär jag ta den. 

 


Den här artikeln publicerades 2018-11-07 klockan 10:35 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): Kommentarer på aktuella händelser.

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

94 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Det ironiska att en av de som hånat Kavastu och även dig Jan mest högljutt på Twitter och fått med dig massor av andra i hånet, nu har behövt fly landet eftersom han har spelat bort kriminella pengar. Vad är det man säger nu igen? Tomma tunnor skramlar mest?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Lina
 2. Vit pil

  Kul med utförlig och nyanserad recension som gör Arne en hel del rättvisa.

  Fast i ditt räkneexempel så är intäkterna 250:- per deltagare för Fikatillsammans, och det är naturligtvis inga pengar att tala om när det gäller att hålla event. Men när det gäller Kavastus trender så är det 6000:-/deltagare. På eventen i Sthlm så är det drygt 200 deltagare varje gång. Årsredovisningarna från Arnes bolag finns att läsa för vem som helst och man kan utan att överdriva säga att han inte direkt har en dålig timlön. Drygt 2 miljoner drog han in till bolaget senaste räkenskapsåret, med bra vinst, trots att han plockat ut lön till brytbeloppet dessutom. Var och en kan lätt räkna själv vad han uppskattningsvis drar in på ett event. Det blir knappast en dålig timpeng trots att det säkerligen läggs massor av timmar på förberedelser.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mårten
  1. Vit pil

   Och så tog det ju bara tjugo år av 50-60 timmar i veckan typ att skaffa sig erfarenheten för att kunna hålla de här föredragen… Klen timlön om ni frågar mig! Kan ni inte bara lämna Arne i fred om ni nu inte gillar det han gör. Eller skaffa en egen livsuppgift som är tillräckligt intressant för att kunna slå mynt av!

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Håkan
   1. Vit pil

    Har inte skrivit någonstans att jag ogillar det han gör, tvärtom har han en hel del intressanta insikter att komma med. Däremot är räkneexemplet ovan bara löjligt. Som sagt så är det publika uppgifter hur mkt han drar in, så varför försöka tona ner det överallt?

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Mårten
 3. Vit pil

  Ni gör ett dunderbra jobb du och din fru! Jag har totalt ändrat leverne efter Arnes bok och har börjat läsa ekonomiböcker, din blogg och letat efter fler tips att maximera värdet i livet och samtidigt investera och sköta ekonomin så att en tidigare pension ligger framför mig. Du gör allt mycket mer tillgängligt än vad det är att hitta information på egen hand och det ska du ha en stor eloge för! Tack för att Ni berikar mitt liv!

  4+
  Gravatar ikon för användaren
  Lindgren
 4. Vit pil

  Hej Jan,

  Din blogg & podd är fantastiska och är ovärderliga för alla sparare som vill komma igång och börja spara. Du är en sann Robin Hood i mina ögon, en riktig hjälte.

  Jag har en fråga om eventuellt kommande avsnitt, Jag undrar ifall det kommer komma ett avsnitt som är inriktat på AI (Artificiell intelligens). Det är väldigt mycket på tapeten just nu och det skulle vara väldigt intressant att få din pedagogiska förklaring om vad det är och vad det kan innebära för framtiden. Har ni några planer på att väva ihop ett liknande avsnitt?

  3+
  Gravatar ikon för användaren
  Markus
 5. Vit pil

  Hej Jan! Tack för din blogg!! Särskilt de senaste poddarna har varit väldigt bra. Jag gillar att du håller fast vid din linje. Det ger perspektiv. Till er med patetiska påhopp: Gillar ni inte podden eller bloggen, läs eller lyssna inte. Gör nått annat. Jaga dom som verkligen gör andra illa.

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  F
 6. Vit pil

  Jan jag som person hatar (starkt ord men jag menar det) att lägga kommentarer på sociala medier, men nu gör jag ett undantag.

  DU och Caroline gör en fantastiskt insats att ge svenska folket en chans att investera på ett klokt och tidseffektivt set. Det är jäääääävligt lätt för dessa nättroll att lägga en kommentar och sedan försvinna… (Haters gonna hate).

  Kavastu om du mot allt förmodan läser detta vill jag säga följande. Jag kan för lite om din investeringssätt och jag kommer aldrig kunna ha den disciplinen som du har. Där av investerar jag inte så som du gör. Med det sagt hoppas jag att du fortsätter med samma folkbildning som rikatillsammans gör för att ge svenska folket mer kunskap om att det finns mer sätt att tjäna pengar än bara jobba 40h i veckan.

  Jag älskar det ni gör och tycker verkligen caroline gör en fantastiskt jobb att våga fråga när hon inte hänger med när du svänger ut (jag fattar till 60% vad du pratar om, men med hennes frågor blir det 100%).

  Om någon någonsin frågar mig att ge dem ett råd skulle jag säga:
  ”Börja förkovra dig i allt Rikatillsammans lägger”

  Mvh Henrik

  4+
  Gravatar ikon för användaren
  Henrik
  1. Vit pil

   ”Börja förkovra dig i allt Rikatillsammans lägger upp”

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Henrik
 7. Vit pil

  Tack Jan för allt bra du gör. Kom det inget nytt avsnitt i söndags eller har jag missat något?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Björn
  1. Vit pil

   Tyvärr har jag behövt lägga en del tid de senaste dagarna på att ta hand om saker som ett antal anonyma nättroll ställt till med. Se bl.a. nedanstående kommentarer, det tillsammans med lite annan oförutsedd arbetsbelastning gjorde att veckans avsnitt blev något försenat. Men det kommer inom kort, känner att jag har en bra grej på gång. :)

   10+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 8. Vit pil

  Vill också stämma in i hyllningskören! Jag och min familj reser tack vare många av dina tips stadigt mot ett rikare liv och stabilare ekonomi. Ryktesspridarna skulle säkert må bättre av att följa råd istället för att sprida sitt smutsiga hat.

  3+
  Gravatar ikon för användaren
  Johan B
  1. Vit pil

   Tack,Johan,för de fina uppmuntrande stöttande orden för Jan, min son. Han har haft det tufft den senaste tiden efter alla påhopp som han fick utstå. Tack!

   3+
   Gravatar ikon för användaren
   Ivana Bolmeson
 9. Vit pil

  Tycker att du har en bra poäng i att det handlar om att man skall ha tid, engagemang och disciplin för att ha en mycket aktiv investeringsstrategi som det här verkar vara (jag har inte varit på hans utbildning eller läst hans bok). Personligen fungerar inte en sådan strategi med det liv jag lever. Då finns det andra strategier att följa som kan fungera bra men som inte är lika krävande.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Simon@aktiekunskap
 10. Vit pil

  Jagr också en mycket nöjd läsare! Tycker ni är så sympatiska och väldigt duktiga :)

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Nina
 11. Vit pil

  Tackar också likt många andra för ert engagemang! Det var här på bloggen mitt intresse för sparande och investeringar började.
  Det intresset har gjort att vi om några månader uppfyller vår dröm om ett eget hus i Spanien. Är dig evigt tacksam för detta. Hoppas ni har energi att fortsätta inspirera!

  4+
  Gravatar ikon för användaren
  Camilla
 12. Vit pil

  Hej

  Stort tack till dej och Caroline för er fina blogg. Ni är grymma
  Tack från botten av mitt hjärta.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Isleem
 13. Vit pil

  Tack för ert arbete. Jag har lärt mig så mycket och tack vara er har jag nu ett hållbart sparande för framtiden.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Eva
 14. Vit pil

  Du är grym Jan!

  Rikatillsammans har gett mig alla de verktyg jag behöver för att få en hållbar ekonomi :)

  Fortsätt med ditt fina arbete, det uppskattas starkt =)

  3+
  Gravatar ikon för användaren
  Johan
 15. Vit pil

  Tack för er fina blogg! Jag har lärt mig så mycket och fått ekonomisk självsäkerhet av er blogg! Du och Caroline gör ett fantastiskt arbete!

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Charlotte Friberg
  1. Vit pil

   Tack Charlotte för dina fina ord! :-)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 16. Vit pil

  Tack Jan för det fina jobbet ni gör!

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Kristoffer
 17. Vit pil

  Jan, ett stort tack till Caroline och Dig för att ni gör sparande så mycket mer intressant, roligt och angeläget!
  Ni och det arbete ni gör är mycket uppskattat!

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Sara I
 18. Vit pil

  Jag är relativt ny i området men jag tänker såhär: Är det inte bra att man vrider och vänder, kritiserar och granskar? Inte bara DI utan man märker ju att småspararna själva har åsikter och funderingar bl.a. här på bloggen. Finansvärlden har ju länge varit enkom för de insatta, ekonomi har varit för svårt för oss dödliga, jag ser på något vis lite hopp i detta.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Onatakosha
 19. Vit pil

  Hej Jan,
  Om vi talar om öppenhet som i din kommentar nedan. Varför röjer du ditt namn på whois, kontaktadress osv. Man kommer ju inte undan på internet när informationen väl funnits där, det finns ju till och med siter som way way back machine / archive some cachar allt. Vad har du att dölja nu helt plötsligt?

  Du framstår som en reko kille med sunda ideal, men i princip allting om BG är väldigt shady.
  Varför så mycket hemligheter? Varför kan man inte få se redovisningar — det sägs att det finns fysiskt på en plats i Stockholm men inte var? Vart går pengarna?

  Din tystnad framstår bara som du har något att dölja.

  Du behöver inte svara på ALLA som anklagar dig, och alla är inte troll för de inte går ut med sitt namn. Det finns en anledning att man vill vara anonym på nätet — något du själv försöker rätta till nu på whois. Men det vore på sin plats att bemöta grävandet i ett inlägg eller ge dina svar på twitter, åtminstone en gång, så folk faktiskt vet var du står och hur det ligger till.

  5+
  Gravatar ikon för användaren
  Olle
  1. Vit pil

   (kommentar uppdaterad 181113 kl. 12:08 av mig, Jan)

   Hej Olle,

   Tack för din kommentar. Jag är väl medveten om att det pågår ett drev mot mig på nätet och att det som en gång kommer upp nätet finns kvar för alltid. På gott och ont.

   Precis som tidigare har jag inget att dölja och jag försöker vara så öppen jag kan. Jag öppen med namn, kontaktuppgifter, ägda investeringar, samarbeten, styrelseengagemang, sponsrade avsnitt, i vissa fall till och med hur mycket jag tjänar på samarbeten och så vidare. Tyvärr är det en delikat balans – för att t.ex. prata om konkreta summor det gör jag inte längre – eftersom jag varit med om att jag och min familj har hotats.

   Det som är lite konstigt i sammanhanget just nu är att mycket av kritiken har jag redan skrivit om på bloggen själv – vissa artiklar så tidigt som 2008 innan jag ens reste till Afrika för första gången. Jag har till och med skrivit om det på min sida om riskerna och kritiken mot Better Globe. På sätt och vis har jag därmed och med blivit förvånad över den traction som allt har fått just nu. Jag har tänkt lite som:

   ”Vad är det som är nytt? Det är samma kritik mot Better Globe som riktats ända sedan 2010 och den felaktiga artikeln i DN. Jag har dessutom tagit kritiken själv i artiklar, bemött delar, hållt med om andra delar och till och med intervjuat Better Globe och Rino om vissa sakfrågor. Både här på bloggen, på youtube och andra ställen.”

   Det som jag inte förstod initialt – när jag personligen, mina bolag och mina engagemang började angripas – var att angreppsvinkeln och målet för kritiken var jag personligen. Better Globe var ett av flera sätt att misskreditera mig personligen (vilket jag också har polisanmält och kontaktat jurister kring).

   Jag har haft några anonyma (varför är de alltid anonyma?) troll och haters som har förföljt mig i snart 10 år. De flesta driver för övrigt egna ekonomibloggar som de säljer andra saker på och har egna sponsrade affiliatelänkar på. Att kritisera och polarisera skapar ju uppmärksamhet som gagnar dem själva (=mer trafik och följare => mer klick => bättre ranking => mer inkomster) och förstör för mig vilket också är bra för dem.

   Egentligen är det inget konstigt, konkurrens pågår ju hela tiden – även bland ekonomibloggar och i sociala medier. Jag inser att som största privatekonomiblogg i Sverige är jag både en legitim och en tacksam måltavla. Särskilt eftersom jag tjänar pengar, jag har ett stort nätverk och fått många prominenta gäster. Det jag personligen kunde önskat var att konkurrens bedrevs schysst – det finns saker att kritisera med Better Globe som är relevanta och som jag också kritiserar. Men idag 2018, verkar det inte vara tidens melodi. Det är ju bara att kolla klimatet på sociala medier som även sprider sig till vanliga medier. USA är ju ett skrämmande exempel.

   Jag vill även påpeka att idag (181113) verkar några av de värsta bloggarna och tweetarna vara borta. Konstigt faktiskt.


   Med det sagt, låt oss ta några av dina frågor och göra som du säger – bemöta kritiken en gång:

   Mina kontaktuppgifter i whois på domänen betterglobe.se
   Det finns en enkel förklaring till det med whois som det är så mycket väsen kring nu. Domänen betterglobe.se registrerades ursprungligen av en svensk privatperson. Eftersom jag har hjälpt och hjälper Better Globe med försäljning och marknadsföring hamnade det 2016 på mitt bord att lösa problemet. Domänen var då registrerad hos Crystone. Det var en del strul med överföringen och till slut blev den enklaste lösningen att föra över domänen till mitt befintliga DNS-konto hos Loopia. Tanken var att domänen därefter skulle föras över till Better Globe men det missades. Det är min miss som jag absolut får ta ansvar för.

   Under 2017/18 fick jag uppdraget att projektleda utvecklingen av den nya hemsidan betterglobe.se. Det gjorde jag tillsammans med Better Globe, ett team av andra människor och mina utvecklare. Ingen av oss tänkte på att domänen låg på mitt DNS-konto – för avtalsrättsligt och mentalt för mig har den alltid tillhört Better Globe AS – förrän det blev så mycket väsen om det i veckan. Då kontaktade jag Better Globe och beslut togs på att överlåta domänen på det sättet som skulle gjorts långt tidigare. Något som gjordes med hjälp av Loopia och deras support i slutet av veckan via ett temporärt Loopia-konto. Nu står domänen på sin rätta ägare och det är Better Globe AS som det skulle vara från början.

   Folk tar det här som ”bevis” för att det är något skumt på gång. För mig är det inget konstigt, jag har hjälpt tiotals företag med exakt samma saker – allt från försäljning, marknadsföring, event, foto, video, hemsidor, struktur etc – de senaste åren. Jag har alltid försörjt mig som småföretagare och då bygger man upp vissa färdigheter.

   Mina färdigheter är framförallt tekniska (är ju faktiskt civilingenjör som programmerat för webben sedan 1997, sålde hemsidor i mitt första bolag 2003-2006) samt att jag jobbat med marknadsföring och försäljning sedan 2005. Det är en egenskap som företag har uppskattat och betalat mig för under årens lopp och gör fortfarande.

   Inte mycket skillnad mot en reklam- eller digitalbyrå i arbetsuppgifter. Det bara att jag har en twist att jag sällan vill jobba mot timme (som jag har skrivit om tidigare på bloggen är ett dåligt sätt att tjäna pengar på) utan vill ha annan typ av ersättning – t.ex. på volym, prestation eller något annat. I princip vad som helst som är kopplat till värde och inte tid, något som långt ifrån alla bolag förstår.

   För när tid kommer in bilden blir ersättningen alltid begränsad eftersom tiden är begränsad. Många av mina affärspartners kan bekräfta det här och uppskattar det – för att det innebär att man delar på risken och vinsten. För mig handlar det att leva som jag lär och tjäna pengar frikopplat från tiden jag lägger ner.

   Angående årsredovisningarna
   Frågan på varför man bara publicerar den norska årsredovisningen får Rino till syvende och sist svara på. Jag har ställt frågan till honom varför inte även kenyanska och hans svar finns inspelat på youtube för den som är intresserad – långt innan det blossade upp nu. Jag har nämligen också googlat, gjort research och undersökt saker. De av mina följare som har lyssnat och läst tidigare artiklar vet att jag tycker att research är både kul och viktigt.

   Om jag ska sätta mitt namn på något gör jag det minst flera gånger noggrannare – så även självklart med Better Globe. Det som jag blir förvånad över är att den här researchen används mot mig (citat från ett troll: ”rösten i videon verkar bekant…”). Det vill säga att det är till min nackdel att jag har ställt upp en kamera framför Rino och ställt frågor till honom som jag och andra undrat och sedan lagt dem på youtube – det var tydligen dåligt. Suck.

   Åter till kritiken om årsredovisningen. Förr var kritiken att den inte var tillgänglig, sedan jobbade jag och flera andra på att få den offentlig och Better Globe gick till slut med på en kompromiss. Den skulle finnas tillgänglig i ett fysiskt exemplar i Sverige för svenska kunder under vissa speciella omständigheter. Nu kommer kritiken även mot det. Jag har skrivit om problemet med bristen på transparens tidigare likväl som jag kontinuerligt framför den till Better Globe.

   Jag har fått möjlighet att se årsredovisningen för 2016, men har ännu inte varit i Stockholm för att titta på den senaste för 2017. Däremot har jag fått de uppgifter jag anser vara väsentliga. Läs även på min sida om riskerna och kritiken mot Better Globe där jag utvecklar resonemanget.

   Angående vart pengarna går
   Så här har jag förstått det. Vi kunder köper träd av Better Globe AS som sköter försäljning och allt det administrativa. Better Globe AS köper sedan träd av Better Globe Forestry. Det är även Better Globe AS som betalar ut säljprovisioner till ambassadörerna och betalar andra sälj- och marknadsrelaterade overheadkostnader. På det sättet slipper Better Globe Forestry Ltd all administration med tusentals kunder och har bara en kund (Better Globe AS) som de behöver hantera.

   Det är ett effektivt sätt att outsourca hela försäljningsorganisationen och bara fokusera på produktion (=plantera träd) med tillhörande stödprocesser. Enligt mig är det inte en helt ovanlig konstruktion. Finns ju t.ex. även i fondvärlden med s.k. feederfonder eller i andra företag där man delat upp försäljningsbolag, agenturer och själva producerande bolaget.

   När pengarna sedan ska tillbaka, efter 5 år och kommande år, då betalar Better Globe Forestry Ltd pengar till Better Globe AS som sedan fördelar pengarna på de kunder vars träd ska ge pengar det enskilda året. Dessa kan då återföra pengarna till sitt eget svenska konto och betala skatt för vinsten.

   Mina påstådda ägarintressen i Better Globe
   Det har även påståtts att jag har ägarintressen i Better Globe AS eller Better Globe Forestry Ltd det har jag inte och har aldrig haft. Jag sitter inte i någon styrelse och jag har ingen ledande eller operativ befattning i dessa bolag. Jag är inte och har aldrig varit en part i transaktionerna mellan Better Globe och en kund. Alla pengar från Better Globe till mig har varit antingen provisionsersättning baserad på försäljning, fakturerat konsultarvode för hemsidan eller avkastning från mina träd. Inget annat. Allt det finns redovisat i mina årsbokslut som för övrigt revideras av PwC sedan två år tillbaka.

   Jag har försökt vara tydlig i mina samarbeten och har till och med en annonspolicy med de mina vanligaste samarbetspartners och bolag jag har intressen i, direkt eller indirekt. Jag är dessutom offentlig med både namn och engagemang – mer än man kan säga om många av trollen som sprider saker om mig.

   Kritik mot borttagning av Twitter-kontot @janbolmeson
   Jag har fått kritik för att jag har inaktiverat twitter-kontot @janbolmeson. Ja, jag gjorde det i det initiala skedet av det här drevet. Inte helt genomtänkt men jag blev chockad av hatet, hoten och trakasserierna som kom in – särskilt mot mitt ”privata” konto (jag kör ju bloggen på @rikatillsammans). Även nu orkar jag inte gå in på Twitter utan har vänner som håller koll åt mig. Så ja, jag fattar att det ”ser” misstänkt ut. Ja, det var klantigt, känslomässigt och oöverlagt, men det var inte för att dölja något.

   Kritik mot ändring av texter
   Jag är av åsikten att inget är färdigt och att allt går att göra bättre. Jag skäms idag kvalitetsmässigt för saker jag skrev för 10 år sedan, men det handlar ju om utveckling. Jag har verkligen ansträngt mig att vara så tydlig jag kan på bloggen sedan det blåste senaste gången 2014. Jag har trott att det räcker att jag skrivit att jag har ett samarbete med Better Globe, att jag får betalt om kunder använder min sponsrade länk. Jag har till och med skrivit ut vad ersättningen är – långt mer än vad lagen kräver. Jag trodde inte att jag behövde vara ännu mer detaljerad kring vad samarbetet innebar i detalj. De senaste dagarna har jag försökt att bli ännu tydligare på bloggen, men även det har misstolkats som att jag har saker att dölja. Trist.

   Gillar man inte Better Globe behöver man ju inte köpa träd
   Jag hoppas att jag har fått med alla punkterna, om jag har missat något, svara på kommentaren. Sammanfattningsvis vill jag även säga att jag förstår helt ärligt inte vad trollen försöker uppnå. Allt jag skriver ovan kan bevisas och framförallt – man behöver inte ju inte köpa träd om man inte vill.

   Better Globe är ju inte ens bloggens bärande tema eller konversation. Jag har på bloggen skrivit över 1100 sidor och artiklar. Av dessa handlar ett extremt fåtal om Better Globe (hälften av dem är dessutom (halvpinsamma) reseberättelser från 2008). Av mina 75 podd- och vloggavsnitt handlar INGET om Better Globe och så vidare eftersom de ofta är tillsammans med samarbetspartners eller handlar om andra ämnen.

   För mig är det som att Rammstein kommer till Stockholm. Om man inte gillar deras musik så behöver man ju inte gå på deras konsert, men man behöver ju inte prata skit om dem. För uppenbarligen finns det ju människor som både vill gå på deras konsert och gillar deras musik. Jag vill ju gärna tro att vuxna människor kan hålla två tankar i huvudet och bortse från det som de inte gillar. Alla gillar inte heller andra saker jag skriver om – allt från räntefonder, hedgefonder eller fonder överhuvudtaget. Det är för mig helt okej.

   Sedan kan vi andra som vill få köpa träd och sova gott om natten i vetskapen att en del av våra pengar bidrar till att göra världen till en lite bättre plats.

   42+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
   1. Vit pil

    Heja dig Jan!
    Bra att du svarar och bemöter. Starkt av dig att inte vara ett anonymt konto och starkt av dig att dela med dig av din utveckling, misstag och lärdomar. Det är långt ifrån alla som vill höras och synas inom finansvärlden/twitter som vågar göra det under sitt eget namn. Många döljer sina identiteter och hetsat och skapar hemska drev. De har ju inte gjort bråkdelen av så mycket för den vanliga svensken som du har gjort. Tänk så många du har insprierat till att spara pengar och se till att de troligtvis får en drägligare pension. Vad har ägarna till de anonyma kontona gjort? Tjänat pengar till sig själva, om ens det.

    5+
    Gravatar ikon för användaren
    Lina
 20. Vit pil

  Riktigt bra inlägg Jan! Var på kursen idag och är väldigt nöjd

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Johnny Wictorin
  1. Vit pil

   Hej Johnny! Kul att du gillade den! Håller du med om min recension?

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
   1. Vit pil

    Det blir lite som att fråga dom som gick på Rammstein-konserten om dom gillar Rammstein.

    2+
    Gravatar ikon för användaren
    Tor L
 21. Vit pil

  Jag har läst en del upprörande info om dina bolagsaffärer. Verkar trovärdiga med tanke på dom skärmdumpar som upovisats. Det är nog på sin plats att du bemöter det. Än har jag inte tagit ställning men det finns risk för att din trovärdighet sjunker än mer.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Sicken en (@sicken_en)
  1. Vit pil

   Av förklarliga skäl följer jag inte allt negativt som står på nätet och besvarar inte heller det, då jag har lärt mig av erfarenhet att det sällan ger något. Du får gärna ställa frågor så ska jag försöka svara så gott och så öppet jag kan.

   Sedan får ju du själv skapa din bild utifrån mina 1000 artiklar på bloggen, tusentals kommentarer, hundratals podd- och youtube-avsnitt. För om man hellre litar på några anonyma troll utan någon historik, ja, då är det inte så mycket jag kan göra.

   23+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 22. Vit pil

  Tack alla för ert stöd.

  Tyvärr känns det som att både vara framgångsrik på aktiemarknaden och lära ut tekniken inte är bra i mångas ögon. Antagligen är jag ett hot mot många då jag enbart håller mig till aktier framförallt på large/mid/small cap. Det ät svårt för banker, derivathandlare mfl att tycka om mig eftersom jag förespråkar en metod som gör att deras produkter inte alls premieras av min metod.

  Man får vara framgångsrik i Sverige, men bara lagom. Jag håller många gratisföredrag för aktiespararna runt om i Sverige, men de som vill ha en heldag hur jag arbetar så framgångsrikt får frivilligt lägga ut cirka 6.000 kronor som jag inte får allt för mycket av. Med min erfarenhet av aktiehandel sedan 1982 har jag väldigt mycket att lära ut. Framförallt tekniken, riskhantering, lär känna dig själv, risk, girighet, hopp och mycket mer. Vem har inte förlorat 6.000 kronor på en dålig aktieaffär?

  Minimera förlusterna och låt vinsterna växa med förstånd. Just girighet har gjort ett jag nu denna vecka gått från 100% aktieexponering till 66%. När man inte riktigt vet var aktiemarknaden ska ta vägen, så ta bort risk. Man vet vad man har inte vad man får. Ta det lugnt där ute, arbeta klokt och ha inte bråttom. Börsen är en fantastisk pengamaskin, men det gäller att veta när den är det.

  Återigen, tack för allt stöd /Kavastu

  25+
  Gravatar ikon för användaren
  Kavastu
 23. Vit pil

  Är det inte så att Kavastu redovisar sin årliga överavkastning i sin o Herbhags bok? Jag har läst boken o har ett vagt minne av detta, dock har jag inte boken så att jag kan slå upp det. Jag har för mig att det även står att hans årliga överavkastning har minskat de senaste åren i och med ökad diversifiering. Du kanske har boken o har läst den?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jim
  1. Vit pil

   Se längre ned i kommentarerna. Jag har skrivit ned den överavkastning han redovisade på utbildningen och gjort räkneexempel på den.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 24. Vit pil

  ”Det som har fått mig att fundera är att om det är så mycket fel i artiklar där jag har sakkunskap, hur är det inte med artiklar där jag inte är lika insatt. Innehåller dessa lika många fel? Det är lite läskigt faktiskt att tänka så.”

  Detta är en otroligt viktigt reflektion som jag slogs av för ett antal år sedan då det var en politisk debatt på SVT där en sakfråga jag själv kände väl till och insåg att de allra flesta politiker 1) Var fulla av skit. 2) Inte lyssnar på de rådgivare de har som är sakkunniga i frågan.

  Med mer kunskap följer ofta en större ödmjukhet och medvetenhet för det man inte har kunskap inom och liksom du Jan i det här fallet insåg jag att jag ofta inte kan avgöra om en politiker snackar goja inom ett ämne som jag inte är lika insatt i.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Olof
  1. Vit pil

   Men innehåller DI’s artikel några sakfel? Kavastus Trender 4.0 innehåller åtminstone ett stort sakfel. När Arne visar upp sin överavkastning har han inte tagit med ränta-på-ränta-effekten vilket gör att hans överavkastning ser rimlig ut.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Tor L
   1. Vit pil

    Har faktiskt inte skrivit att författaren hade sakfel i sin artikel. Har bara skrivit om att jag har varit med om att artiklar om mig eller frågor/företag jag känner väl till har haft sakfel.

    Se gärna mitt räkneexempel längre ned i kommentarerna. Rätta mig gärna om jag resonerar fel där. :-)

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Jan Bolmeson
 25. Vit pil

  Jan, du kan verkligen lyfta fram båda sidor på ett pedagogiskt sätt.

  Jag undrar om gemene person genom slit och tid kan slå index nästan som Kavastu om vi utesluter talang men att man har sund förnuft?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  danko
  1. Vit pil

   Tack Danko! Jag skulle säga att gemene man med disciplin, hårt jobb och när man har samlat på sig ett antal års erfarenhet kan slå index ja. Men då är men per definition inte gemene man. Men att bli som Kavastu – det är jag högst tveksam till. För då behöver man dessutom ha samma eller en liknande drivkraft som han har. Ungefär som med flit och systematik och många års erfarenhet kan man bli en hyfsat god fotbollsspelare, men bara för det blir man inte Zlatan. Enligt mig är Arne en outlier där många faktorer har kombinerats ihop som skapar ett fantastiskt resultat i just det här nischade området.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 26. Vit pil

  Hej Jan!
  Tack för utmärkt recension av Kavastus 4.0. Ett bra komplement till mitt besök där.

  Min kvarvarande fundering är hur mycket tid och energi man måste lägga ner för att bli bättre än index och kanske parera Bear och Bull, istället för att index-investera. (Eller aktivt investera x procent av kapitalet?). Har du funderat på samma sak?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Stellan
  1. Vit pil

   Jag kan bara säga så här – de som jag känner som överpresterar mot index har några saker gemensamt.

   • Ingen av dem har ett ”vanligt” jobb. Deras jobb är att förvalta kapital på heltid.
   • Alla har mer än 20 års erfarenhet från finansbranschen.
   • Alla är extremt pålästa och kompetenta.
   • De är väldigt duktiga på odds och sannolikheter.
   • De är helt känslokalla i sitt sparande
   • De har väldigt lite ego (i form av att behöva har rätt i sina beslut, har de fel, då agerar de på det och går vidare.
   • De har uppsatta regelverk som de följer slaviskt.
   • De utnyttjar småsparares misstag (t.ex. körde de åttor runt småspararna i Bitcoin-bubblan)
   • De kan tolka resultat- och balansräkningar till 100 procent
   • De håller sig ofta till några enskilda branscher eller företag.
   • De har alla en egen tanke eller teori om saker (läs: följer sällan andras tips/råd)
   • Sparande är inte en hobby för dem

   Det är de sakerna som dyker upp för mig på rak arm. Ingen av dem lägger under 50-60 timmar i veckan.

   4+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 27. Vit pil

  Vad skulle du göra detta för? Gillar ju att läsa det du publicerar annars. Han kan ju bara posta sina resultat/bevis så vore det en ickefråga framöver. Att du tror på och försvarar honom adderar ju mer skepsis och skapar ju misstänksamhet även mot dig.
  Där tappade du mitt förtroende.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Sicken en (@sicken_en)
  1. Vit pil

   Tack för din feedback. Ledsen om jag gjorde dig besviken, jag försöker bara göra det som jag upplever är rätt sak att göra. Sedan får tiden utvisa om jag hade rätt eller fel. Men just nu kändes det rätt att stå upp för Arne när det blåser.

   4+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
   1. Vit pil

    Även du borde vara intresserad av fakta snarare än hans ord. Du är ju en form av reporter och då går det ju inte förmedla tyckanden och vara nöjd med det.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Sicken en (@sicken_en)
   2. Vit pil

    Ja, du har absolut en poäng i det. Tack för feedbacken och jag tar den till mig.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Jan Bolmeson
 28. Vit pil

  Tror det var Kent på twitter som räknade ut att Arne med angiven avkastning 25procentENHETER över många många år har en förmögenhet lite över 1 miljard, helt otroligt, mäktigt imponerad.

  3+
  Gravatar ikon för användaren
  Micke
  1. Vit pil

   Jag vet inte hur Kent eller du har räknat. Men så här är mitt överslag utan att veta något. Arne delar med sig av sin överavkastning mot OMXSPI på kursen för åren 2009 till 2018 i form av [47,89%, 24,89%, 16,89%, 22,32%, 22,18%, 30,81%, 30,77%, 14,27%, 14,10%, 24,21%].

   Nu har jag inte pallat ta fram siffrorna för varje år för OMXSPI för klockan är 00:37. Men över samma period har det gjort ca 184 procent (från ett värde på ca 200 punkter till 569 punkter). Omräknat med CAGR är det 12,3 procent per år. Säg att vi avrundar det uppåt till 13 procent, eller till och med 14 procent för att ha det som nackdel. Då får jag en serie på [62%, 39%, 30 %, 36% , 36% , 45%, 45%, 28%,28% och 38%].

