Mikrosparande i guld med Revolut-kortet| Reklam

Betalkortet och appen Revolut har uppdaterats och blivit ännu bättre...

Mikrosparande i guld med Revolut-kortet| Reklam

Ända sedan förra året är jag ett stort fan av betalkortet och appen Revolut. Det är kostnadsfritt, det erbjuder många säkerhetsfunktioner, ingen valutaväxlingsavgift, mikrosparande och koppling till mobiltelefonen inkl. t.ex. ApplePay som jag använder dagligen. Nu har Revolut blivit ännu bättre genom att de inför / kommer att införa möjlighet att mikrospara i guld – något som kan vara ett alternativ för dig som bara sparar i en fondrobot som LYSA. Artikeln är inte sponsrad, men innehåller sponsrade länkar.

Förra året skrev jag en uttömmande artikel om ”De bästa kredit- och betalkorten 2020” där jag konstaterade att Revolut var det bästa betalkortet. Det enda som egentligen saknades var möjlighet till kredit. Det kunde man dock lösa genom att komplettera med ett kreditkort från Komplett Bank (annonslänk) som också är kostnadsfritt. Men om vi fokuserar på Revolut så har det i dagarna blivit ännu bättre och därav anledningen till den här artikeln.

TL;DR: Artikeln sammanfattad i tre punkter
  • Revolut är, enligt mig, det bästa betalkortet eftersom det är gratis, tryggt och hjälper en att spara pengar
  • De har infört en ny mikrosparfunktion i guld som rullas ut till alla i april
  • Du får gärna använda vår sponsrade länk → (annonslänk)

Nedan följer en sammanfattning av de viktigaste anledningarna till att jag gillar Revolut och några av nyheterna:

Virtuella engångskort för alla (och många andra säkerhetsfunktioner)
Sedan tidigare har Revolut starka säkerhetsfunktioner, bland annat genom att skapa virtuella VISA eller MasterCard när man handlar på nätet. Genom att använda virtuella kort kan man sätta ett maxbelopp och inte oroa sig för att man blir skimmad eller att någon stjäl ens kortuppgifter. Vi använder virtuella kort för löpande abonnemang som t.ex. Netflix samt virtuella engångsköp när man handlar något enstaka på någon sajt man är lite osäker.
Nu har Revolut släppt funktionen virtuella engångskort för alla användare. Något som förut var begränsat till betalande Premium eller Metal-medlemmar. Sedan tidigare finns geografisk säkerhet, möjlighet att stänga av online-köp, byta pin-kod, stänga av blip eller magnetremsa, låsa och låsa upp kortet och så vidare.
Inget valutapåslag vid köp på nätet i andra valutor
Majoriteten av alla svenska bank- och kreditkort har ett ganska stort valutapåslag när man handlar i andra valutor. Det kan vara allt från 0.5 till 1.5 procent (och än högre). Det kanske inte spelar någon roll i det enskilda köpet men över tid så blir det ganska mycket pengar. Särskilt om man är utomlands (nåja, kanske inte just nu i Corona-tider), men extra viktigt blir det om man gör investeringar i utländska valutor (t.ex. Trine).
När man handlar på nätet/utomlands med Revolut-kortet sparar man alltså pengar jämfört med majoriteten av alla andra kort. Använder man dessutom det virtuella kortet blir det både billigare och tryggare.
Konton i olika valutor
En av de funktioner som jag har gillat mest är möjligheten att ha olika valutakonton på Revolut. Man kan ha pengar i kronor, euro, dollar, baht, schweizerfranc eller någon annan upptänklig valuta. Det är extremt enkelt sätt att diversifiera likvida medel från svenska kronan till andra valutor. Det handlar inte om att spekulera utan snarare värdebevara och sänka risken. För premium- och metal-användare kan man dessutom växla till guld(!).
”Swisha” till människor i andra länder
Jag tycker att swish fungerar utmärkt i Sverige och använder det frekvent. Problemet är ju att det inte går att swisha till folk i andra länder. Där fungerar Revolut också extremt väl genom att man kan föra över pengar smidigt till andra Revolut-användare även om dessa är i andra länder. Numer kan även föra över pengar till kompisar i USA. 
Appen har blivit bättre och Apple Pay är fantastiskt
Slutligen släpper Revolut kontinuerligt uppdateringar av appen i telefonen vilket jag tycker är både kul och värdefullt. Framförallt älskar jag möjligheten till Apple Pay (finns även till android). Det gör att jag inte behöver ha med mig plånboken till ICA utan det räcker med telefonen för att kunna betala genom ”blipp”. Sjukt smidigt. 
Mikrosparande
Jag är en stark förespråkare av att sparande ska vara automatiskt. Revolut har en funktion för mikrosparande som gör att varje gång du handlar så drar de lite extra och sätter det på ett mikrosparkonto (”vault”). På det sättet bygger man upp en lite nätt summa över tid utan att man ens tänker på det. 

Jag tycker att flera enskilda punkter ovan är anledning nog till att testa Revolut-kortet. Särskilt eftersom det är kostnadsfritt. Under en begränsad period (8 april) erbjuder de nu även 150 kr i bonus till dig som testar det via min sponsrade länk nedan:

För att få de 150 kr behöver du 1) använda länken ovan, 2) ladda ner och installera appen, 3) gå genom registreringsprocessen och 4) sätta in 100 kr från ditt konto eller ett annat betalkort. Jag hoppas att du gillar kortet lika mycket som vi gör. Jag kan även rekommendera följande två artiklar:

Där Revolut svarar på många vanliga läsarfrågor, både i artikeln och tillhörande kommentarer. ?

Möjlighet att använda guld som valuta om du är Premium/Metal-användare (i slutet av månaden tillgängligt för alla)

Enligt ovan är Revolut fantastiskt och långt mycket bättre än majoriteten av alla andra svenska kort redan på gratis-nivån. Om man väljer att uppgradera det till Premium (77 kr/mån) eller Metal (139 kr/mån) får man väldigt mycket mer funktioner. Här är det mer upp till var och en att avgöra om man tycker att det är värt det eller inte. Det är nämligen inte lika självklart som på gratisnivån. Så ingen så tydlig rekommendation som för gratis-kortet.

Uppdatering 200404: Enligt Revolut kommer mikrosparandet i guld bli tillgängligt för alla utan kostnad i slutet av månaden. ?

Jag och Caroline valde att uppgradera till Metal-kortet det då det fanns ett antal funktioner som tilltalade mig, bl.a. tillgång till Lounger då jag flyger flög en del, de virtuella engångskorten som nu finns tillgängliga för alla, consierge-service, försäkringar och liknande. Handen på hjärtat så gillade jag att kortet var i metall och hur det låg i handen också… ??‍♂️

Nu har dock Revolut lanserat en funktion som jag inte visste att jag önskade, men när jag såg den så blev jag både intresserad och glad. Det handlar om möjligheten att växla och ha pengar i guld. Jag tycker att det är briljant att Revolut relaterar till guld som vilken annan valuta som helst. Det vill säga att i appen och i deras app är det ingen skillnad på Guld eller någon annan valuta som t.ex. SEK. Allt jag kan göra i SEK (mikrospar, växling, överföring, konsumtion etc) kan jag göra i guld.

Det finns många anledningar till min entusiasm kring det här. Jag har pratat om guld som en försäkring och ett tillgångsslag att ha i sitt sparande sedan 2013. Huvudargumenten handlar om att guldet är en värdebevarare när vanliga pengar inte är det. Ett av mina favoritexempel är att en T-Ford för 100 år sedan kostade ca 200 USD och ca 450 gram guld. En Ford idag kostar ungefär 20 000 USD men fortfarande ca 450 gram guld. I tider av oro, som nu, så ökar också efterfrågan på guld. Guld bör således ingå i allas privatekonomi och sparande på ett eller annat sätt.

Mikrosparande i guld – en bra kombination för dig som bara har LYSA

Jag ser inte Revolut-funktionen primärt som ett sätt att ersätta sparandet i modellportföljerna eller som en investering där guldet ska växlas mot aktier. Jag ser det inte heller som att man ska ha alla sina pengar i guld och betala via guld (även om det går). Snarare ser jag det som ett enkelt sätt att få guldexponering i form av månadssparande. Därför har jag gjort om mitt mikrosparande hos Revolut från SEK till guld. Rent praktiskt innebär det att jag har ställt in att:

  • ca 20-30 kr om dagen flyttas från mitt SEK-konto till mitt guld-mikrosparande (”vault”)
  • vid varje köp avrundas köpet och avrundningen flyttas guld-mikrosparandet

Det gör att jag varje månad får ett litet regelbundet sparande i guld. Det är också ett sätt som man kan inspireras av om man bara har ett sparande hos LYSA (eftersom LYSA inte ger någon guldexponering). Dock måste man naturligtvis räkna på om det är värt den extra avgiften för premium- eller metall-kortet. Så man får som alltid göra en avvägning om det fungerar med ens livssituation och ekonomi. Dessutom får man också vara medveten om att guld är något som varierar i värde. Guld är ingen lågrisk investering, snarare tvärtom kan guldet röra sig ganska mycket.

Revolut och guld på djupet samt de fyra sätten att investera i guld (och silver)

Det finns några olika sätt att få tillgång till guld och silver:

Fysiskt guld och silver i form av mynt och tackor
Om man har möjlighet så brukar jag rekommendera att köpa lite guld eller silver i fysisk form som man kan ha hemma. Syftet är inte så mycket att se det som en investering som man säljer av för att köpa aktier eller andra tillgångar. Jag ser det mer som ”generational wealth” som går i arv till barnen och den yttersta formen av försäkring vid zombiapokalypsen. 
Oallokerat guld via värdepapper
För att få in guld i sitt sparande så är det sämsta sättet att göra det på via oallokerat guld och silver. Det betyder att man köper ett värdepapper som följer guldpriset men som inte äger den fysiska metallen. Exempel är t.ex. Guld Ava på Avanza, certifikat eller derivat.
Allokerat guld via värdepapper
Det bästa sättet att investera i guld är genom fonder som äger metallen fysiskt och har den i sina egna valv. Det vill säga att när du köper en andel så får du en motsvarande mängd fysisk metall. Det är det som sker t.ex. i fonden Xetra Gold (4GLD). När vi köper en andel i fonden så får vi 1 gram guld. För övrigt ska den fonden komma till Avanza under våren också.
Allokerat fysiskt guld 
Det sista sättet att äga guld är genom att du äger det men outsourcar förvaring, försäkring och det praktiska till ett annat företag. Ett exempel som jag har använt i många år är BullionVault (annonslänk). Från dessa leverantörer kan du ofta få guldet hemskickat då de ju bara förvarar det åt dig.

Revolut har nu gjort en riktigt bra avvägning mellan de olika alternativen ovan. Så som jag har förstått deras dokumentation så är det allokerat guld till Revolut men inte till mig som person. Det är således mest jämföra med en börshandlande fond som t.ex. WisdomTree Physical Gold eller Xetra Gold. Jag upplever dessutom att de har gjort det billigt jämfört med andra konkurrenter. Priset är 0.25 % i växlingsavgift under dagtid (1.0 % avgift om marknaden är stängd), att jämföra med t.ex. 0.5 % för BullionVault. Dessutom verkar de inte ta någon förvaringsavgift(!) vilket är bra. Dock erbjuder de inte i dagsläget leverans av det fysiska guldet.

Priset man köper till stämmer väl överens med spot-priset. Appen gav mig erbjudande på 1593 USD/oz vilket var exakt samma som BullionVault. Man betalar således inte något extra. Spreaden, skillnaden mellan köp och säljkurs är också hanterbar på 1593 på köp och 1579 på sälj (ca 0.9 %). På BullionVault är den 1593 vs 1585, dvs ca 0.5 %. Riktigt bra och då är Revolut många gånger enklare än BullionVault. Observera också att du behöver betala 30 % skatt på eventuella vinster som du gör och att dessa ska deklareras.

Få 150 kr om du testar kortet innan den 8 april

Jag har lyckats ordna ett erbjudande med Revolut där de ger dig 150 kr om du väljer att testa kortet via min sponsrade länk nedan. För att få de 150 kr insatta på ditt Revolut-konto behöver du:

  1. Använda min sponsrade länk (annonslänk) innan den 8 april och installera appen
  2. Gå genom hela identifieringsprocessen
  3. Sätta in 100 kr via ett annat kort som du har eller banköverföring
  4. När insättningen registrerats då sätts även de 150 kr in
  5. Dessa 250 kr kan du sedan handla för som vanligt

Tack på förhand och jag hoppas att kommer att gilla kortet lika mycket som jag. ? Som jag skrivit ovan, så har inte Revolut en kredit, det vill säga att du måste föra över pengar i förväg. Jag har dock inte upplevt det som ett problem. Det går att göra genom en överföring via banken eller genom att använda ett annat betal- eller kreditkort. Om du är ute specifikt efter ett kreditkort så rekommenderar jag Komplett-kortet (annonslänk).

Ta hand om dig och varandra!
Jan och Caroline Bolmeson

Relaterade artiklar och externa länkar

Nedan finner du mer information och relaterade artiklar:

Externa länkar:

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök