Lilla stegets kraft – om att skapa hållbara vanor

Avsnitt i Rikedomspodden med mig och min gode vän Niklas Delmar

Lilla stegets kraft – om att skapa hållbara vanor

I det här poddavsnittet av Rikedomspodden pratar jag för en gångs skull inte om pengar, sparande eller ekonomi, utan om lilla stegets kraft som ett verktyg för att skapa nya vanor.

Jag är lite nervös att publicera det här avsnittet av Rikedomspodden här på bloggen eftersom det specifikt inte handlar om sparande eller något av de ämnena som jag normalt brukar skriva om. Samtidigt skulle jag säga att just konceptet ”lilla stegets kraft” har gjort en otroligt stor skillnad i mitt liv. Jag har nämligen från tid till annan upplevt arbetsuppgifter, mål eller projekt som så stora att jag knappt varit sugen att sätta igång. Jag har förhalat och prokrastinerat fram tills dess att det har blivit avskrivet eller det har gjort för ont att inte göra det.

Lilla stegets kraft är för mig ett väldigt bra verktyg som handlar om att göra små och otillräckliga steg istället för hjältedåd. Det handlar om att bryta ner en arbetsuppgift eller ett mål i så små steg att man verkligen genomför det varje dag. Hela poängen är att det ska vara otillräckligt. Tesen är att om man gör många små otillräckliga steg så kommer summan av dem vid något tillfälle i tiden att vara tillräcklig. Det här bygger ju också på det klassiska citatet som tillskrivs Aristoteles:

We are what we repeatedly do. Excellence, then, is not an act, but a habit.

I de stunder jag har haft som mest nytt av lilla steget så har det t.ex. handlat om att ”spara 10 kr”, ”gå runt huset” eller ”skriva en rubrik”. Ingen av dessa aktioner är i sig tillräcklig för något, men lägger man ihop dem över tid så kommer de ge stora resultat (ungefär som ränta-på-ränta). För mig är verkligen små steg över lång tid, eller ”flit och systematik” som min mentor Claes-Erik alltid sa, en verklig framgångsfaktor.

Få människor har tränat det så aktivt, föreläst om det och gjort det i sitt eget liv som min gode vän Niklas Delmar som jag poddar i avsnittet med. Vi är extremt olika i många områden samtidigt som vi delar ambition, intresse för ekonomi och personlig utveckling. Niklas har en bakgrund som VD i flera bolag och blev för många år sedan utsedd till en av Sveriges mest talangfulla ledare.

Så, med nervositet lägger jag ut avsnittet nedan.

PS. Rikedomspodden är ett nystartat projekt som jag gör tillsammans med några av mina närmaste vänner från Balansekonomi som handlar om rikedom bortom pengar. Jag får förhoppningsvis möjligheten att återkomma om det fler gånger om du och andra läsare upplever det som värdefullt. DS.

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök