Replik: Ett försvar av FIRE av en entusiast

En replik på avsnitt #90 av Astillion en FIRE-entusiast

I avsnitt #90 hade jag, Caroline och Charlie Söderberg ett samtal kring FIRE (Financially Independent Retire Early) med utgångspunkten att vi uppskattade en ekonomisk frihet, men var lite tveksamma till just FIRE-rörelsen. Inte på grund av målet, men för att vår upplevelse är att rörelsen har kidnappats av extremsparare. En läsare, Astillion, har skrivit följande replik till avsnittet – en väldigt bra och värdefull replik. Det är publicerat i sin helhet så som han har skrivit det förutom rubriker som jag lagt till.

Jag kom i kontakt med begreppet FIRE för första gången i slutet av 2017, men har varit en omedveten följare sedan 2014. Det här är mitt svar på artikeln om FIRE som publicerades den 3:e mars. Jan bad mig skriva den, och jag gör det med glädje för jag tycker det finns en del missuppfattningar. Låt oss börja med FIREs ursprung. Mr Money Mustache är antagligen den mest kände inom rörelsen, men begreppet är betydligt äldre än så. Mig veterligen har det sitt ursprung i boken Your Money or Your Life, från 1992, av Vicki Robin och Joe Dominguez. Konceptet fick sedan nytt liv genom bloggen och boken Early Retirement Extreme av Jacob Lund Fisker. Hans bok publicerades 2010. Mr Money Mustache startade sin blogg 2011.

Min egen väg mot FIRE började dock inte genom inspiration från någon av ovan nämnda, eller någon annan känd rikedomscoach. Utan det var livets omständigheter som drev mig i den riktningen. Jag var nämligen arbetslös under en lång tid, efter att ha studerat i några år. I den annars ofta generösa välfärdsstaten Sverige innebar detta minimiersättning från A-kassan, vilket är under existensminimum.

Utan tillräcklig inkomst, och krav på att först göra slut på den lilla buffert jag hade innan jag hade rätt till några bidrag, lärde jag mig skära ner på onödiga utgifter. Jag hade inte mycket till val. När jag sedan till slut fick ett stabilt jobb så var jag fast besluten att aldrig mer vara beroende av nästa utbetalning från stat eller arbetsgivare. Jag ville bli ekonomiskt trygg, och jag började spara mer än hälften av min inkomst. Vilket var ganska enkelt eftersom jag redan hade rutinerna för att spendera så lite som möjligt.

Och nu i efterhand är jag tacksam för min tid som fattig arbetslös, för jag fick viktig kunskap som i rena pengar antagligen är värt mer än vad jag hade tjänat om jag hade haft ett jobb den där tiden. För nu har jag blivit så mycket bättre på att förvalta mina pengar. Precis som Jan så ofta säger att han lärde sig av att förlora allt i de två börskrascherna, så lärde jag mig av att inte ha något att förlora.

FIRE handlar både om att tjäna och spara

Det är ett missförstånd att FIRE handlar bara om sparande och inte om att tjäna mer. Det handlar om både och. Men vi inom rörelsen tror generellt sett att sparandet är mer effektivt, eftersom det inte bara ökar summan pengar vi kan stoppa undan varje månad, utan också minskar den summa investerat kapital vi behöver komma upp i (till exempel 25 gånger ens årsutgift).

Jag gillar liknelsen Jan gör med dieter. Och det är sant att de flesta som försöker sig på en diet misslyckas. Jag gillar inte dieter, för de har oftast ett specifikt mål, oftast viktnedgång. Jag följde själv en sådan diet med just det målet. Och jag lyckades gå ner i vikt. För alla dieter fungerar, om man har disciplinen att följa dem. Men det var aldrig min avsikt att fortsätta med dieten långsiktigt, för jag insåg från början att den inte var hållbar. Nu är jag sedan ett år tillbaka vegan. Många skulle kanske kalla det för en diet, med det är en livsstil. Och det är inte svårt att följa den eftersom den står på en stabil grund. Det är inte tänkt att vara något tillfälligt. På samma sätt är mitt sparande en livsstil, inte en tillfällig period av ansträngning för att nå ett visst mål. Det handlar inte om uppoffringar eller svält. Det handlar om att hitta en livsstil som är rik och meningsfull, utan att vara dyr.

Jag sparade förra året 69% av min inkomst. Jag har nått dit genom att både öka min inkomst och genom att sänka mina utgifter. Och jag hade aldrig kunnat öka min inkomst om jag inte först sänkt mina utgifter. För som vi alla vet krävs det pengar för att tjäna pengar. Den senaste stora utgiften jag gjorde mig av med var bilen. Jag hade haft bil sedan 2003. Alltid begagnade, fem stycken blev det totalt. Nu har jag varit bilfri i ett och ett halvt år och känner ingen abstinens alls.

Missuppfattning kring vad jobb är

Jan och Caroline har varit på en resa mot ekonomisk frihet i tio år. När jag började min resa föreställde jag mig också tio år. Det var alldeles för kort tid, menade de få som jag pratade om saken med. Men nu, efter nästan fem år, börjar jag tro att tio år är för mycket. Det kanske räcker med sju? Men vad händer sen då, när jag kommer i mål?

Jan ställer frågan om varför man vill bli fri, och det är helt rätt. Precis som ingen av hans bekanta som uppnått ekonomisk frihet slutat jobba så känner inte heller jag till någon inom FIRE som slutat jobba. Paula Pant, som håller i podcasten Afford Anything, har sagt att hon känner EN som helt slutat jobba och på riktigt tagit åt sig av RE-delen av FIRE.

Jan och Caroline verkar älska vad de sysslar med, så de ska såklart fortsätta med det. Men jag tror de allra flesta tyvärr inte älskar vad de gör. Jag trivs på jobbet, men om jag hade fått lönen oavsett om jag gått dit eller inte så hade jag gjort något annat med min tid. Och jag tror de flesta av mina arbetskamrater gjort samma val.

En missuppfattning mellan de olika lägren kan grunda sig i synen på vad ett jobb är. De som är kritiska menar att vi inom FIRE kanske bara har fel jobb, eller i värsta fall att vi inte vill jobba alls. Men jag tror snarare att det är så att vi ser ett jobb som en syssla man utför åt någon annan. Jag bygger till exempel bostäder, vilket har ett stort värde för samhället och för min arbetsgivare. Men det är i grunden för mig inte mycket mer än ett utbyte av tid mot pengar. Och jag vill istället kunna jobba åt mig själv.

De flesta inom FIRE har en idé om vad de skulle vilja göra, men det är ofta inget som betalar så bra, om det betalar något alls. I alla fall inte till en början. Vad jag själv verkligen vill göra är att skriva böcker. Fantasy för att vara specifik. Det är därifrån namnet Astillion kommer, det är namnet på min första bok (ej publicerad ännu). Jag har skrivit så länge jag kan minnas, men jag har inte fått betalt för det.

Snittlönen för en författare är 120,000 kronor per år. Och då kommer det mesta av det från annan verksamhet än skrivandet. Endast 3% av författarförbundets medlemmar lever enkom på sitt skrivande. Så det säger sig självt att jag inte bara kan säga upp mig och satsa på mitt skrivande. Jag måste ha en annan inkomst vid sidan av. Och varför inte en passiv sådan?

Humankapitalet

Jag brukar ofta tänka på mig själv som två personer. Mitt nutida jag och mitt framtida jag. Konceptet nämndes i avsnitt 84 med Elin Helander, som jag rekommenderar till alla som inte sett det ännu.

Jag tänkte dock så redan innan. Och det handlar om att hitta balansen mellan dessa två, båda ska ha det bra. Men det är det nutida jaget som gör allt jobb, och då är det lätt hänt att det jaget också tar det mesta av belöningen. Men jag har övertygat mig själv om att det framtida jagets lycka faktiskt ger lycka åt mitt nutida jag också.

För mig har det aldrig handlat om att ”sitta på en stubbe i skogen” som Charlie uttryckte det. Inte heller äter jag nudlar och riskakor (vilket inte ens är det billigaste man kan äta). Jag unnar mig själv en väldigt rik tillvaro som kostar runt 12,000 kronor per månad (nästan det dubbla jämfört när jag var arbetslös).

Jag har definitivt utrymme att spendera mer, men jag frågar mig ständigt om det skulle göra mig lyckligare, och kommer ofta till slutsatsen att det inte skulle det. Det viktigaste för mig är friheten att spendera min tid med att göra vad jag brinner för och får ut något av.

FIRE – inte bara till för de rika

En vanlig kritik mot FIRE är att det skulle vara något bara för de rika. Mr Money Mustache var till exempel ingenjör och tjänade i slutet av sin karriär över $100,000 per år. Med en sådan lön är det klart man har utrymme att spara, FIRE är således inget för vanligt folk. Men där håller jag inte alls med. Själv är jag byggnadsarbetare och tjänar långt ifrån ovan nämnda siffra. Och jag kan ändå enkelt spara över 50%. En artikel som var väldigt ögon-öppnande för mig är den här från MMM.

Den behandlar situationen i USA, men jag tror samma gäller för Sverige. Och det sägs att förr i tiden kunde en familj klara sig på en inkomst, kvinnan var hemma och tog hand om barnen. Nu för tiden måste båda föräldrar jobba. Men enligt en undersökning från 2011 utförd av MIT (länkad i artikeln) så krävs det bara 11 timmar för en arbetare idag att producera lika mycket som det tog en arbetare 40 timmar att producera 1950.

Och lönen har på denna tid ökat med över 100%. Så var har alla dessa pengar tagit vägen? Jo vi konsumerar dem. Vi köper massa saker som vi inte behöver och som inte gör oss lyckligare. Flera undersökningar har visat på att det är upplevelser, inte prylar, som skapar långvarig lycka.

Det finns massor av liknande undersökningar. Till exempel ger en ny bil inte mer lycka än en begagnad. I början kanske, men med tiden nöjer man sig med vad man har. Mina fem bilar kostade i snitt mindre än 10,000 i inköp. Och samtliga fullföljde sitt syfte – de tog mig från A till B.

Vi inom FIRE har insett att vi är lika lyckliga, eller MER lyckliga, utan alla dessa prylar. Så att spara mer än 50% av sin inkomst är i själva verket inte alls extremt. Och hur mycket upplevelser kan vi köpa för pengarna vi sparar? Ganska många, speciellt om de inte kostar så mycket. För det är inte främst bristen på pengar som hindrar oss, utan bristen på tid. Och vad ska man skära bort i livet för att få mer tid? Den utan konkurrens största tidsboven för majoriteten av oss är våra jobb.

Risker med FIRE

Men visst finns det risker med FIRE. De största är nog de sociala aspekterna, och det är nog därför introverta personer är överrepresenterade här. Men för att undvika att den här artikeln blir en uppsats ska jag fokusera på det ekonomiska. Och jag håller med Jan om att det inte är klokt att förlita sig enkom på 4%-regeln. Men allt jag läst om folk som kunnat sluta jobba tidigt pekar i samma riktning – de har fortsatt tjäna pengar, i vissa fall mer än vad de gjorde förut.

För det har aldrig handlat om att ligga på stranden och dricka margaritas (det skulle jag knappt göra ens om jag fick betalt för det), utan att kunna ägna sin tid åt något mer meningsfullt än det jobb man sa upp sig från. Den anledning som Mr Money Mustache och hans fru hade är kanske den mest beundransvärda av alla – de ville vara föräldrar på heltid. Och när deras son föddes var de 30 år gamla och hade råd att säga upp sig från sina jobb. Men båda har fortsatt jobba, fast med annat, och inte på heltid.

Sen så finns det ju andra typer av inkomstkällor än indexfonder (även om vi älskar indexfonder). Majoriteten av mina passiva inkomster kommer från mitt radhus. Det var en tvåa när jag köpte det, men jag bar byggt om det till en fyra. Jag har tre inneboende. Så jag bor inte bara gratis, utan med vinst. Och får dessutom umgås med intressanta människor som jag trivs ihop med. Det här är inte något för alla, men det funkar utmärkt för mig. Och jag vet ingen annan typ av investering där jag kan använda mig av en hävstång på över två miljoner kronor till en ränta på 1,2%!

Räknar timmar istället för kronor

Det är sant som Jan skriver att vi lär oss hur man kan spara pengar, genom till exempel artiklar i tidningar, men att vi inte får information om hur man investerar. Men jag tycker inte de tipsen som tidningar delar med sig av är speciellt värdefulla. Hur många gånger har vi hört om hur mycket pengar man kan spara på kaffe?

Sanningen är att genomsnittssvensken gör av med tusentals kronor varje månad på onödiga utgifter. Ofta helt slentrian och utan att få något för det. Att lära sig om hur man investerar sina pengar är jätteviktigt, det är därför jag följer RikaTillsammans. Men det är inte mycket värt att kunna tjäna pengar om vi låter vinsten rinna ur våra händer i andra änden. FIRE är effektivt eftersom det fokuserar både på att spara och på att öka inkomsterna.

Men är det optimalt, som Jan frågar, att spara så pass mycket? Varför inte 40%, eller 30%? Det skulle ju ändå göra oss ekonomiskt fria, och vi kan unna oss lite mer på resans väg. Och visst, var och en bestämmer själv hur snabbt hen vill nå ekonomisk frihet, och vad som är värt mest i livet. Vill du inte säga nej till dina kompisar när de ska gå ut på stan, så gör inte det. Men kan du inte vänta på att sluta jobba, då kanske du måste tacka nej ibland. Det handlar om att kunna värdera vad saker är värda. Jag ser inte vad till exempel en utekväll kostar i pengar, utan i tid.

Hur många timmar måste jag jobba för att betala för det här? Kavastu brukar ju resonera på samma sätt. Och tillägga att de där pengarna istället kan jobba på börsen. Och jag gillar ju inte ens att gå ut på stan! Så för mig är valet enkelt. Men när jag erbjuds att vara med på en picknick med ett större sällskap där vi alla tar med mat och delar med varandra och pratar om intressanta saker i några timmar, då kommer jag gärna. Det är roligare, och dessutom gratis. Äta ska jag ju göra ändå. Och jag träffade dessutom en av mina inneboende på en av de här picknickarna.

LEAN FIRE och FAT FIRE

Och det bör väl nämnas, för det kom upp i kommentarerna på originalartikeln, att vi inom FIRE oftast är minimalister. Det finns dock undantag. Det finns något som kallas FAT FIRE, vilket innebär att man är ekonomiskt oberoende och lever ett liv i överflöd. Det som vanligtvis syftas på med FIRE är LEAN FIRE, som kan vara väldigt minimalistiskt.

Och jag är definitivt närmare LEAN än FAT. Och vi har ofta en agenda utöver att bli ekonomiskt fria. Vi ser hur överkonsumtionen tär på planetens resurser, och vi vill vara ett exempel på ett mer hållbart sätt att leva, som inte är på bekostnad av livskvalitet. Och personligen bryr jag mig passionerat om klimatet, och jag lever som jag lär genom att inte ha en bil, inte flyga och äta uteslutande växtbaserat. Och jag har investerat en stor del av mina sparade pengar genom TRINE och tittar på andra gröna projekt.

Slutligen vill jag berätta om min semester förra året. Jag bor i Stockholm, och det bygge jag jobbade på då hade stängt under fyra veckor. Jag hade valt att spendera hela min semester i Stockholm, ett val som jag nu är väldigt glad över. Som ni säkert minns regnade det inte under dessa veckor, så det var perfekt för att cykla. Och det gjorde jag. En bit över 100 mil sammanlagt. Jag var i alla hörn av länet, ofta på utflykt tillsammans med andra. Jag var på hajker och picknickar.

Jag träffade massor av intressanta människor från hela världen (man behöver inte åka utomlands för att göra det). Jag hade tid att skriva, vilket jag gjorde nästan varje dag. Jag läste fem böcker. Det var varmt så jag åt mycket glass (trots det var jag nog den ende på jobbet som gick ner i vikt under semestern). Jag hade fyra fantastiska veckor. Och vad kostade det? Inte mer än vilken månad som helst. Lite mindre faktiskt. Tidigare under året hade jag unnat mig att ta ledigt samtliga klämdagar, och jag var på Sweden Rock Festival. Så jag hade gott om semester, men inget var speciellt dyrt. Och det behöver inte kosta för att det ska vara roligt.

FIRE handlar om att leva

Men om man inte kan tänka sig att vara hemma på semestern så kan man såklart åka utomlands. Det behöver inte kosta så mycket det heller. Och visst kan man unna sig att spendera lite extra då och då. Som sagt handlar inte FIRE om att svälta, utan om att leva. Hela livet! Med över 300,000 kronor sparade på ett år så kan jag ju konstatera att det definitivt fanns utrymme till lite lyxkonsumtion. Men jag tror inte det hade gjort mig lyckligare. Det som gör mig lyckligare än något annat är att jag kommer kunna upprepa den här semestern varje år. Ja flera gånger varje år faktiskt, i resten av mitt liv. För om några år kommer jag inte längre behöva byta min tid mot pengar.

Och ja, jag tycker att det är ROLIGT att spara pengar. Det är världens kanske bästa hobby! Jag hoppas att jag med den här artikeln gett en mer komplett bild av FIRE. Och jag hoppas det följer en konstruktiv debatt i kommentarsfältet!

Relaterade artiklar

Om du gillade den här artikeln gillar du nog även följande avsnitt:

Vad tänker du?

Jan: Jag vill verkligen tacka och uppskatta Astillion för att ha tagit sig tiden och skriva en så bra och värdefull replik. Insikten som jag tog mig med mig att drivkrafterna egentligen inte skiljer sig åt så mycket, utan att det i mångt och mycket handlar om att leva ett medvetet liv. Jag vill slutligen också uppskatta och tacka er alla för den fina tonen vi lyckas ha på bloggen. Det är inget som jag tar för givet, särskilt med tanke på hur jag har sett att diskussioner och åsikter framförs på andra ställen på nätet.

 • Vad tänker du om Astillions replik och tankar?

Kommentar, fråga eller fundering? Skriv gärna!

Fyll i dina uppgifter för att kommentera. E-postadressen publiceras ej.

Gravatar ikon för användaren

29 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Värd att nämnas i sammanhanget är Åsa Axelssons bok ”Jag lämnar ekorrhjulet – ett liv utan lönearbete”.

  Gravatar för användaren
  Jan-Olov Andersson
 2. Bra artikel!
  Det enda jag skulle vilja tillägga som motivation för att bli ekonomiskt fri är att det är inte värdigt att vara beroende av en arbetsgivare (eller ännu värre av staten). Alla känner vi väl någon som har det tufft på jobbet men inte vågar säga upp sig, eller som blivit sjuk och får kämpa med Försäkringskassan. Enda sättet att vara säker på att inte hamna där är att ha alla pengar man behöver.
  Vad är väl tillfälliga konsumtionsrus gentemot den djupt kända tillfredsställelsen i att vara en fri människa?

  Gravatar för användaren
  Ckarion
  1. Tack Ckarion!
   Jag håller med. Frihet är det viktigaste för mig. Jag avskydde att vara beroende av bidrag, och även av jobbet. Och jag var länge rädd för att bli av med jobbet och hamna i bidragsberoende igen. Denna rädsla minskade när jag jobbat tillräckligt länge för att ha rätt till full a-kassa, men den släppte inte helt. Det tog flera år innan jag kunde känna mig lugn på jobbet. Om jag blir arbetslös nu så vet jag att jag klarar mig, för jag har pengar. Men jag behöver jobba några år till för att komma till nästa säkerhetsnivå där jag inte kommer behöva vända mig till a-kassa och arbetsförmedling.

   Gravatar för användaren
   Jimmy "Astillion" Andersson
   1. Hej Jimmy! Jag undrar om jag kan få kontakta dig för frågor angående FIRE som ensamstående samt om hur du gjort vad gäller uthyrningar?

    0
    Gravatar för användaren
    Maria
 3. Herregud, att Ni bara orkar. det här landet är proppfullt av verklighetsfrånvända 90-talistinfluerade knäppgökar som lever i världshistoriens konstigaste fantasibubblor. Svennebaananland verkar krylla av ”rättvisemärkt” ”jämlikt” ”jämställt” ”osjälviskt” ”enkelt” ”klimatsmart” ”miljövänligt” lyxlevande STHLM-innerstadsbor vars främsta filosofiska livslärdomar verkar vara att man minsann inte alltid behöver ha ett privat jetflyg. Samtidigt lever 50% av världens befolkning på under 50 kr/dag, Ni är alla fullständiga galenpannor. PS: Glöm inte att oroa Er för de stackars SAS-piloternas eländiga liv. Själv ligger jag lika sömnlös som jag är inför att det kanske inte finns tillräckligt med genusperspektiv och kvinnor i företagens styrelser.

  Gravatar för användaren
  Nisse N
 4. Tack för ett bra inlägg!

  Gravatar för användaren
  Daniel Grip
 5. Hej,
  och tack för intressant och inspirerande inlägg. Blev dock nyfiken på en sak du skrev, och som jag inte riktigt får ihop, och det handlar om summan du lyckats avsätta under ett år – 300 000 kronor.
  Nyfiken på hur mycket du lägger undan, och om du har extra inkomster? 25 000 kronor i månaden netto innebär cirka 45 000 brutto (vilket är en riktigt bra lön i sig!), och jag misstänker att du inte lägger undan hela lönen ?, så var har du för tips på extrainkomster?

  Mvh, Richie

  Gravatar för användaren
  Richie
  1. Hej Richie, kul att du gillade inlägget.

   Jag tjänade 496 489 kronor under 2018 från mitt jobb som byggnadsarbetare. Det är 41 374 per månad i snitt. Och det här är över snittet för byggnadsarbetare, men jag har väldigt lite frånvaro. Man kan dock tjäna mer om man har mycket övertid och jobbar skift, men det har jag inte gjort. Utöver detta har jag också fått reseersättning från jobbet som är skattefri.

   Men ja, jag har extrainkomster. Jag har tre inneboende i mitt radhus som jag tar sammanlagt 10.000 kronor i hyra av per månad. Så det blir 120.000 på ett år. Det är mindre än genomsnittet för ett rum i Stockholm, men jag har medvetet lagt hyran lite lägre. Och utöver hyran delar vi på kostnader som el, vatten, bredband och förbrukningsvaror. Skatten på uthyrning är 30%, men efter avdrag blev det 16,5%. Sen har jag tjänat lite på börsen, lite genom TRINE och lite genom Lendify, men det rör sig om väldigt små summor. Några hundralappar från TRINE och Lendify, några tusen från börsen. Jag har inte investerat genom dessa så länge.

   Hitills under 2019 har mina passiva inkomster varit lite högre än snittet för 2018, eftersom börsen gått upp så mycket. Så jag har nu kunnat lägga undan mer än 100% av min aktiva inkomst. Det är tveksamt om jag kan göra det även i april för jag kommer betala restskatt på 3800 kronor eftersom jag inte betalade någon skatt på min uthyrning löpande under förra året, utan betalar allt som en klumpsumma nu. Jag kommer fortsätta göra så eftersom det gör att jag kan investera de pengarna löpande istället för att betala skatt. När jag gör min bokföring varje månad räknar jag dock bort skatten, trots att jag har den och investerar den.

   Och det är faktiskt positivt att betala restskatt. För det innebär ju i praktiken att jag har lånat pengar från staten, som jag investerat och fått avkastning på. Får man skatteåterbäring, då har man istället lånat ut pengar åt staten, och missat potentiell avkastning på det. Det är inte så många som tänker på det.

   Gravatar för användaren
   Jimmy "Astillion" Andersson
 6. Jan och Caroline: så stort att ni släpper fram repliken från Astillion. Visar på er storhet att även visa andra vinklar på exempelvis FIRE.
  Astillion: Det märks att du skriver, din text är humoristiskt, välskriven och genomtänkt. Känslan jag får när jag läser den är att den är ”lätt” och ”flytande”. Förutom innehållet är texten i sig en fröjd att läsa. Lycka till med dina författarambitioner!
  Vänligen Nils

  Gravatar för användaren
  Nils Lif
  1. Tack Nils!

   Jag håller med dig om att det är stort av Jan och Caroline att släppa fram oliktänkande. Och det har de ju gjort förut. Till exempel brukar ju Jan säga att man inte slår index, men han har haft gäster som uppenbarligen gör det. Själv vet jag att jag inte kommer kunna slå index, däremot kan jag slå de flesta i att hålla nere mina utgifter. Och då kan jag överprestera de flesta i mina investeringar också, eftersom jag har mer att investera.

   Jag har just nu ett uppehåll från arbete för att främst fokusera på mitt skrivande. Och ja det rullar på, men det är mycket kvar att göra. Jag har snart hela storyn klar för den här boken, sen återstår redigering, som kommer ta väldigt lång tid. Men det är oerhört skönt att känna att jag redan nu har råd att inte jobba under en längre tid och ändå uppehålla min livsstil, och till och med kunna fortsätta spara trots att jag har betydligt lägre inkomst just nu.

   Gravatar för användaren
   Jimmy "Astillion" Andersson
 7. Fint att få en till replik om FIRE! Är själv ”anhängare” av rörelsen och älskar Paula Pant och Vicki Robin. När jag lyssnat på Rika Tillsammans kände jag att det var olyckligt att Jan och Charlie hade så negativa tankar om FIRE, då de o stora drag har samma budskap som exempelvis Paula. Stort av Rika Tillsammans att släppa fram fler röster och nyansera bilden av FIRE. Tack för en bra podd!

  Gravatar för användaren
  Katarina
 8. Frågan är om dessa unga FIRE-människor kommer vara lika ”FIRE” när de inser att 10 års uppåtgående trend är över…

  Gravatar för användaren
  Nisse Pisse It is
  1. Min resa mot FIRE är inte beroende av marknaden. Som jag beskriver i mitt inlägg så har jag gjort permanenta livsstilsförändringar. Mina utgifter är på en låg nivå, och påverkas inte av konjukturen. Tvärtom är jag skyddad mot konjukturförändringar. Mina utgifter är på en nivå som är lägre än min A-kassa, vilket betyder att jag kan underhålla min livsstil oavsett arbetssituation. Och visst är det att föredra goda tider på börsen, men som sagt, jag lutar mig inte på börsen.

   Men skulle det komma en depression, då får jag nog tänka om angående de uppskattade 7 åren för att nå ekonomisk frihet. Då kanske det kommer ta några år till. Men det är ju inte hela världen. Vad är alternativet? Vore jag inte del av FIRE skulle en depression slå mig tillbaka till ruta ett. Där har jag varit redan, och tack vare hur jag lever nu så kommer jag inte hamna där igen.

   Gravatar för användaren
   Jimmy "Astillion" Andersson
 9. Tack för en oerhört intressant, klargörande och välformulerad replik, Astillion! Jag tillhör skaran som ägnar mig åt att spara/tjäna genom FIRE-metodik så gott jag kan utifrån förutsättningarna (har en lön på några lappar under 30 000, och kan därmed bara spara c:a 30% i månaden), och drömmer faktiskt precis som du om att kunna frisätta mer tid åt egna kreativa projekt. Vidare skönt att läsa om någon annan som är fullt nöjd med semester i näromgivningen – på mitt jobb brukar det bli underliga tystnader när jag, efter att ha lyssnat på redogörelser för diverse långväga utlandsresor, berättar att jag mest har varit hemma och tagit det lugnt. :)

  Gravatar för användaren
  Markus
 10. Välskrivet inlägg och jag känner verkligen igen mig, hade också en ekonomisk ”kris” som fick mig att svära att aldrig hamna i samma situation igen.

  Jag fastnade för poängen att konsumtion inte leder till lycka .Det finns också en slags masochistisk njutning i att inte ge efter för alla ens impulser, från ens lägre instinkter till ens högre. Detta låter givetvis flummigt för de flesta, särskilt för oss i väst som lever fångade i en kultur där högre nivåer av medvetandegrad och njutning inte främjas alls av kulturen i stort sett, utan vi ska ju få lycka genom just konsumtion.

  Hur som helst så kommer också från detta t ex en del av det ”renande” i att fasta, något som många kulturer gjort i tusentals år (vi befinner oss ju just nu i kristen fastetid).

  Min poäng är alltså att det finns många alternativa tekniker och metoder för att ”fylla” sitt liv med något annat än konsumtion. Det finns faktiskt tusentals manuskript, filosofier, kulturer osv som inte köper idéen om att konsumera är vägen till lycka eller något man ens behöver ägna sig åt i större utsträckning.

  Gravatar för användaren
  Holger Olsson
 11. Vad kul att så många gillar kommentaren! Det är jag som har skrivit den, och skulle gärna skriva fler inlägg i framtiden. Också kul att flera andra också är inne på samma spår och på väg mot ekonomisk frihet.

  Gravatar för användaren
  Jimmy "Astillion" Andersson
 12. Intressant koncept, FIRE. Inser utan att veta om det att jag är en bit på vägen :)

  Dock så verkar en motivation till att leva sparsamt vara att minska på konsumtion, för jordens skull. mest troligtvis har ens investeringar tagit en till FIRE just pga (andras) konsumtion… Dvs man låter andra konsumera så man själv kan säga man är klimatmässigt mycket bättre.

  Alla borde konsumera mindre, men man bör nog vara medveten om att ens arbetande rikedom bygger på just konsumtion..

  Gravatar för användaren
  yoyo
 13. Välskrivet. Tanken att leva enkelt och lägga sin tid på sådant som betyder något är inte ny. Rekommenderar Henry David Thoreaus roman ’Walden’ från 1854. Kapitel 1 (Hushållning eller i orginal: Economy) handlar om att kostnaderna för ett enkelt, men meningsfullt, liv kan hållas mycket låga. Hans exempel får nog betraktas som ganska extrem och inget som jag (eller så många andra) skulle palla med – men insiktsfullt.

  Gravatar för användaren
  JDMS
 14. Grymt nyanserad bra kommentar!:)

  Gravatar för användaren
  Jessica Krantz
 15. Jäkligt fin historia, inspirerande!

  Gravatar för användaren
  Patrik Olander
 16. Väl skrivet!

  Gravatar för användaren
  AA
 17. Bra gästinlägg som på ett välformulerat sätt beskriver vad FIRE handlar om. Det är intressant att så många inom rörelsen ofta har något tufft i bagaget – perioder av ekonomisk kris, utmattning, sjukdom etc. Det är efter sådana händelser man suktar efter sann ekonomisk stabilitet och man inser vikten av att vara frikopplad tredje parts välvilja. För att nå den nivån av oberoende krävs att man under ett antal år går ner i konsumtion till den nivån våra mor- och farföräldrar levde på vilket har de gynnsamma följdeffekterna att vi är skonsamma mot miljön. Och som inläggsförfattaren är inne på så leder det ju – lite otippat kanske – även till följdeffekter av ren och skär lycka. Det är svårt att förklara för någon som inte varit där, men så är det. The utlimate life hack, som MMM brukar säga. Det var f.ö. på den här bloggen jag hittade MMM så i förlängningen har jag Jan et al att tacka för min frihet. Innan var jag bara en svenne banan-sparare med motivationsproblem.

  Gravatar för användaren
  FruEfficientBadass
 18. Mycket bra skrivet.

  Men man behöver inte vara FIRE för att leva bra men sparsamt. Det har inget med inkomst att göra. Sparsamhet är en dygd som fungerar för alla inkomster och för alla ekonomiska målsättningar, oberoende av vad du vill göra framöver..

  Besser

  Gravatar för användaren
  Besser
 19. FIRE skapar en möjlighet till valfrihet i livet. Det här skapar starkare och tryggare människor som tar sina val utifrån sina sanna önskemål.

  Längre än så behöver man nästan inte ta det? Men så är jag ju redan frälst iofs.

  mvh,
  10årsplanen
  https://10arsplanen.blogspot.com/

  Gravatar för användaren
  10årsplanen
 20. Jag blir glad av denna artikel. FIRE för mig handlar om att leva och överleva. Efter att ha gått i väggen 2016 trots och inte varit glad på länge trots fina huset, bra chefsjobbet, underbar familj osv ställdes allt på sin spets. Jag tyckte att jag hade allt och råd med det mesta men glädjen fanns inte där. Jag satt dessutom fast i en massa kostnader och i en livsstil som krävde att jag arbetade heltid på ett arbete som dränerade min livsenergi.

  Jag hittade din blogg Jan samt några andra. Därifrån letade jag mig vidare och hittade just MMM. När jag läste Onkel Toms manifest och boken Your Money or Your Life föll allt på plats. Min tid är värd pengar. All skit jag spenderar pengar på kräver en arbetsinsats på ett dränerande arbete. Lägg därtill oron att jag inte kommer kunna fungera på ”samma höga nivå” framöver på grund av utmattningen – ja då måste man ta action.

  Tidigare spenderade vi nästan all vår och energi tid att dra ihop pengar. På helgerna la vi vår sista tid och energi att göra av med pengarna på sådant som inte ger verklig glädje. Vi visste och orkade inte tänka ut något annat.

  Vi arbetar fortfarande 100% båda två men jag har downshiftat från chef till specialist. Vi har slaktat vår kalender och säger nej till väldigt mycket. Vi har gått igenom vår ekonomi grundligt och sparade 50% av vår inkomst förra året, trots att vi renoverade tvättstugan. Detta låter tråkigt? Nej, det är det inte. Vi mår mycket bättre.

  Familjen sitter och pratar, pysslar och ger varandra tid – varje kväll. Vi gör utflykter, lagar mat, träffar vänner, träffar familj, lyssnar musik, tränar. Vi gör mer av det goda som bygger och stärker och mindre av allt som bara dränerar. Tänkt en stressig utefika eller en termosfika vid stranden på en plats vi valt. Jag valde förr det första alternativet (500 kr för en familj?), nu det senare (10 kr inkl hembakade bullar?)

  Vi gör det mesta men kanske inte i samma utsträckning och vi gör det smartare. Vi lever igen.

  iblandgormanratt.blogspot.com

  Svara
  16
  Gravatar för användaren
  iblandgormanratt
 21. ”Det handlar om att hitta en livsstil som är rik och meningsfull, utan att vara dyr.”

  Tycker han säger allt med dom orden. Och jag är övertygad om att alla kan. Jag har ansträngt mig ett par år nu, och nu i slutet av mars lyckades jag sätta undan 37% av min lön (45% om jag får räkna med amortering). Det här blir såklart inte av varje månad, men mitt mål är kontinuerliga 50%+.

  Detta utan att offra något, jag lever inte i någon misär. Intresse, budgetering och en insikt om att inte köpa skit jag inte behöver eller som inte skapar någon lycka, sen rullar det på ganska så bra. Innan jag började trodde jag att det var omöjligt och att folk som skrev om detta ljög eller hade något annat. Men nej det går faktiskt.

  Så många som lurar sig själva att konsumtion är lösningen. Samtidigt vågar ingen påstå att prylar gör dom lyckliga. Att det här ens är provocerande för vissa visar på hur galet det blivit med all köphets.

  Gravatar för användaren
  Andreas Hermansson
 22. Mycket bra replik som satte ord på min inställning till spranade och som också gav diskussionen mer nyanser. Jag tänker som skribenten, att det är en rolig livsstil (hobby) att spara mycket och inte att man späker sig. Vill jag spendera kan jag göra det, men eftersom jag har lyxen att välja känns mycket ovärt inom konsumtion. Jag känner mig extra tillfreds varje gång jag väljer bort konsumtion när de runt mig gör andra val. Samtidigt slår jag på stort när det är viktigt för mig. Skulle gärna vilja se fler gästinlägg av denna person!

  Gravatar för användaren
  Alice
 23. Med viss förvåning kan jag efter att ha läst Astillions inlägg konstatera att jag själv i 20 års tid varit en omedveten representant för FIRE som livsstil. Faktisk i sådan omfattning att jag blivit ifrågasatt och på gränsen till trakasserad av Skattemyndigheten som menar att det inte går att leva så billigt!

  Svara
  10
  Gravatar för användaren
  Håkan
  1. Skulle vara intressant att höra mer om Skatteverkets ifrågasättande!

   Gravatar för användaren
   Martin

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök