RikaTillsammans- eller Nybörjarportföljen? Investera via bolag? & Placering av buffert
Sök:

RikaTillsammans- eller Nybörjarportföljen? Investera via bolag? & Placering av buffert

En 20-åring med 300 000 har frågor kring holding-bolag, de olika portföljerna samt placering av buffertpengar

Den här artikeln publicerades 2016-02-16 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

Läsarfråga: Jag är en kille på 20 år som har sparat ihop en liten förmögenhet på 300,000 SEK. Detta genom att mina fasta utgifter är extremt låga och att boendet i princip är gratis. Mitt mål med sparandet är uppnå en förmögenhet på 5 miljoner kronor för att sedan leva på avkastningen 8~10 %. Jag vill känna mig ekonomisk oberoende för att sedan ha tiden att göra andra saker i livet som gör mig glad. Jag har ett par frågor/funderingar som du kanske skulle hjälpa mig med.

Jag får väldigt många mejl med frågor och jag kan av flera anledningar inte svara på alla. Därför kommer jag försöka svara på dem här på bloggen och på så sätt skapa en kunskapsbank eftersom många frågor är liknande.

1. Jag har börjat att bli förtjust i tanken att placera kapitalet i ett holding bolag som du gör. vilka skattemässiga och tekniska för- och nackdelar finns det med detta upplägg

Att investera via ett bolag är vanligtvis något som jag bara rekommenderar dem som har ett bolag som tjänar pengar. Där är ingen poäng för en privatperson att starta ett bolag, sätta in pengar i bolaget och investera via det. Om du däremot har ett bolag med pengar i som du inte behöver, s.k. överlikviditet, då finns det poänger med att behålla pengarna i bolaget och investera dem. Det här gäller dock bara Aktiebolag.

Sedan vill jag också påpeka att det inte finns någon speciell typ av bolag som heter ”holding”-bolag, utan det är ett vanligt svenskt aktiebolag som vilket annat som helst. Däremot är det bolagets huvudsakliga uppgift att ”hålla” investeringar i andra bolag. Därav brukar man kalla det för holding-bolag men det betyder egentligen inget.

Där finns ett par fördelar med att investera sina pengar via ett bolag och det är framförallt att om du inte behöver ta ut pengarna så är summan du kan investera via bolaget högre än alternativen. Bolagsskatten i Sverige är 22 % vilket innebär att du på en intjänad 100-lapp kan investera hela 78 kr, det finns i princip inga andra jämförbara alternativ. Det gör att beloppet du har att investera är större och det spelar roll på sikt med hänsyn till ränta-på-ränta eftersom startbeloppet eller den periodiska insättningen blir högre.

Däremot får du betala skatt i transaktionen när du plockar ut pengarna från bolaget – antingen genom lön, utdelning eller avveckling av bolaget. Då går det på ungefär jämt ut att investera via bolaget eller privat. Den stora fördelen du har genom att investera via bolag är bara om du kan tänka dig låta pengarna vara kvar i bolaget. T.ex. investera pengarna i fonder för att i framtiden via samma bolag köpa en fastighet.

2. Föreslår du Rikatillsammans-portföljen eller nybörjar portföljen. Jag undrar eftersom att jag är ung och kan ta risker.

Det beror på risknivå. Du är ju ung så du kan ju ta en mycket högre risk än någon som är äldre. RikaTillsammans-portföljen är till för att minska risken. Den kommer också ge en något sämre avkastning än Nybörjarportföljen eller en ren 100 %-aktier portfölj. Du kan läsa mer om det här:

Sedan skulle jag nog inte tipsa om att investera hela beloppet eftersom du sannolikt inom ett par år kommer att få en förändrad livssituation, t.ex. en partner, flytta till en bostadsrätt (rekommenderas ej) eller hus. Då kan det vara bra att ha ett kapital.

Slutligen kan man också säga att skillnaden ligger i att RikaTillsammans-portföljen är lite bökigare att sätta upp. Nybörjarportföljen går att sätta upp på 10 minuter via Avanza eller Nordnets hemsidor.

3. Jag har även 75,000 SEK i buffert i oförutsägbara utgifter. Vart skall man placera bufferten tycker du?

Jag måste också säga – grymt bra jobbat för att vara 20 år gammal. Du har verkligen en ekonomiskt ljus framtid framför dig. Just nu finns det inte så många alternativ tyvärr. Jag skulle nog kolla på Skattekontot av alla ställen, alternativt Akelius Spar eller något annat ställe med en högre ränta än 0 %. Notera dock att där inte är någon insättningsgaranti på den senare.

Annars skulle jag säga att kolla exempelvis Compricer under sparkonton.

Hoppas att det här var svar på någon av dina frågor. Om du har några frågor som du skulle vilja ha svar på i en liknande artikel, mejla dem gärna till mig så ska jag se om det går att svara på dem i den här formen.

Relaterade artiklar


Den här artikeln publicerades 2016-02-16 klockan 22:31 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): Läsarfrågor.

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

11 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Santanders bufferkonto har 0,8 % ränta med insättningsgaranti!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Karin
 2. Vit pil

  Jan – förstår inte att du som tycks vara så påläst ändå rekommenderar sparformer som t.ex Akelius utan insättningsgaranti? Risknivån där är ju enormt hög. Det här stämmer inte med dina övriga resonemang om hur man bör förvalta sitt kapital. Finns flera institut med statlig insättningsgaranti som ger åtminstone lite ränta på kontot.

  /Erik

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Erik
 3. Vit pil

  Finansministern har aviserat att räntan på skattekonton kommer att tas bort så snart lagen hinner ändras.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Eilert
 4. Vit pil

  ”Sedan skulle jag nog inte tipsa om att investera hela beloppet eftersom du sannolikt inom ett par år kommer att få en förändrad livssituation, t.ex. en partner, flytta till en bostadsrätt (rekommenderas ej) eller hus.”

  Varför ”rekommenderas ej” bostadsrätt inom ett par år? Bostadsbubblan kan mycket väl ha spruckit vid det laget och isf är det rea.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Stefan H Singer
 5. Vit pil

  Jag kanske har missat det i någon tidigare artikel, men varför rekommenderas inte bostadsrätt?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Fredrik
 6. Vit pil

  En sak man skall komma ihåg är att skjuta upp beskattningen ofta inte ha någon betydande effekt. För att få effekt krävs att man lyckas påverka totala skattesatserna på det sättet. Ta som exempel ifall hälften går i skatt och du har möjlighet att investera oskattare pengar mot att du betalar skatt på uttaget. Alternativen är att du investerar en hundralapp eller femtilapp – resultatet är att investeringen av hundralappen kommer hela tiden vara dubbelt så stor som femtilappen, men den skall beskattas med hälften så man får hälften kvar.

  Vitsen med att investera i bolaget bygger alltså på att du kan minska skattesatsen, eller åtminstonde kan hålla den konstant. Tar du ut pengarna som utdelning så stämmer det att skattesatsen blir densama (förutsätter att skatteregler inte ändras). Tar du däremot ut lön så får du situationen att pengarna kommer trippelbeskattas (förvisso bör du kunna dra av lönekostnaderna sen mot kapitalinkomster, men det är tveksamt om det hjälper). För uttag gäller att du tar ut tämligen låg lön i kombination med utdelning.

  Den verkliga fördelen är som du skriver att det ger investeringsmöjligheter som inte finns som privatperson. Du kan t.ex. använda lågbeskattadee pengar för att starta nya verksamheter. I artikeln nämns köpa fastigheter. En annan är handel med onoterade aktier – där slipper du skatt på reavinster och utdelningar mm.

  När det gäller att placera så är Det kapitalförsäkring som gäller istf investeringssparkonto, men det gäller att tänka till en gång till med tanke på att bolagsskatten är mycket lägre än för privatperson. Fördelen med KF/ISK blir betydligt lägre. Helt klart att du inte bör placera räntedelen i KF då.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Skyking
 7. Vit pil

  Varför rekommenderar du inte bostadsrätt ?

  MVH

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Andreas
 8. Vit pil

  Tips på buffertkonto för mindre bufferterar är att skaffa ett Statoil Mastercard för 0kr och sätta in pengarna där till 1,32% ränta (max 15tkr). Sen får du ju även bonus när du använder pengarna…
  Ett bra alternativ till OKQ8 Visa eller Supremecard som rikatillsammans gillar :)

  http://www.sebkortbank.com/sv/pris/sv/statoil-mastercard/pris-och-villkor/

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Henrik Palmquist
  1. Vit pil

   Preem Mastercard har 1,6 % ränta upp till 15000 :- och gratis kort samt 1 % återbäring på allt du handlar på kortet.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Stefan
 9. Vit pil

  Hej och tack för ytterligare en bra post. En fundering bara:
  ”Sedan skulle jag nog inte tipsa om att investera hela beloppet eftersom du sannolikt inom ett par år kommer att få en förändrad livssituation, t.ex. en partner, flytta till en bostadsrätt (rekommenderas ej) eller hus. Då kan det vara bra att ha ett kapital.”

  Varför en tydlig icke-rekommendation när det kommer till just att köpa bostadsrätt (inom ett par år)? Villor har ju rusat i pris även de (om än inte lika mycket) och när det väl är dags kanske bobubblan till slut har spruckit.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Stefan H Singer

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.