Reseberättelse från Better Globe-resan till Kenya och Uganda 2012
Sök:

Reseberättelse från Better Globe-resan till Kenya och Uganda 2012

Bilder och berättelser från min andra Better Globe-resa till Afrika

Reseberättelse från Better Globe-resan till Kenya och Uganda 2012
Den här artikeln publicerades 2012-03-01 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

Den här artikeln är inaktuell, till vissa delar mer än 7 år gammal och hör ihop i ett större sammanhang. Jag rekommenderar att läsa dessa två artiklar innan du läser den här.

Den här artikeln finns kvar av referenskäl men den sponsrade länken är sedan en tid tillbaka borttagen.

Fyra år efter att jag besökte Afrika och Better Globes verksamhet på plats för första gången, bestämde jag mig att i februari 2012 åka ner igen. Första gången jag var nere var det det 2008 tillsammans med min fru Caroline. Den här gången följde jag med flera av mina ambassadörer och kollegor för att visa dem runt.

När jag var nere 2008 så var det den första organiserade resan och den hade en del barnsjukdomar såsom att vi spenderade kopiösa mängder tid på buss, åkandes mellan olika plantager, skolor och aktiviteter. För precis som vilka entusiastiska människor som helst så ville ju Rino Solberg och de andra visa oss allt. Den här andra resan var betydligt bättre balanserad samtidigt som vi till och med fick en dag ledig till att njuta av allt som Afrika och Kenya har att ge, inte minst med safari på Kilabuni Lodge i Tsavo National Park.

Nairobi och Better Globes huvudkontor

Den första dagen tillbringade vi i Nairobi och besökte Better Globes huvudkontor. Det var fantastiskt roligt att träffa alla medarbetare och inte minst att se att kontoret hade växt i antal anställda från mitt föregående besök. Det var speciellt viktigt för mig för jag vet hur det är med små bolag där man är starkt beroende av nyckelpersoner. Det bästa av allt var att både VD för Better Globes verksamhet i Kenya Jean-Paul Deprins och trädexperten Jan Vandenabeele nu hade assistenter som de lärde och jobbade tillsammans med.

Plantagen i Kiambere, Mwingi District, Kenya

Sedan åkte vi till plantagen i Kiambere som är en av Better Globes första större plantager. Den är anlagd vid Kiamberesjön där Kenyas elbolag har byggt en stor damm och haft problem med erosion. De bjöd in Better Globe att anlägga en testplantage för att se om träden kunde hindra jorderosionen. Hela projektet har varit en enormt stor framgång.

På en personlig nivå var det väldigt kul att se att plantagen har växt enormt mycket på de fyra åren. Både att träden har växt i höjd men även att plantagen har blivit flera gånger större. Eftersom plantagen dessutom ligger vid sjön är vattenförsörjningen bra vilket gör att träden växer nästan upp till 3 meter på ett och ett halvt år. Antalet anställda har även växt och nu har plantagen mellan 50 och 200 människor anställda beroende på hur mycket resurser som behövs.

GPS Koordinater till plantagen är: 0° 41.389′, 37° 54.598′ Klicka här för Google Maps

Klicka på bilderna nedan för att göra dem större, bläddra mellan dem och läsa bildtexterna.

Mboti, Nguni Mwingi District, Kenya

Nästa dag tillbringade vi i Mboti där Better Globe är engagerat med att renovera och bygga till på den lokala skolan. Det här var nog ett av de ställen som berörde mig mest. Särskilt när jag gjorde jämförelsen mellan huset som de hade sin förskola i. I byggnaden hade de 60 barn i åldrarna 2 – 6 år och där fanns absolut ingenting. Lekhörnan bestod av ett par tomma pet-flaskor. När jag jämförde det med Frejas förskola där problemet är att de bara har en iPad per avdelning, eller Frejas pengamaskin fick det mig bara vilja göra något.

När jag fick tillfälle att prata med rektorn för skolan fick jag reda på att en helt ny byggnad skulle kosta ca 20.000 kr att uppföra. Jag bestämde mig där och då att det skulle jag ta ansvar och se till att det blir gjort. Hur det skulle gå till visste jag faktiskt inte där och då, men det löste sig när jag kom hem. Tack vare mina kompisar och Facebook lyckades jag på väldigt kort tid samla ihop alla pengar som behövdes och mer därtill. De minsta barnen fick sin nya förskolebyggnad, se nedan. :)

Det är en sak när man besöker plantagerna och ser träden, vilket är det som man investerat i och det är en helt annan sak när man träffar föräldrarna och barnen vars liv faktiskt har påverkats så mycket till det bättre tack vare Better Globe. Det är här man också får sig en funderare över hur mycket längre vi egentligen har kommit, när man träffar dessa människor som inte har någonting och de är så glada, så tacksamma, så lyckliga och så generösa med det lilla de har. Jag minns att jag skulle skämts ögonen ur mig om jag där och då hade berättat om det som jag upplever som problem här hemma. Nedan var en av många sånger som studenter sjöng för oss som kom och hälsade på.

Nedan följer ytterligare några bilder från besöket i Mboti.

Kibwezi Mukuyu Farm, Kenya

I Kibwezi har Better Globe sin testanläggning där man testar olika grödor, vad som trivs tillsammans med vad samt det är även här som man utbildar all personal. Inte bara de som ska jobba på plantagerna utan även dem som bor runt om då de många gånger saknar basal kunskap. T.ex. har vi sett att getter älskar en speciell sorts kaktus vilket lokalbefolkningen inte trodde förrän de såg det med sina egna ögon.

Nedan följer några av bilderna från Kibwezi som jag tog i nu i februari 2012.

Nyongoro

Nyongoro är en av Better Globes nyaste plantager och det är även där som man skalar upp verksamheten i förhållande till de andra plantagerna. Här gör man visst arbete maskinellt som annars är oerhört svårt som t.ex. röjning av all sly. Nyongoro var nog resans höjdpunkt för mig eftersom jag inte varit här tidigare och för att jag fick träffa och prata med människorna på plats och höra deras historier.

Några roliga historier var t.ex. polischefen i området som berättade att tack vare Better Globe så hade kriminaliteten i området sjunkit drastiskt eftersom människor nu kunde arbeta och således inte behövde ägna sig åt kriminalitet. Något som jag i min vildaste fantasi inte hade kommit på själv.

En annan historia var representanten för kooperativet som berättade att nu fick de något värde av marken – eftersom den inte har gått att odla på, inte kunnat ge mat till betesdjuren och inte kunnat användas till något annat eftersom det ligger just i ett semiökenområde. Nu var marken plötsligt värd något och eftersom Better Globe leasar marken på 99 år så var det en väldigt god affär för alla parter.

Sammanfattning

Jag måste säga att den stora behållningen från den här andra resan var att se hur allting har växt och blivit så mycket större och så mycket bättre. När jag var nere första gången så var det ändå i startskedet och mer ett proof-of-concept. Nu när jag vara nere andra gången efter fyra år så var det inte längre i startskedet utan nu var det en fungerande verksamhet. Om än inte uppe i full produktionskapacitet men på god väg.

Jag kommer sannolikt försöka åka ner under 2015 igen och åka ner med 2 eller 3 års mellanrum.  Det är verkligen en resa som jag rekommenderar av hela mitt hjärta! Några övriga bilder från resan som jag tycker om och som visar Afrika från den sidan som vi också känner till den för:

Relaterade artiklar


Den här artikeln publicerades 2012-03-01 klockan 23:55 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): Övrigt och off-topic.

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.