Så här fick jag 7 extra månader om året

En reflektion om tiden som vår mest värdefulla resurs...

Jag anser att tiden är vår mest värdefulla resurs. Lång viktigare än pengar. Förlorade pengar kan man tjäna tillbaka. Förlorade tid kommer aldrig igen. Dessutom är det den mest rättvisa resursen då alla, fattig som rik, har exakt lika mycket varje dag.

Först vill jag bara be om ursäkt för sporadiska artiklar på sistone. Jag tillbringade fyra dagar i förra veckan i London på utbildningen ”Unleash the power within” med ett par vänner. Nyss hemkommen är det lite att ta igen och en förkylning gjorde att jag inte är uppe i samma produktion. Men snart är jag ikapp!

I alla fall, jag såg i förbifarten en spännande artikel om tid hos bloggrannen Investerarfysikern som jag gillade:

Det som började som en kommentar blev den här artikeln. I Balansekonomi, utbildningsföretaget där jag jobbar, pratar vi alltid att vi människor har primärt tre resurser som vi ska managera sin tid, sina pengar och sin energi. Jag påstår att man inte kan ha ett rikt liv utan någon av dessa resurser. Något förenklat kan man säga att hur rik man känner sig är den minsta gemensamma nivån av dessa tre. Men om jag ändå personligen skulle behöva välja, då skulle jag välja tid.

Anledningen till att jag väljer den är att förlorad tid kan man inte få tillbaka. Från tid till annan upplever jag nämligen att vi lever vårt liv som att vi kommer leva för alltid. Till och med begravningsentreprenören Fonus har sin byline ”om du behöver oss”. Som om det vore upp till oss att välja.

En av de bästa artiklarna på ämnet ”tid” är Tim Urbans artikel ”The Tail End” på min favoritblogg ”Wait But Why”. Jag blev så inspirerad att jag gjord en egen variant:

Öppna dessa två artiklar i en ny flik och läs dem. De har potentialen att förändra perspektiv och till och med livet.

Sluta eller minska TV-tittandet

Jag får många gånger frågan hur jag gör för att hinna med alla de projekt som jag har i mitt liv – familj, vänner, två företag + blogg och ideella engagemang. Den absolut största förändringen jag har gjort i det här området är att sluta titta på TV. För snart 10 år sedan bestämde jag och Caroline oss för att göra oss av med TV:n. Det var ett par olika faktorer som kom samman och droppen som fick bägaren att rinna över var följande citat:

Visa mig en vecka i ditt liv och jag kommer berätta om du blir framgångsrik eller ej.

Jag började titta på TV ungefär vid 1900-tiden på nyhetstimmen. Sedan såg man 2000-programmet för att sedan avsluta med Aktuellt fram till 2200. Ville det sig riktigt illa såg jag ytterligare någon serie därefter. I genomsnitt tittade jag 3 timmar på TV per dag. En siffra som då låg ganska nära snittet för den svenska befolkningen.

Det sjuka är om man summerar ihop det. Tre timmar om dagen blir 1 095 timmar per år. Jag brukar uppskatta årsarbetstiden till ca 2 000 timmar per år (2017: 2008 timmar). Det betydde att jag tittade på TV lika mycket som andra människor arbetar en halvtidstjänst – eller 6 månaders heltidsjobb. För mig var det helt sjukt. Vi sålde TV:n och har aldrig ångrat oss sedan dess.

Det betyder inte att jag uppskattar film, tv-serier eller liknande. Jag prenumererar på Netflix och älskar serier som Homeland, Game of Thrones eller House of Cards. Men det är en stor skillnad att aktivt välja det man tittar på eller titta för tittandes skull. Jag rankar således TV:n som den största generella tidstjuven. Här finns mycket tid att tjäna.

