Reseberättelse från Better Globe-resan till Kenya 2015
Sök:

Reseberättelse från Better Globe-resan till Kenya 2015

Min reflektion och de viktigaste insikterna från resan

Reseberättelse från Better Globe-resan till Kenya 2015
Den här artikeln publicerades 2015-10-01 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

Den här artikeln är inaktuell, till vissa delar mer än 5 år gammal och hör ihop i ett större sammanhang. Jag rekommenderar att läsa dessa två artiklar innan du läser den här.

Den här artikeln finns kvar av referenskäl men den sponsrade länken är sedan en tid tillbaka borttagen.

Att resa med Better Globe i Kenya och Uganda är alltid väldigt speciellt. Även om jag reser dit i affärer för att kolla på plantagerna, följa utvecklingen och prata med människorna så ger det mycket perspektiv på livet. Det är extra lätt att vara tacksam för det livet man hade turen att födas till här i Sverige.

Det är faktiskt tredje gången jag är på plats och besöker Better Globes verksamhet i östra Afrika. De två tidigare resorna kan du läsa om här:

Om jag skulle sammanfatta årets resa i ett ord så skulle jag använda ordet: ”moget”. När jag var nere 2008 så blev jag imponerad av visionen och att man faktiskt hade ett proof-of-concept. Man hade börjat sätta de första träden i marken, man hade stora planer och idéer och alla var entusiastiska vilket smittade av sig.

Fyra år senare – 2012 – hade man utökat verksamheten, anlagt nya plantager men man hade fortfarande ett antal problem framför sig som återstod att lösa. Jag var full av tillförsikt och gillade det som jag såg. När jag var nere nu i augusti 2015 så har man kommit än längre.

För tydlighetens skull: jag har ett samarbete med Better Globe läs mer här eller här.

”Pilotprojektet” är avslutat

Det som är viktigt att komma ihåg är ju att jag är ”bara” en kund till Better Globe som alla andra. Sedan är jag lite mer engagerad i frågan både för att jag har investerat över 1 000 000 kr i projektet och för att jag går all-in i sådant som jag tycker är bra. Däremot har jag aldrig varit engagerad i ledningen eller i bolaget så jag kan bara svara för min upplevelse.

Min upplevelse idag är att Better Globe är bättre än någonsin. Som alla projekt så har inte allting gått på räls. Precis som det alltid brukar vara har många saker tagit längre tid och krävt mer resurser än vad man initialt har trott. Jag tror personligen att jag aldrig har varit med om motsatsen faktiskt. Men efter att ha funnits i 10 år så är min upplevelse nu att man har gjort de flesta misstag, man har gjort vartenda sak som man har tänkt göra:

 • Man har anlagt flera trädplantager
 • Man har mekaniserat en stor trädplantage
 • Man har renoverat skolor
 • Man har byggt egna skolor
 • Man har startat upp en mikrolånverksamhet
 • Man har lyckats plantera träd och få dem att överleva i områden inget trodde det gick
 • Man har gjort samarbeten med bönder om att plantera träd
 • Man har fått alla tillstånd som man har behövt
 • Man har kunnat undvika korruption
 • Man har skapat strukturer för att säkerställa organisationen
 • Man har många samarbeten med lokala organisationer, intressenter och företag
 • Man har mycket stöd från lokalbefolkningen och regioner
 • Man har betalat ut avkastning i tid i över 6 år i rad
 • etc..

Min upplevelse är således att det inte handlar särskilt mycket om att uppfinna saker, utan nu handlar det snarare om att göra saker så som man har gjort dem tidigare, fast i en mycket större skala. När jag pratade med grundaren Rino Solberg på plats så han vid tillfälle: ”Jag hade aldrig trott att jag skulle hålla på med ett 10 år långt pilotprojekt.” och det sammanfattar det ganska bra.

Handen på hjärtat så var det inte så det såldes in till mig 2007, att de sa – ”Vet du vad Jan, det kommer vara ett pilotprojekt i ytterligare 8 år…”. Men å andra sidan så har jag fått all min avkastning och nu är ju pilotprojektet över. Så jag personligen är mer positiv än någonsin – vilket också gör att jag har köpt fler träd i år än någonsin tidigare, väl över 1 000 st.

Det som jag också brukar tänka på är ett ordspråk en god vän till mig brukar säga:

Time will either promote you, or expose you.. Lennart Göthe

Better Globe har ju hållt på längre än de flesta andra projekt och än så länge så har de ju levererat gång på gång, vilket i min värld är ett positivt tecken. Resan gjorde mig väldigt trygg på det sättet.

Nytt för året är satsningen på agro-forestry och outgrowers

En av de stora nyheterna för året var satsningen på agro-forestry och outgrowers. Ett problem som Better Globe har haft är att det är relativt omständigt att ordna mark till plantagerna att plantera träd på. Den bästa lösningen till problemet har visat sig vara att låta bönder plantera träd på sin egen mark som de redan odlar vanliga grödor på. Det har visat sig bli en veritabel succé.

I artikeln nedan finns ett 5-minuter långt videoklipp som jag spelade in tillsammans med en sådan bonde som planterar träd på sin egen mark för Better Globes räkning.

Mikrolånverksamheten gör skillnad på riktigt

Det andra som jag fick möjlighet att göra för första gången var att besöka de människor som har fått tillgång till mikrolån via de pengar som vi trädägare har bidragit med. Det var väldigt häftigt att höra alla historier och den skillnad som natt och dag de har bidragit till.

Samarbete med ICRAF

En annan sak som gjorde stort intryck på mig var en intervju som jag fick möjlighet att göra med Dennis Garrity från ICRAF. Han är FN:s utnämnde ambassadör för att motverka ökenspridning och han är expert på just ”dryland afforestation” – det vill säga hur man planterar träd i semiöknen. Det som gjorde mycket intryck på mig var hur imponerad och stolt han var övet Better Globes arbete.

Han erkände att när Better Globe berättade om sina planer för 10 år sedan, hade han svårt att tro att de skulle lyckas. För ingen hade någonsin gjort det som Better Globe avsåg att göra och nu faktiskt har lyckats med.

Generalsekreteraren för KEFRI

Nedanstående intervju gjorde jag med generalsekreteraren för KEFRI (Kenya forestry research institute) som pratar om samarbetet med Better Globe Forestry. 

Video från Kiambere-plantagen

Följande video är också ganska cool över Kiambere-plantagen.

Några av mina bilder från årets resa

Relaterade artiklar


Den här artikeln publicerades 2015-10-01 klockan 08:47 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): Övrigt och off-topic.

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

2 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Du är helt förträfflig med din blogg. Du ger en massa bra information om det mesta.
  Jag kommer gynna dig genom att trycka på länk när jag ska köpa mina träd.
  Jag har dock två frågor:
  1) Avkastningen på 15 proc som kommer efter 5 år, kan man återinvestera dem genom att köpa träd?
  2) Har du kunnat ta ut pengar utan problem?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Daniel
  1. Vit pil

   Vad roligt Daniel. Tack!

   1. Ja, du kan återinvestera allt, en del eller ingenting. Ofta får man lite rabatt om man återinvesterar.

   2. Ja. Jag har personligen aldrig haft några problem.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.