Balansekonomis "så blir du rik"-skola i TV4s nyhetsmorgon på söndagar med Charlie Söderberg
Sök:

Balansekonomis ”så blir du rik”-skola i TV4s nyhetsmorgon på söndagar med Charlie Söderberg

Del 2 av 3. Om resultat och balansräkning samt passiva inkomster...
Balansekonomis ”så blir du rik”-skola i TV4s nyhetsmorgon på söndagar med Charlie Söderberg

Imorse höll Balansekonomi den andra delen av rikedomsskolan i TV4 Nyhetsmorgon. En bättre introduktion till skillnaden på passiva och aktiva inkomster går inte att hitta.

Se nedan och njut. Det handlar om att skilja på pengar som kommer in genom att man konstant byter sin tid mot sina pengar (läs: lön) eller om man gör ett jobb en gång och får betalt för det många gånger (jmf. bygga en vattenledning med att springa med hinkar).

Om du missade det första tillfället i serien av tre så har jag länkat till det här:

Jag personligen tycker att det är fantastiskt roligt att det jobbet som vi gör i Balansekonomi verkligen kan få komma fler till gagn genom klipp som ovan. Samtidigt så känns det ibland tufft att ge bort ett helt koncept, ett sätt att tänka eller leva sitt liv på några få minuter.

Det bästa som jag kan rekommendera, när det gäller ovan specifikt, är att besöka någon av Balansekonomis föreläsningar som hålls runt om i landet – bl.a. Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Helsingborg, Gävle, Borlänge och så vidare. Föreläsningen är gratis och kan nästan beskrivas som två och en halv timmes ren inspiration i ämnet ekonomi.

Jag besökte föreläsning själv 2008 och den har verkligen gjort stor skillnad för mig. Jag brukar säga att Balansekonomi hjälpte mig att snabba upp min väg till ekonomisk frihet med många år. Plötsligt behövde jag inte uppfinna hjulet själv, utan jag kunde bygga vidare på andra personers erfarenhet.

Relaterade artiklar

Relaterade etiketter och ämnen

Balansekonomi, video

Kommentera

13 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Var på Charlies inspirationsföreläsning igår efter din rekommendation här på bloggen och var rätt besviken. Amerikansk motivationstalare kombinerat med väckelsepredikant. Jag menar inte att han inte har bra ideér, men det han sa gav inte mig särskilt mycket. Det utmynnade i en lång säljpitch. Det respekterar jag dock för jag är också egen företagare och sälj är A och O

  Men du hade satt förväntningarna ganska högt. Charlie borde ägna mindre tid åt att snacka generiska saker och bjuda på fler bra idéer. Mindre TV, mer innehåll. Då hade jag kanske hostat upp ett par tusen för att höra mer. Men jag kan få samma kunskap genom att läsa.

  0

  Gravatar ikon för användaren
  JP
  1. Vit pil

   Vad tråkigt. De flesta brukar vara ganska nöjda, men jag förstår din feedback. Sedan vet jag också att det är en utmaning att på 2.5 timmar ge bort något som passar alla de 1 000 personerna på föreläsningen – särskilt till sådana läsare som du här på bloggen som har ganska mycket kompetens och bakgrundskunskap. Då kan det dyka upp som bara skrap på ytan (tyvärr) men därför är Balansekonomi-föreläsningarna ofta gratis och på kickofferna har vi alltid en pengarna-tillbaka-garanti.

   Det som jag själv uppskattar mycket med Balansekonomi (jag är ju dock part i målet) är att det (särskilt de senare delarna) fokuserar på att göra och att hitta likasinnade. Det är tyvärr bara en bråkdel av alla besökare här på bloggen som är som du och faktiskt agerar på den kunskap som man får till sig på bloggen eller via böcker.

   0

   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 2. Vit pil

  Hej!
  Har läste de mesta på din blogg och tycker att jag fått väldigt många bra råd och tips.
  Den har även hjälpt mig att komma igång med ”resan” mot mina mål, så de är jag tacksam för!
  Men har en fråga angående strukturen för privatekonomin. Du har ett inlägg om just detta som varit till mycket hjälp, men undrar vart du rekommenderar att ha sitt målsparande? Jag har en buffert jag är nöjd med på ett sparkonto (Santander) och startat mig en pengamaskin (ISK -Avanza). Har även hunnit skaffat mig en till portfölj som jag förvalta mer aktivt och för att jag tycker de är så intressant. Men åter till frågan, har du något råd om vart målsparandet bäst placeras?
  Tack för en mycket intressant blogg!
  Mvh Niklas

  0

  Gravatar ikon för användaren
  Niklas
  1. Vit pil

   Kan man inte öppna flera ISK hos avanza? Jag har för mig det, dessutom skall man kunna flytta mellan dessa utan skatteeffekt ifall man skulle vilja göra det.

   Trots skattehöjningen är det fördelaktigt med ISK, men kanske blir det inte lika egalt när det gäller korta räntor. Isf borde man överväga att lägga denna del utanför ISK i den mån man har sånt i sitt målsparande/pengamaskin. För man behöver egentligen inte ha de olika delarna på separata konton eller varje del på samma konto.

   0

   Gravatar ikon för användaren
   Skyking
  2. Vit pil

   Man kan ha flera ISK hos Avanza – jag har det i alla fall själv. Samma sak hos Nordnet. Har flera ISK-konton där också.

   0

   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  3. Vit pil

   Ett annat upplägg är att dra gränsen mellan buffert/målspar/penningmaskin genom olika värdepapper. T.ex kan man göra så att man buffertsparar med lannebo likviditet och pengamaskinsparar med andra räntefonder. Därmed kan man skilja dem åt även om man lägger pengamaskinsparar räntefond i samma vanliga depå som buffertsparandet när skattereglerna ändras.

   0

   Gravatar ikon för användaren
   Skyking
  1. Vit pil

   Jag läste någonstans om förslag om skattegynnat pensionssparande i form av ISK där man mot att binda upp kapitalet fick lägre skatt. Mot bakgrund av detta så verkar det snarare vara frågan om att man isf skulle få behålla skattenivån.

   Med tanke på att man verkar ha slagit in på skattehöjarvägen så låter det inte så troligt att vi får några nyheter som innebär skattelättnader, isht inte för ”girigbukar och von-ankor”.

   0

   Gravatar ikon för användaren
   Skyking
  2. Vit pil

   Jag såg någon kommentar från Ulla Andersson (v) som skrämde mig lite som var i stil med: ”Jag har stört mig på ISK ganska länge, har man kapital så ska man skatta för det…”. Med en handlingsförlamad opposition enligt decembersveket så får ju dessa extremistpartier fritt svängrum… :-|

   0

   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 3. Vit pil

  Jag kan inte mer än att hålla med om att detta avsnitt var bra. Jag är som sagt själv av åsikten att fasta utgifter är ”finansiell cancer”. Fasta utgifter är i princip det som orsakar mest finansiell skada vid förlust av inkomst. Jag gör allt för att undvika, alternativt minska på, fasta utgifter (”passiva” utgifter). Otrolig frihet och bättre sömn kommer som ett automatiskt gensvar när man ser hur ännu ett par tusen kronor i månaden är avkapad från utgiftsgrenen. Troligen för evigt.

  Att kapa fasta utgifter är dessutom ett perfekt sätt att minska på hur lång tid det tar från att leva på ”aktiv” inkomst till att till fullo leva på ”passiv” inkomst. Ju fler, och större, fasta utgifter en privatperson har, desto större uppförsbacke (desto mer eget kapital krävs, alternativt högre avkastning på eget kapital) har personen om finansiellt oberoende är målsättningen. Det mest rationella vore därför att minska på uppförsbacken.

  0

  Gravatar ikon för användaren
  Mathias
 4. Vit pil

  Hej,

  Jag har själv följt Charlies, om än korta, ”Så blir du rik-skola” i TV4-soffan med stort intresse :)
  Tycker han förklarade på ett bra sätt i dagens program. Tror det blir en ögonöppnare för många.
  Tack för en trevlig blogg. Jag brukar rekommendera din sida, speciellt din del ‘Så blir du rik’ för vänner och bekanta som en god startsida för att komma in ämnet spara och placeringar, och vad de kan åstadkomma med ens liv!

  mvh
  Johan

  0

  Gravatar ikon för användaren
  Johan

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.