RikaTillsammans-portföljen i en kandidatuppsats från Lunds Universitet

The Permanent Portfolio, med och utan modifieringar, går det att investera efter konjunkturen?

Jag fick tipset tidigare ikväll av en läsare om att Harry Brownes Permanent Portfölj, som jag har byggt RikaTillsammans-portföljen på, finns analyserad i en kandidatuppsats i nationalekonomi från Lunds Universitet.

Jag har skummat uppsatsen och jag tycker att den ser bra ut och jag håller med om de flesta slutsatserna. Det som jag däremot är osäker på är det som författaren skriver om obligationsdelen. Poängen med obligationer är att de ska kompensera i en period av deflation, det vill säga då räntorna går ner. Då vill man ha en hög utväxling på dessa och tumregeln, som jag har förstått det, säger att vid en förändring på 1 % i ränta, så kommer en obligation att förändras i värde i förhållande till längden på obligationen.

Därför vill man ha en 30-årig obligation eftersom 1 % förändring i ränta ger en rörelse på nästan 30 %. De längsta svenska obligationerna är på 10 år om man köper dem direkt och ska man köpa dem via en fond, t.ex. AMF Räntefond Lång, så har de en genomsnittlig löptid på ca 7 år. Det vill säga att en ränterörelse på 1 % bara ger 7 % rörelse i obligationsvärdet. Man kan kompensera upp det här genom att öka andelen obligationer utöver de 25 % men det blir och tas vad jag kan se inte upp i rapporten.

Även om jag personligen har svårt att tro att man kan tajma marknaden, så vet jag folk som har lyckats och till och med Eugene Fama m.fl. har medgett att en av de största invändningarna mot effektiva marknadshypotesen är just olika momentum-strategier på t.ex. konjunktur eller glidande medelvärden. Så ja, det kan vara ett sätt att förbättra portföljens avkastning. Jag får se om det är något som jag plockar upp i framtiden.

I övrigt är den en bra rapport som tar upp bra aspekter, om än något teknisk skriven.

Tack för tipset Peter! :-)

Relaterade artiklar

Få ett mejl varje gång vi släpper ett nytt avsnitt

Genom att fylla i din e-postadress nedan får du ett mejl varje gång vi släpper ett nytt avsnitt (till skillnad från vårt månatliga nyhetsbrev). I normala fall innebär det ett mejl varje måndag morgon. Självklart är det kostnadsfritt och du kan avsluta när du vill.

Dubbelkolla att din e-postadress ovan är rätt, det blir så tråkigt om den blir fel. 🙂

Fråga eller kommentar till artikeln? Besök gärna forumet. 😊

Om du har fråga, kommentar eller fundering till denna artikel så får du väldigt gärna skriva den i RikaTillsammans-forumet. I forumet får du betydligt fler och bättre svar, dessutom snabbare. Självklart kan du vara anonym eller bara läsa vad andra skrivit.

PS. Du kan komma i kontakt med oss via den lila "Hjälp"-knappen nere till höger. På grund av bloggens storlek klarar vi tyvärr inte längre svara personligt på alla mejl eller ens svara i rimlig tid, därav hänvisningen till forumet.

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök