Reflektion från en banktjänsteman på min artikel om 7 nej senare…

Förklaring och lite tips för dig som både har ett företag och är privatperson i en bank...

För ett par år sedan beskrev jag min (nästan osannolika) väg för att få ett lån hos banken till en liten hyresfastighet. En anonym banktjänsteman skickade följande till mig. Tack!

Förr i världen bereddes kreditförfrågningar på ett kompetent och seriöst sätt. Handläggningen fick ta den tid som var nödvändig.  På grund av den lönsamhetsjakt som pågått i många år har kreditpropåerna numera  standardiserats till att banken fyller i en ”kvar att leva på”-kalkyl.

Klarar man kalkylen är det grönt ljus, annars blir det avslag. Beredningen skall helst inte ta mer än en timma, hur komplicerat ärendet än är. Ärenden som hamnar ”utanför boxen” är därmed inte populära hos de hårt stressade banktjänstemännen.  Den moderna datatekniken gör att banken har full koll på alla tjänstemännen, och de som inte håller tempot kan känna sig blåsta vid nästa löneförhandling.

Mindre jordbruk är därmed ett ärende som många banker avskyr, eftersom det är en blandning av privat  och företag. Tidigare har Landshypotek AB varit ett ”andningshål” för många som blivit felaktigt behandlade på andra ställen. Hur det är nu vet jag inte eftersom jag är pensionär sedan närmare tre år.

Hetsen i bankerna märks även på placerasidan. Även om privatrådgivaren har egna synpunkter, skall/får han inte framför dem utan skall hålla sig till bankens rekommendationer.

Min egen reflektion är att det här stämmer väl med vad andra säger och berättar. Min egen lösning har varit att nästan alltid träffa företagsrådgivaren och privatrådgivaren samtidigt. Vissa banker har även vissa privatrådgivare som är specialiserade på kunder med företag. Dessa brukar vara vana vid ”specialfall” men de tar ett tag att hitta tyvärr. Jag har bytt bankman 11 gånger på 10 år, men sedan ett par år tillbaka är jag numer sjukt nöjd. :-)

Relaterade artiklar

Få ett mejl varje gång vi släpper ett nytt avsnitt

Genom att fylla i din e-postadress nedan får du ett mejl varje gång vi släpper ett nytt avsnitt (till skillnad från vårt månatliga nyhetsbrev). I normala fall innebär det ett mejl varje måndag morgon. Självklart är det kostnadsfritt och du kan avsluta när du vill.

Dubbelkolla att din e-postadress ovan är rätt, det blir så tråkigt om den blir fel. 🙂

Fråga eller kommentar till artikeln? Besök gärna forumet. 😊

Om du har fråga, kommentar eller fundering till denna artikel så får du väldigt gärna skriva den i RikaTillsammans-forumet. I forumet får du betydligt fler och bättre svar, dessutom snabbare. Självklart kan du vara anonym eller bara läsa vad andra skrivit.

PS. Du kan komma i kontakt med oss via den lila "Hjälp"-knappen nere till höger. På grund av bloggens storlek klarar vi tyvärr inte längre svara personligt på alla mejl eller ens svara i rimlig tid, därav hänvisningen till forumet.

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök