Så här blir du rik...
Sök:

Så här blir du rik…

Inte snabbt och utan ansträngning - men på riktigt!

Den här artikeln publicerades 2007-10-27 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏
Det finns en nyare version av den här artikeln:

Introduktion

Jag upplever att det i Sverige i dagsläget finns få accepterade sätt att bli rik:

 • Man kan vinna på Lotto – ett OK sätt att bli rik på
 • Man kan bli en superstjärna inom någon idrott, förslagsvis fotboll – ett OK sätt att bli rik på
 • Man kan bli rik genom att leva snålt – inte riktigt OK
 • Man kan bli rik genom att jobba hårt och systematiskt – inte OK

Tyvärr är det få sätt som faktiskt fungerar i verkligheten – utom just det sättet som inte är OK. Jag upplever det som att vi ofta gör det mycket svårare att bli rik än det egentligen är. Om man känner till de fundamentala principerna så behöver det inte vara jättekomplext. Jämför med fotboll – känner du till de grundläggande principerna (taktik, regler och liknande) så kan du vara med och spela spelet. Spelar du spelet tillräckligt länge så kommer du att få kunskap, erfarenhet och dessutom även resultat.

Det finns tusentals, om inte miljontals sidor på nätet som berättar hur du ska göra för att bli rik. De flesta sidor har dessutom en kopplad kostnad till råden eller tipsen de ger, vilket medför att den enda som blir rik på de tipsen är de själva.

Detta inlägget berättar således inte om någon helig Graal utan här förklarar jag de grundläggande principerna så som jag ser dem och uppfattar dem.

De fyra fundamentala principerna för ekonomisk frihet och rikedom

För mig finns det tre stycken fundamentala principer och en tillhörande strategi. Dessa tre fundamentala principer är att tjäna, spara och investera. Man måste fokusera på att tjäna pengar, när man har tjänat pengarna måste man se till att inte låta dem springa iväg som utgifter utan se till att man sparar dem så att man kan investera dem. När man investerar pengar så är det pengarna som jobbar för dig istället för att det är du som jobbar för dem.

När du väl har sparat och investerat dina pengar kan du dra nytta av den största acceleratorn för att bli rik som du någonsin kommer att hitta – ränta-på-ränta-effekten. Det handlar om hur pengar växer exponentiellt när de är placerade så att de ger avkastning. Tricket är att du ett år får in pengar i ränta som du nästa år också får ränta på, och så håller det på framgent. Dessutom så finns där en enorm skattemässig-effekt i ränta-på-ränta effekt och det är att du inte skattar för räntan förrän när du säljer eller ”cashar in”. Läs mer om ränta-på-ränta här.

För att sammanfatta ovanstående:
För att bli rik så måste du tjäna pengar, för att kunna spara pengar, för att kunna investera pengar. Du vill investera pengar för att få tillgång till ränta-på-ränta effekter.

Fundamentala principen för att nå ekonomisk frihet

Steg 1. Att tjäna pengar

Det första steget för att nå ekonomiskt oberoende och att bli rik är att tjäna pengar. Tyvärr så är inte sambandet så enkelt att om du tjänar pengar så får du automatiskt mer pengar. T.ex. desto mer du tjänar, desto mer skatt betalar du. Det är oerhört svårt om inte omöjligt att tjäna ihop en förmögenhet i Sverige idag. Den lilla pilen representerar hur mycket som själva tjänandet av pengar bidrar till din totala förmögenhet. Den är minst för att den är den minst viktiga i förhållande till de andra två pilarna.

Steg 2. Att spara pengar

Det andra steget är att spara de pengar man tjänar – egentligen en no-brainer. Om du sparar pengar så får du mer pengar. På bilden representeras detta med en lite större pil än pilen från tjäna pengar. Det vill säga att själva sparandet ökar din förmögenhet mer än själva tjänandet av pengar – dock är det fortfarande inte det viktigaste steget på väg mot rikedom.

Steg 3. Att investera pengar

Det tredje steget är egentligen det absolut viktigaste i processen att bygga sig en förmögenhet. Detta är nämligen det första steget där du inte tjänar pengar i utbyte mot ditt arbete (läs: din tid) utan dina pengar jobbar för dig.  Det tredje steget är tätt förknippat med nästa steg.

Steg 4. Ränta på ränta

När dina pengar har börjat jobba för dig istället för att du jobbar för dem så upplever du även en hävstång i form av ränta-på-ränta effekten. Dina intjänade pengar bidrar alltså till att tjäna ytterligare mer pengar.

Hur det hänger ihop

Som du kan se ovan så hänger alla tre stegen ihop och ingen av dem kan tas bort utan att kedjan bryts – det vill säga att du måste kunna hantera alla dessa tre fundamentala koncept för att bli; rik, ekonomiskt oberoende eller fri – beroende på vad du väljer att kalla det.

Vad man alltså behöver göra är att:

 1. Öka sina inkomster genom att t.ex.
  1. Begära löneförhöjning
  2. Utöka sin verksamhet
 2. Spara mer av sina intjänade pengar
  1. Minska dina passiva utgifter
  2. Minska dina aktiva utgifter
  3. Lägg om lån, försäkringar etc.
 3. När du börjar få ihop ett kapital kan du börja i investera i tillgångar som i sin tur skall generera mer pengar. Det är här du bör lägga ner mest tid och enerig på att lära dig eftersom det är den viktigaste biten i resan.

En viktig insikt som följer av ovanstående är att försöka se pengar som ett verktyg som i sin tur skall generera mer pengar. Fundera för varje utgift var hade jag kunnat investera dessa pengar för att kunna köpa en tillgång som ger mig pengar kontinuerligt?

Slutligen ett tips på vägen – det är nästan alltid de enklaste koncepten som är de svåraste att genomföra. Därför är det bra att möta upp med reskamrater längs vägen  som kan ge en stöd och hjälp på vägen. Jag vill gärna reskamrater och om  du känner det samma så är du välkommen att kontakta mig! Lycka till!


Den här artikeln publicerades 2007-10-27 klockan 23:12 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): Så blir du rik.

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

11 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Hej Jan, skrämmande att dessa självklara slutsatser ens behöver sättas på pränt, (tror att jag var runt 10 år då jag fattade detta och har arbetat efter detta sedan dess) jag förstår dock att majoriteten inte ens tänker på detta. Läste just Magdalenas senaste artikel i DI där hon skrev att skattesänkningarnas tid är förbi och min första naturliga Google-sökning var naturligtvis ”hur blir man rik utan att arbeta” ( alltså, hur blir man rik utan att skatta på arbete, utan att tjäna pengar utan att ta ut den i lön) självklart måste man fortfarande ”arbeta” för dem.
  Har byggt upp bra passiva inkomster och behöver tips och tankar kring nya passiva inkomster, hur gör du själv? Vore kul att bolla lite, hör av dig.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Henrik
 2. Vit pil

  Hei Jan.Ser att det var ett tag Sedan du Skrev den här artikeln nu. Men jag är intresserad av hur det går för dig. Är du fortfarande aktiv?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Martin
  1. Vit pil

   Hej Martin,

   Jadå, har dock prioriterat andra projekt under året, men de senaste veckorna har jag iaf. försökt skriva en artikel i veckan. Nu när det har lugnat ner sig i december kommer lite fler artiklar och uppdateringar… : )

   Så bara häng kvar! : )

   Hälsningar,
   //jan

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 3. Vit pil

  Jag tjänar pengeh på hackede potäter.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  redneck
 4. Vit pil

  Tack, hjälpte mig, president över united states !
  TACKAR

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Barack Obama
 5. Vit pil

  jan du får gärna ge mig lite feedback =P

  0
  Gravatar ikon för användaren
  moe.stash
 6. Vit pil

  bästa tipset. glömde sen sak tålamod och fokus för det är något folk inte verka hantera idag.. jag är inne på exakt samma spår som du och har börjat inse att det går att tjäna pengar ifall man öppnar ögonen och stannar upp en stund. utnyttja kontakter vänner även om du har ett skit jobb kan vara vad som helst titta ifall det är något som din chef har som du kan erbjuda andra använd din arbetserfarenhet. man gör inga pengar på att be om löneförhöjning. man utnyttjar sina resurser och sin omgivning.

  Ska ge er ett exempel. för 6 år sen jobbade jag för en byggfirma och vi trivdes bra allihop och chefen var toppen. men en dag fick ja sparken för att jag inte hade något körkort inget mer med det. letade nytt jobb tog mig cirka 2 år innan jag fann ett.. men men.. för ett år sen började ja på en ny firma ett bemaningsföretag där ja var uthyrd till ett företag som är en av sveriges störtsa i sin branch. på den arbetsplatsen jag jobbade träffade jag i genom snitt 3 – 12 olika företag på bygget och jag utnyttjade den tiden som research. efter 6 månader ringde jag min gamla chef som sparkade mig för att jag inte hade något körkort och frågade vad han gjorde nuförtiden och han sa till mig att han träffat på en vän och dem driver flera företag idag och att dem hade företag från utomlands som dem fick hjälp med manskap av.. så jag började ringa runt till alla dem firmor jag träffade under min tid på bygget och över 11 företag nappade på min ide om att börja hyra in utländsk arbetskraft med goda yrkesbetyg. sen dess har de rullat på och flera företag hör av sig varje dag. lite långt exempel och förlåt för min grammatik men är lite trött.. det ja vill säga är att gör allt som han skrev men stanna även upp och tänk tillbaks..

  1. vad har du ?

  2.vem känner du ?

  3.vart har du jobbat och jobbar ?

  4.utifrån 1-3 ska du ha nu kommit från till en erbjudan. vad kan du/ni erbjuda och till vem i såfall.

  5.hur lägger ni fram det för att locka intrese ? varför just ni?

  6.tålamod och forsätt leta

  jag är inte helt klar allt detta är bara en brainstorming det fattas nog en hel del men ja tycker att det är en ganska enkel sätt att börja känna mer pengar på och ta ett steg upp i livet.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  moe.stash
 7. Vit pil

  Tja håller precis på med det du tog upp och det funkar kanon,
  P,s johan du kommer aldrig bli rik genom att tänka negativt, trettiotusen är alltid trettiotusen som rätt placerat kan bli miljoner!!!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Matte
 8. Vit pil

  vilket totalt och ändå mer värdelöst tips:( det här fattar vilket ?#!” som helst. men som tex en vanlig fabriksarbetare, visst jobba 10 timmar mer i veckan och wow vilken effekt, säg att du orkar spara 30 000 extra om året. vilken rikedom- skärpning för fan, behövs bättre tips, typ hur man rånar en bank

  0
  Gravatar ikon för användaren
  johan
 9. Vit pil

  Riktigt bra tips faktiskt. Jag testade metoden att jobba som ett as och jag tjänade pengar just då, men i slutändan resulterade det i utbrändhet, utmattningsdepression och 0 kr på kontot.

  Jobbar som säljare just nu och allt dom säger om att ”jobba mer så tjänar du mer” är jag skeptisk till. klart jag fattar att det funkar. ju mer kunder jag åker hem till, desto mer chans har jag ju att sälja. Men samtidigt ligger det gamla kvar. jag kommer inte orka jobba så mycket som jag gjorde förut och det suger ju nu när man faktiskt har ett jobb som ger avkastning på effektivitet.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jenny
 10. Vit pil

  Här har du en reskamrat :o)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  BEF

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.