Vikten av att få ha ett eget Rolex-sparande…
Del 2 av 2. i "Tänk om ekonomi är roligt?"
Tänk om vi som är intresserade av ekonomi ibland gör ekonomi tråkigt för andra? Tänk om vårt uppgift är att uppmuntra de små otillräckliga stegen, även de som vi själva kanske inte hade tagit?
Dagens avsnitt är en fristående fortsättning på diskussionen i avsnitt #231 ”Tänk om ekonomi är penseln att måla ditt liv med”. I början av december fick jag förmånen att bli inbjuden av @Hanapee till att lajva ekonomiexpert i serie intervjuer Hanna gjorde med sina kompisar.
Det var på många sätt en ögonöppnare. I normala fall umgås jag nästan bara med människor som också är ekonomiintresserade, i de flesta fall betydligt bättre än vad jag är. I dessa sammanhang blir vissa saker så självklara att man till slut slutar tänka på dem eller till och med får en skev verklighetsuppfattning.
Att hänga med Hanna tog mig ur sitt sammanhang och in i en annan verklighet. Plötsligt kunde jag från ett annat perspektiv se hur t.ex. vissa råd jag själv gett är direkt kontraproduktiva. Att t.ex. spara till en buffert och sedan i en fondrobot – som är min goto-rekommendation – kan vara totalfel för någon som egentligen hade behövt ett ekonomiskt självförtroende mer än en buffert.
Det blev väldigt tydligt i ett fall med en tjej, Julia, som beskrev sig själv strulig med pengar. Hon hade t.ex. fått en betalningsanmärkning, hade haft en skatteskuld på 150 000 SEK till Skatteverket och så vidare. Men ju mer jag lyssnade så insåg jag hon inte alls var dålig på att hantera pengar. Hon hade bara inte något ekonomiskt självförtroende eller ekonomisk självkänsla.
För det första så har väldigt få av oss fått någon ekonomisk utbildning och det vi får höra om pengar när vi är små är oftast helt meningslöst. För det andra hade hon gjort rätt för sig och betalat av en skuld till SKV på 150 tkr. Som jag sa till henne, jag kan inte komma på något mer oinspirerande mål att arbeta mot än att tjäna pengar till Skatteverket och hon hade klarat det med.
När något har varit tillräckligt viktigt för henne så hade hon alltid löst. Tänk om det egentligen bara handlade om hon var uttråkad kring sin ekonomi – och såg saker som många av oss som är ”frälsta” redan ser om X som kan vara möjligt i framtiden. Det var då hon utbrast hon ville spara till en Rolex-klocka.
Min första tanke var; ”Njae, det var ju kanske inte det jag hade tänkt eller rekommenderat…” Men jag hann fånga mig själv innan jag sa det eftersom jag insåg att ett Rolex-sparande är det bästa hon kunde göra. Det var något som skulle motivera ett sparande, det var något inspirerande, något som betydde mycket och framförallt skulle kunna skapa stolthet inför sig själv. Precis så som andra mål som t.ex. FIRE kan vara för oss andra.
Tricket tror jag är att inte döma eller propsa på buffert/fondrobot, utan i en sådan situation snarare fokusera på att vinna kriget som i det här fallet var att skapa ett ekonomiintresse och självförtroende. Kan man spara ihop till en Rolex så kan man spara ihop även till andra saker.
Dessa två avsnitt har satt igång en hel del tankar som jag ännu inte sorterat ut. T.ex. pratar vi avsnittet även om ett antal tips som jag så här i efterhand inser att de är också bara bra under vissa förutsättningar. Det är inte omöjligt att det blir ett stort omtag under 2022. Att börja tänka i principer och frågor snarare än verktyg och metoder.
I övrigt har vi lekt influensaleken hemma en tid nu så vi ligger lite efter i kommentarer och liknande. Men vi försöker läsa allt även om vi inte kan svara på alla kommentarer. Tack för att du hänger med oss God Jul!
Hälsningar,
Jan och Caroline
Viktig information om risk
Denna artikel berör eller kan beröra information om att placera pengar i finansiella instrument. Historiskt har ett långsiktigt sparande enligt forskningen varit ett bra sätt att få sina pengar att växa. Det finns mycket som talar för att det kommer vara så även i framtiden, men ingen kan förutsäga framtiden och det finns tyvärr inga garantier.
Allt sparande innebär en risk och du kan både tjäna och förlora pengar. I värsta fall är det inte ens säkert att du får tillbaka pengarna du satt in. Därför vill vi, för undvikande av missförstånd, påminna om att:
- investeringar kan och kommer i perioder att både öka och minska i värde,
- i värsta fall kan du förlora det hela placerade kapitalet,
- investera därför aldrig mer än du har råd att förlora,
- historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning,
- det är viktigt att själv sätter dig in i det som du investerar i och inte investerar i något du inte förstår, och
- ta kontakt med en oberoende finansiell rådgivare (lista här) om du är osäker och vill ha tips kring din egen personliga situation.
Läs gärna mer på vår sida här där vi fördjupar informationen om risk.
Följ diskussionen i RikaTillsammans-forumet
I RikaTillsammans-forumet finns det en specifik tråd där vi diskuterar det här avsnittet. Där kan du läsa andras kommentarer och funderingar till avsnittet samt naturligtvis dela med dig av dina egna.
I forumet kan du även ställa en fråga, få svar, hjälpa andra och träffa likasinnade. Välkommen. 🙂
Lyssna på artikeln som ett poddavsnitt
Precis som vanligt så kan du lyssna på hela den här artikeln som ett poddavsnitt via din poddspelare. Avsnittet finns där poddar finns t.ex. iTunes, Acast, Spotify eller SoundCloud. Du kan även titta på den tillhörande videon via Youtube.
Transkribering av avsnittet
Jan: Varmt välkommen! Idag har vi med vår vän och kollega Caspian Almerud. Det här avsnittet är en fortsättning på avsnitt 231. Det är en fortsättning på vår serie ”Tänk om ekonomi är roligt?”. Tanken är idag att vi ska komma med tips till de som är intresserade av ekonomi men även konkreta byggblock i ekonomin, de viktigaste sakerna.
Caroline: Behöver man ha lyssnat på avsnitt 231?
Jan: Nej detta är fristående. Idén till de här avsnitten började med att jag blev inbjuden av HanaPee för att vara med när hon spelade in en serie som riktar sig mot yngre människor som kanske inte är super intresserade av ekonomi.
Min insikt från det här var att jag fick supermycket empati från folk som inte alls hänger i vårt community där pengar är roligt. Det jag tog med mig var att en person sa
Men har inte alla ångest när det kommer till ekonomi?
För mig blev det att nej gud det finns ett liv där man inte behöver ha ångest för ekonomi. Vad tänker du Caspian?
Caspian: Din ingång i ekonomi var väl också ganska mycket ångest?
Jan: Ja absolut.
Caspian: Den resan är väl kantad av att gå från att vara reaktiv till proaktiv? Det måste någonstans vara målet med avsnittet: att röra sig från reaktiv till proaktiv.
Jan: Ja, det är ett bra sätt att beskriva det på!
Den första delen är egentligen till dig som är intresserad av ekonomi och några reflektioner till hur vi kan bidra till de som inte är så intresserade av ekonomi.
Den andra delen är starten till en diskussion om vad de viktigaste sakerna att få rätt på i en ekonomi är. Vad tänker du Caroline?
Caroline: Avsnittet heter ”Tänk om ekonomi är roligt?”. Man kan inte ge bort något som direkt gör det roligt utan man måste själv uppleva att det blir roligt.
Jan: Ja precis och hur man gör det roligt.
Caroline: Ja om man nu själv redan är intresserad och tycker att det är roligt, kan man då förmedla det på något vis till någon som inte tycker det?
Tänk om ekonomi är penseln du målar ditt liv med
Jan: Vi kommer dit! I förra avsnittet pratade vi lite om att vi alla har lärt oss att spara men ingen har lärt oss att tjäna pengar. Tänk om ekonomi är penseln du målar ditt liv med.
Man ser ofta att det är jag emot min ekonomi, min ekonomi är min motståndare. Någon beskrev sin ekonomi som monstret som ligger under sängen, vilket känns hemskt för mig.
Tänk om ni istället spelar i samma lag mot livet? Det där lilla monstret är egentligen en pensel som kommer hjälpa dig att få livet du älskar eller vill ha. Vad tänker du Caspian?
Caspian: Det låter skitbra. Jag gillar det.
Jan: Det första steget i ekonomi är att ha empati med sig själv och med andra. Alla fattar att fotboll kräver mycket träning men det är ingen som har fått sex träningspass i veckan i ekonomi. Ändå ska man kunna ekonomi.
Caroline: Ja det ställs krav på en att man ska förstå exakt vad man ska göra i ekonomi. Man ska inte göra misstag för det kostar för mycket. Det är ingen som tränar en, man måste träna sig själv.
Jan: Ja precis.
Caroline: Jag tror att svårigheten är att om man tycker att det är tråkigt så vill man inte träna det heller.
Jan: Nej, precis. Man har inte fått någon uppmuntran, man har inte fått någon träning, man har inte byggt något självförtroende, man har inte fått någon självkänsla.
Man har sällan ens fått hjälp från skolan. Våra förändrar är sällan till någon hjälp, där får man sagt till sig att pengar växer inte på träd. Redan där har vi lärt oss att pengar är motståndare.
Sitter du i baksätet av din ekonomi?
Jan: En reflektion som jag fick ifrån att träffa Hanna och hennes kompisar var att även de som sa att pengar är ångest och att det inte är kul och att de inte är bra på pengar, tyckte egentligen att pengar var roligt.
Caroline: Hur då menar du?
Jan: De fick prata om vad pengar var för dem, de beskrev allt det här. Vi pratade också om att några av de här personerna hade gjort några misstag i sin ekonomi och fått betalningsanmärkning men sen betalat av sina lån.
De gillade att tjäna pengar. Om du inte har fått beskrivningen om hur det funkar så är det inte så konstigt att man både är attraherad men också är rädd för det.
Caspian: Det blir både och, både ångest och sen najs när det går bra men man vet aldrig riktigt varför tänker jag.
Jan: Jag tror att de flesta av oss sitter i baksätet i vår ekonomi. Ibland hamnar bilden på något najs ställe, ibland i diket.
Tänk om du fick styra bilen istället och välja vart den ska köra?
Caroline: Jag tänker att man sitter i förarsätet om man nu betalar av sina skulder. Att ha kontroll kanske ger den sköna känslan.
Jan: Absolut. Julia till exempel, en av Hannas kompisar, hade en bild av sig själv som strulig. Hon har haft betalningsanmärkningar hos kronofogden och lite strul.
Vi pratade om det och det visade sig att hon hade startat en enskild firma och när hon hade den så fick hon in pengar. Sen använde hon pengarna och fick en skatteskuld på 150 000 kronor för att hon inte visste hur en enskild firma funkar.
Min första tanke var: fan vilken kass omgivning att inte berätta att man hellre ska ha ett aktiebolag och hjälpa henne.
Det coola var att hon har betalat av den här skulden till skatteverket. Jag som tycker att det är kul med pengar hade haft sjukt svårt att motivera mig att tjäna ihop 150 000 kronor till skatteverket av alla ställen.
Caroline: Ja det är ett otroligt trist mål.
Jan: Jag kan inte komma på något tråkigare straff i ekonomi. Hon fick höra att hon inte alls är dålig på ekonomi även om hon har gjort vissa misstag, för hon har ju löst situationerna! Vad tänker ni?
Caroline: Jag tänker att hon måste ha lärt sig mycket på att betala tillbaka den där skulden. Helt plötsligt vet man vad man behöver göra fastän man inte visste det innan.
Jan: Vet man inte vad man ska göra så behöver man ta reda på motivationen. Vi vuxna dödar lätt drivkraften.
Caroline: Jag tror inte ens att vi tänker på när vi gör det.
Jan: Nej det är ju oftast i all välmening.
40/60 portfölj med vad?
Jan: En annan grej som kom till mig när vi satt och pratade var hur olika vi funkar när det kommer till investeringar! Jag tror att vi många gånger går i fällan av att utgå ifrån oss själva. Jag fick en annan shock när jag pratade med en annan om 60/40 portföljer.
När jag pratar om det innebär det 60% aktier / 40% fonder. När vi pratade om det i studion var det någon som hade en 60/40-portfölj, men med 60% krypto / 40% NFTs.
Caroline: Jag vet inte vad NFT är faktiskt.
Caspian: Non-fungible token, det är certifikat som visar på att du äger någonting, en digital produkt.
Caroline: Det är sådana grejer som jag inte alls har en självkänsla att investera i. Var du inte nyfiken i att höra hur det hade gått då?
Jan: Nej jag ville kräkas lite först. Samtidigt så har det säkert gått skitbra. Vem är jag att komma och säga saker? Det är en fallgrop som vi äldre har, vi låter inte de yngre göra misstag.
Caroline: Ja du var också oansvarig och kaxig. Det är du inte längre Jan.
Jan: Marknaden gör en ödmjuk.
CA. Du har ju dessutom gjort alla misstag man kan göra, förutom att gå all in på krypto.
Jan: Ja precis. Och man måste få göra misstagen för att skapa egna upplevelser. Ibland försöker vi skydda unga lite för mycket i det där.
Jag tror att när man närmar sig sidlinjen med bollen och så är vi där och säger för i helvete spela inte ut bollen över sidlinjen. När det blir för jobbigt för oss så sparkar vi tillbaka bollen, då har de aldrig upplevt att bollen kan hamna över sidlinjen. Låt människor göra misstag så tidigt som möjligt.
Caroline: Ja för att de ska få erfarenhet.
Motivation och Hotivation
Jan: Vi har den här motivationen och hotivationen. Jag tänker att du kunde läsa detta Carro, detta skrev Jonathan S på forumet. Jag vet att han har jobbat mycket med utbildning av unga i ett annat sammanhang.
Caroline: Han skriver såhär
En ointresserad person tar till handling om denna kan förstå gapet mellan sin nuvarande situation och verklighetens krav. Man brukar prata om kunskapsgap och utbildningsbehov.
Det går att göra på olika sätt, vanligast är att man utsätter någon för ett problem varpå man sedan förevisar en målbild på hur man löser det problemet för att sedan stötta dem att nå motsvarande effekt som målbilden.
Motivationen från att förstå att man inte vill ha det som man har det just nu i kombination att man gärna vill uppnå målbilen är ofta tillräckligt starkt för att skapa en tillräckligt stor förändring. Kan du göra det roligt på vägen är det ännu bättre.
Jonathan S
Caspian: Det här är briljant, det är en jättebra beskrivning av vad lärande, pedagogik och didaktik går ut på. Om man ska bygga ihop en cykel måste man ha en bild av vad man ska bygga ihop, du måste ha en manual.
Kan du dessutom lägga på att det blir kul på vägen och att du har någon som hjälper dig i varje steg så har du ett vinnande koncept. Går någon annan in och bygger cykeln åt dig så kommer du aldrig lära dig att bygga en cykel.
Jan: Det är detta som jag älskar med RikaTillsammans forum att det finns sådana här människor som skriver, detta är grymt bra.
Caroline: Jag tycker att det är bra.
1000 kronor extra i månaden i resten av livet
Jan: Vi går vidare till den sista reflektionen som jag haft sedan förra avsnittet. Detta är en kommentar från vårt forum där alla efter förra avsnittet sa
Jan det där du sa om att investera 1000 kronor i månaden i 10 år för att sedan få 1000 kronor i månaden i resten av ditt liv, det är förenklat.
Det stämmer ju, det är väldigt grovt förenklat. Min intention med just det citatet är att om man har någon som är ointresserad ev ekonomi och att kunna förenkla något till sin kärna så känner folk ”Det där vill jag ha”.
Då tänds den där gnistan, motivationen. För mig var syftet att inspirera, att sätta igång samtalet. Det är inte långt ifrån verkligheten men ja det är en förenkling för de som är duktiga.
Om man kan få någon att spara 1000 kronor i månaden i 10 år som innan dess inte har sparat så kommer de börja tycka att ekonomi är såpass roligt att de kommer lära sig om detaljerna längs vägen. Vad tänker ni?
Caspian: Jag drog den här för mamma för hon har varken investerat eller sparat särskilt mycket historiskt. Då har jag ändå jobbat med er i två år och legat på henne med att komma igång hela den tiden.
Hon sa ”oj det är precis vad jag behöver höra”. Så enkelt och så effektivt. Hon blev intresserad och motiverad.
Jan: Nästa följdfråga blir ”Vad hade varit möjligt med 1000 kronor extra i månaden resten av livet?”. Jag tycker att det är fantastiskt.
Var nyfiken som förälder
Jan: Vad kan vi som är intresserade sammanfatta, här får ni skjuta in. Detta är lite tips och idéer. Jag tror att vi ska förenkla, inspirera och vi ska uppmuntra. ”Be the change you want to see in others”, vår resa har också börjat i ångest, vi har också förlorat.
Caroline: Om man är en förälder som lyssnar på detta för att man vill komma igång… Det kan vara så att man har barn som är halvt igång och har en 60/40 portfölj med krypto.
Det är så lätt att ha prestige när man är äldre, att man vet bättre än sina barn men det är inte säkert. Jag hade tyckt att det var jättecoolt om våra barn kom och berättade vad de har gjort med sina pengar.
Jag hade förmodligen känt ”va vad har du gjort, får jag höra mer?”. Det hade varit en seger för mig om jag hade kunnat vara nyfiken.
Jan: Ja var nyfiken istället trots att man tycker ”ditt jävla pucko vad har du gjort med dina pengar?”.
Caroline: Föräldrar ska per automatisk veta allt över sin barn till en viss ålder men det har man inte sen resten av livet.
Caspian: Jag håller med. Jag har en kompis som pluggar på Handels. Stereotypiskt ska hon ha stenkoll på sånt som jag har fått koll på de senaste två åren.
Jag hjälpte henne att sätta igång Lysa för ett tag sedan, jag gjorde det så enkelt som möjligt för att inspirera och uppmuntra. Man måste dessutom vara genuin in det.
Caroline: Jag tror att man får vara genuint intresserad av att ha en diskussion med den som är ointresserad från början.
Vad drömmer du om?
Jan: Har ni några exempel där det inte har fungerat att inspirera andra? Jag har misslyckats när jag har utgått ifrån att jag vet bäst och gör nu såhär. Kommer med pekpinnar och dikterar liksom.
Caroline: Det är klart att man har misslyckats men jag har ju utbildat i andra saker än ekonomi och det är klart att jag har misslyckats då. Man får komma tillbaka och ställa sig frågan vad man gjorde för fel.
Jan: Jag har haft så stor omtanke om människor att jag har velat att de ska göra det för deras bästa.
Jag har inte fattat deras ”varför” eller så har det inte funnits ett svar på frågan.
Caroline: Jan du har också en god förmåga att vilja prata, ibland måste man lyssna. Man måste lyssna mer än man pratar ibland när man ska komma fram till något substantiellt med någon som är ointresserad av ekonomi. På någon liten grej har de varit intresserade av ekonomi någon gång, fånga det.
Jan: Du har helt rätt.
Den bästa frågan är nog ”Vad drömmer du om?” Om du har alla pengar du behövde och du inte kunde misslyckas, vad skulle du vilja göra mer av och vad skulle du vilja göra mindre av?
Caspian: Det handlar om att inspirera på mottagarens villkor. Jag hade ju inte kunnat komma till er och försökt inspirera er till att bli ekonomiskt oberoende i syfte att kunna åka omkring och kolla på alla världens fotbollsmatcher, för det är ni helt ointresserade av.
Jan: Precis, och att låta folk göra sina egna misstag.
Caroline: Jag undrar om man själv inte kan göra visdom utifrån andras misstag. Vi är människor som förmedlar vår egen erfarenhet till andra och så får de den visdomen som jag själv hade.
Jan: Precis. Jag tror att jag har gjort alla fel. När jag frågar andra ”Vad var det mest fantastiska med att det sket sig?” Svarar folk ofta ”Inget, det är åt helvete låt mig vara”.
Det är ingen lärdom, det ska istället var positivt och framåtriktat. Det finns hundra positiva grejer när man väl börjar. Att hela tiden gräva är viktigt, vad lärde du dig mer? Vad lärde du dig om dig själv?
Caroline: Det är skitbra.
Jan: Jag tror att det är mycket viktigare att personen som inte är så intresserad kommer igång. Vad är kriget och vad är slaget? Vad vill vi uppnå på lång sikt? Vi vill uppnå ett ekonomiskt intresse, då kommer de andra bitarna ge sig.
Caroline: Jag tycker att det är spännande med de här yngre människorna som testar sig fram med krypto och så. Jag tycker att jag lär mig något av det, jag blir inspirerad av det. När var jag inspirerad senast över mig ekonomi liksom?
Jag vill inte sätta mig över och säga att jag vet det mesta och att jag nu ska lära någon som är ointresserad för det går båda vägarna. Det är viktigt att man undviker de här pekpinnarna.
Jan: Poängen är att vara på samma lag tror jag.
Skillnaden mellan lätt och svårt är struktur
Jan: Det som vi nu tar i andra delen av avsnittet är ”The big wins”. Detta är till dig som är intresserad, en start på en diskussion i forumet. Hur gör man med boende, att komma igång med struktur etc.
Vi kommer att spela in ett avsnitt som riktar sig bara till den som inte är intresserad, kanske de 5 viktigaste grejerna att göra inom olika områden av livet. Det här blir en start på det!
För att göra det enkelt så tror jag att om vi tittar på ekonomins struktur, hur man organiserar sin ekonomi, att man ska ha två bankkonton.
Jag tror att man ska ha ett bankkonto där man får in sin lön och sen tror jag att man ska ha ett buffertkonto, det ska inte vara på samma bank. Detta av den enkla anledningen att man inte ska se pengarna.
Skillnaden mellan lätt och svårt är struktur.
Ett tips är att ha ett betal- eller kreditkort som betalas varje månad, där kan man ofta få bonusar, tips etc. Nästa tips är automatiskt månadssparande, nyckelordet här här automatiskt och inte hur mycket det är. Det viktigaste är att det är automatiskt och att det kommer igång till en fondrobot, där gillar vi Lysa (annonslänk) eller Opti.
Välj ett område du drar ner kostnaderna inom
Jan: Välj ett område som du håller koll på och dra ner kostnaderna i det, bara ett. Välj även ett område där du ökar på kostnaderna på ett ansvarsfullt sätt.
Caroline: Det är ett kul spel ju!
Jan: Du behöver inte ha koll på allt och ha dåligt samvete.
Caspian: Det är ett jätteroligt spel där man får en direkt belöning dessutom.
Jan: Innan jag träffade Julia, när jag förberedde detta för två veckor sedan så skrev jag att det bara finns fyra saker att spara till i livet. Det är buffert, boende, vardagsrikedom och pension.
Det är okej att använda sparpengar till boende, det är okej att använda pengar till vardagsrikedom, det är okej att använda pengar från bufferten.
Hade du kunnat sälja in detta till dina kompisar?
Caspian: Gud ja. Jag tror att många gör det här också men att de inte har fått uppmärksamhet för det.
Caroline: Behöver man känna sig dålig om man nu inte gör detta? Buffert tror jag inte att det är så många 19 åringar som sparar.
Jan: Förvånansvärt många när jag träffade Hanna hade en buffert. Om vi kan komma överens om att de här fem punkterna är viktigast så har de flesta rätt till stora drag, uppmuntra det.
Skilj på hundra- och hundratusenkronors frågan
Jan: Prata med en kompis om ekonomi i 15 minuter varje månad. Jag tror att det kan vara en kul grej. Man kan börja prata och hjälpa varandra.
Caspian: Har man ingen i sitt liv som man känner sig bekväm att göra det med så kan man kolla på RikaTillsammas forumet och hitta någon där!
Jan: Charlie, en vän till oss, brukar säga att vi lägger mer tid på tandborstning än att prata om ekonomi. Jag tycker att det är hemskt. Notera nu att vi inte pratar fyrahinkars-principen, vi pratar inte automatiseringar, flöden etc. Skit i Avanza om du inte är intresserad.
Fokus ska ligga på att göra rätt saker på rätt sätt, många gör fel sak på rätt sätt. Skilj på hundrakronors-, och hundratusenkronors frågor.
Kommer detta beslutet ge mig eller spara mig 100 kronor eller är detta något som gör att jag kommer få hundratusen kronor för?
Caroline: Vad kan det vara då?
Jan: Om vi tar en hundrakronors fråga, detta med elpriset stör mig. Då tänker jag att jag ska duscha snabbt, jag kom på att det handlar om sex kronor men det sänker min livskvalitét.
Caroline: Du har fått med mig på detta tåget också. Det stör mig att jag inte tvättar förrän mitt i natten. Jag vill inte laga mat för att eleln är dyr precis när man ska göra det. Vi får ha rawfood idag, för elen är dyr.
Jan: Ja men det är typiskt hundrakronors frågan, det är inte där vår ekonomi står och faller. Ring istället några samtal och gör ett samarbete extra så har vi betalat hela elräkningen för i vinter. Jag tycker att de flesta som drar ner på grejer, det är ofta hundrakronorsfrågor.
Caroline: Vad kan vara en hundratusenkronors fråga?
Jan: Börja investera, sätt igång ett automatsikt sparande på Lysa, kolla över din portfölj, fundera över en extra inkomst, löneförhandla, förhandla om bolåneräntan.
Detta handlar om hur jag använder mina resurser, min tid och kompetens på bästa sätt. Vad ger mest effekt i målet? Att hela tiden fråga sig om detta är rätt sak? Är detta det som kommer göra störst skillnad?
Caspian: Jag gillar de här frågorna.
Skaffa dig ett drömjobb
Jan: Skaffa dig ditt drömjobb är också en big win. Vi lägger 40 timmar i veckan i 40 år på jobbet. Det finns någon studie som visade att hälften av alla människor i Sverige hade bytt jobb om de bara hade vågat.
Det var som någon skrev i forumet ”Ingen tackar en utbränd”. Sikta på att skaffa dig ditt drömjobb. Där kan man både vara strategisk för att komma till det drömjobbet.
Jag gillar det Robert Kiyosaki sa ”Earn while you learn”, då får du betalt för att lära dig. Samtidigt som man är strategisk, följ ditt hjärta. Tänker ni på någonting? Hur resonerar det här med dig, Caspian?
Caspian: Det är precis den inställningen skulle jag säga, iallafall bland mina kompisar.
Jag tror att det är många som tänker på det sättet, brasklappen där blir följ ditt hjärta så att det blir rätt.
Jan: Vet man inte så testa, blir det fel så byt. Kom upp i 45 000 kronor i månaden innan skatt, sikta på det. Jag vet att det inte går inom alla yrken men sikta på det för då maxar du hela det svenska välfärdssystemet, SGI och pension.
Du kommer förmodligen behöva byta jobb och arbetsgivare för i Sverige är det krångligt att få högre lön hos samma arbetsgivare. Vad tänker du Caroline?
Caroline: Om man inte jobbar på Ikea kanske.
Jan: Där är väl många som har börjat på golvet på Ikea och sen jobbat upp sig.
Caroline: Det kan man göra. När jag jobbade på universitetet så var det inte den lönen tror jag. Hade jag jobbat på ett företag istället hade det varit mer än 45 000 kronor för mig.
Jan: Det viktiga för mig är att man fattar ett medvetet beslut. Det medvetna här är att du sannolikt kommer få mellan 40-60% av din slutlön i pension, om du har en högre lön under tiden du jobbar kommer du få en högre avsättning, det ger högre avkastning, det ger dig mer pengar i pension.
Varje månad som jag har en lön under 45 000 kronor så får jag inte maxavsättning i pension.
Caroline: Man kan vara okej med det, det är inget fel.
Jan: Och ännu en gång: Ingen tackar en utbränd, se till att få betalt för övertid.
Caroline: När jag jobbade på universitetet så förväntade de sig att man skulle svara på mejl kl 22. Jag gillar mitt jobb men jag tänker inte svara på mejl när jag ska gå och lägga mig.
Jan: Jag upplever att relationen mellan arbetsgivare och arbetstagare är helt asymmetrisk. Vi är så sjukt lojala mot arbetsgivaren och sen flyttar koncernen helt plötsligt sin tillverkning till ett annat land och då åker du ut.
De bryr sig inte att du har jobbat där i 30 år. Varför ska man sluta söka jobb bara för att man har fått ett nytt jobb? Vänd på asymmetrin så att det är du som är viktig i ditt liv. Arbetsgivarens uppgift är att få ut så mycket av dig som möjligt för så låg kostnad som möjligt, det är företagets uppgift.
Skaffa dig en extra inkomst
Jan: Se till att få tjänstepension och löneväxla efter 45 000 kronor i månaden. Får du rätt på de här grejerna så har du råd att misslyckas med typ alla annat.
En extra eller sidoinkomst gör skillnad, man kan sälja saker på blocket, man kan hyra ut sin bil, man kan hyra ut på AirBnb.
Caroline: Jag tycker att man ska göra en lista, det finns så många grejer som man kan göra som jag inte ens har tänkt på. Det finns de som säljer växter och sticklingar på Tradera som tjänar skitmycket pengar. Om man nu är intresserad av växter så är det ett sätt.
Jan: 1000 kronor i månaden i 10 år ger 1000 kronor i månaden extra i resten av ditt liv. Gör man detta till en ball grej så har du så mycket vunnet. Den här sidoinkomsten kan både användas till vardagsrikedom, det kan användas till ett extra sparande.
Du får en helt annan trygghet i att du kan fixa pengar. I Balansekonomi när jag jobbade där så hade vi en skitrolig uppgift där alla deltagare i kursen fick en hundralapp som man skulle dubbla från vecka till vecka.
Först blir man provocerad och man har inga idéer. De flesta lyckades ett par gånger, det fanns de som kom tillbaka efter några veckor och hade fått ihop 30 000 kronor. Vi är så otränade i den här muskeln.
Det är en sjukt bra övning för att testa sin kreativitet. Poängen här är att tänka på en extra inkomst eller sidoinkomst.
Vi har flera avsnitt kring detta, avsnitt 202, avsnitt 176 om hur man bor gratis och tjänar pengar på sitt boende. Vi har avsnitt 225 med Elisabeth, vi har avsnittet med Gomore som handlar om att tjäna pengar på att hyra ut sin bil.
Jag vill också säga att det är inte enkelt, hade det varit enkelt hade alla gjort det. Enligt Gomores kalkyl hade vi kunnat tjäna 13 000 kronor på att hyra ut bilen, varför gör vi inte det? För att det inte är lätt. Det som inte är lätt i mitt fall är att jag har en emotionell koppling till vår bil. Det ingår per definition att det inte är lätt.
Investera lätt och rätt
Jan: Sen tror jag också på att investera rätt och lätt. Att investera med en fondrobot, var passiv, lat, oengagerad med automatsikt månadssparande på lång sikt. Spara regelbundet 5-10 år i alla branscher, alla bolag i alla länder så billigt som möjligt och sitt still i båten när det blåser. Ha tålamod.
Apropå en enkel grej, ränta på ränta. Pengar dubblas ungefär vart 10e år vid 8% avkastning. Det är bra att komma ihåg!
Vi kan ta en grej kring boende, jag fick mycket frågor om det när jag var i Stockholm med Hanna.
Caroline: Vadå för frågor?
Jan: Det var mycket frågor om hur man ska kunna spara till ett boende. Hitta ett bra ställe att bo på som du känner dig inspirerad kring, ha en boendehorisont på 5-10 år.
Du och jag Carro pratade om det här med att komma ihåg att boendet också driver kostnader.
Caroline: Hus kan ju göra det. Det har kostat oss en hel del att renovera vår vind så att vi skulle kunna ha ett extra rum, sen köpte vi en elektrisk gräsklippare, bytt element.
Jan: Bytt fönster, betala elräkning. Kom ihåg att hus driver kostnader. Någonstans mellan 25-35% av ens inkomster ska vara boendekostnader.
Nästa grej är att inte räkna amortering som en kostnad.
Caspian: Varför inte?
Jan: Folk räknar ibland med amortering som en kostnad för man måste betala det varje månad. Amorteringen sänker din skuld och gör dig rikare, alltså är inte det en kostnad.
Caspian: Nej juste.
Jan: Det är okej att använda pengar till boendeköp.
Vi tog ut i princip allt när vi köpte vårt hus. Att spara pengar för att få den miljonen på Avanza har ingen mening om du inte bor där du trivs eller tycker om och känner dig inspirerad.
Återigen pension, det viktigaste att veta där är att satsa på en inkomst på 45 000 kronor i månaden som lön. Tjänstepension är jätteviktigt. Vi har också en massa avsnitt på bloggen om det, avsnitt 195, avsnitt 196 och avsnitt 226. minpension.se är ett superbra ställe att kolla på.
Din ekonomiska situation är en följd av ditt beteende
Jan: Jag tänker att vi ska runda av här. Är det något som du tänker på Carro som vi har missat?
Caroline: Jag tyckte att första delen var roligast faktiskt. Jag tycker nog alltid är det är roligast med det inspirationspratet.
Jan: Caspian vad tar du med dig?
Caspian: Det är mycket psykologi. Fokus är snarare på huvudet än matten.
Jan: Precis. Din ekonomiska situation är en följd av ditt beteende. I många år hade jag tydliga mål att vi skulle vara miljonärer, sen var det att vi skulle köpa hus, ett tag var det en ny bil men nu vet jag inte riktigt.
Caroline: Vi lever i det vi vill.
Jan: Nu börjar det istället komma så konstiga tankar.
Caroline: Vad är det? Nu kommer det bästa kanske.
Jan: Vid ett tillfälle så tänkte jag att om allt är möjligt och jag inte skulle ha några begränsningar, vad skulle jag göra mer av då? Jag hade velat träna mer kampsport.
Vid något tillfälle när det hade varit mycket med bloggen så tänkte jag att nej jag skiter i det och söker till polishögskolan.
Caroline: Sen var vi tvungna att prata ut om det. Vi pratade om att det nog inte är ett så glamouröst jobb.
Jan: Jag såg bara framför mig de coola grejerna. Jag pratade med en kompis som är polis och han sa att de har stammisar som de alltid åker ut till och det är inte så spännande, man ser ganska mycket av samhället.
Caroline: Jag tänker att man kan bli polis om man har ett engagemang att göra samhället bättre. Du tänkte att du skulle hålla på med närstrid och sånt. Jag tycker att det är fint av dig att dela med dig att det kom sådana tankar.
Caspian: Det hade ju varit svinfett.
Caroline: Jag hade velat bli förhörsledare isåfall, det hade ju varit sjukt coolt.
Jan: Ni som jobbar inom försvarsmakten och polis gör ett fantastiskt stort jobb, jag vill bara säga tack.
Caspian: Det hade varit jätteroligt att se er två på polishögskolan tillsammans.
Jan: Om jag hade drömt vidare. Jag har vissa företag och investeringar där jag har tagit mig förmånen att jag glider ner två gånger i veckan och är med på en fika och gör det jag tycker är roligt. Jag behöver inte ha någon anställning av polismyndigheten jag bara dyker upp när det verkar roligt.
Caspian: ”Oj ni hade ett viktigt möte, får man vara med?”
Jan: Fy fan vad dryg jag låter, vi måste klippa bort detta.
Caroline: Nej vi klipper inte bort det men vi har ingen kontakt med verkligheten, det har vi inte.
Jan: Tack, för idag vi ses i kommentarsfältet.