   Då behöver vi göra ett antagande om vad Arne hade för kapitalmängd när han började investera 2009. Min gissning skulle vara någon miljon. Räknar vi då genom det på olika startbelopp så får vi följande summor:

   • 1 miljon i startbelopp – värde på portfölj 2018: ca 25 miljoner.
   • 2 miljoner – värde 2018: ca 50 miljoner
   • 3 miljoner – värde 2018 ca 77 miljoner

   och så vidare. Det är väldigt mycket pengar, men det är inte ens nära en miljard. Som sagt, jag vet inte hur Kent på Twitter har räknat, men sådär räknar jag, ni får gärna ge feedback på den uträkning eller återkomma med förändringen på OMXSPI per år mellan 2009 och 2018 så kan vi göra den mer exakt, men det kommer ändå ligga ganska i närheten skulle jag säga…

   6+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
   1. Vit pil

    Stora problemet med uträkning är ju att vi inte vet startbeloppet 2009. Han hade ju trots allt investerat i aktier sedan 1982 och arbetat med investeringar på Handelsbanken, så att han ”bara” fick ihop 1-3 milj på aktiv investering under 27 år som professionel investerar låter ju osannolikt, inte minst när han sen klår buffet följande 9 år…

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Enil
   2. Vit pil

    Ja, det är ju precis det jag skriver att vi inte vet startbeloppet. Han har ju flera gånger delat med sig att han innan dess inte slog index konsekvent. Min uträkning var ju att visa att det inte rör sig om miljarder som folk påstår.

    1+
    Gravatar ikon för användaren
    Jan Bolmeson
   3. Vit pil

    Jag har själv gissat på att Kavastu har runt 50 milj eftersom jag han har sagt att en vanlig dag så rör sig hans konto upp/ner med en ny bils värde.
    Sedan så tar han ut sin ”lön” varje januari. Gissar på 500″.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Anders
 29. Vit pil

  Jag tycker Arne ska ta det som en fjäder i hatten. Att Di går så långt som att lägga ut både tid och pengar för att trasha honom, då måste han ju utgöra ett hot. Kanske de ser risken att folk inte köper Di (och dess prenumeration) för att bombaderas av finansinformation?

  Alternativt är det bara jantelagen som utmärker sig. Han är ju inte den förste som får smisk officiellt för att han vågar sticka ut.

  Don’t get mad, get even!

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  JFB
 30. Vit pil

  Håller helt med dig i det du skriver. Tycker å ena sidan att det är rimligt att Arnes verksamhet granskas eftersom den är såpass etablerad men näthatet är så himla tråkigt. Inte minst eftersom Arne precis som dig inspirerar många småsparare och ger flera goda tips som gör att vi kan undvika många fällor. Jag har t.ex. lärt mig att det finns en onödig risk att köpa aktier i nedtrend från det Arne skriver i sociala medier och blivit bättre de senaste två åren på att tajma aktier delvis av vad jag har lärt mig från de bilder Arne delar ibland. HSI är kanon och uppskattar verkligen det jättemycket.

  Jag tror faktiskt att en orsak delvis bygger på missförstånd för att twitterformatet är så begränsat i utrymme. Det framstår som att Arne bara fokuserar på MA200 och fundamentalt starka aktier i upptrend. Naturligtvis är det hörnstenar men en förenkling av hans budskap. Jag möter ibland själv samma fördomar när jag skriver om YOC. Naturligtvis finns det ingen investerare som investerar endast på basis av en enda indikator utan man tittar förstås på en rad nyckeltal och fundamenta. Ser det så här: Arne har kanske en skyldighet att visa en bredare och mer komplex bild på sina utbildningar, vilket ju tydligt framgår i ditt blogginlägg att han gör. Det finns också en rimlighet i att visa att han levererar de resultat han uppger. Dessutom verkar han ge en bred presentation som varnar för de vanligaste fällorna som småsparare råkar ut för. Däremot har han ingen som helst skyldighet att på sin fritid ge professionella analyser helt gratis. Jag tycker ärligt talat att folk borde vara tacksamma att han delar med sig så mycket som han gör i sociala medier för det är oftast värdefulla tips och goda råd.

  Har inte själv gått Kavastus utbildning. Tycker den verkar intressant men lite dyr. Ser det dock som att en del av priset faktiskt är att Kavastu verkar vara en skicklig och inspirerande presentatör och även om det han gör kanske inte är unikt kan han paketera det på ett utmärkt och underhållande sätt vilket jag tror att många gärna betalar för. Själva upplevelsen och att träffa andra aktieintresserade under trevliga former har också ett värde. Kavastu säljer en produkt som är uppskattad och folk därför är beredda att betala för.

  Instämmer också i vad du skriver om olika investeringsfilosofier. Jag tycker att Kavastus filosofi är inspirerande och har man förutsättningar att följa den undviker man flera vanliga fallgropar vilket i sig minskar risken för snedsteg som drar ned avkastningen. Inte så underligt egentligen därför att Kavastu kan slå index eftersom han helt enkelt lägger ned mycket arbete på att aktivt plocka in företag som fundamentalt går bra samtidigt som han aktivt plockar bort företag när motsatsen bevisas. Själv har jag varken tid eller erfarenhet nog att tillämpa hans filosofi så som det är nu. Därför har jag precis som dig valt en strategi som mer defensivt passar min livssituation. Det hindrar inte att det är roligt och inspirerande att läsa hur Arne gör. Hoppas att Arne kör på för jag uppskattar mycket det han gör!

  3+
  Gravatar ikon för användaren
  Utlandsutdelaren
 31. Vit pil

  Menar du på allvar att du har gått kursen 3 gånger, alltså lagt ut mer än 15 tusen kronor? Varför?
  I mina ögon måste det innebära att föreläsaren inte lyckas förmedla budskapet särskilt bra. Alternativt att det lockar helt fel människor av helt fel skäl.

  Jag gick själv en endagskurs en gång för väldigt länge sedan, med välrenommerade föreläsare som arbetar i finansbranschen. Det var de mest bortkastade pengar jag någonsin lagt ut. Det fungerar inte att lära sig detta på en dag helt enkelt. Bara glöm det. Varning.

  Däremot fungerar det med längre (år) mentorskap, vilket inte heller behöver bli så dyrt. Förutsatt att man lägger in tiden, är envis och intresserad nog, samt har rätt egenskaper eller kan förändra sig. Alla kan inte det. Mvh investera-pengar.blogspot.com

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Anonym
  1. Vit pil

   Håller helt med dig om att man inte kan lära sig allt på en endagskurs. En av anledningarna till att jag har gått flera gånger. :-)

   Jag tänker ibland att en kurs är som en bra bok. En bok har författaren ofta sammanfattat åratal av kunskap, ansträngt sig för att ha en röd tråd och ger bort det absolut bästa. Jag försöker därför både läsa flera böcker och gå flera utbildningar varje år. Jag tror nämligen på att antingen utvecklas man eller så avvecklas man.

   4+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   Fast det är en endagskurs, inte ett löfte om att du ska bli rik eller duktig på att investera. Vem blir bra på en dag?

   Du går kurser för att lära dig. Men ingen förväntat sig att bli läkare på en dagskurs, oavsett kostnad. Samma här.

   För övrigt stort tack till Jan o hans fikatillsammanskompisar som folkbildar oss. Såklar blir en del sura på vägen, men låt inte de bittra ta överhanden. Dom kan återgå till Swedbank o någon cool fond (enbart 4% i avgift ;)

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Andreas
 32. Vit pil

  Intressant att höra din recension och ditt resonemang. Tack för en bra blogg! Hälsa till Arne att han är en grym inspiratör!

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Carl-Fredrik
 33. Vit pil

  Fantastiskt bra skrivet.Borde publiceras i DI som motvikt till den artikeln de hade.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Åke
  1. Vit pil

   Tack Åke för dina uppmuntrande ord. Jag hade aldrig tänkt mig att det här skulle vara så polariserande.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 34. Vit pil

  Det här var det bästa jag läst på länge och då läser jag ganska mycket.
  Gillade speciellt det du skrev om din far. Hamnade i samma situation, därför intresset för börsen.👍

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tommy
  1. Vit pil

   Tack Tommy för de fina orden!

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 35. Vit pil

  Tack för din artikel. Jag har gått kursen KT4 tillsammans med min dotter. Det är konstant korvstoppning hela dagen även om vissa saker tidigare har presenterats på bloggen och enklare föredrag. Vi inser också att den tid som Arne lägger ner kommer vi inte att ha. För oss känns investmentbolag mer som en bra kompromiss mellan dina indexfonder och Arnes aktiva förvaltning. Angående priset för kursen så är den betald för länge sen då min disciplin blivit mycket bättre. Hälsa Arne.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  TSV7
  1. Vit pil

   Tack så mycket! Det ska jag göra.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 36. Vit pil

  Tack för en välskriven och genomtänkt text. Följer själv med en del på börsen, men har inte tiden att bry mig lika mycket som vissa andra. Kommenterar i tillägg sällan saker på nätet, men ibland gör jag ett undantag. Du får skicka en hälsning till Arne också.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Johan S
  1. Vit pil

   Tack så mycket. Det ska jag göra!

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 37. Vit pil

  Hej Jan. Kul med en positiv recension av Kavastus trender. Du skriver att du är en nöjd deltagare. Min följdfråga blir då om du betalade 6k för kursen, eller om du gick gratis?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Fredrik
  1. Vit pil

   Tack Fredrik. Jag har inte gått den gratis. Även om jag hade fått möjligheten att gå gratis så hade jag inte gått den om jag inte upplevt att den var värd det utifrån ett värde- och tidsperspektiv. Tiden är för mig nu (med två små barn) den viktigaste resursen.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 38. Vit pil

  Måste säga att det är lite märkligt att se dig gå från ”det är extremt svårt att slå index” till att inte ifrågasätta rimligheten i att på 9 år överavkasta börsen med över 1300%. 25% överavkastning under ett år är ju inte ovanligt om man tar höga risker men Arne säger att han har närmare 60 bolag i sin portfölj. Då är en överavkastning på 25% år efter år exceptionellt!

  Självklart har Arne incitament för att överdriva sin avkastning – han tar 6000 SEK för att berätta hur han gör. Tror du att ”Kavastus Trender 5.0” skulle vara lika populär om han berättade att han i år presterat betydligt sämre än index?

  Arne hade ju också lätt kunna ta död på alla tvivel genom att visa upp sina affärer. Det behöver inte vara offentligt men varför inte visa den för NÅGON? Att få se Kavastus avkastning verkar lika svårt som att få se Trumps deklaration.

  Naturligtvis förstår jag att du förvarar Arne med tanke på att du varit med och marknadsfört honom.

  3+
  Gravatar ikon för användaren
  Tor L
  1. Vit pil

   Jag kan verkligen förstå din feedback Tor och din ståndpunkt.

   Jag kan bara svara på hur jag tänker och resonerar.

   Måste säga att det är lite märkligt att se dig gå från ”det är extremt svårt att slå index” till att inte ifrågasätta rimligheten i att på 9 år överavkasta börsen med över 1300%

   Ja, jag vidhåller att det är extremt svårt att slå index, men det är inte omöjligt. Studier (t.ex. Barras) visade att över en 30-års period var det bara 6 av 1 000 förvaltare som gjorde det. Naturligtvis finns det invändningar mot dessa studier också – t.ex. att många av de 1 000 förvaltarna var förklädda indexfonder som inte hade en ambition att slå index. Är man en professionell småsparare, som jag skulle ranka Arne som, då har man vissa möjligheter som inte andra har. Det är ungefär som att ta Zlatan och sätta honom i en lägre division. Det är klart att han kommer överprestera mot genomsnittet – på samma sätt som han inte hade stuckit ut i en liga där alla är lika bra (läs: om Arne hade förvaltat en fond med miljarder).

   Självklart har Arne incitament för att överdriva sin avkastning – han tar 6000 SEK för att berätta hur han gör. Tror du att ”Kavastus Trender 5.0” skulle vara lika populär om han berättade att han i år presterat betydligt sämre än index?

   Ja, jag kan fatta att man kan se det från det perspektivet. Jag ser det från ett annat främst på grund av att jag försöker titta på vad är människan bakoms drivrkaft. Ungefär på samma sätt som jag tittar på styrelsen eller VD:n i ett företag och deras incitament. Jag upplever inte att Arnes drivkraft är att driva utbildningsföretag eller att tjäna pengar på att sälja utbildningar. När jag lyssnar mellan raderna på Arne så är jag ganska säker på vad som driver honom – ungefär som min rädsla för en ekonomisk osäkerhet driver mig – och Arnes drivkraft är inte pengar.

   Arne hade ju också lätt kunna ta död på alla tvivel genom att visa upp sina affärer. Det behöver inte vara offentligt men varför inte visa den för NÅGON? Att få se Kavastus avkastning verkar lika svårt som att få se Trumps deklaration.

   Samma sak här, jag håller med till viss del och jag förstår också varför han inte gör det. Det är av samma anledning som jag slutade skriva om storleken på mina portföljer eller mitt sparande till mina barn.

   Naturligtvis förstår jag att du förvarar Arne med tanke på att du varit med och marknadsfört honom.

   Ja, jag slutar ju inte att stå för någon när det blåser lite. Det gäller ju att vara ansvarig i sina beslut.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 39. Vit pil

  Tack Jan ! Kunde inte ha sagt det bättre själv ! Har också bevistat Kavastus trender 3 gånger och längtar redan till nästa gång. Upplever inte att Arne gör detta för att tjäna pengar utan för att han har ett genuint intresse att hjälpa till.Följer inte heller hans strategi till fullo pga tidsbrist, men har den hela tiden i bakhuvudet. Vill också rikta ett ”tack” till trollen på sociala medier som tagit ifrån mig ett av mina glädjeämnen. Nämligen att följa Arnes affärer på Twitter. Han har nu slutat att redovisa sina innehav tack vare er. Önskar att Arne hade kraft att stå över detta men förstår att han inte orkar. Den som har följt honom under många år inser ju att hans livssituation idag inte är ” plötsligt händer det ” utan att det ligger arbete bakom.Vi är MÅNGA som uppskattar att han delar med sig av sin erfarenhet.
  Studerar man aliasnamnen i vissa inlägg förstår man att hissen inte går ända upp ibland. ( Hoppsan-men kunde inte låta bli)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Lena Edin
 40. Vit pil

  ”Räknar man på timpengen, alla omkostnader, lokal och mat (ring till en lokal bara för skojs skull och fråga vad det kostar med mat och fika för en person så kommer du bli mörkrädd), administration med deltagare som bokar av, bokar om, har frågor etc, så är det faktiskt inte särskilt lönsamt.”

  Vad anser du lönsammt?

  Snabb räkning:
  Pris: 6000 kr/deltagare
  Moms: 1200 kr/deltagare
  Lokal+fika 600kr/deltagare
  Admin: 400 kr/deltagare

  Förtjänst 4800 kr/deltagare.

  Att han tjänar pengar har jag inte några synpunkter på men att det är väldigt lönsammt är uppenbart.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  T
  1. Vit pil

   Hänger inte riktigt med på hur du räknar. 6000 kr är priset per kursevent. Ex moms är det 4 800 kr. Därefter drar man 600 kr för lokal och fika, då är vi på 4 200, sedan dar vi admin enligt dig på 400, då är vi på 3 800 kr. Men vi är ju inte klara där, sedan ska ju Börsvärlden ha sin andel, säg att man delar hälften, hälften vilket inte är ovanligt. Då är vi nere på 1 900 kr. Säg att man ska ha ut dessa i handen så blir det efter skatt och alla avgifter ca 850 kr. Absolut inte några småpengar om man har många deltagare som han har, men inte heller några miljoner. Slår man sedan ut det på timmar i förberedelse, resa, kurser och efterarbete så skulle jag inte bli förvånad om det var som ett välbetalt tjänstemannajobb.

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
   1. Vit pil

    Så med din väldigt konservativa uträkning så tjänar han 85000 netto per kursdag.
    Hur många kursdagar gör han per år?
    Sedan gissar jag att han återanvänder största delen av matrialet år efter år.

    Det är väldigt få människor i Sverige som tjänar lika mycket på så lite jobb. Så han har all anledning och odla myten som superinvesterare.

    Sedan så borde han väl haft många miljoner år 2009 efter 27 år som investerare…

    0
    Gravatar ikon för användaren
    T
 41. Vit pil

  Håller med dig helt, Kavastus trender är en väldigt bra kurs (har själv gått kurs 3 gånger) men den är inte rätt för alla och det är helt i sin ordning. Min åsikt är att vill man försöka förvalta som Kavastu så bör man ha ett hyfsat stort intresse för börs samt tid att ägna sig åt börs, helst dagligen men givetvis inte hela dagen. Jag skulle nog rekommendera om man inte har tid eller tillräckligt intresse att istället studera hans senaste bok tillsammans med Marcus Hernhag, bli rik och fri med aktier.

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Emil
  1. Vit pil

   Håller helt och hållet med – man behöver ha tiden, intresset och färdigheten. Sedan behöver man ju inte tycka det är misslyckande om man inte når hela, eller ens halva vägen till hans resultat. Några få procent extra i ökad avkastning eller undviken förlust är ju värt det också.

   Tack för tipset, har faktiskt inte läst hans senaste bok (pinsamt). :-)

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 42. Vit pil

  Citerar nu ditt inlägg
  ”Jag ska vara ärlig och säga att jag inte har sett Arnes siffror själv, men jag litar på honom – framförallt för att han inte har något större incitament att ljuga och för att det verkar rimligt.”

  Incitamentet som efterfrågas finner du i följande citat

  ”Något som inte verkar fallet då i princip alla platser är slutsålda och många jag pratade med var där för andra eller tredje gången.”

  Incitamentet ligger i hans förmåga att sälja kurser. Hur många tror du skulle ta kursen ifall han inte haft en utomordentlig avkastning? Ingen vill lyssna på någon medelmåtta. De vill lyssna på folk som ter sig vara experter inom området.

  Problemen, som jag ser, är följande;
  Han belyser aldrig förluster
  Han är relativt OKÄND, vilket verkligen inte skulle vara fallet ifall hans avkastning stämde
  Han har aldrig kunnat uppvisa konkreta bevis gällande sin påstådda avkastning. Han har bara att vinna på att uppvisa denna då till och med framgångsrika och etablerade investerare skulle ta hans kurser (världen över bör tilläggas)
  Folk som ifrågasätter hans strategi blir ganska snabbt nedtystade

  För övrigt tvivlar jag på att folk som går hans kurser är erfarna investerare. Från hans Twitterflöde att döma är det nästintill enbart nybörjare som handlar med tveksam strategi och har svårt resonera objektivt, förmodligen då de betalat 6000kr för att gå på hans kurs.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Njaaaa
  1. Vit pil

   Incitamentet ligger i hans förmåga att sälja kurser. Hur många tror du skulle ta kursen ifall han inte haft en utomordentlig avkastning? Ingen vill lyssna på någon medelmåtta. De vill lyssna på folk som ter sig vara experter inom området.

   Jag tänker så här – om hans primära affär var att sälja kurser och driva utbildningsbolag. Då skulle jag hålla med dig. Men det är ju inte det han försörjer sig på – det är ju inte ens hans bolag som driver den.

   Han belyser aldrig förluster. Han är relativt OKÄND, vilket verkligen inte skulle vara fallet ifall hans avkastning stämde.

   Varför det? Jag känner folk som har liknande avkastning som ingen känner till och de har inte behovet av att vara publika med den.

   Han har aldrig kunnat uppvisa konkreta bevis gällande sin påstådda avkastning. Han har bara att vinna på att uppvisa denna.

   Jag kanske är naiv, men jag tror ju på graferna han visar eftersom det hänger ihop med den stora bilden. Så jag upplever att han gör det.

   Då till och med framgångsrika och etablerade investerare skulle ta hans kurser (världen över bör tilläggas)

   Här håller jag inte riktigt med. Det är en sak att göra det med små summor och en annan med stora. Jag personligen tror INTE att han kan utnyttja sin strategi på med samma avkastning i form av en fond.

   Folk som ifrågasätter hans strategi blir ganska snabbt nedtystade

   Ja, håller inte med honom i mycket och upplever mig inte nedtystad. Men det är bara jag. :-)

   För övrigt tvivlar jag på att folk som går hans kurser är erfarna investerare. Från hans Twitterflöde att döma är det nästintill enbart nybörjare som handlar med tveksam strategi och har svårt resonera objektivt, förmodligen då de betalat 6000kr för att gå på hans kurs.

   Håller med om att många är nybörjare och aspirerande investerare. Men de måste få välja själva om de vill gå eller ej. När det gäller erfarna investerare så känner jag en hel del sådana och jag kan berätta att de går. Särskilt de som förvaltar liknande summor både för egen och andras räkning.

   2+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
   1. Vit pil

    ”Jag tänker så här – om hans primära affär var att sälja kurser och driva utbildningsbolag. Då skulle jag hålla med dig. Men det är ju inte det han försörjer sig på – det är ju inte ens hans bolag som driver den.”

    Att han inte skulle känna några större summor på dessa kurser verkar helt orimligt. I synnerhet med hur lång tid han belyst att det tar honom att förbereda allting.
    Sen det vi inte om detta faktiskt blir hans primära affär då ingen vet om hans metod funkar eller inte..
    Han kan, om än orimligt, vara en ganska taskig investerare men ger sken om motsatsen för att tjäna pengar på andra håll.

    ”Varför det? Jag känner folk som har liknande avkastning som ingen känner till och de har inte behovet av att vara publika med den.”

    Det är just här de verkliga problemen med dessa debatter börjar visa sig.
    Man kan inte jämföra en privatinvesterare som enbart handlar för egen bok, med en privatinvesterare som skapar kurser med syftet att utbilda människor..
    Ingen hade brytt sig om huruvida han visar sin utvecklingsgraf eller inte ifall han inte baserat en ytterligare intjäningsström från detta eller kom med absurda påståenden.

    ”Jag kanske är naiv, men jag tror ju på graferna han visar eftersom det hänger ihop med den stora bilden. Så jag upplever att han gör det.”

    Det förstår jag. Men du kanske också kan se hur vissa personer ifrågasätter hans sätt att uppvisa dessa :)

    ”Här håller jag inte riktigt med. Det är en sak att göra det med små summor och en annan med stora. Jag personligen tror INTE att han kan utnyttja sin strategi på med samma avkastning i form av en fond.”

    Det tror inte jag heller.
    Det jag menar är att IFALL hans strategi fungerar och han kan ha en överkastning på ~28 procentenheter/ år så skulle ALLA vilja ta del av vad han har att säga oberoende av hur applicerbart det kan tänkas vara vid första inblick.
    Folk skulle ge allt för att ta in hans information för att sedan tweaka den till sin fördel.
    Han har ju trots allt lyckats med det omöjliga, och bara det intresserar folk världen över.

    ”Ja, håller inte med honom i mycket och upplever mig inte nedtystad. Men det är bara jag. :-)”

    Nja, men du ifrågasätter inte heller hans påstådda avkastning och hans metoder så folk kan se, men I get your point. Detta KANSKE är en överdrift :)

    ”Håller med om att många är nybörjare och aspirerande investerare. Men de måste få välja själva om de vill gå eller ej. När det gäller erfarna investerare så känner jag en hel del sådana och jag kan berätta att de går. Särskilt de som förvaltar liknande summor både för egen och andras räkning.”

    Absolut. Här förespråkar jag det personliga ansvaret mer än någon annan.
    Men för att ta ett personligt beslut så måste alla de parametrar man har i åtanke (ergo, hans erfarenhet, kunskap och kompetens) vara korrekta. Om dessa inte skulle stämma och vara påhittade, vilket jag inte påstår att de är utan endast är skeptisk, så ligger inte längre ansvaret hos kursdeltagarna utan hos Kavastu.

    De personerna får säkert med sig en massa matnyttigt också. Från det jag sett är allting som lärs ut relevant och applicerbart och jag ser inget problem i detta.
    Problemen jag ser är istället som ovannämnda. Dvs, ifall hans riktiga prestation stämmer.

    Slutligen vill jag tacka för att du tog dig tid att svara.
    Jag själv kände att det gick åt betydligt mer tid än jag tänkt, och då har jag bara EN person att svara till :)

    Ha det gott!

    2+
    Gravatar ikon för användaren
    Njaaaa
   2. Vit pil

    Menar du på allvar att du känner folk som har liknande långsiktig överavkastning (25% över index, ej CAGR) på börsen med en diversifierad portfölj på upp till 60st innehav där ett enskilt innehav inte får vara större än ett par procentenheter?

    Det faller på sin egen rimlighet. Inte ens med perfekt timing in och ur marknaden är det trovärdigt, och antalet investerare som har ”perfekt timing” kan nog tillskrivas siffran noll.

    Jag har gärna fel. Arne får gärna vara den bästa investeraren genom alla tider. Inte mig emot, tvärtom – att uppnå sådan avkastning på börsen med en till synes sund filosofi vore inspirerande för mig och många andra.

    Men tills dess att det är bevisat att en sådan överavkastning skett tror jag inte på det och det som gör mig ledsen är att en i vanliga fall trovärdig person som dig Jan verkar köpa det rakt av.

    1+
    Gravatar ikon för användaren
    Marcus
   3. Vit pil

    Nej, jag känner inte folk som har en liknande långsiktig överavkastning på 25 procent över index. Jag känner däremot folk som arbetar professionellt med sina pengar som absolut överavkastar mot index ganska konsekvent (för övrigt de som fått mig att inte argumentera mot aktiv förvaltning helt och hållet).

    Jag kan ju bara säga det som jag själv tror och tänker. Sedan kan jag mycket väl ha fel och vara naiv. Det har ju hänt förr. :-)

    Jag upplever aldrig att han har sagt att han har perfekt tajming eller att han inte gör misstag. Så där är vi väl alla tre överens. Jag menar inte att Arne är bästa investeraren genom tiderna – jag ser bara ingen motsägelse och reagerar inte lika kraftigt som alla andra på hans överavkastning. Det som jag upplever att många missar är hur ”extrem” Arne är i form av hur många faktorer som har hamnat i helt rätt kombination.

    Det handlar om ålder, erfarnhet, karriärval, signifikanta formativa händelser som han var med om under sin uppväxt (är man uppmärksam så berättar han ibland dem som bylines – det är sådant jag fångar upp, men inte vill outa), sifferkänslan, intresset för aktier, analysförmågan, disciplinen, tillgången på pengar, introduktionen till aktier och så vidare. Arne är enligt mig en så kallad outlier – ett extremt undantagsfall, inte helt olik Phelps inom simningen eller Zlatan inom fotboll. Jag tror inte ens att han förstår det själv och skulle säkert förneka det.

    Jag känner nämligen igen många drag från när jag läste på Teknisk Fysik och träffade sjukt smarta människor. De tyckte själva att de var ”ganska normala” – sedan läst de civilingenjörsprogrammet på två år istället för fem, doktorerade och blev professorer innan 30 och tyckte fortfarande att de var normala. Min största invändning mot Arne är att det han gör inte går att kopiera för oss andra – men det betyder inte att vi inte kan lära och kanske rädda eller tjäna ett par procent extra.

    Slutligen vill jag även säga tack för att du bryr dig om min trovärdighet tillräckligt mycket för att kommentera. Tack, jag uppskattar det. :-)

    2+
    Gravatar ikon för användaren
    Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   Se gärna mitt svar i de andra kommentarerna ovan – även mitt räkneexempel.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
   1. Vit pil

    Du missar att svara på grundfrågan.
    Ingen som betvivlar att man kan överkasta mycket med en koncentrerad portfölj.

    Det kavasu påstår är att han gjort det med 40-60 bolag i portföljen, där ett bolag aldrig får ta mer än ett par procents andel.

    2+
    Gravatar ikon för användaren
    T
 43. Vit pil

  Tack för din artikel!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Namn
  1. Vit pil

   Tack själv för att du tar dig tiden att kommentera. :-)

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 44. Vit pil

  Bra där Jan. I den här sura världen så upplever jag att du är en av få som genuint önskar sprida gott omkring dig. Håller med dig helt och hälsa gärna Arne att inte ta åt sig av kritiken. Även jag beundrar Arnes strategi och för 30 år sen (när text TV faktiskt var high tech!) trodde jag att det var något för mig men numera vet jag att jag helt enkelt är för lat!

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Håkan Ohlson
  1. Vit pil

   Tack Håkan. Ja, min mentor sa alltid:

   Det enda som krävs för att ondskan ska ta över är att det goda inte säger ifrån

   I polariserande tider som nu, så tror jag att det är viktigt att vi som har en annan åsikt tar oss tiden och energin att säga ifrån. Även om det är som syns i kommentarerna att trampa i ett getingbo.

   3+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 45. Vit pil

  Var det inte 25 procentenheter ”mer” än index? Inte 25% i snitt per år…

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Linus wall
  1. Vit pil

   Jo, fel av mig. Har rättat i artikeln.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
   1. Vit pil

    Men ditt resonemang i avsnittet _Kritiken mot en orimlig avkastning om 25 procent om året_, sista paragrafen, utgår ju ifrån att det är avkastning på 25%-nivån som gäller, inte 25+ ~10, d.v.s. 30-35%. Din in sanity check hamnar väldigt långt bort från den nivån då din största enskilda post är just börsutvecklingen, som du alltså borde rensa för.

    Jag vet inte att vad jag ska tro om denna uppståndelse. Å ena sidan är en avkastning ett enskilt år på långt över 35% inget märkligt om man har tur och sitter i rätt aktie med en smal portfölj. Men en avkastning kring 35% år ut och år in, givet att den aktuella protföljen är angiven som mycket bred – 60+ företag – är ett extraordinary claim, vilket normalt kräver extraordinary evidence. Hans ovilja att redovisa sin transaktionshistoria i kombination med att jag inte får ihop sanity checken alls får mig att misstänka att det gått viss inflation i de angivna siffrorna.

    Vilket inte betyder att han inte en skicklig och intressant person, vars kurser mycket väl kan ge åtskilligt matnyttigt. Bara att jag personligen kanske inte skulle låta honom förvalta mina pengar om han nu startade en fond, eftersom transparens och sanity checks är a och o när jag investerar själv.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Martin
   2. Vit pil

    Hur står sig din analys enligt nedan om det är 25% överavkastning som påstås? Som jag uppfattar din sanity-check är du inne på en rimlig överavkastning om ca 10%? Missar jag något?

    ”Så här tänker jag också när jag gör min ”sanity-check”. Börsen har de senaste åren gjort 8-10 procent om året i snitt. Enligt duktiga förvaltare jag känner så ger hans uppskalnings/nedskalningsteknik ca 3-5 % överavkastning om året, hans marknadstrading och förmåga att stå utanför marknaden ger honom ytterligare ett par procents överavkastning och tar man dessutom att han bara har lönsamma bolag så ger det ocksåett par procent. Nedbrutet går det ihop, i alla för mig.”

    I övrigt vill jag tacka för en pedagogisk fyra-hinkar-strategi och god inspiration till portföljer.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Hampus Johansson
   3. Vit pil

    Flera som jag känner överavkastar mellan 10-15 procent om året mot index. Så jag anser inte det orimligt då jag sett det själv. Men det beror som sagt på fördelar man kan göra som småsparare, dvs. ett par miljoner i belopp (alltså ej fonder), helt fria strategier (som att kunna stå utanför), upp- och nedskalningsstrategier, deltagande och garanterande av emissioner, multipelarbitrage och så vidare.

    Jag ska inte sticka under stol med att 25 % ÖVER index är sjukt mycket, men jag tror som sagt inte att han ljuger. För som jag skrivit innan jag tror att jag är tillräckligt bra människokännare för att se när kejsaren är naken och inautentisk. Jag upplever inte det med Arne. Sedan, som jag har skrivit ovan – egentligen tycker jag att det är ointressant – eftersom jag upplever att det värde han levererar är tillräckligt bra. Jag är ju mer engagerad i mitt eget sparande än i hans (förutom den här veckan då… ;-)

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Jan Bolmeson
 46. Vit pil

  Bra artikel!! Många kloka ord samlade på samma ställe. Älskar också ödmjukheten man ser i både Jan och Caroline.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tobias E

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.