Intervju med RikaTillsammans-läsaren Kristian som startat eget bolag vid sidan om
Om bl.a. den personliga resan med att starta företag med liten nedsida och stor potentiell uppsida...
Vi brukar alltid rekommenderat alla att någon gång i livet prova på att starta eget – gärna vid sidan om sitt vanliga jobb. Det är både en personlig resa där man lär sig väldigt mycket om sig själv, men även får en förståelse för väldigt många andra saker. Saker man till och med kan använda i sitt ”vanliga” jobb.
Dessutom hänger det ihop med vår tes om att att man kan ”maximalt spara in på 100 % av sina utgifter, men det finns ingen gräns för hur mycket pengar man kan tjäna”. Det vill säga att starta företag är asymmetriskt på helt rätt sätt (givet att man inte gör rena dumheter) – nedsidan är väldigt begränsad och uppsidan är obegränsad.
Utmaningen som vi har sett i många tidigare avsnitt är att när vi pratar om det – så gör vi det utifrån att ha drivit företag sedan 2003. I nästan 20 år. Vissa saker blir man då omedvetet kompetent inom och vi har mer eller mindre glömt bort hur det var att vara ny. Därför var det roligt när en medlem på RikaTillsammans-forumet – @K.et – för snart 12 månader sedan började skriva om sin företagarresa.
Han arbetar som mjukvaruarkitekt på stort internationellt bolag, men har alltid gillat dans och design. Sommaren 2021 startade han Rhapsådi som säljer T-shirtar med de egna tryck som han skapat. I forumet har vi följt hans resa med framgångar och alla tillfällen han har lyckats missa.
I avsnittet pratar vi om glädjen av att ha sålt sin första T-shirt, om att våga ta steg trots att man inte har en aning, om rädslan att något som är roligt kanske inte blir roligt när man gör det ”professionellt” och mycket mer. Kristian är generös och delar med sig om hur det är och har varit för honom. Det är ännu inte någon framgångssaga eller något som han tjänat massor av pengar på (snarare tvärtom) utan det är en berättelse lite från verkligheten där man är när man precis satt igång, och tycker det är väldigt roligt.
Vi hoppas att det här lite annorlunda avsnittet kan inspirera dig, eller någon, till att faktiskt prova. Att det inte behöver vara så stort steg, utan att man faktiskt kan prova. Framförallt kan man då – åtminstone till sig själv – säga att man gjort sitt bästa och försökt. 😊
Ett stort tack till Kristian som generöst delar med sig och tack till dig som följer och läser.
Kristians hemsida med t-shirtar hittar du här: https://rhapsadi.com/. Tråden i forumet där Kristian skriver hittar du här.
Hälsningar,
Jan och Caroline
Följ diskussionen i RikaTillsammans-forumet
I RikaTillsammans-forumet finns det en specifik tråd där vi diskuterar det här avsnittet. Där kan du läsa andras kommentarer och funderingar till avsnittet samt naturligtvis dela med dig av dina egna.
I forumet kan du även ställa en fråga, få svar, hjälpa andra och träffa likasinnade. Välkommen. 🙂
Lyssna på artikeln som ett poddavsnitt
Precis som vanligt så kan du lyssna på hela den här artikeln som ett poddavsnitt via din poddspelare. Avsnittet finns där poddar finns t.ex. iTunes, Acast, Spotify eller SoundCloud. Du kan även titta på den tillhörande videon via Youtube.
Att starta företag
Jan: Varmt välkommen Kristian Borg. Du är en av forumdeltagarna på RikaTillsammans forumet där du skriver under användarnamnet K.et. Det som har varit fascinerande för mig och många som har följt dig har varit resan där du skrev att du skulle starta företag.
Jag tror att detta var i början av juni 2021 och då skrev du att du skulle starta företag och att du skulle dela med dig av din resa. Du gör detta på sidan av ditt jobb som ingenjör. Du skriver en fantastisk mening om att du ska försöka vara ärlig med omogna och dumma tankar för att visa på resan du gör även i mognadsgrad.
Du skrev ”Så om ni läser något som låter dumt så är det för att det var dumt där och då”.
Kristian: Tackar, tackar!
Jan: Kan du inte berätta vad bakgrunden var till hela det här Är det något du har gått och drömt om i många år?
Kristian: Verkligen inte över huvud taget. För min del så handlade det om att jag började designa kläder för mig själv och jag tyckte det var kul. Sen har det visat sig att främlingar på stan kommenterade det, mina kompisar tyckte att det var jättekul.
Mycket riktigt så upptäckte jag att den här typen av kläder och design som jag satt med hittade jag inte hos någon konkurrent eller ute på marknaden.
Det finns inte på marknaden än för att ingen vill köpa det eller för att ingen har börjat tillverka det. Det var helt enkelt där jag började driva ett eget företag eller utforska möjligheterna kring det.
Alla företag börjar med en svordom
Jan: Jag brukar säga att alla företag startar med en svordom Nu är jag trött på det här eller varför finns inte detta.
Caroline: Vad är det för typ av kläder du gör?
Kristian: Huvudsakligen designar jag bara motiv och tryck, allting hamnar på T-shirts för tillfället. Det finns andra produkter som jag inte har lanserat ännu på grund av logistiska utmaningar. Men jag har T-shirts med tryck som har en inspiration av musik och dans.
Jag upplevde att detta inte fanns och många musik T-shirts är mer inriktade mot en yngre publik. Nu när man är 35 år så känns det inte presentabelt att gå omkring med en blodig dödskalle på jobbet och jag vill inte klä mig i det. Jag försöker hitta någon nisch med roliga tryck med färgfulla designs som fungerar för vuxna.
Jan: Din hemsida heter rhapsadi.com. Hur uttalar du det?
Kristian: Jag uttalar det Rhapsådi (rapsody) på engelska. Men nu när jag jobbar med modeller och annat som hjälper mig att sälja och så säger alla helt olika. Jag tänker att folk får säga hur de vill så får vi se vad det växer till senare.
De första stapplande stegen
Jan: Du har skrivit dagbok i forumet, i ett av de första inläggen så skrev du så här:
”Samtidigt som jag börjat ta steg framåt så börjar jag tvivla på mig själv. Är det värt tiden? Har jag ens en chans? Många känslor och tankar i skallen just nu”.
Jag tror att det är många som känner igen sig, jag tror ibland att det där därför jag och Carro har haft så svårt att nå ut med det här med företag för vi har drivit företag i 20 år. Hur var det för dig med de här första stapplande stegen?
Kristian: Uppstartsfasen var den första stora utmaningen skulle jag säga med att starta företag. Det är tvivlet och det måste man helt enkelt lära sig att leva med. Det är en ständig oro och rädsla men samtidigt är det också det som på ett sätt kan motivera en att bli bättre.
Jan: Men hur gjorde du? Jag tror jättemycket på det där med mod. Det är inte frånvaron av rädsla utan mod är att vara rädd och göra det i alla fall. Hur gick dina tankar? Var det de som gjorde att du ändå tog det här steget?
Kristian: När jag mötte de här motgången som tog många smällar mot mitt ego fokuserade jag på en dag i taget, en uppgift i taget. Börja litet och sätt en låg ribba.
Ha inte som mål att bygga ett företag som ska ha en omsättning på 400 miljoner om året.
Caroline: De rädslorna och upplevda hinder och barriärerna, känner du att det är saker som har normaliserats under tiden?
Kristian: Jag känner definitivt att jag har fått en form av erfarenhet av hur jag hanterar det okända. Till exempel marknadsföring, var börjar jag? Hur redigerar man en video? Jag struntar i vad problemet är jag måste vidare på något sätt. En liten förändring i rätt riktning är ändå en förändring i rätt riktning.
Att driva eller starta företag är att vara generalist
Jan: Jag brukar säga att driva eller starta företag är att vara generalist. Det är bland det mest kreativa man kan göra, man får så många problem och stöter på så många områden man inte kan och framför allt så får man också en hel upplaga områden som man inte visste om att man inte visste om.
Kristian: Min fästmö har ordnat med väldigt mycket. Jag brukar använda uttrycket jag vet åtminstone vad jag inte vet och i det känner jag mig ganska stark.
Jag måste erkänna när jag inte är bra på något, till exempel att spela in en reklamvideo.
Caroline: Egot får stå tillbaka lite. Men känner du dig inte mer levande? När man liksom har alla de här barriärerna och problemen som man stöter på så efter ett tag så inser man att det är ju detta som det innebär att vara företagare och jag måste lösa dem på det sättet som jag kan. Man måste ut och interagera med människor man inte har gjort förut. Jag känner mig väldigt levande när jag får göra det.
Jan: Men jag tror att det handlar om den här attityden, att vara nyfiken och att inte ta det personligt.
Ovissheten är helt okej
Jan: Men om du skulle sammanfatta den här första fasen till någon som lyssnar och kanske är lite sugen, vad skulle du säga är dina insikter?
Kristian: Ovissheten är helt okej. Det är okej att inte veta vad du ska göra. Det är okej att inte veta vilka utmaningar du har framför dig. Det är okej att det är ovisst och att det tar tid.
Om du går in på forum så får du bara höra de historierna där det har gått som bäst. De som fick en omsättning på 70 miljoner över en natt.
Jan: Det är så det låter och det är så man tror att det går.
Caroline: Men media tycker också om det, att man kom från ingenting och att man blev en stjärna.
Kristian: Men de berättar inte att de tog kanske åtta år innan det där blev något stort. Så jag skulle säga att börja litet och låt det ta tid.
Jan: Jag tror inte bara i media utan jag tror att vi generellt gärna vill tro på hjältedåd.
Caroline: Men jag tror ändå vi är ganska så nyfikna på det. Det är därför det är jättekul att ha dig här så vi kan prata om den processen som är bakom.
Kristian: Man behöver inte vara så himla perfekt. Man behöver inte gå upp fyra på morgonen, vem som helst kan driva företag det handlar inte om att vara bäst.
Jan: Ja precis.
Neutral och objektiv feedback är jättesvår att få
Jan: Jag har några fler citat från dig och du skrev:
”Nu har jag skickat sju prototyper till bekanta och inväntar svar från ytterligare sju. Samtliga har tyckt att kläderna har varit schyssta eller awesome, men det är svårt att veta hur man ska tolka svaren. Det är skillnad på att säga att man tycker om något och vilja köpa det”.
Kristian: Jag har pratat mycket om priming med min fästmö. När jag ber min fästmö att kommentera någonting så kan inte jag säga för mycket innan för allt jag säger kan påverka hennes omdöme. Neutral och objektiv feedback är jättesvår att få har jag märkt.
Jan: Vi vill ju ofta vara snälla. Har du förändrats, om någon skulle fråga dig om feedback idag?
Kristian: Jag har ju den här begåvningen eller förbannelsen att jag är väldigt rak av mig många gånger när jag kommenterar något.
Vissa märker jag har väldigt svårt för mig när man ger dem ärlig feedback.
Caroline: Men man måste vara väldigt tydlig med vad är det man efterfrågar för slags feedback? För annars får man liksom en drös som man kanske inte var beredd på.
Jan: Sen tror jag att det ofta handlar om att vi inte har distinktionen.
Kristian: Det är skillnad på jaget och det du gör. Jag har gjort dumma saker i företaget och jag har tagit det personligt. Nu har jag lärt mig ifrån det i alla fall.
Jan: Jag tror också att det är många av oss inte har så många nyanser på feedback.
Man kan fråga om personen vill du ha uppmuntran eller förbättringsförslag och hur många förbättringsförslag vill personen ha? Jag tänker oftast att feedback är en gåva.
Caroline: Jag vidhåller att man måste vara tydlig med vad det är för feedback man vill ha eller om det är beröm man behöver.
Man behöver inte kunna allt själv
Jan: Sedan skrev du också så här:
”Jag fick avslag på att starta enskild firma, de motiverade att jag aldrig drivit företag inom området, då kan de inte räkna med att jag kommer sälja något och därmed vill de inte godkänna mig. Jag stod på mig, men de återkom och sa att jag får registrera efter att jag börjat sälja”. Var det Skatteverket eller?
Kristian: Skatteverket. Fy fan vad jag blev motiverad efter det. Efter jag hade gråtit ner mig i ett hörn och fästmön kom hem och hittade mig så fick jag motivation av det. Jag hade fel. Jag fick lov att starta företag. Det var att min momsregistrering som blev underkänd. Jag är helt ny på det här.
Caroline: Det är ärligt och fint och det är också roligt att du säger att man kan missförstå saker som blir helt annorlunda.
Kristian: Jag missförstod helt och hållet. Jag blev bara motiverad av att jag blev så totalsågad av Skatteverket.
Jan: Du har också haft en del vändor med designers, du skriver så här:
”Jag har haft en del vändor fram och tillbaka med designers, de jag har haft kontakt med har inte kunnat några verktyg eller haft några direkta kunskaper” Berätta hela resan.
Kristian: Det intressanta med partnerskap är att jag kan designa för att jag har pluggat design tidigare, men jag är inte tillräckligt bra för att göra allt jag vill. Vissa saker vet jag att jag inte kommer klara av och då måste jag kontakta någon som är bättre än jag.
Många människor är bra på att sälja in sig själva, nackdelen är att man säljer in saker som inte går att leverera.
Jag behövde en illustratör men illustratörer säljer in sig själva som designers ibland. Det finns mycket hjälp som man kan söka, man behöver inte kunna allt själv.
Är ensam starkast?
Jan: Vi lever i Sverige med ensam är stark och själv är bäste dräng. Har du alltid kunnat be om hjälp? Jag tror att det där är något som hindrar många, att man inte ber om hjälp.
Kristian: Jag känner ingen direkt stolthet över jobbet jag gör. Jag vill lösa en situation, jag vill komma vidare. Jag ser det snarare som att ingen människa kan vara bäst på allting. Varför inte söka hjälp ifrån andra? Man måste inte kunna allting. Man måste ha egenskapen att kunna gå vidare.
Caroline: Sådant kan stoppa en så himla mycket om man då inte har lärt sig det.
Hur får man energin att starta företag?
Jan: Hur har du energin? Jag tycker i de flesta fall att det är så himla roligt att jobba så jag tänker inte ens på att timmarna går. Hur tänker du? Du gör ju detta vid sidan av ditt vanliga jobb.
Kristian: Jag kan skilja på att nu jobbar jag och nu sysslar jag med mitt företag för att när det är mitt företag, är inte det jobb i min mening. Det är min hobby. Det är mitt lilla barn. Det är min sysselsättning så att just den här känslan av ägandeskap får det att kännas mindre slitigt. Det kan vara stressigt och pressande men timmarna känns inte så långa.
Antingen kan jag jobba sex timmar med att bygga en dröm eller så kan jag lägga sex timmar på ett dataspel som jag spelat tiotusentals timmar redan.
Jan: Än så länge är du ju fortfarande i uppstartstadiet, det inte är så att du gör detta och tjänar miljoner på det utan tvärtom. Det har mer eller mindre bara kostat dig pengar än så länge. Jag menar att man ska starta ett företag och göra det för att man tycker att det är så himla roligt att man har gjort det även om man inte fick betalt. Det tror jag många gånger är framgångsfaktorn.
Kristian: På tal om att lägga in pengar, det är en annan som rädsla. Det kanske är pengar som man aldrig kommer få se igen. Jag var jätterädd i början.
Jag tyckte att jag hade misslyckats det första året när jag lagt ut tolvtusen på uppstarten för start med prototyp och designer. Nu skrattar jag år den summan för jag hade så jäkla kul.
Man ska aldrig någonsin förlora så mycket att man är helt ur spel eller att man tar skada av det. Jag lägger pengar för att komma vidare i företaget och då känns det mer som att lägga pengar på en hobby och inte en form av riskkapital. Det är det ju egentligen, men det känns inte som det.
Jag håller min hobby vid liv
Jan: Pengar som man investerar i sig själv och sitt eget företag. Det är de bästa pengarna du kan investera för att det kan bli något och du kan få pengar tillbaka. Du får massor av kunskap och den kunskapen är obetalbar.
Kristian: Vad kommer att ge mig roligast saker att berätta om när jag blir gammal. Jag kanske misslyckas med att dra i gång mitt företag men vilken jävla berättelse det kommer att bli. Alla människor jag har haft kontakt med och allt som jag har gjort, allt som jag inte gjort och allt jag har lärt mig.
Det är en resa och de största resorna vi gör det är den emotionella biten i resan.
Caroline: Oftast när man pratar med folk som inte har företag så känns det så långt bort från dem vad de skulle starta företag kring. Oftast så är det ju så att man startar företag kring någonting som man kan, som man har intresserat sig för, som har varit en hobby eller något som man har ägnat mycket tid åt men som man aldrig har tänkt att det skulle kunna vara något man startar företag kring. Hur tänker du kring det just i ditt eget sammanhang?
Kristian: Vissa tycker det är fult att tjäna pengar, att tjäna pengar kommer döda nöjet till hobbyn. Jag ser det som att jag håller min hobby vid liv och bygger samtidigt relationer. Men det blir lite vad man gör det till.
Du själv har ganska mycket inflytande i vilken väg du väljer att gå.
Jan: Jag vet att vi har haft många diskussioner om det på forumet, att det är en farhåga att om jag börjar göra detta som jag tycker är kul och ska börja tjäna pengar på det eller ska göra ett företag av det så kommer det sluta vara roligt.
Caroline: Det kan också vara det att man inte ens vet hur man skulle kunna tjäna pengar på det som man tycker är kul som en hobby. Att det krävs lite brainstorming eller tankeverksamhet kring det.
Kristian: Den bästa idén är idén som lever bland folk. En person kan alltid ha en fantastisk idé, men man blir så lätt hemmablind i sin egen skalle.
Ringar på vattnet
Jan: Här är en uppdatering du skrev i september förra året:
”Jag är en kläddesigner! Eller jag börjar känna mig som en. Jag har fått hem andra vågen prototyper och väntar nu på den tredje som bör komma. I helgen började jag använda kläderna jag redan är nöjd med och fick en upplevelse jag aldrig har varit med om innan. En främling kom fram till mig och gav en komplimang för kläderna som jag själv har designat”. Berätta om det.
Kristian: Det där var en sådan kväll där jag tackar min fästmö för att hon är så tålmodig, för jag hade ett väldigt stort ego den kvällen. Jag började äntligen se att det här började bli någonting. Det var inte bara sketcher och designs på min datorskärm.
Jag tog på mig en av prototyperna för att se hur det kändes. Jag satt på en pubquiz och en person kom fram och gav mig komplimanger för den. Jag bara satt där och sken upp av. Det här betyder egentligen ingenting för företaget utifrån en persons kommentar. Det här är det som jag kommer berätta när jag är senil, dement och är 95 år.
Caroline: Man har utsatt sig för någon svårighet som man säkerligen kan hjälpa någon annan med.
Kristian: Absolut. Vissa har ju fördelen att ha föräldrar som kan lära sina barn det här och det är fantastiskt. Många har inte lyxen att veta vad en aktie är ens när man växer upp. Man får lära sig själv genom att göra några misstag, så det är fantastiskt att kunna lära andra. Jag har vänner som kommer och pratar om hur är det att starta företag, vad man ska tänka på.
Det är så kul att hjälpa andra med det man själv har lärt sig.
Jan: Det är verkligen som ringar på vattnet. Nu har du tagit det här modiga steget och startat företag. Det blir nya konversationer. Det är samma som när man själv vågar prata om att man är intresserad av pengar eller investeringar.
Ett misstag eller en motgång är fantastisk
Caroline: Är det någon i din närhet som också har startat företag?
Kristian: Inte startat ett företag, jag har ett par vänner som har funderat på att starta företag i några år. De är en läskig tanke och de har inte vågat komma igång. Vi har börjat diskutera det nu, jag försöker hjälpa dem med mina insikter som jag haft och de tycker det är skönt att ha någon att prata med.
Jan: Jag tror att det där är så klokt och jag håller helt med. Så är det även för oss idag 20 år senare, ett steg i taget. Detta var ett inlägg du skrev i din tråd:
”Jag är redo för lansering, jag fick min första order och det gick fantastiskt nog helt åt helvete” Du får berätta vad som hände.
Kristian: Det hemska är att man inte lär sig lika mycket när allting går bra. Det blev en sådan kalabalik med leverantören, de kunde inte hitta någon adress. Jag tror det tog fem vändor fram och tillbaka med inkorrekta uppgifter och det var då jag lärde mig att jag måste ha något som kollar adresser.
Jag kan inte bara utgå från att folk skriver in sina uppgifter rätt för att de kommer få en dålig upplevelse om det blir fel, även om det är de som gjort fel.
Allting gick skit och det var helt jäkla fantastiskt. Jag lärde mig jättemycket på just de här gångerna där det gick fel.
Det är inte ett misslyckande, ett misstag eller en motgång är fantastisk. Du lär dig så jävla mycket mer om du har det kämpigt än om allting bara funkar utan att du egentligen vet varför. Det gäller ju att separera jag:et ifrån prestationen.
Separera jaget från prestationen
Jan: Hur gör du för att separera jaget från prestationen? Det är psykologiskt. Nu ligger problemet på bordet och jag själv sitter på andra sidan bordet och nu ska vi titta på problemen. Hur gör du?
Kristian: Jag har tre alternativ, antingen väntar på att det här går över av sig själv eller att jag är kvar i situationen, eller så tar jag mig ifrån situationen.
Väldigt få saker går av sig själv, att finna mig i situationen fungerar inte heller för det betyder att fler kunder kommer få den här upplevelsen. Det betyder att jag måste hitta ett sätt att komma härifrån.
Jan: Det är rörelsen framåt. Att vara kvar i det är ingen rörelse framåt. Företagandet tvingar dig hela tiden att ta nästa steg. Antingen så utvecklas du eller så avvecklas du.
Caroline: Jag upplever att för varje gång jag hamnar i en återvändsgränd så blir det lättare att ta mig därifrån.
Jan: Det är rörelse framåt och proaktivitet. Att vara företagare är en fantastisk personlig utveckling. Är du företagare finns det ingen annan att peka på när det går fel.
Kristian: Strunt samma vems felet är. Det kanske var jag som gjorde fel i att det inte gick att skriva in rätt adress till exempel. Strunt samma. Du måste vidare och det är just där som det är mycket personlig utveckling.
Jag struntar i vem som gjort fel, jag bryr mig för att lära mig, men jag måste vidare.
Caroline: Det kanske är så att man måste titta på sitt eget ansvar i problemet.
”Jag borde sova men jag fick precis min första order”
Kristian: Hur underlättar jag för andra att göra rätt. Vems fel är det egentligen när det går fel? Du som företagare måste vidare.
Jan: När man har lärt sig att leva med det där så blir det charmen. Plötsligt inser man att man kan påverka allting och det ligger inom ens makt att påverka. En annan kommentar som du skrev i början av 2022 lyder:
”Jag har jobbat med att bygga upp mina sociala medier, jag har bjudit in mina vänner, saker börjar kännas verkliga nu. Jag borde sova men jag fick precis min första order”.
Berätta! Hur var känslan? Hur var det för dig?
Kristian: Det var helt magiskt, det var en enorm egoboost. Det här är min första försäljning men det säger ingenting om framtiden så jag måste ändå försöka vara objektiv och inte tappa verklighets greppet om det här.
Det handlar inte om att bli stor direkt.
Caroline: Jag tänker på det som cirklar som sluts. Du har startat ditt företag och designat och sedan har du fått en order och då är cirkeln sluten.
Kristian: Man får en form av bekräftelse, man kan känna att jag tror att jag tar ett steg i rätt riktning nu.
Är det här det jag ska prioritera just nu?
Jan: Ett par dagar senare skrev du ett inlägg som löd:
”Jag trodde att jag skulle avsky att marknadsföra och sälja, jag tycker ändå detta verkar ganska roligt”
Kan du inte berätta något om det också?
Kristian: Det här är en av de stora sakerna som höll mig tillbaka. Jag vill inte syssla med försäljning, jag vill rita, jag vill designa. Nu lägger jag 90 procent av tiden på marknadsföring och jag tycker det är jätteskoj. Det är en annan form av kreativ process.
Man kommer alltid stå inför nya utmaningar och kunskap att lära sig och det är lätt att ha förutfattade meningar om dem. Marknadsföring tycker jag är superkul just nu.
Jan: Kan du se att du har börjat använda de här lärdomarna du har skaffat dig i företaget till andra områden i livet eller i ditt vanliga jobb.
Kristian: Jag har haft turen att när saker går riktigt illa så brukar jag vara den som bara tänkt att jag vill härifrån. Hur löser det här? Situationen måste bort, det måste lösas. Att göra ingenting är någonting som jag inte vill göra. Något som jag har hjälpt i mitt privatliv är just att skapa det här värdet. Är det här det jag ska prioritera just nu? Eller är det kanske bättre om jag gör någonting annat i stället?
Ingen vill äta på en tom restaurang
Jan: Ett bra trick är att förstå vad chefens problem är. När man börjar jobba med sitt eget företag så får man mer insyn i ekonomi, marknadsföring, försäljning och avtal.
Det gör att man ibland kan få en större förståelse för hur saker fungerar i samhället.
Caroline: Man får respekt för att folk kämpar på med saker som man inte hade en aning om innan.
Jan: Att starta företag är alltid bra. Var är det någonstans nu i företagandet?
Kristian: Just nu är utmaningen att bygga varumärket. För jag tror mycket på ordspråket att ingen vill äta på en tom restaurang.
Men hur får du folk att äta på en restaurang som inte ska vara tom?
Just nu så är det väldigt mycket videoredigering, kontakt med modeller och hela tiden försöka hålla en röd tråd. Jag måste alltid designa nytt, när jag inte vill vara produktiv så sätter jag mig och ritar. Det mesta är egentligen på plats när det gäller logistiken och det är ganska skönt att ha det.
Jag har inget lager hemma
Jan: Hur är flödet? Du ritar någonting för hand eller på datorn och vad händer sedan?
Kristian: Jag hanterar hela hemsidan, de lägger en beställning. Jag tar pengarna från beställningen och då kontaktar jag min leverantör som nu finns i USA som tillverkar ordern. Jag är en form av mellanhand mot produktionen där produkten skickas direkt till kunden så jag har inget lager där hemma.
Det var en sådan sak som jag tänkte på hur ska jag göra. Vad kan jag göra? Jag ville rita T-shirtar och starta företag kring det. På något sätt så måste den komma till kunden.
Det klassiska, kanske mest traditionella sättet att göra är att jag beställer hem 500 T-shirtar som ligger hemma och så trycker jag dem där. Jag var lite rädd för att kanske behöva punga ut för 300 000 kronor i bara lager. Nu har jag inget lager över huvud taget, vilket också är en grej som jag faktiskt säljer in som kallas slowfashion.
Jag sysslar inte med massproduktion.
Sedan när jag vet vad som säljer så kan man bara plocka in dem som lager för att dra ner på omkostnadspriserna. Jag visste ingenting. Jag har en del erfarenhet kring det hela, men det är mer åt det traditionella.
Jan: Sälj skinnet innan björnen är skjuten. Klarar du inte av att och sälja skinnet så hade du inte behövt vara ute och jaga och skjuta björnen. Om det inte fungerar så är det bättre att få reda på det direkt.
Det finns jättemycket gratis information
Caroline: För mig låter det som att du har försökt få tag i mycket information, både på nätet och kanske på andra sätt. Är det några speciella böcker som du har läst som du tycker om och kan rekommendera?
Kristian: Både böcker men även annat. När det gäller böcker så är det mest personlighetsutveckling för att jag tycker att sådana böcker kan vara ganska roliga. En bok som jag tycker är roligt skriven är Atomic Habits.
Jag tycker den är jäkligt kul att läsa, den handlar mycket om att göra det enkelt för dig. Börja inte med de här stora, läskiga tankarna direkt.
Du är aldrig någonsin först i världen med någonting. Kanske någon gång, men väldigt sällan. Oftast har någon haft det här problemet innan. Jag har hängt jättemycket på RikaTillsammans forum, jag lusläste vart enda kommentar om vad som helst för att jag kanske kunde lära mig något.
På Reddit vilket är ett gigantiskt internationellt forum finns det hur mycket hemska och fantastiska saker som helst, där hänger jag ibland. Det finns mycket information och det är bara att börja läsa. Det finns jättemycket gratis information.
Jan: Allt finns på nätet.
De tre största insikterna
Jan: Jag tänker att vi snart ska börja runda av. Kan du ta fram dina tre största insikter eller lärdomar, vad skulle du säga då?
Kristian: Den första är väl att börja litet. Att inte ta på sig de stora uppgifterna för det behövs inte i början.
Jan: Gör du ett otillräckligt steg om dagen i 365 dagar så har du tagit 365 otillräckliga steg. Det finns en ganska stor sannolikhet att summan av de 365 otillräckliga stegen är ett antal tillräckliga steg.
Kristian: Du vet inte vad du tycker om det som du kommer att göra senare. Marknadsföring är en sådan grej, man tror att det ska döda hobbyn.
Jag har aldrig tyckt att det var så kul att designa som nu när jag sysslar med marknadsföring.
Jan: Jag har haft en tes kring marknadsföring rätt länge. Nu upplever jag att den är mycket mer allmänt accepterad än vad det var för kanske 10 år sedan. Man har inte en susning kring vad marknadsföring är. Marknadsföring är att ta sin grej lägga den där ute och sen se vad man får för feedback. Vissa saker funkar superbra, vissa saker funkar inte alls.
Det är precis som du säger, det enda sättet att bli duktig på marknadsföring är att hoppa.
Caroline: Men vad är din tredje insikt?
Kristian: Den tredje insikten är att man har mycket mer tid än vad man tror. Hur jag började var helt enkelt att jag la ner till mobiltelefonen. Jag kom hem från jobbet och la mobilen i ett skafferi. Det var några kvällar där vi satt i soffan och jag bara stirrade in i en vägg.
Jag trodde inte att jag slö surfade mycket på mobilen. Det var jättehemskt att se hur mycket tid man faktiskt spenderar.
Man har jättemycket mer tid om man gör det enkelt för sig. Företaget tar tid också, det är många helger som jag har suttit från morgon till kväll men jag har inte sett det som jobb. Jag ser som min hobby, mitt äventyr. Det är mitt företag. Det är mitt lilla barn som jag tar hand om.
”Jag trodde det skulle vara omöjligt att starta ett företag”
Jan: En Gallupundersökning visar att 60 procent av alla människor hade bytt jobb om de bara hade vågat eller haft ett annat jobb färdigt. Jag tror att många associerar ordet jobb med att det ska ta energi. Om jobbet ger energi i stället för att det tar energi så behöver man inte anstränga sig lika mycket. Du har även bonusen att företaget kan bli något, att det kan bli något på riktigt.
Kristian: Vilken situation minns du om 20 år? Att du spelade datorspel i 10 timmar eller att du lanserade en ny produkt?
Jan: Exakt, jag tror att det handlar om att välja rätt väg. Finns det något du nu i efterhand känner att du har missuppfattat?
Kristian: Jag trodde det skulle vara så jäkla omöjligt att starta ett företag. Jag har ändå sysslat med planerings jobb inom företag i mitt yrke. Men vad vet jag?
Jag kan ingenting om att starta företag. Vart börjar jag? Jag bara började.
Det är väl där jag inser att det är väldigt få saker som är omöjliga. Det kanske bara behöver ta en viss tid. Det går inte över en natt, men man kommer framåt. Det finns lösningar på ställen man aldrig trodde. Jag trodde aldrig jag skulle tycka det var så kul att syssla med marknadsföring.
Jan: Vi spelar in detta i slutet av mars så det är 2 månader kvar tills det har gått 1 år. Hur ska du fira? Vad är planen framåt det kommande året?
Kristian: I sommar ska vi på semester med olika dansevenemang där jag tar med mig produkter och marknadsför samtidigt.
Om jag berättar för mycket om mina framtidsplaner kan jag påverka chansen att de lyckas. Jag har planer om hur jag kan bredda min plattform med mer än bara T-shirtar.
Jag vill interagera musik och dans, kan jag göra det? Finns det en marknad för det? Vad kan jag mer göra för framtiden?
Det är väldigt få företag som sysslar med samma produkt i dag som de gjorde för 40 år sedan. Världen förändras, allt förändras och förändring förändras. Frågan är om man vill vara med på det eller inte.
Jan: Det är inte målet som är målet utan det är resan. Det handlar om att ha roligt på vägen dit.
Flit och systematik, våga ta små steg
Jan: Vad är du stolt över?
Kristian: Att jag har gjort folk glada. Jag blir jätteglad av andras glädje.
När det gäller lärdomsmässigt så skulle jag vilja prata om motivation. Hur kommer man upp ur soffan när man inte känner för det?
Nu är inte jag en psykolog. Men jag tror inte på motivation. Jag tror att man måste dra sig i kragen, att schemalägga saker. Jag tror inte på upplysningar i form av motivation. Man måste bara börja, men när du väl börjar så det lätt att fortsätta.
Jan: Flit och systematik, våga ta små steg. Det är fantastiskt roligt att följa dig. Tack för att du är så generös i att du delar med dig av din resa. Vill du titta på T-shirtarna så är det rhapsadi.com du ska gå in på. Tack så mycket. Kristian.
Kristian: Tack!
Jan: Jag tänker att vi får ta en uppföljning här om ett år igen så får vi se vart du är då.
Här kommer dagens avsnitt - det är en intervju med forumdeltagaren @K.et om hans resa som vi följer här i forumet att starta sitt företag som säljer designade t-shirtar vid sidan om hans vanliga IT-jobb.
Tack @K.et för att du ställde upp och generöst delade med dig. Förhoppningsvis inspirerar det någon att också våga.
PS. Länk till @K.et:s hemsida https://rhapsadi.com/
Riktigt kul avsnitt då man själv gått i tankar kring att starta eget vid sidan om en anställning. Av någon konstig anledning så väcker det väldigt mycket känslor hos en. Kommit fram till att de rädslor egentligen handlar om osäkerhet
Mycket spännande avsnitt, vill gärna ha en uppföljning efter en lagom tidsenhet har passerat.
Kul lyssning - mycket passion!
Tackar! Intressant som vanligt.