Resultatet av att göra det som 95 % av alla andra aldrig gör...
Sök:

Resultatet av att göra det som 95 % av alla andra aldrig gör…

Ett läsarmejl om vad som är möjligt på bara fyra år

Den här artikeln publicerades 2015-03-10 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

Min vän och kollega i Balansekonomi, Charlie Söderberg brukar på sina föreläsningar ställa frågan: ”Är du beredd att de kommande 5 åren göra det som 95 % av befolkningen aldrig gör för att om 5 år ha det som 95 % av befolkningen aldrig kommer att få?”

För ett par dagar sedan fick jag nedanstående fantastiska mejl från en läsare.

Jag var på Charlies seminarium hösten 2011 och även din kickoff kort därefter. Innan detta levde jag lön-lön och har aldrig haft mer än 20 tkr på mitt lönekonto. Jag har defenetivt aldrig haft något sparande eller andra tillgångar.

Charlie och framförallt DU på din kickoff gav mig en stor käftsmäll och inspererade mig något otroligt. Kort efter kickoffen öppnade jag mitt första konto hos Avanzamini (isk fanns inte då, dock förde jag över allt till en isk efter nyåret 11/12). Sedan dess har jag läst alla dina inlägg på Rikatillsammans och även plöjt alla Robert Kiyosakis böcker. Har även läst och läser mängder med böcker om pengar och personlig utveckling.

I dagarna passerade jag min första miljon på Avanza. Jag tittar även på en hyresfastighet likt dig och har allt klart med banken. Under 2014 sprang jag mitt första STHLM-Marathon och påbörjade i samband med Vansbro även min första ”En Svensk Klasssiker”. Nu blir det dock inget Vasalopp eftersom jag brutit foten! Det gör inget, eftersom Vasaloppet går ju även nästa år.

Jag och min sambo kan lova dig att jag är en betydligt gladare, bättre, empatisk, omtänksammare, generösare och friare människa idag än innan ”du kom in i mitt liv”.

Jag vill att du ska veta att det du gör verkligen hjälper människor. Jag är dig evigt tacksam för den insperationen du gett/ger mig för att förändra mitt liv till det bättre.

TACK!

Mvh:

[..anonymiserat på önskemål av läsaren..]

P.s jag kanske är extrem. Mitt äldsta barn är sex (6)! Jag har redan börjat spara 100kr/mån till mina barnbarn! Räkna på det 100kr/mån i 40år till barnbarnens kontantinsatser.

Jag tycker det här verkligen är magiskt. Jag vet ju att det verkligen går att göra STOR skillnad, jag har gjort det själv, men det är så oerhört glädjande att höra det från andra. Det som jag uppskattar personligen är att jag har fått vara en liten del på den här läsarens resa, samtidigt som jag vet att det inte handlar om mig. Behållningen påstår jag nämligen är en helt annan.

Det handlar om att förvalta de möjligheter man får och sedan faktiskt agera på dem. Kineserna har ett ordspråk som jag gillar på samma tema:

Att veta men inte göra är samma sak som att inte veta.

Jag tycker att det fångar just poängen med att man behöver agera på den kunskap eller insikt som man får. Att bara ha insikten, kunskapen eller kunna saker i teorin gör ingen som helst skillnad. Sett utifrån så ser det ju faktiskt ut på exakt samma sätt som om man inte hade vetat det överhuvudtaget.

Det är det som skiljer den här läsaren från 95 % av befolkningen. Hen har faktiskt gjort något, inte bara ett steg utan många konsekventa steg under flera år. Det ger resultat. Stora resultat. Resultat som dessutom över tid bara kommer att växa och blir större och större. Så GRATTIS till den här läsaren och för oss andra handlar det om att kanske gör ett litet val idag. Att ställa sig frågan:

Är jag beredd att göra det som 95 % av befolkningen aldrig gör, för att likt läsaren ovan, om 5 år ha det som 95 % av befolkningen aldrig kommer att ha?

Jag svarade JA på den frågan 2008 och har aldrig ångrat mig sedan dess. Vad svarar du?

Besök föreläsningen med Balansekonomi

PS. Du läser likt läsaren redan på bloggen – Check! Då återstår egentligen bara besöka föreläsningen med Balansekonomi (annonslänk) (gratis om du använder länken) och sedan börja göra. Lycka till! DS.

Tillägg 150323:

På begäran i kommentarerna har läsaren kompletterat med sin historia kring hur det gick till:


Den här artikeln publicerades 2015-03-10 klockan 22:21 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): Intervjuer och läsarhistorier.

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

34 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Jan jag är också väldigt nyfiken på hur hsn gjort för stt tjäna sin första miljon.
  En yvig fråga. Om jag har en miljon hur får jag den att jobba bäst uppåt på fem års sikt?
  Har du tid att svara är jag tacksam!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Danaxel Lindberg
  1. Vit pil

   Jag har varit i kontakt med läsaren och hen har lovat att återkomma inom ett par dagar med en beskrivning av sin historia. :)

   Hur man ska placera en miljon beror ju på vad ens mål är, ens risktolerans och en mängd andra saker. Förslag på hur man kan tänka för att placera sina pengar på lång sikt finns här:

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 2. Vit pil

  Nu blir man ju otroligt nyfiken på hur den här personen har gjort för att få ihop sin miljon, dessutom då på bara 3,5 år?! Det hade varit väldigt intressant att se ”portföljen”! Sedan är det givetvis alltid roligt att höra om andra framgångar, för hälsan och personlig utveckling och så – verkligen jätteroligt för den här personen – MEN, frågan kvarstår – Hur gick det till??

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Marie
  1. Vit pil

   Jag ska mejla personen och höra om hen vill dela med sig av vilka steg som togs. :)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
   1. Vit pil

    Tack Jan! Jag vill också passa på att tacka för allt jobb du gör med den här sidan! Jag upplever samma ”halleluja-moment” efter att jag hittat din blogg!! Jag är också en av dem som har kommit igång med ISK på Avanza med ett månadssparande i indexfonder, mycket tack vare dig. Såå mycket kunskap du har, som du delar med dig av och bara det är ju fantastiskt. Det var väldigt gripande att läsa om din bakgrund också, man får sig verkligen en tankeställare, att livet inte alltid är som man föreställer sig för andra!! Jag vill också tacka för tipset om att betala räkningar med kreditkort och tjänster som Betalo och Billhop!! Vilken superbra tjänst! Visste inte att detta fanns, helt genialt ju!

    Så, som så många andra kan jag bara instämma – stort tack för all information du delar med dig av och för att du finns ”där ute”. Ovärderligt!!
    Hälsn Marie

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Marie
   2. Vit pil

    Tack Marie! Din kommentar gjorde mig jätteglad. När det gäller att betala sina räkningar med kreditkortet så är det dock viktigt att bara se att avgiften inte överstiger den vinsten som du får, så att det inte blir Ebberöds bank. :)

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   Skall man vara krasst realistisk så får man nog inse att det enda sättet att förväntas få ihop en miljon på så kort tid är att spara närmare en miljon. Visst kan man lite skjuts av avkastningen, men man bör inte räkna med mirakel. Inträffar mirakel så lär det ju vara få förunnat.

   Skall man spara sig till en förmögenhet så bör man nog skrota bli-rik-snabbt-idéerna. Antingen så sparar man MYCKET eller så sparar man länge (i det sista fallet kan avkastningen hinna hjälpa till markant). Som räkneexempel så tar det runt åtta år att få ihop ett wibblekonto ifall man sparar bara 10% av sin inkomst.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Skyking
  3. Vit pil

   Nu finns där en uppföljning till den här artikeln där läsaren beskriver hur det gick till:

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 3. Vit pil

  Jag är total nybörjare på aktier. Då jag började läsa kändes den här sajten helt rätt. Men efter ett tag fick jag smaken av sekt. Alla lyckas så fantastiskt och folk blir miljonärer hit och dit. Var finns exemplen på de som satsat fel, när börsen, som nu är dyr, och där man kanske hoppats på plus men fått minus?
  Det är viktigt att berätta om sådana exempel också, och speciellt vad man ska göra om ens investeringar i aktier inte går åt rätt håll.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Peter
  1. Vit pil

   Men jag antar du inte läst igenom alla Jans artiklar när du kommer med ett påstående likt detta? Självklart ska man vara restriktiv när man tolkar allt som man läser på internet, men hela kärnan i Jans sätt att spara är just kontinuiteten i sparandet. Om du sparar kontinuerligt och över en lång period som han förespråkar ( 5 – 10 år), så kommer du antagligen inte att sluta med minus på kontot; eftersom dina insatser kommer komma när börsen både är hög och låg och det faktum att börsen historiskt sett avkastat 7- 8 % per år i snitt.
   Med ett koncept likt det Jan förespråkar så försvinner den spekulativa delen och därmed kommer du inte ”satsa fel” just för att du inte spekulerar, utan investerar.

   Detta är ju självklart förutsatt att du investerar i fonder, likt de Jan förespråkar, och inte investerar direkt i aktier, utan kunskap om aktiehandel/företagsvärdering.

   PS. Vill också rikta ett tack till Jan! Även om jag inte följer din modell för sparande till fullo längre, så var denna bloggen och alla inlägg en stor inspirationskälla när jag själv la grunden för det stora intresse för finans jag nu har!

   0
   Gravatar ikon för användaren
   David
   1. Vit pil

    Oj, vad glad din kommentar gjorde mig David! Det är verkligen precis det här som jag försöker förklara på så många olika sätt. Att det handlar om att investera istället för att spekulera, att vara långsiktig och ha oddsen på sin sida. :)

    Jag blir även nyfiken på vad det är för annorlunda saker som du gör idag – för där finns alltid möjlighet att läsa sig nya saker – även för mig. :-) De roligaste diskussionerna har man ju med dem som inte håller med i alla ens åsikter…

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   Värt att notera är att exemplet troligen handlar om någon som sparat belopp som kanske inte ligger inom räckhåll för dig. Skall man bli miljonär på fem år så behöver man kanske spara 15tkr/mån. Har man mindre sparande tar det naturligtvis längre tid – man bör nog se att de inte rör sig om en bli-rik-snabbt-metod (för lyckas du snabbt så var du ganska rik till att börja med)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Skyking
   1. Vit pil

    Jag ska återkomma och se om personen vill dela med sig av hur hen gjorde. Det handlar naturligtvis om ett sparande men det handlar också t.ex. hur mycket man kan sänka sina utgifter och hur duktig man är på att löneförhandla eller skapa sidoinkomster.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Jan Bolmeson
  3. Vit pil

   Ja, absolut. Jag håller med – jag har i många artiklar berättat när det har gått fel för mig. När jag har förlorat pengar, fått nej av banken, blivit stämd i Turkiet i en investering som gick fel, haft fel om bostadsbubblan sedan 2005 och så vidare.

   Om jag däremot får bemöta några av de sakerna som du skriver i din kommentar, t.ex. kring att börsen är dyr just nu. Det är därför jag inte rekommenderar att ha 100 % aktie-portföljer, tvärtom rekommenderar jag alltid att ha ett brett sparande med flera tillgångsslag. Jag rekommenderar långsiktighet eftersom det är det bästa sättet att sänka risken och så vidare. Allt det här finns i flera av mina andra artiklar.

   Om man har investeringar som inte går åt rätt håll momentant så behöver man inte göra något överhuvudtaget så länge som den underliggande strategin är sund – som t.ex. med RikaTillsammans-portföljen. Där räknar man till och med att 3/4 av portföljen ska gå ”åt fel håll” konstant. Hoppas det här var svar på dina frågor.

   Återkom gärna om du inte hittar artiklarna som jag refererar till här på bloggen.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 4. Vit pil

  Det var inte så länge sedan jag ramlade in på din blogg. Jag satte mig ner och började läsa från början och fattade ganska snabbt galoppen. Jag hade redan mycket av det du pratat om: månatligt sparande, lite blandat innehåll i fonder för att sprida risker osv. Problemet för mig var att jag hade något jag vill kalla slentriansparande dvs det som saknades var en målsättning/ett syfte. Det gjorde att pengarna inte växte speciellt mycket fastän jag sparade ganska hårt redan innan. När sparkontot nådde upp till en viss nivå så lockade det att köpa något onödigt.

  Det var inte några större bekymmer att ställa om sparandet till att vara potentiellt sett effektivare.
  Sen kom då tanken hur skall jag kunna spara _mer_ pengar än de 10-15% som rekommenderas? Jag lider väl som de flesta av en önskan om snabba resultat. Nå, jag kan inte trolla fram pengar ur intet så den möjlighet jag har just nu är att vränga ur mer ur den inkomst jag har. Den möjligheten har inte alla men för mig går det då jag är singel och har erfarenhet av att leva snålt under långa perioder.
  Vad hade jag då för möjlighet att hitta mer pengar i en redan ansträngd budget? För mig tog det några minuter med papper och penna. Jag öppnade internetbanken och skärskådade mina utgifter förra året. Det visade sig att min bank har något som kallas utgiftskollen där alla inköp kan sorteras i olika kategorier (mat, kläder, bil mm). Jag förde in månad för månad på ett ark och började summera. Summorna förde jag sen in i diagram. När allt var klart hade jag gjort 12 fina pajdiagram som visualiserade exakt vad min lön går till under ett år och jag reagerade på att matkontot käkade upp över 30% (lyxfällan nästa!). Visst hade jag på känn att det skulle vara så med utelunch mer eller mindre varje dag osv men att det skulle handla om närmare 100000 kr/år var ju rent makalöst. Det gav ju också ett handgripligt svar på varför det skall vara så förbenat svårt att hålla vikten och att lönen aldrig räcker till.
  I min nyfunna iver att korta av tiden för att nå första delmålet i mitt sparande så bestämde jag mig för att under månaden testa att laga min lunch själv. Knallade iväg en söndag eftermiddag till affären och handlade exakt det som behövdes till 5 lunchlådor och inte en millimeter till. Godis, chips, dricka, öl och annat onödigt bannlystes samtidigt, enbart för att sånt var onödiga utgifter.
  Jag kom hem, lagade mat, satte kvittot i en pärm och kände mig ganska nöjd med mig själv.

  Nu har jag gjort så i 4 veckor och vad har det gett för resultat?

  På fyra veckor har jag:
  * ställt om min hushållsekonomi från grunden (buffert, mål, långsikt)
  * sålt av gamla ”dåliga” fonder
  * skaffat isk konton
  * skapat två penningmaskiner med månatliga insättningar
  * gjort mitt livs första aktieaffär (satte in några hundra extra på isk för att täcka räntan och ha som ”lekpengar” under tiden)
  * ”hittat” över 4000 kr den här månaden i onödiga utgifter
  * gått ner 8 kg i vikt (det beror inte på nästa punkt, det här kom först och nästa punkt är följdeffekt)
  * fått ändan ur vagnen och börjat promenera
  * fått en helt ny energi i kroppen
  * börjat tro på att det faktiskt är möjligt att bli rik, smal och lycklig på en och samma gång

  Allt det, enbart för att jag hittade den här bloggen i mitten av februari.
  Lita på att jag menar det jag skriver nu: En miljon tack Jan! Även om det mot förmodan skiter sig totalt med sparandet så har jag vunnit något jag inte trott vara möjligt. Du och din blogg sparkade in mig på en ny väg i livet. Jag håller som bäst på och tar tillbaks mitt liv och har kanske hittat en framkomlig väg mot en ljusare framtid på mer än ett plan.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Fredde
  1. Vit pil

   Angående inköp så brukade jag under min högskoletid använda inköpslista när jag handlade. Då blir det lättare att motstå spontanköp när man är i butiken – vilket kanske lätt blir fallet ifall man knallar iväg till ICA för att se om det finns något ätbart.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Skyking
   1. Vit pil

    Ja, håller med. Jag och min fru använder faktiskt det till stora delar fortfarande. Idag finns det en bra app ”OurGroceries” som vi använder (iPhone) som är gratis och fungerar som så att man delar den mellan två telefoner och kan stryka efterhand.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   Hej Fredde! Tack, tack och återigen tack för att du delar med dig så generöst. Din kommentar gjorde mig jätteglad. För det är verkligen sådant som är så roligt att höra. Att man kanske får vara med som en liten del på en annan persons resa. För ibland känns det som – ”kommer någon verkligen att läsa den här artikeln?” eller ”gör det här verkligen någon som helst skillnad?

   Då ger kommentarer som den här att jag får väldigt mycket energi och kommer tillbaka till mitt syfte med bloggen – varför gör jag det här överhuvudtaget. Sedan håller jag helt med dig i din analys, den här (tyvärr) inte helt ovanlig med att vi har mycket kostnader som vi egentligen inte ens upplever något värde av. Det är därför många kan spara 10 % av sin lön och efter några veckor inte ens märka någon skillnad.

   Avslutningsvis – ett STORT grattis till dig och dina resultat!! :-)

   PS. Hoppas att du har firat! DS.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  3. Vit pil

   Grattis till ditt nya liv, Fredde!! Lycka till!

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Marie
 5. Vit pil

  Jag skulle gärna vilja ha massa bok tips om personligutveckling, privatekonomi investeringar…….. gärna på Svenska!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Emma
 6. Vit pil

  Vad synd att det inte gick att se föreläsningen online. Bor nämligen 10 mil från närmsta ort och varje föreläsning är på en vardag vilket gör det svårt. Tack för en bra blogg.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Adam
  1. Vit pil

   Kolla in nyhetsmorgon där Charlie i princip kör föreläsningen i en programserie som startade i morse!

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Kajsa
   1. Vit pil

    Tack för tipset. Har lagt upp det nu som en egen artikel. :)

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   Här har jag skrivit ett kort inlägg om Charlies ”Så blir du rik”-skola på TV4s nyhetsmorgon.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 7. Vit pil

  Tilläggas bör att majoriteten köper just fonder. Vare sig det är indexfonder eller andra fonder. Därför, om ni vill tillhöra de 5%, köp inte fonder.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mathias
  1. Vit pil

   Har du någon källa på det? Gärna en som visar på vettigt sparmönster. Att spara 100kr i månaden och ta ut 1200kr/år leder inte till någon stor förmögenhet i detta livet.

   Det jag sett är att folk normalt har ganska tunt med förmögenhet (boende och bundet pensionskapital oräknat). Det som torde skilja folk som bygger pengamaskin från breda massan är just att man satsar på att bygga en riktig förmögenhet.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Skyking
  2. Vit pil

   Mathias, i artikeln syftar Jan antagligen på att 95% av befolkningen inte har ett långsiktigt sparande eller tanken att pengarna ska jobba för en. Om 5% köper Anvanza Zero/Nordnet superfond eller direktinnehav i 10-15 svenska aktier gör ingen skillnad då alla väljer att avstå från något idag för att få mer imorgon. Vad jag förstått så är det snarare ekonomisk smarthet och inte avancerad aktietrading som är grundpelaren för den här bloggen.

   Är det inte dags att lägga ner ditt korståg för att utrota fondsparande bland svenska småsparare? Speciellt då bloggen du följer i stora drag bygger på fondsparande…

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Nicholas
  3. Vit pil

   Skyking, med undantag för de som inte har en lön eller ett arbete så läggs väldigt mycket av pensionsavsättningarna i just fonder? Det egna privata sparandet sedan, det är givetvis en helt annan femma. Med vårat bidragssystem är det väl många som inte ser poängen i ett eget privat sparande (utanför pensionssystemet). Stat och kommun agerar ”privat sparande”.

   Nicholas, detta är inte mer ett korståg från min sida än någon annans tilltro till något annat. Som jag ser det är det bra att alla synsätt vävs in investeringsdebatten.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Mathias
  4. Vit pil

   Precis, bortsett från pensionsystemet (pengar man inte får leva på förrän man är senil – det är till och med tveksamt ifall man äger detta sparandet) och bostaden (förmögenhet man inte kan frigöra) – ja då sträcker sig gemene mans fondsparande till något som knappt duger till något (och dessutom ackumulerar man inte upp sitt sparande heller).

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Skyking
 8. Vit pil

  Jag håller med, du gör skillnad Jan! Jag gick hela Balansekonomis kurs vintern 13/14 och läst din blogg sedan dess. Jag kan säga att utan din hjälp hade jag fortfarande suttit med dyra fonder som Nordea gett mig rådet att ha eftersom jag skyllde på att jag inte kan och inte orkar. Nu har jag bytt till Avanza och behöver inte göra mer än innan men har en plan och ett sparande. Jag har blivit medveten och också gjort en förändring, men det krävdes hjälp. Jag kan erkänna att jag tyckte det var jätteläskigt och väldigt svårt att ansvara över pengar när man inte förstår sig på fonder och/eller aktier till exempel. Jag tror att många precis som jag behöver en kurs för att kunna förstå att det inte är svårt eller ”dumt” att spara i fonder utan snarare tvärtom dumt att spara på banken till 0% ränta. Kanske är det bristen på kunskap som får oss att använda pengarna och inte ha ett sparande som gör att många har max 20 000 kronor på kontot. Din blogg och Balansekonomis kurs behövs! Fortsätt sprida kunskap, sen är det upp till var och en att agera. Än så länge tror jag dock att många, precis som jag var för två år sedan, är omedvetet inkompetenta…

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Kajsa
  1. Vit pil

   Riktigt bra inlägg som vanligt.

   Ibland är det dock svårt att göra även om viljan till 100% finns. Som exempel, mitt företag där jag jobbar har ett avtal om tjänstepension med danica pension, som har valt åt mig en i mitt tycke väldigt dålig fond (navigera pro selection long term) med höga avgifter (1,7%) och blygsam avkastning. Problemet här är att jag är helt låst av vad Danica har för utbud, vilket är en massa fonder dyra fonder. Det finns inte en endaste indexfond bland det jag kan välja mellan. Den billigaste de har är Didner och Gerge Aktiefond Sverige på 1,2% förv. avgift… Vad göra i detta läget? Har pratat med mitt företag om att jag vill flytta min TP till Avanza, men det gick inte.

   /H

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Henrik
   1. Vit pil

    Ja, tyvärr finns det inte så mycket att göra i en sådan situation än att göra det bästa möjliga. Jag själv har en liknande situation med SEB Tryggliv själv. Jag skulle dock försöka använda samma metodik som förut – så bred fond som möjligt med så många Morningstar-stjärnor och så bra Sharpekvot som möjligt.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   Tack Kajsa och grattis till dig själv till både insikten, men framförallt för att du faktiskt agerade på insikten. :)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.