RobinHood.com – courtagefri handel som framtidens melodi?

Google finansierar en ny gratistjänst för aktiehandel som än så länge bara finns i USA

RobinHood.com – courtagefri handel som framtidens melodi?

Jag skulle inte vilja vara chef med ansvar för framtidssäkring på en storbank i Sverige idag. De svenska storbankerna har pressats hårt (med rätta) av nischbanker men snart kommer digitala tjänster finansierade av bl.a. Google och Apple in i leken.

Av en läsare fick jag tipset om RobinHood.com en webbaserad tjänst som jag inte visste om sedan tidigare. Med det fantastiska namnet RobinHood.com så är det just nu en amerikansk tjänst som erbjuder courtagefri handel i alla aktier och fonder. De har ägare såsom Google i ryggen och expanderar inom kort till Australien.

Jag personligen hoppas att det bara är en tidsfråga tills de kommer till Europa. Vi skulle må gott av att ha en sådan tjänst här också. Det finns redan många extremt bra digitala finansiella tjänster i USA som tyvärr inte är tillgängliga för oss än. Det handlar allt från en digital sammanställningstjänst i form av Mint.com till mekaniska pengamaskinsförvaltare såsom Betterment och Wealthfront.

Lägg till peer-to-peer-tjänster för utlåning för privatpersoner (som jag tyvärr blev bränd av) och som nu även finns i form utlåning till och mellan företag som t.ex. Toborrow, betalningslösningar så finns det snart inte något området kvar för bankerna där de inte är konkurrensutsatta. Bra för oss konsumenter, mindre bra för bankerna.

I Sverige har liknande tjänster såsom Kollektiva börjat dyka upp som vill använda crowdsourcing för pensionssparande (främst PPM) baserat på svenska sparare. Jag har bara snabbt testat tjänsten och träffat grundaren och jag gillar konceptet, sedan har det fortfarande några utmaningar kvar att lösa – framförallt med att urvalet är baserat på deras anslutna kunder och inte hela basen av sparare, men ju större det blir desto mindre blir ju det problemet.

Känner du till någon annan sådan tjänst som går att använda här i Sverige som jag har missat?

Ingen ersättning har utgått för det här inlägget.

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök