Så här billigt har guldet inte varit på 3 år…
Därför investerar jag för närvarande i guld- och silvermynt

Man brukar ju säga köp billigt och sälj dyrt. Ändå gör de flesta precis motsatsen – nu börjar folk köpa aktier eftersom de gått upp nästan 20 % under året. Samtidigt pratar man om att luften har gått ur guldet efter ett ras på 40 % sedan i våras. Det logiska borde ju således vara att sälja aktier och köpa guld. Ändå kommer de flesta göra tvärtom.
Det här är ett ganska gott exempel på en möjlighet att just nu göra tvärtom mot alla andra. Utmaningen ligger ju dock i att springa åt andra hållet från flocken, innan den rusar ut för stupet. Jag, Caroline och Freja har iaf. börjat köpa på oss lite guld och silvermynt.
Bakgrunden är att jag har under ett längre tag funderat på att börja investera en del av portföljen och ett månatligt sparande i fysiskt guld och silver av många anledningar. Idag närmade sig guldpriset faktiskt ett 3-års lägsta vilket innebär att du idag kan köpa billigare än du har kunnat göra de senaste tre åren – även om den svenska kronan föll idag och gjorde det lite dyrare.
I den här artikeln tänkte jag gå genom några av de största fördelarna som jag ser med att ha en del av sitt sparande eller sin portfölj i fysiskt guld eller silver. Den första anledningen är det som brukar kallas för köpkraft. Förr i tiden så var ju till och med de svenska en-kronorna som ända fram till 1968 innehöll riktigt silver. Ända fram till andra världskriget innehöll myntet 6 g silver av myntets totala vikt på 7.5 g. 1942 sänktes det till 2 g silver och 1968 avkaffades silvret helt och hållet i mynten för att ersättas med nickel och koppar.
På samma sätt har det varit i de flesta andra ekonomier. Den amerikanska dollarn var länge kopplad till fysiskt guld och man kunde gå och byta ut sin dollar mot en viss mängd guld – den så kallade guldmyntfoten. Vi hade en liknande variant i Sverige där man bestämde att 1873 skulle 1 kg guld motsvara 2480 kr. Under 2012 pendlade priset på guld kring 360.000 kr vilket innebär att kronan ca 150 år tidigare var värd ungefär 150 gånger mer räknat i guld.
Det här är det blir spännande – för vad är det som händer idag? Man trycker mer och mer pengar för varje månad. I USA införde man under finanskrisen det som kallas för QE (”Quantitative Easing”). Under fint namn ”trycker” man mer pengar vilket gör att pengarnas värde urholkas. För mer korrekt definition hur det går till läs t.ex. på realekonomi.se. Frågan blir då – hur skyddar man sig om inflationen ökar och pengarna blir mindre värda?
Min slutsats är att man inte vill sitta på pengarna utan snarare på riktiga tillgångar. Riktiga tillgångar har ju den egenskapen att de inte går att duplicera genom att trycka fler av dem som t.ex. med papperspengar. Riktiga tillgångar i det här avseendet menar jag t.ex. fastigheter (obs: ej villa eller bostadsrätt), företag eller fysiska tillgångar som t.ex. silver, guld och andra ädelmetaller. Anledningen är som innan att dessa finns i en begränsad mängd vilket gör att de kommer sannolikt att bevara sitt värde.
För att göra en jämförelse:
- Idag är 1 gram guld lika mycket fysiskt guld i vikt som det var för 100 år sedan. 1 gram kommer fortfarande vara 1 gram även om 100 år.
- 100 kr 1910 motsvarade 100 år senare (2010) 4 683.78 kr. (källa: myntkabinettet.se)
- Med motsvarande ökningstakt på inflationen kommer samma 100 kr 2010 om 100 år 2110 vara värd flera hundra gånger mindre (det vill säga att det kommer motsvara ända upp till 50.000 kr enligt vissa beräkningar).
Det ter sig då ganska självklart att det är ju inte 100-lappen du vill äga om 100 år, utan det är ju det idag motsvarande silver eller guldvärdet som du vill äga, eller hur? Nedanstående bild visar hur köpkraften i en svensk 100-lapp har minskat över tid.
Den andra anledningen är att det också är schysst att ha en fysisk tillgång då t.ex. mycket av våra tillgångar idag är digitala, antingen i form av aktier på börsen eller pengar på kontot. Att ha mynt eller tackor är ju roligt att både titta på och ta på. Dessutom tror jag att där finns en pedagogisk poäng eftersom känslan blir annorlunda.
Guldpriset i förhållande till OMX och aktieindexfonder
Naturligtvis beror utfallet på vilken period man väljer men oavsett vad kan man säga att guld har haft en ganska stark utveckling de senaste 10 åren.
Bullions – att köpa silver och guld i små mängder
Att handla det i form av värdepapper går bort för mig eftersom jag vill ha det fysiskt. Då finns det egentligen bara ett annat praktiskt alternativt – att köpa guld i form av präglade guld och silvermynt, s.k. bullions. Det är mynt som inte har något högre värde än metallen som de är tryckta i. Det finns mängder av ställen att köpa sådana här på nätet och jag har faktiskt gjort en provbeställning för några tusen här för någon vecka sedan, så det ska bli kul att se när de kommer.
Varför tror jag att timingen är rätt nu?
Kan jag säga att det inte kommer att sjunka ytterligare, nej, det kan jag naturligtvis inte. Sannolikt är väl att det kommer att sjunka ännu mer men någonstans måste man hoppa på båten om man tror på affären. Jag går dessutom inte in i guld nu för att sälja nästa vecka, utan det ingår i min långsiktiga >5-10 år strategi. Det kombinerat med att jag från och med nu kommer att köpa guld och silver mer eller mindre på månadsbasis så kommer det att jämna ut köpkursen över tid.
Den sista anledningen om vi tittar på timingen och bortser från den viktigaste anledningen om köpkraft enligt föregående artiklar är helt enkelt att min teori är som följer. Guld i sig har väldigt litet eget värde. Det är inte som en aktie som är en del av ett företag, skulle nästan kunna jämföras med en del av en produktiv enhet. Guld värderas inte efter vad det producerar utan för vad det är. Det i sin tur innebär att värdet på guld baseras på de förväntningar som omgivningen har på det i förhållande till alla andra alternativ.
Det innebär att den på marknaden konkurrerar om pengarna med alla andra investeringsalternativ. Tittar vi på andra marknader som t.ex. aktier så har aktier gått enormt bra under det senaste året. Jag tror att vi ligger upp emot +17 % vilket är en bra bit över det historiska medelvärdet. Det innebär att jag tror guldpriset har fått en del stryk som mest beror på att de andra tillgångarna gått så bra.
Dessutom har jag varit på spelplanen så pass länge att jag vet att marknaden går i cykler och att aktierna kommer att vända ner och gulder kommer att vända upp. Jag tror inte att det är en fråga om utan jag tror att det bara är en fråga om när. Om jag har rätt i mitt resonemang så betyder det att guldet är som en fotboll som hålls under vattenytan av de andra tillgångarna och det som kommer hända förr eller senare är precis samma sak som när du släpper den där fotbollen under vattnet. Det här är inte det svåra – det tror jag att de flesta kommer att hålla med mig om.
Utmaningen däremot är att våga agera på det. Om jag känner efter så känns det inte rätt att köpa guld nu. Däremot tror jag att det är rätt att köpa guld nu. Utmaningen är ju alltid att gå ifrån flocken innan de hoppar ut för stupet. Nu när alla springer från guld till aktier är ju utmaningen att gå från aktier till guld – att investera pengar i något som bara det senaste året har tappat nästan 40 % av sitt värde.
Det enda man kan säga är att tiden lär väl utvisa om jag hade rätt eller inte. Tills dess får jag längta efter och titta på mina guld och silvermynt. :-)
Om du är intresserad av det mer konkreta för att köpa guld- och silvermynten, lägg ett mejl till mig.