Underskatta inte närhet till jobbet / dagis och skola

En sak som jag noterade för några år sedan är hur mycket tid jag lägger (eller lade) på transport. Vi funderade på att köpa ett hus utanför staden och insåg att vi skulle behöva pendla en timme enkel väg, två timmar om dagen. På en vecka är det 10 timmar. Det betyder att vi skulle spendera en arbetsdag var i bilen i veckan. På ett år är det 52 dagar, vilket är mer än två hela arbetsmånad heltid. Trots att huset var fantastiskt så föll det bort på det.

En liknande sak upptäckte jag när min dotter Freja kom upp i dagisåldern. Det tog 15 minuter enkel väg till förskolan. 30 minuter två gånger om dagen blev till en timme. En timme fem dagar i veckan, är mer än en halv arbetsdag. På ett år en arbetsmånad i bilen. Jag fattar att många att har till och med längre än så, men det här gjorde att gångavstånd till skola blev en tungt vägande punkt i kravlistan på ett nytt boende.

Något som vi definitivt har fått betala ett antal hundratusen kronor extra för när vi köpte vårt hus i höstas. Vi lyckades nämligen pricka in skolan som ligger i Malmös näst dyraste område. Men handen på hjärtat så räknar jag kallt med att vi räknar hem det, både i tid, energi men även pengar.

Eftersom jag driver egna företag har det också gett mig möjligheten att få välja var jag vill ha mitt kontor. Efter att ha testat lite olika lösningar valde jag hemmakontor – där transporttiden var en stor anledning. Jag fattar att alla inte har möjlighet att välja direkt, men min inbjudan är att börja överväga det på ett liknande sätt som vi gjorde genom att ha med det i kravspecifikationen.

Det är ingen högoddsare att jag ser sjukt mycket fram emot helt självkörande bilar… :-)

Hushållning med energi

En annan uppenbar sak som jag lägger mycket tid på är sömn. Jag har experimenterat mycket med det, särskilt efter att jag hörde Arnold Schwarzeneggers tips:

You need to sleep faster!

Det mest extrema jag har hört i det här sammanhanget är den s.k. ”Überman-routine” som går ut på att man sover 20 minuter, är uppe i fyra timmar, sover 20 minuter, är uppe i fyra timmar och så vidare. Det finns människor på nätet som har gått i över 12 månader på en sådan rutin med två timmars sömn per natt. Jag har fru och barn så den här går bort. :-)

Däremot verkar vetenskapliga studier vara ganska överens om att det fysiska behovet ligger mellan 6 och 8 timmar per natt. Mitt projekt just nu är att komma ner i 6 timmar samtidigt som jag gör det med en god energi och utan trötthet. Just nu ligger jag på ca 7 timmar, men jag tror att med bättre kost och energihushållning så ska jag kunna klara det uthålligt över tid.

Jag tänker nämligen att en timme extra om dagen, det ger 7 timmar i veckan, eller 360 timmar per år vilket motsvarar två hela arbetsmånader. Två månader extra om året, då jäklar kan man göra coola grejer. Jag tror att nyckeln för mig här ligger i energi-nivå, kost och hälsa. Jag tror också att energi är nyckeln på fler än ett sätt. Ofta när jag nämligen säger att jag inte har tid, så handlar det inte om att jag inte har tid, utan att jag snarare prioriterar något annat.

Det är dock enklare att säga till någon ”Jag har inte tid just nu” än att säga ”Jag prioriterar inte dig just nu”.

Inget händer förrän man vet varför

Det kluriga för mig har aldrig varit själva görandet. Få har problem med att lista ut hur man slänger ut TV:n. Det svåra är att motivera sig till att göra det. För mig är det svåraste alltid att lista ut svaret till frågan ”Varför ska jag gör det?”. Varför ska jag sluta titta på TV? I mitt fall handlade det till slut att jag blir så mycket gladare av den responsen jag får på bloggen och av andra människor än jag får av att se ett avsnitt av ”Law and order” sent på natten.

Jag tror att innan man vet svaret på den frågan, så är det svårt att göra en bestående förändring. I många år har jag tyckt att jag är överviktig och att jag har en lite för stor mage. Jag vet hur man går ner i vikt. Det är verkligen inte en kunskapsfråga. Jag äter mindre, äter mer nyttigt och jag rör mig mer. Men innan jag i helgen insåg varför jag ska göra det, så har jag varit överviktig i mer än 10 år.

Nu är det inte ett problem, för nu vet jag varför och jag har rörelsen framåt. Många gånger handlar det ju inte ens om målet, utan om att vara på väg. Förhoppningsvis är det nu bara en tidsfråga innan jag har bättre hälsa.

Vad använder man den extra tiden till?

Jag tror att här handlar det om energi igen. Jag tror att de flesta tittar på TV för att de är lite uttråkade i livet. Man kanske är trött när man kommer hem och hamnar framför TVn för att där förlorar man åtminstone inte mer energi. Det jag har valt att använda min extra tid till är framförallt bloggen som jag nästan alltid skriver på kvällstid. Jag prioriterar också relationer såsom familj och vänner, men framförallt så försöker jag förkovra mig.

Jag läser mycket, i princip 1-2 böcker i veckan. För ett tag såg jag någon (minns tyvärr inte vem) som skrev:

Jag har bara en regel kring böcker. Tänker du på att köpa en bok. Köp den!

Det räcker med en enda idé för att det ska vara värt hela priset!

Av egen erfarenhet så vet jag att man som författare till en bok, bokstavligen sammanfattar decenniers kunskap och erfarenheter på några hundra sidor. I boken ”Gör ditt barn rikt” som jag och Charlie skrev så är det verkligen 20+ års erfarenhet som vi fick ner på 300 sidor. Det gör att man kan korta ner eller sammanfatta decennier till dagar eller till och med timmar. Det är sjukt coolt tycker jag. Jag är framgångsrik idag endast tack vare allt det jobb som alla andra har gjort före mig. Det är få saker jag har kommit på helt själv.

Sedan handlar det ju om att omsätta all den här kunskapen i praktiken. Men det upplever jag som en styrka. T.ex. var ”Frågor och svar”-delen här på bloggen ett resultat av att jag läste boken ”Tribes (annonslänk)” av Seth Godin. I den läste jag en mening som sa att en ledares uppgift är att underlätta kommunikationen för sin tribe. Därav frågor och svar-delen där vi alla kan hjälpas åt. Lätt bland det bästa jag har gjort på bloggen på länge. Ni läsare verkar ju också tycka det med mer än 200 besvarade frågor på 1 månad. Lätt årets bästa investerade 137 kr.

Dessutom sparade det också tid, eftersom många läsare dessutom svarar betydligt bättre än vad jag själv gör på frågorna. Jag tror mycket på konceptet att för att få mer tid behöver du investera tid. Det tog 3 dagar att få rätt på funktionaliteten rent tekniskt, men de tre dagarna kommer jag räkna hem många gånger om. Har du också investerat tid för att få mer tid?

Relaterade artiklar

Vilka är dina bästa tips?

Jag är jättenyfiken på att höra dina bästa tips för att skapa mer tid? Hur investerar du tiden som du har?

 

Kommentar, fråga eller fundering? Skriv gärna!

Fyll i dina uppgifter för att kommentera. E-postadressen publiceras ej.

Gravatar ikon för användaren

25 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Hej Jan!
  Bra artikel. Men… tänker så här: Vi investerar i tid, energi, pengar… det är vad ”vi alla” oftast tänker på och fokuserar mest på. Men hur mycket investerar vi i vår egen hälsa, hur mycket kunskap har vi kring det samt HUR investerar vi i det. Med långsiktigt sparade och ett mål att vara ekonomiskt oberoende så tror jag att vi alla skulle vilja mår bra, vara friska och pigga och leva länge när vi har nått målet.

  Jag investerar i mitt hälsa genom att äta ekologiskt, befria mig och mitt hem från chemikalier såsom rengöringsmedel, parfym osv. Det gör jag med hjälp av rena eteriska oljor och samtidigt tjänar pengar på det. WIN WIN!

  http://www.yl-eteriskaoljor.se/mojligheter/

  Idag är jag 36 men känner mig som 20. Tränar aktivt WTF Taekwondo och jämför mig med 16-20 åriga utövare. Och kan säga att jag känner mig inte långt ifrån dom :)

  Lycka till!

  Gravatar för användaren
  Julius Lundberg
 2. Hej Jan!

  Eftersom du är generös och delar med dig av ekonomiska tips, vill jag ge ett tips i retur. Jag hajade till när jag läste vad du skrev;

  ”Jag vet hur man går ner i vikt. Det är verkligen inte en kunskapsfråga. Jag äter mindre, äter mer nyttigt och jag rör mig mer.”

  Här kan jag inte hålla med dig. Det verkar som du gått på bluffen som de flesta andra i vårt samhälle gått på. Ät mindre – spring mer är tyvärr en lögn. Sanningen ligger istället i VAD du äter, inte främst hur mycket. Motion är bra men har tyvärr marginell inverkan på vikten. Jag har själv gått ner ca 15 kg de senaste fem månaderna utan extra motion och bara genom att lägga om till LCHF kost kombinerat med daglig 16/8 periodisk fasta. Hungrig behöver jag heller inte vara. Så jag hoppas du tittar in på kostdoktorn.se , en sida som hjälpt mig med mycket kunskap. Nu ser jag fram emot ett långt friskt liv!

  Gravatar för användaren
  Daniel Tunér
  1. Hej Daniel, tyvärr kan inte jag annat än att inte hålla med dig.

   Ät mindre – spring mer är verkligen inte en lögn. Enbart viktminskning handlar om kalorier in och ut ur kroppen, äter du mindre och springer mer gör du av med fler kalorier och du har ett intag på färre kalorier vilket resulterar att du går ner i vikt.

   Jag själv tycker inte själva hetsen runt vikt är sunt alls, utan man bör, enligt mig, tänka mycket på vad det är man stoppar i sig. En balanserad kost med de ämnen du behöver är väldigt mycket bättre än någon form utav hetsnedgång enligt mitt tycke. Sen tycker jag även att man ska motionera och belasta kroppen för att det ger ett välmående och en väl fungerande kropp.

   Gravatar för användaren
   Ludwig Pettersson
 3. Jag är en nybliven sparare och jag har sedan starten i januari (Från att inte ha sparat/investerat ett öre till att spendera en stor del av min vardag till att vara inloggad på avanza) ändrat helt min inställning till ”tid”. Min arbetstid ligger till 90% av tiden på eftermiddagar till sena kvällar vilket gör att jag i början missade större delen av börsdagen. Detta ändrades snabbt då jag valde 25% av mitt sparade på aktier, för att lära mig och för att jag tycker det är riktigt spännande. Skulle kunna skriva om en bok om detta men tillbaka till tiden!

  Nu stiger jag upp vid 08:00, varje dag, går en promenad med hundarna i parken och sedan bänkar jag mig framför datorn med en kopp kaffe för att sedan göra mig i ordning för jobbet vid 12 eller 14:00. Har kortat ner min sömn från 10-11 timmar till runt 6-7 sedan jag började med aktier. Att jag sedan hökar från 09:00 till 17:30 är kanske inte det bästa men det är nog en känsla som försvinner efter ett tag.

  Jag och min sambo har även flyttat närmare våra jobb, 10 minuter med cykel för båda vilket gör mer tid till annat när andra kollegor kommer från olika hörn av Malmö eller utanför.

  Artikeln passar verkligen in och jag vill tacka för en bra läsning! Har försökt läsa ikapp sedan i januari månad (Jag var helt grön) och detta är verkligen spännande, hoppas att jag kommer upp i en högre summa inom kort även om det kanske går långsamt nu i början.. :)

  Gravatar för användaren
  Jdaleth
 4. Jag hittade den här artikeln efter att först ha läst ditt inlägg om bostadsbubblan från 2014. Du skrev att ett av det absolut sista tecknen är att även nej-sägarna sväljer den nya paradigmen. Och nu visar det sig att du slutat med hyresrätt, och köpt ett hus. Vid ett tillfälle då priserna med råge slår historiska rekord.

  Betyder detta att du numera anser att det inte finns en bubbla längre, eller att du fortfarande tror det smäller men köper ändå av familjeskäl?

  Gravatar för användaren
  Henrik
  1. Hej igen Jan. Tack för ett ärligt svar. Jag ligger i ungefär samma funderingar nu som du haft. Eventuellt blir det jobb utomlands i ett par år tills marknaden lugnat sig, om det går att lösa.

   Jag önskar oss båda lycka till!

   Gravatar för användaren
   Henrik
 5. Jag skulle så gärna slänga ut TV:n eftersom jag inte ens tittar på den på egen hand (visst, den står där och kan emellanåt användas som bakljud/sömnpiller) och framförallt för vad den kostar! Blir ju närmare 600:- i månaden bara för licens och kanaler när man bor i hus och det inte ingår i hyran. Men jag har en sambo som gärna tittar, så vi får kompromissa på den.

  För min del så är en tidstjuv mobilen/sociala medier. Det är så skönt att bara släppa allt i några minuter och vips så går det 30 minuter bara för att kolla lite bilder på instagram. Usch för mina egna handlingar där, kan absolut bli bättre!

  Jag har kommit på världens smartaste grej tycker jag för att spara tid och energi enligt mig själv. Har gjort en lista på alla maträtter jag äter/vill prova på google docs, med länkar till recept. Det är kategoriserat utefter mina kriterier för att lätt kunna skapa en varierad veckomatsedel. Så förr satt jag och bläddrade i receptböcker och skulle komma på vad veckan skulle innehålla för näring, nu slår jag bara upp sidan och tar ett gäng maträtter som kompletterar varandra bra. Sen lagar jag i princip all mat på en gång och har matlådor hela veckan, även till kvällarna. Det gör att man inte frestas att stoppa i sig onyttigt/handla utemat för att man svälter ihjäl, maten är alltid två minuter bort. Och det tar sällan längre tid att laga 4 olika rätter mot en rätt om man planerar det bra. Vissa rätter gör sig bara bra direkt, men de kan jag spara till helgerna i sådana fall. Annars är jag inte så kinkig. Ska tillägga att jag är barnfri, kanske hade resonerat annorlunda om jag haft barn att dela matlagning med (om man nu gör sånt).

  Gravatar för användaren
  Linn
 6. Riktigt intressant inlägg Jan! För min del var det väldigt mycket tv tittande. Nu väljer jag att träna, läsa mycket böcker kring sparande. Jag har börjat blogga om min träning och min privatekonomi så det blir att man lägger många timmar på det. Checka in mitt kostschema och följ det så ska du nog tappa några kilon ska du se.

  Mvh

  Gravatar för användaren
  thewolfofgothenburg
 7. Jan, ska du gå ner i vikt så måste du öka din sömn. Finns en stark korrelation. Vill man deffa (o jag antar att det är det du vill när du säger gå ner i vikt. Alltså du vill minska på kroppsfettet o bibehålla musklerna) så är det 3 saker som gäller:

  -styrketräna
  -minst 2,5g protein per kilo kroppsvikt/dag.
  -minst 8h sömn.

  Källa: http://www.styrkelabbet.se

  Gravatar för användaren
  Oli
 8. Intressant artikel! Jag tror att våra mobiltelefoner är enorma tidstjuvar idag. De underlättar ofta men vi fastnar lika gärna med näsan i skärmen för att följa sociala medier, spel, nyheter etc.

  Jag la timmar i veckan på att läsa om fotboll och sport men har nu dragit ner på det för att lära mig mer om sparande istället. Något som kommer att hjälpa mig på sikt och en förändring som jag är nöjd med!

  Jag kan även rekommendera att cykelpendla till jobbet. Det ger träning, bättre humör, bättre sömn och mer energi resten av dagen. Det har bara fördelar! Man tappar inte så mycket tid heller utan ibland går det nästa fortare om man har bilköer till jobbet som jag.

