Balansekonomis "så blir du rik"-skola i TV4s nyhetsmorgon på söndagar med Charlie Söderberg
Sök:

Balansekonomis ”så blir du rik”-skola i TV4s nyhetsmorgon på söndagar med Charlie Söderberg

Del 3 av 3. Om att bli rik på flera sätt samt en sammanfattning av föregående delar
Balansekonomis ”så blir du rik”-skola i TV4s nyhetsmorgon på söndagar med Charlie Söderberg

I söndags avslutade Balansekonomi och Charlie Söderberg den tredje delen i rikedomsskolan i TV4 Nyhetsmorgon. Det är ett mycket sevärt avsnitt för han har med sig Johan som berättar om sin resa till ett rikare liv.

Jag har haft förmånen att lära känna Johan under de senaste åren, då han råkar bo i Skåne, och jag kan verkligen understryka det som Charlie säger:

Johan är en vanlig person som bara valt att göra lite ovanliga saker.

Jag tror att det är mycket det som det handlar om, både för mig, Johan och sannolikt även för dig som följer den här bloggen. Det handlar inte alls om att vara någon supermänniska eller ha andra förutsättningar än vad andra människor har, utan det handlar snarare om att ställa sig frågan:

Vad är det som är viktigt i mitt liv?

Samt att sedan våga agera på svaret som dyker upp. Min orättvisa fördel handlar t.ex. om att min pappa dog när jag var 13, vilket innebär att jag har verkligen insett att jag inte kommer att leva för alltid. Som min vän som jobbar på begravningsentreprenören Fonus (som av någon outgrundlig anledning har bylinen: ”Vi finns här om du behöver oss…” :-) brukar säga:

Vi har ju bara 960 månader på oss, och nu, nu är ju även denna månaden snart slut…

För mig handlar det lite om rädslan för att den sista dagen ligga där och tänka ”Hur skulle mitt liv ha sett ut om jag gjorde X?”. Jag är så rädd för den tanken att jag hellre då gör det idag för att i framtiden inte behöva ångra mig. Men nog om det nu – här kommer 12 minuter som verkligen är mycket sevärda.

Om du inte har sett de två föregående delarna i Rikedomsskolan så rekommender jag att se även dem:

Föreläsning med Balansekonomi

Om du gillar det som sägs i videoklippet ovan och du gillar det som jag skriver här på bloggen, då kan jag verkligen rekommendera att besöka en av Balansekonomis öppna föreläsningar med Charlie Söderberg. På föreläsningarna blandas modernt ekonomiskt tänkande tillsammans med det bästa från personlig utvecklings-världen till att bli nästan 2.5 timmars underhållning och näst intill stand-up. Jag är ju naturligtvis part i målet eftersom mitt ”vanliga” jobb är på Balansekonomi sedan 2009 då jag blev värvad dit av bl.a. Charlie.

Föreläsningen finns bland annat i Stockholm, Malmö, Göteborg, Gävle, Borlänge och Uppsala och är helt gratis om du använder följande länk:

Jag vet tyvärr att där bara är några få platser kvar på vårens föreläsningar, så passa på och boka så fort som möjligt. Är där fullt så mejla mig så ska jag se vad jag kan göra. Om du dessutom väljer att gå vidare till nästa steg efter föreläsningen då är där stor sannolikhet att vi träffas, då jag brukar hålla första utbildningstillfället efter föreläsningen. Det skulle vara väldigt kul! :-)

Relaterade artiklar

Extern länk:

Relaterade etiketter och ämnen

Balansekonomi, erbjudande, video

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.

7 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Hej charlie
  det var ett väldigt bra skola. själv har jag ett fast jobb och fru med fast jobb och vi har ett flerfamiljshus som är två lägenhetrer
  i varav den ena har vi och den andra är alltid uthyrd och detta har på gott i 7 år nu vill vi utöka detta med fler sådana hus med
  två till fyra lägenheter och skriva en bok vi vet vad vi vill men kommer inte till verket.

  0

  Gravatar ikon för användaren
  lennart elwing
 2. Vit pil

  Nu har jag sett alla tre delar och det dom rekommenderar om och om igen som passiva inkomster är skriva en bok, gör musik osv… det här är är väl ändå inte lätt att applicera på de flesta familjer..?
  Det klart lättaste att applicera för att kunna göra det man drömmer om i framtiden torde väl ändå vara att sätta av en summa varje månad och investera dessa på börsen till låg risk..?
  Varför nämns inte detta som ett alternativ? Förstår mycket väl att det handlar om så mkt att skaffa sig ett rikt liv och göra det man drömmer om, men för att göra det man drömmer om att t.ex. vara mer ledig och hinna träna mer, spela mer golf, umgås mer med barnen borde väl ett av de enklaste sakerna vara att spara en slant varje månad och investera dessa i börsen på något sett..? Säger inte att det är enda sättet, men är det inte lite konstigt att det inte nämns något på dessa tre delar..?

  0

  Gravatar ikon för användaren
  Stefan
 3. Vit pil

  HEJ! Uppskattar verkligen din blogg, har hjälp mig mycket.hade en liten fråga angående barn spar, tycker du att jag ska köpa biliga etf i barnens sparande eller nöja mig med indexfonder som du skrivit om tidigare. Tänker på valutaefekter och ev sspreed.tacksam för svar.mycket sevärd film du lagt ut och man får verkligen tänka vad man prioriterar i livet! Fortsätt lycka till med din blogg mvh Daniel

  0

  Gravatar ikon för användaren
  Daniel
  1. Vit pil

   Ser du bara till att du väljer bra ETF:er med lägre avgifter (än vanliga indexfonder) så har de ju dessa fördelar gäntemot vanliga fonder.

   Har du väl hittat bra ETFer så är nackdelen att du får betala courtage när du köper och säljer (ja sälja skall du väl göra förr eller senare). Detta bör man hantera genom att köpa tillräckligt stora poster för att få ner courtagekostnaden. T.ex. kan man spara i vanlig fond tills man fått hop en tillräcklig summa och använda denna till att köpa en post av ETFen.

   0

   Gravatar ikon för användaren
   Skyking
  2. Vit pil

   Daniel:

   Skapa en filosofi först:

   1. Vad är syftet med placeringen?
   2. Vad är avkastningsmålet?
   3. Ska det vara kapitalinkomst oavsett om du säljer av din position i framtiden (i e utdelning, ränta) eller ska fokuset vara just att sälja av för att kunna ta ut en kapitalinkomst (i e kapitalvinster)?
   4. Vad jobbar du med idag? Varför inte placera i det område som du redan arbetar inom (du har ju en fördel då kring information, jargonger m m)?
   5. Finansiella instrument handlas till olika villkor. Välj ett instrument som du kan bli tekniskt insatt i (i e regler för handel, risker och fördelar m m). Jag själv sysslar mer eller mindre bara med certifikathandel samt aktiehandel. Dessa uppfyller, för min del punkterna ovan.

   Skyking:

   ”Detta bör man hantera genom att köpa tillräckligt stora poster för att få ner courtagekostnaden.”

   Jag antar att du menar att courtagekostnaden ökar (rent beloppsmässigt) ju större volymhandel du har? Samt att courtagekostnaden påverkar snittkursen mindre ju större volym man köper in?

   0

   Gravatar ikon för användaren
   Mathias
  3. Vit pil

   Ja. Normalt/förenklat är ju upplägget så att man betalar en viss procent i courtage, dock minst ett visst minimibelopp. Sålänge man gör affärer som ger högre courtage än minimibeloppet så betalar man samma procentuella courtage och man förlorar/vinner inget på att köpa större/mindre poster – men däremot om man handlar mindre poster än så så vinner man på att slå ihop affärerna till större affärer.

   Kör man avanza så kompliceras bilden något av att man har olika avgiftsklasser man kan välja mellan vilket innebär att man får fler brytpunkter. Vill man ner i allra lägsta courtaget så måste man upp i affärer i 100tkr-klassen har jag för mig (nöjer man med lästa avgitsklassen är tröskeln på 13tkr för handel på stockholmsbörsen). Man får då väga vad man vinner på att vänta tills man har sparat ihop till en större post mot vad man förlorar i högre förvaltningsavgift under tiden.

   0

   Gravatar ikon för användaren
   skyking

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.