Så här fick jag 7 extra månader om året

En reflektion om tiden som vår mest värdefulla resurs...

Jag anser att tiden är vår mest värdefulla resurs. Lång viktigare än pengar. Förlorade pengar kan man tjäna tillbaka. Förlorade tid kommer aldrig igen. Dessutom är det den mest rättvisa resursen då alla, fattig som rik, har exakt lika mycket varje dag.

Först vill jag bara be om ursäkt för sporadiska artiklar på sistone. Jag tillbringade fyra dagar i förra veckan i London på utbildningen ”Unleash the power within” med ett par vänner. Nyss hemkommen är det lite att ta igen och en förkylning gjorde att jag inte är uppe i samma produktion. Men snart är jag ikapp!

I alla fall, jag såg i förbifarten en spännande artikel om tid hos bloggrannen Investerarfysikern som jag gillade:

Det som började som en kommentar blev den här artikeln. I Balansekonomi, utbildningsföretaget där jag jobbar, pratar vi alltid att vi människor har primärt tre resurser som vi ska managera sin tid, sina pengar och sin energi. Jag påstår att man inte kan ha ett rikt liv utan någon av dessa resurser. Något förenklat kan man säga att hur rik man känner sig är den minsta gemensamma nivån av dessa tre. Men om jag ändå personligen skulle behöva välja, då skulle jag välja tid.

Anledningen till att jag väljer den är att förlorad tid kan man inte få tillbaka. Från tid till annan upplever jag nämligen att vi lever vårt liv som att vi kommer leva för alltid. Till och med begravningsentreprenören Fonus har sin byline ”om du behöver oss”. Som om det vore upp till oss att välja.

En av de bästa artiklarna på ämnet ”tid” är Tim Urbans artikel ”The Tail End” på min favoritblogg ”Wait But Why”. Jag blev så inspirerad att jag gjord en egen variant:

Öppna dessa två artiklar i en ny flik och läs dem. De har potentialen att förändra perspektiv och till och med livet.

Sluta eller minska TV-tittandet

Jag får många gånger frågan hur jag gör för att hinna med alla de projekt som jag har i mitt liv – familj, vänner, två företag + blogg och ideella engagemang. Den absolut största förändringen jag har gjort i det här området är att sluta titta på TV. För snart 10 år sedan bestämde jag och Caroline oss för att göra oss av med TV:n. Det var ett par olika faktorer som kom samman och droppen som fick bägaren att rinna över var följande citat:

Visa mig en vecka i ditt liv och jag kommer berätta om du blir framgångsrik eller ej.

Jag började titta på TV ungefär vid 1900-tiden på nyhetstimmen. Sedan såg man 2000-programmet för att sedan avsluta med Aktuellt fram till 2200. Ville det sig riktigt illa såg jag ytterligare någon serie därefter. I genomsnitt tittade jag 3 timmar på TV per dag. En siffra som då låg ganska nära snittet för den svenska befolkningen.

Det sjuka är om man summerar ihop det. Tre timmar om dagen blir 1 095 timmar per år. Jag brukar uppskatta årsarbetstiden till ca 2 000 timmar per år (2017: 2008 timmar). Det betydde att jag tittade på TV lika mycket som andra människor arbetar en halvtidstjänst – eller 6 månaders heltidsjobb. För mig var det helt sjukt. Vi sålde TV:n och har aldrig ångrat oss sedan dess.

Det betyder inte att jag uppskattar film, tv-serier eller liknande. Jag prenumererar på Netflix och älskar serier som Homeland, Game of Thrones eller House of Cards. Men det är en stor skillnad att aktivt välja det man tittar på eller titta för tittandes skull. Jag rankar således TV:n som den största generella tidstjuven. Här finns mycket tid att tjäna.

Underskatta inte närhet till jobbet / dagis och skola

En sak som jag noterade för några år sedan är hur mycket tid jag lägger (eller lade) på transport. Vi funderade på att köpa ett hus utanför staden och insåg att vi skulle behöva pendla en timme enkel väg, två timmar om dagen. På en vecka är det 10 timmar. Det betyder att vi skulle spendera en arbetsdag var i bilen i veckan. På ett år är det 52 dagar, vilket är mer än två hela arbetsmånad heltid. Trots att huset var fantastiskt så föll det bort på det.

En liknande sak upptäckte jag när min dotter Freja kom upp i dagisåldern. Det tog 15 minuter enkel väg till förskolan. 30 minuter två gånger om dagen blev till en timme. En timme fem dagar i veckan, är mer än en halv arbetsdag. På ett år en arbetsmånad i bilen. Jag fattar att många att har till och med längre än så, men det här gjorde att gångavstånd till skola blev en tungt vägande punkt i kravlistan på ett nytt boende.

Något som vi definitivt har fått betala ett antal hundratusen kronor extra för när vi köpte vårt hus i höstas. Vi lyckades nämligen pricka in skolan som ligger i Malmös näst dyraste område. Men handen på hjärtat så räknar jag kallt med att vi räknar hem det, både i tid, energi men även pengar.

Eftersom jag driver egna företag har det också gett mig möjligheten att få välja var jag vill ha mitt kontor. Efter att ha testat lite olika lösningar valde jag hemmakontor – där transporttiden var en stor anledning. Jag fattar att alla inte har möjlighet att välja direkt, men min inbjudan är att börja överväga det på ett liknande sätt som vi gjorde genom att ha med det i kravspecifikationen.

Det är ingen högoddsare att jag ser sjukt mycket fram emot helt självkörande bilar… :-)

Hushållning med energi

En annan uppenbar sak som jag lägger mycket tid på är sömn. Jag har experimenterat mycket med det, särskilt efter att jag hörde Arnold Schwarzeneggers tips:

You need to sleep faster!

Det mest extrema jag har hört i det här sammanhanget är den s.k. ”Überman-routine” som går ut på att man sover 20 minuter, är uppe i fyra timmar, sover 20 minuter, är uppe i fyra timmar och så vidare. Det finns människor på nätet som har gått i över 12 månader på en sådan rutin med två timmars sömn per natt. Jag har fru och barn så den här går bort. :-)

Däremot verkar vetenskapliga studier vara ganska överens om att det fysiska behovet ligger mellan 6 och 8 timmar per natt. Mitt projekt just nu är att komma ner i 6 timmar samtidigt som jag gör det med en god energi och utan trötthet. Just nu ligger jag på ca 7 timmar, men jag tror att med bättre kost och energihushållning så ska jag kunna klara det uthålligt över tid.

Jag tänker nämligen att en timme extra om dagen, det ger 7 timmar i veckan, eller 360 timmar per år vilket motsvarar två hela arbetsmånader. Två månader extra om året, då jäklar kan man göra coola grejer. Jag tror att nyckeln för mig här ligger i energi-nivå, kost och hälsa. Jag tror också att energi är nyckeln på fler än ett sätt. Ofta när jag nämligen säger att jag inte har tid, så handlar det inte om att jag inte har tid, utan att jag snarare prioriterar något annat.

Det är dock enklare att säga till någon ”Jag har inte tid just nu” än att säga ”Jag prioriterar inte dig just nu”.

Inget händer förrän man vet varför

Det kluriga för mig har aldrig varit själva görandet. Få har problem med att lista ut hur man slänger ut TV:n. Det svåra är att motivera sig till att göra det. För mig är det svåraste alltid att lista ut svaret till frågan ”Varför ska jag gör det?”. Varför ska jag sluta titta på TV? I mitt fall handlade det till slut att jag blir så mycket gladare av den responsen jag får på bloggen och av andra människor än jag får av att se ett avsnitt av ”Law and order” sent på natten.

Jag tror att innan man vet svaret på den frågan, så är det svårt att göra en bestående förändring. I många år har jag tyckt att jag är överviktig och att jag har en lite för stor mage. Jag vet hur man går ner i vikt. Det är verkligen inte en kunskapsfråga. Jag äter mindre, äter mer nyttigt och jag rör mig mer. Men innan jag i helgen insåg varför jag ska göra det, så har jag varit överviktig i mer än 10 år.

Nu är det inte ett problem, för nu vet jag varför och jag har rörelsen framåt. Många gånger handlar det ju inte ens om målet, utan om att vara på väg. Förhoppningsvis är det nu bara en tidsfråga innan jag har bättre hälsa.

Vad använder man den extra tiden till?

Jag tror att här handlar det om energi igen. Jag tror att de flesta tittar på TV för att de är lite uttråkade i livet. Man kanske är trött när man kommer hem och hamnar framför TVn för att där förlorar man åtminstone inte mer energi. Det jag har valt att använda min extra tid till är framförallt bloggen som jag nästan alltid skriver på kvällstid. Jag prioriterar också relationer såsom familj och vänner, men framförallt så försöker jag förkovra mig.

Jag läser mycket, i princip 1-2 böcker i veckan. För ett tag såg jag någon (minns tyvärr inte vem) som skrev:

Jag har bara en regel kring böcker. Tänker du på att köpa en bok. Köp den!

Det räcker med en enda idé för att det ska vara värt hela priset!

Av egen erfarenhet så vet jag att man som författare till en bok, bokstavligen sammanfattar decenniers kunskap och erfarenheter på några hundra sidor. I boken ”Gör ditt barn rikt” som jag och Charlie skrev så är det verkligen 20+ års erfarenhet som vi fick ner på 300 sidor. Det gör att man kan korta ner eller sammanfatta decennier till dagar eller till och med timmar. Det är sjukt coolt tycker jag. Jag är framgångsrik idag endast tack vare allt det jobb som alla andra har gjort före mig. Det är få saker jag har kommit på helt själv.

Sedan handlar det ju om att omsätta all den här kunskapen i praktiken. Men det upplever jag som en styrka. T.ex. var ”Frågor och svar”-delen här på bloggen ett resultat av att jag läste boken ”Tribes (annonslänk)” av Seth Godin. I den läste jag en mening som sa att en ledares uppgift är att underlätta kommunikationen för sin tribe. Därav frågor och svar-delen där vi alla kan hjälpas åt. Lätt bland det bästa jag har gjort på bloggen på länge. Ni läsare verkar ju också tycka det med mer än 200 besvarade frågor på 1 månad. Lätt årets bästa investerade 137 kr.

Dessutom sparade det också tid, eftersom många läsare dessutom svarar betydligt bättre än vad jag själv gör på frågorna. Jag tror mycket på konceptet att för att få mer tid behöver du investera tid. Det tog 3 dagar att få rätt på funktionaliteten rent tekniskt, men de tre dagarna kommer jag räkna hem många gånger om. Har du också investerat tid för att få mer tid?

Relaterade artiklar

Vilka är dina bästa tips?

Jag är jättenyfiken på att höra dina bästa tips för att skapa mer tid? Hur investerar du tiden som du har?

 

Kommentar, fråga eller fundering? Skriv gärna!

Fyll i dina uppgifter för att kommentera. E-postadressen publiceras ej.

Gravatar ikon för användaren

25 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Hej Jan!
  Bra artikel. Men… tänker så här: Vi investerar i tid, energi, pengar… det är vad ”vi alla” oftast tänker på och fokuserar mest på. Men hur mycket investerar vi i vår egen hälsa, hur mycket kunskap har vi kring det samt HUR investerar vi i det. Med långsiktigt sparade och ett mål att vara ekonomiskt oberoende så tror jag att vi alla skulle vilja mår bra, vara friska och pigga och leva länge när vi har nått målet.

  Jag investerar i mitt hälsa genom att äta ekologiskt, befria mig och mitt hem från chemikalier såsom rengöringsmedel, parfym osv. Det gör jag med hjälp av rena eteriska oljor och samtidigt tjänar pengar på det. WIN WIN!

  http://www.yl-eteriskaoljor.se/mojligheter/

  Idag är jag 36 men känner mig som 20. Tränar aktivt WTF Taekwondo och jämför mig med 16-20 åriga utövare. Och kan säga att jag känner mig inte långt ifrån dom :)

  Lycka till!

  Svara
  0
  Gravatar för användaren
  Julius Lundberg
 2. Hej Jan!

  Eftersom du är generös och delar med dig av ekonomiska tips, vill jag ge ett tips i retur. Jag hajade till när jag läste vad du skrev;

  ”Jag vet hur man går ner i vikt. Det är verkligen inte en kunskapsfråga. Jag äter mindre, äter mer nyttigt och jag rör mig mer.”

  Här kan jag inte hålla med dig. Det verkar som du gått på bluffen som de flesta andra i vårt samhälle gått på. Ät mindre – spring mer är tyvärr en lögn. Sanningen ligger istället i VAD du äter, inte främst hur mycket. Motion är bra men har tyvärr marginell inverkan på vikten. Jag har själv gått ner ca 15 kg de senaste fem månaderna utan extra motion och bara genom att lägga om till LCHF kost kombinerat med daglig 16/8 periodisk fasta. Hungrig behöver jag heller inte vara. Så jag hoppas du tittar in på kostdoktorn.se , en sida som hjälpt mig med mycket kunskap. Nu ser jag fram emot ett långt friskt liv!

  Svara
  0
  Gravatar för användaren
  Daniel Tunér
  1. Hej Daniel, tyvärr kan inte jag annat än att inte hålla med dig.

   Ät mindre – spring mer är verkligen inte en lögn. Enbart viktminskning handlar om kalorier in och ut ur kroppen, äter du mindre och springer mer gör du av med fler kalorier och du har ett intag på färre kalorier vilket resulterar att du går ner i vikt.

   Jag själv tycker inte själva hetsen runt vikt är sunt alls, utan man bör, enligt mig, tänka mycket på vad det är man stoppar i sig. En balanserad kost med de ämnen du behöver är väldigt mycket bättre än någon form utav hetsnedgång enligt mitt tycke. Sen tycker jag även att man ska motionera och belasta kroppen för att det ger ett välmående och en väl fungerande kropp.

   Svara
   0
   Gravatar för användaren
   Ludwig Pettersson
 3. Jag är en nybliven sparare och jag har sedan starten i januari (Från att inte ha sparat/investerat ett öre till att spendera en stor del av min vardag till att vara inloggad på avanza) ändrat helt min inställning till ”tid”. Min arbetstid ligger till 90% av tiden på eftermiddagar till sena kvällar vilket gör att jag i början missade större delen av börsdagen. Detta ändrades snabbt då jag valde 25% av mitt sparade på aktier, för att lära mig och för att jag tycker det är riktigt spännande. Skulle kunna skriva om en bok om detta men tillbaka till tiden!

  Nu stiger jag upp vid 08:00, varje dag, går en promenad med hundarna i parken och sedan bänkar jag mig framför datorn med en kopp kaffe för att sedan göra mig i ordning för jobbet vid 12 eller 14:00. Har kortat ner min sömn från 10-11 timmar till runt 6-7 sedan jag började med aktier. Att jag sedan hökar från 09:00 till 17:30 är kanske inte det bästa men det är nog en känsla som försvinner efter ett tag.

  Jag och min sambo har även flyttat närmare våra jobb, 10 minuter med cykel för båda vilket gör mer tid till annat när andra kollegor kommer från olika hörn av Malmö eller utanför.

  Artikeln passar verkligen in och jag vill tacka för en bra läsning! Har försökt läsa ikapp sedan i januari månad (Jag var helt grön) och detta är verkligen spännande, hoppas att jag kommer upp i en högre summa inom kort även om det kanske går långsamt nu i början.. :)

  Svara
  0
  Gravatar för användaren
  Jdaleth

Diskutera och fråga om andra ämnen i vårt forum Besök