  Gravatar för användaren
  JPC
 9. Håller på med 16-8 periodisk fasta (skippar frukost och sent kvällsfika) samt höjer skrivbordet på jobbet och står halva dagen. Med endast det och inga ändringar i övrigt fick jag bort några överflödskilon. Förmodligen gör periodiska fastan att det blir färre kalorier i och med färre mattillfällen. En positiv bieffekt är att man spar tid på morgonen.

  Gravatar för användaren
  Markus
 10. Jag lever extremt hälsosamt och sover ändå minst åtta timmar per natt ofta åtta och en halv. Tidigare sov jag mindre och var samtidigt inte lika hälsosam. Så utifrån min begränsade erfarenhet leder bra kost, mycket motion och kognitiva aktiviteter till ett ökat sömnbehov. Detta har dock varit övervägande positivt då jag kommit att uppskatta sömnen än mer än tidigare. Lycka till med hälsoprojektet!

  Gravatar för användaren
  En svensk stoiker
 11. Angående tid: för mig har det handlat mycket om att göra mindre, men mer kvalitativa ting än att göra fler saker effektivare. Frågan jag har ställt mig själv är: Vad anser jag är mest värt min tid? Resten har mer eller mindre kapats bort eller nedgraderats i vikt (i e delegerats ut om det nu prompt måste genomföras och där jag inte obligatoriskt måste vara den som genomför det).

  Angående energi: att sova, speciellt att få REM-sömn, är viktigt för mig. Så frågan är hur snabbt man kan komma in i REM och hur länge man kan bibehålla REM. Svaret på dessa funderingar är ju att det ska vara tyst (i e sovpluggar i öronen), mörkt (i e dra för mörka gardiner och/eller ha ögonbinda för ögonen när man sover) och mörkt. Samt att man väljer att dra ner på koffein och dylikt ett par timmar innan sömn.

  På energifronten har jag själv märkt att jag under dagens gång får mer energi av att dricka vatten och rent, svart kaffe (med koffein) fram till kl 18.00. Under temporär fasta (”intermittent fasting”). Fastandet har hjälpt min kroppsträning och det är ett suveränt sätt att hålla kroppen i trim av den enkla anledningen att man faktiskt äter mindre (jag äter exempelvis bara mellan kl 18.00 och kl 00.00. Under den tids-perioden är det inte alltid enkelt att överäta utan att må riktigt dåligt). Det har ju även visat sig, i forskning, att tillväxthormon triggas igång under en sådan här typ av temporärt fastande samt att fettförbränning ökar (och inte att förglömma lägre insulinnivåer samt lägre kolesterol). Mer energi frigörs tack vare fastandet och det har ju att göra med det enkla faktumet att matsmältningssystemet inte är så aktivt som vanligt. Matsmältning är en energitjuv om något. Genom att reducera energin som går åt till matsmältningsarbetet kan kroppen exempelvis ge immunförsvaret mer resurser. Vad vi pratar om är biologiskt allokeringstänk.

  Slutligen, att läsa böcker. Jag är en kopiös läsare själv. Minst en bok per 10:e dag. Hur åstadkommer man det? Läs 10% av en bok varje dag (man kan dela upp den där 10% delen i mindre andelar under dagens gång. Läs lite på morgonkvisten, lite på lunchrasten, lite vid eftermiddagsfikat, lite efter middagen o s v). När jag pratar om att läsa, då är det främst facklitteratur, biografier m m. Ibland kan det smyga sig in en skönlitterär bok, men oftast är det av finansiell natur, då jag helt enkelt är nördigt intresserad av finans och ekonomi. Ibland kan det vara klassiska och filosofiska verk (i e Machiavelli´s ”Fursten” är lite kontroversiell, men spännande om man vill förstå politik, även dagens politik. Skriven under medeltidens ”Italien” som då var lite mer splittrat och farligt. En annan bok är ”Brev från en stoiker”, skriven av Lucius Seneca. En bok som ger lite mer insikt i den stoiska tankevärlden. Ett antikt klassiskt verk). Jag är dock inte främmande för att se på TV-serier. Jag följer många serier, men likt dig Bolmeson så är det medvetet tittande som gäller. Jag skulle verkligen rekommendera ”Billions”. Andra säsongen är just nu i full gång.

  Gravatar för användaren
  Mathias funderar
 12. Jag försöker effektivisera allt som jag inte tycker är kul. Exempelvis kör vi rullande matschema hemma så vi alltid vet vad som är till middag och hur man lagar det. Jag har en kapselgarderob med ett fåtal plagg som funkar bra ihop och planerar vad jag ska ha på mig så jag inte behöver bestämma det på morgonen. Och så har vi städhjälp. Tiden som blir över lägger jag på att blogga om hur jag får tid över, bland annat :)

  Gravatar för användaren
  Carin H Brander
 13. Jag håller med dig om allt, men vi har valt att bosätta oss 20 minuter utanför ”samhället” och har således bilresa varje dag, dock så går barnen nära där vi jobbar så det går inte åt så mycket tid med lämning. Vi sitter i bilen och får umgås där helt enkelt. :-)

  Varför vi bosatt oss utanför är för att vi gillar att bo på landsbygden, och priserna är ungefär 3-4 ggr billigare. Dock så lär man förlora pengar på det i långa loppet, med tanke på bensinkostnaden och att vi inte upplever samma värdeökning.

  =)

  Gravatar för användaren
  johd
 14. Så, vilken insikt kom du till, varför ska du gå ner i vikt? ?

  Gravatar för användaren
  tobztobz
 15. Tack för det med tidsräkningen.

  Jag var på en pre-workshop där de promotade eventet du precis har varit på.
  Men det blev inget biljettköp för mig.

  Var det ett bra event och är det värt att köpa Diamond så man sitter närmare scen?

  Nu förmodar jag att du hade Diamond

  Bra och intressanta workshops?

  Biljetterna är redan släppta till nästa år så nu ska jag spara ihop till någon av nivåerna.

  Gravatar för användaren
  Peter Andersson
 16. Det här är min ”favorit-typ” av inlägg, det som faktiskt mer pratar om balans än bara pengar. Det är här jag hittar de matnyttiga delarna som jag kan spara ner i min minnesbank och ta fram vid tillfälle. Jag ska nog ta till mig avsnittet om TV, men jag vet inte riktigt hur jag ska lägga upp det. Min sambo kikar gärna på TV (samtidigt som hon kollar Facebook och skriver en ppt till jobbet :-P), men jag själv är inte speciellt intresserad, men vet inte riktigt vad jag ska göra för att vara ”närvarande” men ändå få ut lite mer av tiden. Och iochmed detta blogginlägg så har jag ju det självklara valet; läsa böcker. Har ju ett par påbörjade så det är en enkel övergång.

  Gravatar för användaren
  Martin
 17. Fantastisk artikel du har skrivit om tid.

  Gravatar för användaren
  Beatrice
 18. Angående sömnen är behovet olika mellan personer. Känn ingen stress över om du är en person som behöver 10 h/dygn i stället för 6.

  Gravatar för användaren
  David
  1. Hej!
   Använder SleepCycle för att mäta och hålla mina rutiner. Den medger även kontroll av vilopuls när jag vaknar vilket medger att jag kan periodisera och anpassa min fysiska aktivitet för dagen därtill på ett bra sätt. Plusstegring på morgonen innebär i min vardag att jag inte är återhämtad. Tränar mycket, behöver ha fokus på periodisering. Läs boken ”träna för din hjärna” av Anders Hansen. Kortisolpåslag är boven till mycket överätande och övervikt, tillsammans med fruktos i kosten som ökar aptiten, som ger ett insulinpåslag och fettinlagring, en väg in i metabolt syndrom, sömnapne och sjukdom.

   Gravatar för användaren
   Michel Tagliati

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök