Så här blir du rik…

Inte snabbt och utan ansträngning - men på riktigt!

Det finns en nyare version av den här artikeln:

Introduktion

Jag upplever att det i Sverige i dagsläget finns få accepterade sätt att bli rik:

 • Man kan vinna på Lotto – ett OK sätt att bli rik på
 • Man kan bli en superstjärna inom någon idrott, förslagsvis fotboll – ett OK sätt att bli rik på
 • Man kan bli rik genom att leva snålt – inte riktigt OK
 • Man kan bli rik genom att jobba hårt och systematiskt – inte OK

Tyvärr är det få sätt som faktiskt fungerar i verkligheten – utom just det sättet som inte är OK. Jag upplever det som att vi ofta gör det mycket svårare att bli rik än det egentligen är. Om man känner till de fundamentala principerna så behöver det inte vara jättekomplext. Jämför med fotboll – känner du till de grundläggande principerna (taktik, regler och liknande) så kan du vara med och spela spelet. Spelar du spelet tillräckligt länge så kommer du att få kunskap, erfarenhet och dessutom även resultat.

Det finns tusentals, om inte miljontals sidor på nätet som berättar hur du ska göra för att bli rik. De flesta sidor har dessutom en kopplad kostnad till råden eller tipsen de ger, vilket medför att den enda som blir rik på de tipsen är de själva.

Detta inlägget berättar således inte om någon helig Graal utan här förklarar jag de grundläggande principerna så som jag ser dem och uppfattar dem.

De fyra fundamentala principerna för ekonomisk frihet och rikedom

För mig finns det tre stycken fundamentala principer och en tillhörande strategi. Dessa tre fundamentala principer är att tjäna, spara och investera. Man måste fokusera på att tjäna pengar, när man har tjänat pengarna måste man se till att inte låta dem springa iväg som utgifter utan se till att man sparar dem så att man kan investera dem. När man investerar pengar så är det pengarna som jobbar för dig istället för att det är du som jobbar för dem.

När du väl har sparat och investerat dina pengar kan du dra nytta av den största acceleratorn för att bli rik som du någonsin kommer att hitta – ränta-på-ränta-effekten. Det handlar om hur pengar växer exponentiellt när de är placerade så att de ger avkastning. Tricket är att du ett år får in pengar i ränta som du nästa år också får ränta på, och så håller det på framgent. Dessutom så finns där en enorm skattemässig-effekt i ränta-på-ränta effekt och det är att du inte skattar för räntan förrän när du säljer eller ”cashar in”. Läs mer om ränta-på-ränta här.

För att sammanfatta ovanstående:
För att bli rik så måste du tjäna pengar, för att kunna spara pengar, för att kunna investera pengar. Du vill investera pengar för att få tillgång till ränta-på-ränta effekter.

Fundamentala principen för att nå ekonomisk frihet

Steg 1. Att tjäna pengar

Det första steget för att nå ekonomiskt oberoende och att bli rik är att tjäna pengar. Tyvärr så är inte sambandet så enkelt att om du tjänar pengar så får du automatiskt mer pengar. T.ex. desto mer du tjänar, desto mer skatt betalar du. Det är oerhört svårt om inte omöjligt att tjäna ihop en förmögenhet i Sverige idag. Den lilla pilen representerar hur mycket som själva tjänandet av pengar bidrar till din totala förmögenhet. Den är minst för att den är den minst viktiga i förhållande till de andra två pilarna.

Steg 2. Att spara pengar

Det andra steget är att spara de pengar man tjänar – egentligen en no-brainer. Om du sparar pengar så får du mer pengar. På bilden representeras detta med en lite större pil än pilen från tjäna pengar. Det vill säga att själva sparandet ökar din förmögenhet mer än själva tjänandet av pengar – dock är det fortfarande inte det viktigaste steget på väg mot rikedom.

Steg 3. Att investera pengar

Det tredje steget är egentligen det absolut viktigaste i processen att bygga sig en förmögenhet. Detta är nämligen det första steget där du inte tjänar pengar i utbyte mot ditt arbete (läs: din tid) utan dina pengar jobbar för dig.  Det tredje steget är tätt förknippat med nästa steg.

Steg 4. Ränta på ränta

När dina pengar har börjat jobba för dig istället för att du jobbar för dem så upplever du även en hävstång i form av ränta-på-ränta effekten. Dina intjänade pengar bidrar alltså till att tjäna ytterligare mer pengar.

Hur det hänger ihop

Som du kan se ovan så hänger alla tre stegen ihop och ingen av dem kan tas bort utan att kedjan bryts – det vill säga att du måste kunna hantera alla dessa tre fundamentala koncept för att bli; rik, ekonomiskt oberoende eller fri – beroende på vad du väljer att kalla det.

Vad man alltså behöver göra är att:

 1. Öka sina inkomster genom att t.ex.
  1. Begära löneförhöjning
  2. Utöka sin verksamhet
 2. Spara mer av sina intjänade pengar
  1. Minska dina passiva utgifter
  2. Minska dina aktiva utgifter
  3. Lägg om lån, försäkringar etc.
 3. När du börjar få ihop ett kapital kan du börja i investera i tillgångar som i sin tur skall generera mer pengar. Det är här du bör lägga ner mest tid och enerig på att lära dig eftersom det är den viktigaste biten i resan.

En viktig insikt som följer av ovanstående är att försöka se pengar som ett verktyg som i sin tur skall generera mer pengar. Fundera för varje utgift var hade jag kunnat investera dessa pengar för att kunna köpa en tillgång som ger mig pengar kontinuerligt?

Slutligen ett tips på vägen – det är nästan alltid de enklaste koncepten som är de svåraste att genomföra. Därför är det bra att möta upp med reskamrater längs vägen  som kan ge en stöd och hjälp på vägen. Jag vill gärna reskamrater och om  du känner det samma så är du välkommen att kontakta mig! Lycka till!

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök