Lilla stegets kraft - om att skapa hållbara vanor
Sök:

Lilla stegets kraft – om att skapa hållbara vanor

Avsnitt i Rikedomspodden med mig och min gode vän Niklas Delmar

Lilla stegets kraft – om att skapa hållbara vanor

I det här poddavsnittet av Rikedomspodden pratar jag för en gångs skull inte om pengar, sparande eller ekonomi, utan om lilla stegets kraft som ett verktyg för att skapa nya vanor.

Jag är lite nervös att publicera det här avsnittet av Rikedomspodden här på bloggen eftersom det specifikt inte handlar om sparande eller något av de ämnena som jag normalt brukar skriva om. Samtidigt skulle jag säga att just konceptet ”lilla stegets kraft” har gjort en otroligt stor skillnad i mitt liv. Jag har nämligen från tid till annan upplevt arbetsuppgifter, mål eller projekt som så stora att jag knappt varit sugen att sätta igång. Jag har förhalat och prokrastinerat fram tills dess att det har blivit avskrivet eller det har gjort för ont att inte göra det.

Lilla stegets kraft är för mig ett väldigt bra verktyg som handlar om att göra små och otillräckliga steg istället för hjältedåd. Det handlar om att bryta ner en arbetsuppgift eller ett mål i så små steg att man verkligen genomför det varje dag. Hela poängen är att det ska vara otillräckligt. Tesen är att om man gör många små otillräckliga steg så kommer summan av dem vid något tillfälle i tiden att vara tillräcklig. Det här bygger ju också på det klassiska citatet som tillskrivs Aristoteles:

We are what we repeatedly do. Excellence, then, is not an act, but a habit.

I de stunder jag har haft som mest nytt av lilla steget så har det t.ex. handlat om att ”spara 10 kr”, ”gå runt huset” eller ”skriva en rubrik”. Ingen av dessa aktioner är i sig tillräcklig för något, men lägger man ihop dem över tid så kommer de ge stora resultat (ungefär som ränta-på-ränta). För mig är verkligen små steg över lång tid, eller ”flit och systematik” som min mentor Claes-Erik alltid sa, en verklig framgångsfaktor.

Få människor har tränat det så aktivt, föreläst om det och gjort det i sitt eget liv som min gode vän Niklas Delmar som jag poddar i avsnittet med. Vi är extremt olika i många områden samtidigt som vi delar ambition, intresse för ekonomi och personlig utveckling. Niklas har en bakgrund som VD i flera bolag och blev för många år sedan utsedd till en av Sveriges mest talangfulla ledare.

Så, med nervositet lägger jag ut avsnittet nedan.

PS. Rikedomspodden är ett nystartat projekt som jag gör tillsammans med några av mina närmaste vänner från Balansekonomi som handlar om rikedom bortom pengar. Jag får förhoppningsvis möjligheten att återkomma om det fler gånger om du och andra läsare upplever det som värdefullt. DS.


Den här artikeln publicerades 2017-10-22 klockan 20:59 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): Intervju i media.

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

7 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Hej!
  Vilken typ av meditation är det som Niklas Delmar gör 15 minuter per dag?
  Finns det någon kurs eller dylikt som han kan rekommendera?
  Vänligen Mia

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mia
  1. Vit pil

   Jag vet att han använder appen ”Headspace”. Jag har själv testat den ett par gånger och gillat den. Men jag är inte i närheten av samma uthållighet som Niklas har.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 2. Vit pil

  Personligen hoppas jag att du fortsätter att fokusera och lägga din tid och energi på ekonomi. Där bidrar du enligt min mening med helt unikt material. Personlig utveckling, produktivitet och hur man skapar ett lyckligt liv finns det drivor av böcker och andra bloggar om. Åtminstone om man ser till engelskspråkiga källor. Leo Babuta på Zenhabits.com började exempelvis skriva om små steg för att skapa nya vanor för 10 år sedan. Tack för att du visat vägen för mig och min fru som nu lever lyckliga tack vare den frihet vi har fått av vår pengamaskin.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Arnold Buff
 3. Vit pil

  därför man måste förstå franska bönder som leveransvägrar, blockerar alla vägar och eldar upp bildäck i städerna bara över en liten liten vad man kan tycka fjantig förändring i reglerna de har att leva med i sin vardag….
  och att inte göra kan föra med sig att det kan bli som i Sverige där man på 80 år gått från 10% totalt systemskattetryck till dagens 94%……

  0
  Gravatar ikon för användaren
  thomas
 4. Vit pil

  Heh… här har jag just gått upp 04:20 en måndag för att hinna med arbetsuppgifter jag borde ha hunnit med tidigare, men inte orkat börja på. Så hittar jag inte en utan två (!) artiklar i inkorgen om hur jag borde göra saker istället :-)

  Jag kan absolut rekommendera att även lyssna på Tim Ferris podcast med Jocko Willink, ”Discipline Equals Freedom”.
  https://tim.blog/2017/10/20/discipline-equals-freedom/

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Per Wiklander
 5. Vit pil

  Det här ämnet kom närmast som en skänk från himlen det. Har under eftermiddagen och kvällen brottats med just problemet att jag tycker endel saker i mitt liv känns övermäktiga. Ser verkligen fram mot att få lyssna på avsnittet:)

  Tack på förhand!

  MvH Pengaregn

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Pengaregn
  1. Vit pil

   Vad roligt att tajmingen var rätt. Tack för återkopplingen. :-)
   /jan

   PS. När du skriver att du ser fram emot det, du kan se att den är tillgänglig redan nu? Det vill säga att du sparar den, inte att du inte kan se den? DS.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.