RobinHood.com - courtagefri handel som framtidens melodi?
Sök:

RobinHood.com – courtagefri handel som framtidens melodi?

Google finansierar en ny gratistjänst för aktiehandel som än så länge bara finns i USA

RobinHood.com – courtagefri handel som framtidens melodi?
Den här artikeln publicerades 2015-12-23 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

Jag skulle inte vilja vara chef med ansvar för framtidssäkring på en storbank i Sverige idag. De svenska storbankerna har pressats hårt (med rätta) av nischbanker men snart kommer digitala tjänster finansierade av bl.a. Google och Apple in i leken.

Av en läsare fick jag tipset om RobinHood.com en webbaserad tjänst som jag inte visste om sedan tidigare. Med det fantastiska namnet RobinHood.com så är det just nu en amerikansk tjänst som erbjuder courtagefri handel i alla aktier och fonder. De har ägare såsom Google i ryggen och expanderar inom kort till Australien.

Jag personligen hoppas att det bara är en tidsfråga tills de kommer till Europa. Vi skulle må gott av att ha en sådan tjänst här också. Det finns redan många extremt bra digitala finansiella tjänster i USA som tyvärr inte är tillgängliga för oss än. Det handlar allt från en digital sammanställningstjänst i form av Mint.com till mekaniska pengamaskinsförvaltare såsom Betterment och Wealthfront.

Lägg till peer-to-peer-tjänster för utlåning för privatpersoner (som jag tyvärr blev bränd av) och som nu även finns i form utlåning till och mellan företag som t.ex. Toborrow, betalningslösningar så finns det snart inte något området kvar för bankerna där de inte är konkurrensutsatta. Bra för oss konsumenter, mindre bra för bankerna.

I Sverige har liknande tjänster såsom Kollektiva börjat dyka upp som vill använda crowdsourcing för pensionssparande (främst PPM) baserat på svenska sparare. Jag har bara snabbt testat tjänsten och träffat grundaren och jag gillar konceptet, sedan har det fortfarande några utmaningar kvar att lösa – framförallt med att urvalet är baserat på deras anslutna kunder och inte hela basen av sparare, men ju större det blir desto mindre blir ju det problemet.

Känner du till någon annan sådan tjänst som går att använda här i Sverige som jag har missat?

Ingen ersättning har utgått för det här inlägget.


Den här artikeln publicerades 2015-12-23 klockan 00:30 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): Kommentarer på aktuella händelser.

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

3 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Hört talas om detta innan, Mycket intressant!
  Även DeGiros VD verkar tro att detta är en del av framtiden http://www.affarsvarlden.se/hem/nyheter/article3923688.ece

  I brist på bättre skulle jag ändå säga att både Nordnet , Avanza och DeGiro som har låg courtage gjort ett jättebra jobb för småsparare i Sverige.

  DeGiro har en fast avgift på 5kr sedan 0.02% i courtage för Stockholmsbörsen, jämfört med t.ex Nordnet mini som har 1 kr fast avgift och sedan 0.25% så lönar sig DeGiro om man handlar för summor över 2000 kr, annars inte. Vid stigande summa blir DeGiros fördel väldigt uppenbar såklart. Handlar man dock på First North så är fasta avgiften 20 kronor sedan 0.02%. Jämför det med Nordnet mini som har samma pris för First North som Stockholmsbörsen så lönar sig Nordnet om beloppet är upp till 8000 kronor. (20kr / 0.0025 = 8000kr )
  Du sparar mer pengar hos DeGiro än Nordnet och Avanza så läng e du handlar för belopp där Nordnet och Avanzas avgifter inte överstiger DeGiros fasta avgifter. Något som jag antar att de flesta förr eller senare gör, men extra värt att nämna till nybörjare så de inte blir lurade på en så enkel sak.
  Lita dock inte helt på kolumnen ”Så här mycket sparar du med DEGIRO” här https://www.degiro.se/priser.html
  Den stämmer, men exemplen på de andra bankernas courtageklasser är inte optimalt valda för de handelssummor som används i exemplen, därför en aning högre procent än vad som är realistiskt. Men ändå är de billigare som sagt, så länge varje order överstiger ovannämnda belopp.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Casper
 2. Vit pil

  Degiro är inte gratis men extremt billig jämfört med Avanza o Nordnet (och givetvis med Storbankerna). Man kan handla med amerikanska papper till ett lägre pris än svenska mm. Halvtaskigt utseende på hemsidan men det fungerar och numera erbjuder de ISK.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tord

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.