RikaTillsammans- eller Nybörjarportföljen? Investera via bolag? & Placering av buffert

En 20-åring med 300 000 har frågor kring holding-bolag, de olika portföljerna samt placering av buffertpengar

Läsarfråga: Jag är en kille på 20 år som har sparat ihop en liten förmögenhet på 300,000 SEK. Detta genom att mina fasta utgifter är extremt låga och att boendet i princip är gratis. Mitt mål med sparandet är uppnå en förmögenhet på 5 miljoner kronor för att sedan leva på avkastningen 8~10 %. Jag vill känna mig ekonomisk oberoende för att sedan ha tiden att göra andra saker i livet som gör mig glad. Jag har ett par frågor/funderingar som du kanske skulle hjälpa mig med.

Jag får väldigt många mejl med frågor och jag kan av flera anledningar inte svara på alla. Därför kommer jag försöka svara på dem här på bloggen och på så sätt skapa en kunskapsbank eftersom många frågor är liknande.

1. Jag har börjat att bli förtjust i tanken att placera kapitalet i ett holding bolag som du gör. vilka skattemässiga och tekniska för- och nackdelar finns det med detta upplägg

Att investera via ett bolag är vanligtvis något som jag bara rekommenderar dem som har ett bolag som tjänar pengar. Där är ingen poäng för en privatperson att starta ett bolag, sätta in pengar i bolaget och investera via det. Om du däremot har ett bolag med pengar i som du inte behöver, s.k. överlikviditet, då finns det poänger med att behålla pengarna i bolaget och investera dem. Det här gäller dock bara Aktiebolag.

Sedan vill jag också påpeka att det inte finns någon speciell typ av bolag som heter ”holding”-bolag, utan det är ett vanligt svenskt aktiebolag som vilket annat som helst. Däremot är det bolagets huvudsakliga uppgift att ”hålla” investeringar i andra bolag. Därav brukar man kalla det för holding-bolag men det betyder egentligen inget.

Där finns ett par fördelar med att investera sina pengar via ett bolag och det är framförallt att om du inte behöver ta ut pengarna så är summan du kan investera via bolaget högre än alternativen. Bolagsskatten i Sverige är 22 % vilket innebär att du på en intjänad 100-lapp kan investera hela 78 kr, det finns i princip inga andra jämförbara alternativ. Det gör att beloppet du har att investera är större och det spelar roll på sikt med hänsyn till ränta-på-ränta eftersom startbeloppet eller den periodiska insättningen blir högre.

Däremot får du betala skatt i transaktionen när du plockar ut pengarna från bolaget – antingen genom lön, utdelning eller avveckling av bolaget. Då går det på ungefär jämt ut att investera via bolaget eller privat. Den stora fördelen du har genom att investera via bolag är bara om du kan tänka dig låta pengarna vara kvar i bolaget. T.ex. investera pengarna i fonder för att i framtiden via samma bolag köpa en fastighet.

2. Föreslår du Rikatillsammans-portföljen eller nybörjar portföljen. Jag undrar eftersom att jag är ung och kan ta risker.

Det beror på risknivå. Du är ju ung så du kan ju ta en mycket högre risk än någon som är äldre. RikaTillsammans-portföljen är till för att minska risken. Den kommer också ge en något sämre avkastning än Nybörjarportföljen eller en ren 100 %-aktier portfölj. Du kan läsa mer om det här:

Sedan skulle jag nog inte tipsa om att investera hela beloppet eftersom du sannolikt inom ett par år kommer att få en förändrad livssituation, t.ex. en partner, flytta till en bostadsrätt (rekommenderas ej) eller hus. Då kan det vara bra att ha ett kapital.

Slutligen kan man också säga att skillnaden ligger i att RikaTillsammans-portföljen är lite bökigare att sätta upp. Nybörjarportföljen går att sätta upp på 10 minuter via Avanza eller Nordnets hemsidor.

3. Jag har även 75,000 SEK i buffert i oförutsägbara utgifter. Vart skall man placera bufferten tycker du?

Jag måste också säga – grymt bra jobbat för att vara 20 år gammal. Du har verkligen en ekonomiskt ljus framtid framför dig. Just nu finns det inte så många alternativ tyvärr. Jag skulle nog kolla på Skattekontot av alla ställen, alternativt Akelius Spar eller något annat ställe med en högre ränta än 0 %. Notera dock att där inte är någon insättningsgaranti på den senare.

Annars skulle jag säga att kolla exempelvis Compricer under sparkonton.

Hoppas att det här var svar på någon av dina frågor. Om du har några frågor som du skulle vilja ha svar på i en liknande artikel, mejla dem gärna till mig så ska jag se om det går att svara på dem i den här formen.

Relaterade artiklar

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök